#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/08/2013 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ύψωμα 190. Οι Ελλαδίτες Καταδρομείς εξευτελίζουν τον Αττίλα

[caption id="attachment_224571" align="alignnone" width="600" caption="Μανώλης Μπικάκης"][/caption]


Του  Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη


 Οι ήρωες στην αληθινή ζωή δεν φορούν αστραφτερές πανοπλίες σφυρηλατημένες από Θεούς. Είναι συνήθως απλοί άνθρωποι που ακραίες περιστάσεις αναδεικνύουν τις σπάνιες αρετές τους.


Ο Ανθυπολοχαγός Νίκος Κοϊμτζόγλου από την Κομοτηνή και ο στρατιώτης Μανώλης Μπικάκης από την Αμυγδαλή Ηρακλείου Κρήτης, της Α΄Μοίρας Καταδρομών, σίγουρα δεν θα πέρναγαν απαρατήρητοι δίπλα σας, λόγω της λεβεντιάς του παραστήματος τους. Οι αρχαίες όμως αρετές αυτών και των συντρόφων τους στη μάχη,  αυτές που δεν μπορούσε κανείς να προβλέψει από κανένα εξωτερικό χαρακτηριστικό, αναδείχθηκαν στο ύψωμα 190 κατά τον «Αττίλα 2».


Τα ξημερώματα της 20ης Ιουλίου 1974, ο «Αττίλας» στο Πέντε Μίλι της Κερύνειας περνούσε την Κερκόπορτα που άνοιξε ο προδοτικός τυχοδιωκτισμός του Ιωαννίδη. Ο Ανθυπολοχαγός Νίκος Κοϊμτζόγλου τοποθετήθηκε στην Μοίρα μόλις την επομένη. Ο εικοσάχρονος Μπικάκης ήταν δεινός σκοπευτής του αντιαρματικού ΠΑΟ των 90 χιλ. Οι αντιαρματιστές της Μοίρας ήταν έμπειροι και ικανοί λόγω της επιμελούς εκπαίδευσης, με την άγρυπνη επιτήρηση του Διοικητή της μονάδας, Ταγματάρχη (ΠΖ) Γιώργου Παπαμελετίου από τα Δερβενοχώρια Βοιωτίας.


Η επιχείρηση αερομεταφοράς της Μοίρας με τον κωδικό «ΝΙΚΗ» στο Αεροδρόμιο Λευκωσίας, με βαριές απώλειες, όπως και οι σκληρές μάχες τριών Λόχων της Μοίρας που εμπόδισαν την κατάληψη του Αεροδρομίου είναι γνωστά γεγονότα.


Τα ξημερώματα της 16ης Αυγούστου, με τον «Αττίλα 2», ήρθε η ώρα του Κοϊμτζόγλου, του Μπικάκη και των συντρόφων τους. Από το πρωί της 14ης, οι Τούρκοι παραβίασαν την εκεχειρία  με σφοδρούς βομβαρδισμούς. Κατόπιν έκκλησης του Στρατηγού Καραγιάννη, Αρχηγού ΓΕΕΦ, ο Παπαμελετίου, έστειλε από την έδρα της Μοίρας, που ήταν πια το Σταυροβούνι, τον Υπολοχαγό Νίκο Ντούβα, τον Ανθυπολοχαγό Νίκο Κοϊμτζόγλου και 6 αντιαρματικά ΠΑΟ των 90 χιλ. με τους χειριστές τους για να κόψουν τον δρόμο των τουρκικών αρμάτων προς την Λευκωσία.


Καθ’ οδόν ο Ντούβας πήρε εντολή από τον Παπαμελετίου μέσω του ασυρμάτου να πάει με τα τρία αντιαρματικά προς Πυρόϊ και Λουρουτζίνα. Ο Κοϊμτζόγλου με άλλο όχημα κατευθύνθηκε προς τον κόμβο που βρίσκεται η αντιπροσωπεία Κολοκασίδη της Ford. Στο πρώτο αντιαρματικό ομαδάρχης ήταν ο Αλέξανδρος Σερέτης από την Μπόρση Ηλείας, προερχόμενος από την Γ΄ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών, σκοπευτής ο Μανώλης Μπικάκης και μαζί τους άλλοι δυο κομμάντος. Ο Κοϊμτζόγλου τους έστειλε στο ύψωμα 180 κι αυτός θα πήγαινε στο 190. Η θέση δεχόταν καταιγισμό πυρών πυροβολικού και αεροπλάνων. Οι Τούρκοι προετοίμαζαν με πυρά την επίθεση και είσοδο των αρμάτων και του πεζικού τους στη Λευκωσία. Αυτό θα ήταν μια ασύλληπτη τραγωδία. Αν καταλάμβαναν την πρωτεύουσα της Κύπρου, τότε πια οι πρόσφυγες θα ήταν τα 2/3 του Κυπριακού Ελληνισμού. Ίσως δε οι Τούρκοι να έμπαιναν πια στον πειρασμό της ολικής κατάληψης του νησιού. Το πυρ κατά του 180 ήταν τόσο σφοδρό, που ήταν αδύνατο για την ομάδα του Σερέτη ν’ ανέβουν και να λάβουν εκεί θέση μάχης. Ο Μπικάκης επέμενε ν’ ανέβουν αλλά ο Σερέτης, πιο συνετός, τον απέτρεψε. Εν τω μεταξύ κι ενώ ο  Κοϊμτζόγλου με τους υπόλοιπους ήταν στην αντιπροσωπεία της Ford, όπου και ο σταθμός διοικήσεως του 212 Τάγματος της Εθνικής Φρουράς, δέχθηκαν ομοβροντία τουρκικών όλμων. Τέσσερις εθνοφρουροί σκοτώθηκαν, τραυματίσθηκε ο διοικητής της κυπριακής μονάδας, καθώς και ο κύπριος διαβιβαστής του Κοϊμτζόγλου. Σοβαρά όμως τραυματίσθηκε και ο σκοπευτής του ενός αντιαρματικού, ο Στέφανος Φωτιάδης. Όπως αφηγήθηκε στον γράφοντα ο Διοικητής της Μοίρας, Ταξίαρχος (ε.α.) Γιώργος Παπαμελετίου, ο Φωτιάδης ήταν ο καλύτερος σκοπευτής, τουλάχιστον εφάμιλλος του Μπικάκη κι αν δεν τραυματιζόταν, στην επική μάχη που ακολούθησε οι Τούρκοι θα είχαν ακόμη βαρύτερες απώλειες.


Ο Σερέτης κι ο Μπικάκης  από την θέση τους είδαν την ομοβροντία των όλμων πάνω στους εθνοφρουρούς και τους συμμαχητές τους υπό τον Κοϊμτζόγλου, οι οποίοι δεν απαντούσαν πια στον ασύρματο. Αδυνατώντας από το συνεχή βομβαρδισμό να ανέβουν στο 180 και νομίζοντας ότι οι άλλοι ήταν νεκροί πήγαν στο φορτηγό για να επιστρέψουν στη Μοίρα. Βλέποντας τον συνάδελφο τους Μπόμπολα, που γύρισε για να φέρει πυρομαχικά, έμαθαν ότι οι υπόλοιποι μάχονταν στο 190 κι έσπευσαν για να βοηθήσουν τον Κοϊμτζόγλου. Το τρίτο αντιαρματικό, με τους Βατούρα, Χόλη και Βαλέρα ήταν σε άλλη θέση.


Οι Καταδρομείς υπό τον Κοϊμτζόγλου είχαν ήδη ρίξει τέσσερα βλήματα, χωρίς όμως να πετύχουν στόχο και τα άρματα ήταν πια σε πολύ μικρή απόσταση. Είχαν περίσσιο θάρρος αλλά δεν είχαν την εμπειρία του τραυματισμένου Φωτιάδη. Τα τουρκικά άρματα ήταν έξι κι ακολουθούνταν από τάγμα πεζικού. Ο δεινός αντιαρματιστής Μπικάκης λοιπόν έφθασε στο ύψωμα την πιο κρίσιμη στιγμή. Έλαβε γρήγορα θέση βολής και πέτυχε το πρώτο άρμα, που ανατινάχτηκε και καιγόταν όλη μέρα. Κατά την αφήγηση του Σερέτη στον γράφοντα, βλήθηκε και δεύτερο άρμα και ακινητοποιήθηκε κι αυτό επί τόπου κι ακολούθως εβλήθησαν άλλα δύο άρματα, τα οποία μπόρεσαν να οπισθοχωρήσουν περί τα πεντακόσια μέτρα κι εκεί ακινητοποιήθηκαν αχρηστευμένα, ενώ τα άλλα δύο που απέμειναν, όπως και το πολυάριθμο τουρκικό πεζικό, υποχώρησαν άτακτα. Ούτε ο Σερέτης, ούτε ο Κοϊμτζόγλου, που ήταν παρόντες, απορροφημένοι από το «πνεύμα της μάχης», μπορούν να βεβαιώσουν ότι και τα υπόλοιπα τρία άρματα χτυπήθηκαν από τον Μπικάκη. Μέσα στην ένταση των στιγμών κι ενώ έβαλαν και τα δυο αντιαρματικά, αυτό στο οποίο συμφωνούν και οι δύο αυτόπτες συμπολεμιστές του, είναι ότι ο Μπικάκης είχε την πρώτη κρίσιμη επιτυχία. Αυτός έκοψε τον αέρα των επελαυνόντων Τούρκων, έσπασε το ηθικό τους. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν ανεπιβεβαίωτες εκδοχές για μοναχικό αγώνα του Μπικάκη εναντίον των τουρκικών αρμάτων. Όμως δεν ήταν μόνος. Ο Σερέτης κι οι άλλοι δύο της ομάδας τους ήταν συνεχώς μαζί του και την ώρα της τιτάνειας μάχης στο ύψωμα, ήταν μαζί ο Ανθυπολοχαγός Νίκος Κοϊμτζόγλου και η ομάδα του άλλου αντιαρματικού.


Είναι πάντως σφόδρα πιθανό και τα υπόλοιπα τρία άρματα να βλήθηκαν από τον Μπικάκη, διότι ήταν ο ικανότερος κι εμπειρότερος σε βολές σκοπευτής. Άλλωστε οι πρώτες τέσσερις βολές των λοιπών δεν ήταν εύστοχες. Εάν ο Μπικάκης δεν κατέστρεφε το πρώτο άρμα, ήταν πολύ πιθανό να μην υπήρχε δυνατότητα άλλης βολής, αφού κατά τον Κοϊμτζόγλου το άρμα ήταν πια σχεδόν στα 100 μέτρα! Αυτό δείχνει το ατσάλινο θάρρος που είχαν όλοι οι Καταδρομείς που υπερασπίζονταν το ύψωμα.


Αν ο Ανθυπολοχαγός Νίκος Κοϊμτζόγλου δεν είχε την επιμονή στην εκτέλεση της αποστολής του, παρά το αιματοκύλισμα από την ομοβροντία των όλμων και την εχθρική υπεροπλία, τότε ο Μπικάκης κι οποιοσδήποτε άλλος, δεν θα είχε την ευκαιρία να κάνει τις εύστοχες βολές του. Ο άπειρος ακόμη Ανθυπολοχαγός, που μέχρι λίγες μέρες πριν υπηρετούσε στο ΚΕΜΚ, είχε προφανή στρατιωτικά προσόντα, που ανέδειξε η στιγμή. Είχε το θάρρος, αφού φόρτωσε νεκρούς και τραυματίες για διακομιδή στο νοσοκομείο, ανάμεσα τους ένας από τους καλύτερους σκοπευτές του, κι είχε χάσει επαφή με τον άλλο, τον Μπικάκη, ν’ ανέβει στο ύψωμα 190 και να αρχίσει εκ των ενόντων τον αγώνα. Έτσι έδωσε το παράδειγμα σε όλους τους άνδρες του αλλά και την ευκαιρία στον Μπικάκη με την πρώτη βολή να κεραυνοβολήσει τους Τούρκους, ανατρέποντας την προέλαση τους. Έτσι μικρή σημασία έχει, για το μέγεθος της προσφοράς του, αν στον Μπικάκη ανήκει μόνο η πρώτη ή δυο, τρεις ή και οι τέσσερις εύστοχες βολές ή αν κάποιες θα έπρεπε να χρεωθούν στον Μπόμπολα, τον Βαλέρα ή όποιον άλλο από τους εξίσου αγέρωχους συμπολεμιστές του.


Ο Ανθυπολοχαγός Νίκος Κοϊμτζόγλου με την παραδειγματική και θαρραλέα ηγεσία του και ο Καταδρομέας Μανώλης Μπικάκης με την ικανότητα και την γενναιότητα του, μαζί με τους συντρόφους τους πέτυχαν έναν μοναδικό άθλο. Με πενιχρά μέσα σταμάτησαν την τουρκική προέλαση. Νίκησαν. Χιλιάδες Ελλήνων της Κύπρου γλύτωσαν την ζωή, την τιμή και την περιουσία τους. Η ίδια η Λευκωσία γλύτωσε ίσως την κατάληψη με απρόβλεπτες συνέπειες για το όλο νησί. Ένας μικρός ηγήτορας κι ένας απλός μαχητής έσωσαν μια ελληνική πόλη.


*Άξιοι τιμής είναι όμως όλοι οι Καταδρομείς του μικρού αυτού τμήματος που αγωνίστηκαν με ατσάλινη ψυχραιμία λίγες δεκάδες μέτρα από τις επερχόμενες ερπύστριες:                     


Ανθυπολοχαγός (ΠΖ) Νικόλαος Κοϊμτζόγλου και οι Καταδρομείς Αθανάσιος Βαλέρας, Γεώργιος Χολής, Γεώργιος Βατούγιας, Στέφανος Φωτιάδης, Θεόδωρος Μπόμπολας, Δημήτρης Καβακιώτης, Μανώλης Μπικάκης, Δημήτριος Πεχινάκης, Ευθύμιος Πελέκης, Αλέξανδρος Σερέτης, Γιώργος Κουρτίδης, Ασημάκης Ζυγούρας αλλά και ο κύπριος οδηγός του φορτηγού, Κύπρος Ιωάννου.Ο Νίκος Κοϊμτζόγλου, Αντιστράτηγος (ε.α.), ζει στη Νέα Κηφισιά με την οικογένεια του.
Ο Μανώλης Μπικάκης σκοτώθηκε το 1994 σε τροχαίο στην Εθνική Οδό Αθηνών Πατρών. Απέκτησε δυο παιδιά και ήδη έναν εγγονό.

 


*Ο γράφων ευχαριστεί θερμά τον Διοικητή της Μοίρας το 1974, Ταξίαρχο (ε.α.) κ. Γεώργιο Παπαμελετίου, τον Αντιστράτηγο (ε.α.) κ. Νικόλαο Κοϊμτζόγλου, τον έφεδρο Καταδρομέα κ. Αλέξανδρο Σερέτη και τον Πρόεδρο του Συλλόγου «ΚΟΜΜΑΝΤΟΣ ’74, κ. Παναγιώτη Αφάλη για τον χρόνο τους και την πολύτιμη βοήθεια τους. Σημαντικές πληροφορίες θα βρείτε στο εξαίρετο βιβλίο των Γιάννη Φασουλά και Γιάννη Σκάλκου ««ΝΙΚΗ» στη Νεκρή Ζώνη, η Αντίσταση της Α΄ΜΚ στον «Αττίλα» και την Προδοσία», εκδόσεις «Αγαθός λόγος», Αθήνα, 2011 .


 


ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ 15/08/2013 08:17:54

  Μπράβο στους άντρες αυτούς. Οι βουτυρομπεμπέδες που καμώμονται τους επαναστάτες και φτύνουν σημαία και πατρίδα προέκυψαν από την συκοφάντηση του φρονήματος αυτών των ανδρών και της αγάπης για το έθνος και το χώμα που τους γέννησε.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ 15/08/2013 11:41:16

   Πέστα Μανώλη! Αυτοί οι Άνδρες έπρεπε να είναι πρότυπα για τα νιάτα μας, όχι τα ψευδοείδωλα που δε θέλω καν να αναφέρω με ονόματα...

   • Eva avatar
    Eva @ Γεώργιος Τ. 15/08/2013 17:27:20

    Και ποιός έκανε κάτι για να έχουν τα νειάτα τέτοια πρότυπα?

    • Aggelos avatar
     Aggelos @ Eva 17/08/2013 13:57:27

     Το ιδιο το κρατος φροντιζει για αυτο αλλαζωντας την ιστορια τις αρχες και τα ηθη μας ως χωρα για να ομοιαζουμε των δυτικων...το κακο αρχιζει και τελειωνει στο ιδιο το κρατος που μας θελει αδιαφορους απο ολα μα κυριως προσπαθει να αποβαλει απο πανω μας τον ορο εθνος...Ωραιο το κειμενο απο πανω αλλα απο το 2009 και μετα οι αρχες και τα ιδανικα μας πληττωνται βαναυσα, και το χειροτερο ειναι οτι ουτε η παραταξη μας οδευει προς τα εκει το αντιθετο μαλιστα, καμια αλλαγη στις διαθεσεις τους διαθεσεις απεναντι στους νεους μας και την χωρα. Δεν μας θελουν μονισμενους για αυτο κανουν οτι μπορουν για να μας διασπασουν και το ξεκινουν απο τα σχολεια διδασκοντας στα παιδια μας το κορανι και την τουρκικη γλωσσα που με φεκ του 2004 επι Κων/νου Καραμανλη θα διδασκεται στα γυμνασια μας. Μην απορειτε λοιπον γιατι αυτοι που μας μας αναπτερωνουν το ηθικο γραφωντας ή κανοντας αναφορες οπως το παραπανω κειμενο, ειναι οι ιδιοι που συντελλουν στην καταστροφη των δεσμων μας με την χωρα μας...Μας θελουν απατριδες μα δεν θα τους περασει...

   • Γεώργιος avatar
    Γεώργιος @ Γεώργιος Τ. 17/08/2013 07:36:56

    Έδειξε ποτέ η εθνική τηλεόραση τη φωτογραφία τους έστω; Μήπως σκόπιμα δεν έγινε ποτέ;

    • Aggelos avatar
     Aggelos @ Γεώργιος 17/08/2013 13:58:32

     δεν θελουν να ειμαστε εθνικα υπερηφανοι γιατι αυτο αποτελει εμποδιο στα οποια σχεδια τους...

  • Δημήτρης Τσιγδινός avatar
   Δημήτρης Τσιγδινός @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ 07/09/2013 15:17:56

   http://youtu.be/Wka2Ph86t0k

 2. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 15/08/2013 09:08:56

  Εύγε!

 3. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 15/08/2013 09:26:41

  Η ιστορία δεν γράφεται με κοσμοπολίτες και φιρφιρίκους. Η ιστορία γράφεται με Μανουράδες, με Φθενούς, με Οικονομάκηδες και Καβροχωριανούς, με Τούληδες, με Γιαννακάκηδες και Τσιλιβάκηδες, με Χρονιάρηδες.Η ιστορία γράφεται από ανθρώπους που έχουν βαθειά μέσα στην καρδιά τους την Ελλάδα, από ανθρώπους που αφήνουν την κατσούνα για να πιάσουν το ντουφέκι. Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία και μέσα στην Α΄ ΜΚ τα είχαμε πάντα σε περίσσια, τα στοιχεία αυτά.

  Αν ο Βασίλης ο Μανουράς δεν είχε τσαγανό να πεί στους άνδρες του ΟΗΕ, όταν του ζήτησαν την παράδοση του Α/Δ Λευκωσίας κατ΄ εντολή του πρέσβη Λαγάκου, «ΠΟΙΟΣ ΛΑΓΑΚΟΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ, ΜΑΝΟΥΡΑΣ ΕΔΩ» σήμερα πιθανότατα το Α/Δ Λευκωσίας να ήταν Τούρκικο. Γι΄ αυτό μίλησα για άνδρες ψυχωμένους και η Ηγεσία της Κύπρου εκείνη την περίοδο ήταν λίαν επιεικώς: ΛΙΓΗ. Όταν υπάρχει Ηγεσία ικανή υπάρχει και αποτέλεσμα και το 1974 δυστυχώς υπήρχε ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΗΓΕΣΙΑΣ. Εκεί στην Κύπρο δεν έπρεπε να αναμένουν εντολές από την Αθήνα. Έπρεπε να ρισκάρουν, έπρεπε να τα δώσουν όλα. Όμως δεν το έπραξαν και έχασαν την ευκαιρία να γράψουν ιστορία. Να γιατί το ΜΑΛΕΜΕ είναι για μας τους 300 η κολυμβήθρα που κάθε τόσο αναβαπτιζόμαστε ώστε να μπορούμε δυνατοί και ψυχωμένοι να συνεχίζουμε.
  -Κατάθεση ψυχής από τον π. Αρχηγό ΓΕΣ Νικόλαο Ντούβα-

 4. ΤΙΤΟΡΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΣ avatar
  ΤΙΤΟΡΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΣ 15/08/2013 09:47:01

  Οδοί ανά την Ελλάδα που να φέρουν το όνομα αυτών των ηρώων (όσων δεν βρίσκονται πλέον εν ζωή) υπάρχουν; Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για τους κατά τόπους τοπικούς άρχοντες. Ας ξεκινήσουν πρώτοι ο Καμίνης και ο Μπουτάρης...

  • Γεώργιος avatar
   Γεώργιος @ ΤΙΤΟΡΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΣ 17/08/2013 07:40:10

   Άφες αυτοίς. Είναι απασχολημένοι με την ίδρυση μουσείων για τους Τούρκους.

 5. Karanus avatar
  Karanus 15/08/2013 10:21:11

  Μπράβο Φαήλο.
  Καλά κανείς και τα γράφεις αυτά , μέρα που είναι...
  Λίγο πρίν να πλακωθούμε όλοι μας στα κοντοσούβλια και στα κατσίκια, ας τα έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας, γιατί ποτέ δεν ξέρεις...
  Για να μην παραξηγηθώ, ευχόμαι ποτέ να μην ζήσουμε τέτοιες καταστάσεις, αλλά δεν πειράζει να είμαστε και έτοιμοι...

 6. LamprosM avatar
  LamprosM 15/08/2013 10:42:00

  ευχαριστουμε ρε Φαηλο. Ειναι τραγικο για εμας τους νεοτερους να προσπαθουμε να συνθέσουμε μικρα κομματια του παζλ της ιστοριας τοτε, και παραγματικά ειναι ευτυχια μια φορα στο τοσο να εχουμε να διαβασουμε μια ολοκληρη ιστορια, με ονοματα, διευθυνσεις, πραξεις. να εισαι καλα και χρονια πολλα για την ημερα.

 7. IOKLOS ZARAS avatar
  IOKLOS ZARAS 15/08/2013 11:10:57

  Ακομα και οσοι ειναι μακραν του φυσικου "απιεναι" και εφοσον εχουν λιγο μυαλο καταλαβαινουν οτι το τελος ερχεται καποτε για ολους. Το θεμα ειναι πως φευγεις τι αφηνεις πισω σου. Οι ανθρωποι αυτοι θα ειναι αθανατοι στον αιωνα, οπως ο Κυναιγειρος, ο Λεωνίδας, ο Μελάς, ο Ματσης, ο Ζηδρος, ο Γρίβας, ο Σολωμου και τοσοι αλλοι που και η αναφορα των ονοματων τους μονο θα γεμιζε τομους
  Αντιθετα οι "ισχυροι του παροντος αιωνος" αυτοι που τους περιφρονησαν θα χαθουν μεσα στη λησμονια - οι πιο τυχεροι και ασημαντοι- γιατι οι υπολοιποι, τωρα που η κοινωνια επιστρεφει στην προ της πασοκαλητειας δυναμικη της αυτοαποκαθαιρουσα την προοδευτική βρωμα, θα γινουν συνωνυμοι της προδοσιας και το αιωνιο αναθεμα της Φυλής θα ειναι το τιμημα των πραξεων τους. Ο φακελος της Κυπρου θα ανοιξει οταν πολυ συντομα θα ξεβρωμισει η χωρα μας και τοτε ολοι - ζωνες και τεθνεωτες- θα λαβουν οτι τους αξιζει
  Για εμας που ζησαμε σε μια αναξια λογου εποχη ειθε η Παναγια να μας επιφυλασσει εναν εντιμο θανατο που θα γινει η αρχη για μια κοινωνία Ελληνων καθαρων, υπερηφανων και τιμιων, χωρις προοδευτικα παρασιτα και προδοτες

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ IOKLOS ZARAS 15/08/2013 11:42:44

   Αμήν! Η Παναγία να βοηθήσει την Ελλάδα μας!

 8. Jay Gatsby avatar
  Jay Gatsby 15/08/2013 11:39:35

  Τον Ιούλιο/Αύγουστο 1974 ηητηθήκαμε στο πεδίο της μάχης. Αυτό είναι το γεγονός.

  Μεμονωμένες ηρωϊκές ενέργειες θα έπρεπε να τύχουν αναγνώρισης ηθικής και υλικής αλλά δεν αλλάζουν το γεγονός.

  Καλύτερα να αναζητήσουμε τι δεν πήγε σωστά, να φροντίσουμε να μην επαναληφθεί και να κοιτάξουμε μπροστά παρά να αυτοικανοποιούμαστε με τους ηρωϊκούς μας μύθους εν μέσω μιζέριας.

  Επαναλαμβάνω οτι οι συγκεκριμένοι άνδρες εφ όσον ισχύουν τα περιγραφόμενα άξιζαν της αναγνώρισης μας.

  • ΓΙΩΡΓΟΣ avatar
   ΓΙΩΡΓΟΣ @ Jay Gatsby 19/08/2013 16:43:21

   "....Επαναλαμβάνω οτι οι συγκεκριμένοι άνδρες εφ όσον ισχύουν τα περιγραφόμενα άξιζαν της αναγνώρισης μας." η μικροψυχια ειναι η "αρετη των μικρων"

 9. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 15/08/2013 11:46:23

  Συγχαρητήρια για το άρθρο.
  Μικρή πράξη αποτίμησης χρέους.

 10. blue nile avatar
  blue nile 15/08/2013 12:11:03

  Άφωνος...

 11. christof avatar
  christof 15/08/2013 12:28:01

  Φαηλο αξιολογο βιβλιο ''κουραγιο Πηνελοπη '' του Αντη Ροδιτη . η αρχη της προδοσιας που εθαψε τα ονειρα των Ελληνων για Ενωση.

 12. Nik avatar
  Nik 15/08/2013 12:39:22

  Τριάντα εννέα χρόνια χωρίς την Αμμόχωστο μάθαμε να πνίγουμε τον θυμό μας.

  Ενα μυστήριο όμως παραμένει. Για ποιον, ποιούς, μιλούσε ο Ιωαννίδης όταν πήρε εκείνο το τηλεφώνημα και φώναξε "οι μπάσταρδοι με πρόδωσαν". Ποια συμφωνία παραβιάστηκε και από ποιους; Γιατί ήταν τόσο σίγουροι οι χουνταίοι τότε ότι οι Τούρκοι δεν θα επεκτείνονταν πέρα του προγεφυρώματος και έτσι δεν έλαβαν κανένα σοβαρό μέτρο προστασίας; Οπως είπαν όταν έκλεισαν ερμητικά τον φάκελλο, η αποκάλυψη θα βλάψει τα εθνικά μας συμφέροντα. Δηλαδή κάπου υπάρχει ένδειξη συμφωνίας για την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την διχοτόμηση και διπλή ένωση. Τίποτε άλλο δεν μπορεί να εξηγήσει το μη άνοιγμα του φακέλλου.

  • fantomas avatar
   fantomas @ Nik 16/08/2013 08:29:39

   Ο στρατηγός Καρούσος και η μαρτυρία, του διαδόχου του Γρίβα έχει σημασία γιατί αποτελεί και μια αυτοκριτική για τον ρόλο της ΕΟΚΑ Β'.
   Ο στρατηγός Καρούσος ρίχνει όμως το γάντι της ιστορικής αντιπαράθεσης στον «αντίπαλό» του κ. Σταύρου και την Μακαρικη πλεύρα με μια χαρακτηριστική φράση:
   «Δεν δήλωσα ποτέ αθώος και δέχθηκα το ποσοστό ευθύνης που μου καταλογίζουν. Πρέπει όμως να ξέρει ο κ. Π. Σταύρου ότι στη μεγάλη ουρά των κατηγορουμένων είμαι πιο πίσω από τον ίδιο».
   http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=107809

 13. GJ avatar
  GJ 15/08/2013 12:47:13

  Τιμή και δόξα στους Ελληνες αγωνιστές που με χρυσά γράμματα γράψαν σελίδες δόξας σε μια μακρόχρονη ιστορία, την Ελληνική Ιστορία.

  • Aggelos avatar
   Aggelos @ GJ 17/08/2013 14:01:55

   ποιοι θα τους τις απονειμουν ομως, οταν με το παραμικρο στην οποια εξαρση πατριωτισμου κι εθνικης περηφανειας μας αποκαλουν φασιστες;

 14. Zugzwang avatar
  Zugzwang 15/08/2013 13:45:49

  Ωραια τα λετε εσεις, κυριε Κρανιδιωτη, αλλα, αν δεν κανω λαθος, η Πολιτεια δεν τιμησε ποτε αυτον τον ηρωα στρατιωτη. Διορθωστε με αν σφαλλω, αλλα νομιζω οτι η προταση του Διοικητη του γι'απονομη του Χρυσου Αριστειου Ανδρειας εμεινε χωρις απαντηση. Επισης, δεν προηχθη επ'ανδραγαθια στον βαθμο (τουλαχιστον) του Δεκανεα ουτε δοθηκε τ'ονομα του σε καποιο στρατοπεδο. Οταν απολυθηκε, δουλεψε σαν οικοδομος και δεν νομιζω οτι ζητησε η πηρε κατι απο την Πολιτεια. Οι μονοι που φαινεται οτι τον τιμησαν ηταν οι συναδελφοι του καταδρομεις...
  Ποτε δεν ειναι αργα! Η Πολιτεια μπορει ακομα να επανορθωσει την "παραλειψη" της αποδιδοντας του (εστω και καθυστερημενα) μετα θανατον ολες αυτες τις τιμες. Τιμοντας τον Στρατιωτη Ηρωα, τον Αγνωστο στην ουσια Στρατιωτη (ποσοι ξερουν το ονομα του;) η Πολιτεια θα τιμησει πρωτα τον εαυτο της. Εκτος αν υπαρχουν "πολιτικοι" λογοι που εμποδιζουν, ακομα και σημερα, να τιμηθει ο ηρωας...

  • Aggelos avatar
   Aggelos @ Zugzwang 17/08/2013 14:03:52

   και να'ταν μονο αυτος, εδω τα κοκκαλα των ελληνων στρατιωτων ειναι ακομα διασπαρτα στην Πινδο...

  • cummulus avatar
   cummulus @ Zugzwang 17/08/2013 19:55:29

   "Πολιτεία", ὅπως τήν ἐννοεῖς, δέν ὑπάρχει γιά νά πράξει αὐτό πού ζητᾶς. Τό αὐτονόητο δηλαδή. Ἡ "Πολιτεία", ἐδώ καί σαράντα περίπου χρόνια στέκεται έκστατική μόνο ἀπέναντι στούς πολιτικούς ἀπογόνους τῶν ΟΠΛΑτζήδων καί στίς ἀπόψεις τους.

  • Καραγιάννωφ avatar
   Καραγιάννωφ @ Zugzwang 27/08/2013 19:47:15

   Η πολιτεία !!!!!!!!!! ακόμα πληρώνει τα γραμμάτια του πολυτεχνείου δυστυχώς ( Δαμανάκη & σια )

 15. Kimon avatar
  Kimon 15/08/2013 13:53:01

  Ο μικρός οβελισκος με τα ονόματα των καταδρομέων που έπεσαν στην Κύπρο, τον οποίο ο Αβραμόπουλος ανέγειρε επι δημαρχίας του στην οδό Μηχαλακοπούλου, έχει μέγεθος αντίστρόφως ανάλογο της θυσίας τους. Το όνομα του Αβραμόπουλου έχει γραφεί σαφώς με μεγαλύτερη γράμματοσειρά από αυτά των Ηρώων τα οποία μόλις και μετά βίας διαβάζονται. Ο Μπεγλίτης στην βουλή χαρακτήρισε τους εικοσάχρονους πεσόντες Ηρωες, προδότες χουντικούς πραξικοπηματίες. Αντέδρασε άραγε κανείς στην βουλή σε αυτή την πασοκοαθλιότητα.

 16. Κώστας Τ avatar
  Κώστας Τ 15/08/2013 14:04:46

  Ευχαριστούμε Φαήλο,δεν φαντάζεσαι πόσο τους ζηλεύω...........Ουκ εα με καθεύδειν το του Μιλτιάδου τρόπαιον.........

 17. Ρηνα avatar
  Ρηνα 15/08/2013 14:11:24

  Οταν η γενια του Φαηλου αλλα και οι πιο μικρες γενιες γαλουχησουν τα παιδια τους με αυτα που μας περιεγραψε στο αρθρο, τοτε ειμαι βεβαιη οτι εχουμε ελπιδα για το μελλον ΟΛΟΙ, μικροι και μεγαλοι.....
  Χρονια Πολλα κι ευλογημενα στους Ελληνες και στη πατριδα.

 18. aris. aold avatar
  aris. aold 15/08/2013 14:21:47

  Τιμή και δόξα σε όσους αντιστάθηκαν.

  Μεγάλα τα ερωτήματα για την απραξία τοσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο ανάμεσα στον Αττίλα 1 και Αττίλα 2.

  Δυστυχώς οι αρχηγοί στρατού αεροπορίας και ναυτικού καθώς και ο επικεφαλής της γεεφ δεν παραπέμφθηκαν σε ανάκριση για να διαπιστωθούν οι λόγοι καθολικής στρατιωτικής παραίτησης που είχαμε στην Κύπρο.

 19. Ζήδρος avatar
  Ζήδρος 15/08/2013 15:25:28

  Με ρίγος διαβάζει κανείς τέτοιες ιστορίες. Τέτοιες μικρές ιστορίες μιας χούφτας ηρώων που πολέμησαν κάτω από αντίξοες συνθήκες, μέσα σε συνθήκες εσχάτης προδοσίας για να σώσουν ότι σώθηκε. Αν υπήρχαν πέντε τέτοια παλληκάρια να υπερασπιστούν την Αμμόχωστο, η Αμμόχωστος θα ήταν σήμερα ελεύθερη. Ήταν όλα προδωμένα. Θυμάμε τους πατεράδες μας να τρέχουν για να υπηρετήσουν, να πάνε στο μέτωπο και στους στρατώνες να ανοίγουν τα κασόνια που είχαν έλθει άπό την Ελλάδα κι΄αντι για όλα είχαν μέσα πέτρες. Μεγάλη προδοσία. Αν κάποιος επισκεφθεί και όσοι μπορούν θα πρέπει να το κάνουν, το μέρος όπου έγινε η απόβαση, το πέντε μίλι κοντά στην Κερύνια, θα αντιληφθεί το μέγεθος της προδοσίας. Δέκα παιδιά με πέτρες να ήταν εκεί οι Τούρκοι δεν θα έβγαιναν από την θάλασσα. Δίπλα από το πέντε μίλι υπήρχε το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, το εκκένωσαν δυο μέρες πριν οι Έλληνες αξιωματικοί. Άδειασαν όλα τα πολυβολεία στον Πενταδάκτυλο, οι Τούρκοι δεν θα μπορούσαν να κάνουν βήμα, αν τα πολυβολεία που έφτιαξε ο Μακάριος ήταν επανδρωμένα. Κάποιος φίλος ρώτησε πριν αν υπάρχουν τα ονόματα αυτών των ηρώων που πολέμησαν στην Λευκωσία σε οδόυς στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Θα ρωτούσα πρώτιστα αν υπάρχει το όνομα τους σε κάποια οδό στην Λευκωσία.

 20. Apatsi avatar
  Apatsi 15/08/2013 15:28:37

  Καταθέτω μια μικρή ιστορία που όσοι είμαστε παρόντες στη διήγησή της, δακρύσαμε. Ο Στργος (εα) Παπαδάκης, όταν υπηρετούσε στο ΓΕΕΦ 1994-96 (νομίζω, μετά τόσα χρόνια), δέχθηκε κάποια μέρα την επίσκεψη ενός Φινλανδού τουρίστα. Μετά την χειραψία και τα πέντα τυπικά λόγια, ο Στργός θέλησε να μάθει τον λόγο της επισκέψεώς του, για τον οποίο έκανε πολλές κρούσσεις μέχρι να γίνει αποδεκτή η συνάντηση. Με ολοφάνερες τύψεις ο Φινλανδός του παραδίδει έναν μπερέ, και του λέει¨
  Ήμουν με τους κυανόκρανους μετά τον Αττίλα Ι στην γραμμή ανακωχής, με αντικειμενικό σκοπό την τήρηση της εκεχειρίας και ειδικώτερα στο τμήμα της πλησίον του Αεροδρομίου της Λευκωσίας. Γνωρίζαμε ότι οι Τούρκοι επρόκειτο να επιχειρήσουν ξανά (Αττίλας ΙΙ) και μεταξύ μας παίζαμε στοιχήματα απανωτά για το πόσο μπορεί να αντέξει εκείνη η ομάδα των τριών καταδρομέων με ένα πολυβόλο που υπερασπιζόταν τον τομέα που επιχειρούσαμε. Όταν άρχισε η επίθεση όλα τα στοιχήματα ήταν της τάξης των 10 , 12, 15, 30, ...λεπτών. Η έκπληξή μας στην αρχή ήταν μαγάλη όταν από τους όλμους των Τούρκων σκοτώθηκαν από τα πρώτα λεπτά οι δύο καταδρομείς, και ο τρίτος αντί να φύγει έμεινε στη θέση του και έβαζε καταιγιστικά πυρά εναντίον των Τούρκων, Τα στοιχήματα πέφταν βροχή , είχαν έλθει και άλλοι κυανόκρανοι , οι αντικαταστάτες μας, και όμως κανείς μας δεν έφευγε να δούμε σε πόση ώρα θα σκοτωθεί και ο τελευταίος. Ο στρατιώτης άντεξε 1,5 μέρα , πολυβολούσε, γέμιζε, πυροβολούσε με ότι προλάβαινε, με ότι έπιανε στα χέρια και όσες φορές κι άν επιχείρησαν οι Τούρκοι αποχωρούσαν με φοβερές απώλειες. Από έναν στρατιώτη. Μέχρι που του τελείωσαν όλα τα πυρομαχικά, πλήν της τελευταίας σφαίρας με την οποία αυτοκτόνησε. Εγώ σαν ""σουβενίρ"" από αυτό που είδα, πήρα τον μπερέ του καταδρομέα σας. Τόσα χρόνια τον έχω και οι τύψεις μου δεν μ' αφήνουν ούτε στιγμή. Νομίζω ότι έπρεπε με κάποιον τρόπο να επανορθώσω, φέρνοντας πίσω τον μπερέ του, εκεί που πέθανε ,στους δικούς ανθρώπους. Και δεχθήτε τη συγνώμη μου.
  Αυτή είναι η ιστορία που ακούσαμε και γνωρίζω ότι ο υπ' όψιν Στγος έπραξε το καθήκον του, έψαξε βρήκε ποιός ήταν και την οικογένειά του. Αν διαβάζει το παρόν μπορεί να το επιβεβαιώσει και φυσικά να πεί το όνομα του παλικαριού που τίμησε νέες Θερμοπύλες.

 21. Στέργιος avatar
  Στέργιος 15/08/2013 16:19:12

  Τιμή στους ανδρείους που πολέμησαν για την πατρίδα και τον Ελληνισμό, αλλά το αποτέλεσμα μετράει. Η ελληνική πολιτική ελίτ, στρατιωτική ή πολιτική, κάνει ό,τι της πουν τα αφεντικά της. Αν αυτό δεν αλλάξει, η Κύπρος θα κείται πάντα μακράν.

 22. KB avatar
  KB 15/08/2013 17:28:40

  Συγχαρητήρια κ. Κρανιδιώτη. Μπορεί, τις περισσότερες φορές, να διαφωνώ στις αναλύσεις και εκτιμήσεις σας, ωστόσο ένα μεγάλο εύγε που δεν λησμονήσατε και αναδείξατε μερικούς ακόμα που "τάχθηκαν να φυλάττουν Θερμοπύλας".
  Και μια αντίρρηση ή καλύτερα ερώτηση προς τον κ. "IOKLOS ZARAS":
  Μα τι κοινό έχουν ο Μάτσης και ο Σολωμού (κλίνω ευλαβικά το γόνυ) με τον Γρίβα, ώστε να αναφέρονται στην ίδια γραμμή? Και μήπως αυτό αποτελεί βλασφημία προς τους αληθινούς ήρωες του χρυσοπράσινου φύλλου?

 23. stamoschios avatar
  stamoschios 15/08/2013 18:41:58

  Τιμή και δόξα στους ήρωες. Τιμή και δόξα στις ειδικές δυνάμεις. Γνωρίζετε όλοι βέβαια σε ποιά παράταξη ανήκαν οι λοκατζήδες επί επταετίας: στη δεξιά του Κυρίου.

 24. WY avatar
  WY 15/08/2013 18:57:29

  Όλα αυτά τά Ελληνόπουλα/Καταδρομείς,απλοί στρατιώτες κι αξιωματικοί,πού ηρωικά εφύλαξαν στήν Κύπρο Θερμοπύλες,ήταν/είναι τής ίδιας γενιάς μέ αυτούς,πού ώσαν άλλοι Εφιάλτες, τήν Έπρόδωσαν καί συνεχίζουν νά τήν Προδίδουν!!!
  Καί φυσικά αναφέρομαι στούς ## κίβδηλους καί δήθεν ήρωες, τής γενιάς τού Πολυτεχνείου##!!

  • ΧΖ avatar
   ΧΖ @ WY 15/08/2013 20:06:19

   Η διαφορά είναι ότι τα παλικάρια του Πολυτεχνείου τα οικονόμησαν εφόρου ζωής με θέσεις και εξουσία , ενώ οι πραγματικοί ήρωες της Κύπρου έμειναν άγνωστοι και ας είναι καλά ο Φαήλος που μας τους θυμίζει

 25. AΠΟΛΛΩΝ avatar
  AΠΟΛΛΩΝ 15/08/2013 20:11:04

  Αυτά τα ανδραγαθήματα της Κύπρου να διδάσκονται στα σχολεία και όχι οι συνωστισμοί της Ρεπούσαινας.

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ AΠΟΛΛΩΝ 15/08/2013 23:41:22

   Απολλωνα ειπες τη πιο σωστη κουβεντα!

  • WY avatar
   WY @ AΠΟΛΛΩΝ 16/08/2013 09:21:55

   Στά σχολεία τά παιδιά διδάσκονται, τήν άλλη Ιστορία!!!
   Αυτήν δλδ,τήν παραμορφωμένη,τήν πλαστογραφομένη,πού αναφέρει,τούς Προδότες ώς Ήρωες καί τούς Ήρωες ώς Προδότες!!!
   Τήν Ιστορία τών Εφιαλτών!
   Τήν Ιστορία τού ##μαυροσκούφη ήρωα!!!!!!!## τού ΕΛΑΣ, Γιάννη Οικονόμου καί τών υπολοίπων συντρόφων του,ΕΑΜοΣκοπιανών,ΕΑΜοΒούλγαρων,ΕΑΜο-Αλβανών!!!!!!!

   • Aggelos avatar
    Aggelos @ WY 17/08/2013 23:10:46

    Το ντοκυμαντερ επισης του Σκάϊ για το 1821, συμπαραγωγη του Σκάϊ και του ΕΛΙΑΜΕΠ ειναι αλλο ενα χαρακτηριστικο παραδειγμα της τασεως προς την κατευθυνση αυτη της πλαστογραφιας με την ανοχη του και την καθοδηγηση κρατους μιας και το ΕΛΙΑΜΕΠ ειναι ΜΚΟ του υπουργειου των εξωτερικων μας!!!

 26. WY avatar
  WY 15/08/2013 21:52:23

  «Μητρός τε και Πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιότερο εστίν η Πατρίς και σεμνότερο και αγιότερο»
  (Σωκράτης)

  «Η μεγαλοσύνη εις τα Έθνη δε μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με αίμα».
  (Παλαμάς).

  Quote
  ...................................................................
  Στον πόλεμο ο αριθμός των μαχητών και η αφθονία των υλικών και μέσων είναι κρίσιμοι παράγοντες της νίκης αλλά όχι οι κρισιμότεροι.
  Οι ηθικές δυνάμεις των μαχητών αποτελούν το σπουδαιότερο γνώρισμα της μαχητικής τους ικανότητας, διότι τελικά θα ηττηθεί εκείνος ο αντίπαλος, του οποίου θα καμφθεί το ηθικό.
  Ως ηθικές δυνάμεις ή ηθικό ορίζουμε το σύνολο των ψυχικών και πνευματικών ιδιοτήτων που καθιστούν τους στρατιωτικούς ηγέτες, τους άνδρες και γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων, ικανούς ν’ αντιμετωπίζουν τις σκληρές δοκιμασίες και αντιξοότητες στο θέατρο των επιχειρήσεων.
  Η πίστη στο δίκαιο του αγώνα, η αυτοπεποίθηση, η συναδελφικότητα, η αλληλεγγύη, η ανδρεία, η αισιοδοξία, η καρτερία στις στερήσεις και στην κακουχία της μάχης, η αυταπάρνηση, η σωφροσύνη, η ανιδιοτέλεια είναι κάποιες από τις ηθικές αξίες που θωρακίζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις μας.
  Ακρογωνιαίος λίθος του ηθικού του Στρατεύματος είναι η πειθαρχία.
  Είναι η αρετή της ψυχής του στρατιώτη να υποτάσσεται εκουσίως στους νόμους της Πατρίδας και στους ανωτέρους του.
  Η επιδίωξη κάθε στρατιωτικού ηγέτη είναι η ευσυνείδητη πειθαρχία των ανδρών του αφού αυτή χαρακτηρίζει άτομα που εμπνέονται από όραμα, ηθικές αρχές και υψηλό αίσθημα καθήκοντος.
  Όπως λέγει ο Πλούταρχος, οι Σπαρτιάτες «αιδείσθε τους άρχοντας έμαθον, ού φοβείσθε» και ο Μεγάλος Αλέξανδρος με τριάντα χιλιάδες αφοσιωμένους και πειθαρχημένους άνδρες, κατατρόπωσε εκατομμύρια ασύντακτου μισθοφορικού περσικού στρατού και κατέκτησε τον κόσμο.
  Μία άλλη αστείρευτη πηγή ηθικής δύναμης του στρατού μας είναι η θρησκεία μας. Ο άνθρωπος στις δύσκολες περιστάσεις της ζωής του αναζητά το στήριγμά του που δεν είναι άλλο από τον παντοδύναμο Δημιουργό του.
  Ο Θεός ευλογεί το δίκαιο και όταν ο μαχητής πιστεύει ότι ο αγώνας του είναι δίκαιος αισθάνεται ότι έχει την Παναγιά μαζί του.
  «Ο Θεός έβαλε την υπογραφή του για την ελευθερία της Ελλάδος και δεν την παίρνει πίσω», έλεγε ο Θ. Κολοκοτρώνης για να εμψυχώσει τους άνδρες του.
  Η φιλοπατρία που εκδηλώνεται με τη διαρκή και φλογερή αγάπη και αφοσίωση προς την Πατρίδα και τις παραδόσεις του Έθνους είναι μια άλλη ηθική δύναμη όχι μόνο των στρατευμένων παιδιών μας αλλά κάθε Έλληνα και Ελληνίδας.
  Η φιλοπατρία εκδηλώνεται εν καιρώ ειρήνης με την πρόθυμη και συνειδητή υποταγή στους νόμους, με την εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας προς το κοινωνικό σύνολο και με το σεβασμό στην ιστορία μας και τις εθνικές παραδόσεις.
  Δεν μπορεί ν’ αγαπάει την Πατρίδα του αυτός που αδιαφορεί για την κοινωνική της συνοχή, που είναι προϋπόθεση της ομοψυχίας.
  Σίγουρα δεν αγαπούν την Πατρίδα οι άπληστοι φοροφυγάδες ούτε οι ανιστόρητοι μεγαλοσχήμονες που ως διαχειριστές της περιουσίας της, σπαταλούν ανεύθυνα το δημόσιο πλούτο και φέρνουν τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και της ανυποληψίας.
  Εν καιρώ πολέμου η φιλοπατρία εκδηλώνεται με τη θυσία παντός αγαθού ακόμη και της ζωής όταν το απαιτούν η σωτηρία, η αξιοπρέπεια, η δόξα και το μεγαλείο της Πατρίδας.
  Η πολυκύμαντος και μακρόχρονη ιστορία μας είναι γεμάτη από παραδείγματα απαράμιλλης φιλοπατρίας, η δε ελληνική γραμματολογία βρίθει τέτοιων μηνυμάτων «Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί Πάτρης» λέγει ο Όμηρος. «Μητρός τε και Πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιότερο εστίν η Πατρίς και σεμνότερο και αγιότερο» μας διδάσκει με τη ζωή και το λόγο του ο Σωκράτης.Μέγιστη εκδήλωση έμπρακτης φιλοπατρίας αποτελεί η μεγάλη προσφορά των εθνικών ευεργετών μας που διέθεσαν τις περιουσίες τους για την κατασκευή κοινωφελών έργων χάριν της Πατρίδος.Στις δύσκολες ώρες της ιστορίας μας εμείς οι ολιγάριθμοι Έλληνες επιδείξαμε απαράμιλλες αρετές. Οι εναντίον των Περσών πόλεμοι των προγόνων μας, η επανάσταση του έθνους μας κατά της κραταιάς Οθωμανικής αυτοκρατορίας το 1821, η εποποιία των Ενόπλων μας Δυνάμεων εναντίον των Ιταλογερμανών το 1940/41, είναι μερικά εξαιρετικά ιστορικά γεγονότα του μεγαλείου της ελληνικής ψυχής.
  Δικαίως λοιπόν ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς είπε :
  «Η μεγαλοσύνη εις τα Έθνη δε μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με αίμα».
  Αξίζει να υπογραμμίσουμε την ιστορικά αποδεδειγμένη αλήθεια ότι αν οι ηθικές δυνάμεις ενός λαού εξουδετερωθούν τότε και η ισχύς αυτού του λαού μηδενίζεται και νομοτελειακά ακολουθεί η κατάρρευσή του.Είναι ανάγκη σήμερα εμείς οι Έλληνες, ν’ αναδείξουμε και να εξωτερικεύσουμε τις αρετές της φιλοπατρίας, της αλληλεγγύης, και της ανιδιοτέλειας, όχι στον πόλεμο αλλά στα ειρηνικά μας έργα. Πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε ότι μόνο αν έχουμε αρραγές κοινωνικό μέτωπο και ισχυρή οικονομία θα είμαστε υπολογίσιμοι και σεβαστοί σε φίλους και εχθρούς.
  Οι Ένοπλες Δυνάμεις, σαρξ εκ της σαρκός του ελληνικού λαού, είναι ένας χώρος σεβασμού των πανάρχαιων και άφθαρτων στο χρόνο αξιών μας, και μία μεγάλη δεξαμενή ανθρώπινου δυναμικού με γνώσεις, εμπειρίες, εργατικότητα και πειθαρχία.Ας αναδείξουμε λοιπόν σε πείσμα της εποχής μας που οι ηθικές αξίες διέρχονται σοβαρή κρίση, την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων ως ημέρα προβολής των αρχών που πρέπει να μας εμπνέουν και μας συνεγείρουν στις διαχρονικές ακατάλυτες αξίες που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας.

  Ο Ιωάννης Καπέλιος είναι Αντιστράτηγος ε.α., Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

  Unquote


  Αυτή είναι ή Πραγματική Ελλάδα κι αυτοί είναι τά Γνήσια Παιδιά Της!!!

  Τιμή καί Δόξα στούς Νεκρούς Καταδρομείς τής Κύπρου!!!!

 27. Νικήτας avatar
  Νικήτας 15/08/2013 22:23:36

  Τα πράσινα τα μπερέ στην καρδιά μας όπως και η Ελλάδα!
  'Οχι άλλους Αττίλες, ΟΛΟΙ τους στην θάλασσα την επομένη!

  Τέλος, οι Καταδρομές είναι αξία.

  Ψηλά τα πράσινα μπερέ!

  • Aggelos avatar
   Aggelos @ Νικήτας 17/08/2013 23:05:09

   Ψηλά...

 28. george avatar
  george 16/08/2013 08:03:44

  http://www.noiazomai.net/mpikakis.html

 29. Kimon avatar
  Kimon 16/08/2013 09:19:58

  Γέμισε η Ελλάδσα δρόμους με ονομασίες των λαμογιών της γενιάς του Πολυτεχνείου. Ούτε ένας δρόμος με τα ονόματα των πραγματικών Ηρώων. Φταίμε όλοι που παραδόσαμε τα ιερά και τα όσια στα σκυλιά. Η κατάντια μας δεν είναι το αποτέλεσμα τυχής.

 30. ΤΣΙΛΙΑΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ avatar
  ΤΣΙΛΙΑΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 16/08/2013 12:18:24

  Τί σχόλιο να προσθέσω κι εγώ ο ανάξιος... θα περιττεύει. Η Τιμή και η Δόξα για τέτοια παληκάρια είναι παντοτινά δική τους, ακόμη κι αν αναγνωρίζονται από μια χούφτα μόλις ανθρώπων ενώ δεν αναγνωρίζονται από κανένα Ελλαδικό (και δυστυχώς όχι Ελληνικό) κράτος. Κείνο όμως που μου προξενεί θαυμασμό και αλγεινή εντύπωση συνάμα, είναι πως παρ'ολο που απέχουμε μια γεννιά και κάτι απ΄τα χρόνια των Ελλήνων μαχητών του '74, εκείνοι αποδείχτηκαν το ίδιο ηρωϊκοί, ενθουσιώδεις και γεναίοι με τους μαχητές του έπους του '40. Ίσως ορισμένοι και να τους ξεπέρασαν δεδομένου ότι οι μαχητές του '74, ήταν πιο μόνοι από τους πρώτους πολεμώντας 1000 και πλέον χλμ. μακριά από κάθε βοήθεια... ή και προθέσεως βοηθείας το χειρότερο. Ενώ σήμερα, στην εκφυλισμένη κοινωνία μας το πνεύμα αυτό δείχνει τόσο ξένο, μια γεννιά και κάτι μετά, πως αλλοτριωθήκαμε έτσι... Πρόξενεί αλγεινή εντύπωση λοιπόν ότι άνθρωποι ζώντες αναμεσά μας 57-60 ετών σήμερα πολεμιστές του '74, ή ακόμη και εναπομείναντες παππούδες του έπους του '40, ψυχικώς είναι πολύ πιο κοντά στους έλληνες μαχητές του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου ή και του Λεωνίδα των Θερμοπυλών, πάρα στους σύγχρονους συμπατριώτες τους- Τέτοια ασυνέχεια!!! Πώς θα καλύψουμε αυτό το χάσμα;

 31. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 16/08/2013 14:13:01

  Δίκιο εχεις αλλά εδώ πάμε να καταργησουμε γράμματα για να μην δυσκολεύονται οι μεταναστες ...σε λίγο δεν θα υπάρχει ''ω'' και ''υ'' και ''η''.

 32. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 16/08/2013 14:14:59

  Και η ιστορία του Ιτσιου στα Πορόια που ειχατε γραψει ηταν εκπληκτική.Και εκείνα τα πολυβολεία της γραμμης Μεταξά εχουν ενδοξη ιστορια και αίμα αδερφών μας

 33. LEWNIDAS avatar
  LEWNIDAS 16/08/2013 15:47:03

  αυτα τα ΠΑΟ υπηρετουν ακομα.....
  Αυτα τα παιδια εσωσαν την τιμη μας και κυριως της πουλημενης ηγεσιας τους.
  Ειναι παραδειγμα για εμας "την χαζοχαρουμενη γεννια" (οπως μας αποκαλει ο ψηλος με το μουστακι).

 34. Kapoios avatar
  Kapoios 17/08/2013 06:19:46

  Όταν διαβάζεις για καταδρομείς σε ρόλο πεζικού, καταδρομείς εναντίον τεθωρακισμένων, καταδρομείς να υπερασπίζονται αεροδρόμια, για στρατιώτες εγκλωβισμένους σε στρατόπεδα, κατεστραμμένες αποθήκες υλικού, ακάλυπτα ΠΑΟ εναντίον τεθωρακισμένων, την εχθρική αεροπορία να αλωνίζει, νυχτερινές καταδρομικές επιχειρήσεις αυτοκτονίας λες και μερικοί καταδρομείς θα έκαναν τη διαφορά, την Εθνική Φρουρά ανύπαρκτη και ένα ολοκληρωτικό μπάχαλο, κάτι δεν πάει καλά. Κάτι δεν στέκει. Μήπως κερδίσαμε και τον πόλεμο;. Μάλλον δουλευόμαστε όλοι μαζί.
  Τώρα το τι έκανε ο πολυβολητής στο τάδε ύψωμα, αφημένος στο έλεος του θεού, δεν ξέρω και δεν μπορώ να κρίνω. Λέγεται απόγνωση, ηρωισμός, αυτοκτονία, ηλιθιότητα να σε λιώνουν τα τάνκς ξεβράκωτο;.

  • ΓΙΩΡΓΟΣ avatar
   ΓΙΩΡΓΟΣ @ Kapoios 19/08/2013 16:52:57

   ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΟΥ"....Λέγεται απόγνωση, ηρωισμός, αυτοκτονία, ηλιθιότητα να σε λιώνουν τα τάνκς ξεβράκωτο;" ΑΠΑΝΤΑ Ο ΚΑΝΑΡΗΣ ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΡΩΤΗΣΑΝ ΠΩΣ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΙΝΑΞΕΩΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΝΑΥΑΡΧΙΔΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΑΠΛΑ "Να, ξύπνησα εκείνο το πρωί και είπα: Απόψε Κωσταντή θα πεθάνεις για την Ελλάδα." ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΟΞΑΣΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΕ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΘΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΟ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΔΟΓΜΑ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑΣ. ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΗΛΙΘΙΟΙ, ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΥΤΕ ΕΙΧΑΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΕ Η ΓΚΟΜΕΝΙΤΣΑ ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ "ΤΟΙΣ ΚΕΙΝΩΝ ΡΗΜΑΣΙ ΠΕΙΘΟΜΕΝΟΙ"

 35. Ν.Κ. avatar
  Ν.Κ. 17/08/2013 14:10:51

  ” Επιστροφή Αμμοχώστου, προπομπός δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού; “

  http://vimasaronikou.wordpress.com/2013/08/17/%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%ae-%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%bf%cf%87%cf%8e%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%bc%cf%80%cf%8c%cf%82-%ce%b4%ce%af%ce%ba%ce%b1/

 36. καλησπέρης avatar
  καλησπέρης 17/08/2013 14:53:48

  Ο Ήρωας Μανώλης Μπικάκης ήταν γέννημα θρέμμα ενός μικρού χωριού εις τούς
  πρόποδες των Λευκών Ορέων Χανίων , - Ασί Γωνιά πατρίδα πολλών αγωνιστών τού γένους -, ένα είναι σίγουρο ο Μανώλης τίμησε το τόπο του και τα άρματα πού του εμπιστεύθηκε η πολιτεία .

 37. ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΝΩΣΣΟΥ avatar
  ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΝΩΣΣΟΥ 17/08/2013 20:21:26

  Αγαπητέ ( ; ) Φαήλο ,
  εκάμαμεν ότι ήτο δυνατόν δια να καταφέρουν οι νεοέλληνες να ξεχάσουν την σύγχρονην ( διότι την παλαιάν από 1821 και πίσω το καταφέραμε δια της κ. Ρεπούση ) ιστορίαν των .
  Κάτι τα τούρκικα σήριαλς , κάτι τα γκρίκλις , κάτι ο φίλτατος κ. Μπουτάρης και το πατρικόν του προσφιλούς μας Κεμάλ προσπαθούμε δια τον αφελληνισμόν των σύγχρονων νεαρών υπηκόων αυτής της χώρας που εσείς αποκαλείται Ελλάς και έρχεστε εσείς με τέτοιου είδους άρθρα και μας χαλάτε την σούπα .
  Σας καταγγέλουμε λοιπόν για αναμόχλευσιν των παθών και προσπάθεια να μας βάλετε να τσακωθούμε με τους γείτονες μας , φίλους και συμμάχους Τούρκους .
  Δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι ακόμα και αν χρειαστεί να προσφύγουμε στον ΟΗΕ .
  Με ελάχιστη εκτίμηση .
  Οι σύγχρονοι Γενίτσαροι ( πολιτικοί , δημοσιογράφοι κλπ κλπ )

 38. ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΝΩΣΣΟΥ avatar
  ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΝΩΣΣΟΥ 17/08/2013 20:23:55

  Κατά τα άλλα με σεβασμό αποτίω φόρο τιμής σε αυτούς που κρατήσαν , κρατούν και θα κρατούν Θερμοπύλες .
  Ευχαριστώ ...

 39. NEK 7 XANIA avatar
  NEK 7 XANIA 17/08/2013 23:50:20

  Πραγματικά εντυπωσιάζει το γεγονός ότι στην συμπλήρωση 39 ετών από την εθνική καταστροφή του ΑΤΤΙΛΑ ΙΙ, δεν υπήρξε ούτε μία εκδήλωση, ούτε ένας λόγος από τα "συστημικά" της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης για τους ήρωες που χάθηκαν για να υπερασπιστούν πάτρια εδάφη στην "μακρινή" - κατά Κωνσταντίνο Καραμανλή - Κύπρο.
  Για τους πολιτικούς μας ταγούς δεν υπήρξε ούτε Μανώλης Μπικάκης, ούτε Σωτήρης Σταυριανάκος, ούτε Κέντρας, ούτε Παπαλάμπρου, ούτε Κουτρούλης, ούτε Βάσιος, ούτε κανένας από τους εκατοντάδες που έδωσαν στις μάχες το αίμα τους, πιστοί στους όρκους τους.
  Το γεγονός ότι μόνο ο Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή τίμησε τον εθνομάρτυρα Λοχαγό Σωτήρη Σταυριανάκο στο Σκουτάρι Λακωνίας, την γενέτειρά του σήμερα (στην τελετή παρευρέθησαν και οι δυο κόρες του λογαγού Σταυριανάκου), καθώς και τους πεσόντες Έλληνες αξιωματικούς και οπλίτες σε διάφορα μέρη της Ελλάδος αποτελεί - δυστυχώς - παραφωνία σε μία χορωδία σιωπής του λοιπού πολιτικού κόσμου. Η μόνη χώρα στον πλανήτη που το πολιτικό της σύστημα δεν τιμά τους πεσόντες υπερ πίστεως και πατρίδος. Σκοτώνοντάς τους για δεύτερη φορά...
  Ο οποίος πολιτικός κόσμος μπορεί να διακατέχεται και από αισθήματα ενοχής αφού αυτός έχασε πάνω από το 30% της Κύπρου στον ΑΤΤΙΛΑ ΙΙ.
  Αλλά να μην απορούν, ειδικά στη ΝΔ, με τα δημοσκοπικά ποσοστά που καταγράφει ο Λαϊκός Σύνδεσμος όταν δεν πράττουν το αυτονόητο...

 40. καλησπέρης avatar
  καλησπέρης 18/08/2013 12:15:24

  Παρόλο που γνωρίζει ότι είναι μόνος, δεν λιποψυχεί αλλά μένει στη θέση του, ακολουθώντας τις εντολές που είχε. Μία ανεπανάληπτη και ανορθόδοξη αναμέτρηση ανάμεσα στον ΑΝΘΡΩΠΟ και στις μηχανές.
  Τοποθετεί το βλήμα, φέρνει το ΠΑΟ στον ωμό του και το μάτι του στην διόπτρα. Έρχονται 6 άρματα Μ-48-Α2 και πίσω τους ένα Τουρκικό Τάγμα Πεζικού!
  Στα 300 μέτρα εγκλωβίζει το 1ο άρμα και στα 270 μέτρα το κάνει παλιοσίδερα, αναγκάζοντας τα δυο άτομα του πληρώματος να το εγκαταλείψουν!
  Αλλάζει θέση, εγκλωβίζει το 2ο άρμα και το τυλίγει στις φλόγες χωρίς να γλιτώσει κανείς!
  Στα 200 μέτρα καταστρέφει και το 3ο άρμα, ενώ οι Τούρκοι τον ψάχνουν σαν τρελοί, αλλάζει θέση και καταστρέφει και το 4ο μην αφήνοντας κανένα ζωντανό!!!

  Τα δυο εναπομείναντα άρματα φοβούνται και κρύβονται, όμως το 5ο κάνει το λάθος και εμφανίζεται δίνοντας την ευκαιρία στο Μπικάκη να το στείλει από εκεί που ήρθε!
  Το 6ο και τελευταίο οπισθοχωρεί ελπίζοντας ότι θα γλιτώσει 700 μέτρα μακριά από τον Μπικάκη, αυτός όμως το καταστρέφει και αυτό! Τα πληρώματά τους, που μέρες πριν έκαιγαν άμαχους, γυναίκες, ιερείς και παιδιά, κάηκαν σε λίγα λεπτά από τον μοναχικό Κρητικό εκδικητή! Θαρρείς κι ήταν ένα μακάβριο παιγνίδι θανάτου, που από Θεία θέληση έπρεπε να το κερδίσει ο Άνθρωπος…

  Εισβολείς στην Κύπρο με αμερικανικό οπλισμό... Οι Τούρκοι πεζικάριοι βλέποντας το θάνατο μπροστά τους τρέχουν να καλυφθούν στη σχολή Γρηγορίου. Τα δυο εναπομείναντα βλήματα του Μπικάκη ρίχνονται στο ισόγειο και στον δεύτερο όροφο του κτιρίου! Ποσά πτώματα μέτρησαν οι Τούρκοι στο κτίριο δεν μαθεύτηκε ποτέ…

  Παρέμεινε τέσσερις μέρες χωρίς τροφή, πολεμώντας με ένα πολυβόλο, που βρήκε πεταμένο στον διπλανό λόφο και έχοντας δίπλα του τη φωτογραφία της Ελένης που τον περίμενε στη Κρήτη!.

  Ο Καταδρομέας Μπικάκης (όπως και κανένας άλλος Αξιωματικός ή οπλίτης από όσους έλαβαν μέρος στην άνιση τούτη Μάχη) δεν έλαβε ποτέ κάποια ηθική αμοιβή ή έπαινο! Η πρόταση του Διοικητού του, για άμεση απονομή του Χρυσούν Αριστείου Ανδρείας, έμεινε για πάντα στα συρτάρια των "ΗΓΕΤΩΝ".
  Από ένοχη σιωπή; Από ντροπή; Από προκατάληψη; Κανένας ποτέ δεν έμαθε…

 41. Christos avatar
  Christos 01/02/2015 19:13:11

  ειμαι πρώην ελδυκαριος και θα εκτιμούσα αν γράφατε και ένα άρθρο για την μάχη στο κιονελι που ενώ τους το περνάμε και τους νικαγαμε τους γύριζαν πίσω τους ελδυκαριους εώς ότου τους φάγανε με ναπαλμ. Ευχαριστώ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.