#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/03/2011 07:06
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αμερικανικά παιχνίδια με το ΚυπριακόΕν μέσω των ριζικών ανακατατάξεων που συμβαίνουν καθημερινά στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, μια «περίεργη» μελέτη πολιτικής ανάλυσης δημοσιεύτηκε πρόσφατα, από μια ακόμη πιο «περίεργη» ΜΚΟ, που θέλει να θεωρείται, και θεωρείται από πολλούς, ως ένα από τα πιο αντικειμενικά και έγκυρα διεθνή think tanks. Η ανάλυση έχει σχέση με το κυπριακό ζήτημα.

Η ΜΚΟ στην οποία αναφερόμαστε, δεν είναι άλλη από την  International Crisis Group, που ιδρύθηκε το 1995 από τον τότε αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας M.M. Brown, τον πρώην Αμερικανό διπλωμάτη  Morton Abramowitz, και τον  Fred Cuny, που εξαφανίστηκε λίγο αργότερα στη Τσετσενία. Ο στόχος των παραπάνω ήταν να δημιουργήσουν μια «ανεξάρτητη από κυβερνήσεις οργάνωση, που θα συμβουλεύει και θα βοηθά τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να αποτρέπουν τις συγκρούσεις σε διεθνές επίπεδο».

Βέβαια, ποιος άλλος θα μπορούσε να είναι πίσω από την εν λόγω ΜΚΟ, από τον διαβόητο George Soros; Λείπει ο Μάης απ τη Σαρακοστή;

Τελευταία, η ICG , μεταξύ άλλων «αντικειμενικών» παρεμβάσεων της , καλεί τις ισλαμικές ομάδες, που πολλές από αυτές διατηρούν σχέσεις με την τρομοκρατική Αλ Κάιντα, να συμμετάσχουν στις πολιτικές εξελίξεις της Αλγερίας, και να στηρίξουν τη Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο.

Καθόλου περίεργο, αν θυμηθούμε ότι στο ΔΣ της ICG, βρίσκεται  ο  «σκοτεινός» Zbigniew Brzezinski, όπως και ο Samuel Berger (σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Bill Clinton), καθώς και ο αμφιλεγόμενος πρώην Αμερικανός διπλωμάτης Thomas Pickering, που το 2009 είχε ζητήσει από την Αμερική να συνάψει σχέσεις με τη …Χαμάς!

 

Η τελευταία ανάλυση αυτής της ΜΚΟ, θεωρεί πως η επίλυση του Κυπριακού αργεί. Για αυτό και ενθαρρύνει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να προχωρήσουν σε άμεσα και μονομερή μέτρα εμπιστοσύνης, παρά να βασίζονται σε χρονοβόρα μέτρα στα πλαίσια ενός μεγαλύτερου και σαφώς πιο σύνθετου πακέτου.

Η Οργάνωση επιμένει, ότι συμφέρει σε όλες τις πλευρές  να κάνουν βήματα προσέγγισης, προκειμένου να αρθούν τα αδιέξοδα. Έτσι, οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να σταματήσουν να μπλοκάρουν τη τουρκική ένταξη στην ΕΕ, να επιτρέψουν το εμπόριο (υπό την επίβλεψη της ΕΕ) από το λιμάνι της Αμμόχωστου, και να επιτρέψουν τις πτήσεις τσάρτερ στο αεροδρόμιο Ercan στα κατεχόμενα. Επιπλέον, η Τουρκία θα πρέπει να ανοίξει τον εναέριο και θαλάσσιο χώρο  της στους Ελληνοκυπρίους, και οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να επιστρέψουν τις ιδιοκτησίες που είχαν οι Ελληνοκύπριοι στη κατεχόμενη Κύπρο.

Πάνω απ όλα, οι Τούρκοι θα πρέπει να μιλάνε με τους Ελληνοκυπρίους πρόσωπο με πρόσωπο. Μάλιστα προτείνεται, οι επικεφαλής διαπραγματευτές των δυο πλευρών να πραγματοποιήσουν επισκέψεις καλής θέλησης στην Αθήνα και στην Άγκυρα, ώστε να υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης και διαφάνειας.

«Η συνέχιση της ύπαρξης μιας διχοτομημένης Κύπρου, και ο στραγγαλισμός της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, αποτελούν αρνητική εξέλιξη για τη περιοχή», λέει η International Crisis Group. Και συνεχίζει λέγοντας ότι τα προτεινόμενα βήματα προσέγγισης, που δεν θίγουν καμία από τις δυο πλευρές, ανοίγουν το δρόμο για επίλυση του Κυπριακού.

Όπως διατείνεται:

Αν συνεχιστεί το υπάρχον στάτους κβο, οι Ελληνοκύπριοι θα συνειδητοποιήσουν ότι η απόρριψη από πλευράς τους του σχεδίου ειρήνης (του ΟΗΕ και της ΕΕ) το 2004, οδήγησε τη μεγαλόνησο σε ακόμη μεγαλύτερη διχοτόμηση.

Οι Τουρκοκύπριοι θα συνειδητοποιήσουν ότι η εκλογή ενός σκληροπυρηνικού εθνικιστή ως πρόεδρου το 2010, περιθωριοποίησε τη περιοχή τους καθιστώντας την μια ακόμη ασήμαντη γωνιά της Τουρκίας.

Η Άγκυρα θα συνειδητοποιήσει ότι η αποτυχία προσέγγισης της με τους Ελληνοκύπριους, της κοστίζει την πολύτιμη ένταξή της στην ΕΕ, πλήττει τη πολιτική της των μεταρρυθμίσεων, δυναμιτίζει την ευμάρεια, και γενικά μειώνει την διεθνή ελκυστικότητα της Τουρκίας.

Η Ελλάδα θα συνειδητοποιήσει ότι είναι καταδικασμένη να συνεχίσει τις τεράστιες αμυντικές της δαπάνες, και πως θα βρίσκεται συνεχώς σε ένταση με τη Τουρκία, όσον αφορά τα εθνικά ύδατα στο Αιγαίο.

Τέλος, η ΕΕ θα αντιληφτεί πως η «ήπια ισχύς» της μειώνεται σημαντικά εξαιτίας της μη υγιούς σχέσης με τον πλέον σημαντικό της μουσουλμανικό εταίρο, την Τουρκία, και πως η Κύπρος θα παραμένει στο διηνεκές ένα άβολο σύμβολο της ανικανότητας της  Ένωσης να επιλύσει τη πολιτική και στρατιωτική διαίρεση ενός κράτους μέλους της.

 

 

S.A.

 
Cyprus: Six Steps toward a Settlement
http://www.crisisgroup.org/en/publication-type/media-releases/2011/europe/cyprus-six-steps-toward-a-settlement.aspxEurope Briefing N°

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 01/03/2011 07:26:50

  Το πετρελαιο μυριζει.... και μαυριζει...

  ΠΠ

 2. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 01/03/2011 07:27:27

  Εκεινα τα Ιρανικα που πηγαν?? κολησαν στο Σουεζ??

  ΠΠ

 3. kiki avatar
  kiki 01/03/2011 08:03:38

  Τα μελη αυτουνου του οργανισμου , τα ντοπια δεν σκασανε μυτη ακομα, οπου ναναι θα φανουν, απο συγκεκριμενα καναλια θα αρχισουν οι αναλυσεις και το μπλα μπλα, και αντε παλι απο την αρχη, αλλωστε τοσες μισθοδοσιες πεφτουν τοσο καιρο ,θα ηρθε η ωρα για δουλεια.
  Το κακο ειναι οτι ειναι ο ΓΑΠ κυβερνηση, ολη η κυβερνηση .

 4. pastel avatar
  pastel 01/03/2011 09:04:47

  Εκεί Strange στις επάλξεις.
  Ευτυχώς για μας που το κουράγιο σου ειναι ανεξάντλητο

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ pastel 01/03/2011 09:22:38

   Είστε πολύ καλός.
   Στις επάλξεις για την ενημέρωση μας. Χα, χα... μπροστάρης. Κάτι σαν τον Πρετεντέρη κι εγώ!

 5. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 01/03/2011 10:14:59

  Μέλος του Board του συγκεκριμένου "ΜΚΟ" είναι ο γνωστός Μπάραντεϊ, που κατά τύχη με την κρίση στην Αίγυπτο βρέθηκε εκεί ως σωτήρας. Πραγματικό Crisis Group!
  Κι επειδή υπάρχει κι Ελληνίδα στο Συμβούλιο αυτό, η Maria Livanos Cattaui , μπορεί να μου πει κανείς περί τίνος πρόκειται η κυρία; Ρωτώ αφενός γιατί το βιογραφικό της στην ιστοσελίδα δε μας δίνει να καταλάβουμε τι στο καλό επιδιώκει, αφετέρου αν πάει παράδοση το πράγμα ίσως τη δούμε να μας "σώζει" τους Ρωμιούς από τα δεινά μας..

 6. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ avatar
  ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ 01/03/2011 10:17:03

  "Αν συνεχιστεί το υπάρχον στάτους κβο..." και τρίχες κατσαρές. Τίποτα από τα "συμπεράσματα" τού επιλόγου δεν ισχύει. Το μόνο που ισχύει είναι ότι αποτελεί ένα μεγάλο εμπόδιο (και εξαιρετικό πρόσχημα για τούς Γαλλογερμανούς) για την είσοδο τής Τουρκίας στην Ε.Ε. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο τών Αμερικάνων με σκοπό την περαιτέρω απορρύθμιση και έλεγχο τής Ε.Ε. Όλα τα υπόλοιπα είναι άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε.

 7. ΚΜ avatar
  ΚΜ 01/03/2011 10:18:22

  Η λογική «λύση να'ναι κι ότι να'ναι» δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα επιλύει. Για τους εμπλεκομένους τουλάχιστον. Αυτό το είχε επισημάνει άλλωστε ο συγχωρεμένος ο Τάσσος ο Παπαδόπουλος αλλά για τους διάφορους προοδευτικούς και κοσμοπολίτες που θα τα πάρουν από την εν λόγω ΜΚΟ για να προωθήσουν την εν λόγω «λύση», αυτά είναι ψιλά γράμματα.

  ΥΓ: Το σωστό είναι «λείπει ο Μάρτης απ' τη Σαρακοστή;», όχι «Μάης». Άλλωστε, τις περισσότερες φορές, το Πάσχα πέφτει Απρίλη.

 8. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 01/03/2011 13:36:49

  Strange,
  Βαρέθηκα να σε επαινώ για τις επιλογές σου!
  Αν όλα αυτά τα άρθρα, τα έχεις κάπου αρχειοθετημένα, θα ήθελα αν ποτέ βρείς χρόνο, να μου τα στείλεις.
  Τώρα τελευταία τα αρχειοθετώ, αλλά έχω χάσει ..επεισόδια!
  Ευχαριστώ.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Κώστας Ροδινός 01/03/2011 18:24:36

   Κώστα ευαχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
   Δεν τα έχω αρχειοθετημένα, αλλά αν τα θέλεις πρέπει να δουλέψεις!
   Πατάς S.A. στο search και σου βγάζει όλα τα μεταφρασμένa.
   Πατάς Strange Attractor και βγαίνουν όλα τα δικά μου τα ορίτζιναλ
   Από κει και πέρα, όρεξη νάχεις να κάνεις copy paste για το αρχείο σου.

 9. EtsiMareSei avatar
  EtsiMareSei 01/03/2011 14:44:00

  Δεν θα ησυχάσουν αν δεν δούν την ΕΕ και τα επιμέρους κράτη μέλη της να σέρνονται πίσω απο αποφάσεις άλλων,δήθεν "ανεξάρτητων" που κόπτονται οτι συμβάλλουν ανιδιοτελώς ..έτσι για την ψυχή της μάνας τους.
  Με τις ίδιες γνώριμες κινδυνολογίες τους και τα χίλια κακά της μοίρας που θα επακολουθήσουν αν δεν γίνουν όσα "προστάζει" η ΜΚΟ της πρόληψης και της απάτης..
  Η δημοκρατικότητα αυτών των "think tanks" έχει βαρέσει κόκκινο..
  Καλά θα'ταν να ξυπνάνε τώρα μερικοί,για να μην αγουροξυπνήσουν στο μέλλον.Ο καθένας μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη και δεν είναι αποκλειστικό δικαίωμα των ΜΚΟ μόνο!
  Ας αρχίσει με το να προλάβει τα προειλλημένα τους όμως..
  Εύγε στον "Strange" βασικά.

 10. Minister avatar
  Minister 01/03/2011 16:25:38

  Ε όχι και Μάης ο Μάρτης..

 11. ANNITA avatar
  ANNITA 02/03/2011 09:36:46

  Αν πρόκειται να γίνουν σωστά και καθοριστικά βήματα στο κυπριακό ζήτημα θα πρέπει να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις και οι δυο πλευρές. Ας επιτρέψουν τουλάχιστον το εμπόριο στο λιμάνι της Αμμοχώστου και τις πτήσεις τσάρτερ στο αεροδρόμιο Ercan, αφού δεν θέλουν την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και από την πλευρά της η Τουρκία ας ανοίξει τον εναέριο και θαλάσσιο χώρο της στους Ελληνοκύπριους. Το πιο ιδανικό βέβαια θα ήταν να επιστραφούν και οι περιουσίες των ελληνοκυπρίων από τα κατεχόμενα. Ας γίνουν όμως ένα-ένα τα βήματα μήπως επιτέλους βρεθεί μια άκρη. Μήπως τελικά αυτή η προσωρινή λύση αποδειχθεί σολομώντια και σωτήρια';

 12. Αγανακτησμένος μετανάστης avatar
  Αγανακτησμένος μετανάστης 02/03/2011 09:56:16

  Για την αποχώρηση τον κατοχικών τουρκικών στρατευμάτων δεν μιλάει κάνεις;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.