#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/11/2013 11:09
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αδιάλλακτη η Τροικα δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει στην ΕλλάδαΜετά τις προκλητικές δηλώσεις του Τ. Βίζερ για το… σκι και ότι μας χωρίζουν μίλια και δισεκατομμύρια με την Αθήνα, είναι φανερό ότι υπάρχει πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις. Η οργισμένη διάψευση από πλευράς Στουρνάρα και η πρόβλεψη ότι μας χωρίζουν μέτρα κι όχι μίλια δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να ρίξει τους τόνους και είναι εμφανής η διάσταση απόψεων που υπάρχει μεταξύ Αθήνας και τρόικας.

Οι δανειστές απαίτησαν πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών λέγοντας ότι η προστασία είναι ένα οριζόντιο μέτρο που ευνοεί τους κακοπληρωτές. Παράλληλα, έκαναν κι ένα βήμα πίσω λέγοντας ότι το χρηματοδοτικό κενό δεν είναι 2.,9 δις ευρώ αλλά γύρω στο 1,5 δις ευρώ έτσι ώστε να μπορέσουν να τα βρουν κάπου εκεί με την κυβέρνηση η οποία ωστόσο τονίζει ότι δεν υπάρχει κενό μεγαλύτερο των 500 εκατ. ευρώ καθώς η χώρα έχει σημαντικό πλεόνασμα.

Αγκάθι αποτελεί και ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων καθώς εκεί υπάρχει πρόβλημα σε πολιτικό επίπεδο.

Παράλληλα, η μη επίτευξη συμφωνίας αναγκάζει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μονομερή κατάθεση του προϋπολογισμού και σε αλλαγές στον φόρο ακινήτων, χωρίς να λάβει το πράσινο φως της τρόικας.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι πράγματι υπάρχει χάσμα με την τρόικα, κυρίως λόγω της αδιαλλαξίας της και της παντελούς αδιαφορίας της για τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Μόλις μέσα σε 50 ημέρες χάθηκαν τρία παλικάρια στο βωμό της πολιτικής αντιπαράθεσης και της ανόδου του εξτρεμισμού που φέρνει η κρίση. Επίσης, μόλις πριν από 3 ημέρες η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης, σε μια διαδικασία εκρηκτική και οριακό με απώλεια ενός ακόμη κυβερνητικού βουλευτή.

Η κοινωνική και πολιτική κρίση είναι εδώ, όμως, ο Τόμσεν και η παρέα του δεν καταλαβαίνουν τίποτε, ούτε και τις κλοτσιές στο αυτοκίνητό τους από απολυμένες καθαρίστριες. Αν λοιπόν την Πέμπτη στο Γιούρογκρουπ ο κ. Στουρνάρας περάσει δύσκολες ώρες τότε θα είναι και επίσημη πλέον η αδιαλλαξία και η πρόθεση των δανειστών να φτάσουν στα άκρα τη χώρα.

Η Ελλάδα φαίνεται να είναι θύμα της ασάφειας σχετικά με τις θέσεις της Γερμανίας η οποία ακόμη δεν έχει σχηματίσει κυβέρνηση. Είναι επίσης θύμα της σύγκρουσης που επικρατεί μέσα στην ίδια την τρόικα. Λέγεται ότι ο Π. Τόμσεν έχει διαμηνύσει πως αν η Ελλάδα δεν είναι πρόθυμη να λάβει νέα μέτρα τότε θα πρέπει να απευθυνθεί στις Βρυξέλλες για να λύσει το χρηματοδοτικό κενό. Από την πλευρά τους οι Βρυξέλλες ούτε που θέλουν να ακούσουν ένα τέτοιο σενάριο.

Ίσως, πάλι η τρόικα να μην βιάζεται να κλείσει τη συμφωνία διότι τώρα δεν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας, άλλωστε η δόση που πρέπει να εγκριθεί είναι μόλις 1 δις ευρώ ενώ και για τον Δεκέμβριο η κάλυψη του ποσού που χρειάζεται για την πληρωμή ομολόγων μπορεί να προκύψει με κάποια δημοπρασία.

Όπως όλα δείχνουν η τρόικα θα ξανάρθει από την Παρασκευή, όμως, δύσκολα να υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις πριν από τον Δεκέμβριο. Κάποιοι λένε ότι συμφωνία θα επιτευχθεί γύρω στις 15 Δεκεμβρίου με ένα μεγάλο, πολύ μεγάλο αστερίσκο. Πότε θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το πρόβλημα χρέους της χώρας; Οι δανειστές επιμένουν για μετά τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση θέλει συμφωνία χωρίς νέο μνημόνιο διότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ότι θα στέκεται στα πόδια της μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Η πολιτική σταθερότητα θα επέλθει μόνο εφόσον η χώρα βγει από τα Μνημόνια, τον Απρίλιο, και προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους χωρίς άλλα μέτρα.

Απέναντι στους κυνικούς και ανάλγητους δανειστές η Ελλάδα έχει τρία ατού: Το ένα είναι οι ικανοποιητικές εξελίξεις στην οικονομία με το πλεόνασμα και την επαναφορά της ανάπτυξης. Το δεύτερο είναι ηθικό και αφορά τις θυσίες του λαού που δεν μπορούν να γίνουν μεγαλύτερες ή να παραταθούν.Το τρίτο είναι ότι η τρόικα αν δεν αλλάξει ρότα θα συνομιλεί με πρωθυπουργό Τσίπρα και υπουργό Οικονομικών… Πάνο Καμμένο ή γιατί όχι την… Ραχήλ Μακρή.

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα λοιπόν για τους τροικανούς.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 13/11/2013 12:19:04

  "Το τρίτο είναι ότι η τρόικα αν δεν αλλάξει ρότα θα συνομιλεί με πρωθυπουργό Τσίπρα και υπουργό Οικονομικών… Πάνο Καμμένο ή γιατί όχι την… Ραχήλ Μακρή"

  Ούτε αυτό ίσως να μην είναι δυνατόν αν στις επόμενες εκλογές ΧΑ και ΚΚΕ είναι στο 20%+

  • ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ avatar
   ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ @ Γιώργος Αχαιός 13/11/2013 13:08:34

   Τους ειναι αδιαφορο με ποιον θα συνομιλουν.

   • Γιώργος Αχαιός avatar
    Γιώργος Αχαιός @ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ 13/11/2013 14:47:42

    Με το σχόλιό μου πριν εννούσα ότι δύο κόμματα, η ΧΑ και το ΚΚΕ δεν μπορούν να συμβάλλουν στην δημιουργία κυβέρνησης αφού ούτε επιθυμούν να συνεργαστούν, ούτε πιθανότατα τα αλλα κόμματα επιθυμούν την συνεργασία μαζί τους. Επομένως, όσο υψηλότερα ποσοστά έχουν τα δύο κόμματα, τόσο πιο δύσκολη θα είναι ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης μετά απο εκλογές.

    Ίσως οι τροικανοί δεν ενδιαφέρονται με ποιον θα συνομιλούν αλλά μάλλον θα ενδιαφέρονται αν προκύψει μία κατάσταση όπου δεν θα υπάρχει απο την δική μας πλευρά συνομιλητής.

 2. George avatar
  George 13/11/2013 12:30:14

  Φυσικά και δεν καταλαβαίνει η τρόικα, αλλιώς δεν θα είχε έρθει το 2010. Όταν θα πτωχεύσει το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και διαλυθεί το Ευρώ θα αρχίσουν να μαθαίνουν τι εννοούσε ο ποιητής με το "φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας" , πόσο μάλλον όταν φέρνουν χρεοκοπία :-)

 3. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 13/11/2013 13:58:15

  Ο Νόαμ Τσόμσκι μας το είχε πει απο την αρχή της κρίσης στη συνέντευξή του στην Αθήνα, όπου περίπου μας είπε τα εξής:
  "Μην περιμένετε απο τους (εκπροσώπους) δανειστές να σας καταλάβουν. Αυτοί ούτε συνομωσίες απεργάζονται ούτε μακροπρόθεσμα σχέδια έχουν. Αυτό που θέλουν είναι να ΣΑΣ ΑΡΠΑΞΟΥΝ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΤΟ ΤΑΧΥΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟΝ και μετά να πάνε σε άλλους για να κάνουν το ίδιο. Πρόκειται για άπληστα αχόρταγα όρνεα και βεβαίως αυτοί έχουν τη μερίδα του λέοντος στην ευθύνη για τη δημιουργία του χρέους και όχι εσείς. Πολεμήστε τους με κάθε μέσον"...

  • Mariana avatar
   Mariana @ ΝΙΚΟΛΑΣ 13/11/2013 22:45:22

   Αυτό δεν κάνουμε? Τώρα που χόντρυνε το παιχνίδι, τους απειλούμε με πτώση της κυβέρνησης και διαπραγματεύσεις με Τσίπρα! ΑΕΡΑΑΑ

 4. Ηλεκτρικός Θησέας avatar
  Ηλεκτρικός Θησέας 13/11/2013 14:04:40

  Μια χαρά καταλαβαίνουν, απλά δε νοιάζονται καθόλου για τις κοινωνικές επιπτώσεις. Οι Τροϊκανοί βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία και την εκτελούν αυστηρά και απαρέγκλιτα.

 5. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 13/11/2013 16:59:35

  "Η μη επίτευξη συμφωνίας αναγκάζει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μονομερή κατάθεση του προϋπολογισμού και σε αλλαγές στον φόρο ακινήτων, χωρίς να λάβει το πράσινο φως της τρόικας."

  Αυτό για μένα σε απλά ελληνικά σημαίνει μερική έξοδος από το μνημόνιο στην πράξη. Συνεχίζουμε χωρίς να ακούμε τι μας λένε.

 6. Σαρακατσανος avatar
  Σαρακατσανος 13/11/2013 18:31:04

  Αν απο το 201ο ειχαμε κανει αυτα που επρεπε να κανουμε και μας ελεγε η ΤΡΟΙΚΑ τωρα δεν θα ειχαμε φτασει σε αυτο το χάλι......Παντα στην Ελλαδα οι αλλοι φταινε.....Το πολιτικο συστημα ειναι ΑΓΙΟ.....και χαχνει για ΑΛΛΟΘΙ.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Σαρακατσανος 14/11/2013 14:55:46

   Τώρα που τα κάνει ο Σαμαράς και μειώνει από φέτος τα ελλείμματα και ισορροπεί η οικονομία γιατί παραμένουν σκληροί οι τροϊκανόι; Με ποιο πρόσχημα αφού πέτυχε τους στόχους νωρίτερα; Ένας τεχνοκράτης θα έλεγε μπράβο και χαλαρώστε τη θηλιά των φόρων, όχι θέλω 2,5 δις ευρώ από τα ακίνητα άρα ζητήστε 3 για να πάρετε όσα περισσότερα μπορείτε. Αυτό προκαλεί μεγαλύτερη αντίδραση και φοροδιαφυγή. Δε το ξέρουν οι τροϊκανοί; Μόνο πολιτικός δόλος μπορεί να κρύβεται πίσω από τη στάση της τρόικας. Αργά η΄γρήγορα θα φανεί ποιος κρύβεται πίσω τους. ΗΠΑ ή Γερμανία ή και οι δύο σε ένα μεγάλο θέατρο.

 7. Άφωνος... avatar
  Άφωνος... 14/11/2013 13:50:26

  Η τρόικα ζητάει να τηρηθούν οι όροι που έχουν ψηφισθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία στην Βουλή για το μεσοπρόθεσμο. Τίποτα παραπάνω. Αλλά οι υπογράψαντες, τότε, το παίζουν ανυποχώρητοι κέρβεροι, τώρα, στο να τιμήσουν τις υπογραφές τους. Τουτέστιν: Κουτο_πονηριά τζάμπα μάγκα!

  Σε αυτό πατάνε οι ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ, γνωστοί και ως "τρόικα"...

  Και τι να τους πεις; Πως οι αυτοκτονίες είναι 5-6-7000 και ...όλες για την Κρίση; Πως τα παιδιά λιποθυμούν στα σχολεία από την πείνα, όπως λένε ψεκασμένοι και καγκελο_αναβάτριες, αλλά έχουν υπερήφανους γονείς που δεν ζητούν συσσίτια από δήμους, εκκλησίες και Πρωτοσάλτες; Ή ότι... θα'ρθει ο Τσίπρας να τους κάνει "ντα";

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.