12/03/2010 22:04
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αγανάκτηση για τους ημιυπαίθριους

 Οι πολεοδομίες  -όπως της Βούλας- κάνουν αυτοψίες και εξουθενωτικές καταγραφές προστίμων σε ημιυπαίθριους χώρους παραμονές ψήφισης του καινούργιου νόμου για την τακτοποίηση τους από το ΠΑΣΟΚ. Αγοράσαμε ένα σπίτι πριν 1,5 χρόνο με δανειοδότηση και εν αγνεία μας ότι είχε κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους, και τώρα από την Πολεοδομία μας απειλούν με τεράστια πρόστιμα βάση καταργημένου νόμου του ΠΑΣΟΚ , ενώ το ίδιο το ΠΑΣΟΚ ανακοινώνει ότι το θέμα θα λυθεί πριν το ΠΑΣΧΑ δηλαδή σε 3 εβδομάδες. Πραγματικά θα τρελαθώ και δεν μπορώ να καταλάβω:

 1. Γιατί ενώ ανακοινώνει το ΠΑΣΟΚ ψηφίσει νέου νόμους για την τακτοποιήσει ημιυπαίθριων χώρων με ευνοϊκούς όρους, συνεχίζει να βάζει πρόστιμα σε ημιυπαίθριους με το καθεστώς του καταργημένου προ του νόμου Σουφλιά που ήταν εξουθενωτικός (τετραγωνικά ημιυπαιθριου x 1/3αντικειμενικης άξιας ανα χρόνο).

 2.  Γιατί έχει μπει σε ισχύ ένας ΚΑΤΑΡΓΗΜΕΝΟΣ νόμος αντί του νόμου Σουφλιά για τους ημιυπαίθριους που αντί να τιμωροί τους κατασκευαστές, βάζει απαράδεκτα καταστροφικά πρόστιμα σε νομοταγείς πολίτες

 3.  Γιατί ο νόμος Σουφλιά για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων μπήκε σε αναστολή ενώ θα απέφερε στα ταμία του κράτους εκατοντάδες εκατομμύρια

 4. Γιατί δεν έμεινε σε ισχύει ώστε να μπορούν πληρώσουν οι υπόλογοι πολεοδομικών παραβάσεων, αντί να περικόπτουν μισθούς από νομοταγείς μισθωτούς.

Επειδή είναι ένα αναξιόπιστο ανακόλουθο κράτος όπως αποδεικνύεται από τα προηγούμενα κατορθώματα τους που το μόνο που έχει καταφέρει είναι να βασανίζει και να στοχοποιεί τους Έλληνες πολίτες ενώ αφήνει ελεύθερους όλους τους απατεώνες.

 Πρέπει να σταματήσουν οι Πολεοδομίες να κυνηγάνε τον κόσμο μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση δεν αντέχουμε άλλο.

 Φτάνει πια.

 Ν. Δ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Vrennus avatar
  Vrennus 12/03/2010 22:24:22

  Αν είχατε άγνοια για τους κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους τότε είστε άξιοι της τύχης σας. Μηχανικό δεν ρωτήσατε; Ο δικηγόρος σας τίποτε δεν είδε; Δεν είδατε τι τετραγωνικά (υπο)γράψατε στα συμβόλαια; Αν νομίζετε ότι σας εξαπάτησε ο εργολάβος στραφείτε δικαστικά εναντίον του. Όχι να ζητάτε να σας χαριστεί η παρανομία.

  • anonymous avatar
   anonymous @ Vrennus 12/03/2010 22:46:20

   Συγγενικό μου πρόσωπο είναι δικηγόρος. Έρχεται μια ξαδέρφη μας και πήγε να στάξει 200.000+ σε εργολάβο για να αγοράσει εν γνώσει της σπίτι με κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους. Της το είπε ο δικηγόρος και από το ένα αυτί μπήκε και από το άλλο βγήκε.
   Αν πεις και τίποτε θα πούνε τι να κάνουμε αφού τώρα έτσι τα κάνουνε.


   Πάντως η αλήθεια είναι ότι πρέπει να πάρουν την άδεια από μερικούς εργολάβους να δεις πως μαζεύονται. Διότι δε μπορεί σε μια αντιπαροχή ο ένας να πουλάει τους ημιυπαίθριους και ο άλλος όχι. Αυτός που τους πουλάει κάνει αθέμιτο ανταγωνισμό και ο άλλος ο νομοταγής θα κλείσει.
   Αυτά έπρεπε να αλλάξει η ΝΔ αλλά δεν το έκανε. τέτοια επανίδρυση του κράτους θέλαμε. Ξεκαθάρισμα και τήρηση των κανόνων ανταγωνισμού στην αγορά.

  • FRESH avatar
   FRESH @ Vrennus 13/03/2010 09:29:19

   ... Αν νομίζετε ότι σας εξαπάτησε ο εργολάβος στραφείτε δικαστικά εναντίον του. Όχι να ζητάτε να σας χαριστεί η παρανομία...
   συμφωνώ απολύτως με Vrennus. αλλά το μεγαλύτερο έγκλημα του ΠΑΣΟΚ αυτο είναι: η κάθετη διαφθορά των πολιτών.

 2. ΡΟΥΜΑΝΟΣ avatar
  ΡΟΥΜΑΝΟΣ 12/03/2010 23:50:22

  Η άγνοια ;;;; πληρώνεται...

  • anonymous avatar
   anonymous @ ΡΟΥΜΑΝΟΣ 13/03/2010 00:51:52

   Δεν είναι θέμα άγνοιας φίλε αλλά:
   1) Ασάφειας της νομοθεσίας (στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται)
   2) Λαδώματος στις πολεοδομίες.
   Το αποτέλεσμα είναι πως ακόμη κι αν θέλεις είναι δύσκολο να βρεις σπίτι χωρίς να έχουν κάνει κάποια πολεοδομική παράβαση. Για το λόγο αυτό πρέπει να φτιαχτεί, αν δεν υπάρχει ήδη, ένα μητρώο κατασκευαστών και όποιος κάνει παραβάσεις να μαζεύει πόντους ποινής και μόλις τους πιάσει να του αφαιρείται η άδεια.
   Τώρα βέβαια θα μου πεις ότι κάτι σου είπα. Είναι δυνατό να εφαρμοστεί ο νόμος στην Ελλάδα;

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 13/03/2010 00:15:08

  Τι έλεγε ο ΓΑΠ προεκλογικά; "Λεφτά υπάρχουν". Νάτα τα λεφτά... και που'σαι ακόμα... Και είναι και μάγκας, μας έχει πείσει ότι μας ...αρέσει!

  • Αγανάκτηση avatar
   Αγανάκτηση @ archaeopteryx 13/03/2010 00:36:31

   Λεφτά έτσι δεν παίρνει γιατί απλά ρευστό δεν υπάρχει.
   Ή μήπως περιμένεις να πάει στο σπίτι κανενός καναλάρχη να κόψει πρόστιμο. Στους φουκαράδες θα πάει.

   Οι φουκαράδες όμως δεν έχουν σάλιο, οπότε θα αρχίσει να μαζεύει σπίτια αφού τα πρόστιμα είναι εκτός ελληνικής οικονομικής πραγματικότητας.

   Αλλά ας μην ξεχνάει την φούσκα του real-estate στην Ελλάδα που είναι πολύ μεγαλύτερη από το δημόσιο χρέος. Αλήθεια γιατί κανένας δεν ασχολείται με αυτό; Μήπως γιατί όλο το πολιτικο-οικονομικό σκυλολόι έχει επενδύσει τα λεφτά του σε ακίνητα;

   Αλήθεια για πόσο καιρό ακόμα θα αντέχει η αγορά τα 3000+ ευρώ μέση τιμή τετραγωνικού στην Ελλάδα; Ο καιρός που θα σκάσει η φούσκα αυτή είναι κοντά. Και θα είναι και το τελειωτικό χτύπημα στην οικονομία μας.

  • anonymous avatar
   anonymous @ archaeopteryx 13/03/2010 00:57:13

   Έτσι και σκάσει η φούσκα αυτή θα πάνε για φούντο κάποιες τράπεζες κυρίως ιδιωτικές που έχουν υπερβολικά ανοίγματα. Οι εργολάβοι λένε ότι ναι μεν υπάρχουν διαμερίσματα αλλά επειδή δε χρωστάνε δεν τα σκοτώνουν και τα σπρώχνουν σιγά σιγά. Οπότε η φούσκα δύσκολα θα σκάσει.
   Ένας λόγος για να μη σκάσει είναι οι αλλοδαποί που έχουν μαζευτεί και που θέλουν να στεγαστούν μαζί με την παράλληλη υποβάθμιση των περιοχών Κυψέλη-Πατήσια κλπ. Οι Έλληνες είναι αναγκασμένοι να φύγουν οπότε ψάχνουν σπίτι αλλού οπότε οι τιμές παραμένουν ψηλά.

 4. Vass avatar
  Vass 13/03/2010 00:59:38

  Γιατί απλά φίλτατε η διαδικασία του πρόστιμου συντηρεί τη δοσοληψία.
  Από πού θα βγει ο κομμένος 14ος?
  Ο κλειστός ημιυπαίθριος αρχικά δεν πτοεί. Μετά ζορίζει...

 5. κριτων avatar
  κριτων 13/03/2010 02:33:25

  H αρχη εγινε απο τον [εθναρχη] ο οποιος για να φανε 2 εργολαβοι
  ψηφισε τον περιφημο νομο περι αντιπαροχης και διελυσε ολη την περιφερεια
  στελνοντας ολη την επαρχια στην Αθηνα για να γινουν θυρωροι η οικοδομοι.
  Μπρος στην κονομα απο τοτε οι εργολαβοι κανουν οτι παρανομια θελουν.
  Γιατι μηπως υπαρχει κρατος για να τους ελεγξει?

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ κριτων 13/03/2010 11:09:55

   Ποιοι ήταν αυτοί οι εργολάβοι?

 6. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 13/03/2010 09:42:24

  Καλά, εσείς το αγοράσατε εν αγνοία σας. Άντε, να σας πιστέψουμε. Όταν είδατε την παρανομία γιατί δεν γκρεμίσατε αμέσως τους ημιυπαίθριους και δεν στραφήκατε δικαστικά κατά εργολάβου για την εξαπάτησή σας;

  Η σημερινή σας συμπεριφορά ομως δείχνει ότι αυτό που θέλετε κατά βάθος είναι απλώς η νομιμοποίηση της παρανομίας. Εγκαλείτε το κράτος γιατί εφαρμόζει το νόμο και δεν ανέχεται την παρανομία του εργολάβου, που γίνεται και δική σας, αφού δεν το γκρεμίσατε μόλις το καταλάβατε.

  Και μετά σου λένε δεν υπάρχει κράτος. Πώς να υπάρχει, αφού το μόνο που ζητούν οι πολίτες είναι να μην υπάρχει και να κάνει τα στραβά μάτια σε κάθε παρανομία;

  • Αγανάκτηση avatar
   Αγανάκτηση @ Επώνυμος 13/03/2010 13:41:35

   Δεν είναι μόνον οι ημιυπαίθριοι, αγαπητέ, η μόνη πολεοδομική παρανομία στην Ελλάδα. Απλώς αυτή είναι της μόδας τώρα.

   Όταν τα μαζέψουν από τους ημιϋπαίθριους θα στραφούν και στις υπόλοιπες για να ολοκληρώσουν το άρμεγμα.

   Μην βιάζεστε λοιπόν εσείς που μάλλον μένετε σε παλαιότερα σπίτια και δεν έχετε προβλήματα με ημιυπαιθριους, αλλά κατά 99.9% θα έχετε άλλου είδους πολεοδομικές παραβάσεις, να λέτε το κοντό σας και το μακρύ σας.

   Το δικό σου σπίτι είσαι σίγουρος 100% ότι δεν έχει καμμία πολεοδομική παράβαση; Και ποιος μπορεί να είναι τέλος πάντων σίγουρος όταν πολλά κτίρια που στεγάζονται οι ίδιες οι πολεοδομίες έχουν πολεοδομικές παραβάσεις;

 7. Determinism Is Dead avatar
  Determinism Is Dead 13/03/2010 10:46:12

  Δεν κατάλαβα. Ποιός είναι ο "καταργημένος νόμος του ΠΑΣΟΚ" που αναφέρεται στο άρθρο;

  • Determinism Is Dead avatar
   Determinism Is Dead @ Determinism Is Dead 13/03/2010 13:14:46

   Ξαναρωτώ. Ποιός είναι ο “καταργημένος νόμος του ΠΑΣΟΚ” που αναφέρεται στο άρθρο;
   Ο συντάκτης Ν.Δ., αν βέβαια είναι υπαρκτό πρόσωπο, μπορεί να μου απαντήσει;

  • πολίτης avatar
   πολίτης @ Determinism Is Dead 13/03/2010 18:36:52

   Νομίζω ότι εννοεί την Πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία ανεστάλη η ρύθμιση Σουφλιά.
   Πάντως πραγματικά δε βρίσκεις διαμέρισμα χωρίς ημιυπαίθριο και πραγματικά, αν δεν είσαι λίγο ΄ψιλιασμένος" την πατάς. Νομίζετε δηλαδή ότι ο κάθε πολίτης που του δείχνουν τα σχέδια τα καταλαβαίνει ή ότι δικηγόροι και μηχανικοί τον ενημερώνουν επαρκώς για την κατάσταση; Και ακόμη και αν συμβούν αυτά, πάλι σπίτι χωρίς κλειστό ημιυπαίθριο δεν υπάρχει, άλλοτε πρόκειται για λίγα τμ και άλλοτε για ολόκληρο δωμάτιο.
   Προσωπικά πιστεύω ότι θα έπρεπε σε περίπτωση εργολαβίας το πρόστιμο να το τρώει ΜΟΝΟ ο εργολάβος, ώστε κάποτε να σταματήσουν να παρανομούν.
   Πάντως κύριε ΝΔ, μην κάνετε συμβιβασμό, πάτε δικαστικά, ώστε να γλυτώσετε τουλάχιστον το ποινικό. Και επιπλέον ίσως προλάβετε να υπαχθείτε στην πολυαναμενόμενη ρύθμιση Μπιρμπίλη, αν υπάρξει καμία διάταξη για τα εκκρεμή πρόστιμα.

  • πολίτης avatar
   πολίτης @ Determinism Is Dead 13/03/2010 18:46:50

   Μάλιστα ενώ στην πνπ προβλεπόταν αναστολή επιβολής προστίμων μέχρι τη νέα ρύθμιση, με την κύρωσή της η αναστολή περιορίστηκε σε όσους είχαν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση. Να υπενθυμίσω ότι τα ΜΜΕ προέτρεπαν τον κόσμο να μην υποβάλουν αίτηση και όσοι τους άκουσαν, την πάτησαν.

 8. Ιωάννης ο Μεσσήνιος avatar
  Ιωάννης ο Μεσσήνιος 13/03/2010 12:25:08

  Ο νόμος Σουφλιά είχε μια πρακτική αξία και μόνο, χωρίς να νομιμοποιεί τους ημιυπαίθριους χώρους[αυτό ΔΕ μπορεί να γίνει]σε προστατεύει απο τον εκβια σμό τού κάθε γείτονα[έστω κι αν ενδίδεις έτσι στον οικονομικό εκβιασμό τού κράτους].Εγώ προσωπικά ενέδωσα σ' αυτό τον εκβιασμό, "τακτοποίησα" κι ησυ χασα πλέον. Ερωτώ όμως 1.Γιατί δε καταργούνται εφεξής οι ημιυπαίθριοι; 2.Ηδη ταλαιπωρούνται χιλι άδες ιδιοκτήτες, πρέπει να γίνουν ακόμη περισσό τεροι διότι συμφέρει αυτό τους κομπιναδόρους εργολάβους; 3. Ξέρετε πόσα έσοδα χάνει το δημόσιο από την αναστολή τού ν. Σουφλία και σε περίοδο κρίσης και εν αναμονή τού "ν. Μπιρμπίλη" αν και όποτε τελειώσει η"διαβούλευση" και "τα προαπαιτούμενα"; 4. Οσον αφορά αυτούς που ρίχνουν ΄τ'ανάθεμα...γιατι ο κόσμος αγοράζει δια μερίσματα με ημιυπαίθριους η απάντηση είναι οτι απλά ΔΕΝ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ

 9. maquis avatar
  maquis 14/03/2010 02:51:40

  H πολεοδομία Βούλας στεγάζεται σε ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ κτίσμα !!! Ναι, υπάρχουν τα σχετικά πρωτόκολλα χαρακτηρισμου του κτιρίου ...απο την ίδια την Πολεοδομία!!! Πρόκειται για το γνωστό στους παλιούς "Pamela's" που ανήκει στον Δήμο Βούλας πια και ο οποίος επίσης συστεγάζεται στο εν λόγω αυθαίρετο. Δίπλα ακριβώς το άλλο αυθαίρετο "Vive MAR". Δεν δικαιολογώ καμμία παρανομία, αλλά ας δώσει το παράδειγμα ο δήμος Βούλας (στον οποίον υπ΄γεται η πολεοδομία) βάζοντας το απαιτούμενο γερό πρόστιμο στον ...εαυτό του και μετά ας κάνει εφόδους. Αντε γιατι θα πηδηχτούμε απ' το παράθυρο!

 10. ._ avatar
  ._ 14/03/2010 14:09:05

  To θέμα των ημιυπαιθρίων είναι το κλασσικό παράδειγμα συνολικής διαφθοράς της ελληνικής κοινωνίας. Όλοι οι συμμετέχοντες στις δοσοληψίες γνωρίζουν: οι κατασκευαστές, οι μηχανικοί τους, οι συμβολαιογράφοι, οι δικηγόροι, οι τράπεζες και φυσικά πρώτοι απ' όλους οι ίδιοι οι αγοραστές. Φυσικά η νοοτροπία που κυριαρχεί, είναι "αφού το κάνει ο δίπλα, γιατί να μην το κάνω και εγώ". Η δε καταστρατήγηση του ΣΔ, η οποία στο βάθος είναι καταστρατήγηση του ίδιου του Συντάγματος, ξεκίνησε από την έμπνευση του άρχοντα της λάσπης και τον ΓΟΚ του 1985, και θα παραμένει έτσι, μέχρι να καταργηθούν οι σχετικές διατάξεις και (προαιρετικά δυστυχώς για την Ελλάδα) να γκρεμιστούν όλα αυτά τα αυθαίρετα. Κάτι το οποίο είναι μάλλον απίθανο, παρά τις προσπάθειες του πέμπτου, μιας και από πίσω βρίσκεται η πιο οργανωμένη συντεχνία της χώρας μας (ΤΕΕ), καθώς και συμφέροντα που έτσι μεγιστοποιούν τα κέρδη τους (κατασκευαστές, τράπεζες).

 11. Determinism Is Dead avatar
  Determinism Is Dead 15/03/2010 11:12:24

  @πολίτης

  Ευχαριστώ για τις διευκρινήσεις, γιατί το θέμα αφορά εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων που χτιστήκανε βάσει του περίφημου ΓΟΚ '85.

  Συμφωνώ μ' αυτά που γράφεις, με την εξαίρεση του οτι το πρόστιμο θα έπρεπε να επιβάλλεται ΜΟΝΟ στον εργολάβο.

  Πρόστιμα ανέγερσης/διατήρησης θα έπρεπε να επιβάλλονται στον κατά περίπτωση κύριο του ακινήτου. Έτσι αν τυχόν αυτοψία επιβεβαιώσει πολεοδομική παράβαση πριν την οποιαδήποτε μεταβίβαση του ακινήτου, σαφώς και πρέπει να πληρώνει ο εργολάβος ή ο ιδιώτης κύριος του έργου, μην ξεχνάμε οτι οι μισές άδεις αφορούν ιδιωτικά έργα. Αν τώρα το ακίνητο έχει μεταβιβαστεί με πώληση, δωρεά, γονική παροχή κλπ, δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για τον τωρινό ιδιοκτήτη/αγοραστή. Από πότε δηλαδή μπορεί κάποιος να επικαλεστεί άγνοια νόμου, για να δικαιολογήσει τις πράξεις του;

  Θέλω να πω κάτι και για αυτό που αναφέρει ο φίλος Αγανάκτηση, παραπάνω σχετικά με ενδεχόμενη φούσκα στο real-estate. Φούσκα πράγματι υπάρχει, δεν έχει καμία σχέση με τις τιμές των ακινήτων όμως, όπως π.χ. έγινε στην Αμερική με τα sub-prime mortgages. Η "φούσκα στην Ελλάδα", εντοπίζεται σ' αυτό το περίφημο ποσοστό ιδιοκατοίκησης που αγγίζει το 75%-80% και είναι μέρος του συνολικότερου προβλήματος της υπερκατανάλωσης και του ζην πλέον των δυνατοτήτων μας. Ανάμεσα σ' όλα τα υπόλοιπα βάρη που φορτωθήκαμε δηλαδή, φορτωθήκαμε κι ένα στεγαστικό δάνειο, δημιουργώντας έτσι στους εαυτούς μας την ψευδαίσθηση και την αυθυποβολή της πλαστής ευημερίας. Όλα πληρώνονται όμως.

  Και χωρίς να θέλω να δικαιολογήσω τα ΜΜΕ, θυμάμαι ότι στις 8-Σεπ-09 ο τότε πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, Σπύρος Κουβέλης, είχε δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα ακυρώσει/αναθεωρήσει το νόμο Σουφλιά ενώ ανάμεσα σε άλλα ανέφερε ότι θα προχωρήσει και σε:

  «Αναθεώρηση των διατάξεων του ΓΟΚ που αναπαράγουν τα φαινόμενα αυθαίρετης δόμησης».

  Και εδώ είναι το τραγελαφικό της κατάστασης.
  Ο ΓΟΚ που αναφέρεται στη δήλωση Κουβέλη, και που μάλλον αυτόν εννοεί ο συντάκτης του άρθρου όταν γράφει για «καταργημένο νόμο του ΠΑΣΟΚ», είναι ο περίφημος ΓΟΚ ’85 δηλαδή ο νόμος 1577/1985 που ψηφίστηκε επί πρωθυπουργίας Α. Παπανδρέου και ΠΕΧΩΔΕ Ε. Κουλουμπή, και ο οποίος βέβαια ποτέ δεν καταργήθηκε, απλώς με το πέρασμα του χρόνου συμπληρώθηκε/τροποποιήθηκε όπως γίνεται με όλους τους νόμου του κράτους.

  Έρχεται το ΠΑΣΟΚ δηλαδή να αναθεωρήσει/καταργήσει τον νόμο που το ίδιο ψήφισε!

  Το πρόβλημα πιστεύω είναι περισσότερο κοινωνικό παρά πολεοδομικό. Δεν μπορεί το κράτος απλώς να «γκρεμίσει» έναν Η/Υ. Και τον παππού δηλαδή τι θα τον κάνουμε;

  Και μερικές απόψεις για το ποιοι ωφελήθηκαν από τα ημιυπαίθρια και ποιοι είναι τελικά οι «απατεώνες», όπως μου τις διευκρίνισαν άτομα του χώρου:

  (1) Ήδη εδώ και πολλά χρόνια, με εγκύκλιο του Ρεγκούζα νομίζω, κατά την μεταβίβαση ακινήτου με κλειστούς Η/Υ χώρους, στην Εφορία δηλώνονται υποχρεωτικά, με το φόβητρο της αυτοψίας, τα επιπλέον των καθαρών μέτρα και πληρώνεται ο επιπλέον φόρος πριν την συμβολαιογραφική μεταβίβαση.

  (2) Το ίδιο ισχύει και κατά την δήλωση της επιφάνειας του ακινήτου στον αρμόδιο Δήμο/Κοινότητα προκειμένου να πάρει κανείς βεβαίωση ΤΑΠ για ηλεκτροδότηση.

  (3) Σε όλο το «κύκλωμα» της οικοδομής από το κλείσιμο των Η/Υ χώρων επωφελούνται όλοι οι σχετικοί υπεργολάβοι, πλακάδες, μαρμαράδες, υδραυλικοί, αλουμινάδες, κουζινάδες/ντουλαπάδες, αντιπροσωπείες με υδραυλικά είδη/σώματα θέρμανσης κλπ καθώς αυξάνει η εργολαβία τους.

  (4) Το ΙΚΑ εισπράττει επιπλέον εισφορές. π.χ. για ένα ακίνητο 1.000 τ.μ., τα Η/Υ ισοδυναμούν με 200 τ.μ. πλέον των καθαρών (20%). Έτσι αν ο μέσος όρος συμμετοχής των εισφορών ΙΚΑ στο συνολικό κατασκευαστικό κόστος είναι π.χ. 100 €/τ.μ. μιλάμε για 20.000 € επιπλέον έσοδα στο ΙΚΑ.

  (5) Το κέρδος του κατασκευαστή είναι άμεσο και μετρήσιμο όμως

  (6) Το κέρδος του αγοραστή είναι ανυπολόγιστο καθώς αυτό δεν αφορά απλώς το ισοδύναμο μιας ανταλλακτικής αξίας, εκφρασμένο σε χρήμα, αλλά μια αξία χρήσης που αφορά την ικανοποίηση συγκεκριμένων ανθρωπίνων αναγκών.

  Και μερικές απορίες για τον παθόντα Ν.Δ.
  Για να σου ήρθε η Πολεοδομία, 1,5 χρόνο μετά την αγορά του ακινήτου, όπως γράφεις, σημαίνει ότι κάποιος «καλόπιστος» γείτονας σε κάρφωσε κάνοντας την σχετική καταγγελία. Μόνη της η Πολεοδομία δεν έρχεται. Άρα κάπου φταις κι εσύ καθώς δεν πρόβλεψες να διατηρείς καλές σχέσεις με τους γείτονές σου.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.