#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/01/2008 02:43
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αδιέξοδο στo SIN CITY

Ενώ η δεύτερη απόπειρα αυτοκτονίας στην υπόθεση Ζαχόπουλου, για την οποία γράφουμε εδώ, συγκλονίζει την κοινή γνώμη και προοιωνίζει τα χειρότερα, στο παρασκήνιο καταβάλλονται όπως φαίνεται έντονες προσπάθειες για να μην ανατραπεί το ήδη βεβαρημένο πολιτικό σκηνικό. Έτσι ενώ ο Γ. Παπανδρέου προσπαθεί να γίνει αποδεκτός από τα εκδοτικά συγκροτήματα (βλ.εδώ), ο Στ. Ψυχάρης και το ΒΗΜΑ της Κυριακής σπεύδουν να στηρίξουν προκλητικά την κυβέρνηση Καραμανλή και να πουν ότι η κυβέρνηση δεν …κλονίζεται από το σκάνδαλο Ζαχόπουλου. Και συνεπώς, όπως μας λέει ο κ. Σταύρος, το εκλογικό σώμα δεν πρέπει να ποντάρει στην αντιπολίτευση, η οποία βρίσκεται εξάλλου σε «προφανή αδυναμία να αρθρώσει λόγον πολιτικόν και συνάμα πειστικόν»(κύριο άρθρο στο ΒΗΜΑ). 

Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς γιατί η κυβέρνηση δεν έχει πέσει ακόμα από το …. μπαλκόνι, στο οποίο κάνει από καιρό πρόβες αυτοκτονίας. Όπως μας εξηγεί επίσης ο κ. Σταύρος, στην πραγματικότητα η απόπειρα αυτοκτονίας του Ζαχόπουλου ήταν «ένα πρωτοχρονιάτικο δώρο για την κυβέρνηση», επειδή την ώρα που  εμφανιζόταν στον ορίζοντα μιας κρίσης για την οικονομία και το ασφαλιστικό, «η προσοχή φαίνεται να στρέφεται στο νέο σκάνδαλο». Έτσι που πάει δηλαδή, το ΒΗΜΑ σε λίγο θα μας πει και ότι ο «Χρηστάρας» πήρε γραμμή από την κυβέρνηση να βουτήξει από το μπαλκόνι για να αποπροσανατολιστεί ο λαός από τα προβλήματά του.

Αλλά, το πιο ενδιαφέρον στο νέο πόνημα του κ. Ψυχάρη βρίσκεται στο τέλος, όπου γράφει επί λέξει: «Φυσικά ένας κούκκος δεν φέρνει την άνοιξη. Ούτε δύο τηλεφωνήματα αρκούν για να βγάλουν τη Δημοκρατική Παράταξη από το ολισθηρό έδαφος της εσωστρέφειας». Ο «κούκκος μονός» δεν ξέρουμε ποιος είναι - και ούτε θέλουμε να τον βλέπουμε επειδή του ακουμπήσαμε αρκετά αυτή την Πρωτοχρονιά. Τα «δυο τηλεφωνήματα» όμως πρέπει να έγιναν είτε από τον κ. Παπανδρέου, είτε από το περιβάλλον του, προκειμένου να πεισθεί ο κ. Ψυχάρης να αποδεχθεί τον αρχηγό. Αυτός όμως παριστάνει ακόμα το σκληρό.

Όλα αυτά δείχνουν το βαθύ αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η πολιτική ζωή του τόπου.Η κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκεται ένα βήμα από το γκρεμό, αλλά ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί να ορθώσει το ανάστημά του και αναγκάζεται να παζαρέψει με τα εκδοτικά συγκροτήματα για να παίξει μπάλα. Αλλά αυτά του βάζουν σκληρούς όρους και αναζητούν νέα σχήματα, παίζοντας μεταξύ άλλων και με την Αριστερά, που νομίζει ότι μπήκε κι αυτή στο σύστημα κι ετοιμάζεται να ανανεωθεί για να βγαίνει καλύτερα στην τηλεόραση. Όλα αυτά δείχνουν επίσης τον καθένα απο τους πρωυαγωνιστές αυτής της αμαρτωλής χώρας στις πραγματικές διαστάσεις του. Η «αδυναμία» του κ. Παπανδρέου και η «παντοδυναμία» του κ. Καραμανλή δεν είναι τελικά και τόσο ένα προϊόν «πολιτικής», ή μόνο κάποιων αναζητούμενων προσωπικών ικανοτήτων. Είναι περισσότερο το  αποτέλεσμα της εικόνας που διαμορφώνουν και για τους δυο τα ΜΜΕ της διαπλοκής. Έτσι όμως ο «αδύναμος Γιωργάκης» μπορεί να ξαναγίνει πάλι «Γιώργος» - και ο Κώστας, πάλι «Κωστάκης».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 05/01/2008 10:49:58

  Τώρα που το κατεστημένο βλέπει ότι κινδυνεύουμε να πάμε σε αλλαγή καθεστώτος κατά το πρότυπο της Τουρκίας και ότι θα χάσει τα προνόμια άρχισε να στηρίζει.

  Είπαμε να εκβιάζουμε για να πάρουμε το μέγιστο αλλά όχι και τόσο που να ξυπνήσουν οι χαχόλοι και να μας στείλουν στο διάβολο. Μετά πως θα ζήσουμε?

  Άκρως ενδιαφέρουσα πολιτικά η περίοδος γιατί πέφτει ο σπόρος της ανατροπής. Για την ακρίβεια έχει πέσει και περιμένουμε να φυτρώσει.

  Κουβέντιαζα τηλεφωνικά με ένα φίλο. Μάλλον κατ' έτος κλέβουν οι διάφοροι το 10% του προϋπολογισμού. Δεν εξηγείται αλλιώς το ότι με τόσο βαριά φορολογία όλα αυτά τα χρόνια από το 1997 το δημόσιο χρέος συνεχώς αυξάνεται ή τουλάχιστον δε μειώνεται και όλο μας λένε για θυσίες και άλλα φούμαρα. Υγεία δεν έχουμε, παιδεία δεν έχουμε, δικαιοσύνη δεν έχουμε, παροχές δεν έχουμε και το χρέος χρέος. Αν είχαμε χρησιμοποιήσει τα κλεμμένα θα είχαμε ξεχρεώσει μέσα στα 10 τελευταία χρόνια.

 2. Αφελής avatar
  Αφελής 05/01/2008 11:42:02

  Ακούω στα τηλεπαράθυρα και διαβάζω στις εφημερίδες και τα περιοδικά και μάλιστα ότι ο ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΣ είχε ανάμιξη σε οικονομικά σκάνδαλα. Μέχρι σήμερα ούτε ένα στοιχείο δεν έχω ακούσει ή διαβάσει από το οποίο να αποδεικνύεται οικονομικό σκάνδαλο. Ούτε καν ένδειξη οικονομικού σκανδάλου δεν έχω ακούσει ή διαβάσει.
  Διάβασα γενικώς για αποχαρακτηρισμούς χώρων με αρχαιότητες.
  Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις που αναφέρθηκαν (Γερμανικό Προξενείο και Οδού Φιλ. Εταιρείας Θεσ/κης και Μυτιλήνης) αποδείχθηκε ότι ο ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΣ δεν είχε ανάμιξη.
  Το σύνθημα ΑΛΉΤΕΣ ΡΟΥΦΙΆΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΆΦΟΙ ποτέ δεν το συμμερίστηκα, μήπως είναι καιρός να το υιοθετήσω.

 3. Αφελής avatar
  Αφελής 05/01/2008 12:16:32

  Τα παρακάτω έγραψε ο Καρακούσης στο ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ:
  Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένουν ότι όλα πηγάζουν ακριβώς από αυτόν τον ισχυρό δεσμό, από την ξεχωριστή σχέση με τον Πρωθυπουργό της χώρας. Στο ΠαΣοΚ θεωρούν ότι ο κ. Ζαχόπουλος εξέφραζε το βαθύ καραμανλικό σύστημα και στη βάση αυτής της εκτίμησης πιέζουν την κυβέρνηση για αποκαλύψεις. Δεν πιστεύουν ότι κρύβεται μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο πίσω από την απόπειρα του κ. Ζαχόπουλου. Λένε ότι δεν έκανε τίποτε περισσότερο ή λιγότερο απ' αυτό που κάνουν οι περισσότεροι κυβερνητικοί παράγοντες.

  Στις συζητήσεις μεταξύ των στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη κυριαρχεί η άποψη ότι διάφοροι κύκλοι που είχαν λόγους - δεν διευκρινίζουν αν πρόκειται για εγχώριους ή διεθνείς - εντόπισαν τον κ. Ζαχόπουλο ως αδύναμο κρίκο του συστήματος Καραμανλή και τον έθεσαν υπό στενή παρακολούθηση. Μέσω αυτού - λένε - πίστευαν ότι μπορούν να «βάλουν στο χέρι» τον ίδιο τον Πρωθυπουργό της χώρας.

  Τα DVD που κυκλοφορούν - επιμένουν στο ΠαΣοΚ - είναι πολλά και ακραία, δίδουν ευκαιρίες σε εκβιαστικά συστήματα και μηχανισμούς να δράσουν. Πιστεύουν επίσης ότι οι παρακολουθήσεις ήταν επαγγελματικά οργανωμένες και διαφορετικές, δεν αποδίδονται κατ' ανάγκην στην προφυλακισμένη γραμματέα, αν και εκτιμάται ότι έπαιξε τον ρόλο της.

  Σύμφωνα πάντα με όσα συζητούνται στο ΠαΣοΚ, μόλις ανακτήθηκαν οι επίμαχες εικόνες άρχισαν οι εκβιασμοί και οι πιέσεις. Εκτιμούν και πάλι ότι δεν προέρχονταν μόνο από την κυρία Τσέκου, η οποία κατ' αυτούς αποτελεί τη λιγότερο επικίνδυνη εκδοχή του κύκλου των εκβιαστών.

  Αλλοι κύκλοι, πολύ πιο σκοτεινοί, πιστεύουν ότι κρύβονται πίσω από τη στενή παρακολούθηση του κ. Ζαχόπουλου και την παραγωγή του παραδοθέντος στο Μέγαρο Μαξίμου επεξεργασμένου οπτικοακουστικού υλικού.

  Και αυτό είναι το κυρίαρχο πολιτικό θέμα που τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέτουν στον Πρωθυπουργό. Οτι δηλαδή επέτρεψε, διά της επιλογής του κ. Ζαχόπουλου και διά της εμπλοκής μέσω τού επίσης στενού συνεργάτη του κ. Ι. Ανδριανού, να γίνει η κυβέρνηση και πιθανώς ο ίδιος αντικείμενο εκβιασμού.

  Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν όσα συζητούν στη Χαριλάου Τρικούπη είναι ακριβή. Σίγουρα όμως εξηγούν καλύτερα την απόπειρα, ή μάλλον την καθιστούν πιο προσεγγίσιμη. Είναι βέβαιον ότι ο κ. Ζαχόπουλος επεχείρησε το άλμα τελών υπό καθεστώς απόγνωσης και γενικευμένης απόρριψης. Ο τυχόν εκβιασμός από τη συνεργάτιδά του δεν δημιουργεί ικανή και αναγκαία συνθήκη, όπως λένε οι μαθηματικοί, για το άλμα στο κενό, αν και άβυσσος η ψυχή των ανθρώπων. Ενας όμως πιο σύνθετος εκβιασμός που τον εκθέτει ανεπανόρθωτα στον «ηγέτη» και «οδηγό» του, στον άνθρωπο που τον έκανε άρχοντα στην πόλη, ίσως όντως να ήταν ασήκωτος για ένα πρόσωπο σαν τον κ. Ζαχόπουλο.

 4. Factorx avatar
  Factorx 05/01/2008 13:15:25

  Μήπως λέγαμε κι εμείς τα ίδια εδω http://www.blog.anti.gr/?p=704;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.