30/07/2008 21:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αλλαγή βιβλίων Ιστορίας στην Κύπρο

Το υπουργείο Παιδείας της Κύπρου, άνευ καμίας συνεννοήσεως με το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, προχωρεί σε αλλαγή των βιβλίων της Ιστορίας της Κύπρου, για να καταπολεμηθεί έτσι η έχθρα μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων της Κύπρου. Θα γίνονται δε και ειδικά σεμινάρια από «ειδικούς» περί της σύγχρονης Ιστορίας της Κύπρου των τελευταίων 50 χρόνων. Αυτά σε μια στιγμή που τα παιδιά αγνοούν όχι μόνο την σύγχρονη κυπριακή Ιστορία αλλά και γενικά όλη την ελληνική Ιστορία. Ας ρωτήσουμε, για παράδειγμα, τα παιδιά, πότε εμφανίστηκαν οι Τούρκοι στο ιστορικό προσκήνιο, από ποιους λαούς και με ποιους τρόπους καταλήφθηκε η Κύπρος από τους εκάστοτε κατακτητές της, ποιος ήταν ο Παύλος Μελάς, πότε ενώθηκαν τα Δωδεκάνησα με την Ελλάδα, τι ήταν τα Τάγματα Εργασίας. Οι απαντήσεις θα είναι κωμικοτραγικές. Είναι αλήθεια ότι τα σχολικά βιβλία της ελληνικής μας Ιστορίας χρειάζονται αναθεώρηση. Προς το καλύτερο, όμως, όχι προς το χειρότερο. ….Αναμένουμε λοιπόν με αγωνία να δούμε πώς θα αλλάξει η Ιστορία και από ποιους. (Γι αυτά όπως και την «κατάργηση» του Εθνικού Ύμνου διαβάστε περισσότερα στο greekalert)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Basil avatar
  Basil 30/07/2008 22:00:54

  Τι είχες Γιάννη;.. τι είχα πάντα!!!
  Πολύ καλό.
  Πάλι τα ίδια λάθη κάνουν οι εθνομηδενιστές.
  Και είναι βέβαιο ότι σε λίγο καιρό θα τρέχουν και δεν θα φθάνουν.

  (Μια βδομάδα έλειψα και βλέπω ότι τα πράγματα προχωρούν στη σωστή κατεύθυνση).

  Χα χα χα!!!

 2. Σπύρος avatar
  Σπύρος 30/07/2008 23:33:08

  Καλά τι έγινε???
  Πήρε μετάθεση η Ρεπούση απο τα Κατεχόμενα όπου δίδασκε Τουρκική Ιστορία???

 3. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 30/07/2008 23:40:33

  Ειδικά για την Κύπρο αποκρύπτονται τα λάθη που κάναμε εμείς. Σε όλη την Ευρώπη ισχύει ότι οι Τούρκοι ορθά μπήκαν για να προστατέψουν τη μειονότητα επειδή εμείς τη σφάζαμε.

 4. Σπύρος avatar
  Σπύρος 30/07/2008 23:44:56

  Λογικό μού φαίνεται.
  Και την Σεβία την βομβάρδισαν γιατί καταπίεζε τούς Κοσσοβάρους κατά τούς Ευρωπαίους.
  Ετσι θα γράψει η δική τους Ιστορία.
  Ασχετο εάν δεν θα μείνει Σερβικο ρουθούνι στο ΄Λευτερο Κόσσοβο΄...

 5. Σπύρος avatar
  Σπύρος 30/07/2008 23:45:17

  Σερβία,συγνώμη.

 6. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 30/07/2008 23:58:07

  Ναι αλλά πολύ φοβάμαι ότι τα κάναμε και τα κρύβουμε. Δεν ξέρω όμως. Είναι δύσκολο να βρω αξιόπιστες πληροφορίες.

 7. Σπύρος avatar
  Σπύρος 31/07/2008 00:11:45

  Eάν εννοείς τά γεγονότα τού 63 υπάρχει αντικρουόμενη βιβλιογραφία.Και οπωσδήποτε βλέπαμε με 'αίσθημα ανωτερότητας' τούς Τουρκοκύπριους.
  Eιχαμε υποφέρει πρίν και απο τούς Βρεττανούς τού Χαστινγκς....
  Σίγουρα δεν είμαστε παντελώς αθώοι,αλλά αυτό δεν δικαιολογεί με τίποτα τούς δύο Αττίλες.
  Τωρα οι ευθύνες Σαμψών-Ιωαννίδη είναι τεράστιες,αλλά οι Τούρκοι το σχεδίαζαν καιρό μέ την υποστήριξη τών Αμερικανών,που βρηκαν τον ηλίθιο Ιωαννίδη ΄χαλαρό΄στην Ελλάδα.

 8. Σπύρος avatar
  Σπύρος 31/07/2008 00:25:18

  Υπάρχει ένα πρόχειρο άρθρο τού Δρουσιώτη πού δεν φημίζεται για την υπερβολικά φιλική του στάση πρός τούς Ελληνοκυπρίους...
  Και περιγράφει τά τού 1963.
  http://www.makarios.ws/cgibin/hweb?-A=394&-V=history

  Μετά ακολούθησαν οι συγκρούσεις στο Κοφίνου νομίζω στά τέλη τού 1967 όπου ο Γρίβας τάκανε σαλάτα.

 9. Ο Χαζος του χωριου avatar
  Ο Χαζος του χωριου 31/07/2008 00:30:24

  AISCHOS-AISCHOS-AISCHOS!!!

 10. Basil avatar
  Basil 31/07/2008 00:43:02

  Να προσθέσω, ότι σε τέτοιες καταστάσεις που συνυπάρχουν δυο διαφορετικές ομάδες υπό συνθήκες μεταβατικής κατάστασης, συμβαίνουν βίαια γεγόνοτα μεταξύ των δύο ομάδων. Αυτά είτε γίνονται από μόνα τους είτε κατασκευάζονται. Η ιστορία βρίθει από τέτοια συμβάντα. Κατά την γνώμη μου είναι λάθος να ψάχνει κανείς ποιός έκανε την αρχή.

  Έίναι δυνατόν να ισχυρισθεί κάποιος ότι οι Τούρκοι δεν θα έβρισκαν αφορμή για να πραγματοποιήσουν την εισβολή τους;

  Fundametal Watson funtamental!!

 11. Αλτσχαϊμεροπαθής avatar
  Αλτσχαϊμεροπαθής 31/07/2008 01:30:15

  Βρε παιδιά, πριν τα τινάξω από τα γεράματα...

  Έχω φτάσει σε μια ηλικία πια και αναρωτιέμαι για ποιο λόγο διαστρέφεται η ιστορία των γεγονότων που έχω ζήσει τα τελευταία 50 χρόνια και είναι γραμμένα και στα αρχεία των σημερινων εφημερίδων.

  Μια δικτυακή βουτιά να κάνει κάποιος στα δικτυακά τους αρχεία. Υπάρχουν ήδη στο http://www.nlg.gr για 5-6 αθηναϊκές εφημερίδες το αρχείο τους από το 1900!... Αναλογικά, ας φανταστούμε τι μπορεί να έγινε πριν 100, πριν 200, πριν 400 χρόνια!

  Στην Κύπρο το 74 πολέμησαν Έλληνες και Ελληνοκύπριοι εναντίον Τούρκων και Τουρκοκυπρίων ή αρχικά Έλληνες και Ελληνοκύπριοι εναντίον Ελληνοκυπρίων (Μακαριακών);

  Με σκληρά αμυνόμενους τους δεύτερους, τόσο που αδυνάτισαν το πρώτο στρατόπεδο.

  Και πάνω στη βδομάδα, αφού είχαν επικρατήσει μεν οι πρώτοι αλλά με τεράστιες απώλειες, οι δεύτεροι κάλεσαν τους Τούρκους να παρέμβουν σαν εγγυήτρια δύναμη; (και που αυτή άλλο που δεν ήθελε!)

  Κι αυτό γιατί η μεν Ελλλάδα, το 1ο μέρος εγγυήτρια ήταν εμπλεκόμενη επιθετικά (κατά τους μακαριακούς) ή δε Αγγλία ένιπτε τας χείρας της, εκείνη την εποχή είχε δικά της εσωτερικά προβλήματα, εποχή πριν τη Θάτσερ (εποχή υπουργού εξωτερικών κι αργότερα πρωθυπουργού? Κάλλαχαν), που και μια σφαίρα να ξόδευαν, θα έπεφτε έξω ο προϋπολογισμός τους. Κι απλά έκλεισαν τα συρματοπλεγματα της βάσης του Ακρωτηρίου, που είναι περί το 5-10% της έκτασης του νησιού... στέλνοντας το μήνυμα "δεν ανακατευόμαστε"!!!

  Έτσι λοιπόν παρουσιάστηκε το περίεργο , το πρωτοφανές στη νείτερη ελληνική ιστορία, Έλληνες (Ελληνοκύπριοι) να καλούν τους Τούρκους να επέμβουν, προβάλλοντας την ανάγκη τήρησης των συμφωνιών της Ζυρίχης!

  Ας πούμε αναλογικά, οι πασοκτζήδες να καλούν τους αμερικάνους να βομβαρδίσουν την ελλάδα επειδή ο χοντρός κι η παρέα του έφεραν ρώσους σύμβουλους!!! (λέμε τώρα, μη το πάρουμε και στα αλήθεια...)

  Ότι ίσως έκαναν κάποιοι αρχαίοι Αθηναίοι που καλούσαν τους Πέρσες να παρέμβουν όταν έχαναν από τους Σπαρτιάτες ή τους Μακεδόνες (ο Δημοσθένης με τους φιλιππικούς του).

  Έχει κάποιος διαθέσιμα τα στοιχεία, πόσοι Έλληνες (Ελλαδίτες) και Ελληνοκύπριοι σκοτώθηκαν στην πρώτη φάση των γεγονότων, τις στατιωτικές δυνάμεις που αντπαρέταξαν οι αντίπαλοι (Έλληνες+Ελληνοκύπριο εναντίον Ελληνοκυπρίων), τον οπλισμό τους, και κάποια σημεία που δόθηκαν μάχες; π.χ. το προεδρικό μέγαρο και πόσοι ήταν εκεί οι νεκροί;

  Νομίζω πως αυτά αγνοούνται-αποκρύπτονται συστηματικά τα τελευταία χρόνια. Κι υποθέτω πως τό κάνουν από μόνοι τους οι ιστορικογράφοι - εφημεριδογράφοι απο μόνοι τους - για να μη δυσαρεστήσουν ονόματα ζωντανών ακόμα πολιτικών ή φοβούνται την αρστερή πένα , που θέλει να δώσει άλλη εικόνα στο φιλικό της κόμμα στην Κύπρο.

  Τελοσπάντων, μπορεί να έχω και λάθος ενημέρωση, αλλά με βάση την πληροφόρηση που έχω, αυτή είναι η άποψή μου.


  Δεν μπήκαν οι τούρκοι ακάλεστοι στην Kύπρο.

 12. Αλτσχαϊμεροπαθής avatar
  Αλτσχαϊμεροπαθής 31/07/2008 01:54:13

  > Σπύρος Says:
  > July 31st, 2008 at 12:11 am
  > τον ηλίθιο Ιωαννίδη

  Μπορείς να χαρακτηρίσεις κάποιον που έφτασε σε τόσο υψηλά αξιώματα της πολιτείας (στην περίπτωσή μας τη στρατιωτική ιεραρχία), σαν προδότη, σαν πουλημένο, σαν άφιλο, άπατρι, μη διορατικό κλπ κλπ, αλλά όχι ηλίθιο.

  Ο άνθρωπος πέρασε από γυμνάσια, στατιωτικές σχολές, κρίσες, διοικούσε ανθρώπους, η πολιτεία (ενόσω ήταν νόμιμος) σε αυτόν στήριζε την άμυνά της.

  Επομένως αν ήταν ηλίθιος, στην πορεία θα τον ανακάλυπταν

  Οι σωστοί χαρακτηρισμοί βοηθούν και στην προαγωγή της ωφέλιμης για όλους πολιτική συζήτηση.

  Θυμούμαι που παλιότερα τον παρουσίαζαν στις εφημερίδες σαν παθητικό τηλιακό, σαν θεούσο κλπ

  Αυτές οι μέθοδοι απαξίωσης αντιπάλου είναι παλιά όσο το φίδι και το μήλο.

  Ηλίθιος και αιμοχαρής ο ένας... πούστης ο άλλος... παιδεραστής ή μοντελοπνίχτης ο τρίτος... προδότης εφιάλτης ο τέταρτος...

  Μετά από 30-40 χρόνια από τα συμβάντα, αυτό που διαφαίνεται είναι πως υπήρξε ένας άνθρωπος στο νησί με μεγάλες φιλοδοξίες, μεγαλύτερες από όσες χωρούσε το νησί. Το κυβέρνησε για περίπου 20 χρόνια. Και το μάτωσε ουκ ολίγες φορές. Με το που πέθανε άκληρος άτεκνος... και το κόμμα του χωρίς συγκλεκριμένη πολιτική ιδεολογία, κόμμα προσωποπαγές, διαλύθηκε. Και το νησί πια είναι ήσυχο εδώ και 30 χρόνια! (αν εξαιρέσουμε τους ισαακ σολωμό κι άλλους 23...)

 13. Σπύρος avatar
  Σπύρος 31/07/2008 10:32:24

  Kαλά αδελφέ,θεώρησα το ΄ηλίθιος΄αρκετά πιό επιεικές και ανθρώπινο απο το Προδότης για τον Ιωαννίδη.
  Αλλη φορά θα προσέχω.
  Πάντως ακόμα περιμένεινα εφαρμοστούν οι διαβεβαιώσεις τού Αμερικανού Πρέσβη οτι οι Τούρκοι δέν θα επιτεθούν.
  Για το 1974 εννοω...
  Υ.Γ.
  Αν κατάλαβα καλά μάλλον αυτός ο ΄Τραγόπαπας΄έφταιξε γιά όλα...
  Τα φορτώσανε μερικοί όλα στον Μακάριο και τώρα κοιμούνται ΄αμέριμνοι και αθώοι΄.

 14. Andreas avatar
  Andreas 31/07/2008 11:32:35

  Εύκολο είναι να προσαρμόζεις την ιστορία στα δικά σου μέτρα και να αποφαίνεσαι ότι εφταιξε ο εκλεκτός του Κυπριακού λαού άρα η μεγάλη πλειοψηφία που τον εξέλεγε...
  Μόνο που στις δημοκρατίες (σε όσους αρέσουν σαν πολίτευμα) αυτός είναι ο κανόνας. Κάποιος εκλέγεται από το λαό και κυβερνά και οι διαφωνούντες κάθονται και περιμένουν τη σειρά τους. Δεν παίρνουν τα όπλα να ανατρέψουν τον εκλεκτό της πλειοψηφίας, όπως έκαναν οι ομοϊδεάτες του κ. Σπύρου.,.
  Και ποιον έβαλαν αρχηγό;
  Έναν κακόφημο απόστρατο "στρατηγό" -Γρίβας με τ'όνομα- που επίσης πέθανε άκληρος άτεκνος... και άφησε πίσω του μια προδομένη από τον ίδιο και πατημένη από τους Τούρκους πατρίδα...
  Αυτή είναι η 30χρονη "ησυχία" για την οποία επαίρονται οι οπαδοί των "Ηλίθιων" στρατηγών!

 15. Andreas avatar
  Andreas 31/07/2008 11:34:47

  Παρακαλώ διαβάστε "Αλτσχαϊμεροπαθής" αντί Σπύρος.
  Δικό μου λάθος!

 16. Σπύρος avatar
  Σπύρος 31/07/2008 11:57:19

  Αντε βρέ Αντρέα και με τρόμαξες...

 17. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 31/07/2008 13:19:02

  @Αλτσχαϊμεροπαθής
  Ενώ η παρατήρηση είναι πολύ σωστή γενικά, στην περίπτωση του Ιωαννίδη το ηλίθιος μάλλον υπερίσχυε του προδότης. Δυστυχώς το μείγμα αποδείχτηκε ιδιαίτερα εκρηκτικό για τις συμφορές που ακολούθησαν.
  Την αντιπαράθεση Γρίβα - Μακάριου μπορούμε να την κατανοήσουμε μόνο μέσα από τον ανταγωνισμό Αγγλίας και ΗΠΑ εκείνης της περιόδου, για τον στρατηγικής σημασίας έλεγχο του νησιού. Προς τι τελικά η εμμονή των ΗΠΑ για επιβολή του σχεδίου Άτσεσον, εάν θεωρούμε ότι αυτές εξυπηρετούντο από την παρουσία των αγγλικών βάσεων στη Δεκέλια και το Ακρωτήρι;
  Σημαντικότατη η ανάλυση του ύπουλα δολοφονημένου Νίκου Βεργίδη (Νίκος Κατσαρός) στο "Συνωμοσία της Σιωπής (Εκδόσεις ARCADIA) αλλά και το βιβλίο του Αθανάσιου Στριγά για το Κυπριακό. Είναι προφανές ότι αυτός διοχέτευσε στο Νίκο, κάποια μη προσβάσιμα στους κοινούς θνητούς στοιχεία. Βγήκε στο εκδοτικό κλαρί με απόφαση κάποιων μετά τη δολοφονία του Νίκου. Μπορεί η προαίρεση του Νίκου να ήταν αρκετά διαφορετική από του Στριγά, όμως και τα δύο βιβλία παρουσιάζουν βαρυσήμαντα στοιχεία (Φίλε Σάυρους στα συνιστώ εγκάρδια). Ο Νίκος ήταν ένας διάτων, που ξεπήδησε μέσα από τη λαϊκή ψυχή. Θα ζει πάντοτε στις καρδιές αυτών που ευεργετήθηκαν από όλα τα βιβλία του. Είχε ένα προτέρημα σκέψης έναντι όλων μας: Δεν πήγε σχολείο. -Αχ Νικολάκη, πόσο όμορφο είναι το λιβάδι πριν του ρίξουν τις τσουκνίδες.

 18. Προφήτης avatar
  Προφήτης 31/07/2008 17:03:36

  Μόνο τα βιβλία;
  Εδώ, λέγεται, καταργεί τον Εθνικό Ύμνο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  http://www.noitikiantistasis.com/wordpress/?p=756

  Δεν απορούσαμε γιατί η οικογένεια Μητσοτάκη ήθελε να καταψηφιστεί ο Τάσσος και να εκλεγεί Ο Χριστόφιας.
  Ο οποίος Χριστόφιας "αμόλησε" προπαγανδιστές για να διαφημίσει τις μεγαλειώδεις γεωστρατηγικές "συλλήψεις" του. Ήρθε κι εδώ ένας "Πδύο".

  Κοντολογίς, αποεθνικοποιούμαι μόνος μου οπότε δεν θα υπάρχει ελληνικό στοιχείο για να τα βάλουν οι Τούρκοι !

  Που θα πάει, θα πεθάνουν αυτοί που ακόμα θυμούνται και ξέρουν Ιστορία.
  Μετά η Κύπρος θα κατοικείται πλέον από ένα α-εθνικό συνονθύλευμα κοντραμπατζήδων, που κάνουν businness σε ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή, ενώ μετέχουν και στα σαλόνια της ΕΕ. Με μια νεφελώδη δομή εξουσίας. Η ιδανική πολιτειακή φόρμα της Νέας Αμερικανικής Τάξης.

  Το σχέδιο έχει εφαρμοσθεί στην Αμερική την 10ετία του 50 , όταν ο Eisenhower κατήργησε τη διδασκαλία Ιστορίας και Γεωγραφίας. Το αποτέλεσμα : http://www.antinews.gr/?p=2711

 19. altsxaim avatar
  altsxaim 31/07/2008 19:44:27

  epanalamvanw:

  Έχει κάποιος διαθέσιμα τα στοιχεία, πόσοι Έλληνες (Ελλαδίτες) και Ελληνοκύπριοι σκοτώθηκαν στην πρώτη φάση των γεγονότων, τις στατιωτικές δυνάμεις που αντπαρέταξαν οι αντίπαλοι (Έλληνες+Ελληνοκύπριο εναντίον Ελληνοκυπρίων), τον οπλισμό τους, και κάποια σημεία που δόθηκαν μάχες; π.χ. το προεδρικό μέγαρο και πόσοι ήταν εκεί οι νεκροί;

 20. Σπύρος avatar
  Σπύρος 31/07/2008 20:54:39

  Μαλλον για τον πραξικοπηματία Σαμψών θα λεει πού είναι υπευθυνος οσο και ο Ιωαννίδης για το οριστικό ξεπούλημα της Κυπρου..

 21. dora avatar
  dora 17/08/2008 22:35:27

  Δυστυχώς η ιστορία που μαθαίνουμε, είναι αυτή την οποία θέλουν "κάποιοι" να μάθουμε, διαμορφώνετε στα δικά τους μέτρα και σταθμά. Μαλλόν τελικά για να μάθουμε τι πραγματικά έγινα θα πρέπει να ρωτήσουμε τους παππούδες μας!!! Κάποιοι έχουμε χάσει,ακόμα αγνοούνται δικούς μας και ακόμα θρηνούμε είτε είναι Ελληνες είτε Ελληνοκύπριοι, ήταν άνθρωποι και χάθηκαν για μια ιδέα και σίγουρα αυτή η ιδέα δεν ήταν το "μίσος" των Ελληνων και των Τούρκων. Η αλήθεια βρίσκετε κάπου στη μέση, ΑΛΛΑ που...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.