#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/12/2010 10:04
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αγωγή Bloomberg κατά της ΕΚΤ για τα ελληνικά swapsΣτη Δικαιοσύνη κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προσέφυγε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ζητώντας να αποκαλυφθούν τα στοιχεία σχετικά με τα ελληνικά swaps, με τα οποία η Ελλάδα κατηγορείται ότι «έκρυβε» την πραγματικότητα για τα δημοσιονομικά της μεγέθη.

Το Bloomberg ζητά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να ανατρέψει την απόφαση της ΕΚΤ να μην αποκαλύψει δύο εσωτερικά έγγραφα που συντάχθηκαν φέτος από το εξαμελές εκτελεστικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, τα έγγραφα αυτά δείχνουν πως η Ελλάδα χρησιμοποίησε τα swaps για να κρύψει τον δανεισμό της.

Η Eurostat είχε πει το Νοέμβριο ότι τα swaps επιβάρυναν το ελληνικό δημόσιο χρέος κατά 5,3 δισ. ευρώ, χωρίς, όμως, να δώσει άλλες λεπτομέρειες. Tο Bloomberg έστειλε τότε στον Jean Claude Trichet επίσημο αίτημα να του κοινοποιηθούν δύο επίσημα έγγραφα τα οποία συνέταξε επιτροπή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στα οποία περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο η Goldman Sachs οργάνωσε τα swaps για να κρύψει από τις Βρυξέλλες το πραγματικό ύψος του χρέους της Ελλάδας.

Ο Trichet απέρριψε το αίτημα, εξηγώντας ότι η τυχόν δημοσιοποίηση των λεπτομερειών της υπόθεσης κινδυνεύει να προκαλέσει ακόμα χειρότερη αναταραχή στις αγορές. «Οι πληροφορίες τις οποίες περιέχουν τα δύο έγγραφα θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη δημόσια εμπιστοσύνη ως προς την αποτελεσματική εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής», έγραψε ο Trichet στην επιστολή του προς το Bloomberg, με την οποία απέρριπτε το επίσημο αίτημα.

Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Η επίδραση του κυβερνητικού ελλείμματος και χρέους από τα εξωχρηματιστηριακά swaps: η ελληνική υπόθεση».

Το δεύτερο έγγραφο εξετάζει την Titlos Plc., μια τιτλοποίηση που επέτρεψε στην Εθνική Τράπεζα να ανταλλάξει swaps με ελληνικό χρέος αντί χρηματοδότησης από την ΕΚΤ.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Η αγωγή του Bloomberg κατά της ΕΚΤ για την απόκρυψη εσωτερικών εγγράφων της που αφορούν swaps του ελληνικού δημοσίου

Η αγωγή που κατέθεσε στις 22/12/2010 το Bloomberg στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της ΕΚΤ για απόκρυψη εσωτερικών εγγράφων της που σχετίζονται με swaps του ελληνικού δημοσίου μέσω της Goldman Sachs για την απόκρυψη δημοσιονομικών στοιχείων, αφορούν άμεσα την κυβέρνηση.

Σε ερώτησή μου στη Βουλή από 26/02/2010 σχετικά με τα εν λόγω swaps και τις απαράδεκτες συναφείς δραστηριότητες της Goldman Sachs στη χώρα μας δεν είχα λάβει, με την επιεικέστερη έκφραση, επαρκείς απαντήσεις.

Η κυβέρνηση, τότε, είχε απαντήσει ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διεξάγει έρευνα σχετικά με το θέμα , χωρίς ποτέ να δοθεί συνέχεια και να ανακοινωθούν τα πορίσματα αυτής της ερευνητικής διαδικασίας.

Επειδή είναι αδιανόητο το Bloomberg να ζητά να χυθεί φως  σε μια σκοτεινή υπόθεση που αφορά δημόσιο χρήμα και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση στη χώρα μας και η ελληνική κυβέρνηση να σιωπά και, στην ουσία , να συγκαλύπτει αυτή την υπόθεση.

Επειδή ο ελληνικός λαός ζητά να έρθουν όλα στο φως

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σκοπεύει η κυβέρνηση να ζητήσει να δοθούν άμεσα στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία και εσωτερικά έγγραφα της ΕΚΤ που αφορούν την υπόθεση των swaps του ελληνικού δημοσίου και των δραστηριοτήτων της Goldman Sachs στη χώρα μας; Γιατί δεν το έχει πράξει μέχρι σήμερα;
2. Που κατέληξε η έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς  σχετικά με τις δραστηριότητες της Goldman Sachs στη χώρα μας, στην οποία αναφέρεται το Υπουργείο Οικονομικών στην από 07/05/2010 απάντησή  του σε ερώτησή μου;
3. Σκοπεύει η κυβέρνηση να καταθέσει, ως έχει υποχρέωση, όλες τις συμφωνίες swaps του ελληνικού δημοσίου από το 2000 έως σήμερα και ειδικότερα τις συμφωνίες swaps που πραγματοποιήθηκαν  μέσω Goldman Sachs; Γιατί ενώ της έχει ζητηθεί αυτή η κατάθεση εγγράφων αμελεί να το πράξει;
4. Τι πρόκειται, τέλος, να πράξει η κυβέρνηση για να χυθεί άπλετο φως  στην αμαρτωλή διαχρονική υπόθεση των swaps του ελληνικού δημοσίου;

Ο ερωτών βουλευτήςΛαφαζάνης Παναγιώτης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. anetos avatar
  anetos 22/12/2010 10:19:17

  ακομα και το Bloomberg ενδιαφερεται για να λαμψει η "αληθεια" ......!

 2. sawas avatar
  sawas 22/12/2010 10:44:47

  Παγιδα...

  Αν απαντησουν θετικα θα αναταραξουν την ΕΕ
  Αν απαντησουν αρνητικα θα μας ταραξουν στα δημοσιευματα.

  Μαλλον δεν αρκουν οι υποβαθμησεις και βαζουν τις εφεδριες!!!!!!!

  Μολις γινει ο ευρωπαικος οικος (ε-ανοχης) θα χασουν πολυ ψωμι!!!!

 3. loretta avatar
  loretta 22/12/2010 11:42:23

  ερωτηση αφελους...αναφερονται φυσικα στην εποχη του σημιτη??

 4. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 22/12/2010 11:52:28

  Σημιτης...!!

  ΠΠ

  • παγωτατζής avatar
   παγωτατζής @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 22/12/2010 12:12:22

   Αυτός πάει για... βρούβες,να τίς κοιτάει ανάποδα..Φαίνεται οι κατάρες πολλών ψυχών άρχισαν να πιάνουν....

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ παγωτατζής 22/12/2010 15:30:27

    παγωτατζής
    Aaron Avouris + Λουκάς Παπαδήμος + Goldman Sachs, all the way to the Legal bitter end!

 5. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 22/12/2010 11:53:14

  Problem - Confusion - Solution
  Pressure form above, Pressure from below.

  ΠΠ

 6. Αντάμ Παπαντάμ avatar
  Αντάμ Παπαντάμ 22/12/2010 14:50:30

  Από ότι καταλαβαίνω μάλλον αφορά κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα ΣΙΜΙΤΗ αλλά μην φανεί παράξενο να αφορά και την παρούσα κυβέρνηση ,αν ήταν από την κυβέρνηση ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ θα τον είχαν ξεσκίσει ,
  Συμπερασματικά λοιπόν για να κρύβουν τα έγγραφα βρωμάει ΠΑΣΟΚ από πίσω

 7. perastikos avatar
  perastikos 22/12/2010 17:27:40

  αν περιμένετε απάντηση απο την κυβέρνηση, θα περιμένετε πολύ. οπως δεν δόθηκε ποτέ μεχρι σημερα στην επερωτηση της βασούλας στον φοροκωνσταντίνου σχετικά με το Τ-10. Την θυμάστε αυτη την υπόθεση? όπου βρωμάει πολύ αυτοί ξέρουν να μην τα σκαλίζουν...

 8. man8os avatar
  man8os 22/12/2010 17:34:03

  Ανυπομονουν να φανε. Πεινανε...
  Και βλεπουν το φαγητο να τους ξεφευγει. Η Ελληνικη χρεοκοπια θα γινει Ευρωπαικη υποθεση. Δεν θα ξεπουληθουμε στους WASP. Να το ξεχασουν.

 9. netos avatar
  netos 22/12/2010 22:09:33

  Να χυθεί άπλΥτο φως, μπας και... καθαρίσουμε

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.