06/10/2009 13:09
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ώρα για προγράμματα και όχι για …οράματαΚαι τώρα τι; Το ΠΑΣΟΚ κατήγαγε μεγάλη νίκη, αλλά από σήμερα αρχίζουν τα δύσκολα. Ο Γ. Παπανδρέου κρατά στα χέρια του μια απασφαλισμένη βόμβα μεγάλης ισχύος, όχι σαν αυτές που βάζουν οι Πυρήνες μέσα σε χύτρες.

Η βόμβα της οικονομίας έχει χρονόμετρο που έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα και επομένως δεν υπάρχει καιρός για καθυστερήσεις.

Άμεσα η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματευτεί με την Κομισιόν ώστε να πάρει παράταση για το έλλειμμα. Άλλωστε 20 από τις 27 χώρες της ΕΕ έχουν ανάλογα δημοσιονομικά προβλήματα. Επομένως, ο νέος υπουργός Οικονομίας πρέπει να σηκώσει αμέσως τα μανίκια και να πιάσει δουλειά.

Πολλοί φοβούνται ότι και το ΠΑΣΟΚ θα ξεκινήσει όπως και η Νέα Δημοκρατία τη διακυβέρνησή του. Δηλαδή με μια απογραφή ώστε να επικαλεστεί κρυφά ελλείμματα και ψεύτικους αριθμούς και να επικαλεστεί την «καμένη γη» ώστε να μην κάνει πράξη το προεκλογικό του πρόγραμμα. Ήδη τα ξένα ΜΜΕ, όπως ο Γκάρντιαν, κάνουν λόγο για δυσκολία να υλοποιηθεί το οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

Όμως, η διαφορά των 10 μονάδων και το μεγάλο ποσοστό που έδωσε ο λαός στον κ. Παπανδρέου είναι εντολή για αλλαγή πολιτικής με στόχο τον πολίτη και την καλυτέρευση των οικονομικών του. Είναι η ώρα για προγράμματα κι όχι για... οράματα. Άλλωστε το παράδειγμα του Κ. Καραμανλή είναι φρέσκο και ο κ. Παπανδρέου δεν πρέπει να το αφήσει πίσω του. Ο λαός θα τον τιμωρήσει και μάλιστα πολύ σύντομα αν δει ότι διαψεύδονται οι προσδοκίες του, ειδικά στην οικονομία η οποία ούτως ή άλλως θα κρίνει την επιτυχία ή όχι της νέας κυβέρνησης.

Αντιμέτωπη με τους νταβατζήδες των δημόσιων έργων, της ενέργειας και των άλλων... χρυσοφόρων ορνίθων θα βρεθεί εξάλλου η νέα κυβέρνηση, οπότε προεκλογικά συνθήματα για σύγκρουση με τη διαπλοκή μόνο ως αστειότητες θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψιν. Έργα που πρέπει –ή λένε οι νταβατζήδες ότι πρέπει- να γίνουν και τα οποία κοστίζουν δις ευρώ θα μπουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και των σκληρών «παζαριών» μεταξύ του νέου υπουργού δημοσίων έργων και των νταβατζήδων.

Η πρόθεση του Γ. Παπανδρέου να δημιουργήσει ενιαίο υπουργείο Υποδομών με όλα τα δημόσια έργα και τις μεταφορές να μοιράζονται από έναν υπουργό καθιστά ακριβώς αυτόν τον υπουργό πανίσχυρο, αλλά και ευάλωτο απέναντι στους μεγαλοεργολάβους. Γι’ αυτό μην παραξενευτείτε να δείτε το επόμενο χρονικό διάστημα διάφορα περίεργα δημοσιεύματα στις εφημερίδες που ελέγχονται από τους επιχειρηματίες. Βασικός σκοπός τους θα είναι να ελέγξουν από την αρχή τη νέα κυβέρνηση ώστε το μοίρασμα της χρυσής πίτας να γίνει όπως αυτοί το επιθυμούν.

Η κυβέρνηση θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να βγάλει έργα που έχουν ήδη προαναγγελθεί. Νέοι οδικοί άξονες της Αττικής, επεκτάσεις του μετρό, διαγωνισμοί για μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας, ΕΥΑΘ και στη συνέχεια ΕΥΔΑΠ (δηλαδή διαχείριση υδάτων), εναλλακτικές μορφές για τη διαχείριση των σκουπιδιών (ΧΥΤΑ, ΧΥΔΥ κ.λπ), έργα στη Θεσσαλονίκη και την περιφέρεια, σιδηροδρομικές γραμμές και νέα τρένα. Ολα αυτά δημιουργούν ένα πολύ «καυτό» φάκελο που θα αποδειχθεί «καυτή πατάτα» για έναν υπουργό ο οποίος θα θελήσει να τηρήσει ίσες αποστάσεις. Κάτι πολύ δύσκολο, όμως.

Η κυβέρνηση Καραμανλή κληροδοτεί επίσης αρκετά ανοικτά μέτωπα με τους νταβατζήδες. Εκτός από τους διαγωνισμούς που έσπευσε να ανακοινώσει ο Γ. Σουφλιάς λίγο προτού προκηρυχθούν εκλογές ένα θέμα που καίει είναι αυτό της υποθαλάσσιας Θεσσαλονίκης.

Όπως είχαμε γράψει το έργο ναυάγησε πριν καν ξεκινήσει και τώρα ο Γ. Μπόμπολας και οι σύμμαχοί του ζητούν αποζημίωση πάνω από 120 εκατ. ευρώ καθώς η υπόθεση πάει στη Διαιτησία. Πείτε ποιος υπουργός θα πληρώσει 120 εκατ. ευρώ και από ποια ταμεία θα βρει αυτά τα χρήματα; Μήπως στα παρασκήνια γίνονται ήδη διεργασίες και υπόγειες συμφωνίες ώστε ο μεγαλοεπιχειρηματίας που χάνει ανεκτέλεστο έργο περίπου 500 εκατ. ευρώ πάρει κάποιο άλλο έργο; Μήπως δηλαδή «πατσίσουν» τη διαφορά με έναν διαγωνισμό που από πριν έχει δοθεί στον Μπόμπολα;

Εκτός κι αν βρεθεί κάποια άλλα χρυσή τομή για την υποθαλάσσια και αυτή γίνει... ισόγεια και με τεράστια αύξηση του προϋπολογισμού.

 Μονά – ζυγά κερδισμένοι είναι οι νταβατζήδες δηλαδή...

ΣΧΟΛΙΑ

 1. EUROTSOPANHS avatar
  EUROTSOPANHS 06/10/2009 15:27:40

  ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΑΡΧΙΣΕ Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ 100 ΗΜΕΡΩΝ

  ΛΗΞΗ ΤΙΣ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ.
  ΙΔΩΜΕΝ ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

  TA BLOGGS ΘΑ ΜΕΤΡΑΝ

 2. Edo avatar
  Edo 06/10/2009 16:12:18

  Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση έχει πλέον εντολή να ασκήσει ισχυρή διακυβέρνηση που απαιτούν οι καιροί και η οριακή κατάσταση του τόπου. « Χρέος όλων μας είναι να συμβάλουμε, ο καθένας από την πλευρά του, στο δύσκολο έργο μιας πραγματικής εθνικής αλλαγής, που δεν μπορεί να περιμένει » τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Για « ιστορική ευθύνη » του κ. Γ. Παπανδρέου να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την παρούσα οικονομική κρίση και να θέσει τις βάσεις για την Ελλάδα του 2020, για μια ανταγωνιστική Ελλάδα, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Ι. Γραμματίδης, ο οποίος, αφού συνεχάρη τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ για τη νίκη του και την ανάληψη της πρωθυπουργίας, προσέθεσε ότι «όλα αυτά προϋποθέτουν την κοπή του ομφάλιου λώρου μεταξύ των κομματικών μηχανισμών και των μηχανισμών του κράτους ώστε και οι αναζητούμενες μεταρρυθμιστικές δράσεις να έχουν πραγματικό αποτέλεσμα, αλλά και να υπάρχει συνέχεια στη λειτουργία του κράτους ανεξάρτητα από την εναλλαγή των πολιτικών κομμάτων στην εξουσία ».

  Τόνισε επίσης: « Εκφράζουμε την ευχή η νέα κυβέρνηση να βοηθήσει την παραπέρα ανάπτυξη επιχειρηματικών σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα πάνω στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και κατανόησης. Είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα, βασισμένη στη λογική της πράσινης ανάπτυξης, θα πρέπει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να εφαρμόσει πολιτικές που να εξασφαλίζουν νομοθετική σταθερότητα και να ενισχύουν και να προστατεύουν τις αμερικανικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα. Είμαστε σίγουροι, τέλος, ότι η Ελλάδα μπορεί να καταστεί αξιόπιστος συνεταίρος των ΗΠΑ για κοινές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ». Την ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών επισημαίνει στην κυβέρνηση ο κ. Κ. Μίχαλος, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ). Ειδικότερα ο κ. Μίχαλος αναφέρει ότι αναμένει «με μεγάλη αγωνίακαι ενδιαφέρον τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση, τη δημοσιονομική εξυγίανση, την επίλυση του ασφαλιστικού και του εργασιακού ζητήματος, την ενίσχυση της απασχόλησης αλλά κυρίως για τη λήψη όλων εκείνων των αναγκαίων μέτρων, που θα ενισχύσουν τη ρευστότητα στην αγορά και θα στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις »

  Από Βήμα

 3. Edo avatar
  Edo 06/10/2009 16:28:25

  ΗΠΑ: Προσβλέπουμε σε συνεργασία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση

  Στο πνεύμα της χθεσινής ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου για τα συγχαρητήρια του προέδρου Ομπάμα προς τον Γιώργο Παπανδρέου κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ιαν Κέλι, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών, απάντησε: «Συγχαίρουμε τον Γιώργο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ για τη νίκη τους. Προσβλέπουμε σε συνεργασία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση στα πολλά διμερή και πολυμερή ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες μας και αντιμετωπίζει η Συμμαχία του ΝΑΤΟ».

  Ερωτηθείς εάν ο πρόεδρος Ομπάμα κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον κ. Παπανδρέου τον προσκάλεσε να επισκεφθεί τις ΗΠΑ, ο κ. Κέλι παρέπεμψε στον Λευκό Οίκο. «Για αυτό το θέμα θα πρέπει να σας παραπέμψω στον Λευκό Οίκο. Είδα ότι υπήρξε μια σύντομη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σχετικά με το τηλεφώνημα, αλλά δεν έχω άλλες λεπτομέρειες πέρα από αυτό».

  www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 4. MIG-21 avatar
  MIG-21 06/10/2009 17:11:50

  ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΠΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ..........ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΤΙ ΤΑ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΧΑΛΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ, ΑΛΛΑ ΕΑΝ ΚΑΝΕΙ Ο ΓΑΠ ΤΙΣ ΔΟΜΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΣΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΝΕΑ ΦΡΕΣΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΩΣΩΠΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΑΞΙΖΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΘΕΙ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΕΙΑ!!!

 5. Vachus avatar
  Vachus 06/10/2009 17:15:10

  ΕΛΠΙΖΟΝΤΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΔΙΑΨΕΥΣΘΩ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ ΤΑ ΕΞΗΣ:
  Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΗΡΘΕ ΑΠΛΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΘΕ ΝΟΜΙΜΟΦΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ 74 ΚΑΙ ΜΕΤΑ. ΝΑ ΔΙΑΨΕΥΣΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 74 ΚΑΙ ΜΕΤΑ.ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΤΟ 2004 ΞΕΚΙΝΑ ΩΣ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΟΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ. ΜΕΝΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ. 98 + 1 ΕΜΕΙΝΑΝ ΚΑΤΑΡΧΗΝ.
  ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΞΕΡΩ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΩΘΙ:
  ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ, ΚΥΠΡΟΣ, ΑΙΓΑΙΟ,ΘΡΑΚΗ, ΣΚΟΠΙΑ,ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ, ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ,ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΨΗΦΟΣ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.
  ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΑ ΤΣΙΤΑΤΑ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΑ ΤΟΥ:
  Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.
  ΟΨΟΜΕΘΑ...

 6. Orestios avatar
  Orestios 06/10/2009 18:12:51

  Και τώρα τι? Το ρωτάς? Τρεχάτε ποδαράκια μου για να φτιάξουμε "ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ".

  • Φιλίστωρ avatar
   Φιλίστωρ @ Orestios 06/10/2009 18:21:00

   Για να μην ξεχνιόμαστε οσο ο καιρός θα περνά πρέπει να θεσπισθεί νόμος για την κάθε κυβέρνηση από δω και στο εξής και να αναρτάται υποχρεωτικά στην πλατεία Συντάγματος το προεκλογικό πρόγραμμα του κάθε κόμματος.

   Ας κάνει την αρχή η νέα κυβέρνηση.
   Έστι θα μπορούμε να δούμε τα "θα" που θα γίνουν έργο.

 7. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 06/10/2009 19:41:40

  Το τι θα πάρει θα εξαρτηθεί από το τι θα δώσει (στο πιάτο). Και ας μην ξεχνάμε ότι κάποια υπόλοιπα για την μηχανή του κιμά υπάρχουν ακόμη.
  Οι τραπεζίτες και οι μεγαλοκαρχαρίες της ΕΟΚ χαρίζουν γουναρικά μόνο για να στήσουν τις κυρίες στο πεζοδρόμιο. Ας μην ξεχνάμε ότι η γιάγια έμεινε χωρίς ρόμπα.
  Τα δέκα δις που λέει ότι χρειάζεται, είναι ψίχουλα μπροστά στο διακύβευμα. Αφήνω το πλουτοπαραγωγικό δυναμικό - πετρέλαιο Αιγαίο/Ιόνιο, μέταλλα Θράκη - και εστιάζομαι σε αυτό που πονάει περισσότερο: Τελικό εξανδραποδισμό ενός λαού με ιστορία και γλώσσα στον χυλό της παγκοσμιοποίησης. Αρχίζοντας από τα υπολοιπόμενα ζωντανά κύτταρα στον εγκέφαλο των μαθητών στο έλεος της Κας Μπίλντερμπεργκ.

 8. ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΑΚΟΣ avatar
  ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΑΚΟΣ 06/10/2009 20:43:35

  ΕΠΕΙΔΗ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΣΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΩΣ ΑΠΟ ΓΝΩΣΗ(ΕΞΑΙΡΩ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΑΝΤΙΝΕWS ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΣΥΝΕΧΙΖΩ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΩ ΠΧ.ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΠΕΛΑΓΟΦΥΑΛΟ)ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΕΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΗΛΑΔΗ ΣΕ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ ΤΟΥ 1923 ,ΕΙΔΙΚΑ Σ'ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ
  ΑΙΓΑΙΟ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ ΦΥΣΙΚΑ.ΤΥΧΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΝΕΛΑΒΕ ΠΑΛΙ(ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΝΤΟΡΑ)ΦΟΡΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ?ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΒΓΕΙ ΑΛΗΘΙΝΟ ΟΤΙ ΘΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΛΑΙΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΡΩΜΕΝΑ.
  ΜΑΚΑΡΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ ΝΑ ΜΗ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.Η ΛΕΣΧΗ ΜΠΙΛΝΤΕΜΠΕΡΓΚ ΜΟΙΡΑΣΕ "ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ" ΤΑ ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ (GAP,ANNOYLA,GHRISOXO ΚΛΠ).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.