Αδίστακτοι οι δανειστές
13/11/2014 08:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αδίστακτοι οι δανειστές

Το βιβλίο του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ την περίοδο 2010-2012 ουσιαστικά έρχεται να επιβεβαιώσει και τον άθλιο τρόπο συμπεριφοράς ορισμένων ύπουλων «φίλων» που έσκαβαν το λάκκο της χώρας.

Το γεγονός ότι οι δανειστές και οι πάσης φύσεως χαρτογιακάδες έπαιξαν βρόμικο παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια το ξέραμε. Το βιβλίο του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ την περίοδο 2010-2012 ουσιαστικά έρχεται να επιβεβαιώσει και τον άθλιο τρόπο συμπεριφοράς ορισμένων ύπουλων «φίλων» που έσκαβαν το λάκκο της χώρας.

Τα όσα γράφει όμως ο Γκάιτνερ είναι και μια επιβεβαίωση ότι κουμάντο κάνουν οι ισχυροί και οι οποίοι μπορούν να καταστρέψουν ολόκληρους λαούς.

Η πρώτη αναφορά για την Ελλάδα γίνεται με αφορμή τη συνάντηση Γκάιτνερ- Σόιμπλε, τον Φεβρουάριο του 2010, στη σύνοδο υπουργών του G-7 στον Καναδά, την ώρα που ο πανικός για τις παραποιημένες δηλώσεις της Ελλάδας άρχιζε να ταράζει την αγορά ομολόγων. Στο βιβλίο του, ο Γκάιτνερ αναφέρει ότι έζησε στιγμές Παλαιάς Διαθήκης.

Ο υπουργός θυμάται να φτάνει στο δείπνο τη στιγμή που στην Ευρώπη γινόταν κακός χαμός («f...ing disaster» στο κείμενο). Οι μετοχές των γαλλικών τραπεζών έπεφταν 7% και 8%, γεγονός που ήταν μεγάλο θέμα. «Για εμένα ήταν μια κλασική απόλυτη σφαγή, γιατί άκουγα από παντού: κρίση στην Ελλάδα, ποιος έχει ανοίγματα στην Ελλάδα;»

Ο Γκάιτνερ θυμάται πως οι Ευρωπαίοι πήγαν σε εκείνη τη συνάντηση λέγοντας: «Θα δώσουμε στους Έλληνες ένα μάθημα. Είναι πραγματικά φριχτοί. Μας είπαν ψέματα. Είναι απαίσιοι και άσωτοι και εκμεταλλεύθηκαν βασικά τα πάντα και θα τους συντρίψουμε».

«Θυμάμαι τότε ότι τους είπα: Μπορείτε να τους βάλετε το μαχαίρι στο λαιμό, αν αυτό θέλετε. Αλλά πρέπει οπωσδήποτε να στείλετε ένα καθησυχαστικό μήνυμα στην Ευρώπη και στον κόσμο ότι θα το κρατήσετε το πράγμα, δεν θα το αφήσετε να πέσει», θυμάται ο τότε υπουργός, προσθέτοντας: «Ωραία λοιπόν, αν θέλετε να είστε σκληροί μαζί τους πάει καλά, αλλά πρέπει να δώσετε κάποια αξιόπιστη διαβεβαίωση ότι δεν θα αφήσετε την κρίση να μεταδοθεί πέρα από την Ελλάδα... Και για να γίνει αυτό πρέπει να φροντίσετε πολύ να είστε αξιόπιστοι ότι θα υλοποιήσετε τη δέσμευσή σας και θα δώσετε και στην Ελλάδα ένα μάθημα».

«Ήταν ασύλληπτο για εμένα ότι άφησαν τα πράγματα να γίνουν τόσο χάλια όσο τα άφησαν κι έγιναν», σχολιάζει ο υπουργός προσθέτοντας: «Αλλά τα προμηνύματα γι' αυτό βρίσκονταν στην αρχική διαμάχη. Τους είχαν πει ψέματα οι Έλληνες. Τους είχαν φέρει σε δύσκολη θέση οι Έλληνες που εν τέλει δανείστηκαν όλα αυτά τα λεφτά, και ήταν έξαλλοι και μανιασμένοι. Ήθελαν να τους ξυλοφορτώσουν. Αλλά με αυτόν τον τρόπο, τάισαν μια πυρκαγιά που βρισκόταν στα πρώτα στάδια. Και υπήρχαν πολλά ξερόκλαδα».

Τι να πει κανείς για τους άθλιους χαρακτηρισμούς των Ευρωπαίων, σ' αυτό που πρέπει να επικεντρωθούμε είναι στην ουσία της υπόθεσης. Οι δανειστές δεν αστειεύονται. Έχουν το μαχαίρι έχουν και το πεπόνι, θέλουν πίσω τα λεφτά τους και δεν τους ενδιαφέρουν οι χώρες, οι λαοί, η κοινωνική κρίση. Είναι.... killer είτε μας αρέσει είτε όχι κι αυτά που έγιναν τότε είναι ένα μάθημα για όσους πιστεύουν ότι θα σκίσουν τα μνημόνια και θα περάσουν ζωή και κότα. Για τους Τσίπρες, τους επίδοξους πρωθυπουργούς, τους αντιμνημονιακούς τζάμπα μάγκες που δεν καταλαβαίνουν τι τους γίνεται. Και που κάποιοι θέλουν να παραδώσουν τη χώρα στα χέρια τους.

Τα λεγόμενα του Γκάιτνερ είναι το δεύτερο μήνυμα (μετά από εκείνο των αγορών) για όσους θελήσουν να προχωρήσουν σε ρήξη με τους δανειστές.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. in medias res avatar
  in medias res 13/11/2014 10:07:18

  Όταν κάποιος σας λέει "θα σε συντρίψω", αυτό που καταλαβαίνετε είναι ότι δεν πρέπει να έρθετε σε ... ρήξη μαζί του?

  • Ιδιώτης avatar
   Ιδιώτης @ in medias res 13/11/2014 11:34:21

   Οι Έλληνες πολιτικοί αποφάσισαν να λογοδοτούν στην ΕΕ και όχι στον ελληνικό λαό. Με βάση αυτό δεν γίνεται να έρθουν σε ρήξη με τους "συντρίβοντες" .

 2. GregA avatar
  GregA 13/11/2014 11:59:39

  Και εμείς απαντάμε σε αυτή τη πρόκληση με την τακτική "σφάξε με αγά μου ν'αγιάσω"; Έχουμε ακόμη τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε αναταράξεις στην Ευρωζώνη και να προκαλέσουμε τόσο οικονομικο, όσο και κυρίως πολιτικό πρόβλημα σε χώρες όπως η Γαλλία και Ιταλία. Είνια λάθος να θεωρούμε ότι το πρόβλημα είναι η απόλυση 5-6.000 δημοσίων τπαλλήλων. Το πρόβλημα δεν έχει δημοσιοποιηθεί, αλλά είναι πολύ μεγαλύτερο. Τα νάζια, τα ερχόμαστε - δεν ερχόμαστε της τρόϊκα κρύβουν άλλους εκβιασμούς πιθανόν για τα ενεργειακά, ή ακόμη και για Ελληνοτουρκικά με όλες τις προεκτάσεις τους. Εγώ πίσω από το timing της δημοσιοποίησης, αλλά και τη προέλευσή τους διαβάζω αλλαγή στάσης των ΗΠΑ στη περιοχή και προσπάθεια διαμόρφωσης κλίματος συμπάθειας στην Ελλάδα προς την υπεραντλαντική δύναμη. Ποιός πιστεύει ότι αυτές τις ισορροπίες μπορεί πλέον να τις διαχειρισθεί ο νυν υπΕξ; Χρειαζόμαστε μια σημαντική προσωπικότητα διεθνούς κύρους και εμβέλειας για αυτή τη θέση.

  • Κωνσταντίνος avatar
   Κωνσταντίνος @ GregA 13/11/2014 13:21:22

   Πράγματι πιστεύω πως έχετε απόλυτο δίκιο. Όλα, μα όλα γυρίζουν γύρω από την γεωπολιτική κυριαρχία. Το θέμα είναι ποιός έχει την δύναμη και τα χρήματα να την επιβάλλει. Οι ΗΠΑ σαφέστατα έχουν πολλά συμφέροντα στην περιοχή και ο Ελλαδικός χώρος -συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου- αποτελεί περιοχή υψίστου ενδιαφέροντος γι' αυτούς. Σε καμμία περίπτωση δεν θέλουν να πέσει στα χέρια της Ρωσίας, αλλά ούτε και της Γερμανίας. Και μάλλον αυτό ερμηνεύει και τα λόγια του Γάιντνερ. Απλά δεν γνωρίζω αν έχουν τα χρήματα για να ξαναέλθουν στη χώρα -εκτός αν τώρα που τέλειωσε η οικονομικά βρώμικη δουλειά εξοβελίσουν τους Γερμανούς με κάποιο τρόπο- και τι συνέπειες (θετικές ή αρνητικές) θα μπορούσε να έχει. Πάντως θεωρώ πως η χώρα πρέπει -αν γίνεται- να βρεθεί πιο κοντά στους Αμερικάνους, παρά στους Ευρωπαίους.

   • GregA avatar
    GregA @ Κωνσταντίνος 13/11/2014 18:48:57

    Συμφωνώ με την ανάγκη του φιλοαμερικανικού προσανατολισμου της χώρας. Οι ΗΠΑ αποκτούν τεράστια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στον ενεργειακό τομέα και η μεσομακροπρόθεσμη προοπτική της Ελλάδας και της Κύπρου είναι στην ίδια κατεύθυνση.

 3. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 13/11/2014 12:06:23

  Εγώ διαβάζοντας προσεκτικά στο πρωτότυπο, όσα ανέφερε ο Γκάιτνερ σχετικά για την Ελλάδα, ανέγνωσα και ένα τρίτο Μήνυμα. Αυτό που είπε, ότι πρέπει να προσέξουν οι Ευρωπαίοι , τιμωρώντας τους Έλληνες μην μεταδώσουν τη φωτιά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Και ανεξάρτητα με τους παραλογισμούς του Τσίπρα και των Συνιστωσών του, θα έπρεπε και θα πρέπει να εκμεταλλευθούμε το μοναδικό όπλο που μας έχει απομείνει, προβάλλοντας σθεναρά ότι, εξ αντικειμένου η κοινωνία δεν μπορεί να δεχθεί περαιτέρω πίεση και το επόμενο υποχρεωτικό μας βήμα μοιραία θα μας οδηγήσει στην καταστροφή, αλλά και την ΕΕ σε φοβερή τρικυμία με ανεξέλεγκτες συνέπειες ! Μετά από όλα αυτά έτσι εξηγείται και η άτεγκτη και σαδιστική συμπεριφορά της Τρόικας, που λίγο ως ελάχιστα την ενδιαφέρει η μακροπρόθεσμη διάσωση της Ελληνικής Οικονομίας. Ο πρωταρχικός σκοπός της είναι η τιμωρία των κακών Ελλήνων και φυσικά (και λογικά)να ξαναπάρουν πίσω τα λεφτά που διέθεσαν για να σώσουν όχι την Ελλάδα , αλλά το ίδια ΕΕ! (βλέπε Τίμοθι Γκάιτνερ) . Συνεπώς κάθε μέρα που περνάει αποδυναμώνεται όλο και περισσότερο το μόνο διαθέσιμο όπλο μας! Φαντάζεστε να το είχαμε χρησιμοποιήσει στις αρχές της Κρίσεως; Θυμηθείτε τι είπε επισήμως η Μέρκελ, πέρυσι τέτοιο καιρό, "..κατάφερα να διασώσω το Ευρώ και την ΕΕ, διατηρώντας την Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη)!!

  • ΙΚΟ avatar
   ΙΚΟ @ ΝΤΙΝΟΣ 13/11/2014 12:14:40

   Ακριώς!

  • George N avatar
   George N @ ΝΤΙΝΟΣ 13/11/2014 14:11:39

   Αυτό που λέει ο Γκάιντερ ισχύει ως πιθανός κίνδυνος όταν το λέει, όχι 4 χρόνια μετά. Τώρα μεταξύ Ελλάδας και αγορών έχει μπει firewall, τα κρατικά δάνεια 200 δλδ δις. Είναι αντιφατικό να μην ενδιαφέρει τους δανειστές η μακροπρόθεσμη πορεία της Ελληνικής οικονομίας και ταυτόχρονα να θέλουν τα λεφτά τους πίσω. Ο μόνος τρόπος να τα πάρουν είναι να πουλήσουν τα δάνεια της Ελλάδας στις αγορές. Αν η Ελληνική οικονομία δεν είναι βιώσιμη αποκλείεται οι αγορές να τα αγοράσουν. Ο πρωταρχικός τους σκοπός ήταν να σωθεί το Ευρώ. Βραχυπρόθεσμα αυτό γίνεται με το να δώσουν δάνεια, μεσοπρόθεσμα με το να εξασφαλίσουν ότι όποιος βάζει σε κίνδυνο το κοινό νόμισμα θα υποστεί τις συνέπειες. Σίγουρα θα θέλανε να σπάσουν μερικά κεφάλια όταν τους βρήκε η κρίση αλλά στην πραγματικότητα θα έπρεπε να ξεκινήσουν από τα δικά τους μια και πήγαν σε κοινό νόμισμα χωρίς την απαιτούμενη εποπτεία.

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ George N 13/11/2014 18:10:01

    Έτσι ακριβώς. Η πρώτη φράση σου είναι το κλειδί για ορθή ερμηνεία όσων γράφει ο Γκάιτνερ.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ΝΤΙΝΟΣ 13/11/2014 18:08:41

   Όλα όσα λες ίσχυαν στον πρώτο χρόνο του μνημονίου, όταν η ΕΕ ήταν ανέτοιμη. Και τότε ο Σαμαράς είχε δίκιο που πήγαινε κόντρα στον ΓΑΠ επειδή μπορούσαμε να πιέσουμε κι εμείς να χαλαρώσουν τα μέτρα. Όταν όμως στο τέλος του 2012 με τις αποταμιεύσεις των Ελλήνων ανύπαρκτες, τους φόρους στα ύψη και την ανεργία πολύ ψηλά και ειδικά με μια κοινωνία σε σχιζοφρενή κατάσταση και τους Ευρωπαίους έτοιμους για όλα έπρεπε να αποφασίσει για γιούργια που θα έκανε ζημιά μεγάλη σε εμάς και μικρότερη στους απέξω άλλαξε στάση, πάλι δίκιο είχε. Και όσα λέγονται τόσον καιρό τώρα ότι οι Ευρωπαίοι δε θα τολμούσαν να μας διώξουν από το ευρώ είναι μεγάλες μπαρούφες. Όταν το λένε όλοι οι εμπλεκόμενοι, εμείς πως μπορούμε να το αμφισβητούμε;

 4. Seagull avatar
  Seagull 13/11/2014 12:25:01

  Για να τα ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα όταν οι κύριοι αυτοί μιλάνε για τους ΄Ελληνες που τους εξαπάτησαν εννοούν τους Ελληνες πολιτικούς που προσκόμιζαν ψεύτικα στοιχεία για την οικονομία της χώρας, δεν εννοούν τους απλούς πολιίτες που και αυτούς εξαπατούσαν με τα παραμύθια τους για να μένουν στην εξουσία. Το θλιβερό βέβαια είναι ότι οι πολίτες πληρώνουν τα σπασμένα και οι πολιτικοί κατάφεραν να μείνουν στο απυρόβλητο.

 5. Απονενοημένος Διάβημας avatar
  Απονενοημένος Διάβημας 13/11/2014 13:32:39

  "θέλουν πίσω τα λεφτά τους" Τι το περίεργο? Εσείς αν είχατε δανείσει λεφτά σε κάποιον, δε θα τα θέλατε πίσω? Και αν διαπιστώνατε συνεχώς πως αυτός ο κάποιος είναι αναξιόπιστος ,δε θα πέρνατε ανάποδες? Πάλι οι "κακοί δανειστές" θα μας φταίξουνε ,και όχι το γεγονός πως είμασταν πάντα μπου*δέλο?

  • Άλυτη Εξίσωση avatar
   Άλυτη Εξίσωση @ Απονενοημένος Διάβημας 13/11/2014 14:26:51

   Για να μην ξεχνάμε και να μην …ξεχνιόμαστε όμως, οι ….δανειστές υπήρξαν κερδοσκόποι, υποκριτές - ηθικοί αυτουργοί του εγκλήματος, για να μην πω συνένοχοι και έτσι, μονάχα ως … αθώοι που παραπλανήθηκαν και σήμερα ζητάνε πίσω τα ‘’λεφτά τους’’ δεν μπορούν να θεωρηθούν….. Να μου πείτε ότι βρήκαν εδώ ασυνείδητους ηγετίσκους, έστησαν με θαυμαστή πανουργία τα δίχτυα τους και τώρα μας ‘’τιμωρούν’’ εξοντώνοντάς μας και παραλλήλως εισπράττοντας όμορφους τόκους, να το δεχτώ: [«Γνωρίζαμε και δεν μιλούσαμε», παραδέχτηκε -αφοπλιστικά ή κυνικά;- ο πρόεδρος της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, βάζοντας μια «βόμβα» στο εσωτερικό της και ξεμπροστιάζοντας τις δύο μεγαλύτερες χώρες της, Γερμανία και Γαλλία. «Ηταν φανερό ότι κάποια μέρα η Ελλάδα θα έπρεπε να αντιμετωπίσει αυτό το είδος του προβλήματος και ήξερα ότι το πρόβλημα αυτό θα προέκυπτε, διότι συζητούσαμε, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, ο πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Τρισέ στην ΕΚΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εγώ ο ίδιος, για τις προοπτικές γι' αυτό που δεν ήταν τότε γνωστό, όπως αυτό που αποκαλούμε ελληνική κρίση», είπε χαρακτηριστικά. «Ηξερα ακόμα ότι η Γαλλία και η Γερμανία κέρδιζαν τεράστια ποσά από τις εξαγωγές τους (...) προς την Ελλάδα», παραδέχτηκε ο Γιουνκέρ. Αλλά «εγώ δεν θα μπορούσα να πω δημόσια αυτό που γνώριζα», σημείωσε. Οι δηλώσεις του Λουξεμβούργιου πρωθυπουργού και προέδρου της ευρωζώνης που αφορούν την Ε.Ε. και την Ελλάδα αποτελούν κόλαφο : * Για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση, που γνώριζε το ελληνικό πρόβλημα, αλλά απέφυγε να κάνει ουσιαστική παρέμβαση. Αλλωστε, ο ίδιος μιλάει και με αυτοκριτικό τρόπο («γνώριζα»). * Για τη Γερμανία και τη Γαλλία, που «κέρδιζαν τεράστια ποσά από τις εξαγωγές τους στην Ελλάδα» και δεν είχαν, προφανώς, κανένα συμφέρον -το αντίθετο- να κάνουν κάτι για να σταματήσουν αυτήν την πορεία. * Για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία σίγουρα γνώριζε καλύτερα από τον καθένα τα οικονομικά στοιχεία, έστω κι αν σήμερα ο προέδρός της Ζαν-Κλοντ Τρισέ δηλώνει «έκπληκτος» από αυτήν την αναφορά του κ. Γιουνκέρ.] Δευτέρα11 Οκτωβρίου 2010 http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=11/10/2010&id=212167

   • Απονενοημένος Διάβημας avatar
    Απονενοημένος Διάβημας @ Άλυτη Εξίσωση 13/11/2014 14:51:48

    Ναι αλλα αυτοί τη δουλειά τους έκαναν. Αν ή Γαλλία και η Γερμανία "κέρδιζαν τεράστια ποσά από τις εξαγωγές τους" φρόντιζαν για τις δικές τους οικονομίες και για τους δικούς τους πολίτες. Δηλαδή τους κατηγορούμε επειδή...δε μας τράβηξαν το αυτί έγκαιρα ,για να μειώσουμε τα έξοδά μας? Μικρά παιδιά είμαστε? Όταν ΕΜΕΙΣ ψηφίζαμε τους ηγετίσκους που αναφέρεις , μόνο και μόνο γιατί εξαγόραζαν τις ψήφους μας με τα "Τσοβόλα δώστα όλα" , και νομίζαμε πως ολα αυτά τα λεφτά ...έπεφταν απο τον ουρανό ,και πως δεν θα χρειάζονταν να τα εξοφλήσουμε , οι ξένοι μας έφταιγαν?

    • Άλυτη Εξίσωση avatar
     Άλυτη Εξίσωση @ Απονενοημένος Διάβημας 13/11/2014 16:02:22

     Μπορεί να φταίμε εμείς και φταίμε, που τους προσφέραμε την ευκαιρία να μας υποθηκεύσουν θησαυρίζοντας, όμως το ηθικό πλεονέκτημα ώστε να μας κουνάνε το δάχτυλο, να εμφανίζονται ως ...αδέκαστοι, άδολοι κι ...αδιάφθοροι τιμητές απαιτώντας μάλιστα με κυνισμό και περισσή υποκρισία την καταστροφή μας, δεν το έχουν. Κοινοί απατεώνες, μιζαδόροι, τοκογλύφοι της κακιάς ώρας κι αισχροί υποκριτές είναι οι άνθρωποι και μεταξύ ''κατεργαρέων'', οι ηθικολογίες της συμφοράς, περιττεύουν. Δεν είναι ...αθώοι που ζητάνε πίσω τα λεφτά τους λοιπόν, είναι μία καλά οργανωμένη μαφία οικονομικών συμφερόντων, ένας μίζερος θίασος, που παριστάνει την Ευρωπαϊκή τάχα, ...Ένωση. Όταν καθίσεις στο τραπέζι με τον χαρτοκλέφτη και χάσεις τα πάντα εσύ στα σίγουρα θα φταίς, αλλά ο απατεώνας που σε γδύνει, ποτέ του δε θα λέγεται και ...κύριος. Ούτε καν .....δανειστής, πόσο μάλλον ...εταίρος.

     • Απονενοημένος Διάβημας avatar
      Απονενοημένος Διάβημας @ Άλυτη Εξίσωση 14/11/2014 14:26:18

      Υπεραπλουστεύεις. Το Δημόσιο χρέος μαζεύτηκε επι δεκαετίες, όχι γιατί μας το φόρτωσαν κάποιοι "κακοί τοκογλύφοι" , αλλα γιατί επιλέξαμε να είμαστε οι αραχτοί τζίτζικες του παραμυθιού , και όχι οι μέρμηγκες. Απο κει και πέρα στην Οικονομία και στη Διεθνή πολιτική δεν υπάρχει "ηθικό". Υπάρχει μόνο "νόμιμο". Οταν είσαι ένας υπεύθυνος ενήλικος και χρεώνεις αλόγιστα την πιστωτική σου κάρτα ,η ευθύνη είναι δική σου. Αυτό δεν καταλάβαμε ποτέ. Πως δηλαδή το Δημόσιο χρέος είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ χρήμα, και όχι κάτι αφηρημένο που θα το γλιτώναμε με κουτοπονηριές.

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Απονενοημένος Διάβημας 14/11/2014 14:59:32

      Φαιδρές γενικεύσεις. Ο τοκογλύφος σε ...δανείζει αφειδώς υπέρμετρα συγκριτικά με τα εισοδήματά σου, όταν γνωρίζει πως διαθέτεις πατρική περιουσία (επ΄ονόματί σου), ικανή να εξασφαλίσει με το παραπάνω την αποπληρωμή των φουσκωμένων τερατωδώς απ΄ τους τόκους, εξωγήϊνων χρεών σου. Φυσικά και το να προσποιείται παραλλήλως τον ευαίσθητο ....κουμπαροεταίρο ενώ σε παγιδεύει θανάσιμα, είναι εντελώς ανήθικο όσο κι αν είναι νομιμοφανές. Το ...Δημόσιο χρέος είναι ως επί το πλείστον κατασκευασμένο και όποιος το θεωρεί ''πραγματικό χρήμα'', ας το ξεπληρώσει ο ίδιος και οι απόγονοί του. Εμείς, οι μη συμμετέχοντες στο φαγοπότι, το αμφισβητούμε ευθέως και δεν αποδεχόμαστε αμαχητί το μαζικό θυσιασμό μας, στο βωμό των ντόπιων και των ξένων μεγαλοσυμφερόντων. ''Οταν είσαι ένας υπεύθυνος ενήλικος και χρεώνεις αλόγιστα την πιστωτική σου κάρτα...'' και όταν είσαι ένας άπληστος Τραπεζίτης που για να τσιμπήσει bonus χορηγεί άκριτα δάνεια και κάρτες, όταν φτάνει η ώρα της κρίσης, μοιράζεσαι και τη ...χασούρα, που είναι η ποινή. Δε γίνεται να τραβάς έξω την ένοχη ουρά σου και ν΄απαιτείς τάχατες άρτι εκπεσών εκ των λευκών νεφών, την καρατόμιση του ...''ασυνεπή πελάτη''.... Έτσι μας λέει η λογική.

     • Απονενοημένος Διάβημας avatar
      Απονενοημένος Διάβημας @ Άλυτη Εξίσωση 14/11/2014 17:51:47

      Δεν έχω να προσθέσω κάτι. Συμφωνούμε πως διαφωνούμε. Αλλα το χρέος δεν είναι κάτι υποκειμενικό. Οταν σου έρχεται το ΕΝΦΙΑ ή ολα τα αλλα χαράτσια, εσύ πίστεψε πως...δεν είναι πραγματικό χρήμα! Θα σε ωφελήσει πολύ!

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Απονενοημένος Διάβημας 14/11/2014 20:35:52

      Τον ΕΝΦΙΑ όμως και όλα τα άλλα χαράτσια που μου επιβάλλει η κυβέρνηση, θα τα πληρώσω εφόσον μπορώ και θα επιφυλαχτώ, να απαντήσω εκφράζοντας την απόλυτη ένστασή μου, όταν σημάνουν οι καμπάνες των εκλογών. Για τα πλασματικά τώρα χρέη προς τους τοκογλύφους που επιβαρύνουν σήμερα τη χώρα, αρμόδιοι να εκφράσουν την ένστασή μας και να αποφασίσουν σχετικά με τον παραπέρα χειρισμό, είναι αυτοί που εξουσιοδοτούνται βάσει των δεσμεύσεών τους, λαμβάνοντας το υπό προθεσμία χρίσμα, της διακυβέρνησης. Το χρέος της χώρας δεν είναι υποκειμενικό, αλλά οι επιλογές όσον αφορά τη διαχείριση, το ύψος και τον τρόπο εξόφλησής του, δεν μπορεί να παραχωρείται στους ...δανειστές εν λευκώ.

 6. blue nile avatar
  blue nile 13/11/2014 13:53:07

  Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα... Λίγο πριν υπογράψουμε το πρώτο μνημόνιο πανικόβλητοι Γάλλοι και Γερμανοί τραπεζίτες έτρεξαν στους ηγέτες των χωρών τους και απαίτησαν να μην κουρέψει η Ελλάδα το χρέος που είχε στις τράπεζες τους. Μετά την Κρίση του 2008 είχαν ήδη ανακεφαλαιοποιηθεί μια φορά με χρήματα των Γάλλων και Γερμανών φορολογούμενων. Σε περίπτωση που η Ελλάδα προχωρούσε το 2010 σε στάση πληρωμών κουρεύοντας έτσι το ιδιωτικό της χρέος δεν θα μπορούσαν τα κοινοβούλια των χωρών τους να καλύψουν τις νέες κοκκινίλες. Αναπόφευκτα οι τράπεζες θα κρατικοποιούνταν για να καθαριστούν και μετά θα πωλούνταν σε νέους ιδιοκτήτες. Ότι έγινε στις ΗΠΑ με το TARP.
  Για να μην χάσουν οι Γαλλογερμανοί τραπεζίτες τις τράπεζες τους επιλέχτηκε τότε ο μνημονιακός δρόμος, δηλαδή να μην χρεοκοπήσει η Ελλάδα φανερά (κουρεύοντας το χρέος της με κύρια επίπτωση το τέλος άντλησης χρημάτων από τις αγορές και την υπαγωγή στο ΔΝΤ, που έτσι και αλλιώς δεν γλυτώσαμε αλλά το λουστήκαμε με το χρέος ακούρευτο) και να μετατρέψει το χρέος προς τράπεζες σε χρέος προς κράτη. Αντί δηλαδή να κάνουμε τότε το χρέος βιώσιμο κουρεύοντας το δανειστήκαμε για να αποπληρώσουμε τα παλιά δανεικά που δεν έπρεπε. Δεν υπήρχε ηγέτης με ίχνος φιλοπατρίας που δεν θα είχε κουρέψει το χρέος και μετά ας μπαίναμε στη μνημονιακή τανάλια. Με το χρέος βιώσιμο. Όμως ηγέτης ήταν ο τραγικός ΓΑΠ που αφού πρώτα μεθοδευμένα και δόλια απαξίωσε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας (με δηλώσεις περί Τιτανικού και με την εμφάνιση ενός πλαστογραφημένου διογκωμένου ελλείμματος που πάγωσε την κοινωνία και την έκανε να δεχτεί τα απάνθρωπα μέτρα) την έριξε στο ΔΝΤ. Το 2010 με μια γενναία στάση είχαμε τη δυνατότητα να ξεφύγουμε από τη μέγκενη. Δεν θα μπορούσε κανείς Ευρωπαίος ηγέτης να μας απειλήσει ξέροντας ότι η Ελλάδα με τη στάση της μπορούσε να στείλει σπίτι τους τους χορηγούς του τραπεζίτες. Όμως βρήκαν και έκαναν. Ας προσέχει ο ελληνικός λαός ποιους ηγέτες εκλέγει.

 7. MCA avatar
  MCA 13/11/2014 15:50:24

  Από τότε που μπήκε η Ελλάδα στο ευρώ δύο φορές σε αλλαγές κυβερνήσεων επαναμαγειρεύτηκαν τα ποσοστά προς τα πάνω,για να δικαιολογήσουν οι καινούργιοι γιατί δεν μπορούν να τηρήσουν αυτά που υποσχέθηκαν προεκλογικά,αλλά και να δείξουν βελτίωση των οικονομικών δεικτών στο μέλλον .Μια φορά έγινε με τον Καραμανλή την άλλη με τον Παπανδρέου. Η δεύτερη λόγο των διεθνών συγκυριών ήταν φαρμακερή. Ελπίζω να έβαλαν μυαλό οι πολιτικοί μας και να μην πιάνονται κορόιδα από τους δήθεν ειλικρινής, Ευρωπαίους συναδέλφους τους.

  • George N avatar
   George N @ MCA 13/11/2014 17:48:16

   Δεν είναι θέμα ειλικρίνειας αλλά του πως λειτουργούν οι αγορές. Το Ελληνικό πολιτικό προσωπικό ήταν προστατευμένο από αυτές γιατί απλά οι αγορές δεν παίζανε Ελλάδα. Δεν υπήρχε στον χάρτη, όπως δεν υπάρχει η Ιορδανία ή η Βουλγαρία σήμερα. Με την είσοδο στο Ευρώ μπήκαμε και στον χάρτη τους. Εχει το πλεονέκτημα της μεγάλης πίστωσης αλλά και τους κινδύνους. Το δικό μας πολιτικό προσωπικό ήταν σαν έναν έφηβο που του δώσανε χρυσή visa. Μιλήσανε για επίτηδες λάθος εγγραφές στην Λογιστική σε ανθρώπους που έχουν τιμωρήσει εταιρίες στο χρηματιστήριο για....μεγαλύτερα κέρδη από τα αναμενόμενα. Τις τιμωρήσανε γιατί στο forward looking statement δεν τα είχαν αναφέρει. Γιατί δεν έχουν τους μηχανισμούς ελέγχου, γιατί δεν καταλαβαίνουν τι τους γίνετε, γιατί όπως σήμερα εμφάνισαν μεγάλα κέρδη το ίδιο εύκολα αύριο θα εμφανίσουν χασούρες. Γιατί δεν μπορεί να υπολογισθεί το ρίσκο! Σε αυτούς πήγανε και είπαν δυό φορές ότι τα βιβλία είναι πειραγμένα!! Την δεύτερη μέσα στην κρίση όταν έχανε η μάνα το παιδί και το παιδί την μάνα. Πίστευε ο Παπακωνσταντίνου μέσα στην αφέλειά του ότι αν παρουσιάσει ένα πρόγραμμα και πάρει την έγκριση της ΕΕ οι αγορές θα τρέξουν να αγοράσουν Ελληνικά ομόλογα. Ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ που τον ρώτησε: καλά με εμάς, σας δίνουμε την έγκριση, με τις αγορές τι θα κάνετε? έμεινε με την απορία. Το ίδιο και ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ για το τι εννοούσε ο ποιητής!

   • MCA avatar
    MCA @ George N 14/11/2014 01:08:46

    Το ανησυχητικό είναι ότι μπορεί να συμβεί για τρίτη φορά. Εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ υπόσχονται την μάνα και τον πατέρα τους στους ψηφοφόρους. Πως θα δικαιολογηθούν όταν δεν θα μπορέσουν να εφαρμόσουν τίποτα από όσα υπόσχονται; Τώρα βέβαια τα πράγματα είναι διαφορετικά γιατί υπάρχει έλεγχος από έξω. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό να γίνει πάλι μαγείρεμα προς το χειρότερο. Θα γίνει ρόμπα η τρόικα, το ΔΝΤ και η ΕΕ.

    • George N avatar
     George N @ MCA 14/11/2014 08:15:52

     Δεν υπάρχει λόγος για μαγειρέματα πια. Ο Συριζα ΔΕΝ μπορεί να βγει στις αγορές είτε φτιάξει στιφάδο είτε την βγάλει με σάντουιτς. Οι επιλογές του είναι full μνημόνιο, δραχμή ή κατάρρευση. Το πιθανότερο συνδυασμός και των τριών επιλογών! Ο δανεισμός δλδ θα είναι εσωτερικός και αναγκαστικός (που δεν απαιτεί μαγειρέματα) μια και δεν έχει την ικανότητα να πάει σε Δραχμή. Θα πάει δλδ σε IOU σε δημόσιους, συνταξιούχους που δεν θα πληρωθούν ποτέ.

 8. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 13/11/2014 15:51:56

  Τι παραπάνω από αυτά που ακούγονται τελευταία, χρειάζεται και ο πλέον δύσπιστος αλλά και καλόπιστος παρατηρητής, να διαπιστώσει ότι τεράστιο μέρος της ευθύνης για τα οικονομικά πεπραγμένα της Ελλάδας πριν του Μνημονίου, αλλά και για την οικονομική κατάντια της, για την μετά του Μνημονίου, φέρουν οι εταίροι μας! Και δεν δέχομαι την αυτομαστίγωση , γιατί δεν είχα καμιά περαιτέρω πληροφόρηση των πραγματικών οικονομικών μεγεθών, αλλά και ούτε είχα τη δυνατότητα και τις ειδικές γνώσεις, να κρίνω, να αξιολογήσω ή ακόμα περισσότερο να αποτρέψω την προμήθεια εξοπλισμού ή άλλων υπηρεσιών, μυθώδους αξίας, από τους ...φίλους μας εταίρους και δανειστές μας. Οι οποίοι έκαναν τα πάντα να μας φορτώσουν την ... πραμάτεια τους , δανείζοντας πείθοντας, εκβιάζοντας, ακόμα και δωροδοκώντας τους "υπεύθυνους", που ακόμα και όταν οι ίδιοι παραδέχθηκαν το αληθές, εξακολουθούν να τους καλύπτουν.( Βλέπε υπόθεση Χριστοφοράκου)!

 9. chp avatar
  chp 13/11/2014 15:58:49

  Ας προσέχει ο Ελληνικός λαός ποιούς ηγέτες εκλέγει ..... Από το 2003 ήταν γνωστο ότι το πράγμα πήγαινε πολύ στραβά .Και το 2008 -μετά από μια περίοδο συγκλησης οπως ολοι ελεγαν - τα παντα ήταν εις γνώση συγκεκριμένων ηγετών.Με όνομα και επώνυμο. Αφου όμως είναι πραγματικά δύσκολο ο Ελληνικός λαός να "προσέχει ποιούς ηγέτες εκλέγει" ,το οποίο είναι πρακτικά αδύνατον διότι το ψέμμα πάει σύνεφο ,λέω να κάνουμε κάτι ποιο απλό : 1)Να κάνουμε έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό διεθνή για την κατασκευή κτιρίου φυλακών με μορφή περιστερώνα.Η φυλακή θα έχει εκατομύρια περιστέρια που θα αναπαύονται στις κεφαλές των φυλακισμένων. 2) Θα έχει οποσδήποτε εκκλησία του Αγ.Γεωργίου. 3) Θα έχει ΑΤΜ μόνο απο λογαρισμούς offshore banking. 4) Οι δεσμοφύλακες θα είναι Λουξεμβουργιανοί και Ελβετοί πρώην τραπεζίτες και δικηγόροι καθώς και Γερμανοί που έκαναν φοροδιαφυγή στην Ελλάδα . Επειδή δεν θα προσέλθουν ευκόλως οι παραπάνω ως δεσμοφύλακες θα προσέρθουν αναπληρωματικά και οι διαβιούντες σε ψυχιατρικά ιδρύματα των ανωτέρω χωρών με βαριές ψυχικές διαταρχές οπως σχιζοφρένια ,μανιοκατάθλιψη κτλ . 5) Με ΔΙΚΑΙΗ δίκη θα εγκλειστούν οσοι μας εξαπάτησαν με αντίστοιχες ποινές με τις ποινές που ορίζουν τα δικστήρια των ΗΠΑ για οικονομικά εγκλήματα πχ 132 χρόνια φυλάκιση. Πιστεύετε ότι θα ξαναγίνει ποτέ εξαπάτηση?

  • παπαδοπουλος ηλίας avatar
   παπαδοπουλος ηλίας @ chp 13/11/2014 18:07:00

   Και αναρωτιόμουν, γιατί δεν υπάρχουν οικονομικά εγκλήματα στις ΗΠΑ?

   • chp avatar
    chp @ παπαδοπουλος ηλίας 13/11/2014 20:48:12

    Υπάρχουν φυσικά αλλά σαφώς πιο περιορισμένα από την Ευρώπη και ειδικά από την Ελλάδα ,η οποία είναι ξέφραγο αμπέλι. 1) Στις ΗΠΑ θα έμπαιναν μέσα με επικές ποινές εκατοντάδες για το διαχρονικό σκάνδαλο του χρηματιστηρίου.Ανάμεσα τους και υπουργοί ,ίσως και πρωθυπουργοί .Υπάρχουν κανόνες ! 2) Οι Ευρωπαικές τράπεζες έχουν τεράστιο μέγεθος και πλεον υπαγόμενες στην ΕΚΤ θα κρυφτούν καλύτερα ως ολιγοπωλιακό λόμπυ.Κρύβεται όμως ο ελέφαντας στο δωμάτιο? h**p://www.zerohedge.com/news/2014-04-28/elephant-room-deutsche-banks-75-trillion-derivatives-20-times-greater-german-gdp Μην ξεχνάμε την χειραγώγηση του Euribor & Libor 3)Από την Συνθήκη Ίδρυσης του ΕΜΣ ,στον οποίο ανήκει η περιουσία της χώρας διαβάζουμε : Αρθρο 32 «Ο ΕΜΣ, η ακίνητη περιουσία, οι πόροι του και τα περιουσιακά του στοιχεία, ανεξαρτήτως τοποθεσίας και κατόχου, χαίρουν ασυλίας από οιασδήποτε μορφής δικαστική διαδικασία, εκτός εάν ο ΕΜΣ παραιτηθεί ρητώς από την ασυλία του για τους σκοπούς οιασδήποτε διαδικασίας ή βάσει των όρων οιασδήποτε συμβάσεως, συμπεριλαμβανομένης της τεκμηρίωσης των χρηματοδοτικών του μέσων.» παρ 3
    «Η περιουσία, οι χρηματοδοτικοί πόροι και τα στοιχεία του ενεργητικού του ΕΜΣ, ανεξαρτήτως τοποθεσίας και κατόχου, χαίρουν ασυλίας έναντι έρευνας, επίταξης, δήμευσης, απαλλοτρίωσης ή οποιασδήποτε άλλης μορφής κατάσχεσης, αφαίρεσης ή δέσμευσης βάσει εκτελεστικών, δικαστικών, διοικητικών ή νομοθετικών μέτρων.»παρ 4
    «Τα αρχεία του ΕΜΣ και όλα τα έγγραφα που ανήκουν στον ΕΜΣ ή βρίσκονται στην κατοχή του είναι απαραβίαστα. Οι χώροι των εγκαταστάσεων του ΕΜΣ είναι απαραβίαστοι.»παρ 5,6 Σε αυτόν τον φορέα τον οποίο τον διοικεί ένας σεμνός τύπος ο οποίος θεωρεί τις μερσεντές λεωφορεία και του αρέσουν μονο οι τζάγκουαρ τελευταίου τύπου , ανήκει και η Ελλάς . Ουτε υπό Οθωμανών δεν είχε τέτοιες εξουσίες ο Σουλτάνος ! Και τι Σουλτάνοι !:Παιδεραστές ,κρατικές συμμορίες φοροδιαφυγής ,μεθύστακες , γυναίκες που έτρωγαν με τα χέρια σε επίσημα γεύματα και πρώην προπαγανδιστές /ρουφιάνοι του Στάλιν , πρωην αναρχικοί και φυσικά με αδυναμίες στα οικονομικά σκάνδαλα .
    Πλήρης ασυλία,πλήρης αδιαφάνεια . Και επειδή εξαπατήθηκε ο απληροφόρητος Ελληνικός λαός ζητάμε και τα ρέστα επειδή οι ιθαγενείς κλεφτοκοτάδες υοθετήθηκαν από την συμμορία των σύχρονων ντίλιγκερ.

 10. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 13/11/2014 16:24:10

  Απονενοημένε Διάβημα, Καλά αυτά που γράφεις, αλλά που ήσουν εκείνη την εποχή; Αν έβγαινε κάποιος τότε και έλεγε αυτά που σήμερα αιτιάσαι, πιθανόν εσύ ο ίδιος θα τον κατηγορούσες σαν αριστερό! Και επειδή και εγώ μάλλον στο ίδιο στρατόπεδο με σένα ...διαβιώ, έτσι θα σκεφτόμουνα. Θα πρέπει όμως εκεί που φτάσαμε να μιλάμε ξεκάθαρα και ρεαλιστικά. Οι ...φίλοι μας κατά τη γνώμη σου, την δουλειά τους έκαναν και θα συμφωνούσα μαζί σου, αν δεν μου κουνούσαν όχι μόνο το δάκτυλο αλλά και το μαστίγιο κατηγορώντας με ότι ζητιάνευα για να περάσω καλά και τώρα πρέπει για να εξιλεωθώ να βάλω οδοντογλυφίδες μέσα στα νύχια μου, όπως θα έλεγε και ο Γκούντερα!! Έχεις σκεφθεί τα πεταμένα δις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες; Τον ελαττωματικό ή άχρηστο ή αχρείαστο κάθε είδους εξοπλισμού! Τα προβληματικά "Λέοπαρτ¨. Τα γερμένα Υποβρύχια! Τις λεόντειες συμβάσεις! Τα υπερτιμολογημένα και πολλές φορές μη κανονικά παραληφθέντα έργα! Και η λίστα συνεχίζεται , από έργα που ακριβοπληρώσαμε με χρήματα που οι ίδιοι μας δάνεισαν(όπως δήλωσε και ο Γιούνκερ) και που εγώ ουδόλως ή ελάχιστα επωφελήθηκα, και σαφώς πολύ λιγότερο από το τίμημα που καλούμε να καταβάλω, από τους πράγματι επωφελούμενους!!

  • Απονενοημένος Διάβημας avatar
   Απονενοημένος Διάβημας @ ΝΤΙΝΟΣ 14/11/2014 14:02:07

   Απαντώ με κάποια καθυστέρηση. Αλλα τι να ανταπαντήσω, εσύ φαίνεσαι αποφασισμένος να καταλήξεις στο συμπέρασμα πως ,αν οι νεοέλληνες πήραμε την...ορθολογική απόφαση πως μπορούμε να έχουμε όλοι Cayenne, γι 'αυτό φταίνε οι Γερμανοί. Μήπως μας κουνούσαν το μαστίγιο για να το πάρουμε? Σου έχει τύχει ποτέ, να πας σε μαγαζί να αγοράσεις κάτι ακριβό, και να σου πεί ο πωλητής "κάτσε κάτω ρε φίλε να το συζητήσουμε ,μήπως θα στριμωχτείς οικονομικά αν το πάρεις? Μήπως δε θά' χεις μετά να πληρώσεις το φροντιστήριο των παιδιών σου?" Ενήλικος είσαι και παίρνεις τις αποφάσεις και τις ευθύνες σου! Οι Ολυμπιακοί? Καλά εδώ πως φταίνε οι ξένοι πάλι? Για μια χώρα με μοναδική βιομηχανία των Τουρισμό ,οι Ολυμπιακοί , θα μπορούσαν και θα έπρεπε να είναι μια κερδοφόρα επένδυση. Αν πέσανε πάλι τα ντόπια μεγαλολαμόγια και φάγανε με χρυσά κουτάλια ,ποιος φταίει? Τώρα , για τα σχετικές κρατικές δαπάνες: Το "προβληματικό" Leopard 2A6 είναι κατά κοινή παραδοχή το καλύτερο άρμα που υπάρχει στον κόσμο. Τα "γερμένα" υποβρύχια 214 θεωρείται επίσης το καλύτερο (μη πυρηνικό) υποβρύχιο του κόσμου! Τώρα θα μου πείς πως είμαι παπαγαλάκι των αχώνευτων Γερμαναράδων! Μα ,αν πηγαίναμε παλιότερα θα συναντούσαμε τις ίδιες αρλούμπες για τα Γαλλικά "τυφλά Μιράζ"... Αυτά ως γνωστόν τα κυκλοφορούν τα Media που χαρτζηλικόνονται απο τις ανταγωνιστικές εταιρίες. Ναι, εμεις τα πληρώσαμε πολύ ακριβότερα απ 'οτι έπρεπε ,γιατί στην τιμή οι κατασκευαστές ήταν αναγκασμένοι να περιλάβουν και τις μίζες των ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ λαμόγιων! Και λέω ήταν αναγκασμένοι ,γιατί οι δημόσιες προμήθειες δεν αποφασίζονται με μειοδοτικό διαγωνισμό στις τιμές ,αλλα με ΠΛΕΙΟΔΟΤΙΚΟ διαγωνισμό στις μίζες! Οι ξένοι φταίνε γι'αυτό? Απλά βλέπουν πως έχουν να κάνουν με μιά τριτοκοσμική χώρα και πράττουν ανάλογα. Το ίδιο και για όλα τα τα "υπερτιμολογημένα και πολλές φορές μη κανονικά παραληφθέντα έργα". Υπερτιμολογημένα, γιατί τα πιάσανε ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ επιτροπές αξιολόγησης ,και μη κανονικά παραληφθέντα, γιατι τα πιάσανε ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ επιτροπές παραλαβής (και οι πολιτικοί προϊστάμενοι τους βέβαια)

 11. Ποταμίσιος Χάνος avatar
  Ποταμίσιος Χάνος 13/11/2014 16:50:00

  Τα έλεγε ο Λουκιανός Κηλαηδώνης από το 1975 μέσα από τους στίχους του Γιάννη Νεγρεπόντη, αλλά ποιός να τον ακούσει.... Ο Συμβάσεις https://www.youtube.com/watch?v=DgyrhUNBdUc

 12. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 14/11/2014 00:02:18

  Δεν νομίζω ότι τους είχαμε πεί ΕΜΕΙΣ ψέματα. Όχι ΕΜΕΙΣ, δηλαδή οχι οι πολλοί ή λίγοι πολίτες όπως εμείς, που δεν φοροδιαφεύγουμε, που δεν λαδωνόμαστε, που δεν λαδώνουμε, που δεν λαμογεύουμε που δεν είμαστε πελάτες κομμάτων ή κομματαρχών, που δεν παραποιούμε στατιστικά στοιχεία. Κάποιοι τους είπαν ψέμματα βέβαια, αλλά ήταν άλλοι όχι ΕΜΕΙΣ. Και εκείνοι που άκουσαν τα ψέμματα ήξεραν από την αρζή ότι άκουγαν ψεμματα. Έκαναν όμως ότι δεν κατάλαβαν. Τότε "οι αγορές" έβρεχαν λεφτά, δεν έιχε σημασία άν έλεγαν ψέμματα. Άς βρούν λογαριασμό λοιπόν αυτοί που άκουγαν τα ψέμματα με αυτούς που τα έλεγαν. Και άς "τους συντρίψουν". Καλό θα κάνουν άν το κάνουν, αλλά δεν το βλέπω. Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει. Να αφήσουν όμως ΕΜΑΣ, τους κανονικούς πολίτες, ήσυχους. Το πρόβλημα αφορά τους πωλητές και τους αγοραστές ψεύδους. ΕΜΕΙΣ πάντως και οι πωλητές αυτοί του ψεύδους (και τρέλας) δεν έχουμε ΤΙΠΟΤΕ κοινό. Και κάτι άλλο: "Συνένοχοι στο φόνο" δεν γινόμαστε. Γι αυτό να είναι σίγουροι, κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενοι. Πρόβλημά τους η επιβληθείσα και δίκαιη ποινή - δηλαδή η διάλυση του κομματικού τους συστήματος. Δεν μας αφορά πια η τύχη τους. Άς πρόσεχαν.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Uncle Stgm 14/11/2014 00:14:46

   Τους ψηγίζαμε βέβαια και απλοί πολίτες (κατά πλειοψηφία - όσοι τους ψηφίζαμε), τους "ψευταράδες και τους μασκαράδες". Επι δεκαετίες. Τους ψηφίζαμε ακόμη και πολίτες που δεν παίρναμε "παροχές" και δεν μας κατοχύρωναν οι εκλεκτοί της ψήφου μας "κεκτημένα". Στο σημαίο αυτό υπάρχει ένα "μικρό" πρόβλημα που είναι και δικό μας. Και πρέπει να το λύσουμε πάλι εμείς. Πως; Δημοκρατικά, με τον κανόνα της πλειοψηφιας: " ...να τους δώσουμε, επιτέλους, τα βρακιά τους
   για να πάνε στη δουλειά τους... Εκτός πολιτικής. Δεν θα τους λείπουν τα μέσα διαβίωσης άλλωστε.

   • karenin avatar
    karenin @ Uncle Stgm 14/11/2014 00:35:37

    Βλέπεις αγαπητέ θείε, " οι καλοί πάντα κοντοστέκοντε, και σκεφτονται ενω οι μέτριοι με οδηγό το πάθος τους ορμάνε"...

   • Απονενοημένος Διάβημας avatar
    Απονενοημένος Διάβημας @ Uncle Stgm 14/11/2014 14:15:27

    Εδώ το βλέπεις σωστά! Και οχι μόνο τους ψηφίζαμε , αλλα ακόμα τους ψηφίζουμε, (το ίδιο Σύστημα) και περιμένουμε πως θα κάνουν κάθαρση...στους εαυτούς τους!

  • Απονενοημένος Διάβημας avatar
   Απονενοημένος Διάβημας @ Uncle Stgm 14/11/2014 14:12:28

   Μακάρι να'ταν έτσι απλά, "ας βρούνε λογαριασμό αυτοί". Τη δική μας πιστωτική κάρτα χρέωναν! Και για να επαναλάβω (το χιλιοειπωμένο άλλα σωστό) , εμείς τους ψηφίζαμε. Αν μας κορόιδευαν και δεν το καταλαβαίναμε ,ή δε θέλαμε να το καταλάβουμε ,πάλι δικιά μας η ευθύνη. Το ακαταλόγιστο το έχουν μόνο οι ανήλικοι και οι διανοητικά καθυστερημένοι.

 13. rally monkey avatar
  rally monkey 14/11/2014 00:13:32

  Αναφέρεται στους Γερμανούς .. το συγκεκριμενο αποσπασμα απο τα Geithner files που έβγαλε στη φόρα ο Peter Spiegel (μάλλον δεν υπαρχει στο βιβλίο) .. "So they were just paranoid that every act of generosity was met by sort of a “fuck you” from the establishment of the weaker countries in Europe, political establishment of those weaker countries in Europe, and so the Germans were just apoplectic" σε ελεύθερη αποδοση, οι Γερμανοί είχαν φρικάρει, σε καθε πραξη γενναιοδωρίας απο μεριάς τους η απάντηση ήταν ένα ΦΑΚΓΙΟΥ απο το "κατεστημενο των ασθενέστερων χωρών" ..στον Μπερλουσκόνι αναφερεται ονομαστικά - δεν είχαμε ποτέ αμφιβολία πως "ο στοχαστής" τυγχανει ασυλίας και ειδικής μεταχείρησης - (την εικόνα την συμπλήρωσε ο Σαρκοζί) απο ενα σημείο και μετα οι Γερμανοί δεν μπορουσαν παρα να μην υπολογίζουν τιποτα - ο Παπανδρέου είχε παραβίασει όλους τους κανόνες του παιχνιδιου εντος Ε.Ε/Ευροζωνης (γραπτους και άγραφους) - παρά τις προειδοποιήσεις απο πλευράς ευρωπαίων.. στην ουσία προκαλούσε τις αγορές να επιτεθούν στην χώρα του, και να ξεκινησει το ντόμινο, διογκώσε το Ελληνικό έλλειμα με πρωτοφανείς λογιστικές πρακτικές, με δηλώσεις πρωτοφανεις για πρωθυπουργό χωρας της αφαιρούσε όση αξιοπιστία της είχε απομείνει (τάιμινγκ δε.. απιστευτο κάθε φορά που τα CDS πήγαιναν να αποκλιμακωθούν), και με άλλα πολλά .. όλα τα λαμόγια, αργομισθοι, μιζαδόροι, χρεός κλπ .. επι x10 ήταν αδύνατον να προκαλεσουν την ζημιά που προκαλεσε στην Ελλάδα η διακυβερνηση ΓΑΠ προφανως αυτός δεν είναι λογος για να τους ανεχόμαστε αλλά η αλήθεια πρεπει να ειπωθεί - οι ευθύνες να αποδωθούν.. ποιός το ξεκίνησε .. για να είμαστε ρεαλιστές ως προς το τι να περιμένουμε στην τελική απο τους δανειστές..

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ rally monkey 14/11/2014 00:30:45

   ...με ολο το σεβασμό, πρέπει να το πώ: τελικά σου έχει γίνει έμμονη ιδέα με τον Παπαντρέα να έχει ικανότητας Σούπερμαν και Μπάτμαν στη συσκευασία του ενός. Το κακό δεν είναι αυτό καθεαυτό, αλλά ως προερχόμενος απο θετικές επιστήμες θα πω τη δική μου έμμονη ιδέα: μη χάνουμε την αίσθηση των μεγεθών, των νούμερων. Όλοι αυτοί οι νομικοί που παριστάνουν τους οικονομολόγους, όπως ο Σόιμπλε, ο Γκάιτνερ, η Λαγκάρντ δεν μπορούν να το καταλάβουν γιατί τους λείπει η αίσθηση και η παιδεία με τον όγκο, το βάρος, το εμβαδόν, τη μάζα, την ποσότητα, την ύλη. Σκέφτονται με "ιδέες", δηλαδή με κοπανιστό αέρα. Η Ελλάδα μπρος στην Ιταλία δεν είναι τίποτε. Ένα τσουτσέκι. Οι αναλογίες χρέους είναι 3,5 κιλά προς 270 κιλά . Μια γάτα και ένα βόϊδι, για να το πω χοντρά. Το ένα το σβερκώνεις προσεκτικά και το σηκώνεις ψηλά σαν πούπουλο, όπως το έκανε η μάνα του. Το άλλο, άν κάτσει πάνω σου θα σε λιώσει και θα σου σπάσει όλα τα κόκκαλα. Αυτό είναι η Ευρωζώνη. Ο Γκάιτνερ, άν και νομικός, το ψιλοκατάλαβε. Εξαιτίας της "κακιάς" παρέας που άρχισρ να κάνει μετά το 2008. Άκουγε τον Μπερνάνκι, που άκουγε τον Στίγκλιτς, που άκουγε τη φωνή του Κέυνς απο το υπερπέραν. Τα βόιδα από τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη τι να καταλάβουν που άκουγαν μόνο το γρατσουνισμένο δίσκο γραμμοφώνου του Χάγιεκ και την αναρχοτζάζ του Φριντμαν;

   • rally monkey avatar
    rally monkey @ Uncle Stgm 14/11/2014 23:55:21

    αγαπητέ Θείο αντιλαμβάνεσαι ..1. όταν κατι είναι έμμονη ιδέα δεν συνεπαγεται πως δεν ισχύει κιόλας.. 2. για τις υπεράνθρωπες ικανοτητες ..αν σε βάλουν στη θέση του πιλότου δεν χρειάζεται να είσαι σούπερμαν για να το ρίξεις το αεροπλάνο.. ..και δεν μιλάμε για "μικρο-πολιτικό επεισόδιο" αλλά για το μεγαλυτερο πληγμα που δεχτηκε ο Ελληνμισμός απο την εισβολή στην Κυπρο και μετα.. από μέσα..και η συγκάλυψη δεν είναι καλό σημάδι για το τι θα επακολουθήσει..

 14. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 14/11/2014 00:19:26

  To κρυφτουλι δεν μπορει να συνεχιζεται επ απειρον. Ειτε θα εφαρμοσθουν τα υπογραμμένα ειτε θα φυγουμε από την ευρωζωνη.Ολη αυτή η συνεχιση του αντιμνημονιακου πνευματος απλα εμποδιζει την προσπαθεια Σαμαρα και πριμοδοτει τους αντιπαλους του. Εάν καποιοι δεν το καταλαβαινουν,εαν νομιζουν ότι είναι ακομη στο 2010 και δεν εχουν αντιληφθεί ότι ο Σαμαρας εχει ταυτισθεί πια με τη στρατηγικη εξοδου από την κριση ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ με τους δανειστες και το ρόλο του συγκρουομενου τον εχουν πια άλλοι και άρα με τη συνεχη καλλιεργεια κλιματος σύγκρουσης εξυπηρετουν αυτους τους άλλους δεν μπορει να το εξηγησει κανεις.

  • foros1 avatar
   foros1 @ ψυχραιμια 14/11/2014 11:44:48

   τα υπογραμμένα έχουν κάποιους στόχους, που τους προσεγγίζεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη σου όμως, ότι από πίσω σου έχεις ανθρώπους. οι προσεγγίσεις δεν είναι η Αγία Γραφή! είμαστε ιδρυτικό μέλος, υποστήκαμε τόσες θυσίες και τιμωρίες(!), δεχθήκαμε τις ρυθμίσεις τους επειδή παράλληλα σωζόταν και η ευρωζώνη, και τώρα σαν καλά παιδιά να φύγουμε συντεταγμένα, μην τυχόν και κλυδωνιστεί; όποιος από εμάς το τολμήσει οικειοθελώς, θα διαπράξει εθνικό έγκλημα. αν δε μας το επιβάλλουν εκβιαστικά, πρέπει να κάνουμε το πάν, ώστε η απομάκρυνσή μας, να είναι το τέλος της.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ ψυχραιμια 15/11/2014 00:12:11

   ..τα "υπογεγραμμένα" σημαίνουν κατι οσο μπορούν να εκπληρωνονται σε περιβάλλον αστικής δημοκρατίας.. και για την Ελλάδα απομακρυνεται αυτη η προοπτική .. τα οικονομικά νουμερα είναι αμείλικτα.. επομένως πρεπει να υπογραφούν και άλλα συμπληρωματικά και μάλιστα επειγόντως και σε άλλο μηνος κύματος.. αν υπάρχει στοιχειώδης διάθεση απο πλευράς δανειστών για να βρεθεί win-win λυση.. το οποίο δεν είναι καθόλου σίγουρο

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.