#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/09/2011 09:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανέμελοι φοροφυγάδες με .... ονοματεπώνυμοTην ώρα που έρχονται σαν όξινη βροχή, τα σημειώματα της εφορίας για την «εισφορά αλληλεγγύης» προκαλώντας ηλεκτροσόκ και απόγνωση στον απλό φορολογούμενο, κάποιοι άλλοι που έχουν ανάγει, εδώ και χρόνια, σε σύστημα επιχειρηματικής επιβίωσης το    «δεν πληρώνω», κυκλοφορούν ανάμεσα μας ανενόχλητοι, επιδεικνύοντας ανερυθρίαστα τα ακριβά τους γούστα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η περιβόητη «λίστα φοροφυγάδων» που έδωσε άρον-άρον στη δημοσιότητα ο πανικόβλητος Βενιζέλος, ήταν ένα ακόμη πολιτικό «παπατζηλίκι» προς την τρόικα, πρωτίστως όμως, προς τον ελληνικό λαό.

Γιατί η λίστα δεν έχει τύχει καμίας απολύτως επεξεργασίας. Όπως την βρήκε στα κιτάπια του υπουργείου του, έτσι την έστειλε για δημοσίευση. Και δεν πρόκειται για «λίστα φοροφυγάδων». Στην πράξη είναι, σχεδόν ατόφιος, ο περίφημος κατάλογος του προκατόχου του, Γ. Παπακωσταντίνου με τα ληξιπρόθεσμα χρέη 40 δις προς το δημόσιο, που αρχικά έλεγε ο Τζέφρι ότι θα εισπράξει, αργότερα ο Παπακωσταντίνου θέλησε να διαγράψει(!) και προσφάτως, κάτω από το βάρος της κατακραυγής, «δεσμεύθηκε» να φέρει στη βουλή.

Στα πρώτα ονόματα οφειλετών με τρανταχτά χρέη, φιγουράρουν εταιρείες-φαντάσματα, πτωχευμένες ή υπό εκκαθάριση, μαζί με τα μεγάλα  κανόνια του παρελθόντος(«Πειραική-Πατραική, «Γραμμή», «Τράπεζα Κρήτης» κλπ). Οι επιχειρήσεις αυτές είναι στη κυριολεξία σκελετοί χωρίς καν περιουσιακά στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να δημευτούν, έτσι ώστε να πάρει κάτι από τα σπασμένα το ελληνικό κράτος.

Μια προσεκτικότερη ανάγνωση όμως στην «δεύτερη ταχύτητα» οφειλετών, στη κλίμακα χρεών 10-100 εκατομμύριων ευρώ, αναδεικνύει επιχειρήσεις που συνεχίζουν ακόμη και σήμερα απτόητες τις άκρως προσοδοφόρες εμπορικές τους δραστηριότητες. Με μια γρήγορη ματιά έπεσα πάνω σε τρείς περιπτώσεις που τυχαίνει να γνωρίζω προσωπικά.

    Έναν ιδιοκτήτη λατομείων στο Μαρκόπουλο με ισχυρές διαπλεκόμενες διασυνδέσεις(προς Άκτωρα μεριά...) που χρωστά σχεδόν 60  εκατομμύρια από απλήρωτους φόρους στον κρατικό κορβανά! Ο κύριος αυτός ζει και βασιλεύει, πηγαινόερχεται μεταξύ Λαυρίου Κερατέας και Τζιάς στην οποία και διατηρεί πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα, δραστηριοποιείται επιχειρηματικά με παραβατικό τρόπο(π.χ. παροπλισμένες μπουλντόζες και ανασφάλιστα οχήματα), αλλα μυστηριωδώς δεν τον αγγίζει κανείς.

Μια άλλη κραυγαλέα περίπτωση είναι ενός «κοτοπουλά» με ισχυρές πολιτικές διασυνδέσεις, από τους παλαιότερους του κλάδου που δραστηριοποιείται στην Εύβοια και κατάφερε να πουλήσει την χρεωμένη επιχείρηση του στην...Αγροτική Τράπεζα το 1999 (θυμάστε με ποιόν διοικητή...). Στη συνέχεια η επιχείρηση εξαγοράστηκε από μεγάλο όμιλο ειδών διατροφής, αλλά ο παλαιός ιδιοκτήτης φέρεται να χρωστά 23 εκατομμύρια  φόρους! Το πώς έγινε η μεταβίβαση και γιατί ο νέος πάμπλουτος ιδιοκτήτης δεν ανέλαβε τα φορολογικά βάρη του παλαιού, είναι μία άλλη υπόθεση. Όμως τα κοτόπουλα της εν λόγω «μπράντας» συνεχίζουν να κατακλύζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ εις βάρος των ανταγωνιστών, που ενδεχομένως να είναι συνεπέστεροι στην πληρωμή φόρων.

Τρίτη περίπτωση και εξίσου κραυγαλέα είναι αυτή του 50άρη πλέον, ρέμπελου επιχειρηματία-ιδιοκτήτη trendy εστιατορίων στη Φιλοθέη και το Νέο Ψυχικό, που αποτέλεσαν στέκι συνάθροισης γνωστών Πασόκων της καλοπέρασης, όπως οι κ. Σκανδαλίδης και Παμπούκης και πολύ πολύ πρόσφατα ο κ.Παπακωνσταντίνου. Ο κύριος αυτός διαλαλεί τις κομματικές του προτιμήσεις και διαφημίζει  τις πράσινες γνωριμίες του. Παρόλα αυτά, αν και χρωστάει 10 εκατομμύρια στο κράτος, συνεχίζει απρόσκοπτα τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες χωρίς κανείς, κατά τα φαινόμενα, να τον ενοχλεί.

Στους τρείς παραπάνω θα έβαζα και μία σειρά ασφαλιστικών εταιρειών που συνεχίζουν να προσφέρουν «τις υπηρεσίες» και τα «προϊόντα» τους στους ανυποψίαστους καταναλωτές, χωρίς να καλύπτουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Επιπλέον και δυό-τρείς επώνυμους οίκους μόδας(ο ένας, με όνομα...ιταλικής απόχρωσης, που διαθέτει βιοτεχνία και καταστήματα λιανικής σε όλη την Ελλάδα φέρεται να χρωστά  63 εκατομμύρια!), καθώς και έναν πασίγνωστο οίκο κοσμημάτων που ξέχασε φαίνεται να πληρώσει...ένα μικροποσό 220 χιλιάδων ευρώ.

Είμαι βέβαιος ότι στην περιβόητη λίστα υπάρχουν και άλλες εξίσου προκλητικές περιπτώσεις και θα καλούσα τους αναγνώστες του Αntinews  να συνδράμουν με την σειρά τους στην έρευνα, καταθέτοντας τις δικές τους γνώσεις.

Γιατί είναι πράγματι εξοργιστικό να έρχονται τα μπιλιέτα της εφορίας, σύσσωμα, τα αστικά πολιτικά κόμματα να καταδικάζουν το φαινόμενο του «δεν πληρώνω» και την ίδια ώρα να κυκλοφορούν «ελεύθεροι και ωραίοι» μικροί και μεγάλοι καρχαρίες που έχουν ανάγει το μπαταχτσηλίκι προς το κράτος σε διαδεδομένη επιχειρηματική πρακτική! Πώς είναι δυνατόν μία επιχείρηση που χρωστά στο κράτος να συνεχίζει απρόσκοπτα την συναλλαγή με το κοινό, χωρίς  να υφίσταται καμία συνέπεια;  Τι μήνυμα περνάει στους απλούς πολίτες για αυτή την επιλεκτική ασυδοσία ο λαλίστατος κύριος Βενιζέλος; Έχει μετά την απαίτηση να πληρώνουμε τα επινοητικά χαράτσια του για να γλιτώσουμε τη...χρεοκοπία;

Desperately Seeking Benny

 

Υ.Γ. Αφορμή για αυτό το άρθρο στάθηκε η άφιξη, πριν λίγες ώρες, του μπιλιέτου με την έκτακτη εισφορά. Μου έκανε εντύπωση, εκτός από το ποσόν, ότι το σχετικό έντυπο είναι ένα είδος φωτοτυπικού αντίγραφου και όχι πρωτότυπο με σφραγίδα όπως η φορολογική δήλωση. Θεωρώ επίσης αθλιότητα ότι η εισφορά λογίζεται επί του συνόλου των δηλωθέντων και όχι των εισπραχθέντων(καθαρών) εισοδημάτων. Δηλαδή εισφορά και επί του ποσού που αποδώσαμε ως φόρο!  Είμαι δυστυχώς από τους βλαμμένους νομοταγείς που θα την πληρώσουν. Αλλά αυτό δεν παύει να με κάνει να αισθάνομαι κορόιδο.

ΥΓ. 2  Αυτοί που μας κυβερνούν δεν κατέχουν από λογιστική ούτε συνοικιακού μπακάλικου. Για την καταβολή-εξόφληση ολόκληρου του ποσού (που υπάρχει ανάγκη να εισρεύσει «χθές» στα κρατικά ταμεία) δίνουν ως έκπτωση το...γενναιόψυχο 5%, όπως ακριβώς γινόταν τα παλαιότερα χρόνια των παχιών αγελάδων. Είναι βέβαιο ότι αν η έκπτωση ήταν 25% πιο πολλά χρήματα θα μάζευαν και σε πολύ πιο γρήγορo  χρονικό διάστημα. Αυτό το καταλαβαίνει παιδάκι του δημοτικού. Τόσο ανόητοι, αστοιχείωτοι ή αδιάφοροι είναι;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Σταύρος avatar
  Σταύρος 15/09/2011 09:41:46

  Όχι μόνο να μην το πληρώσεις αλλά, να το στείλεις συστημένο στην Ιπποκράτους υπ' όψιν ΥΠΟΙΚ!
  Αρκετά πιά!!!

 2. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 15/09/2011 10:10:03

  Όταν (στο υστερόγραφο) αναφέρεις ότι το χαράτσι υπολογίζεται επί των δηλωθέντων εισοδημάτων, τι εννοείς; Ότι π.χ. στο μισθωτό θα υπολογιστεί επί των μικτών αποδοχών; Δε νομίζω ότι γίνεται αυτό, αφού τις καθαρές αποδοχές δηλώνει κάθε μισθωτός στη φορολογική του δήλωση.

  • Χάρης avatar
   Χάρης @ Αυριανιστής 15/09/2011 10:21:48

   Οι καθαρές αποδοχές που δηλώνουμε δεν είναι και τόσο ...καθαρές.Περιλαμβάνουν και το φόρο που σε έχει παρακρατηθεί μέσα στον χρόνο.Π.χ. δηλώνεις καθαρές αποδοχές 30.000,00 και παρακρατηθέν φόρο 2000,00.Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι στην τσέπη σου έχεις βάλει 28000,00.Το χαράτσι έρχεται όμως υπολογισμένο στο ποσό των 30000,00.Αυτό εννοεί ο συγγραφέας.

   • χρηστος α avatar
    χρηστος α @ Χάρης 15/09/2011 10:29:50

    καποιος νομικος φορολογικος ή άλλος οργανισμός δεν μπορεί να ελέγξει την νομιμότητα και συνταγματική ορθότητα όλως αυτών των εκτρωμάτων και να δημοσιεύσει μια γνωμοδώτηση και ενδεχομένος μια μέθοδο που να μπορεί να ακολουθήσει ο κάθε πολίτης για να το παλέψει ? πχ ήξερα ότι γίνονται μέχρι και διεθνής συμφωνίες για την αποφυγή διπλοφορολόγησης και εδώ φορολογούμαστε για τα ήδη φορολογημένα?

  • Ηφαιστίωνας avatar
   Ηφαιστίωνας @ Αυριανιστής 15/09/2011 16:09:27

   Αυριανιστή, δεν το πιστεύεις ότι υπολογίζει το χαράτσι στα ακαθάριστα; να σου στείλω το δικό μου "ραβασάκι" να το δεις; Για τέτοια αθλιότητα μιλάμε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 3. γιαννης Π avatar
  γιαννης Π 15/09/2011 10:12:33

  Διαβαζοντας γρηγορα την περιφημη λιστα ειδα οτι γνωστος φουρνος της Κηφισιας ( Πλατανος ) που ζει και βασιλευει χρωσταει 6.800.000 ευρω !!! Εχει να πει κανεις κατι?........................

 4. Τ-Rex avatar
  Τ-Rex 15/09/2011 10:29:47

  Σχόλιο από άλλο post, που ταιριάζει μάλλον εδώ.

  Σήμερα ήρθαμε όλοι στο γραφείο με τα ειδοποιητήρια της εφορίας. Αυτή η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει και τον ευατό της. Και εξηγούμαι. Σύμφωνα με το νόμο Παπακωνσταντίνου, για τα εισοδήματα του 2010 υπολογίζονται τα έσοδα μείον τα έξοδα άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας. Από το φορολογητέο εισόδημα που προκύπτει αφαιρούνται κατόπιν ανελαστικά έξοδα όπως π.χ. οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία (ΤΣΜΕΔΕ, ΟΑΕΕ, κ.λπ.), οι οποίες σημειωτέον είναι υποχρεωτικές. Με φρίκη λοιπόν διαπιστώσαμε ότι στο σημείωμα της εφορίας, η τελευταία αυτή αφαίρεση δεν έχει γίνει (σε όλους) με συνέπεια να καλούμαστε να πληρώσουμε φόρο και επί των ποσών που πληρώσαμε για υποχρεωτική ασφάλιση. Ειλικρινά σήμερα δεν ξέρουμε τι να κάνουμε! Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με το επιμελητήριό μας αλλά δεν απαντάει κανένας. Αν υπάρχει καμμία ιδέα, καλοδεχούμενη γιατί μιλάμε κατά μέσο όρο για περίπου 1000 ευρώ ανά κεφάλι…

 5. ΔΓΦ avatar
  ΔΓΦ 15/09/2011 10:30:01

  Παιδιά επί των καθαρών υπολογίζεται (μετά φόρων). Όχι ότι έχει σημασία. Το πιο άθλιο είναι η έλλειψη κλιμάκων (αν εξαιρέσουμε την ίδια την επιβολή του φόρου) και η αμεσότητα της χρέωσης. Από τη στιγμή που το μέτρο πλήττει άμεσα κυρίως τους μισθωτούς/συνταξιούχους - οι οποίοι όπως πάντα δεν μπορούν να κρύψουν τίποτα και πληρώνονται (όσοι πληρώνονται) σε μηνιαία βάση - δεν τους δόθηκε ούτε καν ο χρόνος 2-3 μηνών να κάνουν έναν προγραμματισμό...Θα μου πείτε κάποιος καίγεται να εισπράξει άμεσα. Για όσους είχαμε κάνει το τόλμημα (κάποιοι φοβήθηκαν μη δώσουν στόχο) να πάρουμε τη μάξιμουμ επιστροφή τώρα δικαιωνόμαστε: Ότι πήραμε θα το επιστρέψουμε, αλλά όσοι δεν τόλμησαν θα δώσουν από το υστέρημά τους...Ένα μεγάλο 'ευχαριστώ' στον Κο Παπακωνσταντίνου που έστω από προσωπική ανικανότητα κι όχι από προνοητικότητα ή καλοσύνη μας έκανε αυτό το δώρο πριν πάει να καταστρέψει (και) το περιβάλλον!

 6. ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ avatar
  ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ 15/09/2011 10:50:52

  Υπάρχει και η λίστα με τα 14 δις φυσικών προσώπων με πολύ γνωστά ονόματα
  που μαγειρεύεται ακόμη ,ενώ έπρεπε να είχε δοθεί.
  Και έχουν δηλώσει μόνοι τους ότι από την 1η λίστα μπορούν να εισπράξου 3-6 δις.
  Γιατί δεν τα εισπράτουν και εισπράτουν από όλους τους άλλους;

 7. NIK THE GR avatar
  NIK THE GR 15/09/2011 11:08:50

  Η οργη μου,οπως και των περσσοτερων εδω μεσα ,εχει ξεπερασει το οριο του κοκκινου εδω και καιρο,δεν υπαρχει σαλιο βρε ζωα δεν το καταλαβαινετε.
  Μας στελνετε συνεχωσ να πληρωσουμε τους λογαριασμους της δικια σας απιστευτης απατης και αυτους που πρεπει στην ουσια να πληρωσουνε(παρατρεχαμενοι σας,λαμογια της εξουσιας,βλαχοκαμπουδες και παρασιτα,νεοπλουτοι της αρπαχτης,γλυτσιδες αρχοντοβλαχοι)τους βλεπουμε να παιρνουν και να ζουν διπλα μας,να μας κοροιδευουν μεκεινο το υφακι ξερεις"εις υγειαν των κοροιδων.
  Φτανει πια ρε απατες ελατε να μας παρετε κι αυτα που ακομη ταχουμε δυο.

 8. sitting duck avatar
  sitting duck 15/09/2011 12:37:41

  Tι ακριβως προβλεπεται για τους μεγαλοφοροφυγαδες; Μηπως αυτοφωρο; Εδω γελαμε!

  • Χρήστος avatar
   Χρήστος @ sitting duck 15/09/2011 13:35:54

   Αυτόφωρο στο εστιατόριο του επιχειρηματία της Φιλοθέης με δώρο μία αστακομακαρονάδα.

 9. madprof avatar
  madprof 15/09/2011 12:59:21

  Ο Χάρης έχει απόλυτο δίκιο για τον τρόπο υπολογισμού της έκτακτης εισφοράς. Το δηλωθέν εισόδημα είναι (τα Μικτά μείον το σύνολο των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία) το ποσό υπολογισμού της έκτακτης εισφοράς.
  Γερμανοτσολιάδες ΚομματοΛησταρχοΚοτζαμπασοΛαμόγια και Αχρείοι που έπρεπε να βρίσκονται σε ευαγή ιδρύματα λευκών κελιών, με δυνατότητα εκ μέρους των πολιτών να τους επισκέπτονται, πληρώνοντας αντίτιμο ισότιμο εισιτηρίου ζωολογικού κήπου !

 10. Wraia ta leme avatar
  Wraia ta leme 15/09/2011 14:21:29

  Δεν μου έχει έρθει ακόμα το "μπιλιετάκι"αλλά υπολογίζω περίπου πόσο θα είναι το ποσό και με κόβει κρύος ιδρωτας. Θέλω να σας ενημερώσω ότι σε αντιθέση με τον jeffrey και τους υπόλοιπους ασχετοανίκανους κυβερνητικούς, δεν θα εκτελέσω το "πατριωτικό" μου καθήκον και απλά ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΩ....

  Υ.Γ.1
  Σκέφτομαι πολύ σοβαρά οταν έρθει το "μπιλιετάκι" να το στείλω σε κάποια κλαδική του ΠΑΣΟΚ να το πληρώσουν.

  Υ.Γ.2
  Όταν ακούω τον jeffrey να δηλώνει με στόμφο ότι είναι πατριώτης, μου έρχεται να πετάξω την TV απο το παράθυρο

  • Σταύρος avatar
   Σταύρος @ Wraia ta leme 15/09/2011 23:51:40

   Συστημένο το μπιλιετάκι στην Τοπική και να καλέσεις και τα ΜουΜουΕ να τραβάνε βίντεο!

 11. Omen avatar
  Omen 15/09/2011 15:16:32

  Στην αρχή έμεινα άφωνος όταν κατάλαβα ποιος θα μας κυβερνήσει. Αργότερα κατάπια την γλώσσα μου όταν μας ξεφτίλισε στην Ευρώπη και είδα το όνειρο της πράσινης ανάπτυξης. Τώρα θα πάρω την φωτοτυπία που μου έστειλε και θα ..... Σύγνωμη που μιλώ έτσι, αλλά με τη δράση πρέπει να περιμένουμε και την αντίδραση!
  Enough is Enough!

 12. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΓΝΟΣ avatar
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΓΝΟΣ 15/09/2011 18:45:43

  Στείλτε τα ειδοποιητήρια στους κ.κ. Μαντέλη και Τσουκάτο. Αυτοί τουλάχιστον παραδέχτηκαν ότι τα χεράκια τους έπιασαν "μαύρα λεφτά".

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.