#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/06/2012 14:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αμερικανικά think tanks, σπρώχνουν την Ελλάδα εκτός ευρώΤο παρακάτω άρθρο- ανάλυση του αμερικάνικου γεωπολιτικού think tank “Sratfor”, γνωστό για την παρρησία του,  επιχειρεί μέσω μίας ιστορικής αναδρομής να αναδείξει την ισχύ  που έχει η Ελλάδα στη διεθνή κοινότητα λόγω της γεωγραφικής της θέσης.

Όμως, αν διαβάσει κάποιος το κείμενο προσεκτικά , είναι ηλίου φαεινότερο, ότι ο στόχος του είναι να μειωθούν οι φόβοι μίας ενδεχόμενης έξοδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Το βασικό του επιχείρημα είναι, πως η πολύτιμη γεωπολιτική θέση της, σε συνδυασμό με τις ρωσικές και κινεζικές επενδύσεις, θα την κρατήσει στο παιχνίδι για πολλά ακόμη χρόνια.

Ωστόσο, δεν μας εξηγεί αν οι Ρώσοι και οι Κινέζοι επενδυτές , θα είναι διατεθειμένοι να ποντάρουν σε μια πτωχευμένη και κοινωνικοπολιτικά ισοπεδωμένη χώρα.

Η συγκεκριμένη ανάλυση, μαζί με τον πρόσφατο «πόλεμο» που έχει κηρυχθεί μεταξύ ΗΠΑ- Γερμανίας, ξεδιαλύνουν σε ένα βαθμό τις   αμερικάνικες βλέψεις για το ευρωπαϊκό μέλλον. Και να μην ξεχνάμε την υπερπροβολή του ΣΥΡΙΖΑ από τα αμερικανικά κατεστημένα ΜΜΕ.

Ούτε μια προβοκάτσια δεν μπορούν να κάνουν πλέον οι Αμερικάνοι.

Ακολουθεί η ανάλυση:

Η Ελλάδα είναι τοποθετημένη εκεί που η Δύση ξεκινά, και τελειώνει.

Η Δύση, ως ανθρωπιστικό ιδεώδες, ξεκίνησε στην αρχαία Αθήνα, όπου η συμπόνια για τον άνθρωπο αντικατέστησε την σκληρότητα των γειτονικών πολιτισμών της Αιγύπτου και της Μεσοποταμίας.

Οι πόλεμοι μεταξύ Ελλήνων και Περσών, που περιέγραψε ο Ηρόδοτος, δημιούργησαν μια αντίθεση μεταξύ Ανατολής και Δύσης, που υπάρχει μέχρι σήμερα.

Η Ελλάδα είναι χώρα χριστιανική, και παράλληλα ορθόδοξη, δηλαδή σε πνευματική εγγύτητα με την Ρωσία, όσο και με την Δύση, ενώ γεωγραφικά βρίσκεται σε ίση απόσταση από τις Βρυξέλλες, αλλά και από την Μόσχα.

Η Ελλάδα μπορεί να εφηύρε την Δύση μέσω των δημοκρατικών καινοτομιών της εποχής του Περικλή, αλλά για περισσότερα από χίλια χρόνια αποτέλεσε τέκνο του βυζαντινού και του τουρκικού δεσποτισμού. Και ενώ η Ελλάδα ήταν το βορειοδυτικό φυλάκιο της πολιτισμένης αρχαίας Ανατολής, από τότε που η ιστορία μετακινήθηκε προς τον κρύο Βορρά μετά την πτώση της Ρώμης, οι κάτοικοι της ελληνικής χερσονήσου βρέθηκαν να κατοικούν στο πιο φτωχό νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης.

Η σύγχρονη Ελλάδα παλεύει με αυτή την κληρονομιά. Σε μια αναπαράσταση των Ελληνοπερσικών πολέμων στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν η Ελλάδα πολέμησε την Τουρκία μετά τον Α‘ΠΠ, οδηγήθηκε στην ήττα, με αποτέλεσμα ένα εκατομμύριο Έλληνες να δραπετεύσουν από την Μικρά Ασία, συντελώντας έτσι στην περαιτέρω φτωχοποίηση της χώρας. Η ελληνική παρουσία στην Μ. Ασία αποτελούσε μεγάλη πηγή εσόδων, μέχρι που εξαφανίστηκε.

Το ίδιο αιματηρό ήταν και το αποτέλεσμα του Β‘ΠΠ για την Ελλάδα, αφού ακολουθήθηκε από έναν εμφύλιο πόλεμο μεταξύ δεξιών και κομουνιστών. Η Ελλάδα γλίτωσε (παρά τρίχα) την ένταξή της στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Ένα ακόμη αποτέλεσμα της ασταθούς γεωγραφικής της τοποθέτησης, μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Παρόλα αυτά, η Ελλάδα συνέχισε να παλεύει. Μέχρι την δεκαετία του 1970 είχε μια ανάλγητη στρατιωτική δικτατορία, με αρχηγούς της κάποιους συνταγματάρχες από τις ερημιές της Πελοποννήσου. Μια δικτατορία που κράτησε 7 χρόνια, ενώ ο φόβος για ένα νέο πραξικόπημα χαρακτήρισε και τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Αν και η Ολυμπιακή παράδοση άρχισε στην αρχαία Ελλάδα, και οι πρώτοι σύγχρονοι αγώνες διεξήχθησαν στην Αθήνα το 1896, το ελληνικό αίτημα για να φιλοξενήσει τους αγώνες στην 100η επέτειό τους (1996) δεν έγινε δεκτό, εξαιτίας της έλλειψης υποδομών και οργάνωσης. Το 2004, η Ελλάδα φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς αγώνες, αλλά το τεράστιο οικονομικό τους κόστος επιβάρυνε ιδιαίτερα την χώρα, συντελώντας στην σημερινή της κρίση.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, το ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει τα περισσότερα οικονομικά προβλήματα στην ΕΕ. Το γεγονός της γεωγραφικής της θέσης παίζει ρόλο σ αυτό. Η πολιτική και οικονομική εξέλιξη της Ελλάδας, χαρακτηρίζεται από μια κληρονομιά, που δεν ανήκει πλήρως στην σύγχρονη Δύση.

Σχεδόν τα ¾ των ελληνικών επιχειρήσεων ανήκουν σε οικογένειες, και βασίζονται στην εργασία των μελών της, και αυτό αποκλείει την αξιοκρατική εξέλιξη των μη συγγενών. Η οικονομία της πάσχει από έλλειψη ανταγωνιστικότητας, παρά το ότι αποτελείται κυρίως από υπηρεσίες που βασίζονται στον τουρισμό, με μικρό μόνο μερίδιο του παραγωγικού τομέα.

Αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν να κάνουν με ακατάλληλες πολιτικές που εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες, αλλά που αποτελούν παράλληλα και προϊόντα της ιστορίας και της κουλτούρας, τα οποία με τη σειρά τους οφείλονται στην γεωγραφία. Η Ελλάδα δεν διαθέτει αρκετή καλλιεργήσιμη γη για να είναι μια αγροτική δύναμη.

Επίσης, υπάρχει μια πολιτική υπανάπτυξη. Ακόμη και στα τέλη του 20ου αιώνα, τα πολιτικά κόμματα της χώρας έχουν έναν πατερναλιστικό, καφενειακού τύπου, χαρακτήρα, βασιζόμενα σε μια ισχυρή πολιτική προσωπικότητα, με μικρή οργανωτική στήριξη.

Ο παππούς του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, ηγείτο ενός κόμματος που ονομάζονταν  «κόμμα του Γ. Παπανδρέου»!

Τα κόμματα στην Ελλάδα αποτελούσαν ανέκαθεν οικογενειακές υποθέσεις, πολύ περισσότερο από τα αντίστοιχα της Δύσης. Το εκάστοτε κυβερνών κόμμα κυριαρχεί σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης, και όχι μόνο στα κορυφαία, όπως συμβαίνει σε κάθε δημοκρατία.

Οι κρατικοί θεσμοί, όλων των επιπέδων είναι πάντα πολιτικοποιημένοι.

Εν τω μεταξύ, αντί να υπάρχει ένα μετριοπαθές αριστερό κόμμα, και ένα σύγχρονο συντηρητικό, όπως συμβαίνει παντού στην Δυτική Ευρώπη, στην Ελλάδα μέχρι και στη δεκαετία του 1990 υπήρχε ένα σκληροπυρηνικό αριστερό κόμμα (ΠΑΣΟΚ) που στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου υποστήριζε τα ριζοσπαστικά καθεστώτα της Συρίας, και της Λιβύης. Από την άλλη, υπάρχει και το ελαφρώς αντιδραστικό δεξιό κόμμα της Ν. Δημοκρατίας. Η μετακίνηση των δυο αυτών κομμάτων προς το κέντρο είναι μια σχετικά πρόσφατη υπόθεση.

Σήμερα, το ακροαριστερό ΣΥΡΙΖΑ και το ακροδεξιό νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής, αντανακλούν το πρόσφατο παρελθόν της Ελλάδας. Η κρίση της Ελλάδας μπορεί να δημιούργησε αυτά τα ακραία σχήματα, αλλά μια ήττα τους στις επερχόμενες εκλογές θα αποτελέσει σαφή ένδειξη ότι οι Έλληνες απορρίπτουν τον εξτρεμισμό, και στρέφονται επιτέλους προς το κέντρο, δηλαδή εκσυγχρονίζονται πολιτικά.

Υπάρχει μια τάση στην Ευρώπη, κάποιοι να σηκώνουν τα χέρια ψηλά, και να θεωρούν τους Έλληνες περισσότερο φασαρία παρά οτιδήποτε άλλο. Αυτό όμως είναι υποκρισία, και πάει κόντρα στα συμφέροντα της Δύσης. Όταν η Ελλάδα εντάχθηκε στην ΕΟΚ το 1981, η οικονομία της δεν ήταν έτοιμη. Οι Βρυξέλλες πήραν μια πολιτική και όχι οικονομική απόφαση. Κάτι ανάλογο έγινε και το 2002, με την ένταξή της στο ευρώ. Και στις δυο περιπτώσεις, η  πραγματική κατάσταση της ελληνική οικονομίας μπήκε στην άκρη, για χάρη μιας αφηρημένης ιστορικής θέασης μιας Ευρώπης που εκτείνεται από την Ιβηρική μέχρι την Αν. Μεσόγειο.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τις χρηματοδοτήσεις της ΕΕ στη δεκαετία του ‘80, για να πειθαρχήσει και να εκσυγχρονίσει την οικονομία της. Αντί για αυτό, ο τότε πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου διόγκωσε τον δημόσιο τομέα. Έτσι, η χώρα παρέμεινε υπανάπτυκτη, και η ΕΕ έχασε το στοίχημα.

Είναι ειρωνικό το ότι οι αμαρτίες του σκληροπυρηνικού αριστερού Α. Παπανδρέου, έπεσαν στο κεφάλι του καλοπροαίρετου κεντροαριστερού γιου του Γιώργου, που είδε την μικρής διάρκειας πρωθυπουργική του θητεία να δηλητηριάζεται από την οικονομική διαθήκη του πατέρα του.

Το συμφέρον της Δύσης απαιτεί σήμερα την παραμονή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, ακόμη και αν (ένα μεγάλο αν) υπάρξει αποχώρηση της  από την ευρωζώνη.

Πάντως, είτε φύγει από το ευρώ, είτε όχι, η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει πολλά χρόνια οικονομικής δυσπραγίας. Η γεωγραφική θέση της χώρας σημαίνει ότι η εκάστοτε πολιτική της κατεύθυνση δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Για παράδειγμα, οι Κινέζοι  έχουν επενδύσει πολλά στην ανάπτυξη του λιμένα του Πειραιά, και οι Ρώσοι συνεργάζονται οικονομικά με το ελληνικό κομμάτι της Κύπρου. Λέγεται στα ΜΜΕ, ότι με την Ελλάδα χωρίς ρευστό, και την Ρωσία να διαθέτει πλεόνασμα ρευστότητας, αν η Μόσχα εκδιωχθεί από τα λιμάνια της Συρίας, θα εκμεταλλευτεί τις ελληνικές ναυτικές βάσεις. Να μη ξεχνάμε πως η Ελλάδα και η Κύπρος διαθέτουν μια σύγχρονη ιστορία, κυρίως επειδή οι μεγάλες δυτικές δυνάμεις τις χρειάζονταν για στρατηγικούς λόγους.

Με άλλα λόγια, από γεωγραφικής και γεωπολιτικής πλευράς, η Ελλάδα θα παραμείνει στο παιχνίδι για πολλά ακόμη χρόνια.

http://www.stratfor.com/analysis/greece-european-robert-d-kaplan

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. anetos avatar
  anetos 08/06/2012 14:57:30

  "think tank “Sratfor”, γνωστό για την παρρησία του"...αλλα ελεγε πριν λιγο καιρο ("μηδενικης γεωπολιτικης σημασιας" )...τι κωλοτουμπας ειναι ο ανθρωπος !

  • Factorx avatar
   Factorx @ anetos 08/06/2012 15:45:55

   Αν δεν μπορείς να πιάσεις την ειρωνία της φράσης καλύτερα να μην διαβάζεις antinewsgr.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ anetos 08/06/2012 15:56:48

   Ο Robert Kaplan το έλεγε;

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ anetos 09/06/2012 13:03:19

   Πως γίνεται να είστε εσείς οι ύποπτοι τύποι επί των επάλξεων πάντα για να πετάτε ανούσια και ανόητα σχόλια μηδενικής πολιτικής ουσίας; Για πρώτο σχόλιο πολύ περίεργο. Σας χαλάει τα σχέδια το ότι οι ΗΠΑ συμφωνούν με τον Αλέξη και φαίνεται. Και σας χαλάει περισσότερο ότι αποδεικνύεται πως ο Αλέξης ακολουθεί την πολιτική εξόδου από την ΟΝΕ που ήθελε να προχωρήσει ο ΓΑΠ μέσω του δημοψηφίσματος και αποφύγαμε λόγω του Σαμαρά. Πολύ νοιάζεστε για τους Έλληνες τρομάρα σας, ομόδοξοι του Σόρος...

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 08/06/2012 14:58:52

  Επιφανειακή ανάλυση, εκ του μακρόθεν.
  Ακόμη αντιδιαστέλλει "την Ρωσία από την Δύση" (ιδεολιγικοποιημένο δόγμα Χάντιγκτον). Εν έτει 2012, όταν εταιρειες πετρελαίων του Τέξας και η BP συμμετέχουν στο μετοχολόγιο μεγάλων Ρωσικών εταιρειών υδρογονανθράκων.
  "Η Ελλάδα γλίτωσε (παρά τρίχα) την ένταξή της στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας".
  "Σκληροπυρηνικό αριστερό ΠΑΣΟΚ", "ακροαριστερό ΣΥΡΙΖΑ".
  "Αφηρημένη ιστορική θέαση μιας Ευρώπης που εκτείνεται από την Ιβηρική μέχρι την Αν. Μεσόγειο". Μιλούν φυσικά από τη σκοπια μιας ηπείρου με ζωντανή ιστορία 200 χρόνων.
  Και η έμμονη εξωευρωπαική γεωπολιτική οπτική, που αφήνει την Ελλάδα στο παιχνίδι ως οιονεί Μεσανατολική χώρα.
  Υπάρχει στην οπτική αυτή μόνον Αν. Μεσόγειος και Μ. Ανατολή. Πουθενά όμως Νοτιοανατολική Ευρώπη, Βαλκανική: Το πολιτικό και πολιτισμικό συνεχές, η "κοινότητα πεπρωμένου" από την ηπειρωτική Ευρώπη μέχρι το όριο της Ευρώπης, εκεί που αρχίζει η Ασία και η Αφρική. Το Βαλκανικό "προτείχισμα της Ευρώπης" (antemurale Cristianitatis λέγανε οι παλιοί), εκεί όπου σκόνταψαν και σταμάτησαν στην μακρά διάρκεια της ιστορίας τόσοι και τόσοι "βάρβαροι".
  Να ξαναγίνω "κακός" και να θυμίσω έναν πολύ σκληρό διάλογο περί γεωπολιτικής, δυό χρόνια πρίν;
  h**p://gkdata.gr/2011/10/14/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF-%CE%BB%CE%B1%CE%B6%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%80%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D-pinot/

  h**p://www.antinews.gr/2010/06/16/50087/

 3. astro1 avatar
  astro1 08/06/2012 15:00:51

  To άρθρο είναι εμπεριστατωμένο και σωστό, όσο ελάχιστα αντίστοιχα Αμερικανικά άρθρα στο παρελθόν. Βεβαίως εκτός απ' τους εταίρους των ΗΠΑ, Κίνα-Ρωσία, εννοείται οτι στην Ελλάδα πρωτίστως συμφέροντα έχουν οι ΗΠΑ που εκμεταλεύονται ανέκαθεν τις ελληνικές ναυτικές βάσεις (Σούδα-Ακτιο). Οι διαπιστώσεις αυτές ενισχύουν την θέση μας πως, άν έχουμε γίνει τόσο μισητοί και απεχθείς στους Ευρωπαίους ώστε να μην μπορούν να κοιμηθούν αν δεν βρούν τρόπο να μας ξεκολλήσουν απο πάνω τους, όταν επιτέλους τον βρούν, θα μπορούμε να τους πούμε οτι έχει κι αλλόύ πορτοκαλλιές που κάνουν πορτοκάλλια και ότι εμείς Β. Κορέα δε θα γίνουμε ποτέ "μαντάμ" Μέρκελ...
  Εταίρος σημαίνει ΙΣΟΤΙΜΟΣ . Ελληνας εταίρος σημαίνει και ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ ΕΤΑΙΡΟΣ.

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 08/06/2012 15:03:53

  Άν όντως είναι άρθρο του Robert Kaplan:
  "Along with Newsweek's Fareed Zakaria, were among many prominent pundits advocating support for the Iraq War. Kaplan participated in a secret meeting convened by then deputy secretary of defense Paul D. Wolfowitz, at which he helped drafted an internal government document advocating the invasion of Iraq.
  He later concluded that the war had been a mistake and expressed deep remorse for supporting it". (Wiki)
  Ίσως συμπεράνει μετά από χρόνια ότι η αρνητική γνώμη του για την Ευρώπη ως "κοινότητα πεπρωμένου" ήταν ενα λάθος, και θα λυπάται γι αυτό.

 5. Nik avatar
  Nik 08/06/2012 15:06:13

  Αναλυτές γωεπολιτικών θεμάτων που δεν ξέρουν ότι η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος μέλος της ΕΕ, και μιλούν για το ελληνικό κομμάτι της Κύπρου, μάλλον δεν είναι αναλυτές.

 6. Τιγράνης avatar
  Τιγράνης 08/06/2012 15:47:54

  Κρατάμε το ενυπόστατο του σχήματος άκρα αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ) - άκρα δεξιά (ΧΑ), που αναλύεται διεξοδικά και σε άλλη ανάρτηση, και πάμε παρακάτω.

  • Δαναός avatar
   Δαναός @ Τιγράνης 08/06/2012 15:59:25

   Αμάν πια τον έσκασες!Κόντεψε να λαλήσει! Περί Αστυάνακτος βεβαίως ο λόγος!

   • Τιγράνης avatar
    Τιγράνης @ Δαναός 08/06/2012 16:18:46

    Στα πρόλαβε ε; Εγώ φταίω που δεν έβλεπε πέρα από τη μύτη του; Του έδωσα καμιά δεκαπενταριά αφορμές να με ξεσκεπάσει αλλά αυτός τίποτα. Να αλλάξει το Αστυάνακτας σε Πράκτωρ ΘουΒου καλύτερα...

    • Δαναός avatar
     Δαναός @ Τιγράνης 08/06/2012 17:28:16

     Τέλειωσε σπουδαία σχολή όμως: www.youtube.com/watch?v=sM_HT2NCOxQ&feature=related

 7. xaris avatar
  xaris 08/06/2012 16:09:16

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟ KOYRDISTO PORTOKALI.GR GALLOP ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 38ΜΕ40% ΚΑΙ ΜΕ ΤΑΣΕΙΣ ΑΝΟΔΟΥ.ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ ΤΕΛΙΚΑ ΟΤΙ ΤΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΟΥ ΣΙΡΙΖΑ.

  • Factorx avatar
   Factorx @ xaris 08/06/2012 17:03:43

   Δηλαδή ο Κουρδιστός έχει επαφή με την πρεσβεία; χα χα χα αααααα

   • chrisss avatar
    chrisss @ Factorx 09/06/2012 01:22:06

    ότι πιο σιχαμένο υπάρχει στο net...

 8. Κώστας Τ avatar
  Κώστας Τ 08/06/2012 18:02:40

  Nick δυστυχώς η αναφορά στο Ελληνικό κομμάτι της Κύπρου είναι η πραγματική οπτική γωνία από την οποία βλέπουν το Κυπριακό οι Αμερικανοί!Το έλυσαν το 1974 όταν μοίρασαν την Κύπρο μεταξύ δύο συμμάχων(Έλληνες-Τούρκοι),με δική μας διευκόλυνση!!!!!

 9. Pluto avatar
  Pluto 09/06/2012 10:27:45

  Η Stratfor στηρίζει (εμμέσως) ΣΥΡΙΖΑ.Καί η Μέρκελ στηρίζει, επίσης, ΣΥΡΙΖΑ υπογείως--έχει αναλυθεί πλειστάκις σε άλλες αναρτήσεις.
  Ο ΣΥΡΙΖΑ,συνεπώς , είναι ενεργούμενο του διεθνούς κεφαλαίου.
  Αν όντως έτσι έχουν τα πράγματα, γιατί τότε η Ντόρα δεν στηρίζει ΣΥΡΙΖΑ αλλά Σαμαρά;
  Απάντηση : ένα ακόμη τραγικό λάθος της Ντόρας...
  Να σαι καλά Φάκτορα ,γελασε το χειλάκι μας πρωί-πρωί....

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Pluto 09/06/2012 13:44:49

   Η Ντόρα ενδιαφέρεται προτίστως για το ατομικό της συμφέρον. Από τότε λοιπόν που έχασε τη δυνατότητα εισόδου στη βουλή με το κόμμα της, έπρεπε ή να εγκαταλείψει την πολιτική διαπαντός (ως αποτυχημένη), ή να συνταχθεί κάτω από άλλον αρχηγό. Τι ήταν πιο εύκολο λέτε;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.