#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/10/2011 17:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ακόμη πιο βαθιά στην ύφεση αλλά και νέα μέτρα, λέει η τρόικαΠαρά το γεγονός ότι η τρόικα δεν έδωσε αριθμούς στη δημοσιότητα και παρέπεμψε στην επίσημη έκθεσή της, η ανακοίνωση επιβεβαιώνει αυτό που γράφαμε το πρωί. Ότι το έλλειμμα έχει ξεφύγει για τα καλά και ότι η ύφεση θα μας τινάξει τα πέταλα μέχρι το 2013 που ίσως τότε δούμε ανάκαμψη.

Οι τροικάνοι μας δίνουν, όπως όλα δείχνουν, την 6η δόση των 8 δισ. κάνοντας όμως παραπομπή στη σύνοδο κορυφής της 23ης Οκτωβρίου, εκεί που θα ληφθεί και η οριστική απόφαση.

H συμφωνία που έκλεισε η τρόικα με την κυβέρνηση για την εκταμίευση της έκτης δόσης περιλαμβάνει πάγωμα» κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, μείωση αποδοχών και απολύσεις στο Δημόσιο, επιτάχυνση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και νέα πρόσθετα μέτρα που θα κλείσουν μέχρι τα μέσα του 2012.

Η εκτίμηση για την ελληνική οικονομία από την τρόικα έχει πάρα πολλά γκρίζα σημεία και αποδεικνύει τόσο την αποτυχία της πολιτικής της κυβέρνησης όσο και την αποτυχία της συνταγής που επιβάλλει ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ. Φυσικά δεν γίνεται κανένας λόγος για τις δικές τους ευθύνες, αλλά όταν σου λένε πως η ύφεση θα είναι πολύ χειρότερη από τις προβλέψεις του Ιουνίου, ουσιαστικά ομολογούν ότι απέτυχαν. Ή ότι πέτυχαν το σκοπό τους, να διαλύσουν την Ελλάδα.

Οι αστερίσκοι στην ανακοίνωση είναι πάρα πολλοί, σύμφωνα με τον αναπληρωτή του τομέα οικονομίας της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρα:

Δεν αναμένεται ανάκαμψη της Οικονομίας πριν από το 2013. Επισημαίνεται ότι, μέχρι πρόσφατα, αυτή προβλέπονταν για το 2012. Σήμερα, αυτή μετατίθεται για τουλάχιστον 1 χρόνο αργότερα.

Δεν παρατηρείται βελτίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και ενίσχυση των επενδύσεων. Το κόστος δανεισμού έχει διευρυνθεί, η ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας επιδεινώνεται, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων καταρρέει, το «εσωτερικό χρέος» διογκώνεται, αναπτυξιακές πρωτοβουλίες δεν αναλαμβάνονται.

Εντοπίζονται καθυστερήσεις και διαχειριστικές αδυναμίες στην προετοιμασία και υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2011 δεν επιτυγχάνονται. Οι κυβερνητικές προβλέψεις και διαβεβαιώσεις διαρκώς διαψεύδονται και οι αποκλίσεις από τους στόχους διογκώνονται.

Πρόσθετα μέτρα προβλέπονται για το 2012. Το γεγονός ότι κάποια από αυτά λαμβάνονται το 2011, όπως είναι το «χαράτσι» στα ακίνητα και οι οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, δεν μπορεί να θεωρούνται παλιά, ούτε καταργεί τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες που αυτά έχουν στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Έτσι, ενώ στο Μεσοπρόθεσμο απαιτούνταν η λήψη μέτρων ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ για το 2012, με τις νέες παρεμβάσεις αυτά υπερδιπλασιάζονται, και ανέρχονται πλέον στα 13,2 δισ. ευρώ. Πρόκειται ουσιαστικά για «2 Μεσοπρόθεσμα Σχέδια στη συσκευασία ενός Προϋπολογισμού»

Πρόσθετα μέτρα, πέραν του Μεσοπροθέσμου, πιθανόν θα απαιτηθούν και για την περίοδο 2013-2014. Ορθώς τουλάχιστον αυτά προβλέπεται να είναι από το σκέλος των δαπανών.

Ο στόχος των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις δεν θα επιτευχθεί εφέτος. Μάλιστα, η απόκλιση από το στόχο εκτιμάται αισθητή.

Σε γενικές γραμμές η τρόικα μας ανακοινώνει ότι θα είμαστε σε βαθιά ύφεση για τουλάχιστον μια διετία αλλά και πολλοί πιο φτωχοί με νέα σκληρότερα μέτρα. Κι όλα αυτά για να εγκρίνουν τα 8 δισ. Οι τροικάνοι έφυγαν από την Αθήνα αλλά θα επανέλθουν δριμύτεροι το Δεκέμβριο για να μας ξεσκονίσουν και πάλι.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ataktos avatar
  ataktos 11/10/2011 17:22:28

  με ύφεση στο -11,5% .. πάτος γιοκ !!!!!!!!!!!!!!!11

 2. antanistimi avatar
  antanistimi 11/10/2011 17:46:40

  εβαλαν και χρονοδιαγραμμα ωστε σε 40 ημερες απο σημερα να γινουν τα ''παντα''.
  καλα σαραντα......

 3. JOHN avatar
  JOHN 11/10/2011 17:47:02

  Με ολα αυτα που λεγονται και γινονται φαινεται πια ξεκαθαρα ποιος ειναι ο στοχος των τοκογλυφων και των ανδρικελων τους που μας κυβερνουν!Χωρις αναπτυξη και την υφεση ολο να βαθαινει,με παρανοηκα χαρατσια,και συνεχεις περικοπες στα παντα μας οδηγουν στη καταστροφη.Εαν δεν τους τελειωσουμε θα μας τελειωσουν!

 4. Orestios avatar
  Orestios 11/10/2011 17:54:21

  "Ο στόχος των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις δεν θα επιτευχθεί εφέτος"
  Πώς να επιτευχθεί όταν οι αποκρατικοποιήσεις ξεκινούν με κρατικοποίηση τράπεζας?? Και δεν θα είναι η μόνη τράπεζα που κρατικοποιείται.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.