10/10/2009 20:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανάμικτες οι αντιδράσεις για τη βράβευση του Ομπάμα.Οι αντιδράσεις σε σχέση με την απονομή του φετινού βραβείου Νόμπελ ειρήνης στον πρόεδρο Ομπάμα συνεχίζουν αμείωτες, και πλέον είναι ανάμικτες.  Από τη μια πλευρά είναι αυτοί που απορούν για το πώς και το γιατί, και από την άλλη, αυτοί που θεωρούν τη βράβευση ως το καταλληλότερο κίνητρο για τον Ομπάμα να επιδιώξει τη παγκόσμια  ειρήνη. Ο γνωστός συντηρητικός σχολιαστής Rush Limbaugh δεν θεωρεί πως η επιτροπή θέλησε να τιμήσει τον Ομπάμα αλλά μάλλον να «απονευρώσει» την Αμερική. «Με αυτό το βραβείο, οι διάφορες ελίτ του πλανήτη, ωθούν τον Ομπάμα, τον άνθρωπο της ειρήνης, να μη συνεχίσει τη προσπάθεια στο Αφγανιστάν», έγραψε στο Politico. «Επιδιώκουν μια αδύναμη, στειρωμένη Αμερική», λέει. Και προσθέτει πως, η εν λόγω βράβευση ήταν μεγαλύτερη ντροπή και από την απώλεια των Ολυμπιακών αγώνων του 2016. Πολλοί συντηρητικοί μοιράζονται την παραπάνω άποψη. «Απολύτως γελοία» χαρακτήρισε τη βράβευση ένας στρατηγικός σχεδιαστής των ρεπουμπλικάνων. «Η αξιοπιστία του  βραβείου Νόμπελ, έπιασε πάτο».

Υπάρχουν όμως και αρκετοί που βρήκαν τη βράβευση όχι μόνο σωστή αλλά και απαραίτητη. Ο  Jimmy Carter, που στο παρελθόν είχε βραβευθεί και ο ίδιος, χαρακτήρισε το γεγονός ως μια «ξεκάθαρη δήλωση διεθνούς υποστήριξης του οράματος και των δεσμεύσεων του Ομπάμα».

Άλλες αντιδράσεις:

Εκπρόσωπος των ταλιμπάν: «Δεν έκανε τίποτα για την ειρήνη στο Αφγανιστάν. Καταδικάζουμε τη βράβευση ως άδικη».

Hamid Karzai: «Η σκληρή δουλειά και το νέο όραμά του για τις διεθνείς σχέσεις, τον καθιστούν ως τον καταλληλότερο για τη βράβευση».

Desmond Tutu: «Είναι μια πολύ καλή αναγνώριση των προσπαθειών του να αγγίξει τους Άραβες, μετά από πολλά χρόνια διαμάχης».

Nicolas Sarkozy: «Το βραβείο αναγνωρίζει … την επιστροφή της Αμερικής στις καρδιές των ανθρώπων του κόσμου».

Michael Steele (επικεφαλής των ρεπουμπλικανών): «Τι έχει πετύχει ο Ομπάμα;»

Ο ίδιος ο πρόεδρος Ομπάμα, λάμποντας από χαρά, δήλωσε πως αισθάνεται απέραντη τιμή για τη βράβευση του, αλλά δεν είναι σίγουρος αν έχει κάνει αρκετά ώστε να την αξίζει. Σε σημερινή του δημόσια εμφάνιση, παραδέχθηκε πως αισθάνεται «έκπληκτος αλλά και ταπεινός», αποδεχόμενος τη τιμή. Δήλωσε μάλιστα πως δεν το βλέπει «ως αναγνώριση των επιτευγμάτων του, αλλά σαν αναγνώριση των στόχων που έχει θέσει για τις ΗΠΑ και το κόσμο ολόκληρο…». Πρόσθεσε δε, πως θα αποδεχτεί το βραβείο σαν μια «πρόσκληση για δράση», ενώ παραδέχθηκε πως δεν το περίμενε καθόλου.

 ΑΡ, Politico

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκος avatar
  Νίκος 10/10/2009 21:05:09

  Ειπαμε, το Νομπελ ειναι μια μπουρδα που εχει αξια μονο στα μυαλα των ελλαδικων μεταπρατων και της σκεψης.

 2. αντί avatar
  αντί 10/10/2009 21:05:20

  Εδώ δεν γράψατε ότι οι υποψηφιότητες έκλεισαν δύο εβδομάδες μετά την εκλογή του;
  Δηλαδή βραβεύτηκε η πρόθεση και μόνο;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.