Ανάβει η φωτιά στην Αλβανία
16/10/2014 21:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανάβει η φωτιά στην Αλβανία

Σκηνικό μεγάλης έντασης στην Αλβανία, στήνουν εθνικιστές σε βάρος των Ελλήνων της μειονότητας και κάθε χριστιανού της περιοχής. Και φαίνεται ότι πρόκειται για ένα ευρύτερο σχέδιο της αλβανικής κυβέρνησης να βάλει φωτιά στην ευρύτερη περιοχή από τα μειονοτικά χωριά της Βορείου Ηπείρου μέχρι το Κοσσυφοπέδιο. Η αρχή έγινε στο ποδοσφαιρικό ματς και συνεχίζεται τις τελευταίες ώρες.

Χθες κάτοικοι του χωριού Λαζαράτι, φημισμένου για την παράγωγη χασισοφυτείας, δημιουργώντας κομβόι αυτοκινήτων εισέβαλαν στο χωριό Δερβιτσάνη, φωνάζοντας συνθήματα όπως: θα σας κάψουμε Χριστιανοί!".

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος himara.gr αναφέρει ότι "δεν αρκέστηκαν μόνο στα συνθήματα αλλά επιτέθηκαν και τραυμάτισαν κατοίκους του χωριού και για αρκετή ώρα περιφέρονταν με τα αυτοκίνητά τους στους δρόμους, εκφοβίζοντας τους κατοίκους, που εκείνη την ώρα είχαν πιαστεί στον ύπνο, μη έχοντας πολλές επιλογές να αντιδράσουν".

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες ακούστηκαν και πυροβολισμοί που προέρχονταν από κατοίκους της Δερβιτσάνης και ρίχτηκαν στο αέρα για εκφοβισμό.

Ορισμένοι, μάλιστα, έτρεξαν στην εκκλησία του χωριού, χτυπώντας τις καμπάνες ώστε να συγκεντρωθούν όλοι οι κάτοικοι στο κέντρο του χωριού.

Και όλα αυτά χωρίς η κυβέρνηση του Εντι Ράμα να κάνει κάτι για να σταματήσει τις εθνικιστικές εξάρσεις. Είναι σίγουρο ότι μια σπίθα μπορεί να κάψει τα πάντα και σίγουρα κάποιοι επιθυμούν ένταση στις σχέσεις Αλβανίας – Ελλάδας. Πρέπει να επικρατήσει η νηφαλιότητα και η διπλωματία και σίγουρα ο Ράμα πρέπει να μαζέψει τα εθνικιστικά «σκυλιά» του.

Έκκληση προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας να λάβουν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαφύλαξη της νομιμότητας, “πριν η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο” απευθύνει η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας “Ομόνοια”, με αφορμή τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο χωριό Δερβιτσάνη, μετά τη διακοπή του αγώνα ανάμεσα στη Σερβία και την Αλβανία.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της “Ομόνοιας” εκατοντάδες άτομα, εισέβαλαν στο χωριό Δερβιτσάνη κρατώντας σημαίες και πανό με εθνικιστικό περιεχόμενο, με στόχο να προκαλέσουν μειονοτικούς Έλληνες που ζουν εκεί.

“Οι Αλβανοί έσπασαν παράθυρα σε καταστήματα και αυτοκίνητα και προπηλάκισαν μειονοτικούς. Η κατάσταση θα είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο αν δεν είχαν φθάσει οι αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες απέτρεψαν τα χειρότερα”, τονίζεται

“Δεν δύναται σε μια ευνομούμενη πολιτεία κάποιοι παρακρατικοί να προκαλούν με όλους τους τρόπους σε μια περιοχή που αποτελεί παράδειγμα κοινωνικής οργάνωσης και σεβασμού της νομιμότητας και το επίσημο κράτος να αδρανεί”, υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων η “Ομόνοια”.

Mητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καί Κονίτσης: "Τὰ ἐθνικιστικὰ σχέδια τῶν Ἀλβανῶν ἀποδείχθηκαν ξεκάθαρα γιὰ μιὰ ἀκόμη φορά, ὅπως φαίνονται καὶ στὰ σχολικὰ βιβλία τῆς Ἱστορίας καὶ Γεωγραφίας, γεγονὸς ποὺ ἐμεῖς πολλὲς φορὲς ἔχουμε καταγγείλει. Μιὰ ἐφημερίδα ἔγραψε : «νύχτα τρόμου στὴν Βόρειο Ἤπειρο». Ἐμεῖς, ὅμως, λέμε ὄχι νύχτα τρόμου, ἀλλὰ ἑκατὸ χρόνια ἀλβανικῆς τρομοκρατίας στὴν Ἑλληνικὴ Βόρειο Ἤπειρο. Καὶ δυστυχῶς , ὅταν ὁ ἀοίδιμος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ πάλευε «μὲ θεοὺς καὶ δαίμονες» γιὰ τὰ δικαιώματα τῶν Βορειοηπειρωτῶν, στὴν Ἑλλάδα ὁ πολιτικὸς καὶ ὁ λεγόμενος πνευματικὸς κόσμος καὶ τὰ ποικίλα συνδικᾶτα καὶ οἱ φοιτητικοὶ σύλλογοι σιωποῦσαν ἐπιδεικτικά. Εἶναι, ὅμως, καιρὸς νὰ ξυπνήσουμε ὅλοι ἀπὸ τὴν ραθυμία καὶ ἀδιαφορία μας, γιὰ νὰ μή, τυχόν, δοῦμε κάποια μέρα νὰ γίνεται πραγματικότητα τὸ ὄνειρο τῶν μισελλήνων ἀλβανῶν γιὰ τὴν ... «Μεγάλη Ἀλβανία», καὶ τὴν Βόρειο Ἤπειρο νὰ ἀποτελῇ μιὰ ἀκόμη ἀλύτρωτη «χαμένη Πατρίδα». Οἱ εὐθῦνες μας θὰ εἶναι, τότε, τεράστιες καὶ ἀνεξόφλητες ἀπέναντι τοῦ Ἔθνους. Ἄς ξυπνήσουμε ἀμέσως τώρα, σήμερα. Γιατὶ αὔριο, φοβόμαστε ὅτι θὰ εἶναι πολὺ ἀργά. Καί, πάντως, ἡ Ἑλλάδα μὲ κανένα τρόπο δὲν πρέπει νὰ συναινέσῃ στὸ νὰ γίνῃ ἡ Ἀλβανία μέλος τῆς Εὐρωπαϊκῆς Ἑνώσεως»

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 16/10/2014 22:07:06

  Εάν ο ίδιος ο αδελφός του Πρωθυπουργού Ράμα,ο Όλσι Ράμα,συνελήφθη προχθές στο γήπεδο της Σερβίας και κατηγορήθηκε ότι υποκίνησε και οργάνωσε το επεισόδιο με το ελικοπτεράκι και το κατάπτυστο σημαιάκι,τότε μη περιμένετε πολλά από την επίσημη Αλβανική κυβέρνηση,δηλαδή από τον αδελφό του,για να ηρεμήσουν τα πράγματα. Γι' αυτό,έντονα διαβήματα και διαμαρτυρίες και να είμαστε σε επιφυλακή,διότι τέτοια γεγονότα δε θα αργήσουν να γενικευθούν. Μη ξεχνάμε ότι,αυτοί ενεργούν βάσει σχεδίου,μην αφήσουμε τελικά να το υλοποιήσουν. Και το καθίκι που σκότωσε χθές τρία άτομα στην Πέτρου Ράλλη και το παίζει επιληπτικός,αμείλικτη τιμωρία...

  • Πολίτης του Κόσμου avatar
   Πολίτης του Κόσμου @ Κυθήριος 17/10/2014 00:17:09

   Δηλαδή, αν ήταν έλληνας, να υπήρχε "επιείκεια"?

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Πολίτης του Κόσμου 17/10/2014 00:42:47

    Όχι βέβαια. Αλλά άν ήταν Έλληνας, δεν θα υπήρχε κινδυνος να πέσει στα μαλακά. Ενώ τώρα, a priori, άν καταδικαστεί, θα φταίει ο κακούργος ο Ελληνικός ρατσισμός. Έτσι δεν πάει η κασέτα σας; Έτσι πάει... Μπορεί να τον βγάλετε και ήρωα κι αυτόν, όπως το άλλο το κάθαρμα, τον Καρέλη. ΥΓ: Κρίμα που δεν ήσουν εσύ στη θέση ενός των θυμάτων.

    • βαγγέλας avatar
     βαγγέλας @ ΚΜ 17/10/2014 09:21:13

     Έχετε προηγούμενα με τον από πάνω και του μιλάς έτσι; Στο χειρότερο εχθρό μου δε θα ευχόμουν να ήταν ένα από τα θύματα του μακελειού...

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ βαγγέλας 18/10/2014 03:19:16

      Δεν με ενδιαφέρει τί κάνεις εσύ. Μακάρι να ήταν αυτός στη θέση της 24χρονης Αλβανίδας (ή οποιουδήποτε άλλου εκ των θυμάτων).

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ βαγγέλας 18/10/2014 06:28:07

      Και συμπληρώνω ότι ούτε για «ευχή» πρόκειται, ούτε για «κατάρα», που γράφει ο τύπος παρακάτω. Και τέτοια ακόμα να ήταν πάντως (που δεν είναι!), τυχόν διατύπωση της δεν μπορεί να επηρρεάσει το μέλλον, πόσο μάλλον ... το παρελθόν. Απλούστατα, αξιολογική κρίση αποτελεί το σχόλιό μου (εννοώντας, ότι ο κόσμος τότε θα ήταν καλύτερος!). Και είτε είναι ορθή είτε εσφαλμένη η κρίση μου αυτή, δεν αλλάζει κάτι στην πράξη.

      ΥΓ: Και εννοείται ότι ακόμα κι άν είχα την δυνατότητα να αποφασίσω ποιός ζει και ποιός πεθαίνει, δεν θα αναγνώριζα στον εαυτό μου ποτέ το «δικαίωμα», από ηθικής απόψεως, να την ασκήσω. Αλλά κάτι «πολίτες του κόσμου» αναγνωρίζουν αβέρτα στον εαυτό τους αυτό το «δικαίωμα» και σκοτώνουνε όποιον δεν γουστάρουν.

    • Πολίτης του Κόσμου avatar
     Πολίτης του Κόσμου @ ΚΜ 17/10/2014 23:20:53

     Είστε αξιοθρήνητος "κύριε" ΚΜ. Ο ρατσισμός είναι κακό πράμα από όπου κι αν προέρχεται - είτε είναι ελληνικός είτε είναι αλβανικός είτε είναι αγγλικός είτε είναι κογκολέζικος. Προφανώς δεν έχετε ανακαλύψει τον πολιτισμό ακόμα.. Μείνετε με τα αναθέματα και τις κατάρες σας πάνω στα δέντρα..

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Πολίτης του Κόσμου 18/10/2014 03:20:53

      Ναι, είναι κακός από όπου κι άν προέρχεται. Αλλά για το είδος του, όταν κατευθύνεται εναντίον Ελλήνων, είναι καλός.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ ΚΜ 18/10/2014 03:21:31

      Ορθή επανάληψη: το είδος σου.

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ Πολίτης του Κόσμου 18/10/2014 08:25:59

    Καμμία επιείκεια! Δε μετριέται μόνο το αποτέλεσμα της αποτρόπαιας πράξης,αλλά και ο τρόπος που έγινε,όπως επίσης και ο τρόπος με τον οποίο προσπαθεί να δικαιολογηθεί. Εσένα πάντως τι ακριβώς σε πείραξε; Είσαι ομοεθνής του; Γιατί το ''Πολίτης του Κόσμου'' το ακούω βερεσέ. Αν ζείς εδώ, δεν είσαι πολίτης του κόσμου,διότι σε τρέφει η δύσμοιρη Ελλάδα...

    • Πολίτης του Κόσμου avatar
     Πολίτης του Κόσμου @ Κυθήριος 18/10/2014 21:20:05

     "Κύριοι" (με πολλά εισαγωγικά) ΚΜ και Κυθήριε, όταν ένα καθίκι πάει να το σκάσει από το σκηνικό ενός ατυχήματος και στο διάβα του πάρει σβάρνα και σκοτώσει πέντε-έξι ανθρώπους, πρέπει να τιμωρηθεί είτε είναι έλληνας είτε είναι αλβανός είτε είναι κογκολέζος. Δεν μπορώ να καταλάβω τι σχέση έχει το ατύχημα στην Π. Ράλλη με το εθνικιστικό ντελίριο των αλβανών στο γήπεδο της σερβίας - για ποιον λόγο αναφέρετε "κύριε" Κυθήριε τα του ατυχήματος σε σχόλιο στο άρθρο σχετικά με τα αίσχη στη σερβία??? Από που από τα λεγόμενά μου έβγαλε το συμπέρασμα ο ΚΜ ότι εγώ και το είδος μου πιστεύει ότι ο ρατσισμός εναντίον των ελλήνων είναι καλό πράμα? Αλήθεια, ποιο είναι το είδος μου "κύριε" ΚΜ? Ποιο είναι το "είδος" του αντιρατσιστή ανθρώπου? Μήπως απλά προσπαθείτε να δικαιολογήσετε το ντελίριό σας λίγες γραμμές παραπάνω? Κι εσείς "κύριε" Κυθήριε, εξηγείστε μου τι σάς νοιάζει η εθνικότητά μου? Κρίνετε μία άποψη με βάση την εθνικότητα αυτού που τη διατυπώνει ή με βάση το περιεχόμενό της? Μήπως αυτό το λένε "ρατσισμό"? Και προς τι η αλλεργία με το "Πολίτης του Κόσμου"? Σάς ξυπνά κάποιο περίεργο αντανακλαστικό? Να σάς ενημερώσω ότι πρώτος ο καψερός ο Σωκράτης αυτοπροσδιορίστηκε ως "Πολίτης του Κόσμου" - και τον λέω καψερό, καθότι δεν θα χαιρόταν ιδιαιτέρως αν έβλεπε κάποιους απογόνους του να βγάζουν φλύκταινες στο άκουσμα των λόγων του.. Περαστικά σας, "κύριοι"..

     • Κυθήριος avatar
      Κυθήριος @ Πολίτης του Κόσμου 18/10/2014 22:36:14

      Ρώτησες αν ήταν Έλληνας,αν θα έπρεπε να υπάρξει επιείκεια. Απάντησα αν είδες ,''Καμμία επιείκεια!'' ,μάθε να διαβάζεις και μην αφήνεις την εμπάθεια να σε κυριεύει.. Ρωτάς επίσης τί σχέση έχει το δυστύχημα που προκάλεσε ο Αλβανός στην Π.Ράλλη,με το εθνικιστικό ντελίριο των αλβανών στη Σερβία και τη Βόρεια Ήπειρο. Κοινός παρονομαστής και των δύο καταστάσεων είναι η υποτίμηση,η περιφρόνηση της ανθρώπινης ζωής και ειδικά της ζωής των Ελλήνων οι οποίοι εδώ τους φιλοξενούν και τους καταστρέφουν με τις ληστείες πρός το μαφιόζικο και με τα ''ατυχήματα'' πρός το πιό ''ανθρώπινο'', και στη Βόρεια Ήπειρο βρίσκονται στα πατρογονικά τους εδάφη... Επίσης,δεν κρίνω την άποψή σου με βάση την εθνικότητά σου. ΕΣΥ όμως αντέδρασες και απάντησες πρώτος σε σχόλιό μου,και εξ'αυτής της εξυπνακίστικης παρεμβολής σου,σε ρώτησα γιατί πειράχτηκες; Σου θίξαμε τίποτα ιερά και όσια της συγκεκριμένης φυλής; Και τέλος,μη πιάνεις στο στόμα σου το Σωκράτη γιατί ήταν Αθηναίος και Έλληνας που σεβόταν τους νόμους της πατρίδας του μέχρι θανάτου,το απέδειξε άλλωστε,δεν έτρεξε να κρυφτεί και να γλιτώσει όπως του πρότειναν,παίζοντάς το ''πολίτης του κόσμου''...

     • Κυθήριος avatar
      Κυθήριος @ Κυθήριος 18/10/2014 22:45:51

      Συμπληρώνοντας: ''...στη Βόρεια Ήπειρο βρίσκονται στα πατρογονικά τους εδάφη...'' ,που αν θές,κάνε τον κόπο και δες παρακάτω το link που παραθέτει η Dimi, τι ακριβώς φωνάζουν στους Έλληνες οι εκπρόσωποι της ευγενικής αυτής φυλής...

 2. ΚΜ avatar
  ΚΜ 17/10/2014 00:35:39

  Μερικά πράγματα δεν επιδέχονται «καλλωπισμού» από την πολιτική ορθότητα. Αυτή είναι η Αλβανία και αυτοί είναι οι Αλβανοί. Ας βγάλουν κάποιοι το κεφάλι από την άμμο κι άς αντικρύσουν την αλήθεια. Και με τους θρασύδειλους ουτσεκάδες και συμπαθούντες, δεν ξεμπερδεύεις με χάδια. Σημειωτέον ότι προς τους Ιταλούς είναι γατάκια, γιατί οι Ιταλοί δεν είναι όσο βλακωδώς επιεικείς είμαστε εμείς.

 3. ΔΖ avatar
  ΔΖ 17/10/2014 07:30:32

  Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα είναι ένα πτωχευμένο κράτος με γερασμένο πληθυσμό, λόγω και της υπογεννητικότητας, με εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανούς και άλλων εθνικοτήτων μετανάστες, το οποίο περιμένει από τους άλλους (Ε.Ε., Η.Π.Α., Ρωσία) να το σώσουν. Συνεπώς, το μέλλον είναι προδιαγεγραμμένο και σκοτεινό.

  • Άπαντα Επιστάμενος avatar
   Άπαντα Επιστάμενος @ ΔΖ 17/10/2014 09:45:21

   1)Χωρίς να λέω ότι δεν είναι σοβαρό πρόβλημα - ο πληθυσμός είναι γηρασμένος σε όλο το βόρειο ημισφαίριο και σε μερικές χώρες του νοτίου. Ο πληθυσμός γηράσκει ακόμη και σε χώρες όπως η τουρκία και η αλβανία. Στην τελευταία ο πληθυσμός έχει μειωθεί από 3,5 εκ. σε 2,8 στη τελευταία απογραφή λόγω κυρίως της μετανάστευσης αλλά κα ιτης πτώσης της προηγουμένως υψηλότερης γεννητικότητας. 2)Η Ελλάδα πέρασε περίπου 90 χρόνια υπο πτώχευση από τα ουτε 200 χρόνιατης νεότερης ιστορίας της. 3)Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν όσον αφορά την αντιμετώπιση των αντιπάλων μας και το να επαναλαμβάνουμε τα περί πτωχέυσεως μάλλον σαν υπεκφυγή μου φαίνεται. 4)Η Ελλάδα έχει 15 φορές μεγαλύτερο ΑΕΠ από την αλβανία, έχει αεροπλάνα, πλοία, είναι η ισχυρότερη στρατιωτικά χώρα στην χερσόνησο του αίμου, δεν έχει μόνο κοκομούτσουνους κατσαπλιάδες με πεταχτά αυτάκια και καλάσνικοφ.

   • greg avatar
    greg @ Άπαντα Επιστάμενος 17/10/2014 18:58:11

    ..."Η Ελλάδα έχει 15 φορές μεγαλύτερο ΑΕΠ από την αλβανία, έχει αεροπλάνα, πλοία, είναι η ισχυρότερη στρατιωτικά χώρα στην χερσόνησο του αίμου..." Δυστυχώς αυτά δέν αρκούν γιά νά "συνετίσουμε" όσους μάς προκαλούν καί δέν είναι μόνο οί Αλβανοί. Εχουμε φροντίσει, μέ τή χρόνια ανωριμότητα καί αφέλειά μας, γιά τέτοια ζητήματα νά αποφασίζουν άλλοι γιά μάς.

   • MCA avatar
    MCA @ Άπαντα Επιστάμενος 17/10/2014 21:59:26

    Η Ρωσία έχει 10 φορές μικρότερο ΑΕΠ από τις ΗΠΑ ,αλλά τις χορεύει στο ταψί μαζί και τους Ευρωπαίους. Η Αλβανία είναι διαλυμένο σωματείο όμως έχει υποστήριξη από ΗΠΑ, Τουρκία και πιθανόν από ΙSIS.Έχουμε ένα εκατομμύριο Αλβανούς μέσα στο σπίτι μας. Κατά την γνώμη μου το δίδυμο Αλβανίας Τουρκίας θα πήγαινε πακέτο σε τυχόν σύγκρουση της Ελλάδας με μία από τις δύο χώρες.Δυστυχώς τα πράγμα τα δεν είναι τόσο απλά.

    • Άπαντα Επιστάμενος avatar
     Άπαντα Επιστάμενος @ MCA 18/10/2014 08:01:19

     Υπάρχει και η θετική πλευρά στο να έχει η αλβανία της υποστήριξη του isis. Φαντάζεσαι να την βομβαρδίζει η Αμερική; Ας μην παίρνουμε σαν δεδομένο ποιος έχει την υποστήριξη της αμερικής. Ακόμη και οι σχέσεις με την τουρκία της αμερικής δεν είναι πλέον καλές. Οι αμερικάνοι δεν γουστάρουν ακραίους μουσουλμανους να κάνουν τρέλες ούτε στην αλβανία ούτε στην τουρκία ούτε πουθενά. Απόδειξη; Συχνά τους βομβαρδίζουν! Ούτε γουστάρουν να βλέπουν την τουρκία να κάνει συναλλαγές με την ισις.

 4. Akritas avatar
  Akritas 17/10/2014 19:33:47

  Δεν πρέπει να αρκεστούμε σε διαμαρτυρία. Να ζητήσουμε διεθνή επιτροπή για την τρομοκρατία που ασκούν οι παρακρατικοί έμποροι ναρκωτικών (με τις ναζιστικές τάσεις). Για το συγκεκριμένο περιστατικό να ζητήσουμε να συνδράμει η ΕΛΑΣ την Αλβανική αστυνομία για την σύλληψη των ενόχων. Να επιβληθεί στην Αλβανία η αφαίρεση απο τα σχολικά βιβλία των αναφορών μισαλλοδοξίας και μίσους σε άλλα έθνη

  • Naruto avatar
   Naruto @ Akritas 18/10/2014 09:06:25

   Σωστός , έτσι πρέπει να γίνει .

 5. η Dimi avatar
  η Dimi 18/10/2014 11:16:40

  «Έξω γκιαούρηδες, θα σας ... τις αδερφές» http://www.pamesports.gr/311966/eksw-gkiaoyrhdes-tha-sas-gam-tis-aderfes

 6. η Dimi avatar
  η Dimi 18/10/2014 23:23:59

  “Βόρειος Ήπειρος: To Ελληνικό Κόσσοβο” http://www.noiazomai.net/Boreiohpeirotiko.html

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.