09/09/2009 21:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αλβανία: Η 51η Πολιτεία των ΗΠΑ;Με μια πρώτη ματιά, οι σχέσεις Αλβανίας – ΗΠΑ, ίσως να φαίνονται ταραγμένες. Μόλις πέρσι το καλοκαίρι, ο Αμερικανός πρέσβης στα Τίρανα είχε κατηγορηθεί πως συνήργησε με τον υπουργό Άμυνας της χώρας, στη κάλυψη σκανδάλου που είχε να κάνει  με προμήθειες πεπαλαιωμένου και άχρηστου κινεζικού πολεμικού υλικού. Ο Αμερικανός μεσάζοντας διώχθηκε ποινικά, ο υπεύθυνος για την αποκάλυψη του σκανδάλου βρέθηκε νεκρός, και ο επικεφαλής της  αμερικανικής Ηomeland security, κατηγορήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ πως «ξέχασε» να δηλώσει το συμβόλαιο που είχε συνάψει με την αλβανική κυβέρνηση στα πλαίσια του lobbying. Σήμερα όμως, οι σχέσεις  μεταξύ των δυο έχουν μάλλον εξομαλυνθεί και αυτό που επικρατεί είναι κάτι σαν «λατρεία της προσωπικότητας» με κύριο αντικείμενο θαυμασμού τον πρώην πρόεδρο George W. Bush!

Η υποδοχή που έτυχε ο τότε πρόεδρος Bush, όταν επισκέφτηκε την «ισλαμική» Αλβανία το 2007, ήταν άνευ προηγουμένου. Σε μια περίοδο που η εικόνα του στην Αμερική είχε πέσει στο ναδίρ, οι Αλβανοί τον υποδέχθηκαν ούτε λίγο ούτε πολύ ως εθνικό τους ήρωα και σωτήρα. Τα αλβανικά ταχυδρομεία προχώρησαν στην έκδοση τριών γραμματοσήμων με θέμα τους τον Αμερικανό πρόεδρο, ενώ δόθηκε το όνομά του και σε κεντρικό δρόμο των Τιράνων. Το αλβανικό κοινοβούλιο ενέκρινε ομόφωνα νόμο που επιτρέπει «τις αμερικανικές δυνάμεις να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε επιχείρηση, ακόμη και με χρήση βίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η επίσκεψη του αμερικανού προέδρου». Η εφημερίδα Korrieri, κυκλοφόρησε μάλιστα με την επικεφαλίδα «Σας παρακαλούμε να  προβείτε σε κατοχή της χώρας μας». Ο πρωθυπουργός Sali Berisha αποκάλεσε τον Bush ως τον «μεγαλύτερο και πιο διακεκριμένο επισκέπτη που είχαμε ποτέ». Ο κύριος πολιτικός αντίπαλος του Berisha, ο δήμαρχος των Τιράνων Edi Rama, δήλωσε με τη σειρά του πως «η Αλβανία είναι το πιο φιλοαμερικανικό κράτος στην Ευρώπη και ίσως σε ολόκληρο τον κόσμο».

Αν και η επίσκεψη του Bush στην Αλβανία  ήταν η πρώτη που έγινε ποτέ από Αμερικανό πρόεδρο, οι δεσμοί των δυο χωρών είναι  στενοί από παλιά. Ξεκινάνε στα τέλη του 19ου αιώνα στη Βοστόνη, με την παρουσία εκεί αρκετά μεγάλης κοινότητας ορθόδοξων χριστιανών Αλβανών που είχε εγκατασταθεί στη πόλη κατόπιν μετανάστευσης. (Σήμερα οι ορθόδοξοι Αλβανοί, αποτελούν το 20% περίπου του συνολικού πληθυσμού της  μουσουλμανικής αυτής χώρας).  Ο Fan Noli μετανάστευσε στη Βοστόνη το 1906, σπούδασε στο πανεπιστήμιο Harvard, εξέδωσε εφημερίδα, και ίδρυσε την αλβανική ορθόδοξη εκκλησία. Όταν η Αλβανία απελευθερώθηκε από τους Τούρκους το 1912, επέστρεψε και έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας. Αν και η θητεία του ήταν μικρής διάρκειας, έμεινε στην ιστορία, διότι μεταξύ άλλων, κάποτε είχε αναγκάσει τους πολιτικούς αντιπάλους του να παρελάσουν στη κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας ταΐζοντας τους με το ζόρι μουρουνέλαιο, έως ότου  αυτοί «τα έκαναν επάνω τους!». Παρά τις αδυναμίες του, ο Noli ήταν αρκετά σημαντικός κυβερνήτης και κατάφερε να εντάξει την Αλβανία στη Κοινωνία των Εθνών καθώς και να πείσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Woodrow Wilson να στηρίξει την ανεξαρτησία της χώρας του. Το 1919, στη διάρκεια της μεταπολεμικής Διάσκεψης Ειρήνης στο Παρίσι, ο Woodrow Wilson υποστήριξε θερμά την ανάγκη να παραμείνει αδιαίρετη η Αλβανία, κόντρα στα σχέδια όσων ήθελαν να την διαμελίσουν προς όφελος των γειτόνων της. Η πράξη αυτή του Wilson, αποτελεί αντικείμενο αλβανικής ευγνωμοσύνης προς τους Αμερικανούς ακόμη και σήμερα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Genc Pollo αναφέρει τους λόγους για τους οποίους ο Bush έτυχε  αυτής της ενθουσιώδους υποδοχής  δημοφιλούς ροκ σταρ: «Ο Woodrow Wilson απέτρεψε τον διαμελισμό της χώρας, ο Ronald Reagan  ενέπνευσε με τη θεωρία του περί αυτοκρατορίας του κακού και την έκκλησή του προς τον Gorbachev να γκρεμίσει το τοίχο, η στήριξη του πρεσβύτερου Bush στην καταπολέμηση του κομμουνισμού, ο βομβαρδισμός της Σερβίας από τον Clinton που είχε σκοπό τη προστασία του 88% των κατοίκων του Κοσσυφοπεδίου που είναι Αλβανοί, η προώθηση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από τον νεώτερο Bush καθώς  και της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ… υπάρχει όμως και μια μεγάλη συναισθηματική διάσταση που δεν είναι δυνατό να εξηγηθεί λογικά».

Η μεγάλη αμερικανική υποστήριξη της Αλβανίας έχει περάσει σχεδόν απαρατήρητη από τον αμερικανικό λαό. Στην Αλβανία όμως ο κόσμος αισθάνεται απέραντη ευγνωμοσύνη και ψάχνει συνεχώς νέους τρόπους για να την επιδείξει. Όταν είχε γίνει η  αμερικανική επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο, χιλιάδες Αλβανοί ονόμασαν τα νεογέννητα μωρά τους Bill  και  Hillary, και οι περισσότεροι στήριξαν τη Hillary στη διάρκεια των προκριματικών εκλογών του δημοκρατικού κόμματος το 2008. Όταν μάλιστα κανένα άλλο κράτος δεν ήθελε να βοηθήσει στο αδιέξοδο των ΗΠΑ, η Αλβανία δέχθηκε να φιλοξενήσει πέντε Ουιγούρους κρατούμενους του Guantanamo, και μάλιστα, εν αντιθέσει με την Αμερική,  εμπόδισε τους Κινέζους που ήθελαν να τους ανακρίνουν.

Η Αλβανία ήταν ένα από τα πρώτα κράτη που συμμετείχαν με την αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Το 2005, η εφημερίδα Washington Times, φιλοξένησε άρθρο του Αλβανού πρέσβη στη Ουάσιγκτον όπου μεταξύ άλλων ανέφερε: «Αν πιστεύεις στην ελευθερία πιστεύεις και στην ανάγκη να πολεμήσεις για αυτήν. Αν πιστεύεις στην ανάγκη να πολεμήσεις για την ελευθερία, πιστεύεις στην Αμερική… Αν δεν υπήρχε η Αμερική, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα πως δεν θα υπήρχε Γαλλία, Βρετανία ή ακόμη και το Βέλγιο όπως τα ξέρουμε σήμερα. Αν δεν υπήρχαν οι ΗΠΑ, είναι πιθανό να μην υπήρχαν σήμερα ανεξάρτητα βαλκανικά κράτη».

Τον περασμένο Ιούλιο, η Αλβανία ανακοίνωσε πως θα πενταπλασιάσει τη στρατιωτική της παρουσία στο Αφγανιστάν. Ο αριθμός των στρατιωτών (120) μπορεί να φαίνεται μικρός αλλά η φήμη των Αλβανών στρατιωτών είναι μεγάλη. Οι Οθωμανοί τους προτιμούσαν για τη στελέχωση του σώματος των Γενιτσάρων, και μάλιστα κάποιος δημοσιογράφος του 19ου αιώνα, έγραψε στους London Times, πως «είναι η καλύτερη και  ωραιότερη πολεμοχαρής φυλή της νοτίου Ευρώπης…».

Κατά την περίοδο του αυστηρού κομμουνιστικού καθεστώτος που επέβαλλε στη χώρα ο ξενόφοβος δικτάτορας Enver Hoxha, η Αλβανία αποτελούσε το πλέον απομονωμένο κράτος του κόσμου. Ο Hoxha ήταν αρχικά θαυμαστής του Στάλιν και πίστευε πως ο κομμουνισμός του διαδόχου του Khrushchev, ήταν ανεπαρκής. Τον αποκάλεσε μάλιστα κάποτε ως «τον μεγαλύτερο αντεπαναστάτη τσαρλατάνο και παλιάτσο που γνώρισε ποτέ ο κόσμος». Ο Hoxha αποστασιοποιήθηκε τελείως από την ΕΣΣΔ, δημιουργώντας στενές σχέσεις με την Κίνα, με την οποία όμως επίσης διέρρηξε τις σχέσεις του καθώς δεν μπορούσε να αποδεχθεί την προσπάθεια προσέγγισης που έγινε μεταξύ ΗΠΑ- Κίνας, επί προεδρίας Νίξον.

Στα πλαίσια της πολεμικής προετοιμασίας της  απομονωμένης κομμουνιστικής Αλβανίας για να αντιμετωπίσει τυχόν εισβολή από τους σοβιετικούς ή από τους ιμπεριαλιστές της Δύσης, ο Hoxha είχε σπείρει, κυριολεκτικά παντού, εκατοντάδες χιλιάδες τσιμεντένια πολυβολεία, σχεδόν ένα για κάθε αλβανική οικογένεια. Τα περισσότερα από αυτά είναι σήμερα σκεπασμένα από αγριόχορτα και πολλά έχουν γκρεμιστεί, ώστε να δημιουργηθεί χώρος για τουριστικές εγκαταστάσεις στην ραγδαία αναπτυσσόμενη Αδριατική ακτή. Πολλά πολυβολεία όμως έχουν αποκτήσει μια νέα χρήση. Έχουν μετατραπεί σε ερωτικές γκαρσονιέρες, τουαλέτες, ακόμη και σε εστιατόρια, τα οποία προτιμώνται από αμερικανούς ιμπεριαλιστές επιχειρηματίες και στα οποία είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτοι!

Απόδοση: Strange Attractor

Πηγή: Slate Magazine

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 09/09/2009 21:41:44

  Οι Αλβανοί, πιο ντόμπροι από εμάς, προσκυνούν τον αφέντη τους, και καλού κακού έχουν 3-4. ΗΠΑ, ΕΕ, Ιταλία, και εμάς αν χρειαστεί, όχι παίζουμε. Την σημαία δείτε. Η άλλη άκρη είναι ΕΕ. Και εμείς προσκυνούμε, αλλα στην φαγωμάρα για το λουφέ, τα κάνουμε ρόϊδο.

 2. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 09/09/2009 21:50:06

  Τελικά θα μας προλάβουν με τα τσαλίμια τους και θα γίνουν αυτοί η 51η πολιτεία των ΗΠΑ και θα απολαμβάνουν αυτοί τους αμερικανικούς μισθούς, δρόμους, οργάνωση, Χάρλεϊ και χάμπουργκερ. Εμείς θα διατηρήσουμε την εθνική μας αξιοπρέπεια απέναντι στα αμερικανάκια και θα κλαιγόμαστε στους μπόσιδες μόνο μόλις πάνε να σφίξουν τα πράγματα π.χ, 'Ιμια.
  (Κατά τα άλλα, να ξέρετε πως τα χρυσοπληρωμένα άρματα μάχης ΛΕΟΠΑΡΝΤ που θα παρελάσουν περήφανα σε λίγες ημέρες, ΔΕΝ διαθέτουν ακόμη βλήματα. Αλήθεια!!!)

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 09/09/2009 21:53:50

  μπα, πολύ πριν από αυτούς είναι το Πόρτο Ρίκο.

  Strange Attractor, ξέρεις τι σημαίνει το όνομά σου υποθέτω... Λέω να φτιάξω μια ανάρτηση για σένα, αλλά θα είναι τόσο ακταλαβίστικη που μόνο κάποιο από τα λινκς θα την δεχτεί... Δυναμικά χαώδη συστήματα, πολύ πιο ενδιαφέροντα από τους ...πολιτικούς

 4. Προφήτης avatar
  Προφήτης 09/09/2009 21:54:24

  Ο Bush αποθεώθηκε στην Αλβανία. Και μεσ'στα "Ζήτω" του άρπαξαν το ρολόι απ' το χέρι. Του επιστράφηκε αργότερα, επισήμως, χωρίς πολλή δηοσιότητα.

  [http://www.youtube.com/watch?v=XbDtFDiuHLc]

 5. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 09/09/2009 21:56:35

  Δημιουργία στοιχειώδους τάξης μέσα σε συνθήκες φαινομενικού χάους. Ότι καλύτερο. Προχώρα.

 6. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 09/09/2009 22:00:11

  αυτή η εκλαϊκευση των μαθηματικών στα οποία δεν ήμουν τόσο καλός ούτως ή άλλως. Τι καλός... αυτά είναι καινούργια κόλπα... θα προσπαθήσω.

 7. donaE avatar
  donaE 09/09/2009 22:01:54

  Έδω ειναι Βαλκανια δεν ειναι παιξε-γελασε'.
  Οι Αλβανοι εχανε παντα λογικη μισθοφορικη για λογαριασμο καποιου πολεμουσανε.Αλλα ως εκει.

 8. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 09/09/2009 22:04:38

  Προχώρα με την ανάρτηση, εκτός και αν εννοείς να την κάνεις προσωπικά για εμένα,(καθότι χαώδης προσωπικότητα κλπ) οπότε αναρωτιέμαι, πως με κατάλαβες;

 9. Στέργιος avatar
  Στέργιος 09/09/2009 22:06:12

  Οι Αλβανοί πάντα συντάσσονταν με τον ισχυρό. Επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ήταν πιο Τούρκοι κι απ'τους Τούρκους (αυτοί που απελευθερώθηκαν από τους Τούρκους ήταν οι ορθόδοξοι Αλβανοί και Έλληνες τής περιοχής με αρχηγό τους τον Έλληνα Γεώργιο Καστριώτη), το 30 και το 40 έγλυφαν και πολέμησαν μαζί με τους Ιταλούς, επί κομμουνισμού έγλυφαν τον Στάλιν κι όταν τα τσούγκρισε ο Χότζα μαζί του, στράφηκε στον Μάο. Τώρα ζουν το αμερικάνικο όνειρό τους. Αν σε 50 χρόνια γίνει υπερδύναμη η Μποτσουάνα, αυτής τη σημαία θα συρράπτουν με την αλβανική.

 10. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 09/09/2009 22:12:20

  προσωπικά για σένα... Μπα, δεν θα είναι για παρεξήγηση, απλά τα χαώδη συστήματα είναι ...ελκυστικά (χα χα χα), γιατί το φτωχό μυαλό μας δεν μπορεί να επεξεργαστεί ενστικτωδώς εξισώσεις εκθετικές, αλλά οι ρημάδες εκφράζουν πολλά φυσικά και κοινωνικά φαινόμενα. Θα το φτιάξω μέσα στο Σ/Κ...

 11. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 09/09/2009 22:14:23

  Πολλοί ταξιτζήδες στο JFK και στο Λονδίνο είναι Αλβανοί... Μερικοί μιλάνε και ελληνικά!

 12. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 09/09/2009 22:27:19

  Δες American Bank of Albania.. !! Ηταν Πανεπιστημιου. Εiχα δει τον CEO. Ιταλικης καταγωγης, Αμερικανος... τα παντα ολα.

  Ιδιοκτητης? = Albanian American Enterprise Fund (AAEF)


  ΠΠ

 13. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 09/09/2009 22:34:36

  Σαν χθες θυμάμαι το ανέκδοτο Αλβανός τουρίστας. Και το ΕΚΚΕ (αν θυμάμαι καλά) να θεωρεί τη χώρα του Ενβέρ ως επίγειο παράδεισο. "Ούτε ΗΠΑ ούτε και Ρωσία, εθνική ανεξαρτησία!"

 14. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 09/09/2009 23:02:37

  Γιατί να κομπλεξαριστούμε μπροστά στην αλβανία; Αφού στο ξεπούλημα και παλιότεροι είμαστε και πείρα και εύσημα διαθέτουμε. Η μαζεύει ο ελληνικός στρατός στο Αφγανιστάν μαργαρίτες; Τις παπαρούνες ποτίζει.
  Και με λίγο καλό αφγάνι δεν συναντάνε μόνο οι εκκέδες τον χότζα στον παράδεισο.

 15. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 09/09/2009 23:33:51

  Πλάκα πλάκα ο φιλοαμερικανισμός τους παραείναι εμετικός.

 16. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 10/09/2009 08:52:51

  Η Αλβανια δεν ξεπουληθηκε σε κανενα.Το Κοσοβο ειναι η Μικρα Ασια των Αλβανων και οι Αμερικανοι πραγματοποιησαν τη Μεγαλη Ιδεα της Αλβανιας πραγμα που οι ιδιοι δεν μπορουσαν με τιποτα να πετυχουν μονοι τους.
  Εαν μαλιστα προσθεσουμε και το γεγονος οτι ολοι ξερουν εκει οτι δεν φταινε οι Αμερικανοι για τη φτωχεια τους αλλα ο σοσιαλισμος τα αισθηματα ειναι φυσιολογικα.

 17. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 10/09/2009 09:21:45

  Εμάς δεν μας ενδιαφέρει αν θέλουν να είναι ή αν είναι η 51 Πολιτεία, δικαίωμά τους. Εμας μας ενδιαφέρει να απεμπλακούμε εμείς από αυτούς.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ αλλενάκι 10/09/2009 09:54:52

   Αυτο αποκλειεται καθως ειναι γειτονικη χωρα και υπαρχουν σχεδον ενα εκατομμυριο απο αυτους εδω μεσα.
   Αλλωστε παρα πολλοι απο αυτους θα ψηφιζουν λιαν συντομως καθως ειναι εξαγγελια του ΓΑΠ η παροχη ιθαγενειας και ψηφου στους μεταναστες και η αλλαγη του κωδικα ιθαγενειας κατα τα αμερικανικα προτυπα ωστε οποιο παιδια γεννιεται στην Ελλαδα να παιρνει αυτοματα ελληνικη ιθαγενεια.
   Ετσι θα προστεθει ενα καθαρα φιλοαμερικανικο στοιχειο στο εκλογικο σωμα που θα παιξει αυτο το ρόλο στο μελλον.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ ψυχραιμια 10/09/2009 10:33:11

    Θα δουμε αν θα συμβεί και αυτό με την ιθαγένεια. Πολλοι από αυτούς εδώ δεν θέλουν να αποποιηθούν την καταγωγή τους. Κάποια εξομάλυνση θα επέλθει μόνο όταν είναι στην ΕΕ όπου θα παίζουν ένα ρόλο Πολωνίας Τσεχίας.

 18. Παστός Αστός avatar
  Παστός Αστός 11/09/2009 00:32:38

  ... οι Αλβανοί τον υποδέχθηκαν ούτε λίγο ούτε πολύ ως εθνικό τους ήρωα και σωτήρα...

  Με το αζημίωτο θα πρόσθετα, κάτι ψιλοπράγματα δηλαδή, ένα ρολόι!

  www.youtube.com/watch?v=PKDdF6vfjoo

  www.youtube.com/watch?v=Q__P1jqaGqg

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.