#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/05/2012 09:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ακόμη ένα στρατηγικό λάθος;Κατά τη γνώμη μου και ίσως για μια ακόμη φορά να είναι αιρετική, οδηγούμαστε όλοι σε ένα καινούριο στρατηγικό λάθος! Όταν άκουσα τον Αντώνη Σαμαρά να μιλάει για ένα φιλοευρωπαϊκό Μέτωπο, εγώ άλλα κατάλαβα. Και άλλα προκύπτουν δυστυχώς.

Εκείνο που εγώ είχα καταλάβει, ήταν πως, στρατηγικά προχωρούμε σε νέες εκλογές με την συμφωνία μιας μεγάλης μετεκλογικής σύμπραξης κομμάτων που πιστεύουν στην Ευρωπαϊκή ιδέα και μπορούν να συγκλίνουν με προγραμματικές συμφωνίες σε αυτό τον στρατηγικό στόχο του Έθνους. Μια τέτοια θεώρηση, προϋπέθετε την λήψη του «μηνύματος» των πρόσφατων εκλογών που ήταν ξεκάθαρα ένα βροντερό ΟΧΙ σε οποιαδήποτε ιδέα αυτοδυναμίας. Και ένα βροντερό ΝΑΙ σε κυβερνήσεις συνεργασίας με σαφείς και ξεκάθαρες προγραμματικές συγκλίσεις. Αυτό το «μήνυμα» είναι ουτοπία να σκεφτεί κανείς ότι μπορεί μέσα από εκβιασμούς και διλήμματα μετεμφυλιακού τύπου να «διορθωθεί» μέσα στις 30 μόλις μέρες που θα μεσολαβήσουν μέχρι τις επόμενες εκλογές. Εκείνο λοιπόν που περίμενα να εννοεί ο  Σαμαράς όταν κάλεσε σε σύμπτυξη ενός Ευρωπαϊκού Μετώπου, ήταν ένα ξεκαθάρισμα των προγραμματικών θέσεων και των κόκκινων γραμμών του κόμματος εντός των οποίων θα υπήρχε χώρος ευρύτερων συμφωνιών με κόμματα που έχουν την ίδια ευρωπαϊκή «ρότα» με την Νέα Δημοκρατία. Με άλλα λόγια, μια σηματοδότηση του «χώρου» εντός του οποίου όποιο κόμμα κινούνταν προεκλογικά, θα μπορούσε να αποτελέσει έναν εν δυνάμει μετεκλογικό «συνεταίρο» για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης συνεργασίας σταθερής και φιλοευρωπαϊκής. Τέτοια κόμματα θα μπορούσαν να είναι το ΛΑΟΣ, το ΔΗΣΥ, η ΔΡΑΣΗ, η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ, η ΔΗΜΑΡ και τέλος, οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ. Εξαιρώ το ΠΑΣΟΚ σε πρώτη φάση αλλά θα μπορούσε να «παίξει» εφεδρικά αν δεν έβγαιναν τα υπόλοιπα «κουκιά». Να σημειωθεί εδώ, πως ακόμη και αν δεν κατάφερναν να μπουν στη Βουλή όλα αυτά τα κόμματα, θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε μια μίνιμουμ νομιμοποιητική συμφωνία κοινωνικών δυνάμεων, που θα ήταν πολύτιμες κατά την λειτουργία μιας τέτοιας κυβέρνησης (ο νοών … νοείτω).

Αντί αυτού όμως, τι βλέπουμε; Μια στρατηγική «κατασπαράγματος» όλων αυτών των κομμάτων (αρχής γενομένης από τη ΔΗΣΥ) και διχασμού της κοινωνίας για ακόμη μια φορά σε «ΔΕΞΙΟΥΣ» και «ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ», σε μια προσπάθεια σκληρής πόλωσης του εκλογικού σώματος, που δεδομένης της πρόσφατης και ξεκάθαρης τοποθέτησής του, είναι καταδικασμένη να πέσει στο κενό. Έστω ότι επιτυγχάνει αυτή η (βγαλμένη από το χρονοντούλαπο της πολιτικής ιστορίας) προσπάθεια. Έστω ότι η ΝΔ «καταπίνει» αμάσητες τις ηγεσίες όλων αυτών των κομμάτων (πλην ΔΗΜΑΡ φυσικά, ενώ τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ ίσως τους «ενθυλακώσει» ο ΣΥΡΙΖΑ) και τα οδηγεί στην ανυπαρξία. Και τι έγινε; Ας πούμε ότι λεηλατεί επιπλέον τις ψήφους τους. Και λοιπόν; 19+2+2+1+1=25%!!! Να βάλουμε και άλλα 3% από την ΧΑ; Σύνολον: 28% !!!! Που καταλήγουμε; Μα σε μια ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΡΗΜΟ, με την ΧΑ στο 4%, το ΠΑΣΟΚ στο 10%, τον ΣΥΡΙΖΑ κοντά με τη ΝΔ, την ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝΕΛ στο 6%,  το ΚΚΕ στο μπετόν – αρμέ 8% και καμιά δεκαριά κόμματα στο πουθενά του 1%. Και επειδή για κυβερνήσεις συνεργασίας μετράνε κυρίως οι έδρες και όχι τα κουκιά, είναι οφθαλμοφανές ότι η μόνη περίπτωση φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης είναι η συνεργασία – μονόδρομος με το ΠΑΣΟΚ (που ίσως καθόλου δεν θα ήθελε να συγκυβερνήσει με το ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευση)! Από την άλλη μεριά, στις πούρες αντιμνημονιακές δυνάμεις, θα υπάρχουν αρκετοί συνδυασμοί συν-εξουσίας που ακόμη και αν δεν τελεσφορήσουν θα επιτείνουν το αδιέξοδο και θα οδηγήσουν σε νέες εκλογές, με την χώρα στο καναβάτσο και την ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ ή τουλάχιστον της αριστεράς, σίγουρη. Δυστυχώς, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και η απελπισμένη προσπάθεια δημιουργίας ενός δεξιού κόμματος – ΛΕΒΙΑΘΑΝ (που θα περιλαμβάνει μέσα από ακροδεξιούς μέχρι νεοφιλελεύθερους και σοσιαλδημοκράτες) μάλλον θα αποτύχει τελικά, αφήνοντας τη ΝΔ μόνη και χωρίς συμμάχους, σε ένα αφιλόξενο μετεκλογικό σκηνικό. Το μπόνους των 50 εδρών δεν είναι πανάκεια δυστυχώς όπως φάνηκε στις εκλογές που πέρασαν και η αυτοδυναμία έχει αποκλεισθεί με έμφαση από το ίδιο το εκλογικό σώμα. Ένα εκλογικό σώμα που επιπλέον είναι σε παράκρουση και ως εκ τούτου ΔΕΝ προσφέρεται πια για εκβιασμούς και πολώσεις περασμένων εποχών.

Εν κατακλείδι, πιστεύω πως η σωστή στρατηγική αυτή την ώρα θα ήταν η εκλαΐκευση του προγράμματος και των θέσεων της ΝΔ, η σοβαρή προεκλογική της παρουσία (αν συνοδευόταν με κάποια ανανέωση προσωπικού θα ήταν ευκταίο) και η προετοιμασία για κυβερνήσεις συνεργασίας μετά τις εκλογές. Συμφέρον της Πατρίδας αυτή την ώρα, είναι η εκλογική εκπροσώπηση όσων περισσοτέρων κομμάτων του φιλοευρωπαϊκού τόξου είναι δυνατόν, ώστε να μπορούν να προκύψουν κυβερνήσεις ευρωπαϊκού προσανατολισμού που ακόμη και να έχουν ελάχιστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, να είναι πλειοψηφία στην κοινωνία ώστε να αντλούν την μέγιστη νομιμοποίηση για τα δύσκολα που έχουν να αποφασίσουν και να παλέψουν. Προσωπικά, θα ήθελα να δω μέσα στη Βουλή και τη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ και το ΛΑΟΣ και τη ΔΗΣΥ και τη ΔΡΑΣΗ και τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ (γιατί όχι κι ένα ΠΑΣΟΚ με διψήφιο ποσοστό), κόμματα που θα μπορούσαν άνετα να υποστηρίξουν κυβερνήσεις συνεργασίας με υψηλή νομιμοποίηση και προς ευρωπαϊκή κατεύθυνση.

Akenaton

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 19/05/2012 09:55:47

  Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις σε συνθήκες πόλωσης να ενδυναμωθούν τα μικρά φιλελεύθερα ή κεντροδεξιά κόμματα και να μπούν στη βουλή από τη στιγμή που δεν το κατάφεραν στις 6/5/2012. Ρεαλιστικά θα πρέπει να θυσιαστούν για να προσδώσουν νικηφόρα δυναμική σε ένα φιλοευρωπαϊκό μέτωπο υπό την ηγεσία της ΝΔ και τον Α. Σαμαρά

  • Dimitris avatar
   Dimitris @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 19/05/2012 16:00:08

   Ο όρος φιλοευρωπαιισμός για εναν ευρωπαίο δεν είναι δόκιμος. Ενας ασιάτης ας πούμε ή ενας αφρικάνος μπορεί να είναι φιλοευρωπαιος, οχι όμως ένας ευρωπαίος.

   • AM Παπαιωάννου avatar
    AM Παπαιωάννου @ Dimitris 19/05/2012 17:06:59

    +100000000

 2. ΑΝΑΧΑΡΣΙΣ avatar
  ΑΝΑΧΑΡΣΙΣ 19/05/2012 10:05:13

  Να και μια σοβαρη προσέγγιση που εχει σχεση με την πραγματικότητα και οχι με τις αναλύσεις που τελικα υποστηρίζουν την σνεχιση και διαιώνιση του σαπιου πολιτικου συστηματος (δεξιο και αριστερο)

  • Βατάτζης avatar
   Βατάτζης @ ΑΝΑΧΑΡΣΙΣ 19/05/2012 10:50:55

   Εγώ πάλι, γιατί κρίνω ότι αν μπουν στη Βουλή όλα τα μικρά κόμματα αυτά ("δυσαρεστημένων δεξιών")βλέπω να καταρρέει εκλογικά η ΝΔ και να μας κυβερνάει ο ΣΥΡΙΖΑ με ΓΑΠική υποστήριξη;

   Σε ότι αφορά την επανατοποθέτηση Ντόρας, στελεχών του ΛΑΟΣ κλπ στη ΝΔ, αν και δεν μου αρέσει, εντούτοις, θεωρώ ότι υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά δεν θα μπορούν να κάουν και πολλά ούτε μέσα στο κόμμα ούτε σε ενδεχόμενη κυβέρνηση....

   • Απλή σκέψη avatar
    Απλή σκέψη @ Βατάτζης 19/05/2012 11:37:18

    Ακριβώς!
    Τι λέμε δηλαδή, μην ψηφίζετε ΝΔ, αλλά ΔΥΣΗ, ΛΑΟΣ, ΔΡΑΣΗ , ΑΝΕΛ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ;
    Δεν μπορούμε δηλαδή να δούμε καθαρά, ότι υπάρχουν 5 κόμματα στα δεξιά της ΝΔ, με ένα μόνο σκοπό, να κουτσουρεύουν τα ποσοστά της ΝΔ;

 3. aris avatar
  aris 19/05/2012 10:16:26

  Aγαπητέ Akenaton,
  Για μια ακόμα φορά κάνεις τη σωστή ανάλυση.Και βγάζεις το σωστό συμπέρασμα:
  "Η απελπισμένη προσπάθεια δημιουργίας ενός δεξιού κόμματος – ΛΕΒΙΑΘΑΝ (που θα περιλαμβάνει μέσα από ακροδεξιούς μέχρι νεοφιλελεύθερους και σοσιαλδημοκράτες) μάλλον θα αποτύχει τελικά, αφήνοντας τη ΝΔ μόνη και χωρίς συμμάχους, σε ένα αφιλόξενο μετεκλογικό σκηνικό."
  Εγώ θα πάω το συμπέρασμά σου παραπέρα. Η αποτυχία της ΝΔ, μετά και τις πρόσφατες άγαρμπες παρεμβάσεις και εθνικές προσβολές της Μέρκελ και του Σόιμπλε, θα οδηγήσει στην εκλογική επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος μάλλον θα σχηματίσει κυβέρνηση με οικολόγους -ΔHMAP και ανοχή από ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ (ίσως).και φυσικά δεν θα μας βγάλει απ' το Ευρώ. (Ολοι πλέον γνωρίζουμε οτι οι προεκλογικές υποσχέσεις ισχύουν μέχρι το βράδυ των εκλογών, πολύ δε περισσότερο όταν έχει ετοιμαστεί και προεκλογικά. Για όσους δεν κατάλαβαν ο Τσίπρας ήταν ΞΕΚΑΘΑΡΟΣ: Δεν φεύγουμε απ' το Ευρώ ακόμα κι αν μας ξυλοκοπήσουν. Το μνημόνιο θα καταγγελθεί. Αν δεν περάσει η καταγγελία θα κάνουμε επαναδιαπραγμάτευση)... Ούτως ή άλλως ο Σαμαράς το βράδυ της 6ης Μαίου έδειξε οτι είναι πολιτικά τελειωμένος. Μετά τις 17 Μαίου η αποχώρησή του θα ολοκληρωθεί και τυπικά...

 4. alogomiga avatar
  alogomiga 19/05/2012 10:19:41

  Συγκυβέρνηση όπως συμβαίνει στις βόρειες χώρες δεν μπορεί να γίνει στην χώρα μας κάτω από αυτές τις συνθήκες και δεδομένου της πολιτικής κουλτούρας που δεν επιτρέπει δεδομένη ανοχή από τους συμβαλλόμενους.
  Εδώ ο Κουβέλης ακόμα και με την προοπτική της συγκυβέρνησης με τον Συριζα μπροστά του (μετά τις εκλογές ο Συριζα στις δημοσκοπήσεις ήταν πρωτο κομμα)
  προτίμησε την πλήρη πόλωση με τον Τσίπρα.

 5. Απλή σκέψη avatar
  Απλή σκέψη 19/05/2012 10:25:15

  Αυτή, που λέει το άρθρο είναι η μια εκδοχή.
  Αυτή η εκδοχή όμως βασίζεται στην παραδοχή ότι το εκλογικό σώμα θ΄αντιδράσει όπως και στις προηγούμενες εκλογές. Αλλά και έστω και με αυτήν την παραδοχή, δεν μπαίνουν στη βουλή κόμματα όπως στο ΛΑΟΣ, ΔΥΣΗ, ΔΡΑΣΗ , ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ.
  Άρα ένα ποσοστό ψήφων γύρω στο 12% , θα βρεθεί εκτός νυμφώνος.
  Άρα θα έχουμε να κάνουμε με τα ίδια όπως στις 7 /6/2012, δηλαδή ακυβερνησία.
  η άλλη εκδοχή:
  Καθόλου σίγουρο δεν είναι πως ο ψηφοφόρος θ΄αντιδράσει κατά τον ίδιο τρόπο, όπως στις 6/5/2012.
  Γιατί βλέπει και καταλαβαίνει τον κίνδυνο ακυβερνησίας, την ανικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να καταρτίσει σοβαρό πρόγραμμα διακυβέρνησης, με τόσες αντιφάσεις και χειροβομβίδες, τον κίνδυνο να συμβεί ατύχημα ακόμα και στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
  Άλλωστε, στις 6/5/2012 ικανοποιήθηκε το λαϊκό αίσθημα της τιμωρίας που ήθελε να δείξει η ψήφος.
  Άρα η προσπάθεια ενός φιλοευρωπαϊκού μετώποτ της κεντροδεξιάς, πιστεύω ότι είναι σωστή και θα λειτουργήσει με μεγάλη δυναμική στο εκλογικό σώμα, επιπλέον θα οδηγήσει στο ζητούμενο: Κυβέρνηση συνεργασιών από φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις.
  Τώρα, πιστεύω η επιλογή του λαού θα είναι τελείως διαφορετική. Θα επιλέξει πλέον θετικά , με την έννοια ποιός πρέπει να κυβερνήσει και όχι ποιος θέλει να είναι αντιπολίτευση.
  Βέβαια τα περί αυτοδυναμίας, μπορεί να μην είναι εφικτά αλλά κυρίως δεν είναι σωστά.
  Γιατί τα προβλήματα είναι τόσο μεγάλα και τόσο καυτά, που αν τ΄αναλάβει ένας πολιτικός χώρος μόνος του, αμέσως θα καεί.
  Σωστό λοιπόν είναι, να ψηφίσουμε θετικά (ποιον πολιτικό χώρο εμπιστευόμαστε να κυβερνήσει, με σοβαρό πρόγραμμα), αλλά και στο πνεύμα της συνεργασίας όλων εκείνων των δυνάμεων που με τη στάση τους και το πρόγραμμά τους διασφαλίζουν την σταθερή θέση της Ελλάδας μέσα στο ευρώ και την ΕΕ.
  Ένας ισχυρός πόλος της κεντροδεξιάς, που ενσωματώνει ένα επιπλέον 9-10% , ¨σήμερα¨ του εκλογικού σώματος και με μεγαλύτερη δυναμική, νομίζω ότι είναι σωστός στόχος. Ελπίζοντας σε θετική ψήφο , η δυναμική αυτή μπορεί να ξεπεράσει και τα όρια του 32%.
  Έτσι ευκολότερα θα επιτευχθούν συναινέσεις και θα σχηματισθεί κυβέρνηση με ξεκάθαρο στόχο, την Ευρωπαϊκή θέση και προοπτική της χώρας.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Απλή σκέψη 19/05/2012 12:27:34

   Συμφωνώ με το σκεπτικό σου και, αν μου επιτρέπεις, θα ήθελα να προσθέσω το εξής: δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστοί οι όροι με τους οποίους συζητάται η επανένταξη των βουλευτών της ΔΗΣΥ. Αν κατάλαβα καλά από τα δελτία, καταρτίζεται προγραμματική συμφωνία επί τη βάσει αρχών, με σύγκλιση απόψεων και από τις δύο πλευρές. Αν όντως είναι έτσι, τέτοιες κινήσεις προετοιμάζουν σαφώς το έδαφος και για μετεκλογικές συνεργασίες, των οποίων όντως δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία. Και σωστό είναι να ξεκινούν από τους συγγενείς ιδεολογικά χώρους, πριν προχωρήσουμε σε ευρύτερες συνεργασίες με εθνικό στόχο. Άκουσα άλλωστε ότι ενδέχεται να μην διαλυθεί καν η ΔΗ.ΣΥ, ας περιμένουμε να μάθουμε πρώτα τι αληθεύει.

   • Απλή σκέψη avatar
    Απλή σκέψη @ δρόμος 19/05/2012 12:45:54

    Δεν είναι κακό να πάνε ως συνεργαζόμενοι οι βουλευτές της ΔΗΣΥ, αυτά τα θεωρώ ¨τεχνικά¨ θέματα.
    Το θέμα ουσίας είναι νομίζω, να διασφαλισθεί ότι με την πρώτη δυσκολία, δεν θα τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια του Σαμαρά και ρίξουν μια μελλοντική κυβέρνηση συνεργασίας.

    • δρόμος avatar
     δρόμος @ Απλή σκέψη 19/05/2012 13:18:41

     χμμ ... ο κίνδυνος αυτός υπάρχει ακόμη και με τους σήμερα υπάρχοντες εντός ΝΔ φίλους τους. Ίσως η προγραμματική συμφωνία βελτιώνει τα πράγματα και σ'αυτόν τον τομέα, εξασφαλίζοντας έτσι μεγαλύτερη συνοχή στην παράταξη. Ουτοπία???

     • Απλή σκέψη avatar
      Απλή σκέψη @ δρόμος 19/05/2012 13:21:43

      ΙΔΩΜΕΝ!!!

 6. pirandello avatar
  pirandello 19/05/2012 10:31:01

  Μπράβο ρε akenaton. Επιτέλους μια ψύχραιμη φωνή και μια ρεαλιστική αντίληψη της πολιτικής πραγματικότητας.
  Στις εκλογές της 6ης Μαΐου ο λαός δεν είπε μόνο ΟΧΙ στην αυτοδυναμία, αλλά και στην αλαζονεία και την αμετροέπεια των κομμάτων εξουσίας. Δυστυχώς το διακύβευμα κινδυνεύει να τεθεί επί της ουσίας με το ίδιο περιεχόμενο, αλλά με διαφορετικη όψη, με την εμφάνιση ενός φιλοευρωπαικού μετώπου.
  Εκτιμώ οτι το καλύτερο σενάριο θα ήταν να μπουν στη Βουλή δυνάμεις όπως η Δημιουργία Ξανά , η Δράση και οι Οικολόγοι. Θα μπορούσαν να στηρίξουν μια κυβέρνηση συνεργασίας με εθνικό προσανατολισμό, διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και προγραμματισμό των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα για το κράτος και το πολιτικό σύστημα.
  Αμφιβάλλω βέβαια αν υπάρχει ακόμα χρόνος για κάτι τέτοιο. Το ότι ταυτίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ με την αλλαγή του 81 του Παπανδρέου στη συνείδηση πολλών αριστερών είναι επικίνδυνα ελκυστική στρατηγική για όλους εκείνους που ψάχνουν να βρουν ελπίδα για να κρατηθούν, έστω και αν είναι εντελώς εικονική ή ψευδεπίγραφη.

  • GreekInLux avatar
   GreekInLux @ pirandello 19/05/2012 12:02:15

   Η διαφορά είναι ότι η κοινωνία πλέον μαστίζεται από αρκετά προβλήματα εκτός της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης. Η έλλειψη αισθήματος ασφάλειας αποτελεί, κατά την προσωπική μου άποψη, ζήτημα ανάλογης σοβαρότητας. Στη συνείδηση του κόσμου, και όχι αδικαιολόγητα, η πηγή του "κακού" στο θέμα αυτό είναι οι λαθρομετανάστες, οι κουκουλοφόροι κ.α. Το 81, και μέχρι πριν μερικά χρόνια αυτά τα προβλήματα δεν υπήρχαν και η Αθήνα καυχιόταν ότι ήταν μια από τις ασφαλέστερες πρωτεύουσες αν όχι του κόσμου, τουλάχιστον της Ευρώπης. Η ραγδαία κατάπτωση ξεκίνησε από το Δεκέμβρη του '08 και όλοι ξέρουμε ποιός πολιτικός χώρος αν δεν προμόταρε τουλάχιστον δεν στηλίτευε τα τότε γεγονότα...η ιστορία έχει επίσης δήξει ότι οι έλληνες έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία στα εθνικά θέματα. Άλλωστε αυτό διαφαίνεται και σήμερα...στο όνομα του έθνους έχει βγει στην επιφάνεια όλη αυτή η επαναστατικότητα και ο πατριωτισμός ο οποίος όμως εκφράζεται με λανθασμένο τρόπο με αποτέλεσμα να γίνεται συνώνυμο στείρας αντίδρασης δίνοντας πρόσφορο έδαφος και ευκαιρίες πολιτικής επιβίωσης σε πατριδοκάπηλους, καινούς λόγου λαϊκιστές τύπου Καμμένου. Οι έλληνες πρέπει να καταλάβουν ότι απειλή για την πατρίδα, στην ευαίσθητη φάση στην οποία βρίσκεται, δεν είναι μόνο η κακιά Γερμανία και οι δανειστές, ούτε η απώλεια της εθνικής κυριαρχίας λόγω των οικονομικών προγραμμάτων. Απειλή αποτελούν και πολιτικές εκφραζόμενες από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους… οι οποίοι τυγχάνει να πρόσκεινται στην Αριστερά. Μακεδονικό, Αιγαίο, μειονότητες, νομιμοποίηση λαθρομεταναστών και άλλα τα οποία έχουμε πολλές φορές εντοπίσει και υποδείξει πρέπει να γίνουν γνωστά. Επίσης οι θέσεις των συγκεκριμένων χώρων για τη Θρησκεία, την Ιστορία. Δεν μπορεί να γινόμαστε ως έθνος και ως χώρα έρμαια των δημοσίων υπαλλήλων και τω υπόλοιπων που ρίγησαν από συγκίνηση ακούγοντας τις υποσχέσεις για προσλήψεις στον υδροκέφαλο δημόσιο τομέα και την επαναφορά του σε κεντρικό ρόλο, τις κρατικοποιήσεις των τραπεζών κ.ο.κ. Δεν γίνεται να οδηγήσουν στην εξουσία η έστω να αναδείξουν ως πρώτο κόμμα αυτούς που με ένα 16% ανέπτυξαν σε μόλις μια εβδομάδα, κυβερνοκαθεστωτική αλαζονεία αντίστοιχη με αυτή του ΠΑΣΟΚ μετά από χρόνια εξουσίας. Δεν πρέπει ο κόσμος να πιστέψει σε ένα ακόμα «λεφτά υπάρχουν» ειπωμένο με διαφορετικό τρόπο. Και ο ρόλος της δεξιάς, όπως και αν παρουσιάζεται αυτή, είτε λαϊκή, είτε πατριωτική, είτε ευρωπαϊκή, είτε ενωμένη, είτε όλα αυτά μαζί, είναι και να αναδείξει την επικινδυνότητα των στιγμών, των συγκεκριμένων ιδεών – πολιτικών και να τις καταγγείλει και συγχρόνως να προτάξει τις δικές τις πολιτικές ως την πλέον αξιόπιστη πρόταση για τη συνέχεια.

 7. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 19/05/2012 10:32:08

  Πολύ καλό και περιεκτικό άρθρο. Συμφωνώ απόλυτα.Οσον αφορά τους επαγγελματίες αριστερούς το μόνο που θέλουν είναι να ΜΗΝ εμπλακούν σε κυβερνήσεις και τέτοια.

 8. karenin avatar
  karenin 19/05/2012 10:44:59

  Το λάθος του Συριζα να εμποδίσει την δημιουργία κυβέρνησης πιέζοντας την Δημαρ, πρέπει να διορθωθεί. Λάθος στρατηγική της ΝΔ είναι η πόλωση, και η δημιουργία κάθετου μετώπου με την αριστερά που θα το βρει αργότερα μπροστά της. Ο Συριζα θα τραβηχθεί διακριτικά, αφήνοντας δρόμο σε ενα κυβερνητικό σχήμα που αναφ΄ερει η ανάρτηση, γιατί εχει ανάγκη απο κομματική ανασυγκρότηση, και καλύτερη επεξεργασία κυβερνητικών θέσεων. Με λίγα λόγια κάποιοι φωστήρες εκει στην ΝΔ προσπαθουν να εκπορθήσουν μια πόλη που οι πύλες είναι ορθανοιχτες.

 9. leleki avatar
  leleki 19/05/2012 11:07:51

  Αν ο Σαμαράς δεν είχε εγκλωβιστεί σε αδιέξοδες επιλογές προσώπων στην ΚΟ του, θα μπορούσε να κάνει μια ρηξικέλευθη πρόταση σύμφωνη με το αντιμνημονιακό αποτέλεσμα των εκλογών της 6/5.
  Τώρα, δυστυχώς για τον ίδιο, βαδίζει προς τον σχηματισμό αυτού του «μετώπου»-Λεβιάθαν, πρώτο θύμα του οποίου θα είναι ο ίδιος.
  Όταν θα αρχίσουν να εμφανίζονται στα κανάλια, ως υποψήφιοι της ΝΔ, Ντόρα-Μαρκογιαννάκης και ενδεχομένως Μάνος-Βαλλιανάτος, ο τρόμος που θα προκληθεί στους αμφιταλαντευόμενους θα είναι πολλαπλάσιος της ανησυχίας μπροστά στο ψευδοδίλημμα «μνημόνιο ή δραχμή».

 10. firiki2010 avatar
  firiki2010 19/05/2012 11:12:53

  Αν και είμαι φανατικός θιασώτης της επανένωσης του χώρου που κάποτε σχεδόν κατ΄ αποκλειστικότητα εκπροσωπούσε η ΝΔ καταλαβαίνω τον προβληματισμό σου. Προσωπικά με προβληματίζει αυτή η φιλολογία περί φιλοευρωπαϊκου "μετώπου" Το μέτωπο εξ ορισμού έχει μικρή διάρκεια και συγκεκριμένη - πιθανώς και βραχύβια - στόχευση Προσωπικά θα επιθυμούσα την ουσιαστική και μόνιμη συστράτευση όλων εκείνων των δυνάμεων που ιδεολογικά ούτως ή άλλως δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα με τη ΝΔ. Είναι λογικό πως κάποιοι δεν θα χωρούσαν ή δεν θα ήθελαν να χωρέσουν και θα ακολουθούσαν τον δικό τους δρόμο χωρίς αποκλεισμούς βέβαια μετεκλογικών συνεργασιών. "....Μέσα σε ένα ρευστοποιμένο πολιτικό σκηνικό ο χωρος του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού πρέπει και μπορεί να κατακτήσει μια καινούργια ενότητα. Προφανώς όχι βασισμένη σε αλληλοεξυπηρέτηση προσωπικών μικροσυμφερόντων και φιλοδοξιών και όχι με στόχο προσωρινά εκλογικά κέρδη." ( firiki2010 28/2/2012)
  Σήμερα ό,τι γίνεται γίνεται υπό την πίεση της ανάγκης να κρατηθεί η χώρα εντός Ευρωζώνης. Η είσοδος των κομμάτων που αναφέρεις στη Βουλή σημαίνει 15% τουλάχιστον και καμμιά 40ριά έδρες. Θα ήταν ευχής έργο αν συνέβαινε στις εκλογές της 6ης Μαίου έστω με τη ΝΔ στο 19% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 17%. Οι εκλογές της 17ης Ιουνίου είναι "άλλες" εκλογές. Διαφορετικές.

 11. rally monkey avatar
  rally monkey 19/05/2012 11:52:10

  '' διχασμού της κοινωνίας για ακόμη μια φορά σε «ΔΕΞΙΟΥΣ» και «ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ», σε μια προσπάθεια σκληρής πόλωσης του εκλογικού σώματος ''
  Επιτελους το επισημαινει καποιος
  Ετσι Ακριβως - Προς τι το ερωτηματικο (;) στον τιτλο...
  Δεν χρειαζεται να ειναι καποιος στρατηγικη ιδιοφυια για να αντιληφθει οτι στις παρουσες συνθηκες - η αντιπαραθεση στο πεδιο Αριστερος/Δεξιος - Μνημονιακος/Αντιμνημονιακος ειναι βουτυρο στο ψωμι του Τσιπρα.

 12. Dimitris avatar
  Dimitris 19/05/2012 11:52:44

  Αγαπητέ Akenaton συμφωνώ μαζί σου.
  Ο κατασπαραγμός των μικρότερων κομμάτων από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και η επιστροφή στην δεκαετία του 50 μακροπρόθεσμα δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα.
  Ακόμα και εαν ένας απο τους δύο καταφέρει να κερδίσει ή χώρα θα έχει διχασθεί.
  Και αυτά τα έχουμε ζήσει.

 13. airman avatar
  airman 19/05/2012 11:57:17

  Η άποψη που εκφράζεται στο άρθρο είναι σωστή αλλά δεν μπορεί να εφαρμοστεί εδώ και τώρα. Σίγουρα όμως αποτελεί τη λύση του αύριο.
  Και δεν μπορεί να εφαρμοστεί εδώ και τώρα διότι για να προκύψει προοπτική σχηματισμού Κυβέρνησης από τις εκλογές της 17/6 πρέπει κατ΄αρχήν το πρώτο κόμμα να συγκεντρώσει περί το 30% τουλάχιστον, ώστε να ''επιβάλει'' την πορεία προς την οποία θα ''πλεύσει'' η χώρα.
  Για το λόγο αυτό ένα ''μέτωπο'' πριν από τις εκλογές είναι απαραίτητο. Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει την πρώτη θέση (π.χ. με 25%) τότε όλοι μπορούμε να φανταστούμε τι πρόκειται να συμβεί. Το ίδιο και στην περίπτωση που η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα με αντίστοιχο ποσοστό. Επίσης η διαφορά πρώτου και δεύτερου κόμματος πρέπει να είναι ''ευδιάκριτη'' (4%+).
  Σίγουρα θα απαιτηθεί και η ''σύμπραξη'' δυνάμεων μετά τις εκλογές, τόσο σε επίπεδο εδρών όσο και σε επίπεδο συναίνεσης. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τις παραπάνω προϋποθέσεις (πρώτο κόμμα 30%+ και διαφορά με το δεύτερο κόμμα 4%+).
  Σαφώς και το μέλλον ανήκει σε Κυβερνήσεις συνεργασίας, αλλά στην παρούσα δύσκολη συγκυρία πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κατά που πάμε. Πρέπει να επιλέξουμε το ''οικόπεδο'' πάνω στο οποίο θα ''οικοδομήσουμε''.
  Οι κινήσεις πρέπει να είναι προσεκτικές, οι εξηγήσεις ξεκάθαρες, το μήνυμα σαφές. Πάνω απ' όλα όμως το εγχείρημα πρέπει να εκπέμπει αποφασιστικότητα για λύσεις άμεσες και μεσομακροπρόθεσμες.
  Η ακυβερνησία το βράδυ της 17ης Ιουνίου είναι το μοιραίο βήμα προς το κενό. Ο λαός βέβαια μπορεί να επιλέξει το βήμα προς το άγνωστο. Πολύ φοβάμαι ότι το επόμενο βήμα θα αποκαλύψει πόσο μακριά θα βρεθούμε από αυτό που κάποιοι προβάλουν/προτείνουν ως λύση. Μόλις ένα βήμα, αλλά με μη αναστρέψιμη πορεία.

 14. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 19/05/2012 12:09:20

  Φιλοευρωπαϊκό Μέτωπο ναί, ανεπιφύλακτα, αλλά αυτό σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί και δεν θα έπερεπε να είναι εκλογικό σχήμα. Οι φιλοευρωπαικές δυνάμεις στη χώρα είναι ευτυχώς πάρα πολλές και πολύ διαφορετικές για να μπορούν να εκφρασθούν ενιαία σε εκλογές.
  Το κρίσιμο της στιγμής: Μετά τις εκλογές, ανάλογα με το αποτελεσμα, θα ήταν καλό να υπάρχουν πολλές διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις για κυβερνησιμότητα. Και δεν θα υπάρξουν τρίτες.
  Οι ΑΝΕΛ δύσκολα θα πιεσθούν κάτω από το 3 %. Η ΔΗΜΑΡ κατά την εκτίμηση μου δεν πρόκειται να πιεσθεί καθόλου, είναι πιά το κόμμα - κλειδί. Ήταν λάθος του και ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων να την πιέζουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να κάνει ποτέ κυβέρνηση χωρίς την ΔΗΜΑΡ. Ούτε η ΔΗΜΑΡ θα μπεί ποτέ σε κυβέρνηση με εταίρους μόνον ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Χωρίς την ΔΗΜΑΡ, είναι αδύνατο να τραβηχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικές ευθύνες - που είναι το ζητούμενο κατά τη γνωμη μου.
  Ως πολίτης που ενδιαφέρεται για "λύση" και όχι για στενοκομματικές στρατηγικές, συμφωνώ με τον Akenaton.
  Διαβλέπω πάλι πολλή ανάληψη ρίσκου, άγνοια κινδύνου. Μου φαίνεται ότι ίσως, το φάντασμα της πεθαμένης αυτοδυναμίας έχει στοιχειώσει τα μυαλά του κομματικού στρατηγείου της ΝΔ.

  • leleki avatar
   leleki @ Ο Θείος 19/05/2012 12:29:24

   Η Δημάρ είναι ο πρώτος υποψήφιος να μείνει εκτός Βουλής.
   Τα ποσοστά της καταρρέουν σε όλα τα επίπεδα.
   Ήδη από τα 18% που εμφανιζόταν πριν λίγες εβδομνάδες, κινείται στο 4%.
   Το τελευταίο δεκαήμερο πριν τις εκλογές θα κυμαίνεται στο όριο, και τη μέρα των εκλογών οι ψηφοφόροι της θα κάνουν την ορθολογική διατήρηση της ψήφου τους προκειμένου να μην συνεχισθεί η συμφορά του μνημονίου.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ leleki 19/05/2012 15:51:44

    O ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει ΠΟΤΕ κυβέρνηση χωρίς την ΔΗΜΑΡ. Άν τυχόν έχει τέτοια στρατηγική (δύσκολα το πιστεύω), είναι τραγικό λάθος - και από κομματική άποψη. Σκαβουν το λάκκο τους αναγορεύοντας σε αντίπαλο τη ΔΗΜΑΡ - αυτά είναι Μεσοπλεμικές Τριτοδιεθνίτικες αυτοκαταστροφικές "πατάτες" τύπου "σοσιαλφασισμού".
    Ειναι εξίσου χοντρό στρατηγικό λάθος με την αιθεροβάμονα γραμμή της αυτοδυναμίας που είχε η ΝΔ.
    Πιστεύεις ότι υπάρχει έστω και ελαχιστη πιθανότητα να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοδυναμία;
    Και ποιό άλλο ρεαλιστικό σενάριο βλέπεις; ΣΥΡΙΖΑ + ΠΑΣΟΚ; Δεν βγαίνει.
    Eκτος άν εννοείς ΣΥΡΙΖΑ + ΝΔ.

 15. Nik avatar
  Nik 19/05/2012 13:57:42

  "η εκλαΐκευση του προγράμματος και των θέσεων της ΝΔ,"

  δηλαδή να ξεφύγουμε από τις γενικότητες και να γίνει προβολή των λεπτομεριών του προγράμματος με τρόπο που γίνεται κατανοητό από τον μέσο πολίτη.

  Υπάρχει "πολιτικπο προσωπικό" ικανό να κάνει τέτοια δουλειά σε αυτό ή σε άλλο κόμμα; Πιστεύω πως όχι. Οι περισσότεροι πολιτικοί μας είναι ανίκανοι να επεξεργαστούν λεπτομέριες. Είναι παγιδευμένοι στην αντίληψη ότι στην πολιτική αρκεί μόνο η στρατηγική σκέψη, δηλαδή η γενικότητα.

  Αυτό φοβίζει όσο τίποτε άλλο, ειδικά στην περίπτωση του Σύριζα που αν κληθεί να κυβερνήσει δεν έχει ιδέα από τις λεπτομέριες ακόμη και του δικού του προγράμματος.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Nik 19/05/2012 15:17:13

   Η εκλαϊκευση είναι κάτι διαφορετικό από την εξειδίκευση. Απαραίτητα και τα δύο, αλλά η εξειδίκευση του προγράμματος εκπονείται από την ομάδα σύνταξής του, ενώ το σύνολο του στελεχιακού δυναμικού είναι επιφορτισμένο με την εκλαϊκευση, δηλαδή την μεταφορά στους πολίτες του εξειδικευμένου προγράμματος με τον πιό πρόσφορο τρόπο. Στο καθήκον αυτό είναι (θεωρητικά) προπονημένοι όλοι οι πολιτικοί.

 16. Απορών avatar
  Απορών 19/05/2012 15:07:20

  Συμφωνώ με το πνεύμα του άρθρου αλλά διαφωνώ με τη στρατηγική. Η συμμαχία θα μπορούσε να είναι ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ αλλά δυστυχώς θα πρέπει να προταθεί κεντροαριστερός πρωθυπουργός. Ο κόσμος φαίνεται να θέλει ευρώ και αριστερά, πιστεύει ότι η κεντροδεξιά ευθύνεται στην Ευρώπη για τα χάλια μας (και έχει δίκιο αν εξεταστεί μυωπικά το θέμα) οπότε δυσκολεύεται να ψηφίσει Σαμαρά, σου λέει εδώ πανηγυρίζω που έφυγε ο Σαρκοζύ και παρακαλάω να φύγει η Μέρκελ και θα φέρω το αντίστοιχό τους στην Ελλάδα; Δεν μπορεί να καταλάβει ότι ακριβώς εδώ χρειαζόμαστε φιλελεύθερη στροφή και η Ευρώπη όντως χρειάζεται αριστερόστροφη στροφή.
  Με τις παραπάνω σκέψεις, πιστεύω ότι αν γινόταν μια σοβαρή προγραμματική συμμαχία προεκλογικά και με σαφή στόχευση τη δημιουργία φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης με κεντροαριστερό πρωθυπουργό ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπεφτε στο 10%.
  Φανταστείτε π.χ. να προτείνει η ΝΔ τον Αλέκο Παπαδόπουλο (ένα παράδειγμα φέρνω) και να ζητούσε σύγκλιση στο όνομα αυτό. Πιστεύω ότι ούτε οι νεοφιλελεύθεροι θα είχαν πρόβλημα ούτε το σοβαρό ΠΑΣΟΚ (ό,τι έχει μείνει) ούτε η ΔΗΜΑΡ.
  Έτσι θα έδειχνε ο Σαμαράς ότι η ΝΔ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ η παράταξη που προσπαθεί να σχηματίσει, ότι δεν είναι φοβικός απέναντι στην αριστερά αλλά ο στόχος του είναι ο λαϊκισμός. Είναι λάθος πιστεύω η στόχευση της αριστεράς.
  Ο ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ!!!

  • akenaton avatar
   akenaton @ Απορών 19/05/2012 15:55:02

   Απόλυτο δίκιο! Ο λαϊκισμός πρέπει να είναι ο στόχος.....

  • akenaton avatar
   akenaton @ Απορών 19/05/2012 15:55:57

   Απόλυτο δίκιο! Ο στόχος πρέπει να είναι ο λαϊκισμός!

 17. AM Παπαιωάννου avatar
  AM Παπαιωάννου 19/05/2012 17:11:23

  +1000000

 18. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 19/05/2012 17:21:13

  Και νέα δημοσκόπηση (METΡON ANALYSIS) δείχνει ότι αυτoδυναμία δεν έρχεται, για κανέναν, ακόμη και άν χτυπούν τον κώκο τους κάτω.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.