14/10/2009 14:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αλλαγή του εκλογικού νόμου, στα πρότυπα του Γερμανικού συστήματος προανάγγειλε ο πρωθυπουργόςΣτην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος μετά την ορκωμοσία των 300 ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου ζήτησε από τους βουλευές του  να αντισταθούν στις πιέσεις για ρουσφέτια, να υπηρετούν την αυθεντική βούληση του λαού και να έχουν στενή και ουσιαστική συνεργασία με την κυβέρνηση, στην οποία θα ασκούν έλεγχο.

 Προανήγγειλε επίσης αλλαγές στη λειτουργία της Βουλής, καθώς και αλλαγή εκλογικού νόμου, στα πρότυπα του Γερμανικού συστήματος.

Ειδικότερα, όσον αφορά στις αλλαγές που αφορούν τη νομοθετική λειτουργία της Βουλής, ο Γ.Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της αναβάθμισης του κοινοβουλίου και του ρόλου του βουλευτή:

- θα εφαρμοστεί υποχρεωτικό στάδιο δημόσιας διαβούλευσης για κάθε νομοσχέδιο
- θα υπάρχουν δύο αναγνώσεις κάθε νομοσχεδίου
- κάθε νομοσχέδιο θα συνοδεύεται υποχρεωτικά από έκθεση ποιότητας, με στόχο την αξιολόγηση των επιπτώσεών του
- δεν θα επιτρέπεται η ενσωμάτωση τροπολογιών σε οποιοδήποτε νομοσχέδιο, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησής του στις αρμόδιες επιτροπές
- οποιαδήποτε αναγκαία τροπολογία σε νομοσχέδιο θα εισάγεται στη Βουλή ως αυτόνομο νομοσχέδιο «έστω κι αν αφορά την τροποποίηση ενός και μόνο άρθρου».

Επίσης, η Βουλή θα ενημερώνεται για όλες τις μεγάλες δημόσιες συμβάσεις, προκειμένου να υπάρχει ισχυρός έλεγχος για την προστασία του δημόσιου χρήματος, καθώς και για όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα, ώστε να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια.

Επιπλέον, η Βουλή θα είναι αρμόδια για τον έλεγχο της ανεξαρτησίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και των σχέσεων κράτους και ΜΜΕ. Ακόμη, η Βουλή θα είναι αρμόδια για τους διορισμούς στις Ανεξάρτητες Αρχές, ενώ θα έχει λόγο και στο ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

Για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, ο πρωθυπουργός μίλησε για την εφαρμογή του γερμανικού μοντέλου στα ελληνικά δεδομένα. Επισήμανε ότι θα πρόκειται για ένα καθαρό και απλό σύστημα, με στόχο την αυτονομία της πολιτικής και την επίτευξη ενός γερού χτυπήματος στο μαύρο χρήμα, με στόχο την απελευθέρωση του βουλευτή.

Για πολλά από αυτά τα μέτρα που θέλουμε να εφαρμόσουμε είναι αναγκαία Συνταγματική Αναθεώρηση, παρατήρησε ο Γ.Παπανδρέου, ωστόσο πρόσθεσε ότι πολλά είναι αυτά που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tiramola avatar
  tiramola 14/10/2009 14:43:52

  Από την ίδια ομιλία...
  "Είμαστε αντεξουσιαστές στην εξουσία: το εννοούσα και το εννοώ."

  • εναςάσχετος avatar
   εναςάσχετος @ tiramola 14/10/2009 20:27:36

   Μήπως πιστεύει και εις την λαοκρατίαν?

 2. Προφήτης avatar
  Προφήτης 14/10/2009 15:10:23

  Παπατζίδικες παρόλες.
  Κανένας γνήσιος αντιεξουσιαστής δεν επιδιώκει ανάληψη εξουσίας.
  Σαν τον παππού του : "και εις την Λαοκρατίαν πιστεύομεν".

  "Παπαντρέα - Παπατζή
  Ψέμματα μάς λες και 'συ".
  Πάντα επίκαιρο το σύνθημα του 1945.

  • tiramola avatar
   tiramola @ Προφήτης 14/10/2009 15:30:55

   Αν είναι παπατζής ο Παπανδρέου τότε ο Καραμανλής που τον υποστήριξες με πάθος και έφαγε τέτοια σφαλιάρα από τους πολίτες πως χαρακτηρίζεται?

   • Μποτίλια στο πέλαγος avatar
    Μποτίλια στο πέλαγος @ tiramola 14/10/2009 15:44:02

    Φάντης μπαστούνι

    • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
     ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Μποτίλια στο πέλαγος 14/10/2009 15:50:48

     Αφάντης κούπα.

     ΠΠ

   • Προφήτης avatar
    Προφήτης @ tiramola 14/10/2009 16:54:07

    Σουβλατζής

  • Παλιός Οννεδίτης avatar
   Παλιός Οννεδίτης @ Προφήτης 14/10/2009 16:55:23

   Το άτιμο το DNA των Παπανδρέου δεν αλλάζει. Τρίτη γενιά και ακόμα τα ίδια

 3. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 14/10/2009 15:42:31

  Φιλο Γερμανος και ο ΓΑΠΠ ? αχχαχα α ρε Σημιτη τι δαχτυλιδι εδωσες μπαγασακο.. με κεντρι!! τον ποτισες Αλλεμανιε και παμε παρακατω.

  Ντε βεμπουαζ και Λυκουρεζος στα οπλα !!

  No further comments διοτι ο τιραμολα καραδωκει !

  ΠΠ

 4. ανώνυμος avatar
  ανώνυμος 14/10/2009 15:55:00

  Καλά τώρα ‘ντάξ. Κινήσεις εντυπωσιασμού, επικοινωνιακά τρικ, καλογυαλισμένη βιτρίνα, χειρισμός στα εύκολα. Ας μας πει ο κύριος ΓΑΠ, αγαπητοί συμπατριώτες, τον ενδιαφέρει να εξακολουθήσει να υπάρχει Ελληνικό κράτος τον 22ο αιώνα? Πριν μας κάνει Δανία του Νότου, τι έχει να πει για τα νέα ντοκουμέντα των Ιμίων που βγήκαν στη φόρα? Πού πήγαν τελικά τα ένα εκατομμύριο μάρκα του Τσουκάτου? Τι εννοούσε όταν είπε για εξαρτήσεις από πατρίδες εις την μαρτυρικήν Κύπρον?
  Με τον Ρωσικό αγωγό τι έχει στο μυαλό του να κάνει? Τι θα γίνει με την εμμονή των επικοινωνιολόγων του να πιθηκίζει τον Ομπάμα? Η Άννα Διαμαντοπούλου τι δουλειά έχει να βαράει κάρτα κάθε χρόνο την λέσχη Bidelberg? Γιατί δεν έδιωξε τον Γείτονα? Τι θα γίνει με το λιμάνι?
  Δε μασάμε ρε. Είμαστε σκεπτόμενοι πολίτες και αν νομίζει ο Γιωργάκης οτι θα μας ρίξει στάχτη στα μάτια με κάτι «τάχαμου-τάχαμου» κινήσεις φθηνού εντυπωσιασμού είναι πολύ χαμογελασμένος.

 5. O allos avatar
  O allos 14/10/2009 16:52:35

  Γερό χτύπημα (στην ετοιμοθάνατη) δημοκρατία..

  απλό ναι, καθαρό όχι. Η παραπαίουσα ελληνική κομματοκρατία δεν εμπιστεύεται πλέον ούτε τον ... πελάτη (λαό). Η - γερμανικής προέλευσης - νέα προτεινόμενη εκλογική νομοθεσία δεν αποσκοπεί σε τίποτε άλλο παρά στην απόλυτη χειραγώγηση των ελλήνων "ψηφοφόρων" και την απόλυτη υποταγή στο κόμμα-αφέντη και τον εκάστοτε, θεόσταλτο, αρχηγό. Το κόμμα-εγώ θα καθορίζει λίστες, θα ιεραρχεί υποψηφίους, θα εντάσσει ή αποκλείει άτομα από τα ψηφοδέλτια ανάλογα με την κομματική (αρχηγική) υποταγή. Ο λαός θα είναι απών από το τελευταίο ανάχωμα κατά της απολύταρχίας των κομμάτων. Η ψήφος, ακόμη και των οπαδών και ψηφοφόρων , θα είναι αχρείαστη [επειδή απέδειξε ότι είναι και επικίνδυνη]. Η λίστα είναι ο επιθανάτιος ρόγχος μιας - κατ' όνομα - δημοκρατίας.
  Από την άλλη, η διαίρεση σε μονοεδρικές αποσκοπεί στην ευλαβική εναλλαγή στην εξουσία των δεινόσαυρων της εξουσίας. Διαστρέφει, απολύτως, το πνεύμα της δημοκρατίας δεδομένου ότι ουδέποτε και δίχως κανένα ενδοιασμό δεν θα υπάρχει αναλογικότητα και αντιπροσωπευτικότητα για την άποψη (και τις ψήφους) των εκλογέων μιας περιοχής. Οι μειοψηφίες θα παραμείνουν μειοψηφίες, ακόμη πιο θλιβερές και θα αποτελέσουν την εκάστοτε δεξαμενή ψήφων για τον μεγαλοκαρχαρία που θα επαγγέλλεται την αμετάκλητη τιμωρία των διεφθαρμένων (πρώην κυβερνώντων) και την (ε ρε γέλια) αμείλικτη και οριστική κάθαρση.
  Ο εγκέφαλος που συνέλαβε το σχέδιο γνωρίζει πολύ καλά τι θέλει. Απλά και συνοπτικά μας φτύνει κατάμουτρα και βάζει ταφόπλακα στις όποιες ελπίδες δημοκρατικής επίφασης στην καθημερινή μας αθλιότητα. Η δημοκρατία απέθανε, ζήτω η κομματοκρατία!

 6. O Ιθαγενής avatar
  O Ιθαγενής 14/10/2009 17:34:23

  Αν έχω

 7. O Ιθαγενής avatar
  O Ιθαγενής 14/10/2009 17:45:15

  Αν έχω στη χώρα:

  -γερμανικό εκλογικό νόμο
  -αμερικάνικη εφορία
  -γιαπωνέζους εργαζόμενους
  -σκανδιναβική εκπαίδευση
  -Εγγλέζους βουλευτές

  το ξανά συζητάω, γιατί προς το παρόν εκτός από ζέσταμα δεν έχω δει μπάλα.
  Ούτε έχει στελεχωθεί κανένα Υπουργείο και Οργανισμός, ούτε έχουν βγει εξουσιοδοτικές, ούτε έχει γίνει καμία συνένωση (μόνο λεκτική).
  Για να κρίνω πρέπει να δω έργα και πράξεις όχι εξαγγελίες που ΘΑ γίνουν, και είμαι στο 100-7 κύριε Πρωθυπουργέ.

  ΥΓ

  -πέρα από την πλάκα δεν καταλαβαίνω γιατί είναι βήμα δημοκρατίας και πρόοδος ο δεκαπλασιασμός όσων εκλέγονται με λίστα.
  -η νομοθετική λειτουργία φταίει; γιατί εγώ έχω μάθει ότι σε όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες, προσωπικές και συλλογικές, οι πράξεις δεν συντελούνται μόνες τους... αλήθεια θα μιλήσουμε και για το καθεστώς προσλήψεων και αμοιβών των υπαλλήλων της Βουλής; ή εκεί έχουμε διακομματικές τακτοποιήσεις; στο λιμάνι πχ θα μιλήσουμε και για τις αμοιβές; ή θίγουμε συνδικαλιστικά κατεστημένα;....
  100-8 αύριο κύριε Πρωθυπουργέ....

 8. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 14/10/2009 18:02:35

  Η γυναικα του γειτονα ειναι καλυτερη?? ΝΑΙ μα ειναι του γειτονα !

  Ρεζιλιδες ειμαστε. Της κακης αντιγραφης. Ουτε καν Κινεζοι ν αντιγραφουμε μεχρι να το φτιαξουμε σωστο να το πουλησουμε και να γινουμε μαγκες.

  Ολο μοντελα πανε κ ερχονται στην πασαρελα στο Συνταγμα. Αν δω κανενα ονομα ΠΑΣΟΚΟΥ στη λιστα της αλλης της μοντελας θα βγαλω τα νυχια μου μονος μου με τσιμπιδα. Θα μας πουν οτι αντεγραφαν το πετυχημενο μοντελο εμπορικης αναπτυξης και προωθησης ιδεων και πρακτικων

  ΠΠ

 9. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 14/10/2009 19:21:26

  ;-)

  Σωστός, κάποτε αυτή η χώρα είχε τουλάχιστον πνεύμα και παραγωγή ιδεών, τώρα επιδοτήσεις στο πνεύμα και αντιγραφές στα υπόλοιπα.
  Οι αντιγραφές βέβαια δεν είναι κακό αν τις αναπτύσσεις και εξελίσσεσαι, μόνο που σε αυτό τον τόπο πιθηκίζουμε και μαϊμουδίζουμε. Από Ιρλανδία σε Σουηδία και από Δανία σε Γερμανία πάμε....

 10. ΣΟΒΟΚΑΗΣ avatar
  ΣΟΒΟΚΑΗΣ 15/10/2009 09:23:35

  ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ

 11. O allos avatar
  O allos 15/10/2009 22:01:53

  και επιτέλους, τι θα πει 3% όριο εκπροσώπησης στο κοινοβούλιο; Δηλαδή, οι ¨Ελληνες που ψηφίζουν τα.. "΄αλλα" είναι μαλάκες; 40, 50, 100χιλιαδες ψηφοφόροι δεν έχουν δικαίωμα εκπροσώπησης; δεν έχουν δικαίωμα λόγου; που την είδατε τη "δημοκρατία"σας; Ας βάλλουν τουλάχιστον πλαφόν 10% (!!!) να γίνουμε Τουρκία. Να λειτουργεί το σύστημα άψογα με 2 κόμματα και οι "΄αλλοι" να μην υπάρχουν .. Υπάρχει και η Γερμανία με 5%.. υπάρχουν και χειρότερα.. Η υποκρισία είναι το μεγαλύτερο όπλο του συστήματος. Που την είδατε τη δημοκρατία; Δημοκρατία σημαίνει αμεσότητα, σημαίνει ελευθερία άποψης, συμμετοχή, σεβασμό των μειοψηφιών, αξιοκρατία, που τα είδατε (ή θα τα δείτε) όλα αυτά; Να κοπεί επιτέλους η πλακα ότι νοιαζόμαστε για τη δημοκρατία...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.