17/08/2013 14:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αλβανία: βία σε βάρος Χριστιανών


Πριν μερικές ημέρες ήρθε στην Ελλάδα ο Σοσιαλιστής νέος πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντι Ράμα, και έτεινε χείρα φιλίας στην κυβέρνηση ενώ συναντήθηκε και με τους «συντρόφους» του στο ΠΑΣΟΚ. Όλοι ελπίζουμε σε καλές σχέσεις με την Αλβανία, άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι υπάρχει μια ισχυρή μειονότητα Ελλήνων στη γειτονική χώρα που δεν περνάνε και πολύ καλά.

Ωστόσο, χθες κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Αργυροκάστρου της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας κατήγγειλαν «βία εις βάρος των κληρικών και πιστών της Πρεμετής».

«Απ' το πρωί σήμερα, Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013, και ενώ όλη η Ορθόδοξη Κοινότητα συνεχίζει να βιώνει το Πανηγύρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου [...] ομάδες παραστρατιωτικών (με τη συμπαράσταση δημοτικών υπαλλήλων και την κάλυψη της Δημοτικής αρχής), με πρόσχημα ότι δήθεν εκτελούν κάποια δικαστική απόφαση, άσκησαν ποικιλόμορφη βία εις βάρος των κληρικών και πιστών της Πρεμετής» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Αργυροκάστρου.

Γίνεται, επίσης, λόγος για «παραβίαση κάθε έννοιας περί δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά αυτού της ελεύθερης άσκησης της πίστεως». Οι κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Αργυροκάστρου διαμαρτύρονται διότι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση, «με τρόπο βίαιο κτυπήθηκαν οι ιερείς της πόλεως αυτής», «παρεμποδίστηκαν με βίαιο τρόπο οι πιστοί να εισέλθουν στο Ναό τους και να ασκήσουν τα λατρευτικά τους καθήκοντα», «αρπάχτηκαν αντικείμενα αυτού του ναού με πρόσχημα εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων, οι οποίες ωστόσο έχουν παραγραφεί» και «συνέβησαν πράξεις ιεροσυλίας, καθώς βάνδαλοι έβαλαν χέρι επί ιερών εικόνων, λατρευτικών σκευών κλπ».

Διαμαρτύρονται, επίσης, διότι «δυνάμεις σκοτεινές, επικαλούμενες δήθεν δικονομικές διαδικασίες, στην ουσία επιδιώκουν να απομακρύνουν βίαια τους πιστούς απ' τους λατρευτικούς τους χώρους και τα ιερά κτίσματα» και σημειώνουν: «Με ειδικό νόμο η Πολιτεία έχει κατοχυρώσει τη Συμφωνία μεταξύ του Υπουργικού Συμβουλίου και της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας, όπου προτεραιότητα δίνεται στη διασφάλιση της ελευθερίας πρόσβασης στους ιερούς χώρους και της εγγύησης των λατρευτικών συνάξεων».

Οι κληρικοί υπογραμμίζουν πως «δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια, με κάθε τρόπο και μέσο, ώστε το δικαίωμά μας, ιδιοκτησίας και ελεύθερης χρήσης του Ναού της Ενορίας των Εισοδίων της Παναγίας, να γίνει πλήρως σεβαστό» και ζητούν «οι σκοτεινές δυνάμεις που κινούνται εκτός ελέγχου του κράτους δικαίου και του πνεύματος διαλλακτικότητας και κοινωνικής συνοχής και που διέπραξαν τα σημερινά βίαια επεισόδια, να πάρουν την απάντηση και τιμωρία όπως το αξίζουν απ' το Νόμο».

Τα γεγονότα αυτά ασφαλώς προκαλούν έντονη ανησυχία καθώς είναι γνωστές πλέον οι συγκρούσεις και για θρησκευτικούς λόγους στην Αίγυπτο και την υπόλοιπη Μέση Ανατολή. Ο Ράμα πρέπει να τους μαζέψει όλους εκείνους που στοχεύουν στη δημιουργία έντασης σε βάρος των χριστιανών. Διότι άμα ανάψει η σπίθα, άντε να τη σβήσεις.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, ανέφερε τα εξής:

«Μας προκαλούν βαθειά ανησυχία πληροφορίες για βίαια επεισόδια που έλαβαν χώρα, σήμερα, στην πόλη Πρεμετή, στον ιερό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου.

»H βίαιη απομάκρυνση κληρικών, η σφράγιση του ιερού Ναού, την επομένη μάλιστα του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η παρεμπόδιση πιστών να προσέλθουν στον τόπο της θρησκευτικής τους λατρείας, καθώς και η αφαίρεση εικόνων και ιερών σκευών από το χώρο του Ναού είναι πράξεις απαράδεκτες και καταδικαστέες, ανεξαρτήτως οποιουδήποτε νομικού ισχυρισμού.

»Ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας, η προστασία των χώρων λατρείας και η ανεμπόδιστη άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων είναι χαρακτηριστικό εκ των ων ουκ άνευ ενός κράτους δικαίου και θεμελιώδες στοιχείο του κοινοτικού κεκτημένου και του ευρωπαϊκού θεσμικού πολιτισμού.

»Ελπίζουμε συνεπώς οι ενέργειες αυτές να έγιναν ερήμην της αλβανικής κυβέρνησης.

»Η Πρεσβεία μας και οι Προξενικές μας Αρχές στη χώρα έχουν λάβει οδηγίες να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς το ζήτημα».

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. sender avatar
  sender 17/08/2013 14:54:54

  Νέα Εποχή διωγμών.

 2. Stef avatar
  Stef 17/08/2013 16:34:25

  Σιγά! Η Ελλάδα...κοιμάται...

 3. occultist avatar
  occultist 17/08/2013 17:23:36

  Αμεση απέλαση ικανού αριθμού Αλβανών από την χώρα μας. Μπλόκα στους σταθμούς του Μετρό και στάσεις λεωφορείων, δακτυλοσκόπηση και καταγραφή βιομετρικών στοιχείων και άμεση απέλαση. Εάν θέλουν ας έλθουν πάλι. Θα είναι και καταγεγραμμένοι και η Αλβανική κυβέρνηση θα έχει πάρει το μήνυμα.

 4. η Dimi avatar
  η Dimi 17/08/2013 18:20:21

  Noiazomai (βίντεο) - Bόρειος Ήπειρος: H Γη των Αετών
  Η μαρτυρική Βόρειος Ήπειρος, είναι άγνωστη εντελώς στη μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνισμού! Η ιστορία, η κληρονομιά, η πορεία της, τα δίκαιά της, τα κεκτημένα της, οι εικόνες της, οι ήρωές της, οι Άγιοί της, οι άνθρωποί της, που εξακολουθούν ακόμη και τώρα, σήμερα, να υφίστανται την τρομοκρατία, τις αρπαγές και τις δολοφονίες των Αλβανών, που ακολουθούν πιστά και μεθοδικά το Σχέδιο Υφαρπαγής της, ώστε να αποτελέσει το Έκτο Αστέρι στη νέα κοινή Σημαία, στην Αλβανική Αστερόεσσα της Μεγάλης Αλβανίας! Ο Ελληνισμός, μέσα κι έξω από τη μαρτυρική, καταματωμένη Γη, δεν θα το επιτρέψει!

  To Νoiazomai δημιούργησε αυτό το βίντεο στα πλαίσια σειράς ιστορικών πρωτοβουλιών, όπως το Άνοιγμα του Βορειοηπειρωτικού Φακέλου, η Επιστολή για το Βορειοηπειρωτικό προς τον Πούτιν της Ρωσίας και η διαρκής ευαισθητο-ποίηση της κοινής γνώμης, επειδή τα Σχέδια που υπάρχουν είναι και εφιαλτικά και αληθινά και τα γνώριζε άριστα και τα αποκάλυψε ο αείμνηστος στενός συνεργάτης και συναγωνιστής του Νoiazomai Δημοσιογράφος Λάμπρος Παπαντωνίου! | πηγή: noiazomai.net | 20 Αυγούστου, 2010 |

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ η Dimi 17/08/2013 20:04:31

   .. «Εμείς θα σχολιάσουμε μερικές αράδες, για το τι ακριβώς συμβαίνει και τι αφορά εμάς, τους Έλληνες. Φέτος (2011), εμφανίζονται στα επίσημα σχολικά εγχειρίδια, με την έγκριση του Αλβανικού Υπουργείου Παιδείας η νέα γενιά των αλβανών, διδάσκεται, (μαθαίνουμε ότι διδάσκεται),
   σε μετάφραση, πρώτη από τις αράδες, η εξής:

   «Η Βορειοδυτική Ελλάδα, από τη Φλώρινα ως τη Πρέβεζα είναι αλβανικό- εθνικό έδαφος. Στο οποίο αιμοσταγείς «Έλληνες» πραγματοποίησαν- «εθνοκάθαρση» στους τσάμηδες που πλειοψηφούσαν στα χώματα αυτά».

   Δεύτερο απόσπασμα που μάς αφορά απόψε:
   Μαθαίνουμε λοιπόν, ότι στο νέο εγχειρίδιο που τα νεαρά αλβανόπουλα χρησιμοποιούν στο μάθημα του λυκείου αν δεν κάνω λάθος: «οι αλβανοί έχουν το ίδιο dna με τον βασιλιά Πύρρο της Ηπείρου και την Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.»

   To τρίτο σημαντικό απόσπασμα λέει:
   Tο βιβλίο της γεωγραφίας (αυτή τη φορά), το οποίο εκδόθηκε φέτος κι αποτελεί διδακτική ύλη, αναφέρει τα εξής: «Στις αλβανικές περιοχές που έμειναν εκτός αλβανικού κράτους περιλαμβάνονται: το Κοσσυφοπέδιο, τμήματα του Μαυροβουνίου και της Σερβίας, η μισή έκταση των Σκοπίων και βέβαια, ολόκληρη η Βόρειο-Δυτική Ελλάδα, με τους Νομούς: Φλώρινας, Καστοριάς, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, και επίσης το Βόρειο Τμήμα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Μάλιστα, οι μαθητές μέσω άσκησης, φίλες και φίλοι μου, καλούνται ν’ αντιστοιχήσουν τις περιφέρειες, της εντός εισαγωγικών «Μεγάλης Αλβανίας». Αποσπάσματα λοιπόν, από βιβλίο ιστορίας και από βιβλίο γεωγραφίας ήταν αυτά που μόλις ακούσαμε. Δεν χρειάζεται νομίζω, να είναι κανείς ιδιαίτερα εκπαιδευμένος στο να καταλάβει, τι είναι αυτό που κρύβεται κάτω από αυτά.

   Θα ήθελα λοιπόν, να δώσω τον λόγο στον κ. Μπάμπη Καραθάνο, κατ’ αρχάς επειδή προέρχεσθε κ. Καραθάνο από τη περιοχή της Βορείου Ηπείρου και γνωρίζετε καλά, να πω τη νοοτροπία, τον τρόπο σκέπτεσθαι των ανθρώπων εκεί. Πως βρίσκετε κατ’ αρχάς, σαν πρώτη τοποθέτηση, αυτά που ακούσατε;

   Μ. Καραθάνος: «Aκούστε, αυτά που διδάσκονται τα αλβανόπουλα αλλά και δυστυχώς και τα ελληνόπουλα, διδάσκονται εδώ και δεκαετίες. Δηλαδή, τα βιβλία που διδάσκονταν επί εποχής Χότζα, με πολύ μικρές αλλαγές, διδάσκονται και σήμερα. Για μένα δεν είναι πρωτόγνωρο, προφανώς για πολλούς μη μυημένους να είναι. Η αλβανία και κατά την υποτιθέμενη περίοδο δημοκρατίας, συνεχίζει να κάνει αυτή τη προπαγάνδα που δεν στηρίζεται σε κανένα ιστορικό στοιχείο»..

   ~YT τηλεοπτική εκπομπή «Με τα Χρώματα του Λόγου»:
   «Τι διδάσκουν στα σχολεία της Αλβανίας για την Ελλάδα (1)» – (απόσπασμα) | 27 Μαΐου, 2011 | © Copyright 2010 – 2011 |
   Δημοσιογραφική επιμέλεια: Λένα Λιβανός |

 5. KIK avatar
  KIK 17/08/2013 18:50:20

  ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΗ ΜΟΥ ΓΝΩΜΗ Ο κ.ΥΠΕΞ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΘΑΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΔΙΑΚΟΨΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟΥ , ΝΑ ΕΙΧΕ ΚΑΛΕΣΕΙ ΤΟΝ ΑΛΒΑΝΟ ΠΡΕΣΒΗ ,ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΧΕ ΕΠΙΔΟΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΙΝΩΣΗ.ΑΛΛΑ ΑΥΤΑ ΣΕ ΣΟΒΑΡΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕ ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ Ε ΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΗΣ!ΕΜΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΗ ΜΟΥ ΓΝΩΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΓΙΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ!!!!!!

 6. dem avatar
  dem 17/08/2013 18:56:13

  »Η Πρεσβεία μας και οι Προξενικές μας Αρχές στη χώρα έχουν λάβει οδηγίες να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς το ζήτημα».....

  Σε αυτές τις περιπτώσεις οι προξενικές αρχές δεν πρέπει να παίρνουν εντολές για να κάνουν διάβημα διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση των Αλβανών;;; Εσείς κ.κ. του ΥΠΕΞ απλά παρακολουθείτε τα τεκταινόμενα από τις παραλίες;;;

 7. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 17/08/2013 19:50:22

  Καλά αυτός δεν είχε εκλεγεί με την στήριξη των εκεί Ελλήνων;Ηταν συνασπισμός κομματων αλλά φαίνεται δεν υπάρχει συνασπισμός ιδεών..

 8. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 17/08/2013 19:50:34

  Είναι το ευχαριστώ για το ψωμί που φάγαν και τρώνε από τους Ελληνες.
  Αχάριστος και ανθελληνικός λαός.ΟΥΣΤ.

 9. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 17/08/2013 21:31:36

  Αναμένω με πολύ ενδιαφέρον την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα. Ακόμη το μελετάνε...

  • Mmm avatar
   Mmm @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 17/08/2013 22:57:06

   Η απαντηση της ΝΔ δηλ. είχε κάτι το αξιοσημείωτο;

 10. sender avatar
  sender 18/08/2013 00:23:25

  Μελαγχολική αυλαία για το Α'ΣΣ στην Δ.Μακεδονία,μετά από 100 χρόνια συνεχούς παρουσίας και εθνικής εμψύχωσης.

 11. Kynikos avatar
  Kynikos 18/08/2013 05:44:40

  Θα ρωτήσω εγώ ο αφελής...τί πιστεύετε ότι θα έκανε τους Αλβανούς να διστάσουν ή να φοβηθούν...όταν έχουν απέναντί τους μια χώρα επαίτη και περίγελο της οικουμένης και πάλι καλά να λέμε...

 12. Το κέντρο του κόσμου. avatar
  Το κέντρο του κόσμου. 18/08/2013 11:19:26

  ΑΟΖ . Η πηγή του γεγονότος στην Πρεμετή. Διατάραξη σχέσεων με την Αλβανία. Ηθικοί αυτουργοί Τούρκοι, Άγγλοι. Σκοπός τους: Σύγχυση, ανησυχία, αρνητικό κλίμα. Σκοπός μας το συμφέρον μας.
  Ξέρουμε και εμείς σκάκι μην ξεγελιέστε. Δεν πέφτουμε στην παγίδα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.