#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/11/2011 08:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ύψιστοι εθνικοί κίνδυνοι από τον αφελληνισμό του χρέουςΚατά πολλούς ο διάβολος της νέας δανειακής σύμβασης, που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση συνεργασίας, βρίσκεται στον επικείμενο «νομικό αφελληνισμό» του ελληνικού χρέους και στην αναγκαστική υπαγωγή του στο αγγλικό δίκαιο.

Αυτό ήταν υποτίθεται το «δωράκι» της Ανγκελα Μέρκελ προς τους τραπεζίτες για να τους πείσει να δεχτούν «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50%, σύμφωνα τουλάχιστον με ρεπορτάζ του γερμανικού δικτύου ARD και της «Wall Street Journal» (με ημερομηνίες 27/10 και 4/11 αντίστοιχα).

Θεωρητικά, στο -επαχθές για τον πιστωτή- αγγλικό δίκαιο θα υπαχθούν τα 130 δισ. ευρώ του δανείου που θα λάβει η Ελλάδα από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Αν σε αυτά προστεθούν τα περίπου 220 δισ. ευρώ ομολογιακού χρέους που κατέχουν οι τράπεζες (τα μισά ελληνικές και κυπριακές) τότε είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση κινδυνεύει να χάσει μέσα από τα χέρια της ένα υπερόπλο για την αναδιάρθρωση του PSI. Η εθελοντική συμμετοχή ελληνοκυπριακών και άλλων ιδρυμάτων σε σχήμα ομολογιακής αναδιάρθρωσης, που θα διέπεται από το ελληνικό δίκαιο, θα έδινε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να μειώσει το χρέος της κατά 100 δισ. ευρώ ή και περισσότερο. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, με άρθρα σε εξειδικευμένους ιστότοπους.

Σε περίπτωση αλλαγής του νομικού καθεστώτος του χρέους, η Ελλάδα θα απολέσει τη δυνατότητα διαχείρισής του. Επομένως, στο (απευκταίο) ενδεχόμενο πτώχευσης και επιστροφής στο εθνικό νόμισμα, θα υποχρεωθεί να το εξοφλήσει σε ευρώ, πιθανότατα με μια καταστροφική ισοτιμία δραχμής/ευρώ της τάξης του 700/1. Κάτι τέτοιο φυσικά θα ισοδυναμούσε με οριστική απώλεια δημοσιονομικού ελέγχου και εθνικής κυριαρχίας.

Προφανώς αυτό είχε υπόψη του ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Ρέσλερ, θέτοντας χθες μέσω της «Bild» τελεσίγραφο στους Ελληνες «ή να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις ή να φύγουν από την ευρωζώνη». Το ίδιο και ο πιο «διπλωμάτης» Γιόζεφ Ακερμαν της Deutsche Bank, που τάχθηκε υπέρ ενός σχεδίου Μάρσαλ για τη «σωτηρία της Ελλάδας» μέσω του (επωφελέστατου για τη Γερμανία) «κουρέματος» 50%.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο αγγλικό δίκαιο υπαγόταν και η πρώτη δανειακή σύμβαση του αρχικού Μνημονίου, η οποία υπογράφηκε κατ’ εξουσιοδότηση από τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά δεν κυρώθηκε ποτέ στη Βουλή.

Σημαντική μερίδα του νομικού κόσμου εξήγησε τους ύψιστους εθνικούς κινδύνους της απαράδεκτης παραχώρησης, με το επιχείρημα ότι το αγγλοσαξονικό δίκαιο τυχαίνει «ιδιαίτερα σκληρό για τον οφειλέτη και υπερασπίζεται κυρίως τα συμφέροντα του δανειστή. Αντίθετα, στο ελληνικό Αστικό Δίκαιο ισχύει η αρχή της εύνοιας προς τον οφειλέτη» (Ν. Μαριάς). Επιπλέον, το αγγλικό δίκαιο διαμορφώθηκε ιστορικά από κεφαλαιούχους, εφοπλιστές και τραπεζίτες, με συνέπεια να είναι ιδιαίτερα ελαστικό σε σχέση με το λεγόμενο «ηπειρωτικό δίκαιο» (της υπόλοιπης Ευρώπης) απέναντι στην προστασία της κυριαρχικής ασυλίας των κρατών προς τους δανειστές τους.

Ο συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος επισήμανε πως η υπαγωγή της πρώτης δανειακής σύμβασης στο αγγλικό δίκαιο, σε συνδυασμό με τη ρητή παραίτηση της Ελλάδας από την κυριαρχική ασυλία επί της δημόσιας περιουσίας, μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε κατάσχεση του κτιρίου της Βουλής ή παραγγελίας πολεμικών αεροπλάνων από τρίτους (π.χ. την Τουρκία) στους οποίους θα έχει εκχωρηθεί το δικαίωμα από το δανειστή.

 

Χώρες τρίτου κόσμου

Γεύση του τι σημαίνει αγγλικό δίκαιο στις διεθνείς δανειακές διαφορές έχουν πάρει αρκετές χώρες του Τρίτου Κόσμου, όπως π.χ. η Ζάμπια. Το 1979 δανείστηκε 15 εκατ. δολάρια από τη Ρουμανία του Τσαουσέσκου για την αγορά γεωργικών μηχανημάτων και φορτηγών (πολλά από τα οποία παρέλαβε σε κακή κατάσταση). Λίγα χρόνια αργότερα η Ζάμπια κατέρρευσε και κατέφυγε στις «ατσάλινες φτερούγες» του ΔΝΤ. Ετσι το χρέος της προς την (επίσης διαλυμένη, τότε) Ρουμανία αγοράστηκε από ένα κερδοσκοπικό κεφάλαιο-γύπα (vulture fund) το Donegal, έναντι μόλις 3,3 εκατ. δολαρίων. Το 1999 η επενδυτική εταιρία ενήγαγε τη Ζάμπια στα αγγλικά δικαστήρια, ζητώντας της να πληρώσει συνολικά… 55 εκατ. δολάρια μαζί με τους τόκους. Τελικά, ο Βρετανός δικαστής έκανε τη χάρη στην αφρικανική χώρα να της επιδικάσει μόλις… 15,5 εκατ. δολάρια, τα οποία όμως είχε απόλυτη ανάγκη για τους γιατρούς, τα σχολεία και τα νοσοκομεία της. Ο λόγος για μια χώρα όπου 8 στους 10 κατοίκους ζουν με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα.

Αν έχει κάποια αξία για τη δική μας περίπτωση, η Ζάμπια επικαλέστηκε στο δικαστήριο ακυρότητα της απόκτησης του χρέους της από την Donegal, με το επιχείρημα ότι η τελευταία δωροδόκησε Ρουμάνους αξιωματούχους.

Η λεηλασία φτωχών χωρών, με εργαλείο το χρέος, βρίσκεται εδώ και χρόνια στο στόχαστρο της βρετανικής οργάνωσης Jubilee Debt Campaign, που διαθέτει παραρτήματα στις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο της καμπάνιας της για τη διαγραφή «απεχθών χρεών» (odious debts) η οργάνωση έχει καταγγείλει τη δράση 54 κεφαλαίων-γύπες ορμώμενων από φορολογικούς παραδείσους. Αγοράζουν φτηνά τα χρέη των υπερχρεωμένων χωρών και στη συνέχεια διεκδικούν ολόκληρο το ποσό (με τους τόκους…) στα αγγλικά ή αμερικανικά δικαστήρια, που εφαρμόζουν παρεμφερές Δίκαιο. Η Jubilee Debt Campaign εκτιμά ότι έχουν εγερθεί αγωγές κατά τουλάχιστον 12 «ρακένδυτων» χωρών, οι κάτοικοι και ο πλούτος των οποίων έχουν γίνει έρμαιο στα όρνεα της επιθετικής κερδοσκοπίας. Η οργάνωση περηφανεύεται ότι χάρη στον αγώνα της, τα δύο τελευταία χρόνια, τέθηκαν κάποιοι νομοθετικοί περιορισμοί στη δράση κεφαλαίων-γύπες, τουλάχιστον σε βρετανικό έδαφος.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 08/11/2011 09:00:34

  Η υπαγωγή στο αγγλικό δίκαιο είναι αντίθετη στις ευρωπαϊκές συνθήκες διότι συμβσλλομενο μέρος δεν είναι η Αγγλία. Αν απαιτήσουμε για τα ψιλά γράμματα (όπως το εφαρμοστέο δίκαιο) της δανειακής σύμβασης και της συμφωνίας ανταλλαγής ομολόγων να γνωμοδοτήσει το Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όπως έχουμε κάθε δικαίωμα αφού ο ένας συμβαλλομενος εμείς είμαστε κράτος μέλος της ΕΕ και στον έτερο συμβαλλομενο την τρόικα συμμετέχει η ΕΕ, τότε δεν θα έχουμε τον κίνδυνο επιβολής αποικιοκρατικών όρων σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων

 2. Y. avatar
  Y. 08/11/2011 09:11:12

  Ελπίζω να μη λειτουργήσει μ’ αυτό το τρόπο η ΕΚΤ, που αγόρασε ελλ. ομόλογα στη δευτερογεννή με 20/30/40 % ντισκάουντ, και τα πληρωθεί στη λήξη τους στο άρτιο
  ..αν κάποιος ξέρει αν στο κούρεμα συμπεριλαμβάνονται και αυτά που έχει στο χαρτοφυλάκειό της, η ΕΚΤ, και πόσα είναι

  • Απαισιόδοξος avatar
   Απαισιόδοξος @ Y. 08/11/2011 10:52:34

   Τα ομόλογα της ΕΚΤ εξαιρούνται του κουρέματος, με βάση τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Ακολουθούν και αυτοί την κερδοσκοπική λογική των "εμπορικών" τραπεζών. Κατά τα άλλα, η ΕΚΤ θέλει να "βοηθήσει" την ελληνική οικονομία...

 3. Greek Voter avatar
  Greek Voter 08/11/2011 09:38:00

  Πρέπει να αρχίσει να τα λέει και ο Σαμαράς αυτά.
  Νομίζω πως έφτασε πλέον η ώρα.
  Να βγει και να τα πει σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Σύνταγμα.
  Λέτε να συνεχίσουν κάποιοι πολίτες να εμμένουν στο αίτημά τους για συγκυβέρνηση ή ;
  Μοναδική λύση οι εκλογές σε 40 μέρες.

  • Greek Voter avatar
   Greek Voter @ Greek Voter 08/11/2011 09:43:09

   ή ;

  • ΕΥΑ avatar
   ΕΥΑ @ Greek Voter 08/11/2011 09:48:48

   Είναι απίστευτο το παιχνίδι των ΜΜΕ..Είναι επίσης γλοιώδης η ''συναινετική'' στάση καλοθελητών της Συγγρού τέτοιες ώρες..

  • Greek Voter avatar
   Greek Voter @ Greek Voter 08/11/2011 10:05:57

   ή εθνική συνεννόηση.

   (Ζητώ συγγνώμη, αλλά ίσως λόγω τεχνικού προβλήματος δεν εμφανίζονταν στις προηγούμενες αναρτήσεις μου οι ως άνω λέξεις, τις οποίες έθετα εντός εισαγωγικών.)

   • Απαισιόδοξος avatar
    Απαισιόδοξος @ Greek Voter 08/11/2011 10:53:55

    Ανοιχτή συγκέντωση στο Σύνταγμα με τον ίδιο το Σαμαρά κυβερνητικό εταίρο;

 4. Greek Voter avatar
  Greek Voter 08/11/2011 09:44:32

  Διόρθωση: .....ή

 5. letta avatar
  letta 08/11/2011 09:49:53

  ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΡΑ!!!!!!!! ΣΑΜΑΡΑ ΜΗΝ ΔΙΑΝΝΟΗΘΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΜΠΛΕΞΕΙΣ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ. Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΣΕ ΕΞΕΛΕΞΕ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΤΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΑΠΛΟΚΗ. ΒΓΕΣ ΚΑΙ ΕΞΗΓΗΣΕ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΜΑΣ "ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΙΑΣ ΩΡΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΗ ΠΑΡΑ ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΛΑΒΙΑ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΗ"

 6. letta avatar
  letta 08/11/2011 09:55:07

  ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΟΤΙΟΙ ΛΑΟΙ ΝΑ ΕΝΩΘΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ. ΜΠΟΫΚΟΤΑΖ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥΣ. ΤΕΡΜΑ ΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑ. ΟΙ ΕΚΒΙΑΣΤΕΣ ΜΕ ΕΚΒΙΑΣΜΟ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. ΑΝΤΩΝΗ ΕΑΝ ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ ΕΣΥ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ , ΑΣΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΥΤΟΣ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΚΛΟΓΕΣ. ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΟΥ ΕΥΚΑΙΡΙΑ.

 7. drider avatar
  drider 08/11/2011 10:10:09

  Μια παρατήρηση μόνο: την ισοτιμία της δραχμής με το ευρώ θα την καθόριζε το κράτος και όχι οποιοσδήποτε άλλος. Η υποτίμηση βέβαια θα ήταν δεδομένη γιατί το κράτος θα αναγκαζόταν να "τυπώσει" πληθωριστικό χρήμα για να καλύψει τις υποχρεώσεις του. Η δυσκολία καταρχήν θα έγκειται στην διαχείριση στο εσωτερικό της χώρας της νέας πραγματικότητας.

  Η διαπραγμάτευση του χρέους είναι ένα κεφάλαιο από μόνο του, αλλά να ξέρετε ότι ακόμα και για την Αργεντινή δέκα χρόνια μετά εκκρεμούν στα δικαστήρια προσφυγές δανειστών που δεν δέχθηκαν το "κούρεμα".

  Επιθετική αναδιαπραγμάτευση του χρέους θα περιλάμβανε και το κομμάτι των διακρατικών δανείων. Καθόλου εύκολη υπόθεση, κυρίως λόγω των πιθανών διακρατικών αντιποίνων, αλλά όχι και μη αντιμετωπίσιμη...

  • Y. avatar
   Y. @ drider 08/11/2011 12:11:02

   Όλες οι ανταλλαγές Ε/Δρχ, θα γίνονται στη μάυρη.

  • drider avatar
   drider @ drider 08/11/2011 12:43:10

   Για ρίξε μια ματιά στο Teotwayki για να πάρεις μια ιδέα του τι θα μπορούσε να απαιτηθεί από μια κυβέρνηση, εφόσον αποφάσιζε να επιστρέφαμε σε δραχμή...

   h**p://techiechan.com/?p=273

   Πρακτικά θα είναι αδύνατον να αποφευχθεί η παράλληλα κυκλοφορία δραχμής - ευρώ και για άλλους λόγους, όπως π.χ. τουριστικές επιχειρήσεις που θα προτιμούν να πληρώνονται με συνάλλαγμα...

 8. ΣΠΥΡΟΣ avatar
  ΣΠΥΡΟΣ 08/11/2011 10:34:11

  Καταλαβαίνουν τώρα κάποιοι γιατί το δοσολογικό και προδοτικό ΠΑΣΟΚ ΆΛΛΑΞΕ ΤΕΛΕΥΤΑΊΑ στιγμή τους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων;

 9. ΣΠΥΡΟΣ avatar
  ΣΠΥΡΟΣ 08/11/2011 10:37:35

  ΜΟΝΑΔΙΚΉ ΛΎΣΗ Η ΑΝΑΔΙΆΡΘΡΩΣΗ ΧΡΈΟΥΣ ΈΣΤΩ ΚΑΙ ΤΏΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΚΟΎΣ ΜΑΣ ΌΡΟΥΣ ΜΕ ΣΤΆΣΗ ΠΛΗΡΩΜΏΝ._

 10. TARAMAS avatar
  TARAMAS 09/11/2011 02:37:14

  Το άρθρο είναι αστείο όπως και τόσοι μύθοι που κυκλοφορούν ευρέως στο διαδίκτυο, βρίθει από ημιτελείς γνώσεις και ανακρίβειες. Δεν είναι έτσι τα πράγματα, χρέος που διέπεται από το Ελληνικό Δίκαιο μπορεί να τροποποιηθεί μονομερώς από την Ελληνική Βουλή (κάτι σαν μονομερές κούρεμα ας πούμε χοντρικά) χωρίς να θεωρηθεί event of default, κάτι που ποτέ δεν επρόκειτο να γίνει ούτως ή άλλως. Και το κούρεμα ήδη στο κάτω κάτω γίνεται, οπότε τζάμπα η κινδυνολογία. Αν ένα κράτος χρεοκοπήσει, χρεοκόπησε, είτε με Ελληνικό είτε με Αγγλικό νόμο. Τι νομίζατε δηλ. ότι English law bonds είναι με εμπράγματες εγγυήσεις και θα έλθουν να μας πάρουν την Ακρόπολη; Σοβαρευτείτε.

 11. k avatar
  k 09/11/2011 16:30:21

  ΟΡΙΣΤΕ ΠΕΔΙΟ ΔΟΞΗΣ ΛΑΜΠΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ. ΓΙ΄ΑΥΤΟ ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΟΙ. ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΔΕΣΟΥΝ ΧΕΙΡΟΠΟΔΑΡΑ. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ. ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΚΑΣΤΕΣ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.