#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/03/2010 00:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ακαμπτη η στάση της Μέρκελ

Τις θέσεις της για το ζήτημα της Ελλάδας επανέλαβε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ από το Βερολίνο, παραμένοντας αμετακίνητη στη σκληρή στάση της.

«Το λέω ξεκάθαρα ότι κατά τη δική μου άποψη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ένα ζήτημα που πρέπει να εξετάσουμε και για το οποίο πρέπει να μιλήσουμε» υπογράμμισε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιέρζι Μπούζεκ.

Επανέλαβε ακόμη πως κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, «Πέμπτη και Παρασκευή, δεν πρόκειται (να συζητήσουμε) τρέχουσα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα», επισημαίνοντας και πάλι ότι η Αθήνα δεν έχει ζητήσει βοήθεια.

Καταλήγοντας, τόνισε και πάλι πως μια ευρωπαϊκή βοήθεια δεν θα είναι αρμόζουσα παρά μόνον σε περίπτωση απειλής στάσης πληρωμών μιας χώρας μέλους. «Ευτυχώς στην Ελλάδα δεν είναι σε αυτή την κατάσταση» σημείωσε.

Με συνοδεία αυστηρών μέτρων η βοήθεια

Η όποια οικονομική στήριξη προς μία χώρα-μέλος της ευρωζώνης θα πρέπει να συνοδεύεται με αυστηρούς όρους δημοσιονομικής πειθαρχίας, δήλωσε από το Ευρωβουλή ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, σε ομιλία του στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, διευκρινίζοντας ότι σε καμία περίπτωση η στήριξη αυτή δεν πρέπει να συγχέεται με δωρεάν επιχορήγηση.

Οι χώρες της ευρωζώνης «έχουν κοινή μοίρα», ανέφερε στη συνέχεια ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, κληθείς να σχολιάσει τις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί, κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας, περί ενδεχόμενης αποβολής στο μέλλον, μίας χώρας από τη ζώνη του ευρώ, παρά τη θέλησή της.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τόνισε ότι θεωρεί παράλογη την υπόθεση να εγκαταλείψει μια χώρα μέλος τη ζώνη του ευρώ, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο με την ουσία και το ρόλο του ενιαίου νομίσματος. «Το θέμα αυτό δεν είναι της παρούσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τρισέ.

Ερωτήσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών

Ερωτήσεις υπέβαλαν στον Τρισέ οι ευρωβουλευτές, Ρόδη Κράτσα (ΝΔ), Νίκη Τζαβέλα (ΛΑΟΣ) και Νίκος Χουντής (ΣΥΝ).

Στις απαντήσεις του ο Ζαν Κλοντ Τρισέ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι αν κάποια ελληνική τράπεζα αντιμετωπίσει στο μέλλον εξαιρετικά σημαντικά προβλήματα, η ΕΚΤ θα σταθεί στο πλευρό της, όπως έκανε και με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως π.χ. στην Ιρλανδία.

Επίσης, ερωτηθείς αν προτίθεται να επεκτείνει και μετά το 2011 το ισχύον σήμερα καθεστώς που δίδει στην ΕΚΤ τη δυνατότητα να αγοράζει ομόλογα σχετικά υποβαθμισμένης πιστοληπτικής ικανότητας, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, αφού εξέφρασε την απόλυτη βεβαιότητα ότι τα ελληνικά μέτρα θα αποκαταστήσουν απολύτως την πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών τίτλων, άφησε να εννοηθεί ότι σε αντίθετη περίπτωση το ζήτημα θα εξεταστεί.

http://www.ethnos.gr/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. διοσκουρος avatar
  διοσκουρος 23/03/2010 00:32:49

  Η θέση της ΜΈΡΚΕΛ σαν μήνυμα προς τις αγορές ειναι ΘΕΤΙΚΗ για την Ελλάδα.
  Ο πρωθυπουργος ζήτησε στήρηξη οι δηλωσεις Μερκελ τον στηρίζουν.
  Το παιχνίδι κυριοι ειναι στημένο και απο εμας.

 2. B.K.Σ. avatar
  B.K.Σ. 23/03/2010 00:35:41

  Μαζί της. Να το πάει έτσι μέχρι τέλους και την Μεγάλη Παρασκευή με τον Επιτάφιο να πάμε στο ΔΝΤ, να τελειώνουμε. Μόνον μια τέτοια καταστροφή μας αξίζει, μόνον μέσα από μια τέτοια κατρακύλα υπάρχει η πιθανότητα να ανακάμψουμε ηθικά και πολιτικά, το οικονομικό είναι πλέον δευτερεύον εδώ που φθάσαμε, που μας έφθασαν, με τον παγκόσμιο διασυρμό που μας στήσαν.

  • Orestios avatar
   Orestios @ B.K.Σ. 23/03/2010 00:43:20

   Βασιλική, υπάρχει χρόνος για να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την εξουσία, από την οποία έχουν γαντζωθεί, και να μπορέσουμε με μια δημοκρατική πλέον διαδικασία να επανακτήσουμε την αξιοπιστία μας σαν Έθνος.
   Στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Υπάρχουν αδιέξοδοι άνθρωποι σαν το GAP και την παρέα του.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ B.K.Σ. 23/03/2010 00:51:20

   Βασιλική μου, σκέφτομαι ΑΚΡΙΒΩΣ με τον ίδιο τρόπο.

 3. Orestios avatar
  Orestios 23/03/2010 00:53:06

  Η Μέρκελ χρησιμοποιεί την ανούσια ρητορική του GAP για να του δείξει την ανεπάρκειά του. Είναι μαέστρος της πολιτικής, γιατί αυτό είναι το κυριότερο. Η πολιτική.
  Το GAP εκφράζεται χρησιμοποιώντας καθαρή αμερικάνικη ρητορική, η οποία ταιριάζει σε άλλη ομοσπονδία με άλλες δομές. Στην ΕΕ είναι άστοχη τέτοια ρητορική, καθώς έρχεται σε αντίθεση με την υποχρέωσή που έχουμε απένατι σε συνθήκες.
  Εκ των πραγμάτων αναδεικνυεται η πολιτική ανεπάρκεια του GAP. Η απογύμνωση αυτή είναι συνέπεια της αδυναμίας του να αρθρώσει δικό του πολιτικό λόγο. Λόγο που έχει προκύψει μετά από σκέψη και άσκηση.
  Ο νεποτισμός των 30 χρόνων από τον οποίο οφελήθηκε, σαν υιός του πατέρα του, σε καμία περίπτωση δεν ανέδειξε έστω ένα χαρακτηριστικό ηγετικής φυσιογνωμίας. Τώρα αυτό γίνεται φανερό σε όσους τον στήριξαν. Λόγια και ρητορίες εισαγώμενα. Ντύσιμο εισαγώμενο. Περισσότερο μοιάζει με καρικατούρα παρά με ηγέτη. Η φτιαχτή και εικονική πραγματικότητα, που επικρατεί στην Ελλάδα για το GAP, καταρρέει στο Διεθνές προσκήνιο καθώς γίνεται εμφανής η ανεάρκειά του σε όλα τα επίπεδα.
  Αδύναμος να υπερασπιστεί τον Ελληνικό λαό, αδιαφόρησε για το βιοτικό του επίπεδο, δεν δίστασε να καταδικάσει το σύνολο σε φτώχεια μόνο και μόνο για όφελος προσωπικό.
  Η πολιτική απάτη που ακούει στο όνομα GAP αποκαλύπτεται.

 4. neotera avatar
  neotera 23/03/2010 00:57:09

  Κι εγώ ! Ερχομαι στη θέση της οποιας Μέρκελ που γνωριζει πολύ καλά το ποιόν του γιωργάκη και την κατάσταση στην οποία έχουν φέρει τη χώρα. Γιατί να τους δώσουν λεφτά για να συνεχίσουν να κατακλέβουν τον κόσμο και τους πόρους του κράτους ?

 5. neotera avatar
  neotera 23/03/2010 00:58:58

  Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες ήθελα να πω...

 6. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 23/03/2010 07:42:40

  Εντωμεταξύ, ο ιδεοληπτικός είναι ικανός να δηλώσει στάση πληρωμών μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει την εμμονή του και να πετύχει τη στήριξη της κυρα-Μέρκελ.

 7. anetos avatar
  anetos 23/03/2010 08:41:13

  http://taxalia.blogspot.com/2010/03/blog-post_705.html

 8. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 23/03/2010 10:58:24

  Αρχές Μαίου γίνονται εκλογές στο μεγαλύτερο Γερμανικό ομόσπονδο κράτος της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας: Οι προοπτικές για τον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ (CDU-CSU-FDP) δεν είναι καθόλου καλές. Ιδιαίτερα οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) του υπουργού εξωτερικών Βέστερβέλε (που έχουν την πιό σκληρή στάση κατά της Ελλάδας, επειδή θέλουν να περάσουν φοροελαφρύνσεις εν μέσω κρίσης) είναι σε δημοσκοπική καθίζηση. Απειλεί να μεταδοθεί πέραν του Ρήνου και ο Γαλλικός σοσιαλπράσινος ιός! Σε περίπτωση ήττας, η Μέρκελ χάνει την πλειοψηφία στην Άνω Βουλή - οπότε ταφόπλακα στις φοροελαφρύνσεις και η πιθανότητα διάλυσης του συνασπισμού αυξάνει δραματικά.
  Σαν να μην έφθανε αυτό, ο υπουργός οικονομίας Σόιμπλε (CDU) και οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) ακολουθούν σταρτηγική ρήξης με το FDP και προτιμούν μάλλον έναν "μεγάλο συνασπισμό" με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Υπάρχουν βέβαια και μερικοί Χριστιανοδημοκράτες που προτείνουν, για την τοπική κυβέρνηση την Β. Ρηνανίας, το "συνασπισμό της σημαίας της Τζαμάικα" (μαύροι CDU + Πράσινοι + κίτρινοι FDP).
  Πραγματικός μύλος, έτσι μόνον εξηγείται η στάση της Μέρκελ, που όπως λέει σήμερα το περιοδικό Spiegel, "Η καγκελλάριος έχει απομονωθεί στην Ευρώπη" και "βρίσκεται υπό την πίεση των ισχυρών Ευρωπαίων".
  h**p://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/0,1518,685130,00.html

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 23/03/2010 11:04:48

   Εκεί βέβαια στη Γερμανία δεν έχουν κομματικά ταμπού, ούτε στρούγκες, και τα συζητούν όλα αυτά ελεύθερα. Ούτε είναι ταμπού μια κυβερνητική συνεργασία "δεξιών" και "αριστερών" ή και "άλλων" (βοηθά, μάλλον ωθεί, και το αναλογικό εκλογικό σύστημα).
   Τη δική μας υπερ-πολιτικοποίηση, υπερ-ιδεολογικοποίηση και φανατίλα τη βλέπουν σαν μιά ακόμη νεο-ελληνική παραξενιά και δείγμα ανορθολογισμού, που μόνον καταστροφές προκαλεί.
   Και σ' αυτό τουλάχιστον, έχουν απόλυτο δίκιο, νομίζω.

 9. lilou avatar
  lilou 23/03/2010 13:03:10

  Καλημερα σας και μια απορια γιατι ειμαι ψιλοασχετη με αυτα: με την φημη της επικειμενης κυρηξης πτωχευσης της χωρας για την Μεγαλη Παρασκευη που κυκλοφορει εντονα αυτες τις μερες, εχει αρχισει να σηκωνει ο κοσμακης τα χρηματα του απο τις τραπεζες. Αν δημιουργηθει ενας πανικος και "αδειασουν" οι καταθεσεις, ποιες θα ειναι οι επιπτωσεις? Ποιοι ειναι αυτοι που εποφελουνται απο κατι τετοιο? (εκτος απο τους διαρρηκτες που θα κανουν χρυσες δουλειες ψαχνοντας κατω απο μαξιλαρια).

 10. Antisthenis Paulopoulos avatar
  Antisthenis Paulopoulos 23/03/2010 13:08:02

  Αρκετά εύστοχη και η δεύτερη ερώτηση της κυρίας Κράτσα: «η Ελλάδα ζητεί άμεσα σαφές κι αποτελεσματικό μήνυμα από την Ε.Ε. με στόχο να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού. Παρά το πρόγραμμα σταθερότητας και τις δηλώσεις ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, οι αγορές δεν πείσθηκαν και τα επίπεδα δανεισμού είναι ολοένα και υψηλότερα. Ποια πρέπει να είναι η ευρωπαϊκή λύση που θα θεωρηθεί επαρκής από τις αγορές;

 11. Athenian avatar
  Athenian 23/03/2010 14:00:05

  Μια και μιλάμε για ανεπάρκεια του ΓΑΠ και με δεδομένο ότι δεν κατέχω επαρκώς τα δημοσιονομικά θα μπορούσε κάποιος από τους ''προλαλήσαντες'' επικριτικά για τους χειρισμούς του, να προτείνει κάτι καλύτερο. Αυτό που βλέπω εγώ είναι η αδιάκοπη κινητικότητά του καθώς και ό,τι επικοινωνιακά το γύρισε το παιγνίδι από νομισματική ένωση vs Ελλάδα σε λοιπές χώρες vs Γερμανίας και μη μου πείτε ό,τι αυτό δεν έχει αλλάξει την πορεία των πραγμάτων και ό,τι η προτεσταντικής ηθικής κόρη ιερέα δεν έχει ζοριστεί.

 12. Orestios avatar
  Orestios 23/03/2010 16:03:23

  Μόνο απομονωμένη δεν είναι η Γερμανία από όλη αυτή την ιστορία. Η κυβερνητική προπαγάνδα της Greek Sosialist Poverty Tour ισχυρίζεται κάτι τέτοιο μπας και δείξει ότι τα ποντίκια βρυχόνται.
  Η σαπουνόπερα του ΠΑΣΟΚ και του GAP μόνο ημιμαθείς στο εσωτερικό μπορεί να συγκινήσει. Τους έχουν πάρει χαμπάρι ότι αντιφάσκουν. Έχει χάσει την αξιοπιστία της η κυβέρνηση και στον όλεθρο παρασέρνει τους Έλληνες.

 13. Athenian avatar
  Athenian 23/03/2010 19:46:04

  Για τον Orestio.
  Παρηγοριέμαι που με συμπεριλαμβάνεις στους ημιμαθείς όπως τον Ζ.Κ. Γιούνκερ, τον Μ. Μπαρόζο τον Μ.Α. Μορατίνος και τον Χορστ Κέλερ πρόεδρο της Γερμανικής Δημοκρατίας. Για την ταμπακέρα δηλ. τι προτείνεις εσύ για έξοδο από την κρίση θα μας πεις κάτι?

  • Orestios avatar
   Orestios @ Athenian 24/03/2010 00:45:30

   Αφού είσαι τόσο ξύπνια γιατί δεν λες δικές σου προτάσεις στο GAP, πού έχει και σχέδιο?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.