16/09/2010 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ακόμη και σε θέματα μάθησης, η Ελλάδα πιάνει πάτο

Οι κυβερνήσεις του κόσμου αρέσκονται συνεχώς να διατυμπανίζουν για το πώς η μάθηση και η εκπαίδευση είναι απαραίτητα στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη, και την ευμάρεια ενός κράτους. Για αυτό το λόγο, το γερμανικό ίδρυμα Bertelsmann αποφάσισε να αναλύσει ποια είναι τα κράτη που δεν μένουν στα λόγια, αλλά στηρίζουν και με πράξεις τα παραπάνω.

Πριν από μερικές ημέρες λοιπόν, το ίδρυμα δημοσιοποίησε τον δείκτη ELLI (European Lifelong Learning Indicators), μια μέτρηση δηλαδή της δια βίου μάθησης σε 23 κράτη της Ε.Ε, και που αφορά σε όλα τα ζητήματα εκπαίδευσης (από το διαδίκτυο έως τις επαγγελματικές επιμορφώσεις).

Η Δανία βγήκε πρώτη. Η Γερμανία όμως, που περηφανεύεται για αυτά τα θέματα,  αποδείχτηκε λίγη, καταλαμβάνοντας την 10η θέση, λίγο πάνω δηλαδή, από τον μέσο όρο. Η Ελλάδα, η Βουλγαρία, και η Ρουμανία κατέκτησαν τις τελευταίες θέσεις στον πίνακα.

Ο δείκτης ELLI ξεκίνησε στον Καναδά, από το Συμβούλιο Μάθησης της Οτάβα, το οποίο δημοσιεύει ανάλογες έρευνες από το 2006. Τα στατιστικά στοιχεία που αποτελούν τη βάση του δείκτη, προέρχονται από τέσσερις ξεχωριστές ενότητες της εκπαίδευσης: επαγγελματική εκπαίδευση, επίσημη εκπαίδευση, προσωπική ανάπτυξη, και κοινωνική συνοχή.  Αξιολογώντας στοιχεία 36 διαφορετικών κατηγοριών, το ίδρυμα Bertelsmann θέλει να καταλάβουν οι Ευρωπαίοι πως : «η μάθηση δεν αρχίζει ούτε και τελειώνει μέσα στη σχολική αίθουσα… μαθαίνουμε στη δουλειά, στον ελεύθερο χρόνο μας, στη κοινωνία, και μέσα στις οικογένειες μας».

Το γεγονός ότι οι βόρειες  χώρες (Δανία, Σουηδία και Φιλανδία) κατέλαβαν τις τρεις από τις τέσσερις πρώτες θέσεις δεν αποτελεί έκπληξη, κυρίως σε όσους γνωρίζουν τα καινοτόμα εκπαιδευτικά συστήματα που εφαρμόζουν αυτές οι χώρες. Οι Ολλανδοί κατέλαβαν την τρίτη θέση. Με δεδομένα τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ολλανδία όσον αφορά στην κοινωνική ενσωμάτωση του μουσουλμανικού μειονοτικού στοιχείου, δεν θεωρείται περίεργη η χαμηλή βαθμολογία που πήρε στον τομέα «εμπιστοσύνη προς τρίτους» που περιλαμβάνεται στην ενότητα της κοινωνικής συνοχής.

Το ίδρυμα συνέκρινε τα αποτελέσματα αυτά με ζητήματα διαφθοράς, παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας, και πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, αποκαλύπτοντας πως τα κράτη που τα πήγαν καλά στα αποτελέσματα του ELLI, τα πήγαν και εκεί πολύ καλά. Από την άλλη, τα κράτη που έπιασαν πάτο στο δείκτη ELLI, όπως η Ελλάδα, τα πήγαν χάλια και σε αυτούς τους τομείς. Όπως αναφέρει το ίδρυμα: «Τα αποτελέσματα της διαφθοράς μπορούν να παραλύσουν την οικονομική ανάπτυξη, ενώ η πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Πρόσφατα οικονομικά παραδείγματα μας αποδεικνύουν ότι οι θεσμοί και οι πολιτικές που επιτρέπουν σε ένα κράτος να είναι ανταγωνιστικό, δεν αποτελούν απλώς εργαλεία παραγωγικότητας, αλλά μηχανισμούς που αποτρέπουν την κοινωνική και οικονομική κατάρρευση μια χώρας».

(Macleans Canada)

http://www2.macleans.ca/2010/09/06/whos-the-smartest/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ataktos avatar
  ataktos 16/09/2010 09:12:36

  αυτό το σύστημα μάθησης που εφαρμόζετε στην χώρα μας δεκαετίες τώρα ..ποιο σωστά πρέπει να λέγετε ....αποβλάκωσης !!!!...το παράδειγμα με τα τζάμπα βιβλία ,υπολογιστές ,φροντιστήρια το επιβεβαιώνει ... είναι και αυτό στο μοντέλο του εξωτερικού κόστους .

 2. rage avatar
  rage 16/09/2010 09:54:29

  για να γίνουν άνθρωποι τα παιδιά μας πρέπει να αρχίσουν να διδάσκονται σεξουαλική αγωγή, κυκλοφοριακή αγωγή, αγωγή του πολίτη, και άλλα τέτοια μαθήματα που μπορούν να κωδικοποιηθούν σε κάποιους βασικούς κανόνες οι οποίοι θα γίνουν κομμάτι του εαυτού τους και θα τους συνοδεύουν σε όλη τους τη ζωή.
  Ενα θέμα βέβαια είναι το ποιός θα διδάξει.... Δεν έχουμε και πολλούς γνώστες αυτών των αντικειμένων.

  • Dimitris D avatar
   Dimitris D @ rage 16/09/2010 11:06:09

   H δια βίου μάθηση είναι παραμύθι, όπως και τα σεξουαλική αγωγή, κυκλοφοριακή αγωγή, αγωγή του πολίτη... Αυτά τα μαθήματα χρειάζονται ΜΟΝΟ όταν προσπαθείς να αλλάξεις τους πολίτες, να τους πουλάς αυτοκίνητα και όταν θέλεις να μάθεις σεξουαλικές ανωμαλίες.

   Η χώρα έχει ανάγκη από θέσεις εργασίας. Οι λαθρομετανάστες εργάζονται χωρίς να γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση στην γλώσσα τους. Αν αρχίσουμε να εργαζόμαστε(μικροπωλητές φοροφυγάδες, ανασφάλιστοι στα χωράφια) όπως οι λάθρο θα μας κλείσουν φυλακή.
   Η δια βίου μάθηση είναι η αποθήκη των άνεργων.

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ Dimitris D 16/09/2010 18:19:24

    Υπάρχουν επαγγελματικά σεμινάρια που απευθύνονται σε εργαζόμενους, προκειμένου να εξειδικεύσουν τμήματα γνώσης που τους είναι απαραίτητα κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους. Αυτά αποτελούν την δια βίου μάθηση, και πολλά είναι απαραίτητα συστατικά σε μία επιχείρηση (π.χ. επιμόρφωση σε θέματα ασφάλειας εργασίας, υγιεινής τροφίμων κλπ., όπου οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να ορίζουν υπεύθυνους απέναντι στον νόμο). Σε μεγάλες επιχειρήσεις αυτοί οι τομείς αποτελούν αυτοτελείς θέσεις εργασίας.

 3. salmonellas avatar
  salmonellas 16/09/2010 10:06:20

  Η μονη δια βιου μαθηση στην Ελλαδα ειναι η συνεχης μετεκπαιδευση στην λαμογια, στη φοροδιαφυγη και στη διαπλοκη. Για τους λογους αυτους η προγνωση ειναι αρνητικη και θα παραμεινει αρνητικη λογω σηψης.

 4. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 16/09/2010 10:29:38

  Μα η διαφθορά και όλα τα συναφή αρχίζει από το σχολείο. Ο μαθητής δεν ωθείται στο να μάθει, αλλά στο να πάρει καλό βαθμό. Θέλει βαθμό, ασχέτως του αν έμαθε. Αυτό είναι η πεμπτουσία της λαμογιάς. Δεν είναι έντιμος με τον εαυτό του και θέλει απλώς το έπαθλο, χωρίς να τον νοιάζει αν το δικαιούται ή όχι. Όπλο του η αντίληψη "και οι άλλοι το ίδιο κάνουν". Ασχέτως αν το κάνουν πραγματικά ή όχι.

  Βασικά θέλει και λίγο βούρδουλα. Τα "καινοτόμα εκπαιδευτικά συστήματα" του Βορρά δεν έχουν καθόλου καταργήσει την πειθαρχία των μαθητών, την υποχρέωση σεβασμού στο δάσκαλο, την κοινωνία και το σχολείο τους. Εδώ έχουμε τον πανταχού παρόντα αριστερισμό, που χαϊδεύει τα μαθητικά αυτάκια με "δικαιώματα", ιδίως δικαιώματα στην κατάληψη, κουβέντες κενές και υπερφίαλες όπως "το μαθητικό κίνημα" και όλα τα σχετικά. Δικαίωμα στην κοπάνα, στην αδικαιολόγητη απουσία, στον εύκολο βαθμό, στο μακρύ μαλλί και στο σκουλαρίκι τα αγόρια, στη μίνι φούστα και στο βάψιμο νύχτας τα κορίτσια, στο γενικό μπαχαλο.

  Και όποιος τολμήσει να πει καμιά κουβέντα;... Θα τον περιλάβει ο γονιός που "τόλμησε" να πληγώσει το βλαστάρι του!

  Ειλικρινά, δεν ξέρω αν έχει οποιαδήποτε ελπίδα αυτή η κοινωνία.

  Ας θυμηθούμε και αυτό το καταπληκτικό κείμενο του Βαψομαλλιά για τη Βουλή των εφήβων, που αναλύει ακριβώς αυτή την παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Επώνυμος 16/09/2010 10:30:55

   Ξέχασα το λινκ:

   http://vapsomalliades.blogspot.com/2008/10/blog-post_15.html

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Επώνυμος 16/09/2010 18:28:19

   Ηλέκτρα, αν διαβάζεις, θα ήθελα τη γνώμη σου (εφόσον είσαι συνταξιούχος καθηγήτρια) για όσα αναφέρει εδώ ο Επώνυμος, τα οποία προσυπογράφω πλήρως, γιατί πέρασα από εκεί (ως γονέας).

 5. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 16/09/2010 10:48:37

  IΔΡΥΜΑ BERTELSMANN by Wikipedia
  Βertelsmann AG 1835,Gütersloh, Germany.
  Among its some 500 subdivisions, subsidiaries, and branches are:
  Random House
  RTL Group
  Gruner + Jahr
  Arvato and Direct Group.

  Bertelsmann is not publicly listed and is majority owned (76.9%) by the Bertelsmann FOUNDATION, a non-profit organisation and political ΤΗΙΝΚ ΤΑΝΚ set up by the ΜΟΗΝ family, which in turn privately owns the remaining 23.1% Albert Frère, a Belgian industrialist, owned 25% of Bertelsmann until 2006.

  * RTL Group, Europe's biggest broadcaster of radio and television, which is also the umbrella division for Bertelsmann's movie and TV production enterprises
  * Gruner + Jahr, the biggest magazine publisher in Europe[4]
  * Random House, the world's largest trade book publisher
  * Direct Group, the world's largest book and music club group
  * Arvato, an international media and communications service provider

  The C. Bertelsmann Verlag was founded as a publishing house and print shop in July 1835 by Carl Bertelsmann.
  During the following years Bertelsmann expanded steadily.
  By 1939 the publishing house employed 401 people.

  During World War II, Bertelsmann was the biggest single producer of Nazi propaganda.

  Owner Heinrich MOHN and his son Reinhard MOHN were both members of the SS.

  At the end of World War II, the publishing house was closed for some time because of illegal paper-trading.
  During the Nazi period, it published books by Nazi authors such as Will Vesper
  (who did the commemorative speech at the 1933 book burning) and Hans Grimm.
  In 1947, the company was re-founded by Reinhard MOHN, 5th generation of the Bertelsmann family.
  and so on...

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ αλλενάκι 16/09/2010 11:10:04

   Κάτι παρόμοιο ισχύει και με την φολκσβάγκεν. So what;

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Strange Attractor 16/09/2010 11:14:17

    α ναι;

    Sieg Heil λοιπόν!

   • Gambino avatar
    Gambino @ Strange Attractor 16/09/2010 12:11:42

    Sieg Heil; καινούργιο μοντέλο;

 6. ataktos avatar
  ataktos 16/09/2010 11:50:05

  πρόσφατα ρωτώ μαθητές 3 τάξεις λυκείου στο χωρίο μου , αν γνωρίζουν κάτι για τον Αριστοτέλη .. τώρα με τον Καλλικρατη το χωρίο μου εντάσσεται σε αιτών τον Δήμο .. ούτε ένας από του 5 μαθητές ...δεν ήξερε .. ρωτάω μετά.. αυτό το άγαλμα στα Στάγιρα το είδατε ποτέ .. απάντηση ..ααααααααα αυτος ο κύριος είναι .. κόκκαλο έγινα

 7. χαλοου avatar
  χαλοου 16/09/2010 13:22:29

  "Ακόμη και σε θέματα μάθησης, η Ελλάδα πιάνει πάτο"

  Έπεσε από τα σύννεφα ο συντάκτης. Η ποιότητα εκπαίδευσης στην Ελλάδα είναι το σημαντικότερο ζητημα των καιρών μας.Όλα τα δεινά της κοινωνίας μας ξεκινάν από εκεί. Όλα τα καθημερινά στραβά που βιώνετε είναι συνέπειες της κακής εκπαίδευσης. Δεν μιλάω για παιδάκια που ξέρουν ποιος είναι ο ρήγας και μπορούν να αραδιάσουν ένα σωρό ημερομηνίες μαχών. Μιλάω για ανάπτυξη και καλλιέργεια, για κριτική σκέψη και την δυνατότητα να πάρει ένα παιδί αποφάσεις μετά με χρήση της λογικής του. Μιλάω δηλαδή για αυτό που πρέπει να δώσουμε στις επόμενες γενιές για να μην γίνουν σαν και εμάς. Έτσι μόνο θα έρθει εκείνη η μαγική στιγμή που κάποτε στο μέλλον οι ψηφοφόροι θα βγουν από το εκλογικό κέντρο κρατώντας τα αχρησιμοποίητα ψηφοδέλτια του πασοκ, νδ, κκε, κλπ

  • 11888 avatar
   11888 @ χαλοου 16/09/2010 14:42:45

   Το εκπαιδευτικο συστημα ειναι αθλιο γιατι οι παιδευμενοι πολιτες ειναι μη επιθυμιτοι.Απο ποιους ειναι ολοφανερο.Αρκει μονο να φανταστει καποιος ποσο διαφορετικη θα ηταν η κοινωνια αν οι πολιτες ηταν σωστα-κατα των Πλατωνα- παιδευμενοι.
   Η ελληνικη παιδεια(και οχι μονο) το μονο που παρεχει ειναι παπαγαλιστικη γνωση σε ολες της βαθμιδες της.Διασφαλιζει οτι θα βγουν καλοι τεχνοκρατες και επιστημονες απολυτα χρησιμοι για να λειτουργει η αγορα και τα συμφεροντα της, αλλα δεν δινει καμμια εγγυηση για το τι ειδους ανθρωποι θα ειναι ολοι αυτοι.

   • tsilivithras avatar
    tsilivithras @ 11888 16/09/2010 18:40:43

    11888
    Συγνώμη αλλά εγώ δεν βλέπω πουθενά να "διασφαλίζεται" η αγορά και η τεχνοκρατική αντίληψη των πραγμάτων.
    Να πω ότι είχαμε καμμια αγορά τίγκα στο research and development να πω πάει στα κομμάτια...
    Εγώ βλέπω παιδιά-κομματόσκυλα που εξελίσσονται σε φοιτητές-κομματόσκυλα, τεμπέληδες, "αποψάκηδες", ασεβείς και με αντιληπτική ικανότητα αμοιβάδας!!!

    Χειρότερο πράγμα από την παπαγαλία δεν υπάρχει στο εκπαιδευτικό σύστημα.
    Και θυμάμαι πόσο δύσκολο ήταν να ξε-συνηθίσουμε περνώντας από τις δέσμες του λυκείου στο Πανεπιστήμιο.
    Όταν δε εξεταζόμασταν με ανοιχτά βιβλία παθαίναμε πολιτισμικό σοκ.

    Η επιστήμη κάθε είδους θέλει να μάθεις να το δουλεύεις το "ρημάδι" και όχι να το παπαγαλίζεις.

 8. rage avatar
  rage 17/09/2010 11:59:08

  δεν έχει κανένα πρόβλημα η εκπαίδευση στη χώρα μας.
  μια χαρά πρόβατα φτιάχνει.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.