#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/09/2012 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αγώνας δρόμου για να κλείσει το σκληρό πακέτοΣε μάχες χαρακωμάτων επιδίδονται ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ λίγες ώρες προτού γίνει η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών για να κλειδώσει το πακέτο των μέτρων. Οι συναντήσεις ενημέρωσης του Γ. Στουρνάρα με Ευ. Βενιζέλο και με εκπροσώπους της ΔΗΜΑΡ έγιναν σε καλό κλίμα αν και τα δύο κόμματα επιχειρούν για εσωκομματικούς λόγους να εμφανίσουν μια δυσφορία και αντίδραση σε κάποια πολύ σκληρά μέτρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει το antinews, το πακέτο των μέτρων έχει κλειδώσει, έστω κι αν θα υπάρξουν διαφορετικές φωνές για κάποιες ρυθμίσεις. Η συμφωνία ενδεχομένως να επιβεβαιωθεί στη συνάντηση των αρχηγών στο Μαξίμου, αν και θα υπάρχουν κάποιοι αστερίσκοι για μέτρα που ΠΑΣΟΚ και κυρίως ΔΗΜΑΡ θέλουν να δείξουν ότι διαφωνούν.

Η κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου για να είναι έτοιμα τα μέτρα το συντομότερο δυνατό καθώς ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις από το εξωτερικό να τελειώνουμε. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι την Παρασκευή στον Euro working o επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων καθηγητής κ. Τσακλόγλου, θα πάει και θα παρουσιάσει το σύνολο των μέτρων όπως αυτό έχει συμφωνηθεί. Το Σαββατοκύριακο η τρόικα θα επιστρέψει και όπου υπάρχουν κενά σημεία θα βρεθούν οι χρυσές τομές ώστε στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας το πακέτο να πάει στη Βουλή και να ψηφιστεί εντός τριών ημερών.

Άγνωστο είναι ακόμη αν θα πάει με τη μορφή ενός και μόνο άρθρου ώστε να αποφευχθούν οι διαρροές και ο κίνδυνος καταψήφισης. Βασικός στόχος του οικονομικού επιτελείου και του Μαξίμου είναι να πάει η Ελλάδα στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου  έχοντας ψηφισμένα τα μέτρα ώστε να πάρει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις ευρω.

Με αυτόν τον σχεδιασμό μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να πάει στις 18 Οκτωβρίου και να βάλει στο τραπέζι την επιμήκυνση του προγράμματος κατά δύο χρόνια αλλά και να συζητήσει και το ενδεχόμενο νέου κουρέματος ή έμμεσου κουρέματος μέσω της μετάθεσης των πληρωμών των ομολόγων που λήγουν τα επόμενα χρόνια.

Σ΄εκείνη τη Σύνοδο Κορυφής μπορεί να υπάρξει η τελική πολιτική λύση για το πρόβλημα της Ελλάδας σε συνδυασμό όμως με τα προβλήματα που έχουν πάλι εμφανιστεί στην Ισπανία αλλά και την Κύπρο. Ενδεχομένως να υπάρξει συνολική σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Σε ότι αφορά αυτά καθ’ αυτά τα μέτρα, εκτιμάται ότι τα 7,5 δις ευρώ αφορούν περικοπές δαπανών το 2013 και τα υπόλοιπα 6 δις το 2014. Επίσης φαίνεται να συμφωνήθηκε ότι τα μέτρα για περικοπές θα είναι 10.5 δις από 11,5 δις και το ένα δις θα εξευρεθεί από φορολογικά μέτρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η κυβέρνηση ετοιμάζει κάποια φορολογικά ισοδύναμα, κάποιες εκπλήξεις θετικού χαρακτήρα που θα αποτελέσουν αντίβαρο στα πολύ σκληρά μέτρα που έχουν αποφασιστεί.

Πάντως, στα κλειδωμένα μέτρα είναι σίγουρα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67, οι περικοπές στα δώρα μισθωτών και συνταξιούχων και το ψαλίδι στα ειδικά μισθολόγια. Εκείνο που φαίνεται να μπαίνει μέσα στη συμφωνία είναι η διαθεσιμότητα 15.000 δημοσίων υπαλλήλων, θέμα για το οποίο εγείρει αντιρρήσεις η ΔΗΜΑΡ.

Γλιτώνουν την περικοπή των 30 ευρώ οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ ενώ δε θα κοπούν τα επιδόματα στους αναπήρους, όπως τους είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός. Τέλος, το ΕΚΑΣ θα κοπεί απ’ όσους είναι 64 ετών και κάτω, κι όχι 65 όπως αρχικά είχε ειπωθεί.

Όπως και να έχει, το πακέτο θα είναι εξαιρετικά σκληρό, θα φέρει τεράστια ύφεση στη χώρα κι αν δε συνοδευτεί από την παράταση ή άλλα αναπτυξιακά μέτρα τότε μιλάμε για οριστική κατάρρευση της κοινωνίας. Το μήνυμα των χιλιάδων διαδηλωτών σε όλη την Ελλάδα, ίσως κάποιοι θα πρέπει να το λάβουν υπόψη τους αυτές τις κρίσιμες ώρες.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 27/09/2012 09:19:26

  Μετά τη συνάντησή τους στο Ελσίνκι, οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας, Ολλανδίας και Φινλανδίας, δήλωσαν με ανακοίνωσή τους ότι το σχέδιο να απομακρυνθεί το βάρος των τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης θα πρέπει να συζητηθούν.
  Πηγές προσκείμενες στις συζητήσεις των τριών αναφέρουν ότι αυτές οι δηλώσεις αποτελούν μέρος ενός γερμανικής εμπνεύσεως σχεδίου για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας του Ιουνίου. Είναι μάλιστα μία ένδειξη ότι οι τρεις χώρες ενδέχεται να προσπαθούν αναβολή του σχήματος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών επʼ αόριστον, ή μέχρις ότου υπάρξει το ενιαίο εποπτικό όργανο των τραπεζών.

  www.bankingnews.gr

 2. Kst avatar
  Kst 27/09/2012 09:28:16

  Αλλη μια απατηλη προεκλογικη υποσχεση απο τον Σαμαρα αυτην την φορα, οτι δεν θα εκοβε μισθους και συνταξεις.. Περιμεναμε καλυτερα..

 3. ap avatar
  ap 27/09/2012 10:09:32

  Άμα η ΝΔ δεν μπορεί ή δεν θέλει να κυβερνήσει, να μην ξανακατέβει σε εκλογές. Να το δώσουμε το μαγαζί με απευθείας ανάθεση στο πασόκ, ώστε να γλυτώσουμε και το έξοδο των εκλογών.

 4. Enzo avatar
  Enzo 27/09/2012 13:13:30

  20% κατω οι γεννησεις τα τελευταια 2 χρονια.
  Εχει δικιο ο Λιακο τελικα, μας ψεκαζουν με χαϊβανιτιδα αφου δεν ξεσηκωνομαστε.

 5. Μ.Π avatar
  Μ.Π 27/09/2012 16:59:50

  Δεν ξέρω αν αυτές οι βλακείες με τους ελεύθερους επαγγελματίες και την... εξομοίωσή τους με νομικά πρόσωπα αποτελούν ράδιο αρβύλα ή νοσηρές φαντασιώσεις κάποιων άσχετων στο Υπουργείο Οικονομικών, πάντως καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα: Κατάργηση του αφορολόγητου μόνο για ορισμένους πολίτες, είναι μέτρο προδήλως αντισυνταγματικό. Κατάργηση της προοδευτικής φορολόγησης και επιβολή ενός ενιαίου φορολογικού συντελεστή και μάλιστα μόνο για μια κατηγορία πολιτών είναι μέτρο προδήλως αντισυνταγματικό. Η υπερβολική αύξηση της φορολογίας σε κάθε περίπτωση μπορεί να συνιστά δήμευση, έστω και μερική, περιουσίας, μέτρο προδήλως αντισυνταγματικό. Αν ψηφιστούν αυτά τα φορολογικά μέτρα, όπως παρουσιάζονται στις εφημερίδες θα καταπέσουν με την πρώτη προσφυγή, και μάλιστα θα δοθούν και προσωρινές διαταγές. Το Δημόσιο δεν θα εισπράξει φράγκο. Γκέγκε? Νομικοί Σύμβουλοι σ αυτό το ρημάδι το Υπουργείο Οικονομικών δεν υπάρχουν??

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.