#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/11/2009 21:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΝΕΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θεσσαλονίκη, 26/11/2009

 Η Πανεπιστημιακή Ανασκαφή του Α.Π.Θ. στο τείχος της Βεργίνας, υπό τον Αν. Καθηγητή Παναγιώτη Φάκλαρη, κατά τη φετινή ανασκαφική περίοδο η οποία ολοκληρώθηκε χθες, Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009, έφερε στο φως νέα, σημαντικά τμήματα του τείχους της αρχαίας πόλης, τα οποία αποτελούν την καλύτερη σωζόμενη οχύρωση της Μακεδονίας.

 Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, που από το 1938 επέλεξε τη Βεργίνα για την ίδρυση πανεπιστημιακής ανασκαφής και την εκπαίδευση των φοιτητών αρχαιολογίας, αποδίδοντας έκτοτε στην ανθρωπότητα μια ατέλειωτη σειρά λαμπρών μνημείων και κινητών ευρημάτων, συνεχίζει το εκεί έργο του με την αποκάλυψη ενός ιδιαιτέρως σημαντικού μνημείου για την ιστορία της Μακεδονίας.

 Πρόκειται για ένα από τα πλέον αξιόλογα σε κατάσταση διατήρησης τμήματα του τείχους, της αρχαίας πόλης που το Α.Π.Θ. ερευνά στη Βεργίνα. Στο ΒΑ τμήμα του οχυρωματικού περιβόλου, που βρίσκεται στον ιδιόκτητο αγρό Μπέλα, όπου επικεντρώνονται οι εργασίες της ομάδας του Αν. Καθηγητή Π. Φάκλαρη τα τελευταία χρόνια, το τείχος αποκαλύπτεται διατηρημένο σε εξαιρετική κατάσταση και σημαντικό ύψος έως 1,90 μ. Στο σημείο αυτό, η ανασκαφική ομάδα δίνει αγώνα με τις επιχώσεις, καθώς το βάθος στο οποίο αποκαλύπτεται το τείχος, συχνά υπερβαίνει τα 4,5 μ., λόγω του όγκου των φερτών υλών που σώρευσε πάνω του ένας χείμαρρος που έδρασε καταστροφικά κατά την αρχαιότητα. Στο γεγονός αυτό ωστόσο, οφείλεται η καλή κατάσταση του μνημείου, καθώς οι τεράστιες αυτές επιχώσεις το προστάτευσαν από τη φυσική και την ανθρώπινη φθορά.

 

Με τα μεταπύργια να φθάνουν το εντυπωσιακό πάχος των 2,80 μ. και ενίσχυση κατά διαστήματα από στιβαρούς ορθογώνιους και ημικυκλικούς πύργους, το τείχος αυτό ήταν σαφώς κατασκευασμένο με πρόνοια για την αντιμετώπιση, αλλά και την εγκατάσταση πολεμικών μηχανών. Η άνοδος στους πύργους και τις επάλξεις γινόταν με χτιστές κλίμακες, πέντε από τις οποίες έχουν ήδη ερευνηθεί. Δίπλα σε πύργους, καλυμμένες από την ημικυκλική προβολή τους, βρέθηκαν πυλίδες που χρησίμευαν για εξόδους αιφνιδιασμού του εχθρού. Σε όλο το αποκαλυφθέν τμήμα του τείχους, διαπιστώθηκε η ενσωμάτωση στην κατασκευή του, οικοδομικού υλικού σε δεύτερη χρήση, προερχόμενου από άγνωστα, κατεστραμμένα δημόσια κτίρια της πόλης.Από το πλίνθινο αυτό τείχος, σώζεται η λίθινη υποδομή του, δομημένη κατά το έμπλεκτον σύστημα, με μέτωπα από αδρά δουλεμένους ασβεστόλιθους ή πώρινους γωνιόλιθους και γέμισμα με αδούλευτες ντόπιες πέτρες. Στα μέτωπα έχει χρησιμοποιηθεί ακανόνιστο σύστημα τοιχοδομίας, με ευρύτερη χρήση μεγάλων εγγώνιων πωρολίθων στο εξωτερικό μέτωπο και κυρίως στους πύργους και τις πύλες, ενώ στο εσωτερικό κυριαρχούν οι μικρότερες ντόπιες πέτρες.

Όλα τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του τείχους, αλλά και τα ανασκαφικά στοιχεία, με στρωματογραφημένο το σύνολο του αποκαλυφθέντος τμήματος του περιβόλου, ομόφωνα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κατασκευή του ανάγεται στα χρόνια της βασιλείας του Κασσάνδρου, και συγκεκριμένα μετά τις αρχές του 3ου αι. π.Χ., εποχή κατά την οποία η Μακεδονία γνωρίζει μια ταραχώδη περίοδο, εμφύλιων συγκρούσεων και εξωγενών επεμβάσεων. Η γεωγραφική θέση της πιερικής αυτής πόλης, πάνω στον αμαξιτό δρόμο που οδηγούσε από τα λιμάνια της Πύδνας και της Μεθώνης προς την Άνω Μακεδονία, καθιστούσε απαραίτητη την οχύρωσή της για την εξασφάλιση και τον έλεγχο της σημαντικής αυτής διάβασης.

 Πέρα από την αποκάλυψη του σπουδαίου αυτού μνημείου, ένα πλήθος, ποικίλων κινητών ευρημάτων συμπληρώνει την εικόνα της ζωής του οικισμού, κυρίως κατά το 2ο και 1ο αι. π.Χ. Ιδιαιτέρως αξιόλογο εύρημα της φετινής ανασκαφικής περιόδου αποτελεί μεγάλο σύνολο απανθρακωμένων σπόρων από όσπρια, δημητριακά και κουκούτσια ελιάς, από τροφικά κατάλοιπα της εποχής αυτής.

 

Η ακαταπόνητη εργασία και ο ενθουσιασμός της επιστημονικής ομάδας, αποτελούμενης από τις αρχαιολόγους δρ. Β. Σταματοπούλου, Ι. Ανδροβιτσανέα, Δ. Ισαακίδου και Τ. Κουτούκου, τους αρχιτέκτονες δρ Α. και Ά. Νακάση και την τοπογραφική ομάδα του Ι. Γκάτζιου, τους ασκούμενους φοιτητές και κυρίως τους καθαυτούς σκαπανείς κατοίκους της Βεργίνας, με την ενεργό υλική υποστήριξη του Α.Π.Θ., αποδίδει στο φως ένα μεγαλοπρεπές αρχαιολογικό σύνολο, ένα αρχαίο μακεδονικό οχυρό, τεράστιου επιστημονικού ενδιαφέροντος, με άριστες δυνατότητες ανάδειξης.

 

Επισυνάπτονται Φωτογραφίες.

1. Άποψη πρόσφατα αποκαλυφθέντος τμήματος του τείχους της Βεργίνας στον αγρό Μπέλα.

2. Η εξωτερική πλευρά πρόσφατα αποκαλυφθέντος ημικυκλικού πύργου του τείχους της Βεργίνας.

3. Στιγμιότυπο από τις ανασκαφικές εργασίες του Α.Π.Θ. στο τείχος της Βεργίνας.

4 α-β. Χάλκινο νόμισμα Κασσάνδρου από το επίπεδο της ευθυντηρίας του τείχους της Βεργίνας, με κεφαλή Ηρακλή στον εμπροσθότυπο και ιππέα στον οπισθότυπο. Επιγραφή ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΥ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ευσταθίου Πέτρος avatar
  Ευσταθίου Πέτρος 26/11/2009 22:05:16

  Φανταστική οχύρωση! Επιτέλους οι κόποι αυτού του κορυφαίου επιστήμονα και αγαπημένου μαθητή και συνεργάτη του Ανδρόνικου δικαιώνονται. Μπράβο στον Φάκλαρη και την ομάδα του. Περιμένουμε πολλά ακόμη από αυτούς!!!

 2. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 26/11/2009 22:14:59

  μεγαλεία!

 3. Orestios avatar
  Orestios 26/11/2009 22:16:38

  Στις Πρέσπες όμως σημαντικότερα είναι τα γριβάδια. Εκεί ΔΕΝ θα συζητήσουν για το όνομα. Μακεδονία ευτυχώς υπάρχουν Έλληνες που σε αγαπούν....ακόμα.

  • ΜιχΜιχ avatar
   ΜιχΜιχ @ Orestios 26/11/2009 22:33:21

   Αφιερωμένο.

   http://history-of-macedonia.com/wordpress/2009/11/26/south-republic-of-greece/

   • Orestios avatar
    Orestios @ ΜιχΜιχ 26/11/2009 22:40:48

    Ευτυχώς όμως που σε αυτή την συνάντηση, με τη βοήθεια των Σουηδών αδερφών, θα παραδώσει τα σύμβολα της Μακεδονίας στους Σλάβους. Ο Άγιος Δομίνικος το έκανε το θαύμα του.

  • zonitis avatar
   zonitis @ Orestios 27/11/2009 00:57:50

   Τα γριβάδια δεν είπαν όμως την τελευταία τους λέξη

 4. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 26/11/2009 22:19:45

  Γριβάδι, παντζάρι με σκόρδο, ταραμάς, Τσίπουρο και δίπλα η λίμνη...

  • Orestios avatar
   Orestios @ Strange Attractor 26/11/2009 22:23:59

   Ξέχασες τα τσιρόνια, αλλά και καμιά ζεμπεκιά δεν θα ήταν άσχημη. Πρέπει σε κάτι να δείχνει Έλληνας ο πρωθυπουργός

   • kanis avatar
    kanis @ Orestios 27/11/2009 00:51:33

    ...και τα φασόλια ξεχάσατε, όσο να ψηθούν τα γριβάδια!

    • Strange Attractor avatar
     Strange Attractor @ kanis 27/11/2009 01:08:33

     Και τις λιπαριές, και καμιά καυτερή πιπεριά...

 5. Υ. avatar
  Υ. 26/11/2009 22:31:47

  Αυθαίρετα και ημιϋπαίθριοι της εποχής, βρέθηκαν?

 6. αρχισαμε avatar
  αρχισαμε 26/11/2009 22:47:42

  Μπραβο στους Αρχαιολογους μας, που συνεχιζουν τη συστηματικη επιστημονικη δουλεια τους και αναδεικνυουν την Ιστορικοτητα του Μακεδονικου χωρου.

  Ωρα ειναι να δουμε τον Ανθιμο και τον Παπαθεμελη (αυτος μπορει και να μη φαινεται...) στις επαλξεις του αρχαιου μακεδονικου οχυρου να κηρυσσουν το ...γνωστο τροπαρι... και απο κατω να χορευουν ...Μακεδονοποντιοι.

  • Σαος avatar
   Σαος @ αρχισαμε 27/11/2009 09:57:02

   @Αρχίσαμε

   Ξέρεις υπάρχουν και γηγενείς Μακεδόνες, μη Πόντιοι δηλαδή. Καταλαβαίνω βέβαια πως κάποιοι με βουλγάρικα ή αλβανικά γονίδια ΔΕΝ το αντέχουν αυτό. Πάντως η ορίτζιναλ Βουλγαρία είναι στον ποταμό Βόλγα, άσε που η πιο ορίτζιναλ καταγωγή είναι στα βάθη της Ασία, στις τουρανοαλταϊκές στέπες. Το αυτό ισχύει και για την ορίτζιναλ Αλβανία που ουδεμία σχέση έχει με Ιλλυρία και Ιλλυριούς, που άλλωστε θεωρούντο ημιβάρβαροι από τους Αρχαίους Έλληνες, δηλαδή ανάμεικτοι Έλληνες με βαρβάρους, εξ ου και υποτιθέμενη καταγωγή από τον Κάδμο.

 7. αντί avatar
  αντί 26/11/2009 23:17:33

  Πολύ σημαντική είδηση!
  Ο αρχαιολογικός πλούτος της χώρας μας είναι τεράστιος και δυστυχώς μένει ανεκμετάλλευτος.

 8. Λάκωνας avatar
  Λάκωνας 26/11/2009 23:47:49

  δλδ πόσο πανευρωπαηλίθιοι πρέπει να ήμαστε για να έχουμε φτάσει στο σημείο να αμφισβητούμαστε ιστορικά απο ανιστόρητους κ τυχάρπαστους πολιτικάντηδες κ παρατρεχάμενους

  ίσως έτσι να εξηγείται απόλυτα η αναφορά μας ως υπήκοοι στις ταυτότητές μας

 9. ΑΝΤΙΔΩΡΟΣ avatar
  ΑΝΤΙΔΩΡΟΣ 26/11/2009 23:49:50

  Ντόρα
  Εμένα ο πατέρας μου όλα τα κανονίζει,
  και σαν τον καλικάτζαρο συνέχεια πριονίζει.
  Μου έταξε πως αρχηγό μια μέρα θα με κάνει,
  θαρρώ ετούτη την χρονιά η ώρα μου πως φτάνει.

 10. Κυνική avatar
  Κυνική 27/11/2009 01:33:50

  Καταπληκτικό. Ενδιαφέρον πως οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μετάπλασης της αρχαίας μαρτυρίας διατηρούν κτίσματα και οικοδεδομένα. Η καταστροφή τότε (φωτιά, πλημμύρα) είναι ευτύχημα για τον αρχαιολόγο σήμερα.

 11. Peter avatar
  Peter 28/11/2009 00:01:12

  Ρε παιδιά, τί μόχθο καταθέτουν αυτοί οι άνθρωποι που βρήκαν το τείχος στη Βεργίνα. Σκεφτείτε τεσσεράμισι μέτρα βάθος κατέβηκαν σκάβοντας. Κουράγιο, γνώση, επιστημοσύνη, πάθος για την ιστορία, τί να πει κανείς! Κάποιοι καταθέτουν τη ζωή τους στα Μακεδονικά χώματα και άλλοι διαπραγματεύονται και τα παζαρεύουν σε δεξιώσεις με τη σαμπάνια στο χέρι.

  • Tasos avatar
   Tasos @ Peter 28/11/2009 02:03:37

   Μπράβο ρε φίλε!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.