#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/12/2012 13:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Αλλιώς τα είχαμε σχεδιάσει»: ένα πληθωρικό μυθιστόρημα, γραμμένο «δυτικά του ποταμού Έβρου»

Αλλιώς τα είχαμε σχεδιάσει γιατί αλλιώς τα είχαμε ονειρευτεί: από την πρώτη επαφή με γυναίκα μέχρι τις σπουδές, την καριέρα, τα χρήματα. 
Ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλάκης μας προσφέρει ένα σπονδυλωτό μυθιστόρημα με αναρίθμητες εικόνες, την ανθρώπινη πλευρά της Ελλάδας του ’60, την πορεία ανέλιξης όσων δεν μπήκαν στη ζωή και την παραγωγή από τη βασιλική πόρτα, τα «κατορθώματα» των δεκαετιών της Μεταπολίτευσης.
 Και καίρια μας ωθεί να απαριθμήσουμε πόσες φορές αποτύχαμε οικτρά ακολουθώντας την πεπατημένη, τη «φωνή της λογικής» και πόσες φορές πετύχαμε κάτι μικρό ή μεγάλο, ανέλπιστα, τυχαία, συγκυριακά.

Όταν κάποια στιγμή μετά τα παιδικά χρόνια, τους εφηβικούς έρωτες, τις πενθήμερες σχολικές αποβολές, τις σπουδές στην ημεδαπή και αλλοδαπή, έρχεται η ώρα που όλοι μας φάγαμε την "τυρόπιτα" της καριέρας, των υψηλών απολαβών, της ανέλιξης, της κοινωνικής καταξίωσης.
 Πίσω από κάθε μεγαλεπήβολο επιχειρηματικό σχέδιο στην Ελλάδα της εποχής εκείνης κρύβεται και μια μικρή ή μεγάλη διαπλοκή. Πολλά από αυτά έχουν αντλήσει κεφάλαια από τη χρηματιστηριακή φούσκα του σωτήριου έτους 1999...Αλλά κάθε ενέργεια αφήνει πίσω της ίχνη. Και κάθε παράλειψη αμφιβολίες...

Οι μεγάλοι οικονομικοί παράγοντες αποδεικνύεται ότι δεν είναι τίποτα άλλο από μεγαλοαπατεώνες που μετήλθαν του «νεοελληνικού τρόπου» για να γιγαντωθούν ξαφνικά. Στο τέλος της πορείας ενδέχεται να τους περιμένει η μεγάλη κατηφόρα. Στο σημείο αυτό το βιβλίο γίνεται εξαιρετικά επίκαιρο.

Ο κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματος, ο Ορέστης θα συνδιαλέγεται σε όλη τη διάρκεια της πορείας του με το παρελθόν του, με τις αναμνήσεις του από το μικρό και ταπεινό χωριό δυτικά του ποταμού Έβρου.

Δύο φορές μετανάστης, μία στην Αθήνα και μία στη Νέα Υόρκη, σπουδάζει, εργάζεται σκληρά, γνωρίζει απίθανους ανθρώπους, πετυχαίνει στη ζωή επαγγελματικά.

Κι όμως θα έλθει η στιγμή που οι άνθρωποι της πιάτσας, οι καταφερτζήδες, οι αετονύχηδες, τα «λαμόγια», θα τον τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί.

Σε προσωπικό επίπεδο, ο ήρωας μας θα περιμένει δεκαετίες -την ίδια γυναίκα- για να ζήσει τα κομμάτια της ευτυχίας που στερήθηκε, δεν θα συμβιβαστεί ποτέ με το τραγικό γεγονός του γιου που τόσο νωρίς έχασε.

Τελικά μια χαρά τα είχαμε σχεδιάσει, αλλά όλα τα πλάνα σκοντάφτουν πάνω στους ανθρώπους που πάντοτε είναι απρόβλεπτοι: είτε μας εκπλήσσουν αρνητικά, με τη μοχθηρία, την αλαζονεία και τα συμπλέγματα που κρύβουν μέσα τους, είτε μας συμπαρίστανται, μας σώζουν και δίνουν ευκαιρίες ζωής.

Σε αμφότερες τις περιπτώσεις ο ορθολογισμός μας πάει περίπατο…

Και «αλλιώς να τα είχαμε σχεδιάσει» δηλαδή, πάλι λάθος θα κάναμε…

Στις σελίδες του εξαιρετικού βιβλίου ο αναγνώστης θα βρει ανθρώπους για να ταυτιστεί, καταστάσεις που έχει ζήσει, συναισθήματα που έχει νιώσει.

Ο Κ. Τριανταφυλλάκης με την άρτια συγγραφική του ματιά, μας επεφύλασσε μια τεράστια έκπληξη, δίνοντας μας ένα πραγματικά πληθωρικό μυθιστόρημα…

Μικρός Οδυσσέας
Παρουσίαση, αύριο Τρίτη 18 Δεκεμβρίου, ΙΑΝΟΣ. Σταδίου 24, ώρα 5:30μμ
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν:

Δημήτρης Ιατρόπουλος, Ποιητής

Χρύσανθος Λαζαρίδης, Βουλευτής Επικρατείας

Σοφία Λαμπάκη, Εκδότρια

Διαμαντής Μπασαντής, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας

Ελλη Τριανταφύλλου, Δημοσιογράφος, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ-ΣΚΑΙ

Αποσπάσματα από το Βιβλίο θα διαβάσουν οι ηθοποιοί

Μαίρη Ακριβοπούλου

Ρένος Χαραλαμπίδης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 17/12/2012 14:56:10

  Θὰ ὑπάρξει βίντεο γιὰ τοὺς ἐν ἀλλοδαπῇ εὐρισκομένους; Ὁ ΙΑΝΟΣ πάντα τὰ γράφει σὲ DVD, ὅποια καλὴ ψυχὴ θὰ μποροῦσε νὰ διαδώσει μετὰ τὸ βίντεο τῆς παρουσίασης...

 2. Δαναός avatar
  Δαναός 17/12/2012 14:57:00

  Παράλειψη θα ήταν να μην αναφέρουμε ότι στην παρουσίαση θα τραγουδήσουν οι: Καλλιόπη Βέττα , Μανώλης Μητσιάς και Χρόνης Αηδονίδης υπό τη συνοδεία του Μαέστρου Γιάννη Ιωάννου.

 3. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 17/12/2012 15:41:29

  Λάθος γυναίκες αγαπήσαμε, λάθος επιλογές κάναμε, σε λάθος σεντόνια κοιμηθήκαμε, λάθος την ζωή μας πήραμε...
  Εύγε στον Κώστα Τριανταφυλλάκη!
  (Δαναέ, ακούγεται ότι θα παίξεις και ακορντεόν στην παρουσιάση. Αληθεύει; Αν ισχύει τότε να κατέβω).

 4. Δαναός avatar
  Δαναός 17/12/2012 17:48:40

  Έπρεπε ήδη να είχες κατεβεί...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.