#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/02/2013 21:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανάπλαση της πρωτεύουσας: Το κέντρο της Αθήνας μπορεί(;)να είναι κάπως έτσι το 2016



Τον συμβολικό χαρακτήρα του έργου ανάπλασης του κέντρου της Αθήνας, με άξονα την οδό Πανεπιστημίου, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς χαιρετίζοντας, το μεσημέρι στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανασυγκρότηση του κέντρου της πόλης, που οργανώθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση.

«Δείχνει ότι υπάρχουν ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας μας που μέσα στον ζόφο της κρίσης οραματίζονται την Ελλάδα αλλιώς. Οραματίζονται την Αθήνα μας αλλιώς» είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων: «Η ανάπλαση, όπως εγώ το βλέπω, της Πανεπιστημίου, μαζί με την παρέμβαση στον φαληρικό όρμο, μαζί με την ανάπτυξη του Ελληνικού, όπου πέρα από όλα τα άλλα θα υπάρξει και πολύ μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο, αποτελούν κατ' εμέ το "τρίγωνο" αυτής της αναγέννησης. Σύντομα θα προστεθεί κι ένα τέταρτο στοιχείο: η ανάδειξη ολόκληρου το παράκτιου μετώπου από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο. Όλα αυτά δεν θα αποτελούν πια αποσπασματικές παρεμβάσεις».



Το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό κέρδισε το ολλανδικό αρχιτεκτονικό γραφείο «ΟΚRA».

«Είναι μια πρόταση απλή, αλλά κάθε άλλο παρά απλοϊκή, απολύτως εφαρμόσιμη, λειτουργική, πιστή στο πνεύμα της Αθήνας, αλλά κυρίως στις προοπτικές και τις δυνατότητές της, με κέντρο τον πολίτη και τις ανάγκες του» είπε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου, ανακοινώνοντας τον νικητή του διαγωνισμού, του οποίου τις αρχιτεκτονικές, βιοκλιματικές και τεχνικές μελέτες χρηματοδότησε το Ίδρυμα.

Στην παρουσίαση της νικήτριας πρότασης, στην κατάμεστη αίθουσα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, παρέστησαν επίσης οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης, το μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ, Νίκος Σοφιανός, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, η Ντόρα Μπακογιάννη, η Άννα Διαμαντοπούλου και άλλοι.



Δείτε το βίντεο από την παρουσίαση της μελέτης, σήμερα, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. arcane avatar
  arcane 27/02/2013 22:03:00

  Κάθε φορά που κάποια Ελληνική κυβέρνηση πελαγώνει, εξαγγέλλει πολυδάπανη ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας. Καλό θα ήταν η σημερινή κυβέρνηση να μην επαναλαμβάνει τέτοια τετριμμένα επικοινωνιακά κόλπα, στη σημερινή οικονομική συγκυρία προκαλούν μόνο θυμό και αγανάκτηση.

 2. Κυθήριος Τ. avatar
  Κυθήριος Τ. 27/02/2013 22:05:05

  Μακάρι νά ὑλοποιηθεῖ αὐτό τό ἔργο.
  Μέ πιάνει θλίψη ὅμως ὅταν σκέφτομαι πῶς θά καταντήσουν τά πάρκα οἱ κάθε λογῆς διαδηλωτές,ἀναρχικοί γκραφιτάδες καί πακιστάνια κάνα χρόνο μετά...

  • tpe avatar
   tpe @ Κυθήριος Τ. 27/02/2013 23:14:05

   +1000

   Με πιάνει θλίψη που το σκέφτομαι και μόνο...

   Ερώτηση: Γιατί ΠΟΤΕ ένα δικό μας γραφείο δεν έχει κερδίσει; Τι μαθαίνουν οι δικοί μας αρχιτέκτονες; Μπετά και μόνο μπετά;

   • ss_sk avatar
    ss_sk @ tpe 28/02/2013 11:37:28

    Οι "δικοί" μας αρχιτέκτονες και μπετά ξέρουν...και ξύλα και μέταλλα και "οικολογικά". Αλλά αν ο νεοέλληνας θέλει την μπετουδιά του, ε, αυτήν παίρνει (εξάλλου αυτός πληρώνει, σωστά?).

    Προς ευρύτερη ενημέρωση πάντως: στον εν λόγω διαγωνισμό συμμετείχαν (1ο στάδιο) 70 και κάτι ομάδες. Λίγες, θεωρητικά, για το μέγεθος του έργου. Αν λοιπόν σκεφτεί κανείς ότι ήταν ευρωπαϊκός και άρα είχαμε "ξένους" συμμετέχοντες καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι Έλληνες δεν έδειξαν ενδιαφέρον. Σωστό! Αλλά είχαν τους λόγους τους!

    Οι Έλληνες αρχιτέκτονες νοιάζονται λίγο περισσότερο για τον τόπο αυτόν...και θέλουν το καλύτερο! Όχι το μέτριο, ούτε το βατό...πόσω μάλλον όταν αυτό προωθείται ως πιο "οικονομικό". Δυστυχώς το στήσιμο του "Rethink Athens" έδινε την εντύπωση της αρπαχτής: λειψό υλικό και υπόβαθρα, χαμηλές αμοιβές (υπόψιν ότι έπρεπε να φτιάξεις πολυπληθή ομάδα επιστημόνων και συνεργατών για να κάνεις σωστή μελέτη), προβληματικό σκεπτικό (καλό το πεζοδρομημένο και πράσινο κέντρο αλλά δεν έχει προηγηθεί καμία εκτεταμένη χωροταξική-πολεοδομική μελέτη για την Αθήνα που να το υποστηρίζει) και πλήρη απουσία των μελετητών του α' βραβείου από την μετέπειτα κατασκευή (βλ. επίβλεψη). Και το τελευταίο είναι το χειρότερο: θα το αναλάβουν τα τζιμάνια των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου και θα φτιάξουν το τέρας του Φρανκενστάιν! Και μετά βεβαίως ο κόσμος θα βρίζει τους αρχιτέκτονες (και αυτό το σκηνικό το έχουμε δει, ευχαριστούμε πολύ).

    Ξέρω ότι αρχιτέκτονες που είχαν κεντρικό ρόλο στη μελέτη της πεζοδρόμησης της Αεροπαγίτου (μία από τις σπανίως πετυχημένες επεμβάσεις σε δημόσιο χώρο) είδαν την προκήρυξη και ούτε ξανασχολήθηκαν - εμπειρία, γνώσεις και νόουχάου διαθέτουν...κάτι θα κατάλαβαν.

    Και αν δει κανείς τις υπόλοιπες συμμετοχές (εδώ λίγες εικόνες h**p://athensville.blogspot.gr/2013/02/rethink-athens-40.html) αντιλαμβάνεται ότι το "α' βραβείο" είναι άτολμο, απλοϊκό και βαρετό. Νταξ, είπαμε να μην είναι ακριβή η πρόταση αλλά αν είναι να φυτέψεις (μόνο) δεντράκια από εδώ κι από εκεί, δε χρειάζονται διαγωνισμοί και τέτοια - δώσε τη μελέτη στην τεχνική υπηρεσία...κάτι τέτοιο θα σχεδιάζανε. Εκτός αν "αυτό" πιστεύουμε ότι μας αξίζει ως εικόνα (γνώθι σ' αυτόν λέγανε οι προγόνοι).

    Για να "ξεστραβώνεστε" λοιπόν δείτε τα αποτελέσματα ενός άλλου διαγωνισμού, αυτόν για το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων (h**p://www.piraeusculturalcoast.org.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=93&Itemid=211&lang=el). Αυτός παγκόσμιος ήταν (όχι απλά ευρωπαϊκός) και τον κέρδισαν Έλληνες (για όποιον έχει σημασία κάτι τέτοιο). Ως αρχιτέκτονας αναγκάζομαι να αναγνωρίσω ότι είναι έργο που θα κάνει πολλούς ξένους να παραμιλάνε - και λέω "αναγκάζομαι" γιατί καλός λόγος σπάνια βγαίνει από το στόμα μας. Αυτή η πρόταση όμως είναι άψογη! Με τέτοια έργα στήνεις "βιτρίνα" που θα κάνει τον ξένο τουρίστα να κόψει εισιτήριο για να έρθει - παραλίες και θάλασσες έχει κι αλλού...

    • GLAD avatar
     GLAD @ ss_sk 28/02/2013 16:02:38

     Πρόκειται βέβαια για "μη" μελέτη , απλώς με πολλά δενδράκια.
     Το Ίδρυμα Ωνάση δεν είναι δημόσιος οργανισμός και βεβαίως θα μπορούσε να προκηρύξει διαγωνισμό μόνο μεταξύ Ελλήνων Αρχιτεκτόνων αν έτσι ήθελε , αλλά δεν ήθελε .
     Είναι εντυπωσιακό ότι η σχετική κυκλοφοριακή μελέτη (για να αναδιάταξη της κυκλοφορίας μετά το "κλείσιμο" της Πανεπιστημίου) , συντάσσεται κατόπιν εορτής. Δηλαδή χαιρετίσματα.
     Επίσης "η ζωγραφική" περιλαμβάνει όπως πάντα και τραμ (πολύ περισσότερο αφού φέρει την υπογραφή του Bertone) και δεν βρέθηκε κανείς ακόμη να μας εξηγήσει αυτή την εμμονή , την στιγμή κατά την οποία πρόκειται για ένα αργό μέσον το οποίο συστηματικώς δημιουργεί μεγάλη οικονομική ζημιά - άσε που στην "ζωγραφική" δεν φαίνονται το δάσος από μεταλλικούς στύλους και το πλέγμα από συρματόσχοινα που απαιτούνται για την ηλεκτροκίνησή του.

  • euagelos avatar
   euagelos @ Κυθήριος Τ. 27/02/2013 23:35:01

   Μην ανυσηχείς, το πλήθος των αστέγων θα το προσέχουν σαν το... σπίτι τους

 3. kat avatar
  kat 27/02/2013 22:25:09

  Tα ατυχή πρεζόνια και τους εγχρωμους πωλητές ναρκωτικών τους συμπεριέλαβαν στην μελέτη?Θα εκτιμήσουν ιδιαιτέρως την ανάπλαση..

 4. chrisss90 avatar
  chrisss90 27/02/2013 22:25:25

  Είναι έργο που σε μεγάλο βαθμό χρηματοδότησε το ίδρυμα Ωνάσση, οπότε σταμάτα να λες βλακείες

 5. GreekInLux avatar
  GreekInLux 27/02/2013 22:31:45

  Προσπαθήστε τουλάχιστον να ενημερωθείτε επαρκώς αντί να καταφεύγετε ως συνήθως σε εύκολα συμπεράσματα. Το "Rethink Athens" ως διεθνής διαγωνισμός χρηματοδοτούμενος από το ίδρυμα Ωνάση τρέχει πάνω από χρόνο. Σήμερα ήταν η ημέρα που παρουσιάστηκε στο ευρύ κοινό το νικητήριο project, το οποίο εκτός από τη μελέτη της ανάπλασης του κέντρου περιλαμβάνει και πλήρεις μελέτες για το ζήτημα της κυκλοφορίας των οχημάτων κ.λπ. Το ίδρυμα Ωνάση εκτός από το διαγωνισμό χρηματοδοτεί και τις μελέτες που χρειάζεται να εκπονηθούν έτσι ώστε το όλο έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και να χρηματοδοτηθεί από κοινοτικά κονδύλια. Το γεγονός ότι δεν θα χρειαστεί παρά να γίνουν κατά το μεγαλύτερο μέρος εργασίες πεζοδρόμησης και δενδροφύτευσης καθιστά το έργο, εγχείρημα μη μεγάλου κόστους σε σχέση με τη σημασία που έχει για την Αθήνα, οπότε οι ισχυρισμοί περί πολυδάπανης ανάπλασης πάνε περίπατο. Έχει και η γκρίνια τα όριά της.

 6. Ηλίας Κοντάκος avatar
  Ηλίας Κοντάκος 27/02/2013 22:39:22

  Ας μη βιαζόμαστε και ας μην είμαστε μηδενιστές. Σε περίοδο τραγικής ύφεσης, τέτοια έργα είναι απαραίτητα (σε συνδυασμό φυσικά με άλλα, όπως φορολογικά κίνητρα σε επαγγελματίες και κατοίκους και αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και του παρεμπορίου), αν μη τι άλλο προκειμένου να ενισχύσουν το τουριστικό πρόσωπο της πρωτεύουσας. Όσο για το κόστος, εξ όσων ανακοινώθηκε, υπολογίζεται στα 80 εκατομμύρια ευρώ (είναι προφανέστατα χαμηλό και αυτός είναι και ένας από τους λόγους που κέρδισε η συγκεκριμένη πρόταση) και θα καλυφθεί από το τρέχον ΕΣΠΑ και το επόμενο. Φαίνεται να υπάρχει ειλικρινής διάθεση για την υλοποίηση του έργου και όσοι από εμάς βρισκόμαστε καθημερινά στο κέντρο, θέλουμε πραγματικά να αισιοδοξούμε και να ελπίζουμε ότι δεν πρόκειται για έπεα πτερόεντα.

 7. η Dimi avatar
  η Dimi 27/02/2013 23:18:46

  Κι όμως, υπάρχει ένα υπέροχο νησί με “το πιό όμορφο παράθυρο στο παρελθόν”, για περιπάτους στην Αθήνα της καρδιάς μας http://bit.ly/Wii9du (© google.gr)

  Και κάτω από την Ακρόπολη, ερωτευμένοι έγραψαν με graffiti σε τοίχο:
  “Ερωτας ή τίποτα” http://bit.ly/VatZ8g (©(flickr® from Yahoo!®)

 8. yaltis avatar
  yaltis 27/02/2013 23:51:16

  Έχουμε τόσους μα τόσους ταλαντούχους Έλληνες αρχιτέκτονες Ο τίτλος του διαγωνισμού Rethink Athens.(sic).Διαλέξανε τον Ολλανδό. Τι ξυπασιά.

 9. Damon avatar
  Damon 27/02/2013 23:54:49

  Για αναπλάσεις έχουν λεφτά γιατί εκεί υπάρχουν μίζες .Για συσσίτια σε ανέργους, για αποφυγή κατάσχεσης σπιτιών, για φάρμακα σε αρρώστους που δεν έχουν να πληρώσουν, για παιδικά γάλατα να μην λιποθυμάνε τα παιδιά απο την πείνα δεν έχουν...Τουλάχιστο προβλέψτε άφθονα παγκάκια για άστεγους... Το Δεκέμβρη τα distress funds θα τα γεμίσουν. Η Τρόικα δεν δίνει άλλη παράταση στην αναστολή κατασχέσεων. Ανυπομονεί για κατοικίες στην Ελλάδα. Ο ήλιος και η θάλασσά μας είναι ανεκτίμητης αξίας και επι τέλους θα τα βάλουν στο χέρι τους χάρη στη συγκυβέρνηση...Πάω στοίχημα οτι δεν θα τολμήσει να δώση νέα αναστολή...

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Damon 01/03/2013 17:47:07

   Βιάζεσαι πολύ. Η τρόικα θα φύγει τρέχοντας όταν καταλάβει πως δεν πάει άλλο να πιέζει. Μόνο που τότε θα μας ξαναφταίνει αυτοί που τη διώξανε, όπως φταίνε τώρα που την δέχονται... Τότε να δω πόσοι θα έχουν καταλάβει τι παίχτηκε και από ποιους!

 10. victoria (true) avatar
  victoria (true) 28/02/2013 00:24:56

  Να αξιωθεί να το εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός μας. Σε μια καλύτερη Ελλάδα του αύριο. Ας παλέψει ο καθένας μας από όπου είναι για να έρθει μια τέτοια μέρα.

  • Δίας avatar
   Δίας @ victoria (true) 28/02/2013 08:55:30

   Mην ανησυχείς αγαπητή Βικτώρια. ΅Εχει ολόκληρο στρατό 1500000 ανέργων που σίγουρα του χρόνου θα είναι 2000000...Θα το κανονίσουν αυτοί να είναι Πρωθυπουργός στα εγκαίνια αφου θα τους βρεί δουλειά...

   • victoria (true) avatar
    victoria (true) @ Δίας 28/02/2013 23:35:09

    Δία μας, τι κρίμα τόση δυσπιστία για τον μόνο που πραγματικά δουλεύει από το πρωί ως το βράδυ μπας και ορθοποδήσουμε και ναι, τους "βρει" δουλειές.
    Αλλά σε αυτή τη χώρα μια ζωή δοξάζονταν τα τίποτα και καταδικάζονταν τα όλα.

    Κανόνας. Κι αν καμιά φορά πέσει έξω, πάλι από σπόντα είναι.

 11. monson avatar
  monson 28/02/2013 00:26:38

  αυτη η λογικη ελλαδα ειναι μονο η ΑΘΗΝΑ...δεν μου αρεσει καθολου...μου δινει την αισθηση λες και μονον αυτη θα μεινει στο χαρτη.!! για λιγο προσοχη κυριοι των Αθηνων

  • Μαλτέζος avatar
   Μαλτέζος @ monson 28/02/2013 12:58:12

   Συμφωνώ απολύτως! Έως πότε η αθηναϊκή χαβούζα και χωματερή, θα απομυζά πολύτιμους και σπάνιους (πια) πόρους;

   Η Αθήνα πρέπει ν'αδειάσει, αυτό πρέπει να΄ναι το όραμα, κίνητρα εξόδου και φυγής απ'το τρισάθλιο λεκανοπέδιο..

 12. Vee avatar
  Vee 28/02/2013 00:49:00

  Οι κριτές των προτάσεων ήταν διεθνείς, καθηγητές του MIT, του Harvard, και του NYU, καθώς και Έλληνες. Σου θυμίζω επίσης ότι είναι παράνομο να απαγορεύσεις συμμετοχή Ευρωπαικών μελετητικών γραφείων. Οι Δανοί έφαγαν ένα μεγάλο πρόστιμο από την ΕΕ όταν προκήρυξαν κατασκευή γέφυρας με αυτόν τον τρόπο.

 13. yaltis avatar
  yaltis 28/02/2013 01:26:50

  Δηλαδή αγαπητέ Vee ,το ίδρυμα θα παρανομούσε αν ήθελε να κάνει ένα διαγωνισμό μεταξύ νέων Ελλήνων αρχιτεκτόνων;
  Μου ακούγετε τουλάχιστον αφελής η βεβαιότητα σου περί αδιάβλητης διαδικασίας. Και μόνο ο τίτλος rethink Athens θα έπρεπε να σε είχε εμβάλει σε σκέψεις.
  Που άλλου στο κόσμο ένα ίδρυμα σε μια κυρίαρχη χώρα, που σέβεται τον εαυτό της ,θα τιτλοφορούσε το εγχείρημα στα Αγγλικά;
  Θα γινόταν αυτό στην Γερμανία στη Γαλλία στην Ιταλία;
  Τα ίδια κάναμε και με το Μουσείο της Ακρόπολης ,με το Αεροδρόμιο, με το Μέγαρο φίλων της μουσικής .Σου άρεσε το αποτέλεσμα;

  ΥΓ Για την ιστορία δεν έχω καμία σχέση με την αρχιτεκτονική

 14. aristarxos avatar
  aristarxos 28/02/2013 08:44:43

  Συμφωνω με τον monson. Για ποσο ακομα θα κλεβει η Αθηνα το μελλον της υπολοιπης χωρας;
  Εκαναν τους ολυλπιακους αγωνες και μας χρεωκοπησαν και τωρα συνεχιζουν τα ιδια!
  Φτανει πια. Η επαρχια χρειαζεται επενδυσεις για να μεινει εκει ο κοσμος.

 15. η Dimi avatar
  η Dimi 28/02/2013 08:51:52

  «Όλοι ζούμε κάτω από τον ίδιο ουρανό, αλλά δεν έχουμε όλοι τον ίδιο ορίζοντα»
  είxε πει ο Κόνραντ Αντενάουερ, ιδρυτής του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας (1949-1963) και εξέχουσα πολιτική προσωπικότητα του 20ου αιώνα. Ο οποίος, παρέλαβε μια Γερμανία ερείπιο από τον Β’ ΠΠ και παρέδωσε τη Γερμανία του λεγόμενου -“οικονομικού θαύματος”-«η Γερμανία είναι η χώρα που δεν θα ήθελα να είχα για γείτονα» επίσης είχε πει. Ο καγκελάριος γνώριζε καλά τι έλεγε. Η Ελλάδα προφανώς, ουδέποτε κατάλαβε..

 16. Kimon avatar
  Kimon 28/02/2013 09:28:09

  Η Αθηναική τριλογία και το κέντρο των Αθηνών θα μετατραπούν σε χώρο προσέλκυσης και συγκέντρωσης λαθρομεταναστών, μουσουλμανικής προσευχής και παρεμπορίου λόγο μικρής απόστασης από τα γκέτο και την παρουσία του Πανεπιστημίου. Κάπως έτσι μετασχηματίσθηκαν τα πάρκα και οι πεζόδρομοι των Αθηνών σε τριτοκοσμικές χωματερές. Κυκλοφορεί κανένας μεγαλόσχημος πολιτικός τα βράδυα στους πεζόδρομους γύρω από τοΠολυτεχνείο και την ΑΣΟΕ για να διαπιστώσει τι γίνεται με τις συμμορίες των νεαρών αλλοδαπών, ιδίως των αράβων;

 17. mimikos avatar
  mimikos 28/02/2013 09:34:42

  αν γινει ετσι η Πανεπιστημιου ξεχαστε το κεντρο ! αν δεν περνανε αυτοκινητα θα γινει αντρο ναρκομανων, κ κλεφτων......κ οσο στοιχημα θελετε !

 18. Διηνεκης avatar
  Διηνεκης 28/02/2013 09:34:44

  Έλα μην γκρινιαζετε τώρα ελπίζω να είναι μια αρχή για διάφορα κ´ πολλά έργα για όλη την χώρα

 19. mimikos avatar
  mimikos 28/02/2013 09:36:59

  Vee: για τα μεταλλεια χρυσου του μπομπολα να σου θυμισω οτι δεν εγινε διαγωνισμος.....

 20. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 28/02/2013 10:00:40

  Εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν....

 21. Jay Gatsby avatar
  Jay Gatsby 28/02/2013 10:06:36

  Aν θέλετε ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας έχω μία απλούστερη φθηνότερη λύση που θα αλλάξει τα πάντα.
  Απαγόρευση κυκλοφορίας καροτσιών σούπερ μάρκετ φορτωμένων με παλιοσίδερα και άλλες σαβούρες, ελκομένων υπό συμπαθών συνανθρώπων μας εξ Ασίας.
  Τα "οχήματα" αυτά δεν έχουν πινακίδες κυκλοφορίας ούτε πληρώνουν τέλη.
  Απαντώνται σε όλες τις μεγάλες λεωφόρους, συχνά και στην Βασ. Σοφίας λίγο πιο πάνω από την Βουλή.

  Ένα ακόμη σχόλιο.
  "Ανάπλαση" παραλιακού μετώπου Φαλήρου Σουνίου. Άλλη μία, μετά το 2004, αναπτυξιακή ονείρωξη την οποία θα πληρώσουμε εμείς (οι εκτός Λεκανοπεδίου) Έλληνες.

  Ένας Σαλονικιός

 22. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 28/02/2013 11:46:34

  Λίγη σοβαρότητα δε βλάπτει. Η Πανεπιστημίου είναι η πιό ζωτική κυκλοφοριακή αρτηρία του κέντρου της Αθήνας .

  Αν πεζοδρομηθεί ,απο που θα διοχετευεται η κυκλοφορία ,απο τη...Σόλωνος?

  Κάτι τέτοια είχαν προταθεί και επι Τρίτση, αλλα όλοι είχαν συμφωνήσει πως ,προκειμένου για την Πανεπιστημίου ,η πεζοδρόμηση είναι παραλογισμός.

 23. Nik avatar
  Nik 28/02/2013 12:04:26

  Μπορεί κανείς να εξηγήσει την μανία στο τραμ. Γιατί δεν μπορεί το ίδιο μεταφορικό έργο να γίνει με τρόλλευ που δεν απαιτεί ράγες κλπ;

  Υπάρχει προϋπολογισμός για την συντήρηση του έργου; Διότι εκεί χωλαίνει το θέμα, στην συντήρηση. Δείξτε καμια μακέτα πως θα είναι το "έργο" μετά από 10 χρόνια ελληνικής αδιαφορίας, κατάληψης από μικροπωλητές και αφισσοκολλητές, και τότε μπορεί να αξιολογηθεί. Δεν είναι κυνικό σχόλιο, απλά βλέπω τις σπασμένες ράμπες για ΑΜΕΑ σε κάθε πεζοδρόμιο και σκέφτομαι....

 24. Οδυσσέας avatar
  Οδυσσέας 28/02/2013 16:11:48

  Θα παρακαλούσα πρώτα να μαζέψουν τις χρησιμοποιημένες σύριγγες και τα εκατομμύρια λαθρομεταναστών που είναι φορείς μολυσματικών ασθενειών και κυκλοφοράνε ανενόχλητοι παντού....

 25. dem avatar
  dem 28/02/2013 22:36:33

  Με απλές πρακτικές λύσεις μπορεί να λυθεί το πρόβλημα και όχι με μεγαλεπήβολα σχέδια. Δεν χρειάζεται όλη η Πανεπιστημίου να γίνει πεζόδρομος. Μπορούν να πεζοδρομηθούν άλλοι δρόμοι όπως οι αφετηρίες των λεωφορείων στην Ακαδημίας, η οδός Ρ.Φεραίου που ενώνει Πανεπιστήμιο με βιβλιοθήκη, η Β.Ολγας ( το λένε χρόνια αλλά δεν το κάνουν), η Ηρώδου Αττικού κ.λ.π...Αυτό που προέχει είναι να αποκατασταθούν οι ζημιές από τους βανδαλισμούς στο κέντρο , να απομακρυνθούν οι πάσης φύσεως παραβατικοί και περιθωριακοί και να υπάρχει καθαριότητα. Τα άλλα έπονται.

 26. nikos avatar
  nikos 01/03/2013 08:00:15

  ΑΛΛΑΞΕ Ο ΜΑΝΩΛΙΟΣ ΚΑΙ ΕΒΑΛΕ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥ ΑΛΛΙΩΣ
  Στους χρόνους του Όθωνα, υπήρχε ένας γνωστός κουρελιάρης τύπος: Ο Μανώλης Μπατίνος. Δεν υπήρχε κανείς στην Αθήνα που να μην τον γνωρίζει, μα και να μην τον συμπαθεί. Οι κάτοικοι του έδιναν συχνά κανένα παντελόνι ή κανένα σακάκι, αλλά αυτός δεν καταδέχονταν να τα πάρει, γιατί δεν ήταν ζητιάνος. Ήταν.ποιητής, ρήτορας και φιλόσοφος (έτσι πίστευε).
  Στεκόταν σε μια πλατεία και αράδιαζε ότι του κατέβαινε. Κάποτε λοιπόν έτυχε να περάσει από εκεί ο Ιωάννης Κωλέττης. Ο Μανώλης Μπατίνος τον πλησίασε και τον ρώτησε, αν έχει το δικαίωμα να βγάλει λόγο στη Βουλή. Ο Κωλέττης του είπε ότι θα του έδινε ευχαρίστως άδεια αν πέτουσε απο πάνω του τα παλιόρουχα που φορούσε κι έβαζε άλλα. Την άλλη μέρα ο Μανώλης παρουσιάστηκε στην πλατεία με τα ίδια ρούχα, αλλά τα είχε γυρίσει ανάποδα και φορούσε τα μέσα έξω.
  Ο κόσμος τον κοιτούσε έκπληκτος. Και τότε άκουσε αυτούς τους στίχους απο το στόμα του Μανώλη Μπατίνου: «Άλλαξε η Αθήνα όψη, σαν μαχαίρι δίχως κόψη, πήρε κάτι απ’ την Ευρώπη και ξεφούσκωσε σαν τόπι. Άλλαξαν χαζοί και κούφοι και μας κάναν κλωτσοσκούφι. Άλλαξε κι ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς».

  Διαβάστε περισσότερα: 24ωρο: Δείτε πως βγήκαν πολλές γνωστές παροιμίες!!! http://24wro.blogspot.com/2013/03/blog-post_8477.html#ixzz2MGUoOs4z

 27. Takis avatar
  Takis 02/03/2013 14:16:17

  Καλές μάσες εργολάβοι,να έχουν και κάτι νέο να σπάνε οι μπαχαλάκηδες.

  Οσο για τα 80 εκ ευρώ,θα ήταν φυσικά λίγα εαν δεν είχε χρεωκοπήσει το κράτος.Τα ΕΣΠΑ είναι για να δημιουργούν μόνιμες θέσεις εργασίας και πλούτο,
  και όχι για αρπαχτές απο ημετέρους και Ολλανδούς.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.