#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/01/2013 10:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΑΟΖ και «βελούδινη» διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίαςΗ επιτυχία του πρωθυπουργού στο διεθνές επίπεδο δεν μπορεί, σήμερα, να αμφισβητηθεί από κανένα σοβαρό και υπεύθυνο πολιτικό άνδρα. Η Ελλάδα άρχισε να ανακτά την Εθνική της Αξιοπιστία και έχει πλέον πάρει τον δρόμο, που θα την οδηγήσει στην θέση που της αρμόζει στο διεθνές γίγνεσθαι.

Ο δρόμος της ανάκαμψης είναι καταφανές, ότι περνά από τους φυσικούς πόρους που διαθέτει η Χώρα μας και ειδικά από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Η εκμετάλλευση όμως των δύο αυτών πηγών πλούτου προϋποθέτει την ύπαρξη της ΑΟΖ. Επομένως, θα πρέπει να εξαγγελθεί ή να οριοθετηθεί, η ιδιόρρυθμη αυτή θαλάσσια ζώνη (zone sui generis), ώστε να μπορεί η Χώρα μας να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Η εφαρμογή της ΑΟΖ πρέπει να αναμένουμε, ότι θα βρει αντίδραση από την Τουρκία γιατί αντιτίθεται στον ρόλο που η χώρα αυτή έχει μονομερώς επιλέξει να παίξει στο υποσύστημα της περιοχής, που ανήκει και η Ελλάδα.

Η απόδειξη των όσων προαναφέρθηκαν είναι τα πρόσφατα δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού και όχι μόνο τύπου της Χώρας μας, που μας ενημερώνουν για την διαβούλευση της τουρκικής ανώνυμης εταιρίας πετρελαίων «ΤΡΑΟ» για μία μακροπρόθεσμη συνεργασία με την εταιρία POLARCUS, η οποία περιλαμβάνει την πώληση και την αλλαγή σημαίας του ερευνητικού,τελευταίας τεχνολογίας, σκάφους POLARCUS SAMUR. Το σκάφος αυτό θα είναι στελεχωμένο από προσωπικό της εταιρίας. Ο στόχος της Τουρκίας είναι να παραλάβει το σκάφος μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013.

Το θέμα που ανακύπτει, δεν είναι το πόσο σύγχρονο είναι το σκάφος και το αν η Τουρκία θα κάνει επιτυχείς ή όχι έρευνες, είναι το που θα κάνει τις έρευνες –Ελληνική Υφαλοκρηπίδα- και ποιά θα είναι η αντίδραση της Χώρας μας σε ενδεχόμενα νέα τουρκικά «τετελεσμένα», γιατί ένα ερευνητικό σκάφος με τουρκική σημαία που ερευνά στα ελληνικών συμφερόντων ύδατα και δεν αποχωρεί αγνοώντας τις ελληνικές προειδοποιήσεις, αποτελεί ενέργεια «τετελεσμένων».

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι υφίσταται από ελληνικής πλευράς σχέδιο στρατιωτικής και πολιτικής παρέμβασης σε μία τέτοια τουρκική ενέργεια.

Όμως δυστυχώς, «βελούδινη»  διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας δεν υπάρχει. Η διασφάλιση της  εθνικής κυριαρχίας επιτυγχάνεται σε πρώτο στάδιο με την αποτροπή του αντιπάλου, η οποία προϋποθέτει ο αντίπαλος να είναι, στο μεγαλύτερο ποσοστό, σίγουρος ότι το κόστος θα είναι μεγαλύτερο από το όφελος του και σε δεύτερο στάδιο με στρατιωτική ενέργεια. Η ελληνική αποτροπή έχει στις μέρες μας υποστεί βλάβη, γιατί οι Τούρκοι έχουν αντιληφθεί την ατολμία μας, που την βαφτίζουμε «ψυχραιμία», από παρελθούσες περιπτώσεις (π.χ. Ίμια, EXPLORA, αντιδράσεις στην έρευνα τουρκικού ερευνητικού στο Καστελόριζο κλπ) και η αντίληψη αυτή  επιβεβαιώνεται με επίσημες δηλώσεις αρχηγών του στρατεύματος (ΑΓΕΝ) που αφορούν το ηθικό του προσωπικού των ΕΔ.

Οι εξαγγελίες εξοπλισμών και οι ασκήσεις δεν βοηθούν δραστικά στην παρούσα περίπτωση, γιατί το μήνυμα προς τον αντίπαλο, από όλες τις άλλες πηγές, είναι  πως χρησιμοποιούμε τα πλεονεκτήματα των εξοπλισμών τα οποία αποκομίζουμε από την εκπαίδευση.

Ο πρωθυπουργός φαίνεται αποφασισμένος και πρέπει  να προχωρήσει γοργά στην εξαγγελία ή οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ. Όμως πρώτα θα πρέπει να δώσει μία ισχυρή στρατιωτική ηγεσία στις ΕΔ της Χώρας, αποτελούμενη από αρχηγούς που θα είναι σε θέση να εμπνεύσουν τα στελέχη, ώστε και αυτά με τη σειρά τους να τους εμπιστευτούν, και να τα οδηγήσουν στο δρόμο της υπεράσπισης της Εθνικής Κυριαρχίας με κάθε κόστος.

Σε διαφορετική περίπτωση, με την παρούσα σύνθεση της στρατιωτικής ηγεσίας του ΥΕΘΑ, ενώ θα συζητάμε ακόμα για την εξαγγελία ή οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ, η Τουρκία θα κεφαλαιοποιήσει άλλη μία αμφισβήτηση τής  ελληνικής κυριαρχίας.

Ίσως στο ΚΥΣΕΑ της 2ας Ιανουαρίου θα έπρεπε να εξετασθούν και άλλα θέματα όχι μόνον υλικού εξοπλισμού αλλά των προσώπων που καλύπτουν καίρια πόστα και δή της ηγεσίας.

Β. Αμυντικός

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 02/01/2013 12:14:29

  Το ερώτημα που πρέπει πρώτα να απαντηθεί είναι το “ποια είναι η θέση που μας αρμόζει”. Από κεί θα εξαρτηθεί τι παρεμβάσεις σε είδος και εντάση θα γίνουν. Πολιτικές ή στρατιωτικές, τολμηρές, ήπιες ή υποχωρητικές, και η σε κάθε μορφή συνθέσεις αυτών? Η ανακήρυξη από μας της ΑΟΖ θα είναι ενέργεια τολμηρής πολιτικής παρέμβασης στο θέμα Αιγαίο. Αν ο Σαμαράς αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα στην ανακήρυξη, θα είναι θετική ενέργεια και θα απαντά στο ερώτημά μας

 2. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 02/01/2013 13:56:11

  H Τουρκία -όπως και καμία χώρα -δεν έχει την δυνατότητα αναθεώρησης του Διεθνους δικαίου το γεύτηκε πολύ καλά οταν οι Ξένοι Οίκοι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην δημοπράτηση οικοπεδών που απλόχερα προσέφεραν κοντά στο Καστελόριζο

  Πάμε τώρα στην Κυπριακή ΑΟΖ τις τουρκικές έωλες διεκδικήσεις τις σταμάτησε η αποτρεπτική ισχύ της Εθνικής Φρουράς; ή το χτίσιμο συμμαχιών με πολύ προσεκτικό τρόπο ; Να θυμηθούμε οτι την απομάκρυνση του Σόλων Κασίνη την απαίτησε η Ρωσία και ο Σόλων Κασίνης είναι ο άνθρωπος που εργάστηκε πολλα χρόνια για να παραχθεί το σημερινό αποτέλεσμα στην Κύπρο

  Είναι άλλο πράγμα η ανακήρυξη και άλλο η οριοθέτηση και ως σωστά έχει επισημανθεί δεν χρειάζεται η συνολική επίλυση με πολλά κράτη, μία και μόνο μία οριοθέτηση στην περιοχή ενδιαφέροντος και προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών

  Η Υπεράσπιση δε της Εθνικής μας Κυριαρχίας απο τις Ενοπλες Δυνάμεις πρέπει να αποτελεί το επιστέγασμα μιας πολιτικήςη οποία θα έχει επιτύχει την μέγιστη κοινωνική συναίνεση, την μέγιστη κοινωνική συνοχή κα ιτην μέγιστη εθνική αφύπνιση.Επιστέγασμα δηλαδή της Εθνικής Στρατηγικής

  Μιας Εθνικής στρατηγικής η οποία θα είναι η σταθερή γραμμή πλεύσεως, για την εκάστοτε κυβέρνηση, δίνοντας την ευελιξία που είαν ιαπαραίτητη χωρίς καμιά παρέκκλιση απο τις βασικές της αρχές

  Απο εκεί ξεκινάμε λοιπόν απο την οριοθέτηση του «εθνικώς απαράβατον και απαραβίαστον», πέραν του οποίου ουδείς δικαιούται να προβαίνει σε διαπραγμάτευση, πολύ περισσότερο σε παραχώρηση.

  Να στε σίγουροι οτι τα επόμενα βήματα θα αποτελέσουν μια νομοτελειακή συνέχεια

 3. Μικρασιάτης avatar
  Μικρασιάτης 02/01/2013 16:00:22

  Ο μονος τροπος για εισαι σχετικα ασφαλης ως Ελλαδα, ειναι να εχεις ενοπλες δυναμεις ικανες τουλαχιστον να ''πεισουν'' τη Τουρκια οτι αν υπαρξει συγκρουση, τουλαχιστον θα εχει ΚΑΙ αυτη βαριες τοσο απωλειες, αρα ουσιαστικα δεν θα υπαρχει νικητης στην οποια αναμετρηση. Αλλωστε η καρδια της Τουρκικης οικονομιας ειναι μακραν μεσα στο ...βεληνεκες μας (αχρηστο να 'ναι). Τα αλλα ειναι Εθνο-μηδενιστικα-Συριζαικα... οποτε ευχαριστουμε ΔΕΝ θα παρουμε.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Μικρασιάτης 02/01/2013 17:20:51

   Σωστός!

 4. ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ avatar
  ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ 02/01/2013 16:26:56

  Πολύ ρεαλιστική η προσέγγιση. Είναι βέβαιο ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί τον Πρωθυπουργό (και θα έπρεπε ούτως ή άλλως να απασχολεί κάθε Πρωθυπουργό ) με δηλωμένη και την πρόθεση του να ανακηρύξει την ΑΟΖ. Είναι γεγονός ότι το στράτευμα πρέπει να βρεί την ηρεμία του που έχει διαταραχθεί από το "πραξικόπημα" Μπεγλίτη και έχει επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο από τις επιπτώσεις της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας. Θα πρέπει να υπάρξει εξομάλυνση της συνεργασίας της πολιτικής με την στρατιωτική ηγεσία (χωρίς παγίδες και διαξιφισμούς) και της στρατιωτικής ηγεσίας με το προσωπικό τους (που δεν υφίσταται). Οι σχέσεις απόλυτης εμπιστοσύνης και αλληλοεκτίμησης σε όλα αυτά τα επίπεδα είναι εξαιρετικά απαραίτητη ειδικά αυτές τις ημέρες.
  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η στρατιωτική μηχανή δεν είναι το κύριο όχημα επίτευξης των στόχων της κυβέρνησης. Είναι όμως εξίσου απαραίτητη η μεγιστοποίηση της αξιοπιστίας των δυνατοτήτων της για την επίτευξή τους είτε ως αποτροπή ή ως διασφάλιση των δικαιωμάτων της εθνικής κυριαρχίας. Συνολικά συγκρίσεις με άλλες χώρες συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου δεν μπορούν να υπάρχουν, καθώς κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και υφίστανται πολλές παράμετροι που επηρεάζουν την εξέλιξή τους. Οι πολιτικές συμμαχίες δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι πρωταρχικής σημασίας από μόνο του όμως τίποτα δεν είναι αρκετό. Η βαρύτητα που θα πρέπει να δοθεί στις Ε.Δ (ως μία από τις κύριες παραμέτρους της Εθνικής Στρατηγικής) φαίνεται και από την απόφαση του Πρωθυπουργού να είναι ένα από τα πρώτα θέμα που θα απασχολήσουν το ΚΥΣΕΑ. Οι αποφάσεις για τις ηγεσίες και το ανθρώπινο δυναμικό είναι το ίδιο και περισσότερο σημαντικές από του κινητήρες και τα ανταλλακτικά. Ίσως μάλιστα να προηγούνται.

 5. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 02/01/2013 17:23:23

  Πάντως είναι απλή η λύση στο πως ΑΟΖάρεις το Αιγαίο και το Κρητικό πέλαγος χωρίς να απειλείται η εδαφική και εναέρια κυριαρχία μας: δίνεις ΕΛΒΟ, ΟΣΕ, ΔΕΠΑΠ στη Ρωσία και καθάρισες. Θα προστατεύει αυτή τις επενδύσεις της και κατά προέκταση την Ελλάδα. Και η Τουρκία δε θα έχει την προστασία κανενός πλέον πουν να μπάινει στη μέση και να γίνεται γκρίζο το δικόμας όπως με τα Ίμια και το ευχαριστώ του Σημίτη στον Κλίντον για τη ζημιά που μας έκαναν...

 6. Τί να λέμε; avatar
  Τί να λέμε; 02/01/2013 18:28:47

  Η κυρία Κλίντον δεν είναι πια υπ. Εξωτερικών. Ίσως έχει και αυτό τη σημασία του σε πολλά άλλα παίγνια...

 7. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 02/01/2013 21:57:09

  Αναφορικά με την Ελληνοτουρκική κρίση, την ακούω μια ζωή, πολλοί πιστεύουν- συναισθηματικά και επαγγελματικά- ότι η Ελληνοτουρκική κρίση καραδοκεί στη γωνία, και θα το πιστεύουν αυτό όσες γωνίες και αν στρίψουμε χωρίς να συναντήσουμε αυτήν την κρίση.Το είδαμε στο σχέδιο Αναν, το ειδαμε στην Κυπριακή ΑΟΖ το είδαμε στην αδιαφορία των ξενων ενεργειακών κολοσσών στα τουρκικά καλέσματα πλησίον Καστελόριζου

  Η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται και αν αυτό γίνει θα είναι φάρσα, λυπάμαι που κάποιοι δεν μπορούν να διαπιστώσουν την αδυναμία και τον εκνευρισμό της Αγκυρας, δείγμα επιφανειακής σκέψης και αναπαραγωγής ιδεοληψιών κα ιαυτό

  Σε οτι αφορά το να "πείσει", η Ελλάδα διαθέτει σήμερα υπερσύγχρονα όπλα που σαπίζουν , Είτε γιατί δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό, είτε γιατί δεν τα χρειαζόμασταν. Η Ελλάδα δεν αγόραζε όπλα με βάση τις δικές της ανάγκες, αλλά με βάση την ανάγκη της διεθνούς αμυντικής βιομηχανίας να αυξήσει τους τζίρους και την κερδοφορία της. Γύρω από τους εξοπλισμούς στήθηκε ένας χορός δισεκατομμυρίων σε μίζες και δωροδοκίες. Αν για κάτι θα έπρεπε να συρθούν στα δικαστήρια οι επίορκοι δεν είναι μόνο ότι δέχτηκαν δώρα, ότι δωροδοκήθηκαν, αλλά και το γεγονός ότι με την στάση τους μείωσαν σημαντικά την αμυντική ικανότητα της χώρας τους. Πρόκειται για πράξη εθνικής προδοσίας. ,,,
  Κι εδώ ακριβώς βρίσκεται το θέμα. Η χώρα χρειάζεται όπλα. Χρειάζεται άμυνα.
  οργανωμένες.Αλλά πάνω απ’ όλα χρειάζεται διαδικασίες και θεσμούς. Με τους επίορκους να έχουν αναλάβει όλες τις νευραλγικές θέσεις, είναι αμφίβολο αν μπορεί να λειτουργήσει κι αυτή ακόμη η Δημοκρατία
  Χρειαζόμαστε Ένοπλες Δυνάμεις άρτια εξοπλισμένες και σωστά Μία χώρα για να περιφρουρήσει τα δίκαιά της πρέπει να είναι δυνατή. Στον κόσμο μας δεν επικρατεί το δίκαιο των λαών, αλλά το δίκαιο των ισχυρών. Η υπόθεση των πετρελαίων θα φέρει αργά ή γρήγορα στο προσκήνιο και πάλι το θέμα των εξοπλισμών. Όταν έχεις μία Τουρκία να απειλεί με αυτό τον τρόπο και ταυτόχρονα την τύχη να διαθέτεις κατά φαντασία ομοτράπεζους εταίρους σε μία φανταστική Ένωση, όπως είναι η ΕΕ, τότε δεν σου μένουν και πολλοί δρόμοι. Οι διεθνείς συμμαχίες και ο βαθμός ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεών μας είναι ο μόνος ασφαλής. Εκτός κι αν οι κάτοικοι της Γαύδου θα πρέπει από τώρα να εκκενώσουν το νησί. Για να μην δυσαρεστηθούν οι γείτονές μας και οι εγχώριοι θαυμαστές τους. .(Θ.Μ.-CAPITAL.GR)
  Αυτα για τις Κοιμισμένες Συνειδήσεις κα ιτα Ηττημένα Μυαλά

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.