#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/11/2012 20:43
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αθάνατο... Ελλαδιστάν!

Ποιο Λιχτενσάιν και ποια νησιά Κέιμαν. Ελλαδάρα, ο παράδεισος των υπεράκτιων εταιρειών. Αυτό αποδεικνύει το έγγραφο που έστειλε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, υπάρχουν 16.580 αλλοδαπές ενεργές εταιρείες από τις οποίες λίγες υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις. Μάλιστα, συνολικά στη χώρα μας υπάρχουν 21.065 ανέρχονται οι αλλοδαπές εταιρείες, σύμφωνα με στοιχεία που τηρούνται στο TAXIS, και από αυτές οι 16.580 είναι ενεργές εταιρείες.

Πόσες έκαναν φορολογική δήλωση;  Το 2010, όταν υποβλήθηκαν οι περισσότερες φορολογικές δηλώσεις, αυτές δεν ξεπέρασαν σε αριθμό τις 1.177 ενώ το 20011 υποβλήθηκαν 998 και το 2012 υποβλήθηκαν 965 δηλώσεις.

Σύμφωνα με το έγγραφο του κ. Μαυραγάνη, για την κατηγορία «Αλλοδαπές εταιρείες» και τα στοιχεία δηλώσεων Ειδικού Φόρου επί των Ακινήτων, το 2003 είχαν υποβληθεί 383 δηλώσεις και ο φόρος ανήλθε σε 4.830.905,09 ευρώ.

Το 2004 οι δηλώσεις ήταν 411 και ο φόρος 3.645.775,66 ευρώ.

Το 2005 οι δηλώσεις ήταν 352 και ο φόρος 3.005.765,38 ευρώ.

Το 2006 οι δηλώσεις ήταν 311 και ο φόρος 3.117.108,81 ευρώ.

Το 2007 οι δηλώσεις ήταν 275 και ο φόρος 2.820.464,92 ευρώ.

Το 2008 οι δηλώσεις ήταν 239 και ο φόρος 3.390.785,72 ευρώ.

Το 2009 οι δηλώσεις ήταν 201 και ο φόρος 3.472.938,54 ευρώ.

Το 2010 οι δηλώσεις ήταν 1177 και ο φόρος 3.410.530,20 ευρώ.

Το 2011 οι δηλώσεις ήταν 998 και ο φόρος 877.651 ευρώ και

το 2012 οι δηλώσεις ήταν 965 και ο φόρος 345.201,02 ευρώ.

Ο κ. Μαυραγάνης θυμίζει στο έγγραφο του ότι, με το Ν.3091/2002 επιβλήθηκε ειδικός φόρος 3% επί της αξίας των ακινήτων που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, με ειδικότερες προϋποθέσεις του νόμου. Σκοπός της θέσπισης του ειδικού φόρου επί των ακινήτων ήταν η δημιουργία αντικινήτρων και η πάταξη της φοροαποφυγής που παρατηρείται στα ακίνητα που ανήκουν σε εξωχώριες εταιρείες.

Λοιπόν, στην Ελλάδα που καταστρέφεται ο ετήσιος φόρος από τις υπεράκτιες εταιρείες ήταν μόλις 345 χιλιάδες ευρώ συνολικά φέτος! Και ύστερα λέμε γιατί δεν υπάρχουν έσοδα και πληρώνουν οι ίδιοι και οι ίδιοι. Όπως βέβαια ξέρετε, οι περισσότερες off shore έχουν ακίνητα, κότερα και ότι πιο πολυτελές μπορεί να φανταστεί κανείς. Όποιος θέλει να αγοράσει βίλες φτιάχνει και μια υπεράκτια και καθάρισε. Ας κάνουν μια βόλτα στο Λιχτενστάιν της Ελλάδας, το Πόρτο Χέλι και γενικά το νομό Αργολίδας και θα καταλάβει.

Βέβαια, από διαπιστώσεις οι πολιτικοί είναι καλοί. Να έκαναν και καμιά κίνηση πιο ουσιαστική.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ avatar
  ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ 09/11/2012 22:20:24

  Μπράβο στόν κ. Μαυραγάνη, θέλει κότσια γιά νά βγάλης μία τέτοια εγκύκλιο !
  Από τήν παράθεση τών ετών, τού μικρού αριθμού δηλώσεων καί τών εξωφρενικά χαμηλών ποσών φόρου αποδεικνύεται η συνεχής-διαχρονική απουσία τών ελεγκτικών αρχών. Τί έκαναν όμως οι Πολιτικά Υπεύθυνοι γιά τήν απαράδεκτη κατάσταση ?
  Προφανώς τίποτε, γιατί οι περισσότεροι, εάν όχι όλοι, είχαν χρηματοδότες ιδιοκτήτες αυτών τών υπερακτίων εταιρειών... Συνεργαζόντουσαν μαζί τους σέ πολλές business... Στήν δέ ενδεχομένη περίπτωση παρανομιών (τών Πολιτικών, Υπουργών,Υφυπουργών,Γεν. Γραμματέων, κ.λ.π.), οι κύριοι αυτοί δύνανται καί νά εκβιάσουν... Καί δέν ορωδούν έναντι ουδενός (ανθρώπου ή/καί συναισθήματος)!!!
  Τό κυρίως ζητούμενο σήμερα είναι νά αναδεικνύουμε, στήν πάσης φύσεως Εξουσία, Μή Εκβιάσιμους. Καί μετά ικανούς καί παραγωγικούς !!! Μή εκβιάσιμους προπαντός.
  Έτσι, οι κύριοι αυτοί εξασφάλιζαν μόνιμη ατιμωρησία. Καί αυγάτιζαν εν τώ μεταξύ τά χρήματά τους.
  Σήμερα, μέ τόσες ανάγκες πού έχει η Ελληνική Πολιτεία, καί πάλι παραμένουν απείρακτοι αυτοί οι ...σπουδαίοι Πατριώτες !
  Γιά νά αποδειχθή ότι η Ελλάδα από τόν Πόλεμο καί μετά δέν έχει άρχουσα Οικονομική Τάξη μέ Πατριωτικά Ιδανικά, έχει έναν εσμό αδιστάκτων επιχειρηματιών πού Κύριος οίδε πώς έκαναν τίς τρανταχτές περιουσίες τους... Πού τίς έχουν βγάλει, στήν πλειοψηφία τους, καί εκτός Χώρας !
  Έπαψαν νά υπάρχουν οι Εθνικοί Ευεργέτες, έπαψαν νά υπάρχουν οι άνθρωποι μέ στοιχειώδη φόβον Θεού, έ τί νά περιμένης από τούς Πλουσίους όταν καί οι Πτωχοί τόν ίδιο (ηθικώς) καπνό φουμάρουν...
  Άστα, βράστα !

 2. Χρήστος Βλόσιος avatar
  Χρήστος Βλόσιος 09/11/2012 22:47:50

  Ουσιαστική κίνηση των πολιτικών σχετική με τη φορολόγηση των εισαγόμενων στην Ελλάδα κεφαλαίων (των κεφαλαίων εξωτερικού) και του εφοπλιστικού κεφαλαίου μπορεί να είναι μόνον η αναθεώρηση του συντάγματος με στόχο την κατάργηση του άρθρου 107. Το άρθρο 107 του συντάγματος κατοχυρώνει συνταγματικά τη νομοθεσία η οποία παραχωρεί φορολογικά κι άλλα προνόμια όπως η δεκαετής μη φορολόγηση των κερδών, η εξαγωγή κερδών κλπ. στα κεφάλαια εξωτερικού και στο ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο.
  Και φυσικά τα ελληνικά πολιτικά κόμματα δε θέτουν ως άμεσο πολιτειακό και πολιτικό στόχο μια τέτοια αναθεώρηση, γιατί και οι επιχειρήσεις πολλών πολιτικών και πολλές επιχειρήσεις ακόμα και κομμάτων που το παίζουν κοινωνικοί ριζοσπάστες (π.χ. ΣΥΡΙΖΑ) ή κοινωνικοί επαναστάτες (π.χ. ΚΚΕ, Μ-Λ ΚΚΕ κτλ.) έχουν τη νομική μορφή των κεφαλαίων εξωτερικού ή του εφοπλιστικού κεφαλαίου!
  Και είναι χαρακτηρηστικό ότι μόνον οι Ευρωπαίοι ανταγωνιστές των Ελλήνων εφοπλιστών έθεσαν πριν από μερικούς νόμους το ζήτημα της κατάργησης των φορολογικών προνομίων, του αφορολόγητου του ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου!
  Χρήστος Βλόσιος

 3. Αντίθεσις avatar
  Αντίθεσις 10/11/2012 16:46:19

  Αν τα παρατεθέντα στοιχεία δηλώσεων αλλοδαπών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα σάς προκαλούν απογοήτευση, θα απογοητευθείτε ακόμη περισσότερο αν αναλογισθείτε τους εξαϋλωμένους πλέον φόρους από τις ελληνικές ουσιαστικά αλλά βαλκανικές φορολογικά μικρομεσαίες και μεσομεγάλες επιχειρήσεις που διέβησαν τα σύνορα.

  Η Ελλάδα στο ανοιχτό περιβάλλον της ευρωζώνης χαμηλών φορολογιών (λέγε με Βουλγαρία, Κύπρο), με την υψηλή φορολογία της και την απουσία σταθερού φορολογικού πλαισίου, δεν αποτελεί ελκυστικό προορισμό κεφαλαίων και επιχειρήσεων παρά μόνον για αετονύχηδες και επιχειρηματίες με μοναδικό πελάτη το δημόσιο. Ενόσω οι κερδοφόρες επιχειρήσεις θα φεύγουν για Λιχτενστάιν, Λονδίνο, Γενεύη κλπ. εμείς θα εξακολουθούμε να φορολογούμε συνταξιούχους, ιδιωτικούς υπαλλήλους και επιχειρήσεις μεγέθους συνοικιακού σουβλατζίδικου.

  Όταν ακόμη και οικογενειακού μεγέθους επιχειρήσεις (π.χ. τουριστικά γραφεία, τυπογραφεία) φεύγουν φορολογικά από τη χώρα, παίρνοντας πλέον την μορφή εδώ τοπικού αντιπροσώπου βουλγαρικής εταιρείας-σφραγίδα, δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν τα στοιχεία του υφυπουργού.

  Και τα φορλογικά έσοδα (από επιχειρήσεις αρχικά, αλλά και εργαζόμενους στην συνέχεια) θα συνεχίσουν να μειώνονται. Όποιος δεν το βλέπει, φαίνεται πως δεν κυκλοφορεί στην αγορά. Φυσικά το αντιλαμβάνονται καθαρά στο υπουργείο και γι' αυτό αυξάνουν τους φόρους επί της ιδιοκτησίας (π.χ. ακίνητα), αλλά αυτά δεν είναι στην παρούσα συγκυρία εύκολα ρευστοποιήσιμα, και για αυτό και αυτοί οι φόροι δεν θα έχουν μεσοπρόθεσμα τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

 4. nik avatar
  nik 10/11/2012 17:56:03

  Ρε συμπατριώτες ( το "ρε" καλόπιστα από το αρχαιοελληνικόν..ωρέ) διαθέτουμε τα περισσότερα λαμόγια κατά κεφαλήν από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, δεν θα είχαμε και υπεράκτιες εταιρείες; Άλλος ένας τομέας στον οποίο η Ελλαδάρα μας πρωτεύει....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.