#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/11/2012 15:49
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανάμεσα στη Σκύλλα της Ουάσιγκτον και την Χάρυβδη του ΒερολίνουΠριν από μερικές ημέρες γράφαμε για τον πόλεμο ΗΠΑ – Ευρώπης με αφορμή το ελληνικό πρόβλημα και τις φημολογούμενες από μερίδα του Τύπου πιέσεις από την Ουάσιγκτον στην κυβέρνηση να μην συμπαραταχθεί με τη Γερμανία - αντίστοιχες πιέσεις άλλωστε έχουν καταγραφεί και από πλευράς Σόιμπλε.

Θα θυμάστε άλλωστε που γράφαμε για τα βουβάλια που όταν παλεύουν την πληρώνουν κάτι βατραχάκια σαν την Ελλάδα.

Λαμβάνοντας λοιπόν αυτά υπόψιν δεν μπορούμε να μη σχολιάσουμε την ξαφνική ταξιδιωτική οδηγία της αμερικανικής πρεσβείας προς τους Αμερικανούς να προσέχουν ρατσιστικές επιθέσεις στην Αθήνα. Γιατί τώρα και γιατί οδηγία για την Ελλάδα, αναρωτιέται κανείς; Δεν υπάρχουν χώρες με πιο ρατσιστικά φαινόμενα; Ας μη γελιόμαστε. Ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα της αμερικανικής πολιτικής ηγεσίας προς την Ελλάδα ότι δεν πρέπει να ξεχνούν ότι… ανήκουν στη Δύση. Κι αυτοί ως "Δύση" εννοούν την Αμερική, όχι την Ευρώπη.

Είναι τυχαίο επίσης ότι ο Αλέξης Τσίπρας, το αριστερό αγόρι του 15μελούς έχει γίνει αξιόπιστος συνομιλητής των ξένων πρεσβειών; Γράφαμε πριν μερικές ημέρες ότι οι ξένοι διπλωμάτες, κυρίως Αμερικανοί και Γερμανοί, τον θεωρούν "ευφυή πολιτικό" που δεν έχει καμιά σχέση με ότι πίστευαν.

Είναι τυχαίο ότι φιλοξενήθηκε στο CNN και σε… άπταιστα αγγλικά έκανε την αγιογραφία του Ομπάμα υποστηρίζοντας ότι και ο ίδιος την πολιτική του Αμερικανού προέδρου ακολουθεί;

Είναι τυχαίο ότι στην εφημερίδα «6 ημέρες» δίνει συνέντευξη και λέει μεταξύ άλλων ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με τις ΗΠΑ κι ότι θα κεράσει και αμερικανικό καφέ τον πρέσβη; Ή μήπως δεν έχουν όλα αυτά σχέση με το γεγονός ότι ετοιμάζεται αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ να επισκεφτεί την Ουάσιγκτον; Ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου, λοιπόν, και με τις πλάτες των Αμερικανών. Η Ουάσιγκτον δίνει χώρο στον Τσίπρα είτε πιστεύοντας ότι θα είναι σύντομα ο επόμενος πρωθυπουργός, είτε θέλοντας να πιέσουν την κυβέρνηση Σαμαρά να «κόψει» τις γέφυρες με το Βερολίνο.

Η Κ. Λαγκάρντ, όπως γράφαμε σε προηγούμενη ανάρτηση, εργάζεται όπου βρεθεί κι όπου σταθεί για να πείσει ότι μόνη λύση είναι το κούρεμα, άλλος τρόπος για να καταστεί βιώσιμο το χρέος, δεν υπάρχει. Από την άλλη οι Ευρωπαίοι επιμένουν σε ημίμετρα τύπου «μείωση επιτοκίων», προφανώς γιατί αυτοί πληρώνουν σε περίπτωση κουρέματος.

Εξ ανάγκης, όμως, η ελληνική διπλωματία είναι πιο κοντά στη Γερμανία διότι δε μπορεί να κάνει αλλιώς. Οι αποφάσεις (και τα λεφτά εδώ που τα λέμε) παίρνονται στο Βερολίνο, το ΔΝΤ είναι με το ένα πόδι εκτός τρόικας. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι η Αθήνα δεν έχει στραμμένο το βλέμμα της στην Ουάσιγκτον και στη βέλτιστη λύση του κουρέματος του χρέους.

"Συζητάμε με το Βερολίνο, μας λένε ότι παίζεται το παιχνίδι της Μέρκελ". Συζητάμε με την Ουάσιγκτον μας κατηγορούν ότι παίζουμε το παιχνίδι των Αμερικανών" λέει στέλεχος τους Μαξίμου. "Περίπτωση να είμαστε ουδέτεροι δεν υπάρχει; Να νοιαζόμαστε μόνο για τα συμφέροντα της πατρίδας μας;".

Δεν πρέπει επίσης να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι η Κριστίν Λαγκάρντ δεν έχει έρθει στην Αθήνα να μιλήσει με την ελληνική κυβέρνηση. Το έκανε μέχρι και η Μέρκελ, γιατί όχι και αυτή; Μας έστειλαν προ ημερών τον Τσαρλς Νταλάρα ο οποίος είπε ξεκάθαρα ότι μόνο το κούρεμα θα μας σώσει. Ο Νταλάρα, όμως, δεν είναι ούτε Λαγκάρντ κι ακόμη περισσότερο δεν είναι ούτε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Γκάιτνερ.

Ούτε περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει οριστεί ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσιγκτον και συνάντησή του με τον Ομπάμα. Σίγουρα αυτό θα γίνει τώρα που τέλειωσαν οι αμερικανικές εκλογές και η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη.

Συμπερασματικά, η ελληνική διπλωματία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πολύ κρίσιμη πρόκληση. Πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ της παρουσίας της στην Ευρώπη και της γερμανικής κυριαρχίας και της αμερικανικής επιρροής στη Μεσόγειο. Από τη μια έχουμε δηλαδή τη σχέση που πρέπει να διατηρήσει η Αθήνα με τη Γερμανία και τους δορυφόρους της κι από την άλλη, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να διαρραγούν οι σχέσεις της με την Ουάσιγκτον. Μεταξύ σφύρας και άκμονος δηλαδή.

Είναι σίγουρο ότι οι Αμερικανοί θα συνεχίσουν να στέλνουν τα μηνύματά τους προς την Ελλάδα και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή στο χειρισμό της υπόθεσης. Είναι επίσης, σίγουρο ότι η Γερμανία δε θα θέλει να χάσει την Ελλάδα από τη σφαίρα επιρροής της.

Και δυστυχώς, οι δύο υπερδυνάμεις είναι αυτές που αποφασίζουν για την τύχη της Ελλάδας. Μόνη ελπίδα είναι να αντιληφθούν οι Γερμανοί ότι μόνο το κούρεμα θα δώσει λύση στην ελληνική κρίση και θα συμβάλλει στο «φρενάρισμα» του ντόμινο σε όλη την Ευρώπη. Όμως, τότε θα πρέπει να αποδεχθούν ότι θα πληρώσουν την επιλογή αυτή.

Όμως, πρέπει να πούμε και το εξής: Αν οι Αμερικανοί έχουν αποφασίσει να παίξουν με τον… Τσίπρα βλέποντας στο πρόσωπό του το νέο Ανδρέα, τότε κανείς δε μπορεί να τους σταματήσει. Όπως έκαναν και τη δεκαετία του ’80 θα κάνουν και τώρα. Πίσω από συνθήματα για λαϊκή κυριαρχία και εθνική ανεξαρτησία (τα ίδια που χρησιμοποιεί και ο Τσίπρας) θα θελήσουν να πατήσουν πόδι στην Ελλάδα. Αλλά και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν παίζουν με αυτά τα πράγματα. Η διπλωματία δεν είναι… συνιστώσα για να παίζει διότι διακυβεύεται το μέλλον τη χώρας.

Μεγαλύτερη σημασία, πάντως, έχει η τακτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση. Και μόνη της επιλογή είναι να ακούσει τη φωνή της λογικής, να ελιχθεί όπου χρειάζεται, να διαπραγματευτεί όταν πρέπει και με όποιους πρέπει και να έχει πάνω από κάθε τακτική και σκέψη το συμφέρον του ελληνικού λαού.

Διπλωματικός μύλος δηλαδή. Στον οποίο προστίθενται οι Ρώσοι με τον Πούτιν, οι Κινέζοι με την Κόσκο, οι Ισραηλινοί με την ΑΟΖ και βάλε μάστορα τώρα που γυρίζει. Αν μην τι άλλο τουλάχιστον δεν θα πλήξουμε....

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Aris. A avatar
  Aris. A 18/11/2012 16:32:06

  Στον ελληνικό λαό έχει εξηγηθεί ότι ο Τσίπρας μπορεί να είναι ο νέος Παπανδρέου και ο Σύριζα το νέο Πασόκ;;

  Ο κόσμος έξω μουντζώνει Παπανδρέου και Πασόκ με τα δύο χέρια ως υπαίτιους της κρίσης και νοιώθει ανακουφισμένος που επιτέλους διαλύεται αυτό το κόμμα που διέφθειρε την ελληνική κοινωνία.

  Ο κόσμος δεν έχει καμία διάθεση να φορτωθεί στην πλάτη του όλο αυτό το Πασοκαριό με Συριζαίικη προβιά.

  Τον θέμα είναι αν υπάρχει κανείς να του το πει.

  Επίσης αν η κυβέρνηση και ο Σαμαράς κάνει αυτά που πρέπει παρά τα σκληρά μέτρα ο κόσμος θα την στηρίξει.

  Δικαιοσύνη-Αξιοκρατία-Ανανέωση.

  Δικαιοσύνη με το να μπαίνουν οι κλέφτες φυλακή και όχι να τους καλύπτουν όπως έκανε η κυβέρνηση Καραμανλή.

  Αξιοκρατία με αναδιοργάνωση του κράτους.

  Ανανέωση με νέους ανθρώπους με ικανότητες εντιμότητα και δεξιότητες στο προσκήνιο.

  Η κοινωνία χρειάζεται ένα νέο αξιακό πρότυπο -παράδειγμα που θα το ακολουθήσει.

  Το νέο πρέπει να είναι σε αντιδιαστολή με το παλιό του χαραμοφάη ανίκανου ψευτοαριστερού αντιστασιακού που επικράτησε τα τελευταία τριάντα χρόνια.

  Κρίσιμο σημείο ο ανασχηματισμός. Αμα ο Σαμαράς μαζέψει δίπλα του όλα τα πεθαμένα λιανοτάρια του Πασόκ (Λοβέρδους Χρυσοχίδηδες ) στέλνει λάθος μήνυμα στην κοινωνία και αυτή θα του γυρίσει την πλάτη.

  Εννοείται ότι επίσης ο κόσμος έχει αλλεργία και για τους τζακάτους και το ΝΕοδημοκρατικό φλωριστάν.

  Ο Σαμαράς παρά τα λάθη του παρελθόντος (Ψυχάρηδες και φουλ οικογενειοκρατία στα ψηφοδέλτια) άμα πιάσει το βουβό αλλά ισχυρό ρεύμα της κοινωνίας που διψάει για μια νέα Ελλάδα σοβαρή και εργατική δεν έχει να φοβάται τίποτα από τον Σύριζα.

  • easyrider avatar
   easyrider @ Aris. A 18/11/2012 19:00:36

   Μόνο το ΠΑΣΟΚ κα τον Παπανδρέου μουντζώνει ο κόσμος; Τον προδοτικό Παπαδήμο τον ξεχνάμε;;;;;;;;;;

 2. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 18/11/2012 17:00:02

  Διαλέγω την κουρτίνα 3 με τον κοντό που τουλάχιστον σέβεται την Ιστορία μας και την προσφορά μας στον πολιτισμό της χώρας του και έχει ανάγκη την έξοδο στη Μεσόγειο με μια βάση στο Αιγαίο που θα τελείωνε οριστικά και το θέμα ΑΟΖ και τη διαρκή απειλή από τους ανατολίτες γείτονες.. Και άσε τα βουβάλια να χτυπιούνται μετά...

 3. Ἀντρέας avatar
  Ἀντρέας 18/11/2012 17:20:20

  Οἱ ἀμερικανοὶ δὲν ἔχασαν ποτὲ τὸ παιχνίδι. Εἶναι πάντα μπροστά, προβλέπουν καταστάσεις (νὰ μὴν πῶ καὶ ὅτι τὶς δημιουργοῦν κι ὄλας) καὶ προετοιμάζονται συστηματικὰ καὶ ἐπιστημονικὰ γιὰ τὸ ἑπόμενο διάστημα.
  Τὸ ξέρουν τὸ παιχνίδι καλά, εἶναι αὐτὸ τὸ παιχνίδι ποὺ παίζουν στὴν ὑδρόγειο ὁλόκληρη ἐπὶ δεκαετίες μὲ τέτοια ἐπιτυχία ποὺ τοὺς καθιέρωσε ὡς «πλανητάρχες»
  Ἂν πρέπει νὰ προνοήσουν ἀπὸ πριν για χρυσὰ αὐγὰ καὶ Τσίπρα, τὸ ‘χουν προνοήσει. Ὅπως ἔχουν προνοήσει καὶ πλαν β καὶ γ καὶ δ. Ἂν στὸ σχεδιασμὸ τους εἶναι ἀκόμα καὶ νέος διχασμὸς γιὰ νὰ ἐξυπηρετηθεῖ ἡ κυριαρχία τους στὸν κόσμο, ἐργάζονται γὶ αὐτό.

  • panos avatar
   panos @ Ἀντρέας 18/11/2012 20:19:46

   ΣΩΣΤΟΣ ο Ανδρεας. Το θεμα ειναι τι κανουν τα δικα μας πολιτικα........παιδια γιατι το παιγνιο ειναι επικινδυνο και χρειαζονται πολλοι ελιγμοι.

  • MCA avatar
   MCA @ Ἀντρέας 18/11/2012 20:48:39

   Δεν βλέπω όμως μέχρι στιγμής να έχουν καταφέρει να επιβάλουν την θέση τους στην Γερμανία.Αυτό σε συνδιασμό με το πως εξελίσεται ο κόσμος σήμερα με κάνει να πιστεύω πως οι ΗΠΑ δεν είναι η Χώρα που ξέραμε κάποτε.Βέβαια έχει τον στρατό της που χάρει σε αυτόν μπορεί να κυριαρχεί για πολύ καιρό ακόμα αλλά οικονομικά και παραγωγικά δεν μου εμπνέει εμπιστοσύνη.

 4. Kaptain avatar
  Kaptain 18/11/2012 19:28:07

  Λογω ελλειψης πορων προς διανομην στους εκλογεις, λογω χαμηλης εκλογικης οροφης (κατω απο το 40%) και λογω δυναμικης αντιδρασης απο το υπολοιπο τμημα του λαου, ο Συριζα εαν ανελθει στην εξουσια, θα αποδομηθει συντομα και οριστικα σαν κυβερνωσα αριστερα. Προμοταρισμα στο Συριζα κανουν φιλοαμερικανικοι ελληνικοι ομιλοι για να γλυτωσουν απο την "γερμανοποιηση του ελλ. τραπεζικου συστηματος". Αι ΗΠΑ θα παιξουν δυνατα με το χαρτι του Συριζα μονο εαν οι γερμανοι χωθουν βαθεια ΚΑΙ στα ελληνικα ενεργειακα πραγματα. Την Αμερικη την νοιαζει πιο πολυ ο κινδυνος μιας διολισθησης της Ελλαδος στην ακυβερνησια και σε μια "συστημικη" σταση πληρωμων. Δεν νομιζω οτι πρεπει να φοβομαστε τον Συριζα με το δεος του πασοκ του 1981. Αφου αποσταθεροποιηθηκε ο ΓΑΠ σε 18 μηνες παρολο που ειχε εσωτερικες και εξωτερικες αβαντες, ο Συριζα θα αποσταθεροποιηθει πολυ ευκολοτερα. Το ερωτημα ειναι ποια θα ειναι η επομενη μερα. Γιαυτο, καλο ειναι να μη φθασουμε μεχρι εκει και να συνεχισει η ευρωπαικη κυβερνηση συνεργασιας διατηρωντας τις ισορροπιες μεταξυ ΕΕ και ΗΠΑ.

 5. anagnostopoulos panagiotis avatar
  anagnostopoulos panagiotis 18/11/2012 19:40:00

  Βρισκόμαστε πραγματικά σε πολύ δύσκολη θέση, αλλά η κυβέρνηση μπορεί να καταφέρει πάρα πολλά (http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2742.aspx ). Άλλη λύση πάντως δεν έχουμε. Αυτή η κυβέρνηση δεν πρέπει να αποτύχει.

 6. parsifal avatar
  parsifal 18/11/2012 20:39:50

  Χωρίς εύκολες συνεπαγωγές και συμπεράσματα, μήπως να παίξωμε ΗΠΑ ;
  Η Υπερδύναμη ζορίζεται είναι αλήθεια. Ομως πιό "κοντά" δεν αισθανόμεθα με την τεράστια, καλοδιάθετη και ισχυρή χώρα - που συμμετείχαμε και συμμετέχομε εν πολλοίς στην επιστημο-τεχνολογική της ισχύ με τον ελληνισμό της διασποράς - παρά με το παραμένον "Σιδηρούν" παραπέτασμα η την κεντρο-ευρωπαική κατήφεια και τον στυγνό ορθολογισμό ;
  Πότε κερδίσαμε συντασσόμενοι με τις "κεντρικές" δυνάμεις ;
  Υπάρχει τρόπος να το χειρισθούμε "σεμνά", ως χώρα μεταίχμιου που είμεθα.
  Αλλά να επιλέξωμε "σταθερές αξίες" !
  Ο κ. Λαζαρίδης τα γνωρίζει αριστα ολα αυτά και ο κ. Σαμαράς υπήρξε ο πρώτος ελληνας πολιτικός που εφερε τον Α.Τ. Μahan στο κοινοβούλιο.
  Καιρός να ξεφύγωμε απο την επαρχιώτικη, χωριάτικη αντίληψη της πολιτικής με ¨εσωτερικά" κριτήρια αναδιανομής (δανεικών) εισοδημάτων...

 7. Μ.Λ. avatar
  Μ.Λ. 18/11/2012 22:10:02

  Διαμορφώνονται συνασπισμοί που θυμίζουν τους δύο παγκοσμίους πολέμους του 20ού αι. Ας διαλέξουμε. Νομίζω πως οι ΗΠΑ βρίσκονται κοντύτερα σε εμάς.

  • ΝΙΚΟΣ avatar
   ΝΙΚΟΣ @ Μ.Λ. 18/11/2012 22:15:46

   ΨΗΦΙΖΩ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΩΣ ΠΑΛΙΟΣ ΔΕΞΙΟΣ ΕΤΣΙ ΕΙΧΑ ΓΑΛΟΥΧΗΘΕΙ ΜΕ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΗ ΑΜΕΡΙΚΗ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ.

   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΣΤΡΟΦΗ, ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ, ΘΑ ΦΑΕΙ ΤΑ μουτρα του.

   Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ ΗΔΗ, ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ ΕΙΠΕ ΧΘΕΣ.... ΟΠΩΣ ΤΟΤΕ ΤΟ 1993 ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ....ΟΛΑ ΔΑΝΕΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ

 8. ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ avatar
  ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ 18/11/2012 22:26:52

  Η μόνη περίπτωση να αντιμετωπισθεί η ηγεμονία των ΗΠΑ, είναι η δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης. Ένα μεγαλόπνοο σχέδιο που οραματίσθηκαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες της προηγούμενης γενιάς.
  Οι ΗΠΑ πολέμησαν με λύσα αυτό το όραμα, που τελικά έμεινε ένα όνειρο για τους φτωχότερους λαούς της Ευρώπης. Η μεγένθυση της Ευρώπης, κυρίως με την είσοδο των χωρών της Βαλτικής, αποτέλεσε την ταφόπλακα του οράματος αυτού. Το αμερικάνικο σχέδιο πλήρους αποσταθεροποίησης της Ευρώπης θα έχει πετύχει πλήρως, όταν η Τουρκία γίνει μέλος της ΕΕ.
  Συμπέρασμα ? Ποντάρω στο αμερικάνικο άλογο, εκτός και αν βρεθούν και πάλι Ευρωπαίοι ηγέτες με ... καρύδια.

 9. άγρυπνη avatar
  άγρυπνη 19/11/2012 02:10:59

  Η Ευρώπη ανέκαθεν κακοποιούσε την Ελλάδα.Πόσες φορές πλήρωσε η χώρα τον πιο βαρύ φόρο αίματος για την απληστία και προδοσία της ευρωπα'ι'κής ''άγριας Δύσης''!Οσο για τις ΗΠΑ,όλα αποφασίσθηκαν στη Γιάλτα.Δεν πρόκειται ποτέ ν'αφήσει από την επιρροή της την Ελλάδα,εκτός κι'αν λάβει ανταλλάγματα.Οι χώρες πωλούνται κι'αγοράζονται από τους εμπόρους των Εθνών.Μοιρολατρικό ή ρεαλιστικό;

 10. blue nile avatar
  blue nile 19/11/2012 02:28:09

  Αυτή τη στιγμή το ΔΝΤ δείχνει να προσεγγίζει πολύ καλύτερα μια ρεαλιστική λύση της Κρίσης από ότι η Γερμανία.
  Αλλά και από το 2008 και μετα πρέπει να παραδεχτούμε ότι η Γερμανία οδηγεί την ευρωζώνη σε καταστροφικές δράσεις οι οποίες επιτείνουν το παγκόσμιο πρόβλημα.
  Ουσιαστικά η Γερμανία ήθελε από την αρχή της Κρίσης να παίζει η Ευρώπη το ρόλο του τζαμπατζή. Μία ήταν η λογική: Ας αφήσουμε τους άλλους, Ασιατες Αμερικάνους να βάζουν το χέρι στην τσέπη για να ξεπεραστεί η Κρίση ασκώντας τις ενδεδειγμένες επεκτατικές νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές. Εμείς θα αράξουμε και με λιτότητες και με μνημόνια θα παίξουμε καθυστέρηση μέχρι να περάσει η Κρίση.
  Ο ίδιος ο Ομπάμα το 2009 έλεγε στην Μέρκελ να κάνει ότι και οι ΗΠΑ. Χωρίς αποτέλεσμα.
  Έπειτα οι κινήσεις της γερμανικής πολιτικής ηγεσίας δεσμεύοταν από τις σχέσεις στοργής με τους Γερμανούς τραπεζίτες που είχαν μπατιρίσει τις τράπεζες τους και δεν ήθελαν να χάσουν τη κυριότητα τους.
  Έτσι εφευρέθηκαν τα μνημόνια ως μια τεράστια μηχανή ανακεφαλαιοποίησης των γερμανικών ιδιωτικών τραπεζών από τους Γερμανούς φορολογούμενους χωρίς αυτοί να το ξέρουν.

  Για να μη το πολυκουράζουμε.
  Η Γερμανία είναι υπεύθυνη για το ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια ρεαλιστική λύση για την Κρίση.
  Παίζει με τη φωτιά και οδηγεί την ευρωζώνη στη διάλυση μη θέλοντας να δυσαρεστήσει κανένα ψηφοφόρο μέχρι τις επερχόμενες εκλογές της.
  Εκβιάζει τους υπόλοιπους της ευρωζώνης με την απειλή της διάλυσης του ευρώ που μπορεί να προκαλέσει. Σε τέτοια περίπτωση όλες οι ελλειματικές χώρες θα δουν τα τραπεζικά τους συστήματα να διαλύονται λόγω της φυγής καταθέσεων από τις τράπεζες τους. Από την άλλη οι Γερμανοί μπορεί να δυσκολεύονται από εκεί και πέρα να εξάγουν τα προιόντα τους λόγω της ανατίμησης του νέου τους νομίσματος αλλά οι τράπεζες τους θα δεχτούν τσουνάμι αποταμιεύσεων και τα χρηματοπιστωτικά τους προιόντα θα γίνουν ανάρπαστα.

  Είναι χρέος της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας να συνταχθεί με την Σκύλλα του ΔΝΤ .
  Όχι μόνο για το κούρεμα. Γιατί πολύ απλά το κούρεμα θα γίνει έτσι κι αλλιώς.
  Το σημαντικό είναι το πως θα γίνει ώστε να μας εξασφαλίσει ένα σχετικά καλό μέλλον.
  Πάλι το ΔΝΤ προτείνει τα πιο ρεαλιστικά.
  Όχι μόνο κούρεμα αλλά αμέσως μετά τις τρεις βασικες προυποθέσεις για να πετύχει το κούρεμα
  1) Διασύνδεση ρυθμού αποπληρωμών των δανείων μας με τους ρυθμούς ανάπτυξης.
  2) Εγγραφή του ελληνικού ιδιωτικού τραπεζικού χρέους στην ΕΚΤ η στον ESM
  3) Εκταμίευση όλων των κεφαλείων του ΕΣΠΑ με παράλληλη ενεργοποίηση της ευρωπαικής τράπεζας επενδύσεων

  Το ότι η ελληνική πολιτική ηγεσία δεν κάνει αυτά που πρέπει για να στριμώξει τους Γερμανούς (δηλαδή να προσπαθήσει το πρωτογενές πλεόνασμα με εφικτούς τρόπους όπως να επιβάλει μη οριζόντια μέτρα πέντε δις σε δύο χρόνια, έτσι θα υπάρχει περιθώριο για διαπραγμάτευση) και δεν συμμαχεί με το ΔΝΤ δεχόμενη ουσιαστικά αδιαμαρτύρητα τις ολέθριες γερμανικές πολιτικές, θα αποτελέσει πεδίο έρευνας για τους μελλοντικούς μελετητές.

  Τον Τσίπρα δεν τον επιβάλουν οι Αμερικάνοι. Αντίθετα αναζητωντας μια πραγματικά βιώσιμη λύση φροντίζουν για την μακροημέρευση της σημερινής κυβέρνησης.
  Του στρώνει το δρόμο η τωρινή συγκυβέρνηση που συνεχίζει το μνημονιακό αδιέξοδο, ίδια και απαράλλαχτα με τις δύο προηγούμενες.
  Για να διαλυθεί γρήγορα κι αυτή προσπαθώντας να εφαρμόσει ένα δημοσιονομικό πρόγραμμα που δεν εφαρμόζεται .
  Μην αυτοπαραμυθιάζεστε.
  Το μνημόνιο καίει....
  Γιατί πολύ απλά όταν σε μια καθημαγμένη ελληνική οικονομία επιβάλονται τέτοια μέτρα η υστέρηση εσόδων γιγαντώνεται και αναιρεί τα όποια οφέλη.
  Ότι έγινε στα δύο προηγούμενα μνημόνια ...

  Μια γερμανόψυχη πολιτική ηγεσία made in Siemens, επιβάλει τα πιο μισανθρωπικά μέτρα των τελευταίων 75 χρόνων σ'αυτή την ήπειρο.

  Η ντροπή που ντροπή δεν έχει.

 11. Παρατηρητής avatar
  Παρατηρητής 20/11/2012 17:59:42

  Έχουμε ήδη αναφερθεί στα αναχώματα που πρέπει να υπερπηδήσει Ο ΣΥΡΙΖΑ ώσπου να καταλάβει και να ασκήσει την εξουσία και έχουμε τονίσει κατά κόρον τις συμφορές που θα επισωρεύσει στη χώρα μας η τυχόν διακυβέρνησή της από αυτό το κόμμα. Δυστυχώς, η μικρόψυχη, καιροσκοπική, ιδιοτελής, κοντόφθαλμη και εν πολλοίς σαδιστική πολιτική της οικονομικής ατμομηχανής της Ευρώπης, δηλαδή της Γερμανίας, απέναντι στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου και ιδιαίτερα στην πιο ευάλωτη από αυτές, την Ελλάδα, ευνοούν την ανάδυση πολιτικών μορφωμάτων τύπου ΣΥΡΙΖΑ που καπηλεύονται τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των λαών και φιλοδοξούν να τους κυβερνήσουν, για να τους οδηγήσουν ουσιαστικά στον εθνικό τους καταποντισμό. Από το σημείο, όμως, αυτό ως το σημείο να ονειρευόμαστε την αμερικανική κηδεμονία, επειδή έχουμε προσκολληθεί στην ανάμνηση του επωφελούς για τον Ελλάδα ρόλου των ΗΠΑ κατά τον ανταρτοπόλεμο, καθώς και της αμυντικής ομπρέλας που μας εξασφάλισαν στην ψυχροπολεμική περίοδο η απόσταση είναι τόσο μεγάλη, ώστε δίνουμε την εντύπωση ότι ο ιστορικός χρόνος έχει για μας σταματήσει εδώ και εικοσιπέντε, τουλάχιστον, χρόνια. Βέβαια, ακόμη και ένα σταματημένο ρολόι μπορεί να δείξει σωστά την ώρα δυο φορές το εικοσιτετράωρο, αλλά ορισμένοι φίλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν τις συστημικές αλλαγές που σημειώθηκαν στον κόσμο από την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού και μετά και είχαν ως αποτέλεσμα οι παλαιοί συντηρητικοί να αντιμετωπίζουν έκτοτε --και όχι αδικαιολόγητα-- τους Αμερικανούς περίπου ως υπονομευτές των εθνικών μας συμφερόντων. Ποιοι υποσκάπτουν συστηματικά την έννοια του εθνικού κράτους, που η Ελλάδα οφείλει να περιφρουρήσει ως κόρην οφθαλμού; Ποιοι πασχίζουν να ονομαστούν οι Σκοπιανού «Μακεδόνες» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εδαφική μας ακεραιότητα; Ποιοι αγωνίζονται για τη «μοιρασιά» του Αιγαίου με τους Τούρκους; Ποιοι ευνοούν τις αποσχιστικές τάσεις στη Δυτική Θράκη; Ποιοι μεθοδεύουν την εθνολογική αλλοίωση του ελληνικού πληθυσμού μέσω της λαθρομετανάστευσης, καθώς και τη μουσουλμανοποίηση της ελληνικής κοινωνίας; Ποιοι αποσκοπούν στην αποσάθρωση της εσωτερικής συνοχής του διαφόρων λαών με την παγκοσμιοποίηση και την ιδεολογία της πολιτικής ορθότητας και ποιοι απεργάζονται τη διάβρωση και την πολιτική αποσταθεροποίησή τους με τον εσμό των ΜΚΟ, που λειτουργούν στην ουσία ως εγκάθετοι σε διατεταγμένη υπηρεσία; Ποιοι κάνουν ασκήσεις επί χάρτου με τα διάφορα γεωπολιτικά τους σενάρια και ποιοι καταλύουν απροσχημάτιστα την εδαφική κυριαρχία των ανυπόταχτων κρατών άλλοτε με ωμές στρατιωτικές επεμβάσεις, άλλοτε με την υποκίνηση «ανοίξεων» και άλλοτε με ισοπεδωτικούς «ανθρωπιστικούς» βομβαρδισμούς; Το αν μια τέτοια υπερδύναμη προωθεί έναν τέτοιο κομματικό ηγέτη (Τσίπρα) ως μελλοντικό πρωθυπουργό της Ελλάδας σημαίνει πάρα πολλά. Μπορούμε άραγε να βάλουμε στην πάντα την παραδοσιακή αμερικανοπληξία μας και να συνειδητοποιήσουμε ότι ζούμε στο 2013 και όχι στο 1949;
  Πάντως, εκείνο που πρέπει να κατανοηθεί μεταξύ άλλων εκτός από την ανάγκη για ευέλικτες αλλά και αποφασιστικές κινήσεις με τους εταίρους μας είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιμετωπίζεται αποκλειστικά και μόνο με οικονομικά επιχειρήματα. Ας μην κάνει το λάθος ο Σαμαράς να παίξει το παιχνίδι με τους όρους του αντιπάλου, ο οποίος σε επικοινωνιακό επίπεδο, λόγω αντιμνημονιακής ρητορείας, έχει τη σαφή υπεροχή. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να χτυπηθεί στο αδύνατο σημείο του, που δεν είναι άλλο από τη μειοδοτική πολιτική του στα εθνικά μας θέματα. Εκεί πρέπει να επικεντρωθεί, μεταξύ άλλων, η προσοχή του επικοινωνιακού επιτελείου του Σαμαρά και σε αυτό το σημείο πρέπει ο αντίπαλος να χτυπηθεί με συντονισμένα πυρά «εξ επαφής». Στις επόμενες εκλογές, παράλληλα με το πρόγραμμα του κόμματός του –όποιο και αν είναι, όπως και αν ονομάζεται-- ο Σαμαράς οφείλει να προσέλθει με τη «Μαύρη Βίβλο» των επαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ στα εθνικά μας θέματα. Αυτή, ακριβώς, η μαύρη βίβλος πρέπει να αποτελέσει το εγκόλπιο του κάθε Έλληνα. Αν είναι να αυτοκτονήσουμε ως λαός, ας το κάνουμε τουλάχιστον συνειδητά!

 12. PA avatar
  PA 21/11/2012 10:27:51

  Το έγραψε εδώ και ο Φαήλος: Η Ελλάδα ποτέ δεν έχασε συντασσόμενη με τις δυνάμεις της θάλασσας. Ούτε το 1916 ήταν εύκολη η επιλογή που έκανε ο Βενιζέλος γιατί τα ερείσματα των Γερμανών στην ελληνική πολιτική σκηνή ήταν πανίσχυρα. Ρίσκαρε όμως και κέρδισε. Θα μου πείτε δεν έχουμε πόλεμο σήμερα...Απαντώ ότι έχουμε ένα άλλου είδους πόλεμο, εξίσου ανηλεή, διεξαγόμενο με διαφορετικά μέσα. Και κάτι τελευταίο προς τον αρθρογράφο: Τα βατράχια τα πατάνε τα βουβάλια που συγκρούονται μόνο όταν έχουν την αφροσύνη να το παίξουν ουδέτερα...Ο νοών νοείτω...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.