07/10/2008 00:56
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανάστατοι δανειολήπτες και καταθέτες

Υπό το φόβο ότι τα μέτρα που λαμβάνονται δεν είναι αρκετά για να αποτρέψουν την παγκόσμια οικονομική κρίση τα διεθνή χρηματιστήρια κατέγραψαν χθες (νέα «Μαύρη Δευτέρα») μεγάλες απώλειες, ενώ για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια η ο δείκτης Ντάου Τζόουνς έπεσε κάτω από τις 10.000 μονάδες.

Στο μεταξύ, αναστάτωση προκαλούν στους καταθέτες, αλλά κυρίως στους δανειολήπτες, οι συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων αλλά και οι φήμες για ρευστότητα των τραπεζών, ενώ παράγοντες της τραπεζικής αγοράς εκτιμούν ότι η κούρσα των επιτοκίων δε θα σταματήσει. Δεν είναι λίγοι οι δανειολήπτες που σπεύδουν στις τράπεζες προκειμένου να προσαρμόσουν το χρόνο αποπληρωμής των δανείων, ή να τα μετατρέψουν σε ελβετικά φράγκα ή γεν ώστε να έχουν μικρότερο επιτόκιο. Ανησυχία επικρατεί και στους καταθέτες όπου κάποιοι μάλιστα δε διστάζουν να προχωρούν σε ανάληψη των καταθέσεών τους.

Μεγάλη άνοδος παρατηρείται και στα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων, που επισήμως σε ορισμένες τράπεζες φτάνουν το 7%, κάτι που έχει να κάνει με τη ρευστότητα της κάθε τράπεζας όπου παρατηρούνται τεράστιες αποκλίσεις, όπως προκύπτει από την αναλογία δανείων / καταθέσεων.

Τα Hedge Funds που στήριζαν την αγορά στις ανοδικές περιόδους, εκτιμάται ότι, θα είναι ο μεγάλος επόμενος «ασθενής», μετά από τις επενδυτικές τράπεζες. Είναι χαρακτηριστική η έκφραση της αγγλικής Daily Telegraph η οποία αναφέρει ότι, « τα Hedge Funds μοιάζουν να βρίσκονται σε μια σχεδία για να αυτομολήσουν». 

Όπως αναφέρει, Έλληνας εταίρος σε Private Equity Fund, «η κατάρρευση πιθανότατα να συμβεί μέσα στα Χριστούγεννα, περίοδος που λήγουν οι ημερομηνίες εξαγοράς των συμμετοχών. Δυστυχώς, έρχεται μια περίοδος νέας αιματοχυσίας».  

http://www.skai.gr/master_story.php?id=96085

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Φουσκωτο-Ποτεμκιν avatar
  Φουσκωτο-Ποτεμκιν 07/10/2008 00:57:17

  «Έχω καθαρή τη φωλιά μου», δήλωσε ο κ. Φώλιας, το φιλαράκι του Πρωθυπουργού και Υπουργός Αναστάτωσης.
  Μ' αφορμή δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, που καταγγέλλει τον Φώλια ότι εισέπραττε κονδύλια ευρωπαϊκών προγραμμάτων και αγόραζε μεζονέτες,
  ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν εμπλέκεται ο ίδιος προσωπικά στο σκάνδαλο,
  αλλά ότι η σύζυγος και η κόρη του έκαναν κάποιες αγορές για καθαρά ψυχολογικούς λόγους.
  Ο κ. Φώλιας -που κάνει μπαμ επί τη εμφανίση για το τι κτήνος πρόκειται- υποσχέθηκε να καταθέσει,
  εντός της ημέρας, χαρτί γιατρού που θα πιστοποιεί ότι μάνα και κόρη ενεργούσαν κάτω από το καθεστώς,
  του γνωστού συνδρόμου, "shopping therapy".

 2. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 07/10/2008 01:11:50

  Μη βλέπετε τα πράγματα τόσο μαύρα. Μια διόρθωση θα γίνει για να πάνε για την επόμενη άνοδο. Αν δεν πέσουν οι τιμές πως θα ανέβουν? Το πετρέλαιο πέφτει και γενικά όλα πέφτουν. Δεν πήγαινε απλά άλλο. Δε γινόταν να έχει ένα διαμέρισμα πάνω από 200.000 Ευρώ και ο ετήσιος μισθός να είναι 15.000. Κάποιοι που είναι πιο αδύνατοι θα βγουν εκτός αγοράς. Κάποιοι που ήταν πολύ δυναμικοί κι έχουν ανοίγματα θα πάθουν επίσης το ίδιο. Θα επιβιώσουν οι μέτριοι που δεν έχουν ανοίγματα και δεν πολυκινούνταν στην αγορά τα προηγούμενα χρόνια και γι αυτό είχαν και περιορισμένα κέρδη σε σχέση με άλλους.

 3. Keep Talking avatar
  Keep Talking 07/10/2008 10:16:26

  Φουσκωτο-Ποτεμκιν
  ΧΑΧΑΧΑ , να 'σαι καλα !

 4. Keep Talking avatar
  Keep Talking 07/10/2008 10:17:30

  Ποια τραπεζα δινει 7% ;

 5. δημοσθενης avatar
  δημοσθενης 07/10/2008 11:39:24

  Naomi Klein: "Έτσι, αυτό που θέλω να ισχυρισθώ εδώ είναι ότι, μεταξύ άλλων, το οικονομικό χάος που βλέπουμε τώρα στην Γουόλ Στρητ, τη Μαίην Στρητ και την Γουόσινγκτον πηγάζει από πολλούς παράγοντες, φυσικά, αλλά ανάμεσά τους βρίσκονται οι ιδέες του Μίλτον Φρήντμαν και πολλών άλλων συνάδελφων και μαθητών τους από την ίδια σχολή. Επιπλέον, αυτό που βλέπουμε με την κατάρρευση της Γουόλ Στρητ, πιστεύω, πρέπει να είναι για τον Φρηντμανισμό ό,τι η πτώση του τοίχους του Βερολίνου ήταν για τον αυταρχικό Κομουνισμό: μια ιδεολογική κατηγορία."

 6. t avatar
  t 07/10/2008 15:55:51

  Oι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν σήμερα να αυξήσουν από τις €20.000 σε τουλάχιστον 50.000 ευρώ το ελάχιστο ύψος των εγγυημένων τραπεζικών καταθέσεων ιδιωτών σε περίπτωση πτώχευσης της τράπεζάς τους.

 7. miaouth avatar
  miaouth 07/10/2008 19:17:23

  Private Equity Funds :
  Η ρευστοποίηση σε υποφερτά ακόμη επίπεδα είναι ήδη προχωρημένη. Τα "καταφύγια" που επωφελούνται από τα Hedge Funds είναι το Yen και τα ομόλογα Ιαπωνικού και Γερμανικού Δημοσίου.
  Κυκοφορεί ευρέως ότι η Κεντρική Γερμανική Τράπεζα είχε "φορτώσει" 3.500 τόννους ράβδους Νοτιοαφρικανικού χρυσού αρχές καλοκαιριού πουλώντας δολλάρια(την εποχή που το δολλάριο είχε πιάσει πάτο).
  Μυστήριο τι γίνεται στη Μόσχα. Μόλις ξανανοίγουν (για πολλοστή φορά) το χρηματιστήριο, ο MICEX πέφτει 20% και ξανακλείνει.
  Άγνωστο τί γίνεται στην Κίνα. Πολύ μυστικοπαθείς ήταν πάντοτε.

 8. miaouth avatar
  miaouth 08/10/2008 01:34:49

  Hedge funds:
  The biggest losers were hedge funds that focused on energy and basic materials. According to HFR they lost 13.21 percent in September, putting them down 20.84 percent for the year.
  Industry investors are speculating that many more of these types of funds will collapse in the coming weeks as investors demand their money back. One of the first casualties was Dwight Anderson's flagship Ospraie Fund Ltd, which suffered a crippling 39 percent loss in the first eight months of 2008 and was forced to shut down early in September.
  Funds betting exclusively that stock prices will fall are still scoring the industry's biggest gains. In September they notched a 5.28 percent gain which puts them up 15.14 percent for the year.

  But managers at short-biased funds have complained that regulators' ban on shorting financial sector stocks has harmed them and they are waiting nervously on whether they will be forced to tell the public about their bearish bets.

  REUTERS (Reporting by Svea Herbst-Bayliss, editing by Leslie Gevirtz)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.