03/08/2009 01:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αισιοδοξία στην Αμερική για οικονομική ανάκαμψη.Επικαλούμενος φρέσκα στοιχεία που δείχνουν πως η αμερικανική  οικονομία οδεύει προς επιστροφή στις παλιές καλές ημέρες, ο Πρόεδρος Ομπάμα απέδωσε τα εύσημα στο πρόγραμμα χρηματοδότησης που ο ίδιος εφάρμοσε μοιράζοντας πολλά δισ. και που εξαιτίας του, λέει: «η αμερικανική οικονομία απέφυγε  τα χειρότερα».  Πάντως προειδοποίησε πως η πλήρης ανάκαμψη θα πάρει αρκετό χρόνο ακόμη. «Η οικονομική σταθερότητα και ευμάρεια των ΗΠΑ απαιτεί να χτίσουμε νέα θεμέλια και να εκμεταλλευτούμε το πνεύμα του νεωτερισμού…» είπε. 

Την ίδια περίπου άποψη εξέφρασε και ο πρώην πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας (FED), Άλαν Γκρίνσπαν ο οποίος δήλωσε στο δίκτυο ABC πως «βρισκόμαστε πολύ κοντά στο τέλος της κρίσης.»  "Η πτώση είναι, πιστεύω, πίσω μας", συνέχισε, προσθέτοντας ότι είναι "στην πραγματικότητα σίγουρος" πως η αμερικανική οικονομία έφτασε στον πάτο και πως η ανάκαμψη άρχισε να γίνεται αισθητή από τα μέσα Ιουλίου.  

Ένας ακόμη αισιόδοξος είναι και ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ ο οποίος δήλωσε  πως υπάρχουν ενδείξεις ότι η αμερικανική οικονομία έχει αρχίσει να βελτιώνεται, αλλά χρειάζονται επιπλέον μέτρα για να επιτευχθεί η όποια ανάκαμψη. Μιλώντας και αυτός σε  εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου ABC,  ανέφερε πως η κυβέρνηση Ομπάμα θα πρέπει να μελετήσει  σοβαρά την χρονική παράταση της χορήγησης των επιδομάτων ανεργίας  προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αύξηση του σχετικού δείκτη που σήμερα πλησιάζει το 10%.

Πάντως, παραδέχθηκε πως "είναι αλήθεια ότι ο δείκτης της ανεργίας βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα από τα προβλεπόμενα από όλους στις αρχές του έτους" και τόνισε πως θα χρειασθεί να περιμένουμε το ερχόμενο έτος για να υπάρξει η οποιαδήποτε  θετική επίδραση του σχεδίου ανάκαμψης και στην ανεργία.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Pokair avatar
  Pokair 03/08/2009 02:28:25

  Σε λιγο το μεγαλο προβλημα ολων των κυβερνησεων θα ειναι η ανεργια.
  Οσο αυτη δεν υποχωρει δεν προβλεπετε ανακαμψη, απεναντιας τα πραγματα θα γινονται χειροτερα.

 2. Χι avatar
  Χι 03/08/2009 03:44:56

  Και με τα φρέσκα μαντάτα, θα πάρει τα πάνω του το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύστημα, που παραπαίει:

  http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/middle_east/article6736785.ece

  Iran has perfected the technology to create and detonate a nuclear warhead and is merely awaiting the word from its Supreme Leader, Ayatollah Ali Khamenei, to produce its first bomb, Western intelligence sources have told The Times.

  The sources said that Iran completed a research programme to create weaponised uranium in the summer of 2003 and that it could feasibly make a bomb within a year of an order from its Supreme Leader.

  Όλα είναι θέμα timing.

 3. Orestios avatar
  Orestios 03/08/2009 03:53:17

  Να και τα όπλα μαζικής καταστροφής! Ακόμα περιμένουμε να δούμε τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιρακ. Πάλι το ίδιο σενάριο?

 4. zaza avatar
  zaza 03/08/2009 04:09:51

  Ο Greenspan μαζί με τους Bernanke, Rubin, Geithner, Summers που θα έπρεπε ήδη να έχουν συλληφθεί και να ερευνάται η ευθύνη τους σε αυτόν τον τραγέλαφο της παγκόσμιας οικονομικής μπαλονοκρατίας, αντιθέτως, είναι εκεί "χαράσσοντας πολιτική εξόδου από την κρίση" και μας τρελένουν κάθε λίγο και λιγάκι με δηλώσεις και άρθρα.
  Είναι τόσο γελοίο να περιμένεις από τους υπαίτιους ενός τόσο σοβαρού προβλήματος να βρουν λύσεις, όταν οι ίδιοι δεν μπόρεσαν να δουν - και δημιούργησαν/υπέθαλψαν το πρόβλημα, για τόσα πολλά χρόνια. Αλλά ποιος άλλος από τους πολίτες ευθύνεται, όταν τα μηνύματα ήταν διαρκή και αλλεπάλληλα αυτά τα χρόνια; Η "dot.com" φούσκα της τεχνολογίας το 1999, οδήγησε σε μείωση περίπου 13 φορές των επιτοκίων προκειμένου να πλημμυρίσει το χρήμα τις αγορές και να σώσουν κάποιοι το τομάρι τους.

  Αυτή η πλημμυρίδα οδήγησε στην (στεγαστική) φούσκα του real estate bubble του 2007 και τώρα στην φούσκα των ομολόγων, με τα ολοένα χαμηλότερα επιτόκια. Ενδιάμεσα παίχτηκε και η φούσκα στα τρόφιμα, το πετρέλαιο και πάει λέγοντας. Το carry trade με το γιεν, το φτηνό χρήμα, όπου δανειζόμαστε στο μηδέν σχεδόν από την Ιαπωνία και τζογάραμε στην υπόλοιπη υδρόγειο. Και τώρα, πάρτε $13 τρις στο τραπεζικό σύστημα, μόνο στο Αμέρικα, για να μην σκάσει κι αυτό και ο κόσμος όλος. Τι έχει λύσει αυτός ο ορυμαγδός χρήματος; Απολύτως τίποτα.

  Το πρόγραμμα για την ανεργία του Ομπάμα εδώ κρατάμε τα σωθικά μας από τα γέλια

  Ο κ. Biden, η αντιπροεδράρα ντε, εισάγει το νέο ορισμό της μείωσης της ανεργίας. Θα σωθούν περισσότερες θέσεις. Δηλαδή θα χαθούν λιγότερες και αυτό είναι επιτυχία!!!! Προσεξατε συλλογιστική? Συνεπώς, αν σε μια χώρα 15.000.000 απασχολούμενων πχ, μείνουν χωρίς δουλειά 3.000.000 τη μία χρονιά και 2.999.997 την άλλη, ίσως πετύχαμε διότι - ενδεχομένως - χωρίς το πρόγραμμα μας θα υπήρχαν άλλοι 3 άνεργοι. Σωστά? Και έτσι να είναι πως ξέρεις πόσες θέσεις (δια)σώθηκαν;
  Με βάση ποιο μοντέλο, όταν την ίδια στιγμή παραδέχεσαι ότι το "αδιαμφισβήτητο μοντέλο" που χρησιμοποιείς ήταν ανίκανο να προβλέψει την κατάσταση της οικονομίας. (Βiden: "Κανείς δεν μπορούσε να το προβλέψει την συγκεκριμένη περίοδο". ) Για πότε μιλά ο θείος?
  Για τότε, που βούλιαζαν η μία εταιρεία πίσω από την άλλη, οι αγορές κατέρρεαν, το τραπεζικό σύστημα στέγνωνε από χρήμα, οι συσκέψεις στον Λευκό Οίκο και οι ψηφοφορίες για τα πακέτα βοηθείας έπεφταν χαλάζι, ο Obama διέκοπτε την περιοδεία του για να προστρέξει και τα λοιπά δηλ. ΠΟΤΕ?

  Κατά το προγραμμά τους μπορεί να έχουμε 3.000.000 ανέργους παραπάνω σε ένα χρόνο (τους διπλάσιους!) αλλά το πακέτο μας διόρισε 15.000 οδοκαθαριστές στη Νέα Υόρκη και στον σιδηρόδρομο της Γιούτα!! Καλο εεε? που έλεγε και ο Σεφερλής
  Να θυμίσω: στην αρχή το πρόγραμμα "διάσωσης", θα δημιουργούσε 4.100.000 νέες θέσεις εργασίας. Μετά από λίγες ημέρες, ο Πρόεδρος Obama είπε ότι αυτό το πρόγραμμα θα δημιουργήσει ή θα σώσει 3.500.000 θέσεις εργασίας. Πείτε εσείς πως λέγεται αυτό.Ειδικά όταν έκτοτε, έχουν χαθεί επιπλέον, πάνω από 1.500.000 θέσεις εργασίας. Δώστε λοιπόν τα χαιρετίσματα στον Τίμοθι με τις κιμπάρικες προτάσεις περι χορήγησεων παράτασης των επιδομάτων ανεργείας. ΟΥΣΤ Αλητάμπουρες

 5. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 03/08/2009 12:55:46

  Για την αύξηση της ανεργίας στις περισσότερες Πολιτείες των ΗΠΑ από Μάϊο 2008 σε Μάιο 2009 τα επίσημα στοιχεία εδώ σε πίνακα:

  zerohedge(.)blogspot(.)com/2009/07/unemployment-rate-by-state-june-update.html

 6. ataktos avatar
  ataktos 03/08/2009 17:07:00

  Τι σημαίνει να
  «είσαι «φτωχός»…

  Ένας πατέρας με οικονομική άνεση, θέλοντας να διδάξει στο γιο του τι σημαίνει φτώχεια, τον πήρε μαζί του για να περάσουν λίγες μέρες στο χωριό, σε μια οικογένεια που ζούσε στο βουνό. Πέρασαν τρεις μέρες και δυο νύχτες στην αγροικία.

  Καθώς επέστρεφαν στο σπίτι, μέσα στο αυτοκίνητο, ο πατέρας ρώτησε το γιο του:
  «Πώς σου φάνηκε η εμπειρία;»
  «Ωραία» απάντησε ο γιος με το βλέμμα καρφωμένο στο κενό.
  «Και τι έμαθες;» συνέχισε με επιμονή ο πατέρας. Ο γιος απάντησε:

  -Εμείς έχουμε έναν σκύλο, ενώ αυτοί τέσσερις.
  -Εμείς διαθέτουμε μια πισίνα που φτάνει μέχρι τη μέση του κήπου, ενώ αυτοί ένα ποτάμι
  δίχως τέλος, με κρυστάλλινο νερό, μέσα και γύρω από το οποίο υπάρχουν και άλλες ομορφιές…
  -Εμείς εισάγουμε φαναράκια από την Ασία για να φωτίζουμε τον κήπο μας, ενώ αυτοί φωτίζονται από τα αστέρια και το φεγγάρι… -Η αυλή μας φτάνει μέχρι το φράχτη, ενώ η δική τους μέχρι τον ορίζοντα…
  -Εμείς αγοράζουμε το φαγητό μας• αυτοί πάλι, σπέρνουν και θερίζουν γι αυτό…
  -Εμείς ακούμε CDs. Αυτοί απολαμβάνουν μια απέραντη συμφωνία από πουλιά,βατράχια,
  και άλλα ζώα. Και όλα αυτά διακόπτονται που και που από το ρυθμικό τραγούδι του γείτονα που εργάζεται στο χωράφι…
  -Εμείς μαγειρεύουμε με ηλεκτρική κουζίνα. Αυτοί ό,τι τρώνε έχει αυτή τη θεσπέσια γεύση, μια και μαγειρεύουν στα ξύλα… -Εμείς, για να προστατευθούμε, ζούμε περικυκλωμένοι από έναν τοίχο με συναγερμό. Αυτοί ζουν με τις ορθάνοιχτες πόρτες τους, προστατευμένοι από τη φιλία των γειτόνων τους…
  -Εμείς ζούμε «καλωδιωμένοι» με το κινητό, τον υπολογιστή, την τηλεόραση. Αυτοί,
  αντίθετα, «συνδέονται» με τη ζωή, τον ουρανό, τον ήλιο, το νερό, το πράσινο του βουνού, τα ζώα τους, τους καρπούς της γης τους, την οικογένειά τους.

  Ο πατέρας έμεινε έκθαμβος από τις απαντήσεις του γιου του…
  Και ο γιος ολοκλήρωσε με τη φράση:
  «Σ΄ευχαριστώ, μπαμπά, που μας δίδαξες πόσο φτωχοί είμαστε…»


  ∞ ∞ ∞

  ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΙ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΗ, ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΕΡΓΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ ΜΑΣ. ΑΓΩΝΙΟΥΜΕ ΠΩΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ, ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ, ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ «ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ».

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.