06/08/2008 03:33
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αλλού οι πολίτες, αλλού οι πολιτικοί

Ο Αύγουστος είναι ένας πολύ ωραίος μήνας στην Ελλάδα, για να κάνει κανείς δηλώσεις, εκδηλώσεις και διακοπές. Υπάρχει όμως η πραγματικότητα, υπάρχει και η εικονική πραγματικότητα. Στην πραγματική ζωή, οι πολίτες συζητούν για τα πραγματικά τους προβλήματα. Για την ακρίβεια που τους πλήττει, για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται και για τον μήνα που δεν βγαίνει. Έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες εκφράζουν, ως συνήθως, τη δυσφορία τους για την πτώση των πωλήσεων και για το «μούδιασμα» στην αγορά και την κατανάλωση. Μόνο που αυτή τη φορά όσα λένε είναι πολύ κοντά στην αλήθεια. Φοβούνται επίσης οι πολίτες για τις εργασιακές σχέσεις και πως αυτές θα διαμορφωθούν στο μέλλον. Στις συζητήσεις που γίνονται δεν βλέπω, δυστυχώς, καμία ευαισθησία για το περιβάλλον. Σε αντίθεση με τα αθλητικά που συγκινούν πολύ περισσότερο τον κόσμο.

Υπάρχει βεβαίως και ο κόσμος των πολιτικών. Σε πλήρη αντιδιαστολή με τις αγωνίες και τις ανάγκες της κοινωνίας οι εκπρόσωποι των πολιτών συζητούν δημοσίως για άλλα ζητήματα, εντελώς συντεχνιακά. Διότι δικό τους πρόβλημα είναι το τι μέλλει γενέσθαι μετά τις επόμενες εκλογές. Εάν θα συνεργασθούν μεταξύ τους, ποιος με ποιον. Δικό τους πρόβλημα είναι αν τους κάνει, ή όχι, ο αρχηγός τους. Δικό τους πρόβλημα είναι τι θα αποκαλύψει η έρευνα για την Ζήμενς, ποιος τα πήρε και ποιος όχι. Και είναι επίσης δικό τους πρόβλημα το αν θα πάνε, ή όχι. στα πολυτελή δείπνα που διοργανώνουν μεταξύ τους. Δικές τους οι αγωνίες και όχι δικές μας.
Μετατρέπουν όμως την δική τους υπαρξιακή αγωνία, σε πρόβλημα για την χώρα.

Παρατηρείται, επομένως, μια διαρκώς αυξανόμενη απόσταση μεταξύ των κοινωνικών διεργασιών και των πολιτικών. Υπο αυτήν την έννοια είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν το υπάρχον πολιτικό δυναμικό – με τις εξαιρέσεις του, εννοείται – δύναται να οδηγήσει τη χώρα στο μέλλον. Η συμπεριφορά που επιδεικνύεται έναντι των πολιτών δείχνει αμετροέπεια, αλαζονεία και αδιαφορία. Κι αυτή η συμπεριφορά τιμωρείται. Είτε με άρνηση συμμετοχής στα κοινά, είτε με οργισμένη αποδοκιμασία.

Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η χώρα χρειάζεται πολιτικούς αποφασισμένους για ρήξεις, για δομικές συγκρούσεις, για μάχες. Έτοιμους να ζωστούν με δυναμίτη και να πέσουν στα δοκάρια. Αδιαφορώντας για το πολιτικό μέλλον τους. Κι αυτό φυσικά δεν γίνεται με ατσαλάκωτα κουστούμια, επιτηδευμένα χαμόγελα, καλές κουβέντες και «αμερικανιές».

Σ. Κ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. koinos_nous avatar
  koinos_nous 06/08/2008 08:00:19

  Δίκιο έχεις στην ανάλυσή σου.Εγώ προσωπικά δεν βλέπω φώς στο τούνελ, σίγουρα υπάρχουν έντιμοι πολιτικοί σε όλες τι παρατάξεις αλλά πως θα μπορούσαν να "μαζευτούν" σε ένα κόμμα;και με την ηγεσία ποίου;Του "θέλω αλλα δεν μπορώ να κυβερνήσω" Κωστάκη; Του "δεν κάνει το παιδί" Γιωργάκη;Του Αλαβάνο-Τσίπρα;Αλήθεια εκεί ποιός θα κάνει κουμάντο;Της "μην αλλάζετε κασέτα" Αλέκας;Η του "το πνεύμα εν είδη περιστεράς" Καρατζαφέρη;Δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάποια προσωπικότητα που θα μπορούσε να εμπνεύσει τον μέσο πολίτη,εννοείται όχι των κοματόσκυλων.

 2. Φάουστ avatar
  Φάουστ 06/08/2008 08:27:14

  Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι οι εμείς πολίτες πρέπει να αποφασίσουμε κάποτε να γίνουμε λιγώτερο ανεκτικοί και περισσότεροι τιμωροί, γιατί πολιτικοί που θ' αδιαφορήσουν για το πολιτικό τους μέλλον, λυπάμαι δεν υπάρχουν. Είδος εξαφανισμένο κι αυτό.

 3. διπλωμάτης avatar
  διπλωμάτης 06/08/2008 12:16:13

  με σύνταξη που παίρνω ,1600Ε ,είναι πρώτη φορά στη ζωή μου που δεν κάνω έστω και ολιγοήμερες διακοπές..βλέπετε έρχεται μαύρος Σεπτέμβρης.

 4. aionios avatar
  aionios 06/08/2008 12:49:33

  "σίγουρα υπάρχουν έντιμοι πολιτικοί σε όλες τι παρατάξεις"

  και μετά ξύπνησες.

 5. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 06/08/2008 13:13:55

  Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΠΥΡΗΝΑΣ ΤΟΥ ΝΕΟ-ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ…

  «Βυθιζόμαστεεεε……

  Κράτος βοήθα!

  Αυτή η έκκληση δεν έγινε από κάποιον αδύναμο και εξαθλιωμένο αλλά από τον μέχρι πρότινος ισχυρότερο άνδρα της παγκόσμιας οικονομίας. Ο πρώην πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας (FED) των ΗΠΑ, ο Greenspan, σήμανε χθες συναγερμό. Ο διασημότερος «γκουρού» σε χρηματοοικονομικά θέματα, χαρακτήρισε την τρέχουσα κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα άκρως επικίνδυνη.

  «Μια σειρά από τραπεζικά ιδρύματα βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού και μπορούν να σωθούν MONO με κρατικές ενισχύσεις», είπε σε συνέντευξή του στους Financial Times. Συνεχίζοντας δε πρόσθεσε, «η κρίση αυτή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με δάνεια από άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αλλά MONO με κρατικές ενισχύσεις, όπως ακριβώς έγινε με την Bear Stearns και την αγγλική Northern Rock Bank ».

  Ως γνωστόν η αμερικανική και η αγγλική κυβέρνηση αντίστοιχα, αγόρασαν από τις τράπεζες αυτές ό,τι «άχρηστα χαρτιά» είχαν σε πολύ καλές τιμές, (όπως με τα δομημένα ομόλογα στη χώρα μας), για να τις σώσουν από την χρεοκοπία. Στην ίδια συνέντευξη, ο (άπαιχτος) Mr Greenspan, προειδοποιεί

  «AN OMΩΣ οι κυβερνήσεις πάρουν αντίστοιχα μέτρα και υπερ άλλων κλάδων της οικονομίας που κινδυνεύουν, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε μια οπισθοδρόμηση της παγκοσμιοποίησης και το τίμημα θα είναι πολύ υψηλό», (ούτε ο Γκαργκάνας να ήταν).

  Δεν μας λέει βεβαίως για ποιους θα είναι το τίμημα υψηλό. Για όλους εμάς που ξεπεράσαμε το όριο αντοχής, πιο υψηλό δεν γίνεται Mr Greenspan. Το τρελό σε όλη την υπόθεση είναι ότι ο κύριος αυτός θεωρείται από πολλούς αναλυτές ως ο κύριος υπαίτιος της κρίσης με τα ενυπόθηκα δάνεια στις ΗΠΑ, που εν τω μεταξύ πλήττει όλο τον κόσμο. Σαν πρόεδρος της FED, μετά την 11η του Σεπτέμβρη του 2001, μοίρασε άφθονο και προσωρινά φθηνό χρήμα (χαμηλό επιτόκιο) για να προσελκύσει τους αμερικανούς ώστε να υπερχρεωθούν και μετά ανέβαζε σιγά-σιγά το επιτόκιο για να τους «πάρει και τα σώβρακα», αγνοώντας την ελληνική παροιμία που λέει «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος».

  Το πιο παράδοξο σε όλη αυτήν την υπόθεση είναι η επαλήθευση της θέσης ότι στην πραγματικότητα, ΟΙ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. Είναι μόνο κατά του κράτους όταν εκείνο ενισχύει τα πεινασμένα και εξαθλιωμένα κοινωνικά στρώματα «των τεμπέληδων». Αυτό το κράτος, ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ. Όταν όμως το κράτος ενισχύει τους καημένους τους τραπεζίτες που κερδίζουν το ψωμί τους με σκληρή δουλειά και τίμια, αυτό το κράτος είναι καλό κράτος. Αυτός είναι ο αληθινός πυρήνας του νεοφιλελευθερισμού.

  (Τώρα περιμένω να αρχίσουν να με βρίζουν μερικοί υπερχρεωμένοι στις τράπεζες για τις αθλιότητες που γράφω κατά του Mr Greenspan)», Αλέξανδρος Πιστοφίδης, (από το press-gr).

 6. Μακρης Κωνσταντινος avatar
  Μακρης Κωνσταντινος 06/08/2008 13:22:57

  κυριοικατ`αρχας η εντιμοτης δεν ειναι απαιτουμενο αλλα προαπαιτουμενο σε μια δημοκρατικη πολιτεια. ο κυριος που εκφραζει την σιγουρια οτι υπαρχουν εντιμοι πολιτικοι σε ολες τις παραταξεις με ποια ενοια δικαιου κρινει αυτην την εντιμοτητα? η εννοια της συνενοχης σε ενα εγκλημα σε ποιο δικαιο εχη καταργηθει? και δεν ειναι συνενοχη οταν εστω εμμεσως παθητικα στηριζουν αυτο το πολιτικο συστημα? Αλλα δυστυχως ειναι "πολιτικοι του κομματικου σωληνα" και τιποτα αλλο.Ηδη η χωρα απο πολλου ειναι σε κατασταση εποχης "Γιελτσιν" βεβαιως με τα βλαχομπαροκ βαλκανικα χαρακτηριστικα, και δυστυχως δεν προβλεπεται να εμφανισθει κανενας Ελλην Πουτιν για να ανασυγκροτησει αυτην την Χωρα.Και επειδη εχουμε ενα τεραστιο χρεος που θα το πληρωσουμε θελουνμε δεν θελουμε ,θα ελληνοποιησουμε αλλα 10.000.000 Αλβανους και καθε καρυδιας καρυδι για να υπαρξει το παραγωγικο δυναμικο που θα πληρωσει αυτα τα χρεη.

 7. Αθ. Κλάρας avatar
  Αθ. Κλάρας 06/08/2008 14:02:48

  κε Μακρή, πως είστε βέβαιος ότι δεν έχει ήδη εμφανισθεί κάποιος Ελλην Πούτιν ? Αυτόν τον πρόεδρο της ποδοσφαιρικής ομάδας με τις πράσινες φανέλες πως τον λένε, γιατί μου διαφεύγει..

 8. Μακρης Κωνσταντινος avatar
  Μακρης Κωνσταντινος 06/08/2008 14:32:31

  ευστοχη η παρατηρηση σας και βεβαιως απο την οπτικη οτι ο εν λογω κυριος "εφαρμοζει" εξοχως κοινωνικοτερη πολιτκη απο τους κυβερνωντες με την μειωση κατα 3% στα γαλακτοκομικα, ειδομεν...

 9. fantomas avatar
  fantomas 06/08/2008 18:16:05

  ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ.

 10. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 06/08/2008 21:33:02

  Σε μια τέτοια ανάρτηση μπορώ να προσθέσω κάποιο σχόλιο σαν αριστερός. Σαν ενεργός οπαδός του κόμματος, όπως είπε κάποτε ο Διονύσης Σαββόπουλος, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Με εξαίρεση το Κυπριακό πρόβλημα, που η αριστερά πήρε μηδέν (λόγω συγκεκριμένων ιστορικών λόγων), ήταν εκείνη η κίνηση που έκφραζε από το 1930 και μετά, τους πόθους και τις ανησυχίες του Ελληνικού λαού. Συμφωνώ με τη θεώρηση που βλέπει τα "αστικά" κόμματα σαν φορείς ξεπουλήματος και παρακμής. Είναι οι διάδοχοι εκείνων, που αφού άφησαν τους αγωνιστές του 1821 να λιμοκτονήσουν μετά την ίδρυση του κρατιδίου, τους εξανάγκασαν να ξεπουλήσουν τα άρματα τους για μερικά κιλά αλεύρι.
  Ο Μεγάλος Λαϊκός ηγέτης που προήγε η αριστερά ήταν ο Γρηγόρης Λαμπράκης. Η αντίδραση με επιλεκτικές δολοφονίες και εκτοπίσεις φρόντισε να καταλήγη το μέταλλο στο βυθό και να επιπλέουν οι φελλοί.
  Μπορώ να μιλήσω όμως και σαν βασιλικός, υποκλινόμενος μπροστά στον μεγάλο πατριώτη διάδοχο Κωνσταντίνο, που δεν δίστασε να έλθη σε ρήξη με την πολιτική των μεγάλων δυνάμεων παρόλο το κόστος που είχε αυτή η ρήξη για τη βασιλεία, προκειμένου να μεγαλώση η Ελλαδική επικράτεια κατά τους Βαλκανικούς πολέμους.
  Μπορώ να μιλήσω και σαν χριστιανός (παρόλο που δεν είμαι): Με τον ψαλμό του Δαυίδ που λέει "σε αγάπησα με όλη τη δύναμη της καρδιάς μου και όλη τη δύναμη της διανοίας μου". Διότι δεν είναι μόνο ο Μαρξισμός "συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης", όπως ισχυρίστηκε ο Λένιν. Χωρίς συγκεκριμένη ανάλυση δεν μπορούμε να πουλήσουμε ούτε λεμόνια. Η υπολειτουργία της διάνοιας σε συνδυασμό με την υπερλειτουργία της καρδιάς στάθηκε η μόνιμη κακοδαιμονία της αριστεράς, που οδήγησε με τον άκρατο δογματισμό και την έλλειψη κριτικού πνεύματος μόνιμα το λαϊκό κίνημα σε αδιέξοδο.
  Πέραν όλων αυτών των δυνατοτήτων (η και άλλων που μπορεί να υπάρχουν) θέλω να σχολιάσω μόνο με τη φωνή της γυναίκας μου, που πριν μια εβδομάδα μου είπε το εξής συγκλονιστικό για μένα: "Όταν διαφωνούσαμε σε όλα, κάναμε τα πάντα μαζί. Τώρα που συμφωνούμε σε όλα γιατί περιοριστήκαμε σε αυτά τα ελάχιστα;"

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.