#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/06/2008 17:08
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αιγαίο: «Μπουρλότο» στα δρομολόγια

Η «μητέρα των μαχών» για την ακτοπλοΐα αναμένεται αύριο το πρωί στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών. Οι κόντρες και ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών αναμένεται να κορυφωθεί, με αφορμή τη συζήτηση για μεταδρομολογήσεις πλοίων. Το αίτημα που έχει προκαλέσει αναταραχή είναι της Hellenic Seaways και αφορά στη μεταδρομολόγηση του «Νήσος Χίος» από τη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη στη γραμμή Πειραιάς - Σύρος - Τήνος - Χίος. Το αποτέλεσμα είναι στη Μυτιλήνη να πηγαίνει μόνο η ΝΕΛ, ενώ η HSW ενισχύει ακόμη περισσότερο την παρουσία της στις Κυκλάδες, όπου έχει και τα Highspeed. Όμως η εταιρεία έχει και άλλο αίτημα. Ζητάει το «Νήσος Μύκονος» που πιάνει από Πειραιά Σάμο και Ικαρία να προσεγγίζει και δύο κυκλαδίτικα νησιά, και πιο συγκεκριμένα την Πάρο και τη Νάξο. Στις Κυκλάδες δραστηριοποιείται και η Blue Star, με τα πλοία «Ithaki», «Paros», «Naxos», αλλά και η ΝΕΛ με τα ταχύπλοα «Κεντέρης» Ι και ΙΙ. Επίσης, με συμβατικά πλοία δραστηριοποιείται και ο Μάκης Αγούδημος που έχουν τελικά κατάληξη τα Δωδεκάνησα.

Οπότε ,όπως γίνεται κατανοητό, μπαίνει μπουρλότο στον ανταγωνισμό καλοκαιριάτικα. Το οξύμωρο είναι ότι την ίδια ώρα που «χάνει η μάνα το παιδί…» η Επιτροπή Ανταγωνισμού ερευνά για πιθανή ύπαρξη καρτέλ στην… ακτοπλοΐα! Επίσης, ο Μάκης Αγούδημος έχει γνωστοποιήσει ότι θα καλύψει τα κενά που θα δημιουργηθούν στο Ανατολικό Αιγαίο από τις μεταδρομολογήσεις. Απορία όμως δημιουργεί η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στο ΥΕΝ, όσον αφορά στη μεταδρομολόγηση του «Νήσος Χίος». Όποιον ρωτάει τον παραπέμπουν στο Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών. «Πώς να αντικαταστήσεις ένα πλοίο των 25 μιλίων με ένα άλλο των 17» είναι το ερώτημα με το οποίο απαντούν κύκλοι του Λιμενικού.

 http://www.protothema.gr/content.php?id=11040 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. μπάμιας avatar
  μπάμιας 30/06/2008 17:22:02

  Η μάχη των μαχών έγινε με τα δρομολόγια της Κρήτης.

  Θα ήθελα να θυμίσω στο φιλοθέαμον κοινό ότι η ακτοπλοϊα μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '90 ήταν σκυλοπνίχτες, μπακάλικα, γραφικά κατά περίπτωση, με βραχύβιες αναλαμπές.

  Θα ήθελα να θυμίσω ότι ο Παντελής Σφηνιάς, από το Ρέθυμνο,που πήδηξε και αυτός από μπαλκόνι (δυστυχώς με αποτελεσματικότητα ιδιωτικού τομέα), είναι ο ήρωας της ακτοπλοϊας, και από το όραμά του τρώνε οι επόμενες γενεές. Αυτός οραματίστηκε ταχύπλοα από κράμα μαγνησιούχου αλουμινίου.

  Τον πολέμησαν οι πάντες, τότε.

  Ψευδώνυμα και με καθυστέρηση, αυτό ο σχολιαστής αναγνωρίζει το έργο του και θυμίζει ότι η HSW είναι δικό του δημιούργημα. Το γιατί αυτοκτόνησε δεν έχει απαντηθεί.

  Συγνώμη factorX, αλλά μου τον θύμησες.

 2. Φιδίας avatar
  Φιδίας 30/06/2008 17:36:38

  @μπάμιας

  Οσοι συνομωσιολόγοι έχουν μελετήσει το φαινόμενο "Manchurian Candidate" (προσφατα υπήρχε και αρθρο στον Economist, νομίζω) θα σου πουν ότι κάποιες "χρήσιμες" αυτοκτονίες μπορούν να επιτευχθούν και με ψυχο-χημικό "σπρώξιμο".

  Περιεργο δεν είναι οτι τώρα τελευταία στην Ελλάδα, σε κάθε σκάνδαλο εχουμε και τουλάχιστον μια αυτοκτονία; Και ενώ μάλιστα δεν έχουμε και αυτοφυή κουλτούρα σαμουράϊ (αν και κάποιοι διαπρέπουμε και στις ανατολικές πολεμικές τέχνες).

  Φιδίας

 3. Factorx avatar
  Factorx 30/06/2008 19:43:01

  Επειδή υπήρξε σχετικό σχόλιο και το έσβησα, όποιος θέλει να κάνει ονομαστική καταγγελία κατά υπουργού για σοβαρό παράπτωμα να μας στέλνει πρώτα τα στοιχεία και να μας λέει και το όνομά του.

 4. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 30/06/2008 20:01:25

  Δυο πλοία με το όνομα "Κεντέρης"!!! Τρέλλα. Προώθηση της ντόπας κάνουν αυτοί; ΟΥΣΤ!

  Μετά θέλεις, Μπάμια, να διελευκανθεί η "αυτοκτονία" Σφηνιά. Μήπως θυμάσαι, φίλε μου, γιατί εγώ ξεχνάω, ποιοι συμμετείχαν και γιατί σε μια συνάντηση μαζί του, πριν "αυτοκτονήσει";

  Κομβικό σημείο η αυτοκτονία Σφηνιά, για την σημερινή εξέλιξη των "νταβατζήδων".

 5. μπάμιας avatar
  μπάμιας 30/06/2008 20:22:47

  Που να θυμάμαι ποιοί συμμετείχαν, αυτοί θα θυμούνται... Ένα έχει νόημα, ο Σφηνιάς ήταν ένα από το προοδευτικά μυαλά. Το δημιούργημά του ζει, άσχετα ποιός το έχει σήμερα. Τον Σφηνιά θυμάμαι, και προφανώς δεν είμαι ο μόνος.

 6. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 01/07/2008 04:21:37

  "Πολλοί θεωρούν ότι η τελευταία πράξη του δράματος παίχθηκε το βράδυ της περασμένης Τρίτης, στις 7 μ.μ., όταν ο Π. Σφηνιάς συναντήθηκε με πέντε μεγαλομετόχους της εταιρείας στα γραφεία της Interamerican στο Μαρούσι. Ηταν εκεί οι κκ. Δ. Κοντομηνάς, Α. Πετράκης, Δ. Ιωάννου, Θ. Βασιλάκης και Θ. Λασκαρίδης.

  Γιατί αυτή η σύνθεση; Στη σύσκεψη (η οποία κράτησε δύο ώρες και είκοσι λεπτά) δεν εκλήθησαν άλλοι σημαντικοί μέτοχοι, όπως ο κ. Σ. Κόκκαλης (ο οποίος εξαρχής είχε αρνηθεί να μετάσχει στο ΔΣ της MFD) και ο κ. Μιχ. Γουλανδρής (ο οποίος είχε πάρει τις αποστάσεις του από τις δραστηριότητες της εταιρείας μετά το ναυάγιο). Δεν είναι γνωστό αν εκλήθη ­ πάντως δεν παρέστη ­ ο κ. Φ. Βρυώνης, αν και μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας μετά τις Μινωικές Γραμμές.
  *****


  ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μοιράζουν τα ιμάτια του Σφηνιά. Αγριος πόλεμος για τα δισεκατομμύρια των Μινωικών Γραμμών - MFD.

  Η ΑΥΓΗ: Πάνω από το φέρετρο η διαπλοκή...

  ΑΥΡΙΑΝΗ: Οι μυστικοί λογαριασμοί του Σφηνιά. Πρέπει να ριχθεί άπλετο φως στη μεγάλη αυτή τραγωδία.

  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ποιός "πραγματευόταν" με τον Σφηνιά πριν ... το σάλτο μορτάλε;

  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η τελευταία νύχτα του Σφηνιά. Δίωρη συνάντηση με 5 μεγαλομετόχους της MFD

  Ο ΛΟΓΟΣ: "Ποιός" τον έσπρωξε στην πράξη αυτοκτονίας. Δ. Ρέππας: όχι στην τυμβωρυχία.

  ΤΑ ΝΕΑ: Τα τρία κινητά του Π. Σφηνιά ψάχνει ο εισαγγελέας. Για το τηλεφώνημα - μυστήριο.

  ΝΙΚΗ: Βγήκαν τα μαχαίρια. Ενώ αναζητείται η αφορμή της αυτοκτονίας.

  ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ: Αναζητείται ο ηθικός αυτουργός. Πόλεμος συμφερόντων στο λιμάνι.
  *****

  "Ένα βράδυ, πριν την μοιραία Tετάρτη, ο Παντελής Σφηνιάς είχε μια σημαντική συνάντηση. Mετείχαν κάποιοι "επώνυμοι" μεγαλομέτοχοι. Tι συζητήθηκε εκεί; Oι πληροφορίες περιστρέφονται γύρω από δυο σενάρια. Kατά το πρώτο, οι μεγαλομέτοχοι εξέφρασαν στο Σφηνιά την εμπιστοσύνη τους και του είπαν "προχώρα και είμαστε μαζί σου". Kατά το δεύτερο του ζήτησαν "ευγενικά" να αποχωρήσει. Tόσο ευγενικά, που ένας απ' όλους - φίλος του μάλιστα - τού είπε απλά: "Πρέπει να κάνεις στη μπάντα, Παντελή, γιατί είσαι "καμμένο χαρτί"".
  Ήταν αρκετό αυτό για να τον σπρώξει στην αυτοκτονία;

  Άλλες πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώθηκαν μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, αναφέρουν ότι η αστυνομία ερεύνησε τα κινητά του τηλέφωνα και η τελευταία "εισερχόμενη κλήση" ήλθε από μεγαλομέτοχο, ο οποίος είχε αγοράσει πακέτο μετοχών ύψους πολλών δισ δρχ. με δάνειο από Tράπεζα και εγγύηση μετοχές άλλης εταιρείας η τιμή της οποίας, όμως, λίγο αργότερα καταποντίστηκε και - λέγεται ότι - η Tράπεζα που του χορήγησε το δάνειο ζητούσε τα λεφτά της. H Tράπεζα πίεζε το μεγαλομέτοχο κι εκείνος, με τη σειρά του, "ξεσπούσε" στο Σφηνιά που θα πρέπει, το τελευταίο δίμηνο της ζωής του, να αισθανόταν ως σάκος του μποξ! Ίσως εκείνο το μοιραίο τηλεφώνημα να έφερε την απόγνωση, ίσως να ήταν η κλωστή που χωρίζει τη λογική από την παράνοια...

  Tρεις μέρες, πάντως, πριν από τη μοιραία πτώση, ο Παντελής Σφηνιάς μίλησε στο τηλέφωνο με τέσσερις δημοσιογράφους, της "Kαθημερινής", του "Eπενδυτή", της "Eλευθεροτυπίας" και της "Eξουσίας" και τους έδωσε ραντεβού "για να τα πουν" το μεσημέρι της Πέμπτης, 30 Nοεμβρίου, στη δεξίωση στο "Kνωσός Παλάς" που θα έφερναν οι "Mινωικές" στον Πειραιά. "Θα είμαι εκεί", τους είπε. Aλλά δεν ήταν...".
  *****

  Αυτοκτονία Σφηνιά:

  http://www.hri.org/news/grpapers/typos/2000/00-12-01.typos.html#02
  *****

  "H TEΛEYTAIA νύχτα του Σφηνιά με 5 μεγαλομετόχους
  Eκείνος, εκείνοι και το μυστήριο":

  http://www.hri.org/E/2000/00-12-01.dir/keimena/fpage/fpage.htm
  *****

  "Τι αποκαλύπτει η αυτοκτονία. Τα ερωτήματα και οι δεσμεύσεις. Τα πλοία και οι μετοχές":

  http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=13131&m=A08&aa=1

 7. μπάμιας avatar
  μπάμιας 01/07/2008 06:11:36

  θυμάσαι και εσύ, νήπιε...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.