#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/04/2013 22:54
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αγωνιώδεις προσπάθειες διάσωσης του deal Εθνικής - Eurobank



Δεύτερη «στουρνάρα» μέσα σε λίγες ώρες έριξε ο υπουργός Οικονομικών σε ότι αφορά το φερόμενο ως ναυάγιο στο deal Εθνικής με Eurobank. Τόσο το μεσημέρι έξω από το Μαξίμου όσο και αργά το βράδυ από το βήμα της Βουλής ο κ. Στουρνάρας άφησε να εννοηθεί ότι κάτι άλλο παίζεται και θα το μάθουμε σύντομα. «Κάποιοι μιλούν για ναυάγιο της συγχώνευσης Εθνικής-Eurobank. Ας περιμένουμε να δούμε αν έγινε κάτι τέτοιο. Ας μην προτρέχουμε», είπε ενώ έκανε και μια άλλη αποκάλυψη που ενδεχομένως, ωστόσο, να μην είναι και ακριβώς έτσι. Είπε ότι δεν έβαλε η τρόικα βέτο για τη συγχώνευση αλλά οδηγήθηκαν εκεί τα πράγματα επειδή οι δύο τράπεζες ειδοποίησαν προχθές ότι δεν μπορούν να βρουν τα κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 10% της συνολικής τους κεφαλαιακής ενίσχυσης. Έτσι το ΤΧΣ θα κάνει την ανακεφαλαιοποίηση και θα αποφασίσει στη συνέχεια για το μέλλον των τραπεζών, με τα δικά της κριτήρια.

Η σιβυλλική αυτή δήλωση, και μάλιστα δις, αφήνει πολλά ενδεχόμενα. Να υπάρχει δηλαδή ανοικτό το ενδεχόμενο να μην έχουμε να κάνουμε με ναυάγιο.

Φαίνεται ότι κυοφορείται κάποια άλλη λύση που επεξεργάζονται το οικονομικό επιτελείο και τραπεζικά στελέχη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του antinews υπάρχει επιχείρηση διάσωσης της Εθνικής από την κρατικοποίηση με αγωνιώδη προσπάθεια να βρεθούν χρήματα για να καλυφθεί το 1 δισ. ευρώ που χρειάζεται. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κόλπο μπορεί να μπει και ο ίδιος ο Σπύρος Λάτσης ο οποίος κατέχει, μετά την ανταλλαγή μετοχών, το 11% της Εθνικής. Να βάλει δηλαδή περί τα 200 εκατ. ευρώ και να μπουν στην ανακεφαλαιοποίηση κι άλλοι επιχειρηματίες ώστε να συμπληρωθεί το ποσό του 1 δισ. που απαιτείται για την ξεχωριστή ανακεφαλαιοποίηση.

Το ίδιο φυσικά κάνει και η Eurobank η οποία έχει απευθυνθεί ακόμη και στους εργαζόμενους.

Οι πληροφορίες μας, που είναι ανεπιβεβαίωτες, αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες στο Μαξίμου αλλά και στο υπουργείο Οικονομικών έγιναν συναντήσεις με ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στον Λάτση.

Αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια κι αν καταφέρουν οι τράπεζες να βρουν τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης τότε θα μπορέσουν να παραμείνουν εκτός του ΤΧΣ, έστω κι ως δύο διαφορετικές τράπεζες.

Μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Στουρνάρας είπε επίσης, ότι διασφαλίστηκαν οι θέσεις εργασίας κι ότι αποφεύχθηκε μια εκκαθάριση τράπεζας που θα ήταν ολέθρια κατάληξη.

«Σήμερα βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος και είναι μείζονος πρωταρχικής σημασίας, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλη Απριλίου», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας τονίζοντας παράλληλα ότι τα 50 δισ. ευρώ είναι υπεραρκετά για την κάλυψή του.

Από εδώ και στο εξής οι δύο τράπεζες θα συγκαλέσουν τα διοικητικά τους συμβούλια και θα εκδώσουν πρόσκληση για τους μετόχους τους. Η τελευταία γενική συνέλευση της Εθνικής θα διενεργηθεί στις 29 Απριλίου. Στη Eurobank η Εθνική κατέχει ποσοστό άνω του 66% (84,4%) και έτσι η απόφαση θα ληφθεί από την πρώτη γενική συνέλευση των μετόχων.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. The Camel avatar
  The Camel 08/04/2013 23:23:58

  Aν οι τράπεζες δεν έβρισκαν ιδιωτες να βάλλουν το 10% πριν τα γεγονότα θα τα βρούν τώρα μέσα σε λίγες μέρες; Πολύ χλωμό μου φαίνεται.

  Καλή δικαιολογία οτι οι τράπεζες γνωστοποίησαν οτι δεν βρήκαν το 10% απο ιδιώτες αλλά δεν πείθει οταν γνωρίζουμε τις ενστάσεις του ΔΝΤ για την συγχώνευση.

 2. Νιόβη avatar
  Νιόβη 09/04/2013 00:33:45

  Ύστερα από αυτό το Σαββατοκύριακο, τα πάνω-κάτω στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου σήμερα (που θύμισαν κάτι άλλες εποχές, επί πρωθυπουργίας άλλου προσώπου και μέντορα του σημερινού υπουργού) και τις διφορούμενες δηλώσεις του εν λόγω κυρίου, ο Αντώνης Σαμαράς πρέπει να το χωνέψει πολύ καλά ότι, αν θέλει να εξαντλήσει έστω και διετία, όχι μόνο θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει άρδην την πολιτική τη δική του και αυτού του θλιβερού μορφώματος που αποκαλούμε «κυβέρνηση», αλλά και να στείλει τον αποτυχημένο τεχνοκράτη στην ΙΔΙΩΤΕΙΑ και στον γνωστό περιοδεύοντα θίασο που με σπόνσορες ξεπλένει την πολιτική και πατριωτική του ένδεια με διαλέξεις σε ιδιωτικά τροφεία εντολοδόχων. Μαζί με τον αποτυχημένο τεχνοκράτη, την ίδια τύχη πρέπει να έχει και όποιος άλλος από εδώ και στο εξής αποδειχθεί από ολίγος έως επικίνδυνος. Και αυτό δεν το οφείλει ο Α. Σαμαράς μόνο στον Ελληνικό λαό και την πατρίδα του, αλλά και στον ίδιο. Δεκαέξι χρόνια πολιτικής απομόνωσης είναι πάρα πολλά και η θητεία του ως Πρωθυπουργού της χώρας πολύ μικρή έως τώρα, αλλά ήδη το πολιτικό του παρόν και μέλλον κινδυνεύει να είναι δυσανάλογα βραχύ σε σχέση με τα δεκάξι εκείνα χρόνια του πολιτικού του παρελθόντος. Επιπλέον, κινδυνεύει να μείνει έκθετος στα μάτια της Ιστορίας. Υστεροφημία, Α. Σαμαρά, υστεροφημία. Αυτή είναι η καλύτερη ανταμοιβή - και αιώνια - ενός πολιτικού και ιδίως αυτού που αξιώθηκε τον πρωθυπουργικό θώκο. Μην γίνεις Γιωργάκης. Μην γίνεις Πάγκαλος. Μην γίνεις Σημίτης. Είναι καθαρά στο χέρι σου και, αν το αποφασίσεις, η συντριπτική πλειονότητα των συμπατριωτών σου θα είναι μαζί σου. Αλλιώς, φοβάμαι ότι θα δρέψεις κι εσύ τους αμφιλεγόμενους καρπούς των ανωτέρω που κατόρθωσαν εν ζωή να πεθάνουν στις συνειδήσεις των Ελλήνων.

  • ΚωνΠρ avatar
   ΚωνΠρ @ Νιόβη 09/04/2013 05:56:12

   @Νιόβη:Να τον στείλει σπίτι του και να διορίσει Υπουργό Οικονομικών κάποιον σχετικό με το άθλημα, όπως π.χ. τον Γεράσιμο Αρσένη ή τον Γιάννο Παπαντωνίου, ή, ακόμη καλύτερα την Ζωή Κωνσταντοπούλου.

   • Νιόβη avatar
    Νιόβη @ ΚωνΠρ 09/04/2013 12:10:37

    Κι εμένα επίσης μπορεί να διορίσει. Υποθέτω κι εσάς. Κι έναν περαστικό έξω από το Μαξίμου. Δεν είναι και τίποτα δύσκολο να παραστήσεις το ταχυδρομικό περιστέρι που μεταφέρει τις άνωθεν και έξωθεν εντολές στην κυβέρνηση.

 3. dimx avatar
  dimx 09/04/2013 08:25:25

  Αυτόν τον Λάτση εάν τον προτείναμε να αναλάβει Υπ.Οικ. λέτε να δεχόταν ή μήπως θα βάλει κόκκινη γραμμή ο Κουβέλης.

 4. Διογένης avatar
  Διογένης 09/04/2013 10:32:38

  Το πρόβλημα είναι τα ασφαλιστικά ταμεία και η Εκκλησία. Είναι αρκετά, έως πολύ δύσκολο να έχουν τα απαιτούμενα ταμειακά διαθέσιμα για την αύξηση κεφαλαίου.

 5. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 09/04/2013 12:49:59

  Η αλητεία της ντόπιας ελίτ δεν έχει πια όρια. ΕΛΕΟΣ.!!!
  Ευτυχώς οι κουτόγραγγοι ξύπνησαν.

 6. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 09/04/2013 15:02:13

  Με τους τριτοκοσμικούς καραγκιόζηδες του XAAaaaaa θ' ασχοληθεί κανείς;
  Μήπως πρέπει κάποιος να ειδοποιήσει τον "Ολλανδό κουρέα" να τους ριξει κανένα "κούρεμα" 150 %;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.