19/01/2009 14:57
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αλλάζει τα όρια του FIR η κυβέρνηση !

Σε μονομερή τροποποίηση-διόρθωση, για εσωτερική χρήση σε πρώτη φάση, των ανατολικών ορίων του FIR Αθηνών σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση, συμπαρασύροντας έτσι κατ' ανάγκην και τη χάραξη θαλάσσιων συνόρων Ελλάδας-Τουρκίας (εκεί όπου δεν είναι χαραγμένα), έτσι ώστε τα σύνορα και τα «νέα» όρια του FIR να συμπίπτουν.

Τον Οκτώβριο του 2008, η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με το σχετικό πρακτικό σύσκεψης όλων των συναρμόδιων φορέων στο υπουργείο Εξωτερικών, έκρινε «απαραίτητη» την παραγωγή ενός «εκσυγχρονισμένου χάρτη αποτύπωσης του FIR Αθηνών τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή... και συνακόλουθα της ελληνικής περιοχής αρμοδιότητας για έρευνα και διάσωση κατά τον καλύτερο επιστημονικό τρόπο...», ενώ «...ο εν λόγω χάρτης άπαξ και παραχθεί θα είναι κατ' αρχάς εθνικής εσωτερικής χρήσης από τις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες...» και η σκοπιμότητα διεθνούς προβολής και χρήσης του «θα εξεταστεί στη συνέχεια».

Όπως είναι γνωστό, το 1952, ο ICAO (Διεθνής Οργανισμός Αεροναυτιλίας) ως αποκλειστικά αρμόδιος φορέας καθόρισε τα ανατολικά όρια του FIR Αθηνών από τη συντεταγμένη 4045Ν-2110Ε (δηλαδή το σημείο των χερσαίων ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο), ακολουθώντας τη γραμμή των βορειοδυτικών συνόρων της Τουρκίας, με επόμενη συντεταγμένη αυτήν του Καστελόριζου, 3333Ν-3000Ε, μέχρι το πολυμερές σημείο συνάντησης των FIR Αθηνών-Λευκωσίας και Άγκυρας στην Αν. Μεσόγειο.

Η πολυτεθλασμένη αυτή γραμμή του FIR Αθηνών αναγνωρίζεται και ακολουθείται ανελλιπώς από το 1952 και καμιά τροποποίηση δεν μπορεί να επέλθει σ' αυτήν χωρίς τη σχετική απόφαση του ICAO και τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας φυσικά. Επομένως καμιά αναπαραγωγή-διόρθωση της γραμμής του FIR Αθηνών, έστω και «για εσωτερική χρήση», δεν μπορεί να αναγνωριστεί και πολύ περισσότερο να χρησιμοποιηθεί ούτε από την Ελλάδα ούτε από κανέναν άλλο.

Σύμφωνα όμως με το ίδιο έγγραφο του ΥΠΕΞ και με ομόφωνη απόφαση όλων των πολιτικο-στρατιωτικών φορέων» «σκόπιμο ωστόσο θα ήταν, ως κατευθυντήρια γραμμή να ληφθεί η γραμμή ICAO 1952 διορθωμένη στα σημεία όπου υπάρχουν ελληνοτουρκικά σύνορα [είτε συμφωνημένα (Έβρος και Δωδεκάνησα) είτε βάσει της αρχής της μέσης γραμμής (απόσταση έναντι των ακτών μέχρι 12 ν.μ.)] ώστε αυτή (η γραμμή) να συμπίπτει με τα σύνορα αυτά...».

Με άλλα λόγια, το ΥΠΕΞ επιχειρεί αναδιάταξη-διόρθωση του FIR Αθηνών, που συνεπάγεται και ταυτόχρονη τροποποίηση των δυτικών συνόρων της Τουρκίας διότι τα όρια του FIR Αθηνών ακολουθούν ανελλιπώς τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας. Αυτή η «διορθωμένη γραμμή» του FIR Αθηνών θα συμπίπτει (όπου δεν υπάρχουν χαραγμένα Ε/Τ σύνορα) με τη γραμμή συνόρων, με βάση την αρχή της μέσης γραμμής, δηλαδή απόσταση από τις ακτές μέχρι 12 ν.μ. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει επιλέξει να χαράξει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία, σύμφωνα με τη μέθοδο της μέσης γραμμής μέχρι 12 ν.μ. έναντι των ακτών.

 Με τη μέθοδο αυτή παραχωρείται πρόσθετη κυριαρχία στην Τουρκία, δηλαδή κομμάτι της διεθνούς θάλασσας (π.χ. στις περιοχές μεταξύ Λήμνου - Λέσβου -Χίου).

Με δεδομένο ότι τα ανατολικά όρια του FIR Αθηνών συμπίπτουν με τα θαλάσσια σύνορα της Τουρκίας, η χάραξη ορίων-συνόρων με βάση τη μέση γραμμή 12 ν.μ. συνεπάγεται ότι η διεθνής θάλασσα μεταξύ ελληνικών νήσων μεταβιβάζεται στην κυριαρχία της Τουρκίας. Τα δυτικά θαλάσσια σύνορα της Τουρκίας, που είναι και το όριο των ανατολικών συνόρων του FIR Αθηνών, μετατοπίζονται δυτικά και κατ' αυτόν τον τρόπο οι αρμοδιότητες της Ελλάδας για παροχή εναέριας κυκλοφορίας καθώς και για έρευνα και διάσωση σε αέρα και θάλασσα υπάρχει κίνδυνος να περιοριστούν σημαντικά με τεράστιες εθνικές επιχειρησιακές και οικονομικές συνέπειες.

Της Κύρας Αδάμ στην «Ε»: http://www.enet.gr/online/online_text/c=110

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 19/01/2009 15:01:57

  Απίστευτο! Αν δεν το έγραφε η πάντα ενημερωμένη Κύρα Αδάμ θα αδυνατούσα να το πιστέψω.

  Να μαζέψουμε υπογραφές να οξωπεταχτεί η Ντόρα, ΤΩΡΑ. Να σταματήσει ο κατήφορος.

 2. ΑΤΑΚΤΟΣ avatar
  ΑΤΑΚΤΟΣ 19/01/2009 15:04:53

  tiramola - kolises me tous mble Alogomouri klp aite pes mas ta masalia sas ...

 3. spyros avatar
  spyros 19/01/2009 15:08:20

  «…ο εν λόγω χάρτης άπαξ και παραχθεί θα είναι κατ’ αρχάς εθνικής εσωτερικής χρήσης από τις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες…»

  Τι σημαίνει αυτό ρε παιδιά; Πως είναι δυνατόν ένας χάρτης διεθνούς ισχύος και αναγνώρισης να τροποποιείται για… εσωτερική χρήση; Δηλ. διεθνώς θα αναγνωρίζουμε τον original και μεταξύ μας τον μαϊμού; Τι αλχημείες είναι αυτές;

 4. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 19/01/2009 15:12:28

  Αυτή επέλεξε ο Καραμανλής για πολιτική διαθήκη;
  Μανώλη, να αρχίσουμε να ετοιμαζόμαστε για κατέβασμα σημαίας;

 5. salmonellas avatar
  salmonellas 19/01/2009 15:24:01

  Σημερα το FIR, αυριο η Θρακη. Καλα παμε, σε λιγο θα κανουν ασκησεις οι τουρκικες φρεγατες στο Φαληρο.Συγχαρητηρια στους Ελληνες πολιτικους και στρατιωτικους. Εχει κανεις συνειδητοποιησει ομως οτι τα - εναερια και λοιπα - συνορα μας αποτελουν εξωτερικα συνορα της ΕΕ? Εχουν αραγε συμφωνησει και εκεινοι, η σπευδουμε να προκαταλαβουμε με τη γνωστη μας σπουδη οταν ετοιμαζουμε εθνικες λαχταρες?

 6. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 19/01/2009 15:26:00

  Μπα, άστο καλύτερα Σαλμονελλά. Αν περιμένουμε από τους ξένους να μας σώσουν όταν εμείς οι ίδιοι τα απεμπολούμε, καήκαμε.

 7. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 19/01/2009 15:29:21

  Έτσι εξηγείται και το πρόβλημα που τους δημιούργησε ο Παπούλιας. Αυτοί το είχαν οργανώσει το ξεπούλημα από το Νοέμβριο και ήρθε αυτός ο ανόητος και τους τα χάλασε. Μωρ' τι υπογραφές λέω. Στο Γουδί!

 8. spyros avatar
  spyros 19/01/2009 15:39:41

  http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/01/13.html
  πολύ ενδιαφέρον και διαφωτιστικό άρθρο, αναδημοσιευση απο ΤΟ ΒΗΜΑ.

 9. Decay avatar
  Decay 19/01/2009 16:41:25

  @ Σπύρο,

  Μάλλον προσαρμόζουμε το FIR στα πρότυπα των 12 ναυτικών μιλίων.
  (Εκτός αν δεν το κατάλαβα καλά.)
  Άν δεις τον χάρτη με τα όρια των χωρικών υδάτων στα 12 και τα 6 μίλια,
  (στο Infognomon που μας παρέθεσες)
  θα δείς οτι τα Τουρκικά χωρικά ύδατα με τα 12 μίλια επεκτείνονται λιγο σε σχέση με τα 6 μίλια
  (εντός των διεθνών)
  αλλά με τα ίδια 12 μίλια τα δικά μας χωρικά ύδατα επεκτείνονται τόσο πολύ, ώστε να καθιστούν το Αιγαίο κλειστή Ελληνική θάλασσα(με πολύ λιγότερα διεθνή).
  Κρίνοντας όμως απο τις "αβλαβείς διελεύσεις" και την συνεχιζόμενη Τουρκική προκλητικότητα, λίγο δύσκολο το βλέπω να αγνοήσουμε το casus beli και να προχωρήσουμε σε τέτοια επέκταση.
  Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και ο νέος χάρτης, στην προσαρμογή δηλαδή ΚΑΙ του FIR στο μελλοντικό καθεστώς των 12 μιλίων.
  (το οποίο αν υλοποιηθεί λύνει κα το μεγαλύτερο μέρος των θεμάτων οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας.

  Αν κατάλαβα κάτι διαφορετικό μπορείς να με διορθώσεις...

 10. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 19/01/2009 16:52:57

  Decay, το αν παραχωρούμε κυριαρχικά δικαιώματα επί διεθνών υδάτων στην Τουρκία, εξαρτάται από το αν η συνοριακή γραμμή των 12 μιλίων μετριέται από την απέναντι πλευρά της ηπειρωτικής ακτογραμμής ή αν μετριέται από τη γραμμή ακτής των νήσων.

  Στην τελευταία περίπτωση, το συμπέρασμα της Κύρας Αδάμ είναι λάθος. Δεν την εξέλαβα ως πιθανή γιατί η συγκεκριμένη δημοσιογράφος είναι πολύ ενημερωμένη συνήθως. Κανένας όμως δεν είναι αλάνθαστος, οπότε θα πρέπει να δούμε μήπως υπάρχει εδώ περίπτωση να γίνεται κάποιο λάθος στο συμπέρασμα της καλής δημοσιογράφου.

 11. Decay avatar
  Decay 19/01/2009 17:08:14

  @ Επώνυμε,

  "Αυτή η «διορθωμένη γραμμή» του FIR Αθηνών θα συμπίπτει (όπου δεν υπάρχουν χαραγμένα Ε/Τ σύνορα) με τη γραμμή συνόρων, με βάση την αρχή της μέσης γραμμής, δηλαδή απόσταση από τις ακτές μέχρι 12 ν.μ. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει επιλέξει να χαράξει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία, σύμφωνα με τη μέθοδο της μέσης γραμμής μέχρι 12 ν.μ. έναντι των ακτών."

  Αυτό γράφει η Κύρα Αδάμ.

  Έτσι όπως το λέει, σημαίνει οτι μάλλον εννοεί τη μεση γραμμή με βάση το καθεστώς των 12 μιλίων,
  αλλά για να σιγουρευτώ πρέπει να δώ τον "νεο" χάρτη του FIR σε καλή ανάλυση.
  Άν γνωρίζεις κάποια διεύθυνση μή διστάσεις να την παραθέσεις.

 12. Decay avatar
  Decay 19/01/2009 17:10:29

  Ανώνυμε13 γιατί δεν υπογράφεις απλά ώς
  ΕΝΩΣΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

 13. εργατης avatar
  εργατης 19/01/2009 17:12:16

  η κύρα αδάμ ξέχασε να πεί πάντως ότι άνοιξε μια τουρκική τράπεζα στη κομοτηνή και άρα παραβιάζεται το FIR αθηνών αλλά και ότι ένα πομακάκι στον εχίνο έπαιζε με τούρκικα αεροπλανάκια στην αυλή του σπιτιού του, γεγονός που σκόπιμα απέκρυψε το ελληνικό ΥΠΕΞ.

 14. Decay avatar
  Decay 19/01/2009 17:15:52

  @ 16 εργατη,

  Μάλλον ξέχασες να μας πείς τις εντυπώσεις σου από το ταξιδάκι στο England...

 15. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 19/01/2009 17:18:08

  Αμάν αυτοί οι προβοκάτορες, δεν μας αφήνουν να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση.

  Το κρίσιμο θέμα είναι αν υπολογίζει τα νησιά ή όχι στη χάραξη του FIR. Αν όχι, τότε προκύπτει το συμπέρασμά της. Αν ναι, τότε δεν μπορεί να εγκλωβιστούν Λήμνος, Λέσβος, Χίος στο ελληνικό FIR, γιατί θα κάπως δεν θα πρέπει να συμμετέχουν και αυτά στη χάραξη των συνόρων;

  Ξέρω ότι στις εφημερίδες πολλές φορές κόβουν απαραίτητες πληροφορίες για να βγάλεις λογικό συμπέρασμα, επειδή δεν φτάνει ο χώρος που προβλέπεται για το κάθε άρθρο. Ίσως κι εδώ κάτι τέτοιο να έγινε. Γιατί λείπουν κάποιες πληροφορίες από το δημοσίευμα για να έχουμε πλήρη εικόνα.

 16. Decay avatar
  Decay 19/01/2009 17:30:47

  @ 18 Επώνυμε,

  ΔΕΔΟΜΕΝΗ θεωρείται η συμμετοχή των Ελληνικών νησιών και βραχονησίδων στην χάραξη των χωρικών υδάτων και του "νέου" χάρτη του FIR.
  Αυτό ισχύει ΠΑΝΤΟΤΕ.

  Για τα Ίμια όμως έχω κάποιες επιφυλάξεις καθώς δεν γνωρίζω τι έχει υποσχεθεί (η υπογράψει με) τους Αμερικάνους ο (ευχαριστώ κτλ κτλ) Σημίτης.

  Αλλά ας ρωτήσουμε καλύτερα τον tiramola
  (ξέρει αυτός...)

 17. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 19/01/2009 17:39:00

  Αν είναι δεδομένη, τότε πώς εγλωβίζονται Χίος, Λήμνος κλπ.; Γι' αυτό λέω ότι κάτι υπάρχει ακόμη που ίσως δεν υπήρχε χώρος να γραφτεί στο άρθρο.

  Ναι, και με τα γκριζαρισμένα σημεία τι θα γίνει; Ποια είναι τα "δυτικά σύνορα της Τουρκίας"; Αυτά που λέμε εμείς ή αυτά που λένε αυτοί;

 18. Decay avatar
  Decay 19/01/2009 17:58:04

  @ 20 Επώνυμε,

  Πρέπει να δώ τον χάρτη, και μάλιστα σε πολύ καλή ανάλυση...

 19. apistos avatar
  apistos 19/01/2009 17:58:59

  Εγώ θα συμφωνήσω με όσους μίλησαν για αναπροσαρμογή των ορίων του FIR ώστε να συμπίπτει με χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ. Και φυσικά, αν εφαρμόσουμε 12 ν.μ. για μας, θα πρέπει να κάνουμε το ίδιο και για την Τουρκία. Οπότε η κίνηση αυτή δε μου φαίνεται καθόλου ως παραχώρηση, το αντίθετο μάλιστα, αρκεί βέβαια να συνοδευτεί με το επόμενο βήμα που θα είναι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ., όπως ορίζεται από το Δίκαιο της Θάλασσας.

  Η μόνη μου ένσταση είναι ως προς τη χρονική στιγμή που προβαίνουμε σε αυτές τις κινήσεις. Με δεδομένο το casus belli και την επιθετικότητα που επιδεικνύει η Τουρκία τελευταία, μία τέτοια ενέργεια είναι πολύ επικίνδυνη αυτή τη στιγμή. Αν και μερικές φορές, η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση.

 20. spyros avatar
  spyros 19/01/2009 18:04:28

  Decay.
  Καταρχήν, τα χωρικά ύδατα δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα με το FIR, καθώς το τελευταίο δεν εξαρτάται από την παρουσία στεριάς (Το τωρινό FIR Αθηνών περιλαμβάνει και περιοχές που δεν υπάρχουν χαραγμένα ε/τ σύνορα). Το μέχρι δώδεκα μίλια σημαίνει ότι αν η απόσταση ξηράς-ξηράς είναι μέχρι δώδεκα μίλια, τα χωρικά ύδατα μοιράζονται στα δύο ισότιμα (π.χ. αν η απόσταση Ρόδου-Τουρκίας είναι 4ν.μ. τότε τα χωρικά ύδατα κάθε χώρας είναι από 2ν.μ.). Άρα με αυτή την τακτική τα χωρικά μας ύδατα ποτέ δε θα ξεπεράσουν τα 6ν.μ. Έτσι αν αρχίσουμε να υιοθετούμε γενικά –αρχής γενομένης από το FIR- τη λογική των μέχρι 12ν.μ, θα εγκλωβιστούμε μόνιμα στα τεχνάσματα της Τουρκίας για μη αύξηση των χωρικών υδάτων στα 12ν.μ. όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Ταυτόχρονα μια αλλαγή του FIR θα δώσει πάτημα στους γείτονες να εγείρουν αξιώσεις μετάθεσης –χωρίς αυτό να βασίζεται νομικά κάπου, αφού ο ICAP δεν είναι φορέας υπεύθυνος για τη διευθέτηση κυριαρχικών θεμάτων- των συνόρων τους στα όρια του νέου, ακόμα και σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν ε/τ σύνορα ( όπως στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των νήσων Λήμνου, Λέσβου και Χίου)

 21. Decay avatar
  Decay 19/01/2009 18:34:43

  @ 23 Σπύρο,

  Καταρχήν υποτίμησες τις γνώσεις μου επι τέτοιων θεμάτων, αλλά δεν πειράζει έτσι κι αλλοιώς δεν με γνωρίζεις τόσο καλά.
  Γνωρίζω βέβαια οτι τα όρια του FIR επεκτείνονται και στην ανοικτή θάλασσα,
  (πολύ πέρα απο τα 6 η 12 μίλια).

  Αλλά όσον αφορά τα όρια του FIR μεταξύ
  Ελλάδος - Τουρκίας, ο εσωτερικός για την ώρα αυτός χάρτης, μήπως δείχνει την αλλαγή στάσης της Ελλάδος
  όσον αφορά τον καθορισμό των μεταξύ μας συνόρων
  (τίθενται και θέματα έρευνας - διάσωσης)
  και πιθανόν ακολουθήσει η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια?
  (Άν και δεν το βλέπω πολύ πιθανό όπως ανέφερα στο σχόλιο 10)
  Τελικά δέν μπορώ να αποφασίσω,
  αυτός ο χάρτης δείχνει η δεν δείχνει πρόθεση για μελλοντική επέκταση των χωρικών υδάτων?
  Η απλώς αφήνουμε στην Τουρκία
  (ανεπίσημα μέχρι στιγμής) μέρος του FIR πέρα απο τα 12 μίλια (στα μεταξύ μας σύνορα παντοτε)
  για να μήν χρειάζεται να τους αναχαιτίζουμε για τις παραβάσεις αυτού του τμήματος του FIR?

 22. Decay avatar
  Decay 19/01/2009 18:42:57

  @ Σπύρο

  Αυτό που δεν εξήγησα είναι ότι ΄στην περίπτωση που επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια η μέση γραμμή ισχύει μονο σε αποστάσεις ξηρά με ξηρά μικρότερες των 24 μιλίων.

  Για αυτό με μπερδεύει η Κύρα Αδάμ με το

  “Αυτή η «διορθωμένη γραμμή» του FIR Αθηνών θα συμπίπτει (όπου δεν υπάρχουν χαραγμένα Ε/Τ σύνορα) με τη γραμμή συνόρων, με βάση την αρχή της μέσης γραμμής, δηλαδή απόσταση από τις ακτές μέχρι 12 ν.μ. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει επιλέξει να χαράξει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία, σύμφωνα με τη μέθοδο της μέσης γραμμής μέχρι 12 ν.μ. έναντι των ακτών.”

  Για αυτό πρέπει να δούμε κάπου αυτόν τον χάρτη, μπάς και καταλάβουμε "τι εννοεί ο ποιητής".

 23. Decay avatar
  Decay 19/01/2009 19:01:20

  @ Σπύρος 23

  Τα χωρικά ύδατα έχουν να κάνουν με το FIR στο βαθμό που άλλη χώρα ΔΕΝ μπορεί να έχει τον έλεγχο του FIR
  πάνω απο τα χωρικά μας ύδατα η εντός του εναερίου χώρου.
  Πέρα λοιπόν απο την γνωστή κατάσταση με τα 6 τα 10 και τα 12 μίλια το μέρος του FIR που δεν ελέγχουμε,
  (έστω και στον δικό μας χάρτη)
  δείχνει την πρόθεσή μας για την μελλοντική επέκταση των χωρικών μας υδάτων και βέβαια του εθνικού εναέριου χώρου στα 12 μίλια η όχι.

  @
  Φάκτορα, άν βρείς κάπου τον χάρτη ανάρτησέ τον.
  Αν και είναι πολύ πιθανόν να μήν δημοσιεύεται καθόλου (πόσο μάλλον σε υψηλή ανάλυση).

 24. Nick avatar
  Nick 19/01/2009 19:06:08

  Αυτό που κατάλαβα είναι ότι πλέον θα τεθεί και επίσημα θέμα επέκτασης χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ

  Μένει να το ακούσουμε στη τηλεόραση και...

 25. ΔΙΚΑΙΟΣ avatar
  ΔΙΚΑΙΟΣ 19/01/2009 19:21:56

  bingo

 26. ΔΙΚΑΙΟΣ avatar
  ΔΙΚΑΙΟΣ 19/01/2009 19:32:29

  και έχουμε πλήρη ανατροπή του σκηνικού!!!

 27. salmonellas avatar
  salmonellas 19/01/2009 19:48:57

  Μη χαιρεστε παιδια, υπαρχουν και πολλοι αλλοι που εχουν αντιρρησεις γι την επεκταση των Ελληνικων χωρκων υδατων στα 12 μιλια περα απο τους Τουρκους. Οπως ειπε και καποιος αλλος στη συζητηση, ουσιαστικα φραζει το Αιγαιο και θα πρεπει να διασχιζουν Ελληνικα χωρικα υδατα - με οτι αυτο συνεπαγεται - Ρωσοι, Αμερικανοι κοκ για να μπαινοβγαινουν στη Μαυρη Θαλασσα. Αυτο δεν το γουσταρουν ιδιαιτερα. Παντως, κατι παιζεται με το Φαρμακονησι, το Προεδρο, την παρενοχληση του ελικοπτερου και σημερα του αεροπλανου.

 28. KaryID avatar
  KaryID 19/01/2009 19:55:42

  τι σημαίνει "για εσωτερική χρήση", μου θυμίζει τον τραγέλαφο και το στρουθοκαμηλισμό με το FYROM.

 29. Greco avatar
  Greco 19/01/2009 19:59:27

  παντως αν γινει κατι τετοιο για τα 12 νμιλια,ειναι κινηση ματ του καραμανλη

 30. Nick avatar
  Nick 19/01/2009 20:06:39

  όποτε και αν παιχτεί, ο πόλεμος είναι πιο κοντά από ποτέ.

 31. ΔΙΚΑΙΟΣ avatar
  ΔΙΚΑΙΟΣ 19/01/2009 20:08:28

  δεν γινεται πολεμος για τα 12...τσαμπουκάδες μονο

 32. KaryID avatar
  KaryID 19/01/2009 20:12:01

  Αρκεί να έχουν σταθμιστεί σωστά οι αντιδράσεις για να μην υπάρξουν πάλι τραγωδίες εξ' αιτίας σπασμωδικών ακροβατισμών αποκλειστικά για πολιτικάντικα εκλογικά οφέλη.

 33. Greco avatar
  Greco 19/01/2009 20:13:38

  @37 σ΄'αυτο θα συμφωνησω,το θεμα δεν προσφερεται για εσωτερικη καταναλωση..αν ειναι να το κανει,ναι μεν θα τον βοηθησει(πολυ)τον καραμαλη,αλλα κυριος γνωμωνας στα εξωτερικα παντα πρεπει να ναι το εθνικο συμφερον

 34. ... avatar
  ... 19/01/2009 20:19:19

  Τα μασάει πάντως η Κύρα Αδάμ, ειδικά στο συμπέρασμα. Μην είμαστε βιαστικοί για τίποτα. Ειδικά όσοι λένε για τις κινήσεις ματ του Καραμανλή. Τα ίδια λέγαν για τις ρωσικές ασκήσεις και μετά μόκο...

 35. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 19/01/2009 20:26:49

  Σωστά μιλάτε οι τελευταίοι δύο (37 και 38). Μακάρι να γίνει, αλλά αν γίνει για εκλογικά οφέλη, τότε θα γίνει με λάθος τρόπο και δεν πρόκειται να υλοποιηθεί στην πράξη, θα είναι καθαρός τυχοδιωκτισμός. Θα το πάρει πίσω μετά σαν κλαμένος χάνος όποιος το κάνει, όπως έγινε με τη σημαία στα Ίμια και θα έχουμε χειρότερα.

  Μέχρι στιγμής οι κινήσεις είναι πολύ προσεκτικές από την ελληνική πλευρά. Αυτό απέδειξε η αποστολή κανονιοφόρου στην μικρο-κρίση του Καστελλόριζου, η επίσκεψη Παπούλια στο Αγαθονήσι, που ήταν κίνηση ματ, όπως απέδειξε και ο εκνευρισμός Ντόρας-Πάγκαλου, καθώς και ο όλος χειρισμός που κρατάει μπόσικα. Αν πάει για 12 μίλια, λογικά δεν θα πάει τυχοδιωκτικά. Ωστόσο, καλό είναι να προειδοποιούμε εμείς ως σχολιαστές - λαός, γιατί όλο και κάποιοι θα μας διαβάζουν.

  Να μην παρεξηγηθώ με τη λέξη τυχοδιωκτισμός, να διευκρινίσω ότι είμαι ο πρώτος που θα υποστήριζα μια τέτοια κίνηση επέκτασης στα 12 μίλια.

  Ανώνυμε 32, αν έχεις λινκ, θύμησέ μας πού ακριβώς γράφτηκε.

  Ανώνυμε 27, το ίδιο το απόσπασμα που παραθέτεις έχει την απάντηση: Μιλάει καθαρά για countries’ airspace. Των χωρών, γενική στα αγγλικά η απόστροφος. Αν δεν είσαι προβοκάτορας, δεν θα είναι δύσκολο να το καταλάβεις. Γιατί χτυπιέται η Τουρκία για το FIR αν δεν έχει σημασία κυριαρχικού δικαιώματος;

 36. spyros avatar
  spyros 19/01/2009 20:55:53

  Decay.
  Για κανένα λόγο δε θα υποτιμούσα τις γνώσεις κανενός –δεν έχω τα απαιτούμενα προσόντα-, πόσο μάλλον κάποιου που έχει σοβαρή και εμπεριστατωμένη άποψη. Συμφωνώ απόλυτα με τα τρία τελευταία post σου. Άρα το μόνο θέμα που υπάρχει ουσιαστικά –και βλέπω ότι κι εσύ εκεί προβληματίζεσαι- είναι αν η κίνηση αυτή είναι προοίμιο επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12ν.μ. Εγώ με το μικρό μου το μυαλό, δεν το βλέπω. Φοβάμαι μάλιστα μην είναι κίνηση υποχώρησης, ώστε έστω και αρνητικά για την Ελλάδα, να λήξει τώρα το θέμα των περιοχών ευθύνης –και μόνον αυτών- που είναι μόνιμη πηγή προστριβών με τη γείτονα. Και το φοβάμαι διότι αν είναι έτσι τα πράγματα, για μια ακόμα φορά θα έχουμε υποβιβάσει θέματα που άπτονται του διεθνούς δικαίου, σε διμερή ζητήματα, κατά την πάγια παραβατική απαίτηση της Τουρκίας.

 37. μαρακατου avatar
  μαρακατου 19/01/2009 21:13:41

  ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΓΛΙΤΩΣΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΥΠΑΝΑΧΩΡΩΝΤΑΣ.το συνδρομο της στοκχολμης ειναι γνωστο ως ψυχικη αποκλιση σε περιπτωσεις ισχυρων ψυχικων σοκ οπως απαγωγες, ασκηση εν γενει εντονης ψυχοσωματικης πιεσης σε ατομα και συνιστα ανακλαστικο μηχανισμο αμυνας του αδυναμου ατομου που υφισταται μια επιβολη τριτου.εκδηλουται ως μηχανισμος ταυτισης και αυτοενοχοποιητικης εκλογικευσης της στασης του προς εαυτον θυτη.υποσυνειδησιακα λειτουργει ως καταφυγιο αμυνας ,ταυτιση με τον κακο για να τον εξευμενιση.το θυμα γινεται κατ'έπιδιωξη ψυχαναγκαστικα 'φιλος' για να εκμαιευσει το μη κακο απο τον κακο.οι διακρατικες σχεσεις ως προβολες συνισταμενων συνολων εμφανιζουν συχνα διαπροσωπικες μορφες συνδρομων ως εξηγητικα και διεθνων συσχετισεων.ουδεμια απορια προκαλει λοιπον η στασις της επισημης ελλαδος.Και ετι περισσοτερο μεμονωμενων προσωπων και sui generis συμπεριφορικοτητων αυτων.

 38. salmonellas avatar
  salmonellas 19/01/2009 21:27:05

  Γιατι να το κρυψουμε αλλωστε, ειναι γνωστη η δειλια των συγχρονων Ελληνων πολιτικων εναντι της Τουρκιας. Πολυς λογος για ψυχραιμια και αλλα τετοια που εφευρισκουμε για να φιλησουμε τελικα παντουφλα. Οταν δεν ξερετε πως να χειριστητε τα πραγματα αδερφια, υπαρχει και η λυση της παραιτησης. Αν δεν ξερετε, αλλα επιμενετε να παιρνετε στο λαιμο σας ενα ολοκληρο εθνος, κινδυνευετε με τα καμωματα σας να χαρακτηριστειτε αρνητικα.Ελπιζω να καταλαβε και η νεαζουσα . Εγω παντως δεν θα ηθελα με τιποτα να γινω αρχηγος κομματος κατω απο τετοιες προυποθεσεις.

 39. spyros avatar
  spyros 19/01/2009 21:28:44

  Πολύ καλή η αναφορά σου στο σύνδρομο της Στοκχόλμης και γενικά πολύ επίκαιρη. Πιστεύω όμως ότι διαχρονικά, η συμπεριφορά της Ελλάδας στη διεθνή σκακιέρα δεν είναι απόρροια μόνο συμπλεγματικών κατάλοιπων, αλλά παθολογικής ανικανότητας και μικρομετρικού συμψηφισμού με τα εσωτερικά προβλήματα.

 40. salmonellas avatar
  salmonellas 19/01/2009 21:32:37

  Ποσες αναφορες εγιναν για το περιστατικο με το αεροπλανο της Αλεξανδρουπολης σημερα στα δελτια ειδησεων των 8μμ? Ερωτω, μια και εγω δεν ειδα καμμια.

 41. Nick avatar
  Nick 19/01/2009 21:39:43

  Ακόμη βλέπεις ειδήσεις στη TV;;

 42. spyros avatar
  spyros 19/01/2009 21:44:58

  salmonella, ακόμα καλύτερα θα ήταν να κόψεις τα δελτία των 8. Αν μάλιστα είσαι σε ¨κρίσιμη¨ ηλικία, είναι επιτακτική ανάγκη. Μόνο ζοχάδα και σύγχυση μπορούν να σου προσφέρουν.

 43. vaggelas avatar
  vaggelas 19/01/2009 21:45:35

  Εγώ αυτό που κατάλαβα είναι ότι τους δίνουμε λίγο διεθνή εναέριο χώρο στα όρια του ανατολικού FIR, με αντάλλαγμα την επάκταση των θαλάσσιων και εναέριων συνόρων στα 12νμ.

  Πάνε για να θέσουν έμμεσα θέμα επέκτασης στα 12νμ.

 44. anonymous avatar
  anonymous 19/01/2009 21:50:42

  @44 Σπύρο επέτρεψε μου να συμπληρώσω...

  δηλαδή συμπεριφοράς που έπεται, του μικρομετρικού ανταγωνισμού με αφορμή τις εσωκομματικές αντιπαλότητες...,που μένει υπό διερεύνηση κάτω από ποίο καθεστώς και πως, βλέπουν το φώς της επικαιρότητας,και μάλιστα σε συγκεκριμένες χρονικές συγκυρίες.

 45. vaggelas avatar
  vaggelas 19/01/2009 21:50:56

  Στον αέρα και παρά τις προκλήσεις των απέναντι με την εισαγωγή των ιπτάμενων ραντάρ η πολεμική αεροπορία κάνει πραγματικό πάρτι.

  Τα μεμέτια έχουν φάει πολύ ξύλο τον τελευταίο μήνα.

  Για την επέκταση κι αν το σκέφτονται σοβαρά, υπάρχει πλέον στο ισοζύγιο στρατιωτικής ισχύος ένα παράθυρο ευκαιρίας μέχρι το 2011 περίπου το οποίο δικαιολογεί την σκέψη τους.

 46. salmonellas avatar
  salmonellas 19/01/2009 21:57:21

  Τα F-16 δεν τα ειδε ο Μειμαρακης, δεν τα ειδε η Ντορα, τα ειδε η ΥΠΑ, η οποια φαινεται οτι υποχρεωθηκε να προσθεσει οτι δεν απειλησαν το αεροπλανο. Κατα καποιους, κτυπησε το συστημα προειδοποιησης συγκρουσης, κατα αλλους - πιο επισημους - οχι.

  Επειδη δεν μου αρεσει ο ρολος του χαζου τον οποιο επιμενει να μου σερβιρει η κυβερνηση, απαιτω μια ξεκαθαρη τοποθετηση. Ιδου η Ροδος σαινια, περιμενω..Σημερα.

 47. sfirao kleftika avatar
  sfirao kleftika 19/01/2009 22:23:41

  Στο FIR Αθηνών η Ελλάδα ασκεί αρμοδιότητες εναέριας κυκλοφορίας που της έχουν ανατεθεί από τον ICAO (International Civil Aviation Organisation, Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας) και που καμιά απολύτως σχέση έχουν με "κυριαρχικά δικαιώματα". O FIR είναι διαφορετικός από τον ελληνικό εναέριο χώρο.

  Σε κανένα απολύτως κείμενο του ICAO δεν προβλέπεται ρητά η υποχρέωση υποβολής σχεδίου πτήσεως από τα στρατιωτικά αεροσκάφη για πτήσεις στον διεθνή εναέριο χώρο. Αντίθετα γίνεται ρητή αναφορά στο βασικό κείμενο της συνθήκης του ICAO του 1947 περί μη ισχύος της συνθήκης αυτής, για τα στρατιωτικά αεροσκάφη.

  Σε μεταγενέστερες αποφάσεις του ICAO εκφράζεται η παρότρυνση-επιθυμία όπως τα στρατιωτικά αεροσκάφη καταθέτουν σχέδια πτήσεως για λόγους ασφαλείας πτήσεων.

  Ουδεμία από τις μεγάλες χώρες τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα αποδέχεται τη θέση της Ελλάδας (αναχαίτιση στρατιωτικών αεροσκαφών στον FIR). Το ίδιο και το ΝΑΤΟ. Οι μεγάλες δυνάμεις, όπως η Αμερική και η Γαλλία, απαιτούν υποβολή σχεδίου πτήσεως από στρατιωτικά αεροσκάφη για πτήσεις εντός των αντίστοιχων FIR, επικαλούμενες όχι τους κανόνες του ICAO, αλλά σκοπούς αεράμυνας.

  Ετσι, οι Αμερικανοί απαιτούν από όλα τα στρατιωτικά αεροσκάφη εγγύτερα των 200 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του Ατλαντικού να υποβάλλουν σχέδια πτήσεως. Αυτό είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που εμείς υποστηρίζουμε για ICAO.

  Κατά το παρελθόν και με παρέμβαση ΝΑΤΟϊκών αξιωματούχων έγινε προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης. Δυστυχώς λύσεις που στην ουσία επέλυαν το πρόβλημα και ικανοποιούσαν σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις της Ελλάδας δεν έγιναν αποδεκτές κυρίως από τον φόβο του πολιτικού κόστους και των πιθανών περί εθνικής μειοδοσίας καταγγελιών.

 48. απολολός κουκουές avatar
  απολολός κουκουές 19/01/2009 23:11:49

  ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙΩΤΕΣ, ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

 49. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 20/01/2009 00:44:53

  Μια ολόκληρη μέρα γίνεται συσκοτισμός εδώ από τους πάγιους σχολιαστές-απολογητές της κυβερνητικής πολιτικής για τα δυο αυγά Τουρκίας, που όταν δεν υποκύπτουν στο σύνδρομο του απολογητισμού επαρκούνται να καθυβρίζουν.
  Και έρχονται και από πάνω να ψευτοκλάψουν γιατί "χτύπησα" τον Καραμανλή (λες και αυτός δεν πρόκειται να φάει την πουτίγγα γι αυτό το λόγο) διαστρεβλώνοντας, αφού δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν καν μέσα στην εμπάθεια τους, το σχόλιο 4, που έγραψα.
  Γιατί είμαι από τους λίγους που έχουνε υποστηρίξει τον Καραμανλή εδώ σε τίμια και όχι στημένη βάση, στα ελάχιστα και τραγικά συρρικνωμένα που μπορεί αυτό να γίνει, χωρίς να εγκαταλείψουμε τα πλαίσια μιας ελάχιστης σοβαρότητας.
  Και μιλάνε για υποδεκάμετρα και μοιρογνωμώνια, ζητώντας από τον διαχειρηστή "χάρτες υψηλής ανάλυσης" και το λουρί της μάνας, για να θεμελιώσουν τις φαιδρές "εικασίες" τους, ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, ΠΑΡΑΚΑΜΠΤΟΝΤΑΣ ΟΛΑ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΥΧΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΔΙΕΠΕΙ.
  ΠΟΙΑ ΔΩΔΕΚΑ ΜΙΛΙΑ ΤΣΑΜΠΟΥΝΑΤΕ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ, ΟΤΑΝ ΠΡΟΣΦΑΤΑ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΑΝΟΝΙΟΦΟΡΟΣ ΕΦΤΑΣΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΡΑΦΗΝΑ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΟΥΝΙΟ;
  Και όταν μιλάω για "διαθήκη", δεν μπορεί να χωρέσει στη διάνοιά σας, ότι αυτή υπογράφεται πριν καθαρίσουν κάποιον; Ή γράφετε σχόλια σε κανένα σάιτ, που ασχλείται με τι χρώμα φουρό φοράνε οι πεταλούδες στη Ανταρκτική; Δεν έχετε καταλάβει ότι αυτή τη στιγμή πριονίζεται βάναυσα η καρέκλα του ΚΚ; Και τί σόι υπηρεσίες πάτε να του προσφέρετε με αυτόν τον τρόπο; Ή δεν ήτανε ο "Παλαιοπολιτικός", που τα έγραψε εχθές εδώ;
  Μα εγώ τα λέω και από πολύ παλιότερα. Από το καλοκαίρι. Πολιτικές αναλύσεις κάναμε, διαρήξαμε τα ιμάτια μας με τα Σοράκια για το γυαλιά-καρφιά που έγινε, με αποτέλεσμα να γίνει η δημόσια εικόνα του Κώστα λιώμα (άλλο τι λένε οι δημοσκοπήσεις της πλάκας, πηγαίνετε σε καμιά γειτονιά λίγο πιο έξω από το Κολονάκι και τη Φιλοθέη να ρωτήσετε), αστρολογικές αναλύσεις κάναμε, οροσκόπια καταβάσαμε, μήπως και αντιληφθείτε τι περιμένει τον Κώστα, αλλά εσεις τον χαβά σας. Εκτος κι αν είσαστε ντοράκια, οπότε ξεσκεπάζεστε ακόμη χειρότερα, με αυτά.
  Τι να τα κάνω τα υποδεκάμετρα ρε μάγκες και τις δήθεν παραγράφους, που επαίρεστε ότι δήθεν κατέχετε; Εδώ μιλάνε τα πράγματα από μόνα τους.
  ΣΤΗ ΦΑΣΗ ΠΟΥ ΚΛΙΜΑΚΟΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΙΟΝΙΣΜΑ ΤΗΣ ΚΑΡΕΚΛΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ:
  -Τα σκάνδαλα (όχι μέσα σε εισαγωγικά, κατανοήστε το)
  - Το πριόνισμα Μαγγίνα, Βουλγαράκη, Ρουσόπουλου
  - Τα εξωφρενικά μέτρα Αλογοσκούφη και το σκουπόξυλο
  - Τη στημένη δολοφονία του Γρηγορόπουλου και το μέγα μπάχαλο

  ΟΠΩΣ ΦΩΝΑΖΑΜΕ ΜΕ ΤΟ ΝΙΚΟ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ

  ΔΕΝ ΠΗΡΑΤΕ ΕΙΔΗΣΗ
  -Την κανονιοφόρο;
  -Την παρενόχληση πολιτικού αεροσκάφους;
  -Τα επισόδεια με πολιτικά αεροσκάφη;
  -Τις προκλήσεις στις δήθεν "γκρίζες" ζώνες;

  Και στη φάση που ο κόσμος τραβάει με αυτά τα ις μαλιά του - διαβάστε και καμιά ιστοσελίδα - με τις καταγγελίες για ενδοτισμό, βγαίνουν η Ντόρα και ο άνθρωπος του Σουφλιά, Μεϊμαράκης να κάνουν ρυθμίσεις που δίνουν αφορμή ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΟΓΟΣ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ.
  ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΡΙΟΝΙΣΜΑ ΤΟΥ ΚΚ, ΤΟΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΙΟΝΙΣΜΑ;

  Και εάν δεν το εννοείς έτσι, πονηρά κυρία, τότε βγάζεις μια ανακοίνωση του Υπουργείου, που τη στέλνεις όπου μαζεύεται ο κόσμος και λες: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΙΩΣ.

  Ρίχτε λοιπών μια επίσκεψη στα μπλογκς στρατηγικής και αλλού για να δείτε τι βρισίδι πέφτει, με κεντρική λέξη το ΠΡΟΔΟΣΙΑ.
  Αν θέλετε να κάνετε κάτι για τον Κώστα, βάλτε στην τσέπη τα υποδεκάμετρα και τις ψεύτικες μαγκιές για γνώσεις που δεν έχετε, κόφτε τις εξυπνάδες για "χάρτες υψηλής ανάλυσης" και το λουρί της μάνας και τραβάτε στα μπλογκς να το πείτε έξω από τα δόντια:
  ΤΟΝ ΠΡΙΟΝΙΖΟΥΝ ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙ ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΛΟΓΟ.

  Γιατί σύντομα αυτός θα είναι παρελθόν.
  Και τότε ίσως καταλάβετε γιατί έγραφα για "διαθήκη".
  Αλλά τότε θα σας έχει φύγει ο τσαμπουκάς - εκτός αν είσαστε ντοράκια. Οπότε εδώ είμαστε πάλι.

 50. Αριστείδης avatar
  Αριστείδης 20/01/2009 00:50:54

  Γιατί κουράζεστε παιδιά;
  Όπου κι αν είναι τα σύνορα, οι εχθροί της Ελλάδας είναι ΕΝΤΟΣ αυτών.

 51. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 20/01/2009 00:55:53

  @Αριστίδης
  Επειδή είναι παράγκα να την κάνουμε μπάζα;
  Το PC για να γράφεις σχόλια θα το κρεμάσεις τότε στις νερατζιές;

 52. Αλέξης avatar
  Αλέξης 20/01/2009 01:45:35

  Για να δούμε πότε σ' αυτή τη χώρα κάτι τύποι σαν τον "Anonymous 1:07 am" θα ξεπεπάσουν τον ανόητο φανατισμό τους και θα δουν επιτέλους την πραγματικότητα.
  Το αστείο είναι ότι πιστεύει πως είναι και έξυπνος

 53. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 20/01/2009 11:24:08

  ΠΡΟΣ ΓΡΑΙΚΥΛΟΥΣ, -με κατανόηση για την ολοκληρωτική αποσιώπηση! ΟΥΣΤ!
  ***

  "RED FLAG> H Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, συνέτριψε τ αμερικανικά μαχητικά στη βάση NELLIS της Nεβάδα!"


  Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ ΣΕ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΒΑΘΜΟ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΠΛΕΟΝ ΣΚΛΗΡΗ, ΔΥΣΚΟΛΗ, ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ…ΤΗΝ RED FLAG!

  ΤΟ 2008 ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΣΗΜΑΔΙΑΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ (Π.Α.) ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΑΥΤΗ ΕΛΑΒΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΕΟΝ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ, ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΟΗΤΗ RED FLAG, ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ[USAF].

  H AEΡΟΠΟΡΙΑ ΜΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΜΕ ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΗΣ, ΤΗΝ 343 ΜΟΙΡΑ, ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΠΟ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ .ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΗΤΑΝ ΑΚΡΩΣ ΟΔΥΝΗΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ: Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΕΛΗΞΕ ΜΕ ΤΟ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ 11 – 0 ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ, ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ F15, F16 ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΑ F15 ΜΕ ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΟΥΣ ΠΛΕΟΝ ΙΚΑΝΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕΣ ΤΗΣ USAF ΤΗΣ 64ΗΣ ΜΟΙΡΑΣ AGGRESSORS .

  ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΜΕΡΑ [ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΑΝ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΜΕΙΚΤΩΝ ΠΑΚΕΤΩΝ] ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΟΤΙ ΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ, ΔΗΛΑΔΗ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 13 ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ 4 ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΣΑΝ ΤΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ. ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ, ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ, ΗΤΑΝ ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ USAF: 6 ΚΑΤΑΡΡΙΨΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΜΟΛΙΣ 3 ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΟΥ ΜΑΧΟΝΤΑΝ ΣΕ ΑΝΑΛΟΓΙΑ… 3,2 ΠΡΟΣ 1 !!!!!!.

  ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΔΗΛΑΔΗ, ΑΝ ΔΕΝ ΕΠΡΟΚΕΙΤΟ ΠΕΡΙ ΑΣΚΗΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΥΡΑ, ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΘΑ ΘΡΗΝΟΥΣΑΝ 17 ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΚΑΙ ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ, ΕΝΑΝΤΙ 3 ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ !!!!!!!

  ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ RED FLAG ΥΠΗΡΞΕ ΤΕΤΟΙΑΣ ΕΥΡΕΙΑΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΞΕΝΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ AΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΠΑΝΙΑ Η ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΔΙΑΦΟΡΑ. Η ΑΣΚΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ ΝΕLLIS ΤΗΣ ΝΕΒΑΔΑ, ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ Η ΠΛΕΟΝ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΗ.

  (Αναρτήθηκε από killbill- "κουρδιστός")

  ΣΣ: συγνώμη για τα κεφαλαία, αλλά...

 54. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 20/01/2009 11:33:58

  @Μποτίλια: "- Τη στημένη δολοφονία του Γρηγορόπουλου και το μέγα μπάχαλο". ΣΤΗΜΕΝΗ;;;

 55. spyros avatar
  spyros 20/01/2009 12:01:46

  @Μποτίλια
  ???

 56. ... avatar
  ... 20/01/2009 12:34:02

  Ε αφού φωνάζετε και με τον Νίκο, τότε εντάξει...

 57. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 20/01/2009 13:36:07

  @Νήπιος Γέρων
  @spyros
  Δυστυχώς δεν μπορώ να ποστάρω σεντόνι γιατί το μηχάνημα μου έχει ανάψει.

 58. Σωτηρης avatar
  Σωτηρης 20/01/2009 17:37:34

  Πρόκειται για αναδημοσιευση απο παλαιότερο άρθρο της Κ.ΑΔΑΜ είναι απο την Ελευθεροτυπία της 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2002
  http://www.hcaa-eleng.gr/greek/reports/2002/el25092002.html
  οπου εχει και απάντηση απο το Υπουργείο Μεταφορων http://www.hcaa-eleng.gr/greek/reports/2002/ypa26092002.html

 59. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 21/01/2009 13:41:18

  Κουμουτσάκος: Καμία αλλαγή στο FIR Αθηνών

  Αβάσιμες για τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών οι πληροφορίες περί αλλαγής του FIR Αθηνών.

  Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με δημοσίευμα περί αλλαγής του FIR Αθηνών, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος, χαρακτήρισε «απολύτως αβάσιμες» τις εκτιμήσεις και τους ισχυρισμούς περί αλλαγής του FIR Αθηνών, τονίζοντας ότι «ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

  Ο κ. Κουμουτσάκος διευκρίνισε ότι πρώτον, ως προς το έγγραφο-πρακτικό που δημοσιεύτηκε «αφορά απεικόνιση του FIR Αθηνών και όχι επανακαθορισμό ή τροποποίησή του».

  Δεύτερον, η διενέργεια συσκέψεων για την διευκρίνιση αυτών των διαδικαστικών θεμάτων γίνεται γιατί η αποτύπωση με σύγχρονο, ψηφιακό τρόπο συνεπάγεται εξειδικευμένη εργασία από αρμόδιους φορείς και έχει οικονομικό κόστος που θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

  Τρίτον, στο πρακτικό αναφέρεται ρητά ότι θα ακολουθηθεί η συμφωνηθείσα στο πλαίσιο του ICAO γραμμή και ότι θα ληφθεί ειδική μέριμνα προκειμένου να συμπέσει η συγκεκριμένη απεικόνιση με τα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα. «Δεν μετακινείται τίποτα», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.

  Τέλος, υπενθύμισε ότι τα όρια του FIR Αθηνών έχουν καθοριστεί με περιφερειακή, άρα με διεθνή συμφωνία, στο πλαίσιο του ICAO (1950-1952-1958) και για οποιαδήποτε μεταβολή τους απαιτείται αντίστοιχη διεθνής συμφωνία.

 60. KaryID avatar
  KaryID 21/01/2009 16:08:41

  Τώρα βεβαιώθηκα και επίσημα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.