28/07/2010 10:58
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αλλεπάλληλες συναντήσεις με υπουργούς της κυβέρνησης έχει σήμερα το κλιμάκιο της τρόικας

Αλλεπάλληλες συναντήσεις με υπουργούς της κυβέρνησης, αρχής γενομένης από τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, με τον οποίο συναντώνται αυτή την ώρα, έχουν σήμερα τα μέλη της τρόικας, που ελέγχουν την ελληνική οικονομία στο πλαίσιο υλοποίησης του μνημονίου. Στο υπουργείο Εσωτερικών, κύριο αντικείμενο της συνάντησης είναι ο «Καλλικράτης» και γενικότερα το δημοσιονομικό όφελος από τη διοικητική μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα οικονομικά των ΟΤΑ, η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων -που αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή- καθώς και το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Με βάση τον προγραμματισμό, μετά το Υπουργείο Εσωτερικών, οι ελεγκτές του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ θα μεταβούν στο υπουργείο Άμυνας. Στη συνάντηση με τον υπουργό, Ευάγγελο Βενιζέλο, αναμένεται να τεθούν θέματα, που αφορούν τα εξελισσόμενα εξοπλιστικά προγράμματα, καθώς και τις πρωτοβουλίες για την περαιτέρω διαφάνεια στις αμυντικές παραγγελίες.

Ακολούθως, οι ελεγκτές θα «εγκατασταθούν» στο Υπουργείο Οικονομικών, όπου, παρουσία του υπουργού, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, θα έχουν έως αργά το απόγευμα, διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Υποδομών, Δημήτρη Ρέππα, Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδο, και Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη.

Με τον κ. Ρέππα, βασικό αντικείμενο συζήτησης θα είναι το πρόγραμμα εξυγίανσης του ΟΣΕ, ενώ αναμένεται να συζητηθεί και η προώθηση ανάλογων προγραμμάτων στις υπόλοιπες ζημιογόνες ΔΕΚΟ του κλάδου των Μεταφορών. Στην ατζέντα αναμένεται να τεθεί και η διαδικασία απελευθέρωσης επαγγελμάτων και υπηρεσιών που υπάγονται στο συγκεκριμένο υπουργείο.

Στη συνάντηση με την κ. Ξενογιαννακοπούλου επί τάπητος αναμένεται να τεθούν τα ζητήματα της εξυγίανσης του συστήματος προμηθειών στα νοσοκομεία και της τοποθέτησης ορκωτών ελεγκτών σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Με τον κ. Λοβέρδο τα στελέχη της τρόικας θα εξετάσουν τα προσδοκώμενα οφέλη από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ενώ αναμένεται να συζητηθεί και η αποκατάσταση της διαφάνειας στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων.

Τέλος, με την κ. Κατσέλη αναμένεται να συζητηθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά (π.χ. απελευθέρωση επαγγελμάτων), με στόχο και τη μείωση του πληθωρισμού, ενώ θα υπάρξει λεπτομερής ενημέρωση, τόσο για τον αναπτυξιακό νόμο (που συζητείται αύριο στο υπουργικό συμβούλιο), όσο και για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ.

Παράλληλα, άλλα κλιμάκια της τρόικας (στην Αθήνα έχουν έρθει συνολικά 30 άτομα), συνεχίζουν τις επαφές τους με υπηρεσιακά στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της Τράπεζας της Ελλάδος. Την επόμενη εβδομάδα, η τρόικα θα συντάξει ένα προσχέδιο με τα πρώτα συμπεράσματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Με βάση το συγκεκριμένο προσχέδιο θα συνταχθούν τα πορίσματα του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στη συνέχεια, περί τα μέσα Σεπτεμβρίου, θα εκταμιευθεί η δεύτερη δόση, ύψους 9 δισ. ευρώ, του δανείου.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής 28/07/2010 11:49:28

    Τα γιαπάκια της τρόικας ήρθαν, και άρχισαν τις εντολές.

    "Συμπτωματικά" κυκλοφορεί και η "προκήρυξη" της λεγόμενης "Σέχτας". Για να έχει ο λαός (και τα κανάλια) να ασχολείται με αυτήν, καθώς και με το "μέγα ζήτημα" της ανωνυμίας των blogs που προσπαθούν να αναδείξουν αξιοποιώντας την "προκήρυξη".

    Μέχρι τις 6 Αυγούστου, η τρόικα θα είναι εδώ και θα δίνει εντολές. Ανενόχλητη...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.