#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/01/2012 12:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αμερικανικά funds «ξεφορτώνονται» ελληνικά ομόλογαΠληροφορίες του antinews αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες αμερικανικά funds «ξεφορτώνονται» ελληνικά ομόλογα. Δηλαδή τα πουλάνε και κλείνουν τις θέσεις τους φοβούμενοι προφανώς κάτι άσχημο. Γιατί το κάνουν αυτό ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία του PSI;

Τα σενάρια που παίζουν για τη στάση τους αυτή είναι πολλά. Κάποιοι λένε ότι τα συγκεκριμένα funds, εφόσον είναι κερδοσκοπικά φοβούνται ότι είναι κοντά η πιθανότητα του “selective default” δηλαδή της επιλεκτικής χρεοκοπίας της Ελλάδας. Ξεφορτώνονται λοιπόν τα ομόλογα που έχουν ώστε να μη χάσουν αυτά που προϋπολόγιζαν ότι θα κερδίσουν. Άλλωστε, πριν από μερικές ημέρες η S&P είχε προειδοποιήσει ότι μετά το κούρεμα τα ελληνικά ομόλογα θα υποβαθμιστούν στο στάδιο του “selective default”. Δε θέλουν λοιπόν να έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους τέτοια ομόλογα.

Ένας άλλος λόγος είναι ότι πουλάνε ομόλογα και αγοράζουν θέσεις σε CDS καθώς πιστεύουν ότι είναι θέμα χρόνου η ενεργοποίησή τους, γεγονός που θα τους αποφέρει σημαντικά περισσότερα κέρδη. Αναμένουν δηλαδή πιστωτικό γεγονός και ποντάρουν στις ρήτρες εξασφάλισης κινδύνου.

Το τρίτο σενάριο είναι ότι αν τα συγκεκριμένα funds είναι συνταξιοδοτικά, απαγορεύεται να έχουν ομόλογα μιας χρεοκοπημένης χώρας και καθώς βλέπουν ότι η Ελλάδα προς τα εκεί οδεύει αποφασίζουν να είναι λιγότερο εκτεθειμένοι.

Τέλος, επειδή βλέπουν ότι δεν αποκλείεται μεγαλύτερο κούρεμα των ομολόγων, πουλάνε τώρα παρά να κρατήσουν χαρτιά κουρεμένα κατά 70%-80%.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 27/01/2012 12:31:07

  Άντε, να γενικευτεί ο πανικός (τους) και να έλθουν όλα μια ώρα αρχύτερα, πριν προλάβει να ψηφιστεί η λαίλαπα των νέων μέτρων που απαιτούν οι τοκογλύφοι και εξαθλιωτές μας. Εκεί μας έφτασαν, να ευχόμαστε την επιτάχυνση της χρεωκοπίας!

  • Ermippos avatar
   Ermippos @ Αυριανιστής 27/01/2012 14:52:25

   Έτσι. Ενώ αν προλάβουμε και δεν ψηφιστούν τα μέτρα πριν γίνει "αυτό που είναι να γίνει", αφού γίνει και μετά θα έρθουν εκπρόσωποι από τα ξανθά γένη και θα μας μοιράζουν χρυσά κουτάλια.

 2. drider avatar
  drider 27/01/2012 12:44:59

  Δεν είμαι σίγουρος για το τι κάνουν τα hedge funds. Αλλά ας δούμε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα (που πιθανόν να το χρειαστούμε για τη συνέχεια):

  h**p://en.wikipedia.org/wiki/Elliott_Management_Corporation

  A small portion of Elliott's distressed securities trading has been in sovereign debt, most recently Argentina and Congo-Brazzaville. Elliott is well-known for its investment in the distressed debt of Peru. In 1995, Elliott bought $20 million face value of defaulted Peruvian bank debt. After extensive and costly litigation and numerous attempts by Elliott to settle, the Court awarded $58 million to Elliott, including past due interest. More recently, Elliott's efforts to enforce judgments against Congo-Brazzaville totaling more than $100 million in defaulted bank debt have contributed to exposing corruption in the country. Elliott states that it only targets countries that can afford to pay, but have decided not to, and has emphasized its efforts to root out corruption in countries like the Republic of Congo.

  Από ότι φαίνεται στο τέλος θα παρακαλούμε να προσφύγουν τα hedge funds εναντίον της χώρας μας μπας και ξεκαθαρίσει η κόπρος του Αυγεία, κάτι που σε καμιά περίπτωση δεν προτίθεται να κάνει το παρόν τραπεζο-επιχειρηματικο-πολιτικό σύμπλεγμα. Βέβαια θα μας κοστίσει κάτι παραπάνω...

  Η εναλλακτική είναι επιτέλους ο λαός να πάρει τη τύχη της χώρας στα χέρια του!

 3. ΚΠ avatar
  ΚΠ 27/01/2012 13:11:34

  ΟΚ, οι Αμερικάνοί πουλάνε. Το ζήτημα είναι ποιοί τα αγοράζουν._Κ.Π.

  • TED avatar
   TED @ ΚΠ 27/01/2012 13:36:11

   Έλα ντε;

  • drider avatar
   drider @ ΚΠ 27/01/2012 13:37:39

   Μην είσαι καθόλου σίγουρος ότι πουλάνε και τα αμερικάνικα hedge funds...

   Οι πληροφορίες λένε ότι έχουν αγοράσει κατά κύριο λόγο ομόλογα που υπάγονται στο αγγλικό δίκαιο (έχουμε εκδώσει και τέτοια από το 2000 και μετά).

   Νομικά είναι μπερδεμένο καθώς μπορεί να θεωρηθεί ότι διακατέχουν την πλειοψηφία των ομολόγων της συγκεκριμένης κατηγορίας. Οπότε ρήτρες CAC πάνε περίπατο...

 4. RYaN avatar
  RYaN 27/01/2012 13:50:09

  Τα funds εδώ και καιρό αγοράζουν από τις τράπεζες πακέτα ελληνικών ομολόγων μαζί με τα CDS τους. Με τα πακέτα αυτά τα funds θα βγουν κερδισμένα σε κάθε περίπτωση. Μάλιστα η τιμή του πακέτου έχει ζήτηση και έχει αυξηθεί η τιμή του. Γι' αυτό όμως προέκυψε και το μεγάλο πρόβλημα του PSI+. Γιατί οι τράπεζες ξεφορτώθηκαν τα ελληνικά ομόλογα.
  Τις τελευταίες μέρες πουλάνε ειδικά τα παραρτήματα και οι θυγατρικές των ευρωπαϊκών τραπεζών όλα τα είδη ευρωπαϊκών ομολόγων για να μην τους μείνουν στα χέρια όταν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το Volcker rule. Ο Barnier από την Ευρ. Επιτροπή αναγκάστηκε να κάνει σοβαρό διάβημα στον Geithner...

 5. Y. avatar
  Y. 27/01/2012 17:22:08

  Πιστεύω το 3, προσθέτοντας, όχι μόνο τα συνταξιοδοτικά, αλλά και κάθε είδους φαντς, τα οποία στις συμβάσεις με τους επενδυτές που συμμετέχουν, προσδιορίζουν εξπλίσιτυ, το είδος των επενδύσεων τους, και το ρίσκο που φέρουν

 6. Γ. ΣΠΥΡΟΥ avatar
  Γ. ΣΠΥΡΟΥ 27/01/2012 22:44:20

  Και ποιός τα φορτώνεται;
  Δηλαδή κάποιος πουλάει ελληνικά ομόλογα και κάποιος τα αγοράζει. Και οι δύο προσδοκούν να κερδίσουν. Το έγκλημα που βρίσκεται;

  • Σταύρος avatar
   Σταύρος @ Γ. ΣΠΥΡΟΥ 12/02/2012 17:27:15

   Η τράπεζα που θα μας δώσει τώρα το δάνειο. Ουσιαστικά θα μας δώσουν πίσω τα ομόλογα ως χρέος και μετά θα μας διώξουν από την ΕΕ.

   • Γ.ΣΠΥΡΟΥ avatar
    Γ.ΣΠΥΡΟΥ @ Σταύρος 12/02/2012 22:01:50

    Δηλαδή τα ομόλογά μας δεν είναι χρέος μας; και τι είναι τότε; Εγγραφες υποσχέσεις πληρωτέες επι τη εξαφανίσει;
    Αυτός που έχει τα ομόλογα μας και τα πουλάει κάτω από την τιμη αγοράς τους χάνει και κερδίζει αυτός που τα αγοράζει αν ο εκδότης (η Ελλάδα) μπορεί να τα πληρώσει στη λήξη τους. Αν δεν τα πουλήσει ο σημερινός κάτοχος ο εκδότης η (Ελλάδα) θα τα πληρώσει σε αυτόν. Τοσο απλα είναι τα πράγματα.

 7. Σταύρος avatar
  Σταύρος 12/02/2012 17:24:08

  Τα αγοράζει η τράπεζα που θα μας δώσει το δάνειο. Ουσιαστικά θα μας επιστρέψουν τα ομόλογα πίσω και μετά θα μας σουτάρουν από την ΕΕ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.