#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/12/2011 09:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΑΟΖ: Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο
Του Νότη Α. Μηταράκη

Στην Ελλάδα, η οικονομική πολιτική που εφαρμόσαμε την τελευταία διετία απέτυχε ολοκληρωτικά. Παρά τις θυσίες του Ελληνικού λαού, παρά τον πακτωλό φορολογικών μέτρων, η Ελλάδα βιώνει σήμερα την βαθύτερη ύφεση μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Για τουλάχιστον 5 συναπτά έτη η χώρα μας θα είναι σε ύφεση. Πρόκειται για ένα πρωτοφανές γεγονός. Το κοινωνικό κόστος είναι επίσης πρωτοφανές, με την ανεργία να πλησιάζει το 20% και όλο και περισσότερους Έλληνες να ζούνε κάτω από τα όρια της φτώχιας.

Στην παρούσα ιδιαίτερα δυσχερή δημοσιονομική κατάσταση πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις παραγωγικές μας δυνατότητες και τον φυσικό μας πλούτο.  Η ΑΟΖ είναι όχι μόνο αντίβαρο στα αρνητικώς διευρυνόμενα δημοσιονομικά μας μεγέθη αλλά,  πολύ περισσότερο,  εργαλείο εξωτερικής πολιτικής.

Δηλαδή εκτός από έσοδα  και αναπτυξιακή δυναμική, η ανακήρυξη της ΑΟΖ θα δημιουργήσει νέα πολιτικοοικονομικά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου. Για να γίνει όμως αυτό απαιτείται στρατηγικός επιχειρησιακός  σχεδιασμός, σύναψη ισχυρών συμμαχιών  καθώς και ισχυρή πολιτική βούληση. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς όχι μόνο έχει δεσμευθεί στην ανακήρυξη Ελληνικής ΑΟΖ, αλλά έχει κινηθεί ήδη προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης νέων  γεώ-στρατηγικών  σχέσεων στην Μεσόγειο.

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν και οι δικές μου παρεμβάσεις στην πρόσφατη Πολιτική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιήθηκε στη Μασσαλία. Εκεί κατέθεσα δύο τροπολογίες - ΑΟΖ και Λαθρομετανάστευση - οι οποίες εγκρίθηκαν ομόφωνα από το Σώμα. Με την πρώτη «το ΕΛΚ υποχρεούται  να ενθαρρύνει τα Κράτη Μέλη στην άσκηση των σχετικών κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» και με την δεύτερη τονίζεται «η κρισιμότητα να προχωρήσει άμεσα  η ΕΕ και τα κράτη – μέλη σε συμφωνίες επαναπατρισμού παράνομων μεταναστών».

Και οι δύο τροπολογίες που κατέθεσα έχουν το ίδιο σκεπτικό: ότι η Ευρώπη   πρέπει και μπορεί να αντιμετωπίσει, με πνεύμα αλληλεγγύης, τα μεγάλα προβλήματα που όλες οι χώρες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν. Χρειαζόμαστε περισσότερη συνεργασία στο πνεύμα «Ισχυρή Ελλάδα σε μια Ισχυρή Ευρώπη».

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δεν προχώρησαν στην ανακήρυξη αποκλειστικών οικονομικών ζωνών, κάτι που εμφανώς έπληξε τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και ταυτόχρονα υπέσκαψε την δυναμικότητα της  Εξωτερικής μας πολιτικής. Πρέπει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν η Κύπρος προσέφερε την ευκαιρία και ανέλαβε τις πολιτικές πρωτοβουλίες για χάραξη κοινής ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.  Όμως η Ελληνική πλευρά δεν ανταποκρίθηκε λόγω των νομικά αβάσιμων αντιδράσεων της Τουρκίας.

Η οριοθέτηση της ΑΟΖ για την Ελλάδα, θα διασφαλίσει την εθνική της κυριαρχία και θα δημιουργήσει συγκεκριμένα οικονομικά οφέλη. Είναι άλλωστε πολύ πρόσφατο το παράδειγμα της Κύπρου για το πώς μπορούν να επηρεαστούν άμεσα οι χρηματαγορές.

Όταν η Κύπρος αποφάσισε να διεξάγει ερεύνα για την ύπαρξη υδρογονανθράκων στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ, οι αγορές αμέσως αντέδρασαν. Ανταποκριθήκαν πολύ θετικά σε μια   τέτοια πρωτοβουλία. Όταν δε αντιληφθήκαν ότι η Κύπρος ενδέχεται να μετατραπεί σε ενεργειακό διακομιστή ορυκτού πλούτου μέχρι το 2020, τα spreads της Κυπριακής  οικονομίας μειωθήκαν άμεσα περίπου στις  500 μονάδες. Δηλαδή οι αγορές, (οι επενδυτές) προθυμοποιήθηκαν να δανείσουν σε πολύ χαμηλά επιτόκια την Κύπρο εφόσον αυτή επιθυμούσε. Επίσης, στα ασφάλιστρα κίνδυνου τα διάσημα CDS, μειώθηκαν και αυτά γεγονός το οποίο κατέδειξε την αισιοδοξία των επενδυτών για το μέλλον της Κυπριακής οικονομίας. Όλα αυτά μόνο με την προσδοκία ότι η Κύπρος  θα μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο  φυσικού αερίου. Ας αναλογιστούμε λοιπόν πόσο πιο ανοδικά  θα κινηθούν οι δείκτες και πόσο τελικά θα ισχυροποιηθεί η πραγματική οικονομία της Κύπρου όταν αποδώσει στην πράξη, αυτή η επένδυση.

Προσωπικά δεν συνηθίζω να καλλιεργώ προσδοκίες. Όμως όλα αυτά συνέβησαν για έναν πάρα πολύ απλό λόγο: Γιατί η οικονομία πάνω από όλα είναι ψυχολογία. Στην Ελλάδα σήμερα, υπό το φως της τουρκικής αντίθεσης τίθεται το ερώτημα αν η Ελλάδα πρέπει να κηρύξει Α.Ο.Ζ. στο Αιγαίο και  στην Ανατολική Μεσόγειο. Ερώτημα που τίθεται επιτακτικότερα μετά την ανακάλυψη σημαντικών  κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ και την εκτίμηση για την ύπαρξη υδρογονανθράκων στην περιοχή μεταξύ Καστελλόριζου και Κύπρου.

Η απάντηση, για τη Νέα Δημοκρατία στο ερώτημα είναι ασφαλώς θετική. Όπως σημείωσα παραπάνω τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη είναι προφανή. Η Οικονομική συγκυρία επιβάλλει την ταχύτερη δυνατή εκμετάλλευση των ελληνικών ενεργειακών αποθεμάτων όπου και αν αυτά ευρίσκονται. Συμπληρωματικά βέβαια με όλες τις άλλες απαραίτητες ενέργειες επανεκκίνησης της Οικονομίας. Η λύση των οικονομικών προβλημάτων θα έρθει σε τελική ανάλυση με σκληρή δουλειά. Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, αυτή την στιγμή δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. SABI avatar
  SABI 16/12/2011 10:40:49

  Ο Πρωθυπουργός της ελλάδος και ειδικότερος όλων επι του θέματος ΟΦΕΙΛΕΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ να πάρει θέση εδώ και τώρα επι του θέματος. Αλλωστε αυτός δεν έχει το φόβο του πολιτικού κόστους αφου σε 2 μήνες φεύγει. Είναι ευκαιρία να δείξει οτι άξιζε τις προσδοκίες κάποιων...

 2. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 16/12/2011 10:56:28

  Κανείς δεν μπορεί να έχει αντίρηση. Αλλα πως θα αντιμετωπισθεί ένα νέο Τουρκικό casus belli?

  Με τη χώρα και τις Ενοπλές Δυνάμεις σε διάλυση? Με την Τουρκία να παραλαμβάνει F-35 , ένω εμείς δεν έχουμε ούτε καν καύσιμα και πυρομαχικά?

  Μην ξεχνάμε πως η Κύπρος είχε την προστασία του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

  Αλήθεια Νότη (επι προσωπικού!) , έχεις κάποια καταγωγή/προγόνους απο τη Χίο?

 3. Φακ Κωστας avatar
  Φακ Κωστας 16/12/2011 11:35:13

  Θα είχε ενδιαφέρον μια πραγματοποίηση πολεμικής απειλής της Τουρκίας εναντίον μας...ήθελα να ήξερα πως το κράτος θα επέβαλε επιστράτευση, και τι πραγματικά θα καλούμαστε να υπερασπιστούμε...

 4. Anna avatar
  Anna 16/12/2011 11:46:38

  Το θέμα της ΑΟΖ το σήκωσε πρώτος από όλους ο Βασίλης ο Κικίλιας. Για να είμαστε σωστοί πρέπει να του το πιστώσουμε. Δούλεψε και δουλεύει πολύ,απ΄ότι φάνηκε, για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης γι' αυτό το θέμα. Δεν τον γνωρίζω προσωπικά, αλλά παρακολούθησα την ημερίδα που διοργάνωσε με ομιλητές τους καθηγητές Καρυώτη και Λυγερό και οφείλω να ομολογήσω ότι συγκλονίστηκα τόσο από την ποιότητα όσο και από την ουσία. Μακάρι αυτή η εκδήλωση να μπορούσε να επαναληφθεί τουλάχιστον σε όλες τις έδρες των Περιφερειών.

  • anonymous avatar
   anonymous @ Anna 16/12/2011 13:45:17

   Ο Καρυώτης με το Λιγερό έθεσαν πρώτοι το θέμα σε επιστημονικό επίπεδο. Σε πολιτικό επίπεδο δεν ξέρω ποιος ήταν ο πρώτος, πάντως δεν ήταν ο Κικίλιας, χωρίς αυτό φυσικά να αίρει τη συμβολή του σε διάφορα θέματα. Όντως προσπαθεί ο άνθρωπος.

   • mymoodgm avatar
    mymoodgm @ anonymous 16/12/2011 22:02:06

    εισαι πολύ σίγουρος ε;;;

  • stanley@gr avatar
   stanley@gr @ Anna 17/12/2011 18:07:52

   μην μαλωνετε γλυκα μου υποψηφια παιδια για το ποιος σηκωσε πρωτος το χερι!!!
   μαλλον και οι δυο θα βγειτε βουλευτες η βολευτες...
   οπως σας βολευει το ουσιαστικο!!

   • stanley@gr avatar
    stanley@gr @ stanley@gr 17/12/2011 18:09:52

    α, ξεχασα!
    να αρχισετε να ραβετε κοστουμια...
    οπως αλλωστε διαδιδετε και οι δυο στα ψηφαλακια σας!!!

 5. anonymous avatar
  anonymous 16/12/2011 11:47:15

  Η Ευρώπη αντί να ανακηρύξει χωρικά ύδατα στα 12 μίλια καθώς και ΑΟΖ για όλη την Ευρώπη άφησε έξω τη δική μας περιοχή διότι πήγαν οι Τούρκοι στις Βρυξέλλες και είπαν ότι υπάρχουν προβλήματα.

 6. anetos avatar
  anetos 16/12/2011 11:53:12

  "...Προσωπικά δεν συνηθίζω να καλλιεργώ προσδοκίες..."

  !!! ???

  • Zanetta avatar
   Zanetta @ anetos 17/12/2011 20:23:09

   “…Προσωπικά δεν συνηθίζω να καλλιεργώ προσδοκίες…”
   Ρίξε λίγο έρμα ρε μικρέ, θα μπατάρεις!

 7. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 16/12/2011 12:14:42

  Πολύ καλό άρθρο και αξιέπαινες οι πρωτοβουλίες του κ. Μηταράκη. Αναμένουμε συνέχεια στο θέμα της ΑΟΖ, αλλά και στο θέμα της λαθρομετανάστευσης.
  Και να επαναλάβω ότι:
  Είναι ΑΜΕΣΗ ανάγκη η ΝΔ να προβεί σε επανεξέταση των αδειών παραμονής όλων όσων εισήλθαν παράνομα στη χώρα και εκ των υστέρων νομιμοποιήθηκαν. Ειδικά των Αφροασιατών και ειδικά τα τελευταία 2 χρόνια. Είναι μία απίστευτη φάμπρικα που εμπλέκονται μέσα υπάλληλοι νομαρχιών και δήμων, δικηγόροι, αριστεριστές ακτιβιστές. Να γίνει tabula rasa και θα βγουν πολλά λαβράκια.
  Και να καθιερωθεί η αρχή "ΑΠΑΞ ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ, ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ" για όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα. Καμία νομιμοποίηση. Θα είναι η μόνη δικλίδα ασφαλείας. Αυτό εφαρμόζει ο Καναδάς.
  Αν ο κ. Μηταράκης διαβάζει τα σχόλια αυτά, ας τα μεταφέρει εκεί που χρειάζεται...

 8. Νίκος Καραβαζάκης avatar
  Νίκος Καραβαζάκης 16/12/2011 12:27:34

  http://vimasaronikou.wordpress.com/2011/12/03/%ce%b1-%ce%bf-%ce%b6-%cf%84%cf%89%cf%81%ce%b1/

  Αύριο 18.30 ο Ν.Λυγερός μιλά στα Καλύβια !

 9. factorx avatar
  factorx 16/12/2011 12:45:39

  Καλά είσαι σοβαρή κοπέλα μου; Που νομίζεις ότι σχολιάζεις; Σε καμιά φυλλάδα τοπικής οργάνωσης; Έτσι νομίζεις ότι θα προωθήσεις τον υποψήφιό σου; Πες στον κ. Κικίλια, αν τον γνωρίζεις, ότι ο Σαμαράς σήκωσε το θέμα πρώτος και την εκδήλωση του εμείς την προβάλαμε, αν θυμάσαι καλά. Έλεος με τον παλαιοκομματικό ανταγωνισμό των υποψηφίων.

  • mymoodgm avatar
   mymoodgm @ factorx 16/12/2011 22:06:54

   Φάκτορα καλό το θέμα και μπράβο σας που το στηρίζετε!! Ο Σαμαράς δεσμεύτηκε στη ΔΕΘ όντως και είναι ο πρωτος αρχηγός στην Ελλάδα που το πράττει και εύχομαι ως Πρωθυπουργός να το υλοποιήσει! Το θέμα βέβαια παραμένει στην ερώτηση ΠΟΙΑ ΑΟΖ θα χαράξουμε! Εύχομαι κι εδώ να γνωρίζει!! Δεν ξέρω αν είναι δικό του το όραμα αλλά ΔΕΝ έχει καμιά σημασία ποιανού ιδέα ήταν!! Η Νεα Δημοκρατία πάντως με αυτή την πολιτική παρέμβαση μπορεί να αλλάξει την ατζέντα των εκλογών δίνοντας και νέα προοπτική στο Μέλλον της Χώρας! Αυτό απο ότι δείχνει το έπιασε ο Σαμαράς κι αυτή είναι η ουσίας του θέματος! Εύχομαι το Antinews να πρωτοπορεί πάντα και να κρατήσει τη σημαία της ΑΟΖ ψηλά!

  • Theo avatar
   Theo @ factorx 17/12/2011 18:24:03

   αγαπητε Φακτορα,
   πολυ με ενοχλει ο πρωτος ενικος του κου. Μηταρακη.
   ...δικές μου παρεμβάσεις, κατέθεσα δύο τροπολογίες κλπ., κλπ.
   μαλιστα δε και αμετροεπως γραφει οτι "Προσωπικά δεν συνηθίζω να καλλιεργώ προσδοκίες."

   που το ειχαμε αυτο το παιδι βρε Φακτορα τοσο καιρο κρυμενο?
   να μας σωσει με την ΑΟΖ, την οικονομια, τις παρεμβασεις και τις προτασεις του!!
   Καλος ο Ναρκισσος! (το διαβαζετε με τονισμο οπως νομιζετε οτι αρμοζει!!!)

  • nickname@taleftaiparhoun.gap avatar
   nickname@taleftaiparhoun.gap @ factorx 18/12/2011 10:30:12

   ...μια κουβέντα είπε η κοπέλα , δεν νομίζω ότι ο Κικιλιας ανταγωνίζεται τον...Σαμαρά!!! Μην του προσδώσουμε κιόλας τέτοιες ικανότητες,καλός είναι αλλά υπάρχουν πάρα πολλοί που είναι καλύτεροι.-

 10. Γιώργος Π avatar
  Γιώργος Π 16/12/2011 13:26:38

  Αγαπητέ Κύριε Μηταράκη
  Η θέσπιση ΑΟΖ προϋποθέτει σύμπλευση Υπουργείων Άμυνας κ Εξωτερικών και ερωτώ:
  Ποιός ελέγχει αυτά τα 2 Υπουργεία Κύριε Μηταράκη;
  Μήπως οι αντιπρόεδροι της ΝΔ;
  Ποιός τους εμποδίζει λοιπόν να κηρύξουν μονομερώς ΑΟΖ;
  Γιατί δεν το κάνουν τώρα και μας πουλάνε προεκλογικό φούμαρο του στύλ ΟΤΑΝ βγούμε εμείς ΘΑ το κάνουμε;
  Γιατί δεν το κάνετε ΑΜΕΣΑ αφού μπορείτε;
  Μήπως μας δουλεύετε ελαφρώς;;;

  • Αυτόνομος avatar
   Αυτόνομος @ Γιώργος Π 16/12/2011 13:36:30

   κ. Γιώργο Π(ασόκ) δεν έχετε καταλάβει προφανώς ότι χρειάζεται απόφαση και του πρωθυπουργού και όλης της κυβέρνησης (ΚΥΣΕΑ και δεν ξερω εγω τι ) για μια τέτοια απόφαση. Και αυτή η κυβέρνηση με αυτόν τον πρωθυπουργό δεν....

 11. Αλέξανδρος Γ. avatar
  Αλέξανδρος Γ. 16/12/2011 14:31:08

  Μα για ποιό Τουρκικό casus belli μιλάμε; Αυτό αφορά τα 12 ν.μ. και η επιχειρηματολογία που έχει αναπτύξει η Τουρκία αφορά το καθεστώς των στενών, την διέλευση των εμπορικών πλοίων επειδή η Μεσόγειος θα γίνει κλειστή θάλασσσα κλπ. Ας μην τα μπερδευουμε... Ορθώς πράττει η Ν.Δ. (και ο κ. Μηταράκης στο άρθρο του) που δεν δίνουν έμφαση. Τι θα κάνει δηλαδή η Τουρκία; Θα αμφισβητήσει με την δύναμη των όπλων ένα δικαίωμα που το έχουν ασκήσει 150 χώρες;;; Θα παίξει με τα συμφέροντα μεγάλων ξένων εταιριών; Όλο το παιχνίδι θα παιχτεί στο Διεθνές Δικαστήριο αν θα υπάρξει Τουρκική προσφυγή, αν το Δικαστήριο θα αποδώσει μειωμένη επίρεια στη νήσο Μεγίστη κ.λ.π

  • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
   ΣΤΕΛΙΟΣ @ Αλέξανδρος Γ. 16/12/2011 16:18:09

   Δεν αναφέρομαι στο παλιό casus belli , αλλα σε μιά αντίστοιχη ,έστω και αν δεν διατυπωθεί έτσι, αντίδραση της Τουρκίας.

   Η Τουρκία δε θα χάσει την ώρα της με προσφυγές . Απλά θα αρνηθεί να αναγνωρίσει την ΑΟΖ , και θα στείλει πολεμικά -η θα κάνει δικές τις γεωτρήσεις μέσα στη δική μας ΑΟΖ ,και θα πεί "αν τολμάτε, εμποδίστε με".

   Η ουσία είναι πως το θέμα θέλει πολύ προσοχή , συν τοις άλλοις , και γιατί υπάρχουν πολλοί που για διάφορους λόγους θα ήθελαν έναν , έστω και συντομο, Ελληνοτουρκικό πόλεμο. Καί όχι μόνο ξένοι...

   Πιστεύω πως το θέμα του Καστελόριζου θα έπρεπε να το χρησιμοποιήσουμε σαν διαπραγματευτικό χαρτί, αποδεχόμενοι κάποιο συμβιβασμό αφού αποσπούσαμε συγκεκριμένα και χειροπιαστά ανταλλάγματα στο Αιγαίο ή στην Κύπρο. (όχι ανταλλάγματα τύπου «αρση του casus belli»).

   Γιατί , αν το θέμα πάει σε Διεθνές δικαστήριο, θα χάσουμε. Η Τουρκία θα ισχυριστεί πως στην περίπτωση του Καστελόριζου, οι διεθνείς συνθήκες δημιουργούν σε βάρος της ιδιαίτερα επαχθή αποτελέσματα , καθώς ένα μικροσκοπικό νησάκι στερεί την ΑΟΖ μιάς απέραντης ενδοχώρας.

   Και, είτε μας αρέσει είτε όχι ,έτσι θα το δεί το Διεθνές δικαστήριο ,και τότε δεν θα υπάρχει πιά περιθώριο για διαπραγματεύσεις και ανταλλάγματα.

   Δυστυχώς όμως, με τον λαϊκισμό που μας δέρνει ,οποιοσδήποτε πολιτικός επιχειρήσει να προσεγγίσει ρεαλιστικά το θέμα θα σταυρωθεί σαν προδότης…

 12. Γιώργος Π avatar
  Γιώργος Π 16/12/2011 14:33:00

  Αυτόνομος ή δικηγόρος βάλε καλά στο μυαλό σου ότι τα Εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα ΔΕΝ νοείται να είναι αντικείμενα προεκλογικής εκμετάλλευσης.
  Το κατάλαβες;
  Αν όχι βγάλε τα μπλε γυαλιά να το εμπεδώσεις καλύτερα.
  Και το ΚΥΣΕΑ απαρτίζεται από τους Άμυνας και Εξωτερικών (συν στρατιωτική ηγεσία και τον διορισμένο πρωθυπουργό)
  Οπότε άσε τις εξυπνάδες σου και τα ευφηολογήματά σου γιατί από αυτόνομος γίνεσαι... υπόνομος!

 13. Νικ avatar
  Νικ 17/12/2011 15:28:40

  "Γιατί , αν το θέμα πάει σε Διεθνές δικαστήριο, θα χάσουμε. Η Τουρκία θα ισχυριστεί πως στην περίπτωση του Καστελόριζου, οι διεθνείς συνθήκες δημιουργούν σε βάρος της ιδιαίτερα επαχθή αποτελέσματα , καθώς ένα μικροσκοπικό νησάκι στερεί την ΑΟΖ μιάς απέραντης ενδοχώρας."

  Ακριβώς το ίδιο μπορούν να ισχυριστούν τεράστιες χώρες χωρίς ακτές, πχ Καζακστάν, για το σύνολο του Δικαίου Θαλάσσης που θεσμοθέτησε ο ΟΗΕ και αποκλείει από σημαντικό πλανητικό πλούτο χώρες που δεν έχουν θαλάσσια πρόσβαση.

  Τι να κάνουμε όμως, έτσι είναι ο νόμος, και στην συγκεκριμένη περίπτωση ευνοεί εμάς. Αλλωστε στην Μαύρη Θάλασσα η Τουρκία εφαρμόζει το Δίκαιο Θαλάσσης χωρίς ζόρια και βλακείες τύπου Casus Belli.

  Αυτό που δεν εννοούμε να καταλάβουμε είναι ότι οι Τούρκοι είναι πιο καραγκιόζηδες από εμάς. Απόδειξη: η αποτυχημένη πολιτική του νεο οθωμανισμού που αντί για φίλους τους περικύκλωσε με εχθρούς. Επίσης η σημερινή κατάσταση στην βόρεια Κύπρο που έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο καζινομπουρδέλο και πλυντήριο μαύρου χρήματος, όπου ευημερούν καταζητούμενοι της Ιντερπόλ. Αυτά είναι τα επιτεύγματα της σοβαρής τουρκικής διπλωματίας που τόσο πολύ σας εντυπωσιάζει.

 14. Zanetta avatar
  Zanetta 17/12/2011 18:01:22

  Ά! πρέπει τώρα να φορέσω
  τ' ωραίο εκείνο γύψινο στεφάνι.
  Έτσι, με πλαίσιο γύρω το ταβάνι,
  πολύ θ' αρέσω.
  Κ. ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ
  (Σε πρόλαβε Νότη!)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.