#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/12/2010 23:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ύποπτα παιχνίδια με την αναδιάρθρωση του χρέουςΣε πόλεμο μέχρις εσχάτων για την τελική επικράτηση έχουν επιδοθεί οι διεθνείς αγορές και οι παίκτες που ντιλάρουν με την αποτυχία της Ελλάδας και η κυβέρνηση η οποία προσπαθεί –ανεπιτυχώς προς το παρόν- να βρει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους. Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης έχουν στείλει τα μηνύματά τους για νέα υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών ενώ παράλληλα έριξαν χαστούκι στην Πορτογαλία και την Ουγγαρία ενώ έφτασαν να απειλήσουν μέχρι και τη Γαλλία. Την Πέμπτη άλλωστε οι αγορές μας έδειξαν τα δόντια τους καθώς τα επιτόκια των cds ξεπέρασαν τις 1.000 μονάδες και τα spreads πάνω από 920 μονάδες.

Είναι πλέον φανερό ότι παίζεται το γνωστό παιδικό παιχνίδι γύρω – γύρω όλοι και στη μέση η Ελλάδα. Η τύχη της οποίας εν πολλοίς θα κρίνει και τη διάσωση της Ευρωζώνης. Όπως όλα δείχνουν η χώρα μας είναι το πείραμα για τις υπόλοιπες χώρες αλλά φαίνεται ότι ο έλεγχος έχει ξεφύγει, η κρίση είναι βαθιά και η Ευρώπη βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.

Μέσα σ’ αυτό το ζοφερό κλίμα δεν είναι καθόλου τυχαίο, και μάλιστα θα λέγαμε ότι είναι και ύποπτο, το ρεπορτάζ των Νέων (βλ.Σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους). Όχι ότι αμφισβητούμε την επιτυχία της εφημερίδας, αλλά ένα τέτοιο σχέδιο αναδιάρθρωσης που φαίνεται να έχουν καταθέσει οι Λ. Παπαδήμος, Γ. Προβόπουλος και στελέχη της κυβέρνησης, δεν έγινε καθόλου τυχαία γνωστό.

Κάποιος ή κάποιοι θέλησαν να το διαρρεύσουν για δικούς τους λόγους. Πιθανόν να ήθελαν να τσεκάρουν αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό, δηλαδή στους επενδυτές που κρατούν στα χέρια τους ελληνικά ομόλογα. Το σχέδιο επιμήκυνσης αποπληρωμής του συνόλου του δανείου χωρίς «κούρεμα» των ομολόγων φαντάζει καλή λύση για την Ελλάδα. Όμως, γεννιέται ένα ερώτημα:

Γιατί να δεχθούν οι δανειστές μας να πληρωθούν μετά από πολλά χρόνια; Μήπως από το φόβο πτώχευσης της χώρας; Αυτό θα ήταν μια απάντηση αλλά αν είναι έτσι γιατί να μην το κάνει η Ελλάδα από τώρα να τελειώνουμε. Να καλέσει δηλαδή τους δανειστές μας και να τους κάνει ένα κούρεμα. Ανάλογο σχέδιο λένε οι πληροφορίες ότι υλοποιεί ήδη η Ιρλανδία.

Προφανώς ο κ. Παπαδήμος που ηγείται της προσπάθειας να θέλει την ήπια αναδιάρθρωση - ή ελεγχόμενη πτώχευση - ώστε και οι αγορές να μη χάσουν τα λεφτά τους και η Ελλάδα να μη δηλώσει «δυστυχώς επτωχεύσαμεν». Το πρόβλημα με το σχέδιο Παπαδήμου είναι οι όροι μιας τέτοιας συμφωνίας. Για πόσο χρόνο δηλαδή θα συμφωνήσουμε να πληρώσουμε τα δάνεια; Για 10, 20, 30 χρόνια και τι σημαίνει αυτό για τη χώρα και τους πολίτες. Θα υπογράψουμε μακροχρόνιο μνημόνιο που δεν θα επιτρέπει την παραμικρή δημοσιονομική εκτροπή; Θα παγώσουν για πάντα μισθοί και συντάξεις; Θα φτωχύνει η χώρα και θα γίνει… Αφρική;

Επίσης, ζητούμενο είναι και το ύψος του επιτοκίου αποπληρωμής του χρέους. Αν είναι υψηλό τότε ζήτω που καήκαμε. Θα πληρώνουμε για χρόνια αλλά το χρέος θα αυξάνεται αφού θα είναι υψηλότερα και τα τοκοχρεολύσια.

Όλα αυτά θα πρέπει να τα δουν αυτοί που σχεδιάζουν ένα τέτοιο deal.

Από την άλλη, η διαρροή του σχεδίου μπορεί να έγινε για να… καεί. Μπορεί να έχουν δηλαδή άλλο σχέδιο στο συρτάρι που να είναι ας πούμε ελεγχόμενη χρεοκοπία ή ακόμη και η λήψη ενός μεγαλύτερου δανείου. Θα μπορούσε να είναι ένα σχέδιο χειρότερο από αυτό που διέρρευσε αλλά επειδή δεν τολμούν να το βγάλουν δίνουν το καλό σενάριο ώστε ο κόσμος να εθιστεί με τη λέξη χρεοκοπία ή αναδιάρθρωση όπως λέγεται με τεχνικούς όρους.

Θα πρέπει να πούμε επίσης ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το σχέδιο βγήκε λίγες ημέρες μετά την απόφαση της ΕΕ για τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού στήριξης από το 2013 που θα έχει μέσα και τους ιδιώτες και που θα μπορεί να πετάξει έξω από το ευρώ όποια χώρα είναι σε άθλια οικονομική κατάσταση.

Το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα έχει ένα τέτοιο σχέδιο για επιμήκυνση χωρίς κούρεμα, γιατί η Γερμανία να κάνει τα αδύνατα δυνατά για τον μηχανισμό;

Αναρωτιώμαστε μήπως το «καμένο» σενάριο αποσκοπεί ακριβώς στην προετοιμασία του κόσμου για μια πιο επώδυνη λύση;

Όλα αυτά είναι θεωρίες και υποθέσεις που μπορεί και να μη γίνουν ποτέ. Και το καλύτερο σενάριο θα ήταν να μη γίνουν και να προχωρήσει η ιδέα του ευρω-ομολόγου. Κάτι που μπορεί να γίνει μόνο αν οδηγηθούν σε χρεοκοπία κι άλλες χώρες και κυρίως η Ισπανία.

Εμείς στο antinews πάντως σας έχουμε προϊδεάσει για την αναδιάρθρωση που σκέφτονται να κάνουν το 2013. Όπως και για το ενδεχόμενο να πάνε σε δημοψήφισμα για την αναθεώρηση της συνθήκης της Λισαβώνας. Και τέλος, σας έχουμε αναφέρει τα ψέματα που κατά καιρούς λέει η κυβέρνηση. Ένα ακόμη κόλπο δεν θα την πείραζε.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. παγωτατζής avatar
  παγωτατζής 24/12/2010 00:20:14

  Πάνε για πλήρη επίσημη υποθηκευση όλου τού χρέους.
  Αν γίνει.....Εκεί αποβλέπουν.Η χειρότερη λύση για εμάς,αλλά βολεύει την Γερμανία.
  Αχρηστη ή απλή επιμήκυνση δεν μας διευκολύνει σαν χώρα,άν δεν συνοδεύεται από σοβαρό κούρεμα.
  Ανώδυνο τό χαμηλότερο επιτόκιο για τούς δανειστές ,όταν υπάρχει εμπράγματη εξασφάλιση.Ασε τό κέρδος τών τόκων,από τα επιπλέον μακροχρόνια δάνεια.
  Τό ευρωομόλογο ,αν εκδοθεί,θα έχει και αυτό εμπράγματες σημειώσεις.
  Η ΕΚΤ δεν είναι FED, όπως και ή Ευρώπη δεν είναι ΗΠΑ.
  Μόνη συμφέρουσα λύση για την πλειοψηφία των Κρατών(και για εμάς) ,ό πληθωρισμός τού Ευρώ. Αλλά δεν συμφέρει την Γερμανία..
  Μάλλον δεν τό καίνε για σχέδιο. Μας προετοιμάζουν για αυτό ανακοινώνοντάς το στήν Ελλάδα,να λάβουν γνώση και τά υπόλοιπα "ζώα της φάρμας".

 2. χρυσηίς avatar
  χρυσηίς 24/12/2010 01:11:37

  Eυκολο -σχετικα- ειναι να παιζουμε με τις λεξεις : χεωκοπια ομως σημαινει σταση πληρωμων που με τη σειρα της σημαινει ουρες και πανικος εξω απ τις τραπεζες,αδυναμια πληρωμης μισθων και συνταξεων για καποιο διαστημα κ.λ.π.

  Φυσικα και επεσε στο τραπεζι το θεμα της επιμηκυνσης του χρονικου διαστηματος αποπληρωμης του χρεους.Ο κ. Σαμαρας -αν δεν κανω λαθος- ,συμφωνει, αρκει να μην σημαινει αυτο προσθετα επωδυνα μετρα.
  Ενα θεμα -σημαντικο- ειναι με ποιο επιτοκιο θα γινει .

  Το λεγομενο κουρεμα του χρεους θα επηρεασει οχι μονο τις απροσωπες "αγορες". Ελληνικα ομολογα εχει και η Εθνικη και αλλες ελληνικες τραπεζες .

 3. Apollonios avatar
  Apollonios 24/12/2010 04:33:34

  Εδώ και πολύ καιρό σας γράφω ότι η αναδιάρθρωση του χρέους είναι η μόνη λύση για την Ελλάδα. Κι ότι το μέγα θέμα είναι το αν θα γίνει προς το δικό μας συμφέρον ή προς το συμφέρων κάποιων άλλων. Παρότι είχαμε στη διάθεσή μας το ανυπέρβλητο όπλο "μαζικής καταστροφής" (απειλή για κήρυξη πτώχευσης) εμείς προχωρησαμε στο προδωτικό μνημόνιο με 'ορους υποτέλειας και μακρόχρονης οικονομικής υποδούλωσης. Συνεπώς, εμπιστευόμαστε αυτή την κυβέρνηση ότι και στο θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους θα φερθεί εθνικά, η και πάλι ως ανδρείκελο? (Η Ν.Δ. στον κόσμο της βέβαια. Ο ΓΑΠ θα εμφανίσει την όποια συμφωνία ως ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ και η Ν.Δ. θα μείνει με τις κατηγορηματικές δηλώσεις της κατά της αναδιάρθρωσης, στο χέρι...)

  • Twinny avatar
   Twinny @ Apollonios 24/12/2010 15:55:25

   Δηλαδή εκτός απο ψευτες με τα δημόσια οικονομικά, έπρεπε να γίνουμε και εκβιαστές θεωρόντας οτι έχουμε και το πάνω χέρι.... χμμμ...

 4. MAXIMOS avatar
  MAXIMOS 24/12/2010 05:48:49

  ποσο παει η λιρα ρε παιδια ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

 5. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 24/12/2010 08:45:13

  Θα μπω στον πειρασμό να αναφέρω λίγα λόγια του Γέροντα Παϊσίου(έτσι για τα Χριστούγεννα):
  "Λίγα είναι τα ψωμιά της ΕΟΚ ...Δεν θα κρατήσει και πολλά χρόνια ...Θα την διαλύσουν οι Άγγλοι και οι Αμερικάνοι, αυτοί είναι ένας λαός και συνεργάζονται ...σου λέει, τι γίνεται εδώ; Σηκώνει πάλι κεφάλι ο Χίτλερ; ...;. και θα την διαλύσουν ..."
  Εννοείται αυτά τα έλεγε γύρω στο 1990...
  Προσωπικά νομίζω πως η διάλυση θα γίνει πριν το 2013, με πολλές πτωχεύσεις χωρών.

 6. enianos avatar
  enianos 24/12/2010 09:28:27

  Πριν γίνει οτιδήποτε, δεν πρέπει να μάθουμε τι χρωστάμε, πως και σε ποιούς ?

 7. ΙΩΝΑΣ avatar
  ΙΩΝΑΣ 24/12/2010 12:41:23

  Στόχος τους είναι τα Εθνικά μας θέματα. Μακεδονικό,Θράκη,υφαλοκρηπίδα κλπ

  • Twinny avatar
   Twinny @ ΙΩΝΑΣ 24/12/2010 15:45:28

   Εαν αυτονομηθεί η π.χ. Κρητη/Πελοπόννησος/Ιόνιος Πολιτεία θα ξεκινήσουν και απο μηδενικό χρέος... και ας κρατήσει η Αθήνα το χρέος να το χαιρεται με τους καρεκλοκένταυρους της...

   • ΠΗΛΕΑΣ avatar
    ΠΗΛΕΑΣ @ Twinny 24/12/2010 21:00:28

    Τότε, γιατί να μην αυτονομήσουμε την υπόλοιπη Ελλάδα από την εντός της Βουλής και να βγούμε εμείς λάδι και να πάρουν αυτοί τα χρέη; Είναι δίκαιο, γιατί αυτοί τα δημιούργησαν με την διαχείρισή τους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.