#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/10/2010 09:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αναβίωση του ποδοσφαιρικού χουλιγκανισμού στην ΕυρώπηΠριν πό μερικές ημέρες ξέσπασαν ταραχές σε μια ποδοσφαιρική συνάντηση στην Ιταλία. Τις υποκίνησε μια ομάδα ακροδεξιών Σέρβων που ταξίδευσε στη Γένοβα για να παρακολουθήσει την εθνική ομάδα της Σερβίας να αγωνίζεται εναντίον αυτής της Ιταλίας. Το παιχνίδι διακόπηκε λόγω επεισοδίων μετά από μόλις 7 λεπτά αγώνα. Οι Σέρβοι εκτόξευσαν φωτοβολίδες και έσπασαν το φράχτη που τους διαχώριζε από τους Ιταλούς φιλάθλους. Κάποιοι χαιρετούσαν ναζιστικά. Σε κάποια φάση έκαψαν μια αλβανική σημαία, ενώ ξεδίπλωσαν και ένα πανό που έγραφε «Το Κόσσοβο είναι Σερβία».

Ήταν μια από αυτές τις ποδοσφαιρικές στιγμές που όλα πάνε στραβά. Οι προειδοποιήσεις δεν λαμβάνονται υπόψη, οι πολιτικές δεν λειτουργούν, και οι αρχές πιάνονται στον ύπνο. Νωρίτερα την ίδια μέρα, οι ίδιοι χούλιγκανς είχαν συγκρουστεί με την αστυνομία στους δρόμους της πόλης, είχαν επιτεθεί στο λεωφορείο της ομάδας της χώρας τους, και παρόλα αυτά τους επιτράπηκε αργότερα η είσοδος στο στάδιο, μαζί με τα μαχαίρια, τα ρόπαλα και τις φωτοβολίδες τους. Μερικές μέρες πριν, εκατοντάδες τραμπούκοι, πολλοί από αυτούς χούλιγκανς των γηπέδων, είχαν επιτεθεί σε ομοφυλόφιλους στη διάρκεια παρέλασης gay pride στο Βελιγράδι. Αυτοκίνητα κάηκαν και αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Από τον περασμένο Ιανουάριο, δεν απαιτείται βίζα για τους Σέρβους όταν επισκέπτονται κράτη της ΕΕ. Και ενώ όλα αυτά ήταν γνωστά, η ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία προσκάλεσε χίλιους ανήλικους μαθητές να παρακολουθήσουν τον εν λόγω αγώνα.

Ο ποδοσφαιρικός χουλιγκανισμός και η ακροδεξιά βία πάνε χέρι χέρι. Αν ο φασισμός είναι το μέλλον που αρνείται να γεννηθεί, τότε το ποδόσφαιρο μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί η μαμή. Ο Mussolini εκμεταλλεύτηκε το παγκόσμιο κύπελλο του 1934 για να διαφημίσει το καθεστώς του, ενώ κάτι ανάλογο έκανε αργότερα και ο Franco, μέσω της Real Madrid. Πιο πρόσφατα, το αγκάθι του νέο-ναζισμού ταλαιπωρεί τόσο το ποδόσφαιρο όσο και τους οργανωτές, αλλά και τους απλούς καθώς πρέπει φίλους του.

Σαν άθλημα, δεν μετατρέπει τους ανθρώπους σε βίαιους τραμπούκους, ούτε τους κάνει πιο πολιτικούς. Όμως συνδυάζει μια φανταχτερή εικονογραφία, στρατιωτική αρετή, και φυλετική αφοσίωση. Αυτά τα συστατικά ενώνονται και δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα που ανάβει σε χώρες όπου οι πολιτικοί και οικονομικοί θεσμοί βρίσκονται σε παρακμή, όπου επικρατεί φτώχια, ανεργία, και όπου υπάρχουν πολλοί θυμωμένοι νεαροί. Σε αυτά τα μέρη, το ποδόσφαιρο χρησιμοποιείται για τη στρατολόγηση μελών από κάποιες πολύ «δυσάρεστες» ομάδες.

Στο βιβλίο του Among the Thugs, ο Bill Buford περιγράφει τους ρατσιστές του βρετανικού Εθνικού Μετώπου να προσελκύουν νεαρούς χούλιγκανς στη δεκαετία του`80.  Το ίδιο συνέβη στην Ιταλία, στη Γαλλία, αλλά και στο Ισραήλ με τη διασύνδεση της ομάδας Beitar με τους σιωνιστές. Στη Γερμανία, οι νεοναζιστικές οργανώσεις προσέλκυσαν νεαρούς ποδοσφαιρόφιλους, στη Πολωνία σήμερα, οι συμμορίες των ομάδων έχουν γίνει ένα με το ακροδεξιό ΝΟΡ. Και ανάλογα με την κάθε εποχή και τις συνθήκες της, το ίδιο συμβαίνει στην Ολλανδία, την Ισπανία, και αλλού.

Το περισσότερο καιρό, η σχέση μεταξύ χουλιγκανισμού και φασισμού είναι εφήμερη και ρηχή. Οι εξτρεμιστικές οργανώσεις χρησιμοποιούν κάποιους ως πιόνια για πετάνε πέτρες στην αστυνομία, και οι χούλιγκανς βρίσκουν ιδεολογικό υπόβαθρο για να κάνουν αυτό που θέλουν, δηλαδή να πετάνε πέτρες. Ως ανθρώπινο υλικό όμως, δεν είναι και ότι το καλύτερο για τις οργανώσεις που τους στρατολογούν. Πρόκειται για μηδενιστές, ηδονιστές, και όχι πραγματικά αφοσιωμένους στρατιώτες.

Οι συγκρούσεις μεταξύ φανατικών του Ερυθρού Αστέρα Βελιγραδίου και της κροατικής Δυναμό του Ζάγκρεμπ, συνετέλεσαν στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας στις αρχές των `90ς. Εκείνη την εποχή ο Σέρβος πρόεδρος Slobodan Milosevic είχε οργανώσει τους ultras του Ερυθρού Αστέρα σε παραστρατιωτική δύναμη. Υπό την ηγεσία κάποιου ληστή τραπεζών και δραπέτη των φυλακών ονόματι Arkan, προχώρησαν σε εθνοκάθαρση στη Βοσνία και αλλού. Οι χούλιγκανς μάλιστα τραγουδούσαν ποδοσφαιρικά εμβατήρια στη διάρκεια των μαχών στο μέτωπο. Αργότερα, και ενώ η δημοτικότητα του Milosevic έπαιρνε τη κατιούσα, όπως και η σερβική ενότητα, οι χούλιγκανς της Partizan του Βελιγραδίου εκτόξευσαν βλήμα RPG εναντίον οπαδών του Ερυθρού Αστέρα, μέσα σε γεμάτο στάδιο. Το 2000, στη διάρκεια ταραχών επί τη ευκαιρία της πτώσης του Milosevic, οι οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα που τώρα ήταν στην αντιπολίτευση, εισέβαλλαν στο σερβικό κοινοβούλιο.

Έτσι, οι τραμπούκοι της Γένοβας αποτελούν κληρονόμους μιας παράδοσης που θέλει τη ποδοσφαιρική βία στην υπηρεσία της πολιτικής. Όλοι συμφωνούν πως οι ακροδεξιοί χούλιγκανς πήραν εντολές από τους ηγέτες τους στο Βελιγράδι, οι οποίοι συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα. Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι το αν οι τραμπούκοι αυτοί είχαν έναν κοινό σκοπό ή αν ήξεραν καν τον σκοπό. Οι συλληφθέντες εξ αυτών, παραδέχτηκαν πως δεν είχαν κάτι εναντίον των Ιταλών. Άλλοι είπαν πως ο σκοπός τους ήταν η εκδίωξη του Tomislav Karadzic από την ηγεσία της σερβικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Τα κίνητρα ήταν πολλά. Όπως για παράδειγμα η οργή εναντίον του τερματοφύλακα Vladimir Stojkovic.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών ήταν σε επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι την ημέρα των φασαριών. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας εξέταζε πρόταση να τεθούν εκτός νόμου 14 ομάδες φανατικών ultras. Μια εβδομάδα πριν είχαν σημειωθεί σοβαρά επεισόδια εναντίον ομοφυλόφιλων. Με λίγα λόγια, πολιτικές διαφορές, ποδοσφαιρικές πικρίες, και εθνικιστικές απόψεις μπλέχτηκαν όλες μαζί σε ένα εκρηκτικό συνονθύλευμα.

Κανένας δεν γνωρίζει που θα οδηγήσει αυτή η αναβίωση του ποδοσφαιρικού χουλιγκανισμού στην Ευρώπη, η το πώς θα διασφαλιστεί το άθλημα, η το ποιος τελικά φταίει. Όπως και οι πραγματικοί λόγοι πίσω από τα επεισόδια, έτσι και αυτά τα ερωτήματα παραμένουν ανοιχτά και σημαντικά, για όλους πλην των ίδιων των χούλιγκανς. Αυτοί, κανένας δεν γνωρίζει τι σκέφτονται.

S.A. -Slate

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΦΩΤΕΙΝΟΣ avatar
  ΦΩΤΕΙΝΟΣ 22/10/2010 09:41:24

  TV MAGIC...

 2. A.M. avatar
  A.M. 22/10/2010 10:04:10

  «...πολιτικές διαφορές, ποδοσφαιρικές πικρίες, και εθνικιστικές απόψεις μπλέχτηκαν όλες μαζί σε ένα εκρηκτικό συνονθύλευμα.»

  Βαλκάνια.
  Σέρβοι.

  Αυτές οι λέξεις τα λένε όλα όσον αφορά τα τελευταία επεισόδια.

  Τα Βαλκάνια είναι ένα μουρλοκομείο γενικά και οι Σέρβοι ειδικότερα οι αρχιμουρλοί του τρελλοκομείου.

  Τώρα για τις σχέσεις χουλιγκανισμού και ακροδεξιών νομίζω πως στο παρόν άρθρο γίνεται μια μονομερής παρουσίαση της σχέσης εξτρεμιστικών στοιχείων και χουλιγκανισμού.
  Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα σχέσεων μεταξύ διαφορετικών πολιτικών ιδεολογιών - ακραίων και μή (π.χ. ΝΔ και ΠΑΟ, ΟΣΦΠ και ΠΑΣΟΚ) - και χουλιγκανισμού και δεν περιορίζονται μόνο στους ακροδεξιούς ή φασιστικούς κύκλους όπως το άρθρο προσπαθεί να μας πείσει.
  Υπάρχει μια τεράστια διαθέσιμη προς χειραγώγηση μάζα ανθρώπων που γυροφέρνει κοντά στις ποδοσφαιρικές - και όχι μόνον τα τελευταία χρόνια - ομάδες που ο κάθε πολιτικός χώρος θέλει και προσπαθεί να τους χειριστεί για την πάρτη του.
  Επειδή οι περισσότεροι που συχνάζουν στα γήπεδα βρίσκονται σε μια νεαρή σχετικά ηλικία και το αίμα τους βράζει και κουμάντο κάνει το κάτω κεφάλι και όχι το πάνω και επειδή οι νέοι προσελκύονται ευκολότερα - εξ ιδίων κρίνω τα αλλότρια - προς κάτι βίαιο και εξτρεμιστικό οδηγούνται συχνότερα στο να ακολουθούν ιδεολογίες απόλυτες και ακραίες επειδή τις κατανοούν και ευκολότερα ειδικά αν το μορφωτικό τους επίπεδο δεν είναι και το καλύτερο δυνατόν. Ακραίες δεν σημαίνει αναγκαστικά ακροδεξιές ή φασιστικές αλλά μπορεί να είναι και αριστερίστικες και φιλοτρομοκρατικές.

 3. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 22/10/2010 10:11:56

  Προσωπικά, έκοψα μαχαίρι το γήπεδο τη περίοδο 1994-95 μόλις άρχισαν να είναι μόνιμα φαινόμενα τα χοντρά επεισόδια με μαχαιρώματα κλπ. Έως τότε πήγαινα και στις προπονήσεις (από τότε που θυμόμουν τον εαυτό μου). Φαντάζομαι πως πολλοί είναι σαν και εμένα. Πρόλαβα γεμάτες (αδιαχώρητο) κερκίδες στα γήπεδα, που τώρα είναι σπάνιο φαινόμενο. Οι χούλιγκανς, που οι περισσότεροι είναι αγράμματα τζάνκια, κατέστρεψαν μια ευχάριστη εμπειρία. Θεωρητικά θα έπρεπε να κάνουμε ως χώρα αυτό που έκανε κάποτε η Θάτσερ. Αλλά με τι αρ....α;

  • Misha avatar
   Misha @ Strange Attractor 22/10/2010 12:01:05

   S.A.

   Τίποτα δεν έκανε η Θάτσερ.Απλά έκρυψε τα σκουπίδια κάτω από το χαλί, ήγουν απέτρεψε τον ενδογηπεδικό χουλιγκανισμό.
   Όμως τα μαχαιρώματα και τα λοιπά μεταξύ των χούλιγκανς, συμβαίνουν εκτος γηπέδου. Απόδειξη τούτου είναι πως μόλις τα αγγλάκια ξεμυτίσουν από τα σύνορα της Γηραιάς Αλβιώνας χρειάζονται τρεις λεγεώνες πραιτωριανών για να τους ελέγξουν.

   Όσον αφορά τα δικά μας, έχει κάνει αποκαλύψεις-βόμβα η Κανέλλη με επιφανές στέλεχος της Θ7 και μέλος του ΔΣ του Θρύλου να κερδίζει εκατομμύρια ευρά στο «Πάμε Στοίχημα». Ο θείος Σωκράτης είχε επί δυο δεκαετίες έναν προσωπικό κόκκινο στρατό να υπερασπίζει τις επιχειρήσεις τους.

   Τέλος πάντων, τα ζώα των διαφόρων θυρών που δεν κατεβαίνουν στους δρόμους για να διεκδικήσουν το μεροκάματο τους, ενώ σκοτώνονται για τριφύλια και δικέφαλους, είναι άξια της μοίρας τους.

   Η λύση είναι μία: επιστροφή στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και σ όποιον αρέσει.

   • tsilivithras avatar
    tsilivithras @ Misha 22/10/2010 12:16:43

    Misha

    Η Θάτσερ έβγαλε τη βία από το γήπεδο μέσα.Καθάρισε το πεδίο για τους Άγγλους που λατρεύουν το ποδόσφαιρο σαν θρησκεία.
    Έδειξε πως μπορείς να "μαντρώσεις" κόσμο σε ελγχόμενο "ασφαλή" χώρο προκειμένου να εξυπηρετεί τον σκοπό του...δλδ να γίνεται ειρηνική αποσυμπίεση της ενέργειας της κοινωνίας αποσπώντας την προσοχή της στην αρένα.
    Οι Άγγλοι είναι πλέον μάστορες στο venue & crowd management με όλες τις εμπορικές προεκτάσεις.
    Μεγάλωσε και η μπίζνα φυσικά με γήπεδα κοσμήματα, εμπορικές χρήσεις και πακτωλό χρημάτων.

    Για την βία εκτός γηπέδου πάλι θα πω τα ίδια πράγματα.
    Αν δεν μειωθεί η αδικία σε επίπεδα ανεκτά για την πλειοψηφία καμμιά κοινωνία δεν πρόκειται να ημερέψει.
    Ειδικά οι Άγγλοι που ΚΑΙ αλκοολικοί είναι ΚΑΙ ανεπτυγμένη εργατική ψυχοσύνθεση έχουν.

    Παρεπιπτόντως, τα επίπεδα εγκληματικής τυφλής βίας στην Αγγλία είναι πάρα πολύ υψηλά.
    Ειδικά οι επιθέσεις που περιλαμβάνουν τη χρήση λεπίδων.

 4. A.M. avatar
  A.M. 22/10/2010 10:38:13

  @S.A.
  Συμφωνώ και επαυξάνω.
  Και εγώ πήγαινα στο γήπεδο την εποχή που σε φιλικό Παναθηναϊκός - Γιάννενα μέρα Τετάρτη μεσημέρι στην Λεωφόρο δεν έβρισκες εισιτήριο για να μπείς.
  Και έβλεπες όλες τις ηλικίες ακόμα και οικογένειες να το γλεντάνε.
  Αυτό έπρεπε να είναι το ποδόσφαιρο, μια διασκέδαση όπως ο κινηματογράφος, το θέατρο, το μπαράκι κλπ.
  Δυστυχώς αυτή την διασκέδαση εδώ και δεκαετίες κάποιοι μας την στέρησαν.
  Και όπως σωστά γράφεις δεν έχουμε σαν κράτος τ'@@ να κάνουμε ότι έκανε η Θάτσερ.
  (Βλέπεις ακόμα και η Θάτσερ έκανε καλά πράγματα στην θητεία της!)

 5. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 22/10/2010 10:47:29

  Αφελής άποψη ότι μόνον ακροδεξιοί εκκολάπτονται μέσω του χουλιγκανισμού. Και παράδειγμα είναι η Ελλάδα όπου πολλοί του λεγόμενου "αντιεξουσιαστικού" χώρου κάνουν "επαναστατική" προπόνηση στα γήπεδα. Εξ άλλου στα γεγονότα του Δεκεμβρίου άφηναν και τα ίχνη τους.

  Περίεργη και η ανοχή του κράτους στον ντόπιο χουλιγκανισμό. Είτε πρόκειται για ανικανότητα, είτε για ιδιότυπη ανοχή, τα γήπεδα έχουν γίνει κάτι σαν χώροι άτυπης θεσμοθέτησης της εκτόνωσης καταστροφικών ενστίκτων. Τα γήπεδα έχουν μετατραπεί σε σχολεία φραστικής και φυσικής βίας, υποβάθμισης σε αγέλη και ευτελούς μίμησης βανδαλικών συμπεριφορών. Και μάλιστα στην Ελλάδα χουλιγκανίζουν, συγκεκαλυμμένα, αλλά και φανερά, παράγοντες και παραγοντίσκοι του ποδοσφαίρου και της πολιτικής.

  Κάποιοι λένε ότι το ποδόσφαιρο είναι εκ φύσεως "βίαιο άθλημα", κλπ. Φυσικά τα γήπεδα δεν μπορούν να γίνουν φιλολογικές εσπερίδες κυριών και δεσποινίδων. Όμως η διατύπωση είναι λάθος. Το ποδόσφαιρο, όπως και κάθε άθλημα μετουσιώνει την ωμή βία σε πειθαρχημένο δυναμισμό. Χρειάζεται δύναμη, σφρίγος, πάθος αλλά όχι βλακώδη και κτηνώδη βία.

  Και σε τελευταία ανάλυση, στον άνθρωπο υπάρχουν και τα ένστικτα της καταστροφής, σύμφωνα με την ψυχανάλυση. Αν μία κοινωνία δεν μπορεί να τα διαχειριστεί μέσω της παιδείας και των άλλων θεσμών, αυτά θα αναδύονται άτακτα σε ξεσπάσματα τυφλής και βλακώδους βίας.

  Το χειρότερο είναι το δίλημμα που βάζει μία παρηκμασμένη κοινωνία σαν την δικιά μας: ή μαμόθερφτο, ή χούλιγκαν και παραβατικός.

  Το θέμα είναι τεράστιο και το κείμενο της ανάρτησης το βρίσκω κακόβουλα μεροληπτικό. (Αυτό δεν είναι μομφή στον μεταφρασρή S.A.)

  • Blut und Tränen avatar
   Blut und Tränen @ Professor Moriarty 22/10/2010 12:44:51

   Στο Ελλαδιστάν υπάρχει περισσότερος χουλιγκανισμός από την Αγγλία (όπου άλλωστε τα τελευταία χρόνια έχει παταχθεί). Υπάρχει υφέρπον χουλιγκανισμός στα σχολεία, στους εργασιακούς χώρους, στην οικογένεια, κλπ. Ο ελληνικός τσαμπουκάς είναι ο γενιεκυμένος light χουλιγκανισμός.

 6. A.M. avatar
  A.M. 22/10/2010 11:11:46

  «...το κείμενο της ανάρτησης το βρίσκω κακόβουλα μεροληπτικό.»

  Σαφώς και είναι μεροληπτικό.
  Τα ξαναβάζει μια ακόμα φορά με τους Σέρβους (χούλιγκανς) και την ακροδεξιά προσπαθώντας εμμέσως πλήν σαφώς να περάσει το μήνυμα «χουλιγκανισμός = ακροδεξιά και φασισμός» και Σέρβοι = φασίστες.

  Ο φασισμός όμως δεν αφορά μόνο την ακροδεξιά αλλά πολλές άλλες ομάδες και χώρους που μπορεί να μην προσδιορίζονται ως φασιστικές, ενίοτε να αυτοπροσδιορίζονται και ως «προοδευτικός χώρος», και να έχουν εντελώς φασιστική νοοτροπία. Ο φασισμός είναι κυρίως τρόπος σκέψης και δράσης και συμπεριφοράς ανεξάρτητα πολιτικών, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων και ανεξάρτητα κοινωνικοοικονομικής τάξης.

  • Professor Moriarty avatar
   Professor Moriarty @ A.M. 22/10/2010 15:04:34

   Ειδικά η Ελλάδα είναι παράδειγμα συγκοινωνούντων δοχείων του γηπεδικού χουλιγκανισμού και της ανεγκέφαλης αριστερίστικης βίας. Δεν αμφιβάλλω ότι υπάρχουν και ακροδεξιοί χούλιγκανς, αλλά με τίποτε εδώ δεν αποτελούν την κυρίαρχη τάση.

   Ο "υφέρπων χουλιγκανισμός" που λέει ο blut und traenen πιό πάνω είναι ένα άλλο φαινόμενο με βαθύτερες ρίζες. Πολύ ενδιαφέρον για διερεύνηση.

 7. tsilivithras avatar
  tsilivithras 22/10/2010 11:18:01

  Την βία γεννά η αδικία.
  Σε μια κοινωνία όπου η αδικία είναι συνώνυμη της καθημερινότητας και απαντάται σε όλες (σχεδόν) τις εκφάνσεις της ζωής δεν υπάρχει περίπτωση να μην δημιουργηθούν τέτοιες παθογένεις και ΕΙΔΙΚΑ στα γήπεδα που είναι οι σύγχρονες αρένες.
  Όταν η κοινωνία μεροληπτεί ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ υπέρ συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων όλα τα υπόλοιπα είναι απλά θέμα χρόνου.
  Γι αυτό εξάλλου εμφανίστηκαν και τα φαινόμενα "επαγγελματιών" οπαδών...οικονομική αποκατάσταση και περαιτέρω κεντρικός έλεγχος της μάζας.

  Οι ακραίες κοινωνικές ομάδες παραμονεύουν πάντα για να βρουν και να εκμεταλευτούν "κενά" του συστήματος.
  Είτε είναι μπαχαλάκηδες, ακροδεξιοί, "πράκτορες", εγκάθετοι κτλ.

  Απο κει και πέρα το θέμα "βία" έχει και άλλες διαστρωματώσεις.
  "Βία" καταναλώνει ο νεαρός καταναλωτής σήμερα από τις ταινίες, τα video games, το σεξ (που προβάλλεται βίαιο και αφύσικο), την νοοτροπία "might is right" που διαχέεται παντού...και βία φυσικά θα αναπαράξει όταν ΔΕΝ ΕΧΕΙ την παιδεία για να την αποκυρήξει (αν την είχε πιθανότατα δεν θα κατανάλωνε "βία" in the first place) και όταν η κοινωνία με την αδικία της του παρέχει όλη την "ηθική νομιμοποίηση" για να το κάνει.

  Δεν είναι ποδοσφαιρικό το θέμα φυσικά.
  Απλά ΕΚΕΙ είναι πιο πρόσφορο να αναπτυχθεί και να προβληθεί από το τρομολαγνικό media-κο καθεστώς.

  Βέβαια και οι πλουτοκράτες ιδιοκτήτες ομάδων τόσα χρόναι δεν μπορούμε να πούμε ότι έκαναν και ότι μπορούσαν για να την αποτρέψουν.
  Μάλλον το αντίθετο θα λεγα.

  Δείτε κι αυτό για να γελάσετε και να κλάψετε ταυτόχρονα.

  h**p://www.youtube.com/watch?v=Ck0GVL56Mqk

  Έχει κι άλλα ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ...ντρέπομαι να τα βάλω...ντρέπομαι που έχω συνανθρώπους αυτά τα ζώα που έγιναν και γονείς.

 8. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 22/10/2010 21:20:33

  Μη πολιτικοποιείτε τα πάντα.
  Όποιος έχει Βελιγραδιώτες φίλους, ξέρει ότι κάθε ντέρμπυ Ερθρού Αστέρα - Παρτιζάν, ανέκαθεν είναι ο απόλυτος τρόμος των νοικοκυραίων και η χαρά τών τζαμάδων. Τώρα κάνανε και "εξαγωγή¨στην Ιταλία.
  Θυμάστε άλλοτε κάτι Αγγλικές εξαγωγές στο Βέλγιο, και αλλού; Εν τω μεταξύ οι Άγγλοι, οι πρώτοι διδάξαντες, τους μαζέψανε τους δικούς τους. Κάθονται δίπλα δίπλα σαν πραγματικοί φίλαθλοι.
  Καιρός να τους μαζέψουμε και εμείς οι Βαλκάνιοι, Έλληνες Σέρβοι και λοιποί. Η προτροπή ισχύει και για τους Ιταλούς (ακόμα περισσότερο, γιατί είναι ακόμα χειρότεροι - είδατε τους "Λατσιάλι" ;).
  Οι ακροδεξιοί, απλώς κάνουν "εισοδισμό" στους hools, για τη δουλειά τους. Οπως έκαναν και κάνουν παντού. "Μαζικός χώρος" είναι.

 9. προβοκατορας avatar
  προβοκατορας 23/10/2010 11:17:42

  Ivan Bogdanov RESPECT

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.