03/05/2010 14:58
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αλλάζουν τώρα ρότα οι Γερμανοί;

Σε μια προσπάθεια να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα που δημιούργησε στις σχέσεις Γερμανίας - Ελλάδας η συμμετοχή του Βερολίνου στην οικονομική διάσωση της χώρας μας, η σημερινή έκδοση της εφημερίδας Handelsblatt, απευθύνει  άμεση έκκληση στους Γερμανούς πολίτες να στηρίξουν την Ελλάδα, αγοράζοντας τα ομόλογά της. Η εφημερίδα παρουσιάζει τις απόψεις πολλών επιφανών Γερμανών πολιτικών και επιχειρηματιών, οι οποίοι δηλώνουν πως θα αγοράσουν και οι ίδιοι ελληνικά ομόλογα, προβάλλοντας το σύνθημα «Η Γερμανία βοηθάει».

Μέχρι σήμερα, με τη βοήθεια των ΜΜΕ, όπως της εφημερίδας Bild, το γενικό κλίμα στη γερμανική κοινή γνώμη διαμορφώθηκε εντελώς αρνητικά για τη χώρα μας. Τα ΜΜΕ εστίασαν στη «καλή ζωή» των Ελλήνων και στις γενναιόδωρες συντάξεις των συνταξιούχων του δημοσίου τομέα. Το περιοδικό Focus μάλιστα, είχε εξώφυλλο με την Αφροδίτη της Μήλου να κάνει άσεμνη χειρονομία προς τους Γερμανούς.

Η εκστρατεία όμως της εφημερίδας Handelsblatt, σκοπεύει να ερεθίσει τα γερμανικά φιλο-ευρωπαϊκά συναισθήματα της υπευθυνότητας και της αλληλεγγύης. Όπως αναφέρει, «Το να βάλουμε σε αμφισβήτηση το μέλλον της ευρωζώνης με μια κρίση χρέους ενός κράτους δεν συμφέρει στη Γερμανία ούτε πολιτικά ούτε οικονομικά». Ο  εκδότης της εφημερίδας δηλώνει πως ο ίδιος έχει ήδη παραγγείλει ελληνικά ομόλογα αξίας €5.000.

Η εκστρατεία ξεκίνησε λίγο πριν τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο η Angela Merkel θα συζητήσει με τους συνεργάτες της στη κυβέρνηση το θέμα της γερμανικής συνεισφοράς των €22.4 δισ.  στο συνολικό πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, που ανέρχεται στα $142 δισ.  Η κα Merkel έχει επίσης προγραμματίσει σειρά από τηλεοπτικές εμφανίσεις της ώστε να εξηγήσει το όλο ζήτημα στη γερμανική κοινή γνώμη που παραμένει σκεπτικιστική.

Οι επιφανείς επιχειρηματίες που στηρίζουν τη κίνηση της εφημερίδας είναι, μεταξύ άλλων, ο  επικεφαλής του ενεργειακού κολοσσού  RWE, Jürgen Grossman, και ο Wolfgang Kirsch, διευθύνων σύμβουλος της DZ Bank. Ο πρώτος δήλωσε σε συνέντευξή του πως αγόρασε ελληνικά ομόλογα ύψους €100.000, και πως «αν η Ελλάδα αντιμετωπίσει τα προβλήματά της, θα αγοράσω και άλλα». Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Hans Eichel, ανέφερε πως: «Αγοράζω κρατικά ομόλογα για πρώτη φορά, επειδή θέλω να δείξω την αλληλεγγύη μου».

Πάντως το όλο κλίμα των προσωπικών μηνυμάτων διάφορων επιφανών Γερμανών, που καταλαμβάνουν τέσσερις ολόκληρες σελίδες της  εφημερίδας, δεν είναι τελείως αισιόδοξο. Ο συγγραφέας Jan Fleischhauer δηλώνει πως θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα αξίας €1,000, επειδή κάτι τέτοιο δεν μπορεί να είναι πολύ χειρότερο από την απόδοση των μετοχών της AOL Time Warner, της τελευταίας δεκαετίας. Τέλος, ο πρόεδρος του γερμανικού ινστιτούτου ερευνών Ifo, Hans-Werner Sinn, δηλώνει πως αμφιβάλλει για την εν λόγω εκστρατεία στήριξης της ελληνικής προσπάθειας. «Συμφωνώ με τη στήριξη της Ελλάδας, αλλά ειλικρινά δεν μπορώ να συστήσω την αγορά των ελληνικών ομολόγων». Όπως λέει, είναι καλύτερα να πάει κάποιος διακοπές στη Ελλάδα, «όπου τουλάχιστον θα πιάσουν τόπο τα λεφτά του».

 (Financial Times).

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 03/05/2010 15:02:00

  Το περιοδικό Focus πάντως ξαναχτύπησε αυτή την εβδομάδα, βάζοντας το ίδιο εξώφυλλο, αλλά με μια παραλλαγή: η Αφροδίτη της Μήλου πλέον δεν φέρεται να υψώνει το δάχτυλο, αλλά να απλώνει το χέρι ζητιανεύοντας.

  Χολερικά "αστεία" από χολερικούς εκφραστές "κοινής γνώμης"...

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Αυριανιστής 03/05/2010 15:08:07

   μπαγιάτεψε το αστείο
   απλώς αποδεικνύουν για εκατομμυριοστή φορά ότι στερούνται φαντασίας

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ αλλενάκι 03/05/2010 15:15:01

    αλλενάκι, η δύναμη όμως της εικόνας είναι ακαταμάχητη. Σκέψου το εν λόγω περιοδικό κρεμασμένο τόσο στα γερμανικά newsstands, όσο και σε εκείνα άλλων χωρών που φέρνουν γερμανικό Τύπο. Φαντάσου την εικόνα που περνάει για την Ελλάδα σε όσους το βλέπουν, και που σίγουρα δεν θα καθίσουν να αξιολογήσσουν αν στους υπεύθυνους του περιοδικού περισσεύει ή λείπει η φαντασία...

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ αλλενάκι 03/05/2010 15:19:02

    να δούμε τι δημοσιότητα θα πάρει αυτή τη φορά, νομίζω δεν πρέπει να δώσουμε εμείς ανάδραση, παρά το ότι ουσιαστικά λοιδωρούν την κυβέρνηση, αυτή βγηκε στη γύρα

 2. Kὀριννα avatar
  Kὀριννα 03/05/2010 15:34:16

  Φαντασία καί Ναζισμός δέν κατοικοῦν στό ἴδιο σπίτι.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Kὀριννα 03/05/2010 15:42:31

   σωστή

 3. Aggelos avatar
  Aggelos 03/05/2010 15:45:08

  τα κωλο ΜΜΕ ειναι παντου τα ιδια σκατα...
  μαζι με τους πολιτικους κανουν αισχρη προπαγανδα.. γιατι νομιζετε οτι στη γερμανια θα ειναι διαφορετικα απο εδω..

 4. ΒΡΑΧΟΣ avatar
  ΒΡΑΧΟΣ 03/05/2010 15:45:25

  Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας...

 5. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 03/05/2010 15:54:51

  Άν σταματήσουν οι "έχοντες" Έλληνες ν' αγοράζουν BMW, Mercedes, Cayenne, και συσκευές της Siemans, η Γερμανία θα γίνει αρκετά φτωχότερη.
  Οι μυαλωμένοι Γερμανοί το ξέρουν, μη κρίνετε από τους εκεί πολιτικάντηδες και α-ρ-δημοσιογράφους. Αυτοί ίδιοι είναι, παντού, ούνα φάτσα ούνα ράτσα, ein Volk, ein Führer, das Geld. Είναι καταδικασμένοι να σώσουν τους πελάτες τους.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 03/05/2010 16:04:52

   Σοβαρά τώρα: Ή επιχειρηματική, βιομηχανική, εξαγωγική Γερμανία χρειάζεται πάρα πολύ όλη την Ευρωζώνη - κι ακόμη παραπέρα, όσο και ο Ευρωπαικός Νότος τη Γερμανία. Ο (μικρός σχετικά) χρηματοπιστωτικός τομέας της Γερμανία όχι! Η ατυχία (δική μας και των Γερμανών) είναι ότι την εποχή αυτή έχουν πολιτικά ανεπαρκείς κυβερνήτες με αργά και λαικίστικα αντανακλαστικά, και "επικοινωνιακή" λογική, τελείως αναντίστοιχους με τη σειρά μεγάλων Γερμανών πολιτικών τύπου Αντενάουερ, Μπράντ, Σμίτ, Κόλ, Γκένσερ, Φίσερ και Σρέντερ.

  • effie B. avatar
   effie B. @ Sic transit gloria mundi 03/05/2010 16:05:27

   Αν οτι συμβαινει σε μας συνεβαινε στους Γερμανους, θα ειχαν παραυτα αποφασισει το εμπαργκο σε ολα τα ελληνικα προιοντα!!!
   Μια σκεψη κανω, ακουει κανεις???

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ effie B. 03/05/2010 16:09:51

    Άν χάσουμε, χάνουν κι αυτοί, οι έξυπνοι Γερμανοί το ξέρουν. Έχουν όμως και εκεί, όπως παντού, ανεγκέφαλους, χρήσιμους ηλίθιους που λειτουργούν αυτοκαταστροφικά.

   • anonymous avatar
    anonymous @ effie B. 03/05/2010 16:56:58

    Εγώ όπου μπορώ να αποφύγω την αγορά γερμ. προϊόντων θα την αποφεύγω. Αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Έψαξα κάτι συγκεκριμένο και το εβγαζαν μόνο οι Γερμανοί ή εν πάση περιπτώσει το δικό τους προϊόν μου ήταν προσβάσιμο λόγω καλύτερου μάρκετινγκ.

   • ΠΕΤΡΟΣ avatar
    ΠΕΤΡΟΣ @ effie B. 03/05/2010 17:49:27

    effie B.

    Το μποϋκοτάζ, το έχω προτείνει μέσα από αυτό το blog, από όταν είδα το Γερμανικό FOCUS να μου δείχνει μέσω της (δικής μου και δικής σου πολιτιστικής κληρονομιάς, γιατί δική τους δεν έχουν) ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ , τον μεσαίο τους δάκτυλο.
    Δεν πρόκειται να τους το συγχωρήσω ποτέ. Οι άνθρωποι δεν σέβονται ούτε Ιερά, ούτε Όσια. Και να μην ακούω σχόλια πως η Γερμανική Κυβέρνηση ήταν αμέτοχη. Μπορούσε να βγεί κάποιο κυβερνητικό στέλεχος να κάνει μια δήλωση καταδικαστική για το δημοσίευμα.
    Εγώ πάντως από τότε ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΩ ΤΙΠΟΤΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ. Και προσπαθώ να περάσω την στάση αυτή και στον κοινωνικό μου περίγυρο.Και πιστέψτε με, πείθω αρκετούς.

    Υ.Γ.: Άν φτάσουν και τα υπόλοιπα PIGS στη θέση μας (εμείς φαίνεται πως είμαστε το σημείο G της τεμπέλας γουρούνας
    - την οποία όμως καλά την αρμέγουν - και μάλλον επειδή ο οργασμός μας είναι μεταδοτικός), τότε θα ήθελα να δώ τους "φίλους" μας τους Γερμανούς, να μετράνε πόσα απίδια παίρνει ο σάκος, αν ξεσηκωθούν τα δικά μας, αλλά και τα υπόλοιπα "γουρουνάκια"!!!

 6. Crash&Burn avatar
  Crash&Burn 03/05/2010 16:05:33

  Απο τη στιγμη που η ΕΚΤ και η Γερμανια μας δανειζουν, πρεπει να εξασφαλισουν οτι θα τα παρουν πισω, οποτε μια καλη διαφημιση για τα Ελληνικα ομολογα ειναι απαραιτητη

 7. Στέργιος avatar
  Στέργιος 03/05/2010 16:47:00

  Δείτε τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας-Γερμανίας.
  Κάθε χρόνο 5 δισεκατομμύρια ευρώ φεύγουν από την Ελλάδα για τη Γερμανία:

  http://www.agora.mfa.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=NODE&cnode=57&fid=25050

  Κι αυτό χωρίς να συνυπολογίζουμε Ζίμενς, Σι-Φορ-Άι, ΟΤΕ, Χόχτιφ, κλπ.

  Οι Γερμανοί θα μας δώσουν 8 δις ευρώ μέσα σε 3 χρόνια, κατά τα οποία θα πάρουν από την Ελλάδα τουλάχιστον 15 δις, και θα έχουν λαμβάνειν και τους τόκους από τα 8 δις της βοήθειας.

  Κοινώς, οι σκατόψυχοι Γερμανοί κάνουν πλιάτσικο εις βάρος μας.

  Γι'αυτό, ας κάνουμε αυτό που μας προτρέπει ο Sic transit gloria mundi. Ας σταματήσουμε να αγοράζουμε γερμανικά προϊόντα και ας σταματήσουμε να αφήνουμε τα λεφτά μας σε πολυκαταστήματα γερμανικών συμφερόντων. Έτσι για να τσούξουν λίγο, τα ιδεολογικά παιδιά τού Χίτλερ.

  Γιατί ΕΜΕΙΣ πληρώνουμε τη Γερμανία και όχι η Γερμανία εμάς.

  • σιδεράκιας avatar
   σιδεράκιας @ Στέργιος 03/05/2010 18:05:31

   για το σκατόψυχος δεν είμαι σίγουρος, σίγουρα όμως άγονται και φέρονται κι αυτοί από πολιτικούς και ΜΜΕ. Οπωσδήποτε όμως να στηρίξουμε ελληνικά προϊόντα κι όπου δεν έχουμε υπάρχουν κι άλλες χώρες που παράγουν καλά πράγματα. θα πρότεινα καταρχήν τα προϊόντα μεσογειακών χωρών, μετά της ευρύτερης γειτονιάς μας και στο τέλος τέλος κινέζικα, γιατί όχι; θυμάστε τι είχε γίνει με τη ολλανδικά; γιατί παίρνουμε γκούντα; πάρε κασέρι. γιατί γάλα nestle; πάρε βλάχας.
   γιατί θες φραπέ, εσπρέσσο, φίλτρου; πιές ελληνικό, όχι ότι είναι ελληνικό προϊόν, αλλά έχουμε καφεκοπτεία. αφήστε τα levis, diesel κι ότι άλλο, υπάρχουν ελληνικές βιοτεχνίες με πολύ καλά ρούχα και πιό φτηνά. κι εν τέλει, τελείως μπακαλίστικα κι ίσως ειμαι λάθος, αλλά αν αυξηθεί ο κύκλος εργασιών των ελληνικών εταιρειών και θέσεις εργασίας θα εξασφαλίζουμε κι οι τιμές θα πέσουν, ελπίζω δλδ, αν όχι, πάλι εμείς μπορο΄με να τους κόψουμε το βήχα.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ σιδεράκιας 03/05/2010 19:54:25

    Από τις 200 χώρες του πλανήτη, οι 199 μας την είπαν άγρια και δικαίως για την οικονομική κρίση.

    Αλλά καμμία, ούτε η Τουρκία, ούτε τα Σκόπια, ούτε ακόμη-ακόμη και η δηλητηριώδης Αγγλίας δεν μας φέρθηκε με τόσο ποταπό τρόπο όσο η Γερμανία. Κανείς δεν είπε ότι οι Έλληνες έχουν οικονομικά προβλήματα επειδή το DNA τους δεν είναι καθαρό.

    Μόνο οι Γερμανοί.

    Κι αυτό, παρά το ότι τα στοιχεία φωνάζουν ότι ΕΜΕΙΣ πληρώνουμε τους Γερμανούς σε τελική ανάλυση, κι όχι αυτοί εμάς. Για να μη μιλήσω για τα κατοχικά λεφτά.

    Το σκατόψυχοι είναι το λιγότερο που μπορεί κανείς να πει για αυτή τη φασιστική φάρα.

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ σιδεράκιας 03/05/2010 21:05:23

    Οι Γερμανοί θα πληρώσουν αναλογικά (ανά πολίτη) πολύ λιγότερα χρήματα απ ότι άλλοι λαοί, για την ελληνική στήριξη μέσω ΕΕ και ΔΝΤ.
    Απλά αυτοί μας σιχαίνονται περισσότερο για αυτό και λυσσάξανε.

  • anonymous avatar
   anonymous @ Στέργιος 03/05/2010 18:08:13

   Για κάθε 5 Ευρώ που πληρώνουν στην ΕΕ εισπράττουν οκτώ. Αυτά με βάση δικές τους στατιστικές δημοσιευμένες σε δικά τους μέσα. Θα έβαζα και λινκ αλλά δυστυχώς έχουν κατεβάσει τη σελίδα. Είχα κρατήσει bookmark αλλά δε δουλεύει πια.

 8. ataktos avatar
  ataktos 03/05/2010 18:25:10

  Διαβάζω ότι έχει τεράστια προβλήματα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης ..

 9. Tassos Karras avatar
  Tassos Karras 03/05/2010 18:31:47

  Όταν η Γαλλία είπε όχι στον πόλεμο κατά του Ιράκ οι Αμερικάνοι σαμποτάραν όλα τα γαλλικά προοϊόντα, μέχρι Ντον Περινιον έριχναν στους δρόμους.
  Γιατί όχι και εμείς, βγάλουμε από την λίστα μας το Λιντλ .. να δούμε πόσο θα σφύξουν οι κόλοι τους.....

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Tassos Karras 03/05/2010 18:49:52

   Καμία αντίρρηση για το (χείριστης ποιότητας) Λιντλ αλλά πιστεύω ότι πιο πολύ θα πόναγαν στις αυτοκινητοβιομηχανίες (τα προϊόντα των οποίων εξάλλου είναι υπερεκτιμημένα όσον αφορά την ποιότητα κατασκευής).

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ ΚΜ 03/05/2010 19:57:59

    Πες τα!

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ ΚΜ 03/05/2010 21:03:09

    Μη στερείς την "αξιόπιστη" λύση του Golf από τον κάθε συνταξιούχο, που με το εφάπαξ του βγάζει δίπλωμα και σπεύδει να το αγοράσει, διότι αυτός δεν είναι τεντιμπόϋς και διότι είναι "γερό".

   • ΠΕΤΡΟΣ avatar
    ΠΕΤΡΟΣ @ ΚΜ 03/05/2010 21:29:19

    Strange Attractor
    Για τους συνταξιούχους της κατηγορίας αυτής, προτείνω NISSAN TOYOTA ή HONDA. Θα το οδηγούν και τα εγγόνια τους. Και είναι σίγουρα πιό γερά και πιό αξιόπιστα απο τα VW GOLF της Μερκέλας.

 10. Γιώργος avatar
  Γιώργος 03/05/2010 23:28:57

  Σωστά εξανίστασθε για την συμπεριφορά των γερμανών δημοσιογράφων. Αλλα έχω την αίσθηση οτι κάτι ξέρουν και τα κάνουν αυτά. Μερικές απλές παρατηρήσεις :
  α) Πόσους εργαζόμενους απασχολούν οι γερμανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα;
  Μποϊκοτάζ έναντι των επιχειρήσεων προϋποθέτει σχέδιο απορρόφησης των ανέργων απο αυτές και αντιμετώπισης των όποιων οικονομικών ανισορροπιών δημιουργηθούν (π.χ. ελληνικές μεταφορικές εταιρίες που συνεργάζονται με τα lidl, praktiker κ.λ.π. )
  β) Την siemens πιάσαμε επισήμως να δωροδοκεί έλληνες πολιτικούς ( και ας λένε το αντίθετο ). Γιατί παίρνει ακόμα δουλειές; Το εγχώριο κεφάλαιο ( Κόκκαλης ) τι ρόλο διαδραμάτισε στην υπόθεση;
  γ) Στα lidl και aldi δεν πάνε οι λεφτάδες ( εκτός απο τους πλούσιους που είναι τσιφούτηδες ). Πάνε οι μετανάστες και τα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα. Και αυτό γιατί οι τιμές που έχουν στα προϊόντα τους προσφέρουν την δυνατότητα σαφούς μείωσης του κόστους διαβίωσης των πολιτών ( π.χ. ολόκληρο κοτόπουλο στα 3,5 € την στιγμή που το αντίστοιχο ελληνικό κάνει 6 € ). Έτσι ο πληθωρισμός δεν επηρρεάζει εμφανώς τις οικογένειες.
  δ) Προσωπικά δεν μπόρεσα ποτέ να πάρω γερμανικό αυτοκίνητο, γιατί ήταν ακριβό για το βαλάντιό μου. Να δανειστώ για να αγοράσω αυτοκίνητο το θεωρώ χαζομάρα. Οπότε αυτοί που δανείστηκαν για να πάρουν mercedes ή bmw είναι άξιοι της μοίρας τους.

  Η σημερινή κρίση της ελληνικής οικονομίας δείχνει οτι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται ή όπως μας τα παρουσιάζουν. Οι πρώτοι που θα έπρεπε να μποϋκοτάρουν τις γερμανικές επιχειρήσεις είναι οι έλληνες πολιτικοί. Όσο το γερμανικό κεφάλαιο σε συνεργασία με την εγχώρια κλεπτοκρατία υπερκοστολογεί έργα που χρηματοδοτούνται απο το δημόσιο ταμείο, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Το να κλείσεις το praktiker θα είναι μηδαμινό για την Γερμανία μπροστά στα υπερκέρδη των έργων.

 11. Γιώργος avatar
  Γιώργος 03/05/2010 23:38:54

  Ξέχασα να αναφέρω και τις μίζες για τη ανάληψη έργων. Είναι δυνατόν να διώξεις κάποιον που σου τα 'σκάει' για να σου φτιάξει το αεροδρόμιο;

  Συμπερασμα : όσο ο λαός θα βράζει στο ζουμί του, οι γερμαναράδες με τους ελληναράδες θα πίνουν στην υγειά των κορόϊδων.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.