#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/01/2013 08:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Αλλιώς τα είχαμε σχεδιάσει….»

Ο υπογράφων είναι …βιβλιοφάγος, όχι ..βιβλιοκριτικός! Οπότε το κείμενο που ακολουθεί είναι ενός αναγνώστη και όχι ενός κριτικού.

Ας με …συγχωρήσουν οι ..κριτικοί, που μπαίνω στα χωράφιά τους!

Ο λόγος, το βιβλίο του Κώστα Τριανταφυλλάκη,  με τίτλο «Αλλιώς τα είχαμε σχεδιάσει….»

Να αρχίσω από τον τίτλο. Θεωρώ μας αφορά όλους ή τουλάχιστον τους περισσότερους από εμάς γιατί  μάλλον ….αλλιώς τα είχαμε σχεδιάσει, ή όπως λέει και το τραγούδι «εμείς για αλλού κινήσαμε και αλλού η ζωή μας πάει…»

Όντως, το βιβλίο, μέσα από τις διαδρομές των ηρώων του, αυτό  καταγράφει, όχι όμως με  πεσιμιστική διάθεση, αλλά μάλλον το αντίθετο. Οι πρωταγωνιστές του αναζητούν την πραγμάτωση των ονείρων τους, παρά τις αναποδιές και τα προβλήματα, μένουν όρθιοι αναζητώντας τη δικαίωση.

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο μυθιστόρημα γραμμένο με τρόπο έξυπνο και λόγο σύγχρονο. Ουσιαστικά πρόκειται για δυο βιβλία σε ένα!

Από τη μια είναι οι μικρές και μεγάλες ιστορίες των πρωταγωνιστών τους οποίους ο συγγραφέας τοποθετεί στον Έβρο, αλλά δεν τους αφήνει εκεί. Δηλαδή η ιστορία δεν είναι στατική. Από τον Έβρο έρχεται στην Αθήνα, μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη, ταξιδεύει στα βουνά της Ηπείρου και επιστρέφει στις πεδιάδες του Έβρου, κάνει μια σύντομη στάση στην Αλεξάνδρεια και  επιστρέφει  πάλι στην Αθήνα.

Ο συγγραφέας  μας φέρνει μνήμες  αλλά και ιστορίες από την  Ελλάδα του 60, από την Αθήνα του 70,  από την κοσμοπολίτικη Νέα Υόρκη, αλλά  και την Ελλάδα του… ευρώ!

Όλα αυτά μέσα από τις εμπειρίες των ηρώων του. Εμπειρίες, για τη ζωή και το θάνατο, τη φιλία και την προδοσία, τον  έρωτα και την απογοήτευση που, σε ορισμένες περιπτώσεις,  θυμίζουν σκηνές από αρχαία τραγωδία.

Πρόκειται για ένα βιβλίο πλούσιο σε εικόνες και γεμάτο Ελλάδα.

Όμως, παράλληλα, ο Κώστας Τριανταφυλλάκης περιγράφει και αναδεικνύει μικρές και μεγάλες ιστορίες διαπλοκής στην Ελλάδα, τις οποίες όλοι έχουμε ακούσει.

Με αφορμή το «σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου» του 1999 αφηγείται,  με τρόπο κατανοητό για τον καθένα, πως επιχειρηματικά, εκδοτικά, πολιτικά, οικονομικά και άλλα διαπλεκόμενα συμφέροντα  συγκρούονται αμείλικτα, χωρίς να υπολογίζουν τίποτα. Πώς κτίζονται καριέρες επί πτωμάτων. Ο αδυσώπητος κόσμος των επιχειρήσεων προβάλει ανάγλυφα, χωρίς περιττά φτιασίδια!

Από την άποψη αυτή το βιβλίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ένα πολιτικό- οικονομικό, αλλά και δικαστικό θρίλερ!

Το βιβλίο του Κώστα Τριανταφυλλάκη έχει και μια άλλη πρωτοτυπία. Μερικά κεφάλαιά του έχουν σχετική αυτονομία από την κεντρική πλοκή του έργου, άρα μπορούν να διαβαστούν ανεξάρτητα.

Κλείνοντας, ήθελα να προσθέσω ότι το  «Αλλιώς τα είχαμε σχεδιάσει…» είναι ένα βιβλίο που υμνεί στη ζωή.  Σ’ αυτόν τον «κόσμο τον μικρό, τον Μέγα», ο άνθρωπος είναι το μέτρο του!

FactorX

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Στάθης Σαραφόπουλος avatar
  Στάθης Σαραφόπουλος 12/01/2013 08:28:02

  Συγχαρητήρια FactorX για την επιλογή σου..!
  Πραγματικά πολύ ωραίο βιβλίο!!
  Καλημέρα σας!

 2. Κωνσταντίνος Τριανταφυλλάκης avatar
  Κωνσταντίνος Τριανταφυλλάκης 12/01/2013 08:47:57

  Αγαπητέ φίλε FactorX,
  ευχαριστώ πολύ για την αναφορά που κάνεις στο βιβλίο μου.
  Οπως ευχαριστώ και όλους τους φίλους και αναγνώστες του Antinews για τη θέρμη με την οποία αγκάλιασαν αυτό το βιβλίο.
  Καλημέρα σε όλους.

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Κωνσταντίνος Τριανταφυλλάκης 12/01/2013 10:52:54

   Κ. Τριανταφυλλάκη, ήμουν στην ΝΥ την ίδια χρονική περίοδο, πέρασα από τα ίδια μέρη, ειδικά στην Αστόρια, στις ίδιες συγκεντρώσεις της ομογένειας μάλλον συναντηθήκαμε απρόοπτα, μέχρι και στην Πρωϊνή έγραψα 1-2 άρθρα, τω καιρώ εκείνω, και η συγκίνησή μου είναι διπλή και γι' αυτό σου είμαι ευγνώμων.
   Οι μνήμες, βαθιά παραχωμένες σε κάποιο τομέα του "σκληρού μου" δισκου με τιτλο "ξενητιά" άρχισαν σιγά-σιγά να ξυπνούν από τον λήθαργο και να χοροπηδούν σαν νεράϊδες στους λόγγους του Βοϊου, οι θύμησες σαν σπίθες σε χωράφια με θερισμένα σπαρτά που το βιβλίο σου τις ξεσκόνισε και τις λαμπικάρησε με το φώς της απλότητας, της αμεσότητας και της λακωνικής αλλά και ζωντανής περιγραφής σου. Η μη επιτηδευμένη γραφή και η ικανότητά σου να γράφεις για γεγονότα που τα έζησες με συναίσθημα αλλα από τα οποια έχεις πια συναισθηματική ανοσία, κάτι που ελάχιστοι καταφερνουμε, ξεκουράζουν τον αναγνω΄στη και το πάνε σε μέρη όπου ενώ δεν έζησε, μπορεί να τα φανταστεί με λεπτομέρεια. Το "ρούφηξα" σε 4 μέρες και τώρα το απολαμβάνω αργά-αργα σαν ναργιλέ σε ιδεατό τεκέ του νου μου.
   Καταπληκτικό! ένα μεγάλο ευχαριστώ για το νοερό ταξίδι στο χ΄ρονο και στην Νέα Υόρκη των νειάτωνμας...

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ Νίκος Αργεάδης 12/01/2013 10:55:30

    "..των νειάτωνμας..."
    Ας ξεχαστεί και ας διαβαστεί "της νεότητάς μας...".
    Φάκτορα, σ΄ευχαριστούμε για την εισαγωγή, να είσαι καλά.

   • Κωνσταντίνος Τριανταφυλλάκης avatar
    Κωνσταντίνος Τριανταφυλλάκης @ Νίκος Αργεάδης 12/01/2013 18:37:11

    αγαπητέ Νίκο,
    σ' ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σου για το βιβλίο.
    Τελικά, ο κόσμος είναι, όντως, πολύ μικρός!

 3. Pilot avatar
  Pilot 12/01/2013 09:13:41

  FactorX
  Ειλικρινά με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενο το ότι έγραψες αυτή την κριτική για αυτό το βιβλίο ,,,,,,, το οποίο οι συγκυρίες με έκαναν ακόμα να μην το έχω διαβάσει!!!

 4. Δαναός avatar
  Δαναός 12/01/2013 10:18:02

  Είχα την τιμή να διαβάσω το βιβλίο του Κώστα Τριανταφυλλάκη, όταν ακόμα γράφονταν. Ροή του λόγου γρήγορη, πλοκή αναπάντεχη. Ταξίδι ονείρου και πραγματικότητας που σε προσγειώνει στο σήμερα, αφού σε ταξιδεύει στο χθες. Έβρος-Ν.Υόρκη-Αθήνα οι μεγάλες στάσεις. Οι ήρωες αληθινοί με τους οποίους ταυτιζόμαστε σε κάθε σελίδα. Ποιότητα ,αισθητική και λόγος ζωής.
  Απλά διαβάστε το!

 5. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 12/01/2013 14:48:36

  “Αλλιώς τα είχαμε σχεδιάσει….”, “…τώρα όμως που μάθαμε, στην επόμενη ζωή θα τα κάνουμε καλύτερα”
  Καλή τύχη στο βιβλίο, και σίγουρα θα το ψάξω

 6. Orfeas avatar
  Orfeas 12/01/2013 23:41:35

  Συγχαρητήρια στον συντοπίτη κ. Τριανταφυλλάκη!Μεγάλο το φούσκωμα περηφάνιας για όλους μας όταν βλέπεις τέτοιο απόσταγμα πνεύματος από έναν Εβρίτη...Ποιος άλλωστε δεν έχει πει στον εαυτό του έστω μια φορά στη ζωή του "αλλιώς τα είχαμε σχεδιάσει...";

 7. Diamond Angel avatar
  Diamond Angel 13/01/2013 01:44:44

  Το βιβλίο αυτό , είναι η ίδια η ζωή ..... Με τα όνειρα , τα σχέδια , που πάντα ανατρέπονται και γίνονται αλλιώς απ'ότι τα είχαμε σχεδιάσει....Με επίκεντρο τον άνθρωπο και τα όνειρά του που τα παλεύει και στο τέλος τα κερδίζει. Οι εικόνες και οι θύμησες της Ελλάδας τόσο έντονες , η πλοκή της ιστορίας τόσο δυνατή και ανατρεπτική , το παρελθόν και το παρόν , το όνειρο και η πραγματικότητα σε μια τόσο γλυκιά αφήγηση, κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη και κάνουν το βιβλίο , ένα από τα ωραιότερα μυθιστορήματα !

 8. Άννα Δεληγιάννη-Τσιουλπά avatar
  Άννα Δεληγιάννη-Τσιουλπά 28/02/2013 16:25:05

  Βιβλιοκριτική
  Αλλιώς τα είχαμε σχεδιάσει… Κωνσταντίνος Τριανταφυλλάκης
  Ένας αγώνας νοηματοδότησης της ζωής!
  Μύθος και πραγματικότητα σε μια αφήγηση που σε συνεπαίρνει, γιατί είναι διαφορετική ,μοντέρνα, που σε οδηγεί σε πολυποίκιλες ατραπούς από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη ,από ήπειρο σε ήπειρο ,από χώρα σε χώρα !
  Μια συγγραφή με επιρροές ,πλην όμως μοντέρνα, έξω από τα παραδοσιακά ρεύματα ,από έναν πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα που φαίνεται να έχει βιώσει τα περισσότερα από αυτά που γράφει ,πειραματιζόμενος σε μια μοντέρνα λογοτεχνική γλώσσα.
  Μύθος και πραγματικότητα; Όχι .Πραγματικότητα κυρίως, στην οποία περιπλέκεται ο μύθος, πραγματικότητα που αγγίζει τον αναγνώστη, αυτόν που κυνήγησε το Αμερικάνικο Όνειρο και ζει στην Ελλάδα όχι του αρχαίου κάλλους αλλά της μίζας και της διαφθοράς!
  Ως αναγνώστης πρωτίστως αλλά και ως βιβλιοκριτικός ,σπεύδω να καταθέσω ομολογία συγκίνησης για τον άνθρωπο Κ.Τ. που μου έδωσε με τούτο το βιβλίο το χρόνο να σκεφτώ ,να σταθώ και να σκεφτώ, σαν το βαρύφορτο μουλάρι που στέκεται στο κακοτράχαλο μονοπάτι να επιλέξει την πιο ασφαλή διάβαση! Πραγματικά, καθώς η αφήγηση δεν είναι ευθύγραμμη ο αναγνώστης βάζει σ’ έναν φάκελο μια ιστορία, τον εναποθέτει κάπου για να τον ξανανοίξει τη στιγμή ,που θα’βρει μπροστά του τον ήρωα να επανέρχεται-όχι τυχαία σε τόπους και πρόσωπα για να φωτίσει τα σκοτάδια του ή τα αξεδιάλυτα όνειρά του!
  Αναλυτική η σκέψη του συγγραφέα , οδηγεί τον αναγνώστη του στις άδολες ανθρώπινες σχέσεις ,στην προσπάθεια που κάνει ο άνθρωπος να μορφωθεί και να μορφώσει, σε οικείες και ανοίκειες κοινωνικές επαφές, που οι πρώτες, ανασκαλεύουν τη μνήμη και οι δεύτερες μάς μαθαίνουν πως η ζωή δεν εξελίσσεται ρόδινη, αφού η δύσκολη πορεία συνοδεύεται σχεδόν πάντα από το συμφέρον ,την υστεροβουλία ως απόρροια –της ματαιοδοξίας μας!
  Το κουβάρι της μακράς ιστορίας που τυλίγεται από τον Έβρο ως την Αθήνα, ως την Αμερική, ως μίτος θα φέρει τους ήρωες στη βασική αφετηρία και ο αναγνώστης θα συμφωνήσει με το συγγραφέα, με τον αφηγητή ότι ναι, αλλιώς τα είχαμε σχεδιάσει!
  Αγωνία, φόβος ,διαπιστώσεις, συγκρούσεις και μικρές χαρούμενες ανάπαυλες μέσα στον πόνο και τον κάματο!
  Η ζωτική αναγκαιότητα , που σε κάνει να προχωρήσεις προς το «κλεινόν άστυ» και τα σωρευμένα εμπόδια θα σε κάνουν πιο δυνατό κι όσο προχωράς θα μαθαίνεις. Θα μαθαίνεις με οδηγό στη σκέψη σου, τα μότο που σωστά τοποθετεί ο Κ.Τ στην αρχή των κεφαλαίων του.
  Κι όμως ο Ορέστης ,η Μαριάννα, θα μας διδάξουν ότι ο κόσμος, επί το πολύ, είναι σοβαροφανής και κινδυνεύουμε να πέσουμε θύματα των πονηρών και επιδέξιων, της εκμετάλλευσης και της διαφθοράς!
  Για το συγγραφέα Κ.Τ που χρησιμοποίησε στο έπακρο τις προσωπικές εμπειρίες και τα βιώματά του, τις μαρτυρίες άλλων, τις ρίζες του,
  φαίνεται να ισχύει το, η ζωή έχει αξία και μέσα απ’ τα δύσκολα ,καθώς οι δυσκολίες -περισσότερες στην πορεία του -αναδεικνύουν τον άνθρωπο που αντιλαμβάνεται το κακό αλλά έχει έναν αξιοθαύμαστο τρόπο να το φέρνει έστω και με τον καιρό στο καλό!
  Ιδιότυπη η χειραφέτηση του Βασίλη, του ήρωα, που δεν είναι χειραφέτηση ,παρά μια τάση απελευθέρωσης από το κοινό μυστικό της υιοθεσίας ,με κρυμμένο μίσος και εγωτισμό, του ανθρώπου που καταδεικνύει ,ότι τελικά το υποσυνείδητο και όσα θάβουμε μέσα μας ,δεν είναι μια απλή διεργασία αλλά ένα «πνίξιμο» του κακού, που ακολουθεί το ριζικό μας.
  Κι όμως οι ήρωες στο μυθιστόρημα θα επιβιώσουν με τους δικούς τους όρους ,μέσα από το κυνήγι των εμπειριών, σε μια καθημερινότητα με πολλά παράδοξα,!

  Επηρεασμένος ο συγγραφέας από το αμερικάνικο όνειρο ίσως και τη Μπητ Λογοτεχνία, μας δίνει ένα έργο που δεν υπακούει καθαρά στο λογικό και το προβλέψιμο και οτιδήποτε είναι δυνατόν να συμβεί στη στιγμή μέσα από
  μια προσπάθεια , να αποδώσει παραστατικά την κάθε κοινωνική πραγματικότητα. Οι ήρωες δεν είναι ούτε τραγικοί, ούτε κωμικοί.
  Αναρωτιέται ο αναγνώστης ,ποια τάχα θα ήταν η ζωή του Ορέστη π.χ. αν δεν γνώριζε τυχαία ή ηθελημένα τον Χ,Ψ, αν δεν γνώριζε αυτόν που επωφελείται ίσως από τον άλλον ή από την απρονοησία του άλλου;
  Ο Ορέστης αλλά και η Μαριάννα αντέχουν στην περιπέτεια ,σε κάτι που είναι ανάγκη ή τους το επιβάλλει η ανάγκη και αυτή η σωρευμένη αντοχή γίνεται ηθική και μεταφέρεται με έναν παράδοξο τρόπο στον αναγνώστη.
  Το Αλλιώς τα είχαμε σχεδιάσει …ως τίτλος μας προκαταβάλλει αρνητικά ίσως γιατί επιθυμούμε το ευχάριστο τέλος κι όχι την κατάθεση εξ’ αρχής μιας απαισιόδοξης εκδοχής ,αφού πάντα για τον εαυτό μας σχεδιάζουμε το καλό. Όμως η ευρηματικότητα του Κ.Τ. αφήνει να φανεί εκτός από το παραπάνω και το γεγονός ότι κάποιοι μάς επιβουλεύονται ,σχεδιάζουν σε βάρος μας, και στο τέλος προδίδονται τα υποχθόνια σχέδια τους.
  Ένα έργο πολυπρόσωπο, πολυεπίπεδο, ενδιαφέρον, ερωτικό, οικονομικό, πολιτικό, πολιτισμικό, πολιτιστικό, ταξιδιωτικό και πρωτότυπο, μια εν μέρει πραγματεία, που με την αμεσότητα της γλώσσας υπηρετεί έναν ρεαλισμό ως μια απόπειρα καταγραφής του αληθινού ρυθμού της ζωής !

  Άννα Δεληγιάννη-Τσιουλπά
  Φιλόλογος, συγγραφέας, βιβλιοκριτικός.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.