23/04/2010 08:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα ζητά το ΔΝΤ

Υπουργοί όπως ο Θ. Πάγκαλος, ο Ευ. Βενιζέλος, ο Μ. Χρυσοχοϊδης και η Λ. Κατσέλη ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό στη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου να αποφασίσει άμεσα την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης.  Ο κ. Πάγκαλος μάλιστα ζήτησε να εξειδικευτούν τα μέτρα «όχι μόνο για το 2010 αλλά και για το 2011 και για το 2012». Ζήτησε επίσης από τους υπουργούς «να φουλάρουν μηχανές, για να προλάβουμε τις προθεσμίες»

Ο πρωθυπουργός, που εμφανίζεται αναποφάσιστος, απάντησε ότι η προσφυγή πρέπει να γίνει μέχρι τις 9 Μαΐου για να προλάβουν τις προθεσμίες.

Άλλοι υπουργοί επεσήμαναν στον κ. Παπανδρέου ότι δεν πρέπει να δεχθεί  η κυβέρνηση μέτρα που πλήττουν τον ιδιωτικό τομέα γιατί τότε θα προκληθεί κοινωνική έκρηξη που θα συμπαρασύρει και την ίδια.

«Αν πειράξουμε τον ιδιωτικό τομέα, θα καταρρεύσουμε» φέρονται να υποστήριξαν ζητώντας σκληρή γραμμή στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με το ΔΝΤ και την ΕΕ.

Αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα ζητά το ΔΝΤ.

 Κατά την χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τους συναδέλφους του ότι το ΔΝΤ ζητά πλήρη αναθεώρηση του Προγράμματος Σταθερότητας, μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα, νέες περικοπές στο δημόσιο αλλά κυρίως αλλαγή του καθεστώτος των εργασιακών σχέσεων, χρησιμοποιώντας τον όρο «ευέλικτες μορφές εργασίας».  

Ο κ. Παπακωνσταντίνου απέφυγε πάντως να ενημερώσει ότι όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές ο ΔΝΤ ζητά και άρση της μονιμότητας στο δημόσιο (κάτι που προϋποθέτει συνταγματική αναθεώρηση).

Η ενημέρωση του κ. Παπακωνσταντίνου προκάλεσε την …καθολική αντίδραση των παρισταμένων υπουργών οι οποίοι έλεγαν ότι « ευέλικτη μορφή σημαίνει απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα», κάτι που δεν μπορεί να αντέξει η κυβέρνηση.

Γι αυτό το λόγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωνε ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί οποιαδήποτε παρέμβαση στον ιδιωτικό τομέα».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. lakis avatar
  lakis 23/04/2010 09:22:57

  Οι κύριοι του ιδιωτικού τομέα που έβριζαν τους δημοσίους υπαλλήλους ας ετοιμάζονται, καθαροί και πλυμένοι για παθητικό σεξ ...

  • Σαος avatar
   Σαος @ lakis 23/04/2010 10:01:32

   Λάκη, οι ΔΥ στην Ελλάδα πληρώνονται και από τις εισφορές ιδιωτικών υπαλλήλων. Σίγουρα όμως δεν πληρώνονται από τις εισφορές των ίδιων των ΔΥ, γιατί τα χρήματα δεν γεννιούνται εκ του μη όντος. Προσωπικά δεν έχω βρίσει ποτέ ΔΥ, αλλά μην γίνεσαι αφορμή για να το κάνω. Ξέρεις, αν κλείσουν επιχειρήσεις και γίνουν μαζικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, το κράτος θα χάσει εισπράξεις από τις φορολογικές εισφορές, οπότε θα αναγκαστεί να στείλει περισσότερους ΔΥ στην ανεργία.

 2. NAYTHS avatar
  NAYTHS 23/04/2010 09:36:33

  @lakis
  Οι "κύριοι" του ιδιωτικού τομέα όπως τους αποκαλείς ειρωνικά κάνουν παθητικό sex εδώ και κάτι χρόνια - η ανεργία μήπως περιλαμβάνει ΔΥ ?- και εσύ από το την θέσούλα σου την μόνιμη ειρωνεύεσαι. Τέτοιο κόμπλεξ έχετε όλα τα λαμόγια της αξιοκρατίας και της γραφειοκρατίας...

 3. (Α)θανάσης avatar
  (Α)θανάσης 23/04/2010 09:37:50

  Αυτό το περί "άρσης της μονιμότητας" από ανθρώπους που υποτίθεται ότι είναι ειδήμονες δεν μπορώ να το καταλάβω. Αφού σύμφωνα με το σύνταγμα όταν μια θέση υπαλλήλου καταργηθεί αυτός απολύεται, η άρση της μονιμότητας σε τι θα συνίσταται??? Μονιμότητα υπάρχει όσο υπάρχουν θέσεις, όπως σωστά είπε ο Πάγκαλος. Άρα στην ουσία δεν υπάρχει μονιμότητα... Άρση της ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑΣ αν έλεγαν, θα το καταλάβαινα. Η οι ΔυΝαΤοι λένε λαλακίες, ή αυτός που μεταφέρει τα λεγόμενά τους...

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ (Α)θανάσης 23/04/2010 10:27:55

   Το σύνταγμα όντως προβλέπει απόλυση δημ. υπαλλήλου για 5 τουλάχιστον περιπτώσεις. Πρέπει όμως να ξέρουμε πως το βαθύ κράτος ουδέποτε θα αυτοκαταργηθεί άρα δεν υπάρχει περίπτωση να απολυθούν οι αμιγείς δημ. υπάλληλοι.
   Από το σύνολο των περίπου 800.000 ΔΥ, οι 400.000 τουλάχιστον είναι με συμβάσεις αορίστου και συγκεκριμένου χρόνου σε ΟΤΑ, νομαρχίες, οργανισμούς κλπ. Δεν είναι δηλαδή αμιγείς ΔΥ με οργανικές θέσεις όπως είναι αυτοί που στελεχώνουν υπουργεία, υπηρεσίες κ.ά.
   Το καμπανάκι χτυπάει για τους πρώτους. Πολλοί από τους οποίους λανθασμένα θεωρούν ότι είναι μόνιμοι, αγνοώντας τα βασικά.

 4. NAYTHS avatar
  NAYTHS 23/04/2010 09:45:16

  @lakis
  Mήπως ξέρεις τα χρήματα του μισθού σου- έστω και τα ελλειματικά- ποιός τα δίνει στο δημόσιο για να σε πληρώσει? Λέω μήπως έτυχε να σκεφτείς ποτέ τι παράγεις από την θεσούλα που έχεις ? Μόνο εμπόδια για αυτούς που τρέχουν όλη μέρα για το μεροκάματο χωρίς την ασφάλεια της μονιμότητας. Ούτε την φοροδιαφυγή δεν μπορείτε να καταστείλετε έστω και λίγο. Αλήθεια το έχεις σκεφτεί ποτέ κύριε ΔΥ ?

 5. Σάκης avatar
  Σάκης 23/04/2010 09:51:09

  *** ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ, ΕΝΩΜΕΝΟ, ΔΝΤ ***

  • hggiken avatar
   hggiken @ Σάκης 23/04/2010 16:17:08

   Άπαιχτο, πανέξυπνο. Αυτό πρέπει να φωνάζουμε, για όσο ακόμη θάναι εδώ

 6. Νίκος avatar
  Νίκος 23/04/2010 10:06:58

  Οταν οι πρωθιερεις της σοσιαλη(σ)τρικης κλεπτοκρατιας λενε «Αν πειράξουμε τον ιδιωτικό τομέα, θα καταρρεύσουμε» εννουν πως θα καταρρευσουν αυτοι ως κομμα μονο. Δεν αναφερονται στην διαλυση της Ελλαδας. Αρα' γε εχουν αντιληφθει ποσο κακο κανουν στη χωρα ή βαυκαλιζονται ακομα με ιδια χρεωκοπημενα ιδεολογηματα;

  • Σαος avatar
   Σαος @ Νίκος 23/04/2010 10:19:24

   Αυτό ακριβώς εννοούνε. Πως θα χάσουν την καρέκλα τους, για να μην πω πως θα φύγουν νύχτα...

   • aengus avatar
    aengus @ Σαος 23/04/2010 10:33:14

    ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΜΕΝΟΙ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ!

 7. Στέργιος avatar
  Στέργιος 23/04/2010 10:20:04

  Κι εγώ που τόσα χρόνια στήριζα τον ελληνικό ιδιωτικό τομέα αγοράζοντας ελληνικά προϊόντα τι κατάλαβα;

  Ή η ελληνική εταιρεία πάει άκλαφτη λόγω κακοδιαχείρισης (οι βίλλες με τις πισίνες και τα καγιέν δεν ανήκουν σε υπαλληλάκους, φαντάζομαι) και ζητάει επιδοτήσεις με λεφτά των φορολογουμένων (δηλαδή με δικά μου λεφτά) πριν κλείσει εντελώς...

  Ή η ελληνική εταιρεία πάει καλά με αποτέλεσμα είτε να μεγαλοπιαστεί και να σηκωθεί από τον τόπο της και να φύγει στην Αθήνα στερώντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας από την τοπική κοινωνία προς όφελος τού αθηναϊκού υδροκεφαλισμού, είτε να επιχειρήσει μεγιστοποίηση των κερδών για χατίρι των μετόχων φεύγοντας στη Βουλγαρία ή στα Σκόπια, δρώντας διαλυτικά για την ελληνική οικονομία.

  Παράλληλα, κάθε φορά που ταξιδεύω στο εξωτερικό (στην Ευρωζώνη) βλέπω τα ίδια πράγματα που πουλάνε οι ιδιωτικές μας επιχειρήσεις στην Ελλάδα στο ένα τρίτο τής τιμής και αφιονίζομαι. Γιατί να είμαι πάντα εγώ ο μαλάκας και να χρηματοδοτώ τον πιο σάπιο, αδηφάγο και άπληστο ιδιωτικό τομέα τής Ευρώπης;

  Όσοι είστε από Θεσσαλονίκη, ξέρετε πολύ καλά ότι υπάρχει αλυσίδα τοπικών σουπερμάρκετ που πουλάει ΑΘΛΙΑ προϊόντα σε τιμές ντελικατέσσεν. Ονόματα δεν λέμε. Μη σώσει και επιβιώσει αυτή η επιχείρηση! Θα βάλω εγώ πλερέζες για τους κερδοσκόπους που μας ρουφάνε το αίμα;

  • Determinism Is Dead avatar
   Determinism Is Dead @ Στέργιος 23/04/2010 12:30:51

   Σκέφτηκες ποτέ γιατί τόσες και τόσες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν μετακομίσει τα τελευταία χρόνια στις γειτονικές βαλκανικές χώρες; Ο ρόλος των συνδικάτων ποιός είναι δηλαδή; Οι συνδικαλιστές δεν κλείσαν την Πειραϊκή, την Pirelli (και τώρα εισάγουμε τα λάστιχα απ' την Τουρκία) και τώρα προσπαθούν να αποτελειώσουν και τον τουρισμό;

 8. Νίκος avatar
  Νίκος 23/04/2010 11:11:49

  Στεργιο, ας μην τα ισοπεδωνουμε ολα. Αυτη η ταση μας να τα βλεπουμε ολα ή μαυρα ή ασπρα ειναι καταστροφικη. Κανεις λαθος, Οι περισοτερες Ελληνικες επιχειρησεις ειναι υγιεις, ομως το ολο κλιμα, η γραφειοκρατια, η αδιαφανεια, η διαφθορα, και ο εφιαλτικος συγκεντρωτισμος του Αθηναϊκου τερατος που τρωει ολονων τις σαρκες, τις "αρρωσταινει" και αυτες. Ας μην τα θαβουμε ολα λοιπον.

 9. yannidakis avatar
  yannidakis 23/04/2010 11:28:00

  Χ.Α.
  το βλεπουμε ολοι να ερχεται.. μιλαω για περισσοτερα 'μετρα'
  ομως η κοκκινη γραμμη που ολοι διαβαζουμε τελευταια, πρεπει να εφαρμοστει. Ο ιδιωτικος τομεας πρεπει να μεινει αθικτος. Αλλωστε η αλυσιδα της κρισης αγγιξε και αυτον :[

  • antiathlitikos avatar
   antiathlitikos @ yannidakis 23/04/2010 11:59:24

   Απόλυτα σωστή και ορθολογική η "κόκκινη γραμμή" κ. Γαννιδάκη. Ωστόσο τόσο η διάρθρωση των «παραγωγικών» επιχειρήσεων, όσο και η σύνθεση του συνδικαλιστικού κινήματος δεν επιτρέπουν ούτε καν τη διάκριση δημόσιου και ιδιωτικού! Όταν εργοδότες και ΓΣΕΕ διαπραγματεύονται τις συλλογικές συμβάσεις κανείς δεν ξέρει ποια συμφέροντα του ιδιωτικού τομέα εκπροσωπούνται. Προβληματικές και επιχειρήσεις με κρατική συμμετοχή (ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΕΒΖ κλπ.) σε ποιόν τομέα άραγε ανήκουν; Αν δει κανείς τις ομοσπονδίες που υπάγονται στη ΓΣΕΕ θα μπερδευτεί ακόμη παραπάνω: ΟΤΟΕ, ΟΣΠΑ, Εργαζόμενων στις αθλητικές εγκαταστάσεις, ΠΟΠ-ΟΤΑ, ΓΕΝΟΠ, Ιδιωτικού Δικαίου στο Δημόσιο(!), Εγγείων Βελτιώσεων, Βιομηχανίας Ζάχαρης, Καζίνων, ΠΝΟ, Συγκοινωνιών, ΟΜΕ-ΟΤΕ κοκ. Ατελείωτο κουβάρι, ατελείωτο ...

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ yannidakis 23/04/2010 12:05:06

   Δυστυχως δεν ειναι δυνατον.Ο Στρος Καν μιλησε για αποπληθωρισμο.Ειναι η εναλλακτικη της υποτιμησης που δεν μπορει να γινει.
   Οπως η υποτιμηση βαραει δικαιους και αδικους ετσι και ο αποπληθωρισμος μειωνει μισθους και τιμες παντου.Βεβαια μπορει να μη μειωθει ρητα με διαταξη το ημερομισθιο οπως στο δημοσιο.Αλλα με 20% ανεργια και με καταργηση του οριου των απολυσεων σε υφεση θα μειωθει απο μονο του.

   • Determinism Is Dead avatar
    Determinism Is Dead @ ψυχραιμια 23/04/2010 12:38:10

    Θα γίνει με κατάργηση των Εθνικών Συλλογικών Συμβάσεων, αυτή τη μεγάλη προσφορά του Ιωάννη Μεταξά στη χώρα, ώστε να μην υπάρχει παρεμβατικό ελάχιστο ημερομίσθιο και να γίνονται ατομικές διαπραγματεύσεις.

 10. ΣΟΦΙΑ avatar
  ΣΟΦΙΑ 23/04/2010 11:38:44

  Παιδιά, το ΒΗΜΑ γράφει ότι θα προσφύγουμε σήμερα στο μηχανισμό στήριξης

  • yangoolas avatar
   yangoolas @ ΣΟΦΙΑ 23/04/2010 11:41:52

   για αυτό ανέβηκε το χρηματιστηριο; Ιδιωτικοποιούμε την Κυβέρνηση και ανεβαίνει το ΧΑ. Φαντάσου να τους διαγράφμαε και να τους εξορίζαμε. Θα γινόμαστε πλούσιοι!

   • Determinism Is Dead avatar
    Determinism Is Dead @ yangoolas 23/04/2010 12:41:48

    Προσοσή στη σημειολογία όμως.
    Αυτή τη στιγμή ο Γ.Δ. είναι στο 1922.

 11. Φτωχοέλληνας avatar
  Φτωχοέλληνας 23/04/2010 11:45:24

  Εάλω η Πόλις

 12. Mak avatar
  Mak 23/04/2010 12:19:14

  Από τη στιγμή που το 60% του ΑΕΠ στηρίζεται στο κράτος και ένα σημαντικό ποσοστό του υπολοίπου 40% αφορά κρατικοδίαιτες ιδιωτικές εταιρείες, είναι υπερβολικό να λέγεται ότι ο ιδιωτικός τομέας συντηρεί το δημόσιο.

  Αν είναι έτσι τότε το ρεκόρ φοροδιαφυγής από πού είναι; Κρύβουν οι δημόσιοι υπάλληλοι το μισθό τους;

  Στην κομμουνιστική Κίνα το κράτος ίσως να έχει γίνει μικρότερο από ό,τι στην καπιταλιστική Ελλάδα! Πιο κοντά στην Κούβα είμαστε και όχι για πολύ ακόμα!

  Αν υπήρχε τόσο μεγάλος ιδιωτικός τομέας ώστε να μπορεί να συντηρήσει το κράτος, δε θα είχαμε φτάσει εδώ!

  Το ζητούμενο είναι να βγάλει λεφτά το κράτος και όχι να εξαθλιώσουμε τον κόσμο! Έχοντας το μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο σε ελληνικά χέρια, τι μας εμποδίζει να ρίξουμε το κόστος να έχει κάποιος ελληνική σημαία και να αυξήσουμε τα έσοδα μας από την αύξηση των πλοίων με ελληνική σημαία;

  Ποιο το όφελος να αυξάνεις τους φόρους στις εταιρείες από τη στιγμή που θες ανάπτυξη; Να αυξηθούν οι εταιρείες θέλουμε, όχι να κλείσουν και αυτές που έμειναν (γιατί όταν αυξάνεις το κόστος, θα την κάνουν για αλλού και αυτοί που έμειναν). Πάρε λιγότερα από περισσότερους και θα έχεις αύξηση εσόδων!

  Βέβαια πρέπει να μπορείς να πάρεις έστω και τα λιγότερα...

 13. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 23/04/2010 13:08:11

  Κάθονται μερικοί πάλι και τσακώνονται για τον ΔΥ ή τον ιδιωτικό υπάλληλο χωρίς να καταλάβουν ότι επιβάτες στο ίδιο ναυάγιο είναι.
  Θα δουλεύουμε όλοι (αν είμαστε τυχεροί) βρε έξυπνοι 40 χρόνια για να πάρουμε 880 € σύνταξη αν φύγεις πριν τα 65
  Θα πληρωνόμαστε με μισθούς της δεκαετίας του '70 και θα πληρώνουμε υποχρεώσεις του 2010.
  Αλλά φταίει το Δημόσιο
  Αλλά φταίει ο ιδιώτης.
  Μόνο όσοι διαχειρίστηκαν τη χώρα 30 χρόνια δεν φταίνε.

  Θέλει μέτρα η κυβέρνηση; Ορίστε:

  -μειώστε τις ασφαλιστικές εισφορές στο 25% δίνοντας 10% αύξηση σε μισθούς στον Ιδιωτικό τομέα. Και αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης θα έχετε και έσοδα από φορολογία και μείωση κόστους παραγωγής και τιμής προϊόντων.
  -διασταυρώστε τα Ε1 όλων με τις τραπεζικές τους καταθέσεις και με το φετιχ των Ελλήνων (ΙΧ) ούτε φορολογικό ούτε μηχανισμούς θέλετε για πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά δεν θέλετε...
  -κόψτε (και σας το λέω εγώ ΔΥ) όλα τα επιδόματα στο Δημόσιο (γιατί να υπάρχουν ΔΙΒΕΤ αφού δεν πιάνουν τα φορολογικά έσοδα; γιατί οι υπάλληλοι της Βουλής ή οι μηχανικοί ή ο οποιοσδήποτε να παίρνει επιδόματα;) μισθό (με αυξήσεις όπου πρέπει) και τίποτα άλλο, ο δαχτυλογράφος να πληρώνεται ως δαχτυλογράφος ΠΑΝΤΟΥ
  -καμία σύνταξη πάνω από 2,000 συνολικά και περικοπές σε όσους με 15 χρόνια εργασιακό βίο παίρνουν πάνω από 1,000 €
  -ΜΗΔΕΝ επιχορήγηση σε Δήμους, ΝΠΙΔ, ΑΕ, ΝΠΔΔ και λοιπά ΙΔΡΥΜΑΤΑ, δεν μπορεί να βρίζουν όλοι το ΔΗΜΟΣΙΟ και κάθε δήμαρχος, Πρόεδρος, κλπ να προσλαμβάνει για κάθε αναπτυξιακή δημοτική επιχείρηση τους ψηφοφόρους του.
  Η μισθοδοσία τους από τα έσοδά τους διαφορετικά ...αντίο
  -προχώρα σε εσωτερικό δανεισμό, αλλά έτσι θα κοπούν οι δουλειές και οι προμήθειες. Είναι αδιανόητο χώρα με 279+ καταθέσεις με επιτόκιο 0% να ψάχνει 30 δις με επιτόκιο 7 - 9%. Βγάλε ομόλογα ετήσια με 3 %.
  -κατάργησε ΑΕ, ΝΠΙΔ, ΝΠΔΔ που το μόνο που κάνουν είναι οι συνεδριάσεις των διορισμένων Προέδρων και ΔΣ.

  Αλλά για να τα γίνουν αυτά, πρέπει να έχουν τα @@ για να αναλάβετε τις ευθύνες σας για το γεγονός ότι

  30 χρόνια 300 πολιτικοί 300 δις χρέος

  Μόνο αυτό έχετε καταφέρει για την χώρα.

 14. enianos avatar
  enianos 23/04/2010 15:45:26

  Εκείνο που έχει ενδιαφέρων να δούμε είναι ποιους δεν θα πειράξουν ? Στην Ελλάδα μας δεν υπάρχει ιδιωτικός τομέας, ας το χωνέψουμε κάποτε !

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.