#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/07/2010 11:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αβέβαιο το μέλλον για τις ξένες επιχειρήσεις στη ΚίναΠριν από μερικές εβδομάδες, ο διευθύνων σύμβουλος της General Electric, Jeffrey Immelt, εξέφρασε έντονα παράπονα για την «έντονη εχθρότητα» που αντιμετωπίζουν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις από πλευράς του Πεκίνου. Σύμφωνα με την εφημερίδα  Financial Times, ο Immelt διαμαρτυρήθηκε για τον αυξανόμενο προστατευτισμό εκ μέρους της κινεζικής κυβέρνησης. Όπως φέρεται να δήλωσε: «Δεν είμαι σίγουρος αν τελικά θέλουν να κερδίσουμε ή να πετύχουμε…».

Η πικρία αυτή που εκφράσθηκε από το μεγαλοστέλεχος της GE, αντικατοπτρίζει μια δυναμική που έχει να κάνει με την αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής σε σχέση με τη Κίνα. Μια αλλαγή χρωματισμένη και από στοιχεία ειρωνείας. Εδώ και δυο περίπου δεκαετίες, η επιχειρηματική κοινότητα των ΗΠΑ ήταν απόλυτα ενθουσιασμένη με τη Κίνα. Οι ηγέτες της  αμερικανικής οικονομίας άνοιξαν πρώτοι το δρόμο για τη μείωση των όποιων εμπορικών περιορισμών μεταξύ των δυο χωρών. Στη προσπάθεια τους αυτή, αγνόησαν τις προειδοποιήσεις που έρχονταν από παντού σχετικά με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με τη δικαιολογία πως αρκεί η παρουσία και μόνο των πολυεθνικών στη Κίνα για να οδηγηθεί η χώρα σε φιλελευθεροποίηση.

Εδώ και δυο χρόνια, οι προσδοκίες τους διαψεύσθηκαν παταγωδώς. Ο Immelt είναι απλά ο τελευταίος σε μια  σειρά επιχειρηματιών, που κρούουν τον κώδωνα  του κινδύνου όσον αφορά σε περιορισμούς στην επιχειρηματικότητα που επιβάλλει το Πεκίνο. Την αρχή έκαναν οι επικεφαλής της Google, αλλά και άλλων εμπορικών κολοσσών. Εν τω μεταξύ, τόσο το αμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο στο Πεκίνο, όσο και το αντίστοιχο της ΕΕ, έχουν συντάξει αναφορές το τελευταίο διάστημα, στις οποίες περιγράφουν διεξοδικά πως το κλίμα για τις αλλοδαπές επιχειρήσεις που λειτουργούν στη Κίνα έχει αρχίσει να χαλάει.

Εδώ και πολλούς αιώνες, η Κίνα, παρόλη την αστάθειά της,  αποτελούσε μήλο της έριδος για τις περισσότερες ευρωπαϊκές και αμερικανικές επιχειρήσεις που επιζητούσαν διακαώς την είσοδο και τη κυριαρχία στη πελώρια κινεζική αγορά. Σήμερα, όπως όλα δείχνουν, η Κίνα θέλει να διατηρήσει την αγορά αυτή ως αποκλειστικά δική της. Το άνοιγμα που έκανε στις ξένες εταιρίες στις δεκαετίες 1980 και 1990, δεν έγινε επειδή οι Κινέζοι άρχισαν να υιοθετούν τις αρχές του ελεύθερου εμπορίου, ή επειδή ξαφνικά αγάπησαν τους ξένους, αλλά μάλλον επειδή χρειαζόντουσαν την τεχνολογία και τη τεχνογνωσία τους. Σήμερα όμως η Κίνα δεν έχει πλέον ανάγκη από κάτι τέτοιο. Η κινεζική κυβέρνηση έχει αποδείξει την ικανότητα της να λειτουργεί και να διοικεί τις επιχειρήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι κρατικές.

Η απογοήτευση που αισθάνονται οι επιχειρηματίες της Δύσης είναι χαρακτηριστική της αντίστοιχης που υπάρχει στο διπλωματικό και στο πολιτικό επίπεδο. Στο παρελθόν, τα στελέχη των πολυεθνικών πίεζαν τις κυβερνήσεις τους για όσο το δυνατόν περισσότερη βελτίωση των σχέσεων τους με το Πεκίνο, έτσι ώστε να ανοίξουν οι δρόμοι για επενδύσεις και εμπορικές συναλλαγές. Αυτός ήταν ο κόσμος στον οποίο προήδρευε ο Μπιλ Κλίντον. Σήμερα, οι επικεφαλής των πολυεθνικών πιέζουν τις κυβερνήσεις τους να υιοθετήσουν μια πιο σκληρή στάση απέναντι στη Κίνα, λόγω των πολλών εμπορικών διαφωνιών που αναφύονται συνεχώς.

Πολλές φορές όμως, ακόμη και οι προεδρικές εκκλήσεις δεν φέρνουν αποτέλεσμα. Τον περασμένο Νοέμβριο, στη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του  στο Πεκίνο, ο Ομπάμα συνηγόρησε υπέρ του Αμερικανού γεωλόγου Xue Feng που συνελήφθη στη Κίνα κατηγορούμενος ότι έκλεψε κρατικά μυστικά σε σχέση με τη πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας. Παρά την παρέμβαση του Ομπάμα, ο γεωλόγος καταδικάστηκε πριν από δυο εβδομάδες σε 8 χρόνια κάθειρξη. Οι φήμες θέλουν τον Αμερικανό πρόεδρο θυμωμένο, όχι τόσο με τους Κινέζους, όσο με τη πολιτική ενδυνάμωσης της Κίνας που ακολούθησαν οι προκάτοχοί του. Πολύ πρόσφατα, μια μισοθαμμένη είδηση στην εφημερίδα The Wall Street Journal, ανέφερε πως ο Ομπάμα σφυροκοπάει συνεχώς τους συνεργάτες του που υπηρετούσαν επί Κλίντον, για το γεγονός ότι οδήγησαν τη Κίνα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου με καλύτερες προϋποθέσεις από ότι χρειάζονταν. Οι συνεργάτες αντικρούουν πως αν η Κίνα δεν ήταν υπό την επίβλεψη του Οργανισμού, τότε θα αποτελούσε ακόμη μεγαλύτερη απειλή. Ο Ομπάμα όμως δεν πείθεται. (Μεταξύ αυτών που εργάστηκαν επί του θέματος στη διάρκεια της προεδρίας Κλίντον, είναι ο υπουργός Οικονομικών Timothy Geithner και ο επικεφαλής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου των ΗΠΑ, Lawrence Summers).

Πολύ συνοπτικά, το παράπονο του Ομπάμα είναι το εξής: Όταν η Αμερική διέθετε μεγαλύτερη οικονομική και εμπορική  ισχύ, δεν τη χρησιμοποίησε. Αντιθέτως, σήμερα που η Κίνα διαθέτει τη μεγαλύτερη ισχύ, την εκμεταλλεύεται στο έπακρο.

Οι δυτικοί επιχειρηματίες δείχνουν ανήμποροι να αντιληφτούν την θεμελιώδη αλλαγή που προέκυψε το τελευταίο διάστημα. Μερικοί συνεχίζουν να ομιλούν και να φέρονται, σαν να διαθέτουν την ίδια δύναμη που διέθεταν στη δεκαετία του `90. Ο πρόεδρος του εμπορικού επιμελητηρίου της ΕΕ στη Κίνα Jacques de Boisseson, δήλωσε τον περασμένο μήνα: «Οι Κινεζικές αρχές δεν θα πρέπει να θεωρούν τη παρουσία και τη δέσμευση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στη χώρα τους ως κάτι το δεδομένο… δεν πρέπει να χρειαστεί να αποχωρήσουμε για να εισακουστούμε από τη κυβέρνηση του Πεκίνου».

Η δήλωση του αυτή είναι σαν να θεωρεί πως οι Κινέζοι ηγέτες θα στενοχωρηθούν αν τυχόν αποχωρήσουν οι ξένες εταιρίες. Στη πραγματικότητα, η Κίνα θα χαρεί πολύ να τις αποχαιρετήσει για τα καλά.
The New Republic
Απόδοση: Strange Attractor

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΝΑΥΤΗΣ avatar
  ΝΑΥΤΗΣ 20/07/2010 13:43:57

  Το αληθινό πρόσωπο της θεοποίησης του χρήματος-καπιταλισμου-κρατικισμού.Κέρδη και μόνον κέρδη, δεν έμαθαν τιποτα από τις φούσκες των subprime, και τώρα τάχα παραπονιούνται από την "ασυνεπη" στάση των κινέζων.Όσο γιά αυτούς τώρα που απέκτησαν την "τεχνογνωσία" βλέπε τα καπιταλιστικά κόλπα, θα αρχίσουν να μοιράζουν τον πλούτο στον λαό...
  Οι κύκλοι συνεχίζονται απαράλλακτοι, οι λαοί θα στενάζουν, το κεφάλαιο θα συνεχίσει να συσσωρεύεται όλο και σε λιγότερα χέρια μέχρι να σκάσει το καζάνι της αγανάκτησης και να πάμε όλοι μαζί στον δ@@@λο...
  Σιγά μην κλάψω...

 2. Κοντη Λιζα avatar
  Κοντη Λιζα 20/07/2010 14:33:13

  ...Πριν από μερικές εβδομάδες, ο διευθύνων σύμβουλος της General Electric, Jeffrey Immelt, εξέφρασε έντονα παράπονα για την «έντονη εχθρότητα» που αντιμετωπίζουν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις από πλευράς του Πεκίνου...

  Περιεργο μου φαινεται εκ πρωτης να το λεει αυτο ενας Εβραιος. Τυχαινει να γνωριζω αρκετα καλα οτι την δεκαετια του 90 και αρχες δεκαετιας του 00 οι μονοι που μπορουσαν να φερουν συμβολαια απο τους Κινεζους ηταν μονο Εβραιοι. Φυλετικη συγγενεια, κοινο δαιμονιο, δεν ρισκαρω την μαντεψια.

  ...Εδώ και πολλούς αιώνες, η Κίνα, παρόλη την αστάθειά της, αποτελούσε μήλο της έριδος για τις περισσότερες ευρωπαϊκές και αμερικανικές επιχειρήσεις που επιζητούσαν διακαώς την είσοδο και τη κυριαρχία στη πελώρια κινεζική αγορά....

  Μαλλον καποιο λαθος εχει γινει δεν ειχε ιδιαιτερη ασταθεια η Κινα απλα θεωρουσε τον εαυτο της κεντρο του κοσμου (αυτο λεει το ιδεογραμμα(τα) που συμβολιζει την Κινα, η χωρα του ορθου μεσου) μονο καποιοι αποικιοκρατες λιμπιστηκαν τα πλουτη της και εχοντας στρατιωτικη ισχυ αλλου μεγεθους την καθυποταξαν αρχης γενομενης με τους δυο πολεμους του οπιου που ξεκινησε η Μ. Βρεττανια. Η στρατιωτικη ηττα οντως προκαλεσε ασταθεια αφου εφερε τους στρατιωτικους αντιμετωπους με το παλατι του αυτοκρατορα και την εξουσια του.

  Σημερα προφανως προκυπτει οτι οι Κινεζοι δεν χρειαζονται ιδιαιτερα τους δυτικους (που ετσι κι αλλιως μαλλον δεν θεωρουν τους Κινεζους ισους και ομοιους) και αρχιζουν να το δειχνουν. Οι κινεζοι σαν πατριωτες δεν εχουν κοντη μνημη και στις μπιζνες σκεφτονται απο εδω εμεις και απο κει οι υπολοιποι. Αυτα ειναι γνωστα εδω και πολλα χρονια. Οσοι προσπαθησαν να προσεταιριστουν τους κινεζους πρεπει να εκαναν λαθος εκτιμησεις με ο

  • Eastrader avatar
   Eastrader @ Κοντη Λιζα 20/07/2010 17:37:58

   Κοντη Λιζα δεν ξερω πως αλλα κανεις πολλυ καλες αναλυσεις για την Κινα.Μηπως εισαι εδω της περιοχης και εσυ?Θα διαφωνησω μονο για τους εβραιους.Οι κινεζοι δεν καταλαβαινουν απο τετοια.

 3. makis avatar
  makis 20/07/2010 18:20:05

  Οι Κινεζοι ΠΟΤΕ δεν θα ξεχασουν την αποικιοκρατια,τον πολεμο του οπιου,τις ιαπωνικες κτηνωδιες στον ΒΒΠ,εως προσφατα τον βομβαρδισμο της πρεσβειας τους στο Βελιγραδι το '99 και της ιταμης συμπεριφορας της Ολμπραιτ και του Κλιντον απεναντι στις διαμαρτυριες τους.
  Χωρις ουτε μια τουφεκια ξεδοντιασαν τις ΗΠΑ και ταπεινωσαν την Χιλαρι και τον Ομπαμα λογοκρινοντας τους και απορριπτοντας ειρωνικα τις αιτιασεις τους για ανθρωπινα δικαιωματα,το δε φτυσιμο οι θλιβεροι παρακμιακοι Αμερικανοι ηγτετες εκαναν οτι το αντιληφθηκαν σαν βροχη...
  Επιστρεφουν στην Αφρικη και τον Ειρηνικο οπου κυριαρχουσαν για αιωνες,
  πηραν το Χογκ Κογκ και επεται η Ταιβαν,και ολα αυτα με σκληρη δουλεια και μονον.
  Ακομη και με δις $ στα χερια,οποιαδηποτε υποτιμηση τους,οπως και τον ομολογων δε μπορει πλεον να τους πληξει,γιατι εχουν πλεον τεχνολογια,κεφαλαια,ελεγχουν φυσικους πορους και πανω απ'ολα ειναι ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ και ΑΚΑΜΠΤΟΙ πολιτικα,κοινως ανικητοι.

 4. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 20/07/2010 18:39:18

  Τρομερά ενδιαφέρουσα είδηση. Ο Ομπάμα, όταν με το καλό καταλάβει ότι ΟΛΟΣ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου ήταν ένα τεράστιο λάθος για τις ΗΠΑ (και για την Ευρώπη βέβαια), με το οποίο λάθος εκχώρησε ο ανεπτυγμένος κόσμος τη βιομηχανική ισχύ του στα κράτη του τρίτου κόσμου (περιλαμβανομένης και της Κίνας), θα είναι πια πολύ αργά. Σήμερα κλαίει για την Κίνα, αύριο θα κλαίει για τη Βραζιλία, ίσως και για την πυρηνική Ινδία. Μεθαύριο για το Βιετνάμ και δεν ξέρω και γω για ποιον ακόμα. Αλλά θα είναι αργά.

  Η μόνη λύση που ακόμη έχουν είναι να αποχωρήσουν από τον ΠΟΕ και να υψώσουν τείχος προστατευτισμού μέσα στις ΗΠΑ έναντι των λοιπών. Α, και να υποτιμήσουν σοβαρά το δολάριο σε σχέση με το γουάν. Αν αυτοί λένε "γιατί δεν ανατιμά η Κίνα το γουάν", οι ίδιοι τους γιατί δεν το υποτιμούν το δολάριο; Στο χέρι τους είναι. Αγοράζουν λιγότερα γουάν για περισσότερα δολάρια και την άλλη μέρα η εμπορική ισχύς της Κίνας έχει μειωθεί στο μισό.

  Αλλά όταν αυτή η κυβέρνηση, η εκάστοτε αμερικανική κυβέρνηση, είναι δέσμια όσων οικονομικών μεγαλοπαραγόντων νομίζουν ότι θα βγάλουν κέρδος από τους Κινέζους, τότε τι περιμένεις.

  Ποτέ κανένας δεν έβγαλε κέρδος από τους Κινέζους. Αυτό μου το είπε πολύ σοβαρός Γερμανός βιομήχανος και να το θυμάστε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.