Ύπουλα επικοινωνιακά παιχνίδια Βενιζέλου
18/12/2014 13:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ύπουλα επικοινωνιακά παιχνίδια Βενιζέλου

Νέο ύπουλο επικοινωνιακό παιχνίδι, με το βλέμμα στραμμένο στον ΣΥΡΙΖΑ, άρχισε να παίζει ξανά ο Βενιζέλος μετά τη χθεσινή ψηφοφορία. Η άρνησή του να κάνει δηλώσεις όπως έκαναν όλοι χθες το βράδυ και οι διαρροές από τη Χαριλάου Τρικούπη για δυσφορία σχετικά με τις κινήσεις του Αντ. Σαμαρά, είναι ενδεικτικές της προσπάθειας που γίνεται για να πατήσει σε δύο βάρκες το ΠΑΣΟΚ.

Νέο ύπουλο επικοινωνιακό παιχνίδι, με το βλέμμα στραμμένο στον ΣΥΡΙΖΑ, άρχισε να παίζει ξανά ο Βενιζέλος μετά τη χθεσινή ψηφοφορία. Η άρνησή του να κάνει δηλώσεις όπως έκαναν όλοι χθες το βράδυ και οι διαρροές από τη Χαριλάου Τρικούπη για δυσφορία σχετικά με τις κινήσεις του Αντ. Σαμαρά, είναι ενδεικτικές της προσπάθειας που γίνεται για να πατήσει σε δύο βάρκες το ΠΑΣΟΚ.

Όπως κάνει συνήθως δηλαδή, αλλά τώρα που είναι και μικρό κόμμα, θέλει να παραμείνει ρυθμιστής των εξελίξεων, κλείνοντας το μάτι στον Τσίπρα. Πηγές από το περιβάλλον του Βενιζέλου έλεγαν χθες ότι είναι λανθασμένη η τακτική του πρωθυπουργού που δε θέλει να υπάρξουν πρωτοβουλίες προκειμένου να έχουν τύχη οι επόμενες ψηφοφορίες. Εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ δηλαδή να είναι συναινετικό, μετριοπαθές και… πρωτοποριακό στις ιδέες του και η ΝΔ ότι είναι «κολλημένη» με την ιδέα των εκλογών. Τι προτείνει το ΠΑΣΟΚ;

•Να υπάρξει συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τώρα ώστε να αποφευχθούν οι εκλογές.

•Να δημιουργηθεί μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης στην οποία θα συμμετάσχουν όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου.

•Να αξιοποιηθεί η δίμηνη παράταση για να υπάρξει ομαλή μετάβαση στην επόμενη φάση (τέλος του ευρωπαϊκού προγράμματος και συμφωνία για την προληπτική πιστωτική γραμμή).

•Να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. «Ας ολοκληρώσουμε την αλλαγή σελίδας και μετά, βλέποντας πώς έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες, βλέπουμε και πώς πρέπει να πορευτεί η χώρα», είπε,

•Να μείνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμφωνίας για τον χρόνο των εκλογών όταν ολοκληρωθεί με ασφάλεια το πλαίσιο αυτό για τη χώρα.

•Να μην αλλάξει ο πρωθυπουργός.

•Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει ο Σταύρος Δήμας.

Όπως βλέπετε είναι πρωτοβουλίες που όλοι τις έχουν σκεφτεί και τις έχουν πει αλλά πάσχουν στην υλοποίηση. Για παράδειγμα λέει το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει ο Δήμας που πριν λίγες μέρες είχε αποδεχθεί. Προτείνουν κάποιο άλλο πρόσωπο που θα προκαλέσει συσπείρωση; Όχι, βέβαια, αφήνουν τη… βρώμικη δουλειά σε άλλους.

Λένε ακόμη να υπάρξει εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Εδώ και δύο χρόνια έχει κολλήσει η βελόνα. Θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, οι ΑΝΕΛ να συμμετάσχουν σε κάτι τέτοιο; Όχι βέβαια αλλά το λένε απλά για να φανούν συναινετικοί.

Λένε επίσης να υπάρξει συναινετική πρόταση για να αποφευχθούν οι εκλογές, να μη χαθεί το δίμηνο της παράτασης και να ξεκινήσει συζήτηση για το χρέος καθώς και να υπάρξει συμφωνία για το χρόνο των εκλογών. Ωραία όλα αυτά, αλλά συμφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ; Η ΔΗΜΑΡ τι λέει και οι Ανεξάρτητοι βουλευτές επίσης; Και στο κάτω – κάτω αν είναι να πάμε σε εκλογές σε τρεις μήνες ή και παραπάνω έχουν σκεφτεί ότι θα είναι μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος που θα κάνει κακό στην οικονομία;

Έχουν σκεφτεί ότι κάποιος θα πρέπει να κάνει τον «μαύρο» και να πάει σε σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα εν μέσω προεκλογικής περιόδου; Δηλαδή να κάνει ο Σαμαράς διαπραγματεύσεις για νέα μέτρα και μετά να ζητήσει την ψήφο του ελληνικού λαού; Κι από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί να δεχθεί μια ημερομηνία εκλογών τον Μάιο ή τον Σεπτέμβριο; Για να κληθεί να εφαρμόσει μια συμφωνία που θα έχει υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση;

Πρόκειται για προτάσεις που δε στέκουν καλά και θέλουν πολύ συζήτηση. Αλλά που το ΠΑΣΟΚ τις κάνει για να δείξει ότι διαφωνεί με τον Σαμαρά, για να βγει από το κάδρο μιας πιθανής αποτυχίας στις επόμενες δύο ψηφοφορίες και να πει στο τέλος ο Βενιζέλος «στο έλεγα Αντώνη, αλλά δε με άκουγες».

Τι λένε στο Μαξίμου; Κατ’ αρχάς ότι υπάρχει χρόνος για να αναστραφεί το κλίμα μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου. Επίσης ότι είναι ανοικτοί σε συζητήσεις για συναίνεση αλλά επί πραγματικών, σοβαρών και υλοποιήσεων προτάσεων κι όχι με λόγια του αέρα. Το τρίτο που λέει είναι ότι πρέπει να ψηφιστεί Πρόεδρος αλλά δεν πρέπει ταυτόχρονα να μικρύνει ο βίος της παρούσας κυβέρνησης. Άλλωστε ο ελληνικός λαός δε θέλει εκλογές, γιατί πρέπει σώνει και καλά να τις κάνουμε τώρα.

Ούτε συζήτηση βεβαίως για κυβερνήσεις – τραβεστί ή ειδικού σκοπού. Την κυβέρνηση Παπαδήμου πληρώνει ο Σαμαράς ακόμη και σήμερα. Κάτι τέτοιο θα ήταν αυτοκτονικός ιδεασμός.

Καθαρές κουβέντες δηλαδή με εκλογή Προέδρου και εκλογές όποτε έρθει η ώρα τους κι όχι όποτε το ζητά ο Τσίπρας και ο Καμμένος.

Όσο για το ΠΑΣΟΚ που συγκυβερνά. Καλό θα είναι ότι έχει να πει να το πει με αποδείξεις, με προτάσεις, με πρωτοβουλίες. Κι όχι με λόγια του αέρα, διαρροές και επικοινωνιακή «δυσφορία». Εκτός κι αν ετοιμάζεται για την «εισπήδηση» στα αριστερά και μια συμμετοχή σε κυβέρνηση Τσίπρα. Τρελά γλέντια.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ντάμα Σπαθί avatar
  Ντάμα Σπαθί 18/12/2014 14:13:36

  Τι να κάνει και ο Βενιζέλος; Δεν ξέρει τι του ξημερώνει εσωκομματικά κι έτσι όπως κατάντησε το Πασόκ, βγαίνει προς αναζήτηση (οποιουδήποτε) ρόλου. Μονάχα ως μπαλαντέρ (και αν) μπορεί να έχει κάποια τύχη, αλλά κι αυτό ακόμα, δεν είναι εξασφαλισμένο. Πλασσάρεται λοιπόν με ''τέχνη'' κι ας μην πείθει, ως γαλλικό κλειδί που σε όλα ταιριάζει.

 2. ΙΚΟ avatar
  ΙΚΟ 18/12/2014 14:34:57

  Σκάψαμε έναν βαθύ πολιτικό λάκκο και ο μακιαβελικός Βενιζέλος, με τους τακτικισμούς του, μας σύρει να πέσουμε σούμπιτοι μέσα, ελπίζοντας ότι ο ίδιος θα τη βγάλει καθαρή. Αμ δε, ο ΓΑΠ του 'ρχεται κατακέφαλα! Τον άκουσε σήμερα τον Σηφουνάκη; Δυστυχώς, μ' αυτά και μ' αυτά, τίθεται το ερώτημα για το πού οδηγείται η Χώρα.

  • Παράξενος avatar
   Παράξενος @ ΙΚΟ 18/12/2014 15:39:44

   Aς μου επιτρέψεις να κάνω μια διόρθωση: μόνο μακιαβελικός δεν είναι ο Μπένι. Ο Μακιαβέλι στον 'Ηγεμόνα' μιλάει για το σωστό πολιτικό και σωστό πολιτικό θεωρεί αυτόν που βάζει πάνω από όλα την ασφάλεια και ισχύ της πολιτείας του, χρησιμοποιώντας, αν χρειαστεί, ακόμη και ανήθικα μέσα για να τις πετύχει.

   • GregA avatar
    GregA @ Παράξενος 18/12/2014 18:45:03

    Συγνώμη παράξενε, αλλά με αυτό που γράφεις περιγράφει τον βενιζέλο, με βάση τη δική του θεώρηση του πολιτικώς ορθού.

 3. Σωκράτης avatar
  Σωκράτης 18/12/2014 16:26:52

  Αγαπητό Antinews Ο Βενιζέλος βαδίζει από γκάφα σε γκάφα. Για σκεφθείτε μόνο πόσες έχει κάνει. Από την εποχή του περίφημου καφέ και του Ζαπείου μέχρι τα κατορθώματά του την περίοδο που διετέλεσε υπουργός οικονομικών!!. Για να μην αναφέρω την προσπάθεια του να κρύψει το ΠΑΣΟΚ με τις μετονομασίες του σε "ΕΛΙΑ" και "Δημοκρατική Παράταξη". Μερικοί που μπερδεύουν την πολυλογία με την ευφυία τον θεωρούν και έξυπνο. Με τις χθεσινές και σημερινές του δηλώσεις προσπαθεί να πείσει και τον εαυτό του ότι έχει πολιτικά οράματα και προοπτική. Κάποτε τα ψέματα τελειώνουν

 4. blackunder avatar
  blackunder 18/12/2014 16:30:13

  Aυτός αν δεν γινει πρωθυπουργός έστω για μια μέρα δεν θα ησυχάσει. Δε αποκλείεται να το πετυχει σε καμια κυβέρνηση ειδικου σκοπου κλπ.

  • Ντάμα Σπαθί avatar
   Ντάμα Σπαθί @ blackunder 18/12/2014 17:58:38

   Kαι όμως, με τίποτε ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ. Άλλος ένας που θα μείνει με τον καημό.

 5. dim avatar
  dim 18/12/2014 16:30:24

  Ο Βενιζέλος μπορεί να τα λέει όλα αυτά από ιδιοτέλεια, αλλά η αλήθεια είναι ότι σε αυτή τη περίπτωση ταυτίζεται το εθνικό συμφέρον, με τους ιδιοτελείς φυσικά σκοπούς που εξυπηρετούν και τον ίδιο. Ο Σαμαράς πρέπει, οφείλει να πάρει τη πρωτοβουλία και να κάνει επίσημα με διάγγελμα αυτή ακριβώς τη τοποθέτηση που αναφέρει το παρόν άρθρο, με την μόνη διαφοροποίηση ότι θα παραμένει και ο Δήμας ώς υποψήφιος, αφού έτσι κι αλλιώς δεν τίθεται θέμα προσώπου, αφού όλοι ομολογούν ότι πρόκειται περί ενός εξαιρετικού υποψηφίου... Τα κέρδη για το Σαμαρά, αν βγει ο ίδιος και προτείνει κάτι τέτοιο θα είναι πολλαπλά: Α) Θα φανεί ότι παίρνει ο ίδιος τη πρωτοβουλία συναίνεσης, και άρα δεν θα εμφανιστεί ότι σέρνεται πίσω από τις εξελίξεις. Β) Αν με τη πρωτοβουλία αυτή βρεθούν τελικά οι 180, όλα μια χαρά: Πρώτον, ο ίδιος θα παραμείνει πρωθυπουργός. Δεύτερον, την διαπραγμάτευση θα την αναλάβει η εθνική ομάδα (αποτελούμενοι από όλες τις τάσεις που θα στηρίξουν) και άρα τα όποια μέτρα έρθουν θα είναι προϊον μιας διαπραγμάτευσης που εξάντλησε όλα τα περιθώρια, μέσα στα πλαίσια που ορίζει η επιθυμία του λαού, και που είναι παραμονή στο ευρώ πάση θυσία (76% του λαού). Τρίτον, πάμε σε συνταγματική αναθεώρηση, σε διευθέτηση του χρέους, σε αλλαγή του κλίματος, σε ήρεμη τουριστική περίοδο, και άρα μετά το καλοκαίρι θα έχουμε οικονομικά στοιχεία για πρώτη φορά θεαματικά: ανάπτυξη άνω του 2,5%, μείωση ανεργίας άνω του 3% κλπ κλπ κλπ. Με όλα αυτά, πάμε σε εκλογές τον Νοέμβριο του 2014, με το Σαμαρά αδιαφιλονίκητο φαβορί για μια νέα τετραετία. Γ) Αν δε βρεθούν οι 180, ο Σαμαράς μπαίνει στη προεκλογική περίοδο με όλα τα ηθικά, ρεαλιστικά, οικονομικά και πολιτικά κριτήρια υπέρ του: Πρώτον, ηθικά είναι αυτός που επιδίωξε με πράξεις και πρωτοβουλίες τη συναίνεση με εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, και ορισμό χρόνο εκλογών. Ρεαλιστικά, οικονομικά, η πρόταση της ΝΔ για έξοδο από τη κρίση θα είναι μακράν πιο αιτιολογημένη από τις αρλούμπες των Συριζαίων ότι θα βαράνε τα νταούλια και οι αγορές θα χορεύουν στους ρυθμούς τους. Και φυσικά πολιτικά, έχοντας δείξει τη πρωτοβουλία του για συναίνεση, στο δίπολο προς τις εκλογές, θα μαζέψει δίπλα του όλες τις φιλοευρωπαϊκές, μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του τόπου, και όλους τους ψηφοφόρους που δεν ήθελαν εκλογές, και φοβούνται την περιπέτεια, και θα κόψει πρώτος το νήμα, εξασφαλίζοντας άλλη μια τετραετία, και βγάζοντας οριστικά τη χώρα από τη κρίση...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.