#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/10/2011 10:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αναβάλλουν την 6η δόση - το Eurogroup πιέζει την ανίσχυρη κυβέρνησηΓια ακόμα μερικές εβδομάδες αποφάσισε το Eurogroup να κρατήσει όμηρο την 6η δόση του δανείου, ενώ σε μια κίνηση... εντυπωσιασμού ο πρόεδρος του συμβουλίου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ακύρωσε το έκτακτο συμβούλιο της 13ης Οκτωβρίου, καθώς, όπως είπε, η έκθεση αξιολόγησης της τρόικας δεν θα είναι έτοιμη.

" Είπε επίσης πως η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαίωσε το Eurogroup ότι "δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστού μέχρι τότε" και για ακόμα μία φορά επανέλαβε ότι η Ελλάδα "δεν χρεοκοπεί, δεν βγαίνει από την ευρωζώνη και ότι η Ε.Ε. θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να αποφευχθεί μια χρεοκοπία".

Όμως, αυτή η ξαφνική αλλαγή στάσης προκαλεί απορίες, τη στιγμή μάλιστα όπου οι ίδιοι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ανέβαζαν τον πήχη των προσδοκιών και προεξοφλούσαν απόφαση για την έκτη δόση στις 13 Οκτωβρίου.

Τι άλλαξε λοιπόν σε μία νύχτα ;

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το προσφιλές παιχνίδι του εκβιασμού συνεχίζεται για έναν συνδυασμό από λόγους:

 1. Η τρόικα, υπό την παρότρυνση της ευρωζώνης, πιέζει ασφυκτικά για τις ιδιωτικοποιήσεις. Η φράση του κ. Γιούνκερ είναι χαρακτηριστική : "Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις με πωλήσεις ποσοστών σε εταιρίες, γη, κτηματική περιουσία (land, realestate) και σε παραχωρήσεις περιουσίας για εκμετάλλευση". Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Γιούνκερ χρησιμοποίησε τη λέξη concessions, όρος που χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις όπου οι κυβερνήσεις δανείζουν κρατικό χώρο (θάλασσα, γη κ.λπ.) για να γίνουν γεωτρήσεις πετρελαίου ή φυσικού αερίου ή άλλου είδους εκμετάλλευση.

2. Η διαφορά που προέκυψε στο έλλειμμα φέτος θα πρέπει να συνυπολογιστεί (μαζί με τυχόν διαφορά το 2012) ως επιπρόσθετα μέτρα για το 2013 και το 2014. Τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup όσο και ο επίτροπος Όλι Ρεν δήλωσαν ότι υπάρχει ενδεχόμενο "να χρειαστούν νέα μέτρα για να καλυφθούν οι τρύπες που ενδέχεται να δημιουργηθούν". Αν και ο κ. Ρεν εστίασε σε μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα και σε ιδιωτικοποιήσεις, δεν απέκλεισαν και την περίπτωση νέων φόρων και περικοπών.

3. Η τρόικα, "μυρίζοντας" την πολιτική αστάθεια και το ενδεχόμενο ανταρσίας στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, αποφάσισε να ζητήσει τη λεπτομερή ολοκλήρωση του πλάνου μέχρι το 2014 και την ψήφιση όλων των μέτρων σε νόμο, πριν εκταμιευθεί η επόμενη δόση.

Η απειλή του "ή τα ψηφίζετε ή πτωχεύετε" ακόμα περνάει, όπως παραδέχονται τα ίδια τα στελέχη των ελεγκτών. Επίσης, υπό την απειλή των πρόωρων εκλογών ή κοινωνικής αναταραχής, επικρατεί η αίσθηση ότι "πρέπει να περάσουν όλα τώρα".

Από την άλλη, ο κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έδειξε να αντιλαμβάνεται τον κοινωνικό αναβρασμό: "Οι απλοί πολίτες στην Ελλάδα υποφέρουν πολύ. Θεωρώ ότι η κρίση μας δεν πρέπει να μετατραπεί σε απόρριψη από την ελληνική κοινωνία. Το οικονομικό μοντέλο μας δεν πρέπει να απορριφθεί. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τους ανθρώπους που υποφέρουν υλικά και ηθικά".

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γιούνκερ ανήκει σε μια μειοψηφική ομάδα, η οποία εκφράζει αντιδράσεις για τα συνεχή πακέτα λιτότητας που ζητά η τρόικα και θεωρεί ότι η λύση πρέπει να είναι ριζοσπαστική και να εμπεριέχει ένα γενναίο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους.

Παράθυρο για μεγαλύτερο "κούρεμα"

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που μίλησε στο euro2day στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup, υπάρχει έντονη συζήτηση για το ενδεχόμενο "διόρθωσης" κάποιων όρων του προγράμματος PSI, ώστε στην τελική του μορφή να παρουσιάσει "κούρεμα" μεγαλύτερο του 21%.

Όμως, για να επικυρωθεί τέτοια απόφαση οι δανειστές, οι τραπεζίτες και η τρόικα θεωρούν πως η Ελλάδα πρέπει να δείξει πως μπορεί να εφαρμόσει όλο το δημοσιονομικό πρόγραμμα μέχρι το 2014.

Ο κ. Γιούνκερ απέδωσε τις συζητήσεις για το PSI σε "τεχνικές διορθώσεις", όμως όταν ρωτήθηκε ευθέως είπε "δεν θα απαντήσω γιατί αυτά είναι θέματα που συζητούνται ήρεμα και σιωπηρά".

Έκλεισε το θέμα των εγγυήσεων

Όπως εξήγγειλε ο πρόεδρος του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, η Φινλανδία είναι η μόνη χώρα που ζήτησε επίσημα εγγυήσεις για το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Η πρόταση που κατατέθηκε και θεωρείται ακριβή για τις υπόλοιπες χώρες προνοεί ότι όποιο κράτος πάρει εγγυήσεις θα πρέπει να καταβάλει το μερίδιό τους στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) μέσα σε ένα έτος και εφάπαξ αντί για πέντε που θα ισχύσει για τις υπόλοιπες χώρες.

Ταυτόχρονα, τα κέρδη από τα δάνεια προς την Ελλάδα θα μειωθούν, ενώ την ίδια στιγμή οι εγγυήσεις (σε περίπτωση default) θα πληρωθούν μόνο μετά τη λήξη των δανείων του προσωρινού μηχανισμού (EFSF), που θα είναι σε διάστημα 15 έως 30 ετών.

Η φινλανδική κυβέρνηση, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup κατέληξαν σε συμφωνία για την παροχή collateral για τα δάνεια προς την Ελλάδα, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως "οι εγγυήσεις περιορίζουν αποτελεσματικά το ρίσκο των Φινλανδών φορολογουμένων στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα". "Οι εγγυήσεις θα δημιουργηθούν σταδιακά με τοποθέτηση σε ξεχωριστό λογαριασμό, όπου θα επενδύονται εξ ολοκλήρου σε ασφαλή ομόλογα με αξιολόγηση ΄ΑΑΑ΄".
http://www.euro2day.gr/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. xzetta avatar
  xzetta 04/10/2011 10:35:47

  κι εγώ αν είχα αυτές τις προσωπικότητες διεθνούς ακτινοβολίας της κυβέρνησης απεναντί μου τα ίδια θα τους έκανα.

 2. geopan avatar
  geopan 04/10/2011 10:42:58

  και τα φωτισμένα μυαλά της υπέροχης κυβέρνησης μας που έλεγαν ότι τα ταμειακά διαθέσιμα έφταναν μέχρι αρχές,άντε μέσα Οκτώβρη, τι λένε τώρα;νέα μέτρα ή αλλιώς θα χρεοκοπήσουμε;

 3. gianni avatar
  gianni 04/10/2011 10:46:00

  Aν ειναι ελαχιστα εμφυεις δεν πρεπει να την δωσουνε στην ωρα της την 6η δοση κι αν ακομη αποφασισαν να την δωσουν.
  Να μην εχει το ταμειο λεφτα για τους δημοσιους ναβατζηδες μας ,να μεινουν απληρωτοι ,ακομη και 15 μερες αρκουν για να παρουν το μηνυμα οτι εκτος απο τους 1,5 εκ ανεργους Ελληνες και Ελληνιδες στον ιδιωτικο τομεα υπαρχουν και αυτοι που θα αντιμετωπισουν το προβλημα.
  Να αρχισουν να δουλευουν, να εξυπηρετουν τον Ελληνικο λαο που τους πληρωνει και να αφησουν στην ακρη αυτα που εμαθαν και εκαναν μια ζωη.
  Η Ελλαδα δεν ειναι οι 1 150 000 δημοσιοι υπαληλλοι , Ελλαδα ειναι και ολοι οι αλλοι που δεν βολευτηκαν στο δημοσιο ,επιτελους κατι να αλλαξει ΔΕΝ παει αλλο, να βγαινεις εσυ ο στρατιωτικος η ο Αστυνομικος στα 45 σου στην συνταξη και ο Ελληνας που δουλευει μια ζωη για να σας ταιζει να παιρνει συνταξη στα 65 και στο 1/3 της δικη σας ε ΟΧΙ κυριοι , ΤΕΡΜΑ!!!!!!!!!!

  • dimitris avatar
   dimitris @ gianni 04/10/2011 11:04:16

   Αυτό εσύ κατάλαβες; Αυτο που γίνεται ειναι εκβιασμός γιατι δεν τους βγαίνει. Έπρεπε το ξεπούλημα να γίνει πιο νωρίς και τώρα δεν τους βγαίνει και πρέπει να το κάνουν γρήγορα. Οσο αφορά για τους δημόσιους υπαλλήλους, δεν πρόκειται να δουλέψει κανένας με εκβιαστικά μέσα. Το καπάκι είναι έτοιμο φύγει. Επίσης, οι αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους ήρθε με δάνεια που έπερνε το Μπατσόκ ώστε να εξασφαλίσει τους ψήφους του. Φόρτωσαν την Ελλάδα με πέτσινα χρήματα ώστε κάποια στιγμή (η στιγμή είναι τώρα) να τους δώσουμε τα πάντα για πενταροδεκάρες.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ gianni 04/10/2011 11:27:04

   Τελικά ο σπόρος του κοινωνικού αυτοματισμού που σπέρνουν οι Καψήδες και οι Στούπες είναι πολύ γόνιμος. Διπλασιάζει τον αριθμό των ανέργων και υπερδιπλασιάζει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων. Μάλλον χαραμίζονται στη δημοσιογραφία, πρέπει να σταδιοδρομήσουν στη γενετική μηχανική.

   • kostas avatar
    kostas @ Αυριανιστής 04/10/2011 13:43:04

    Κάθε μέρα που περνάει, αυξάνονται οι Δημόσιοι Υπάλληλοι κατά 150.000!
    Τι στατιστικά είναι αυτά; Κόντρα στην Eurostat και τον ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τους οποίους ο Δημόσιος Τομέας της Ελλάδας είναι από τους μικρότερους της Ένωσης!
    Η Δανία (του βορά) έχει διπλάσιο δημόσιο τομέα από τον δικό μας!
    Και αν αναλογισθεί κανείς ότι η Ελλάδα έχει 3.000 νησιά και πολλές χιλιάδες χωριά, τότε θα έπρεπε να είχαμε υπερδιπλάσιους από την Δανία, εκτός και αν θέλετε ο κόσμος να εξυπηρετείται, να μορφώνεται, να γιατρεύεται μόνο στις πρωτεύουσες των νομών!
    Επιστροφή δηλαδή στον 19ο αιώνα!
    Μπράβο στην λογική σας!
    Φτάνει πια τόση παραπληροφόρηση!

  • Kostas avatar
   Kostas @ gianni 04/10/2011 13:37:24

   Κούνια που σε κούναγε, κακομοίρη μου,
   τρέξε σε κάνα supermarket να πάρεις μακαρόνια τώρα, και να εύχεσαι να σου στέλνει η κρατική ΔΕΗ ρεύμα για να μπορείς να τα βράζεις......

 4. AERAS EINAI avatar
  AERAS EINAI 04/10/2011 11:04:59

  Δεν χρεοκοπούν οι χώρες, αλλά το ΔΝΤ, η FED, η ΕΚΤ... και αυτοί που έχουν οργανική σχέση μαζί τους (οικονομολόγοι, πολιτικοί, τραπεζίτες, οργανισμοί κ.α.). O επιθανάτιος ρόγχος ενός απατηλού χρηματοπιστωτικού συστήματος που καταδυναστεύει την ανθρωπότητα τα τελευταία 200 χρόνια...

  Μην πέφτετε στην παγίδα των ιεροψαλτών της δημοσιονομικής λιτότητας, των περικοπών και της αύξησης της φορολογίας (ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ..Αλλα ο Δανεισμός που δημιουργεί το πρόβλημα)

  Η δημιουργία του "ex nihilo" χρήματος και άϋλη ανατοκιζομενη πίστωση με κλασματικά αποθεματικά (χωρίς πλήρη αντίκρισμα) και όταν δεν μπορείς να πληρώσεις, παίρνουν ως αντάλλαγμα τις πηγές της πραγματικής οικονομίας.

  Η πραγματική αιτία της κρίσης είναι ότι : τα κράτη έχουν απεμπολήσει το ΥΨΙΣΤΟ προνόμιο τους (αφού ασκούν εθνική κυριαρχία) να εκδίδουν τα ίδια, το χρήμα τους ΑΤΟΚΑ και αντί αυτού το δανείζονται ΕΝΤΟΚΑ από ιδιωτικές κεντρικές τράπεζες.

  http://www.scribd.com/oikonomia247

 5. gaidaros avatar
  gaidaros 04/10/2011 11:05:54

  να μην τη δόσουν τη γ.......δόση ποτέ, μπας και απαλαγούμε από την χειρότερη κυβερνηση προδοτών μια ωρα αρχύτερα! να κανουμε εκλογές με επιστράτευση χωρίς να πληρωθεί κανένας να δούμε τι θα γίνει μπας και αλλάξει τίποτα.

 6. alexis avatar
  alexis 04/10/2011 11:17:19

  είναι τόσο δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι τι κόλπο???
  παίρνουμε την δόση και μετά εκλογές... αν είμαστε μάγκες ας κάνουμε εκλογές και μετά την δόση.
  ούτε τσίπα έχουμε ούτε υπερηφάνεια...ένα μεγάλο τίποτα.
  (οι 300 δεν είναι παρά το απόσταγμα της κοινωνίας μας - φανταστείτε τι γίνετε πάρα έξω)

 7. avanti avatar
  avanti 04/10/2011 11:17:26

  Μήπως δεν πρέπει να μας εκπλήσει η στάση των εταίρων και δανειστών? Δεν είναι λογικό να έχουν χάσει εντελώς την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση των απατεώνων? Δύο ολόκληρα χρόνια τους κοροϊδεύουν και τους λένε ψέμματα, άλλα συμφωνών και άλλα κάνουν ή δεν κάνουν (βλέπε 25.000 προσλήψεις ημετέρων ), όσο και κουτόφραγκοι να είναι το κατάλαβαν. Στην αρχή ο πρωθυπουργός μας τους είπε ότι είμαστε ένας λαός διεφθαρμένος, τεμπέλης κλπ., στην συνέχεια τους απέδειξε ότι η κυβέρνησή του είναι αυτή που είναι διεφθαρμένη. Μόλις χθες το πρωί ο μπένυ μας διαβεβαίωνε ότι η δόση είναι εξασφαλισμένη και ότι η τρόικα είναι ευχαριστημένη με τα μέτρα ... που το βάσιζε το αθεόφοβος? Εχουμε γίνει ρεζίλι διεθνώς με αυτούς που μας κυβερνάνε και κυρίως αυτό είναι που θα πρέπει να αποκαταστήσουμε και θα μας πάρει χρόνο, αν μπορέσουμε .....

 8. Nikolas avatar
  Nikolas 04/10/2011 12:10:30

  ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ Η ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΛΠ! ΜΗΝ ΤΡΩΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΠΑΙΖΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥΣ!

 9. η Dimi avatar
  η Dimi 04/10/2011 13:51:29

  Πολιτική Ηγεσία δεν σημαίνει επιβολή της εκ των Ανω προς τα Κάτω πίεσης, αλλά, ο εκ των Κάτω προς τα Ανω αντίκτυπος. Οι μεγαλύτεροι Πολιτικοί Ηγέτες στην ιστορία δεν ήταν οι δικτάτορες, αλλά, οι Διευθύνοντες.

  Πολιτική Ηγεσία σαν τη σημερινή, Δίχως μετρήσιμους στόχους και προοπτική, είναι σαν τη χλιδάτη θωρακισμένη BMW 740! των €750,000 του Μπένι Ζελόν, Δίχως βενζίνη.

 10. gianni avatar
  gianni 04/10/2011 14:03:45

  Tελευταια ακουγεται συχνα πυκνα οτι ο δημοσιος τομεας ειναι μεγαλυτερος σε αλα κρατη οπως π-χ στην Δανια η στην Σουηδια κλπ.
  ΝΑΙ ετσι ειναι και πραγματι ο δημοσιος τομεας εξυπηρετει με τον καλυτερο τροπο τους πολιτες των χωρων αυτων ,επισης εχει αρμοδιοτητες που στην Ελλαδα ασκουνται απο εταιρειες που πλουτιζουν , ΔΕΝ θα βρειτε σε καμμια απο τις χωρες αυτς τα διαγνωστικα και αιματολογικα κεντρα που δεχονται χιλιαδες επισκεπτων καθε μερα εκει ειναι δημοσια και λειτουργουν αψογα υπερ του πολιτη.
  Εχεται παρεξηγησει κυριοι το εξης, τα νουμερα δειχνουν περισσοτερους Δ.Υ. στην Δανια απο οτι στην Ελλαδα ΔΕΝ δειχνουν περισσοτερους ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ και ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ μην τα μπερδευεται τα πραγματα.
  Εδω οι δημοσιοι ειναι το βασικο προβλημα για να εχει καποιος μια δραστηριοτητα στην Δανια το δημοσιο τον εξυπηρετει για να την πραγματοποιησει.
  Τι σχεση εχει ο Δανος η οΕγγλεζος η ο Σουηδος γιατρος στο εκει νοσοκομειο με τον Ελληνα γιατρο στην Ελλαδα ? Τι σχεση εχει η νοσοκομα στην Δανια, στην Ολανδια, στην Γερμανια απο την νοσοκομα (ρωσοποντια συνηθως) στο Ελληνικο νοσοκομειο.
  Ο Καρκινος στο σωμα της Ελλαδας ειναι οι δημοσιοι υπαληλοι ,οι υπευθυνοι της ραδιενεργου ακτινοβολιας που δημιουργησαν τον καρκινο ειναι ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ.

  • Kostas avatar
   Kostas @ gianni 04/10/2011 14:28:58

   Δυστυχώς έχεις πέσει στην παγίδα να θεωρείς την εξαίρεση, κανόνα!

   Επειδή αν και προερχόμενος από τον Ιδιωτικό τομέα σε όλες του τις εκφάνσεις, μιας και δουλεύω από τα φοιτητικά μου χρόνια (μισθωτός, επιχειρηματίας), και τα τελευταία δέκα χρόνια εργάζομαι στον Δημόσιο, τυγχάνει να γνωρίζω τα προβλήματά του, τα βασικότερα από τα οποία είναι:

   - η κακή κατανομή του προσωπικού,

   - η ισοπέδωση όλων προς τα κάτω, ανεξαρτήτως γνώσεων και δυνατοτήτων

   - οι πολύ κακοί (ακόμα και προ μνημονίου) μισθοί, ιδίως για αυτούς που έχουν γνώσεις και δυνατότητες

   - η έλειψη ελέγχου της απόδοσής του, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου υπάρχει υπερσυγκέντρωση, διότι στην επαρχία ο Δημόσιος Τομέας λειτουργεί Άψογα

   - η τυπολατρεία

   - οι γραφειοκρατικές δομές του, που είναι απαρχαιωμένες και αναστέλλουν την δημιουργικότητα.

   - η έλλειψη ολοκληρωμένης μηχανογράφησης τύπου cloud computing με διασύνδεση όλων των δημόσιων φορέων και παροχή υπηρεσιών g2b, g2c (Government-to-business), (Government-to-citizen).

   Αυτά είναι τα βασικά προβλήματα του Δημόσιου Τομέα, και όχι ο αριθμός των απασχολούμενων ή οι μισθοί πείνας!

   Και για όλα αυτά, οι μόνοι που φταίνε είναι αυτοί που οργάνωσαν τις δομές του (νομοθετική εξουσία) και αυτοί που τον διοικούν (εκτελεστική εξουσία).
   Κανείς άλλος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.