12/03/2013 10:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανάπτυξη με μείωση φόρων

Η αδιέξοδη συνταγή της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία βασίζεται στη δραστική περικοπή των εισοδημάτων και στην υπερφορολόγηση, επιβεβαιώνεται για μία ακόμα φορά από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, που δείχνουν υστέρηση εσόδων κατά το πρώτο δίμηνο του έτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά το γεγονός πως τα στοιχεία δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμα, λόγω της μεγάλης αύξησης στις εισπράξεις άμεσων φόρων, στην πραγματικότητα εμφανίζεται «μαύρη τρύπα» από τη μείωση των εσόδων από τους έμμεσους φόρους. Με άλλα λόγια, η κάθετη πτώση που σημειώθηκε στην κατανάλωση, λόγω της κρίσης, σε συνδυασμό με τους υπέρογκους συντελεστές ΦΠΑ, έχουν ως συνέπεια το δημόσιο ταμείο αντί να εισπράττει επιπλέον έσοδα, να εμφανίζει σημαντικές απώλειες.

Ο κόμπος έφθασε στο χτένι. Είναι ανάγκη να υπάρξει μείωση της φορολογίας, ώστε και να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά που βλέπουν το εισόδημά τους να έχει συρρικνωθεί δραματικά, αλλά και να τονωθεί η επιχειρηματικότητα που βρίσκεται παγιδευμένη σήμερα ανάμεσα στις «συμπληγάδες» της κρατικής γραφειοκρατίας και των υψηλών φορολογικών συντελεστών. Ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση περνά υποχρεωτικά μέσα από την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση νέων επενδύσεων, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να υπάρξει ανάπτυξη. Ο πρωθυπουργός είναι ο πρώτος που αντιλήφθηκε την αναγκαιότητα αυτή και έχει ταχθεί υπέρ των χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών για να λειτουργήσουν ως κίνητρο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα που βρίσκονται σε εξέλιξη αποτελούν μια καλή ευκαιρία για να τεθεί το ζήτημα στο τραπέζι των συζητήσεων και να υπάρξει ευνοϊκό αποτέλεσμα για τη χώρα και την πραγματική οικονομία. Το τρένο της ανάπτυξης δεν πρέπει να χαθεί.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ (Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δρυς avatar
  Δρυς 12/03/2013 10:36:32

  Δεν έπρεπε να συνεχιστεί η πολιτική του μνημονίου, κακά τα ψέμματα. Θα δούμε τι θα γράψει και η ιστορία. Αυτά που λένε οι πολιτικοί τώρα, είναι καθαρή αλλαγή πλεύσης.

  • daresome avatar
   daresome @ Δρυς 12/03/2013 15:17:44

   Δεν τα λένε οι πολιτικοί. Θέση του Ελεύθερου Τύπου είναι. Οι πολιτικοί συνεχίζουν το ίδιο μοτίβο κι αυτά που λεει το άρθρο γι΄αυτά που αντιλήφθηκε δήθεν πρώτος ο πρωθυπουργός είναι δοξασίες. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πώς θα βάζουν τον κόσμο συνεχώς να πληρώνει για το ταμείο που άδειασε από τα δικά τους λάθη και από τη δική τους κακοδιαχείριση. Δεν βλέπεις τι γίνεται με το χαράτσι ? Θέλουν να το τραβήξουν κι άλλο κι ας έχουν πει τα δικαστήρια τα αντίθετα.

 2. Δεξιόχειρας avatar
  Δεξιόχειρας 12/03/2013 10:55:18

  Η δουλειά της τρόικας σιγά σιγά τελειώνει ή μάλλον για να το θέσω καλύτερα η ισχύς της όσο περνά ο καιρός ελαττώνεται. Το τί πρέπει να γίνει είναι γνωστό, δεν αμφιβάλλει κανείς ότι πρέπει να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές. Ο Σαμαράς πρέπει να προχωρήσει σε μία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση και μάλιστα να αφήσει να εννοηθεί ότι το κάνει παρά την αντίθετη άποψη της τρόικας. Πρέπει κάποτε να φανεί ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως θέλει να τα εμφανίζει η αντιμνημνονιακή πλευρά ότι δηλαδή δεν υπάρχει κυβέρνηση αλλά εντολοδόχοι της τρόικας. Κυβέρνηση υπάρχει, αυτόβουλη, η οποία αναγκάστηκε να υπακούσει στους δανειστές από την κάκιστη πολιτική του ΠΑΣΟΚ που μας οδήγησε στο αδιέξοδο.

  • Μεγάλες στιγμές avatar
   Μεγάλες στιγμές @ Δεξιόχειρας 12/03/2013 16:10:03

   Ακόμα και ετσι να είναι φίλε,κάποια πράγματα είναι ''ιερά''.Δεν είναι δυνατόν να με τιμωρείς(σκοπίμως εκτός εισαγωγικών),επειδή έκανα παιδιά ή έχω ακίνητο και μάλιστα υποθηκευμενο για 30 χρόνια

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.