#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/01/2013 14:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αμερικανική δυσαρέσκεια για ενδεχόμενη πώληση της ΔΕΠΑ στους ΡώσουςΑσκήσεις ισορροπίας με πολύ επικίνδυνες προεκτάσεις, θα πρέπει να κάνει τις επόμενες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση σε ότι αφορά την πώληση της ΔΕΠΑ. Από τη μία οι Ρώσοι επιθυμούν διακαώς να αποκτήσουν την εταιρεία και να βάλουν πόδι στον ενεργειακό χάρτη της χώρας αλλά και να γίνουν οι ισχυρότεροι παίκτες σε ότι αφορά την τροφοδότηση με πετρέλαιο της Ευρώπης.

Για το λόγο αυτό ασκούνται πολλές πιέσεις προς την ελληνική πλευρά προκειμένου να δοθεί σε ρωσικά χέρια η ΔΕΠΑ.

Από την άλλη, οι Αμερικανοί δε θέλουν σε καμιά περίπτωση να γίνουν οι Ρώσοι κυρίαρχοι στην περιοχή και από την πλευρά τους πιέζουν να μη γίνει κανένα ελληνορωσικό deal. Όπως μεταδίδει η «Η» και σύμφωνα με ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρενέβη την Τρίτη στην υπόθεση λέγοντας στην ουσία ότι η «απόφαση της Ελλάδας για να διαπραγματευθεί τη πώληση της ΔΕΠΑ, ακόμα και στους Ρώσους, είναι δική της, φτάνει να είναι σύμφωνη με την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Η εκπρόσωπος του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που αφορούσε πιθανές αμερικανικές αντιρρήσεις στη πώληση της ΔΕΠΑ στους Ρώσους, απάντησε ως εξής:

«Είναι προφανώς μια κυρίαρχη απόφαση για την Ελλάδα, όπως θα ήταν για οποιαδήποτε χώρα σε όλο τον κόσμο,(και αφορά) το είδος των ρυθμίσεων στα θέματα ενέργειας που επιθυμεί να κάνει σε εμπορική βάση. Στην περίπτωση της, η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με τη δική της εθνική νομοθεσία, και πρέπει να συμμορφωθεί και με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που συμβουλεύουμε όλες τις χώρες είναι να έχουν διαφορετικές πηγές εφοδιασμού για τις εθνικές ενεργειακές τους ανάγκες, έτσι ώστε να μην βρεθούν υπό ομηρία». Σε διευκρινιστική ερώτηση εάν η αμερικανική κυβέρνηση φοβάται ότι η Ελλάδα θα καταστεί όμηρος της Ρωσίας (στον ενεργειακό τομέα), η κ. Νούλαντ απάντησε ότι «το σχόλιο της είναι γενικό και αφορά την πολιτική μας οπουδήποτε στον κόσμο».

Η κ. Νούλαντ ρωτήθηκε και για τα «ενεργειακά παιγνίδια» στη Μεσόγειο με δεδομένη τη συνεργασία του Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα, τις γκρίνιες της Τουρκίας το ρωσικό ενδιαφέρον για την περιοχή και την παρουσία αμερικανικών εταιρειών.

Η κ. Νούλαντ επανέλαβε ότι «προφανώς, υποστηρίζουμε ανοικτές και διαφανείς εμπορικές συζητήσεις και διαπραγματεύσεις», και αναφερόμενη στην Κυπριακή Δημοκρατία τόνισε τα εξής:

«Όπως έχουμε δηλώσει από καιρό, υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου για να ερευνήσει στις υπεράκτιες περιοχές της. Στο πλαίσιο αυτό, φυσικά, υποστηρίζουμε σθεναρά την κυπριακής ιδιοκτησίας διαπραγματευτική διαδικασία που διεξάγεται υπό τις καλές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών και την προσπάθεια να επανενωθεί το νησί σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο του νησιού και το φυσικό αέριο, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζεται εξίσου μεταξύ των κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης».

Όπως έχουμε ξαναπεί, όταν παλεύουν τα βουβάλια την πατάνε τα βατράχια, και στην προκειμένη περίπτωση τα συμφέροντα είναι μεγάλα. Και η ΔΕΠΑ μπορεί να αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, γι’ αυτό και το έντονο ενδιαφέρον των Αμερικανών για το τι θα κάνουν οι Ρώσοι.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πέτρος avatar
  Πέτρος 09/01/2013 14:24:03

  Ας δώσουν περισσότερα να την πάρουν αυτοί, τι πιο λογικό σε μια αγορά που βασίζεται στον ελεύθερο ανταγωνισμό? Ο πλειοδότης κερδίζει. Όλα τ' άλλα αποτελούν εκβιασμούς.

  • GLAD avatar
   GLAD @ Πέτρος 09/01/2013 15:55:34

   Έτσι ακριβώς και μόνο έτσι.

 2. TheHobbit avatar
  TheHobbit 09/01/2013 14:54:15

  Για αυτό πουλήστε την κοψοχρονιά σε Γερμανούς να ησυχάσουμε από όλους!!!

 3. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 09/01/2013 15:18:31

  Σας ξεφεύγει ή όχι:"ασκούνται πολλές πιέσεις προς την ελληνική πλευρά προκειμένου να δοθεί σε ρωσικά χέρια η ΔΕΠΑ". Ποιος δίνει τα περισσότερα σύμφωνα με τις διαρροές και για αυτό το λόγο λυσσάνε τα αμερικανάκια; Ποιες πιέσεις ασκεί η Ρωσία και υπό ποιας μορφής; Καθαρή διαστρέβλωση. Μόνο με τις ΗΠΑ έχουμε εξαρτήσεις 10ετιών και δοσοληψίες τεραστίων ποσών και έχουν την Τουρκία ως φόβητρο να μας κρατούν τα γκέμια για να μη βγάλουμε τα κοιτάσματα στο Αιγαίο προς όφελός μας. Και οι ΗΠΑ θα στείλουν την Τουρκία για δεύτερα Ίμια όπως και τα πρώτα αν χρειαστεί. Για να γκριζαριστεί εντελώς όλο το Αιγαίο και να φάνει τη μερίδα του λέοντος των κοιτασμάτων οι εταιρίες τους. Στο Ιράκ δεν συμφώνησαν με τους Κούρδους με αντάλλαγμα τα πετρέλαια της Μοσούλης; Στη Σ.Α. και το Κατάρ ποιος κάνει κουμάντο με το στόλο του να κάνει βόλτα στον κόλπο τόσα χρόνια; Ξέρει κανείς να μας πει πόσο πετρέλαιο των ΗΠΑ παράγεται εντός και πόσο εκτός συνόρων τους; Στην Αφρική ποιος έχει ακόμη τις περισσότερες αποικιοκρατικές συμφωνίες; Η μόνη αποικιοκρατική αυτοκρατορία του λανήτη είναι οι ΗΠΑ. Και εμείς να μην τολμούμε να ονοματίζουμε ως στυγνούς εκβιαστές αυτούς που έριξαν ενεργητικά τον ΚΚ και έφεραν τον ΓΑΠ για να βάλουν το ΔΝΤ στην Ευρώπη! Αυτοί ήθελαν και θέλουν Καμμένο και Τσίπρα συγκυβέρνηση αλλά δε τους βγαίνει πλέον και θέλουν να ρίξουν το Σαμαρά με κάθε τρόπο για να μη βρέξει το πόδι της στο Αιγαίο η Άρκτος! Θα δείτε πολλά σε λίγο και θα ξυπνήσετε θέλετε δε θέλετε...

  • LamprosM avatar
   LamprosM @ Γεώργιος Τ. 09/01/2013 15:51:26

   +10000

  • Νικόλας avatar
   Νικόλας @ Γεώργιος Τ. 09/01/2013 17:04:09

   Γενικά συμφωνώ αλλά μου φαίνεται περίεργο να θέλουν κάτι οι Αμερικανοί και να μη γίνεται. Πιστεύω ότι αν ήθελαν συγκυβέρνηση Τσίπρα/Καμμένου σήμερα δε θα ήταν πρωθυπουργός ο Σαμαράς.

 4. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 09/01/2013 16:43:11

  Και όποιος πρόσεξε τι λένε για την Κύπρο θα καταλάβουν πολλά για όσους υπερασπίστηκαν το σχέδιο Ανάν όπως και το πόσο πολύ θέλουν οι ΗΠΑ το διαμελισμό του Ελληνισμού και την παγκόσμια κυβέρνηση...

 5. elli avatar
  elli 09/01/2013 17:48:13

  +!!100000

 6. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 09/01/2013 18:14:20

  Πολύ ήθελε; Στο νήμα κρίθηκε η αναμέτρηησ με τα γκάλοπ να βγάζουν ισοπαλία. Και τη Ντόρα ήθελαν αρχηγό και την πάτησαν. Και τον Πούτιν θέλουν να ρίξουν και ματαιοπονούν. Θες κι άλλα;

 7. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΤ. avatar
  ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΤ. 09/01/2013 19:25:30

  Δεν μας χέζονται και οι Αμερικανοί???.Αρκετά μας τα έχουν πρίξει τόσα χρόνια.Μια το Αιγαίο,μια η Κύπρος μια το Σκοπιανό ε...αΪ σιχτήρ.

 8. Φοιτητης avatar
  Φοιτητης 09/01/2013 19:30:04

  Η ΔΕΠΑ γιατι πωλειται;

  • DebbyTant avatar
   DebbyTant @ Φοιτητης 09/01/2013 23:06:16

   Αμερικανοι ρωσοι κραχτες να βρεθει κανα κοροιδο

  • DebbyTant avatar
   DebbyTant @ Φοιτητης 09/01/2013 23:07:07

   Να την παρει σε χρυσο

  • ΕΛΛΗΝ avatar
   ΕΛΛΗΝ @ Φοιτητης 10/01/2013 15:57:54

   @ Φοιτητης

   Ε δεν ακούς τόσα χρόνια τους διάφορους μαιντανούς που λένε οτι :

   πρέπει να πουληθούν οι προβληματικές (χαχαχαχα) επιχειρήσεις για να μήν τις πληρώνει το κράτος??????

   Ε αυτές εννοούν

   Άσχετο ( Η ΔΕΠΑ έχει κέρδη 200 εκ. ετησίως )..........

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.