«Ό,τι κι αν βγάλει η κάλπη, από Δευτέρα η κυβέρνηση συνεχίζει τη δουλειά της»
24/05/2014 13:52
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Ό,τι κι αν βγάλει η κάλπη, από Δευτέρα η κυβέρνηση συνεχίζει τη δουλειά της»

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού τονίζουν ότι αυτό που επιθυμεί για την επόμενη ημέρα ο Αντώνης Σαμαράς σε κάθε περίπτωση ­ είναι να μη συνεχιστεί η προεκλογική ατμόσφαιρα και μετά τις εκλογές...

«Ό,τι κι αν βγάλει η κάλπη, εμείς από τη Δευτέρα συνεχίζουμε τη δουλειά μας κανονικά». Σε αυτή τη φράση συμπυκνώνονται οι οδηγίες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, όπως τουλάχιστον τις μεταφέρουν κομματικά στελέχη και στενοί συνεργάτες του που επιμένουν ότι την Κυριακή το αποτέλεσμα θα είναι θετικό για τη ΝΔ. Κατ’ αρχήν μια τέτοια αντίδραση μοιάζει φυσιολογική, από τη στιγμή που θεωρούν ότι «οι ευρωεκλογές δεν είναι δημοψήφισμα». Στο Μέγαρο Μαξίμου όμως έχουν ήδη αποδεχθεί ότι από αύριο αρχίζει μια νέα περίοδος, της οποίας τα χαρακτηριστικά αλλά και η διάρκεια θα προκύψουν από τις κάλπες των ευρωεκλογών.

Επισήμως η ηγεσία της ΝΔ εκδηλώνει ποικιλοτρόπως την αισιοδοξία της για το εκλογικό αποτέλεσμα. «Πάμε για πρώτο κόμμα» δηλώνουν δημοσίως όσοι τοποθετούνται και δεν είναι κρυμμένοι στα υπουργικά ή βουλευτικά γραφεία.

Ωστόσο το μήνυμα «από τη Δευτέρα στη δουλειά μας» που εκπορεύεται από το Μέγαρο Μαξίμου έχει προφανή επιδίωξη να ενσωματώσει εκ των προτέρων και το ενδεχόμενο ενός αρνητικού αποτελέσματος, το οποίο όμως δεν σκέπτονται στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Στη ΝΔ, αναμένουν ότι η «λογική των διλημμάτων», στην οποία στήριξε προσωπικά ο Πρωθυπουργός στην προεκλογική εκστρατεία του, να μεταφερθεί μετεκλογικώς στο εσωτερικό της.

Ασφαλώς σε περίπτωση αποτελέσματος που θα μπορεί να εκληφθεί ως νίκη, τα διλήμματα θα είναι λιγότερα και οι απαντήσεις θα είναι εύκολες. Ως «νίκη» δεν νοείται μόνον η ανάδειξη της ΝΔ. Αυτό θα αποτελέσει ούτως η άλλως προσωπικό θρίαμβο του Πρωθυπουργού και θα του επιτρέψει αφενός να «εκμηδενίσει» την όποια εσωκομματική γκρίνια και αφετέρου να προεξοφλήσει και το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών. Νίκη για την ηγεσία της ΝΔ θα είναι ακόμη και αν υπολείπεται του ΣΥΡΙΖΑ δύο ή ακόμη και τρεις ­ ποσοστιαίες μονάδες, κάτι όμως που δεν θεωρείται πιθανόν, αφού μιλάνε στο Μαξίμου για νίκη.

Στην αξιολόγηση ενός τέτοιου όμως υποθετικού σεναρίου, μια τέτοια «μικρή» διαφορά σε μια «χαλαρή» εκλογική αναμέτρηση, στην οποία δεν κρίνεται η τύχη της κυβέρνησης, θα θεωρηθεί κάτι περισσότερο από αναστρέψιμη, ενώ μπορεί να αποδεχθεί ακόμη και ωφέλιμη. Αφενός θα λειτουργήσει ως «προειδοποίηση» και θα ενισχύσει την εσωκομματική συσπείρωση και αφετέρου θα διευκολύνει τον Αντώνη Σαμαρά να σχηματίσει την επαύριο των εκλογών μια κυβέρνηση περισσότερο αποτελεσματική.

Δουλειά, δουλειά, δουλειά

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού τονίζουν ότι αυτό που επιθυμεί για την επόμενη ημέρα ο Αντώνης Σαμαράς σε κάθε περίπτωση ­ είναι να μη συνεχιστεί η προεκλογική ατμόσφαιρα και μετά τις εκλογές. Σε ό,τι αφορά τον ίδιο, θα αποφύγει να ανοίξει νωρίς νέο προεκλογικό κύκλο και τονίζει ότι από τη Δευτέρα προέχει το τρίπτυχο: «δουλειά, δουλειά, δουλειά».

Η κυβέρνηση έχει πολλά να κάνει και δεν προτίθεται να παραδώσει τα όπλα λίγο πριν την κρίσιμη μάχη για το χρέος.

Αν το αποτέλεσμα είναι ευνοϊκό, αυτό δεν θα είναι δύσκολο. Αν γίνει το απευκταίο για το Μαξίμου και η ΝΔ είναι δεύτερο κόμμα, με οποιαδήποτε διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ, θα θεωρήσει απλώς ότι «το αποτέλεσμα αποτελεί έκφραση δυσαρέσκειας, και σε καμία περίπτωση δεν συνιστά αίτημα κυβερνητικής μεταβολής». Με αυτό το πνεύμα θα αντιμετωπιστούν οι αναμενόμενες θριαμβολογίες του ΣΥΡΙΖΑ, εάν τελικά είναι πρώτο κόμμα που κάτι τέτοιο δεν φαίνεται.

Ένα ικανοποιητικό εκλογικό αποτέλεσμα καθιστά τον Αντώνη Σαμαρά «κυρίαρχο» του κομματικού παιχνιδιού με ότι αυτό σημαίνει για τις επόμενες κινήσεις του. Σε περίπτωση εκλογικής ήττας όμως, οι ατομικές φιλοδοξίες ορισμένων θα αναζωπυρωθούν, παρά το γεγονός ότι απουσίαζαν σχεδόν όλοι οι κορυφαίοι από την προεκλογική μάχη της ΝΔ.

Πρακτικώς εσωκομματικό πρόβλημα, με βάση τη σημερινή καταγραφή δυνάμεων, ουδείς μπορείς να δημιουργήσει στον Πρωθυπουργό, πέρα από κάποια σκόρπια μιντιακά πυρά παρηκμασμένων βαρόνων της ΝΔ. Αν οι κάλπες επιφυλάξουν δραματικές εκπλήξεις, τα πράγματα αλλάζουν.

Ο ανασχηματισμός έρχεται

Ένα σοβαρό δίλημμα που θα αντιμετωπίσει ο Πρωθυπουργός την επομένη των εκλογών αφορά το ενδεχόμενο ενός νέου ανασχηματισμού εντός του θέρους. Όλοι στη ΝΔ συμπίπτουν στην εκτίμηση ότι «δεν μπορούμε να πάμε στις εκλογές με τη σημερινή κυβέρνηση», αλλά το εννοούν με διαφορετικό τρόπο.

Ανεξαρτήτως από τον χρόνο που θα επιλέξει ο Πρωθυπουργός για τον «εκλογικό ανασχηματισμό», ορισμένες αλλαγές θα χρειαστεί να γίνουν αμέσως. Το ενδεχόμενο των μετεκλογικών εξελίξεων αναζωπυρώνει εντός της ΝΔ και επί μέρους επιδιώξεις.

Μάρκος Αυρήλιος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΓΓΣ avatar
  ΓΓΣ 24/05/2014 15:09:39

  Με το Χρηματιστήριο στο +1,75% και την μετοχή του ΟΛΠ στο +4,01% συνάγεται μάλλον ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές και εκλογή Μιχαλολιάκου στο Πειραιά. Πιθανή καθίζηση ΣΥΡΙΖΑ κάτω από 18%! Ίδωμεν...

  • alekos avatar
   alekos @ ΓΓΣ 24/05/2014 15:55:55

   Σωστά. Ο κόσμος έχει κατανοήσει οτι πρέπει να πληρώσει για τις αμαρτίες τις δικές του και των αντιπροσώπων του, διότι αυτός τους επέλεξε προφανώς με αμαρτωλά κριτήρια. Κατάλαβε οτι είναι μάταιο να ελπίζει οτι μέσω του Σύριζα θα αποφύγει την τιμωρία και είναι προτιμώτερο να εφαρμόσει μέχρι τέλους ΟΛΟ το πρόγραμμα του μνημονίου, ώστε να μπορέσει κάποτε να βγεί απ' αυτό. Δικαίως λοιπόν η Κυβέρνηση θα τηρήσει κατα γράμμα όσα υπέγραψε, ανεξαρτήτως μηνύματος που θα λάβει απο τις κάλπες, και ό,ποιος επιζήσει θα είναι και άξιος. Στο κάτω κάτω, ο Τσίπρας είναι πολύ νέος ακόμα και όσο αργότερα γίνει Πρωθυπουργός τόσο καλύτερα θα είναι γι αυτόν...

   • foros1 avatar
    foros1 @ alekos 24/05/2014 17:14:55

    "ο κόσμος πρέπει να πληρώσει για τις αμαρτίες", "και όποιος επιζήσει θα είναι και άξιος". ποιο γερμανόφιλος, πεθαίνεις!!!

    • Marcelos avatar
     Marcelos @ foros1 24/05/2014 19:27:31

     Πάλι οι Γερμανοί φταίνε...

    • Tassos avatar
     Tassos @ foros1 24/05/2014 21:48:00

     Ναι, να πληρώσουν. Το πρόβλημα είναι ότι οι μπαταχτσήδες και οι δημόσιοι υπάλληλοι μας πήραν και μας στο λαιμό τους.

     • Marcelos avatar
      Marcelos @ Tassos 24/05/2014 23:29:51

      Tasso, αυτό φωνάζω κι εγώ εδώ αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω... Οπωσδήποτε "πρέπει" να φταίει η Μέρκελ για όλα... Φταίει η Μέρκελ που πληρώνουμε ένα εκατομμύριο δημόσιους μισθούς (ενώ χρειαζόμαστε το πολύ 350.000) και ενώ η Μέρκελ τους βγάζει στη σύνταξη αυστηρά στα 67/65, στην Ελλάδα τους βγάζουμε στα 45 και με ένα κατοστάρι εφάπαξ για δώρο... Οπωσδήποτε φταίει η Μέρκελ που η φοροδιαφυγή κυμαίνεται μεταξύ 60% και 100% (!!!) από το 1981 και μετά σε όλα τα κοινωνικά στρώματα (από τους μεγαλοεπιχειρηματίες μέχρι τους περιπτεράδες κλέβουν όλοι)... Οπωσδήποτε φταίει η Μέρκελ που είναι τα επαγγέλματα "κλειστά" εν έτει 2014... Οπωσδήποτε φταίει η Μέρκελ ότι οι ΔΕΚΟ είναι όλες κρατικές και βάζουνε "μέσα" το κράτος εκατομμύρια Ευρώ καθημερινά χωρίς να προσφέρουν τίποτε στον πολίτη πλην μόνο στα συνδικάτα και στις συντεχνίες... Οπωσδήποτε φταίει η Μέρκελ που η διαφθορά στον δημόσιο τομέα είναι στα νοσοκομεία σε επίπεδα Σιέρρας Λεόνε και στις πολεοδομίες σε επίπεδα Γουινέας Μπισσάου... Για όλα τα παραπάνω φταίει η Μέρκελ...

 2. η Dimi avatar
  η Dimi 24/05/2014 16:11:26

  Ορισμένοι νεκραναστημένοι της ελίτ της παγκόσμιας αταξίας, ουδέποτε φαίνεται να συγχώρεσαν την από πρόθεση και κατα συρροή απαξιωμένη Ελλάδα η οποία, και μεσ’ τη παρακμή της, καθημερινά τολμά και κάνει τη μεγάλη διαφορά, με Ηγέτη-Πρωθυπουργό της, τον Αντώνη Σαμαρά. Οι αρρωστημένοι της ελίτ, φανερά πλέον πατρονάρουν της παγκοσμιοποίησης τ’ αγαπημένα τους παιδιά. Άραγε, ΤΙ “Δουλειές”, ο ατιμώρητος γεννήτορας της Ελληνικής συμφοράς, Γιώργος Ανδρέα Παπανδρέου, σε καζίνο!!! του Λας Βέγκας “έκλεισε” και σιβυλλικά δήλωσε: “Η Ευρώπη μπορεί να έχει βγει από το δάσος αλλά ακόμη βρέχει πολύ”, κάνοντας μάλιστα λόγο για πολλές λακκούβες και κινούμενη άμμο που περικυκλώνουν την Ευρώπη σήμερα. Μάλιστα, ο κ. Παπανδρέου είπε πως οι ευρωεκλογές θα “υπογραμμίσουν” όλα αυτά τα προβλήματα.” (news.gr/msn.com/political|15/5/14) |@ 07:43 | Αλήθεια, ΠΩΣ πρόκυψε το ξαφνικό; “πολιτικό φλερτ” Τιτανικού Γ.Α. Παπανδρέου και υπερφίαλου μειρακίου το οποίο καθημερινά στις μεγαλοστομίες και τις τραγικές αστοχίες του βυθίζεται; Και ΠΩΣ γίνεται, το κόμμα του αυτό, το άσημο και μικρό, με έργο ανύπαρκτο και μέχρι χθες πολιτικά, παγκοσμίως άγνωστο, επί ±2μηνο, με ποιοτικές, στοχευμένες (group-target), με διαφημιστικές προβολές πανάκριβες, τα πολυμέσα σπάταλα και καταιγιστικά να έχει κατακλύσει; Και οι οποίες καταιγιστικές προβολές, στο πολιτικά άχρωμο μειράκιο και στο άγνωστο παγκοσμίως κόμμα του, τα συγκριτικά Ασύγκριτα Πλεονεκτήματα εις βάρος των άλλων μεγάλων πολιτικών κομμάτων να έχουν προσδώσει; Μέχρι και σε αμερικανικά, ιδιωτικά ιστολόγια τα διαφημιστικά πανό του κόμματος αυτού είδαμε, σε διαστάσεις: 468x60, 728x90, 300x250 (web-banners on rotation). Στην Αμερική, ΠΟΙΟΣ, ΠΩΣ, ΓΙΑΤΙ και ΤΙ καλό στην Ελλάδα “οσμίζεται” και πλήρωσε για τις πανάκριβες αυτές, σε 24ωρη βάση διαφημιστικές καμπάνιες; Και οι οποίες από προχθές όταν αναφερθήκαμε στο πολύ περίεργο αυτό θέμα οι διαφημιστικοί καταιγισμοί του κόμματος του μειρακίου, σχεδόν κόπηκαν μαχαίρι; Ούτε περνάει απαρατήρητη βεβαίως, η σημερινή, τη παραμονή των κρίσιμων 3πλών εκλογών, "η όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω” βαρύγδουπη συνέντευξη του μειρακίου, σε έντυπη εφημερίδα. Έχουμε κάθε λόγο λοιπόν, να είμαστε καθόλα υποψιασμένοι για το πολιτικό “φλερτ των αδιάφθορων” Γιώργου Ανδρέα Παπανδρέου, μειρακίου και χορηγών τους. Για όλους αυτούς και όχι μόνο λόγους, όλοι εμείς οι ενήμεροι και διαβασμένοι 'Ελληνες, για το καλό της πατρίδας, για την ίδια μας την ύπαρξη στο ομορφότερο, γεωστρατηγικά μοναδικό οικόπεδο του κόσμου, αύριο Κυριακή, 25/5/2014 με πλήρη συνείδηση, με χέρι σταθερό, 3 φορές ψηφίζουμε. “Η τυραννία ενός ηγεμόνα σε μία ολιγαρχία δεν είναι τόσο επικίνδυνη για το κοινό καλό, όσο η απάθεια των πολιτών σε μία δημοκρατία.” ~Μοντεσκιέ, Γάλλος στοχαστής ♠ Για να φρεσκάρουμε λίγο τη μνήμη μας: “Όλη η αλήθεια για τις αποκαλύψεις των FinancialTimes” http://www.antinews.gr/POLITIKE/oli-i-alitheia-gia-tis-apokalupseis-ton-financial-times/

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ η Dimi 24/05/2014 18:05:13

   Μπράβο κοπελάρα μου! Πόσοι τα λέμε τόσον καιρό, ότι ο Τσίπρας είναι η εφεδρεία των ΗΠΑ που έκαψαν γρήγορα τον ΓΑΠ...

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ Γεώργιος Τ. 24/05/2014 18:33:56

    Kαλησπέρα Γεώργιε. Αν και 400,000,000 ευρωπαίων πολιτών με το δικαίωμα "του εκλέγειν", ψηφίζουν αύριο, όλων τα μάτια στραμμένα στη μικρή, καλλίστη Ελλάδα των 10,000,000 είναι. Με ψηλά τις καρδιές μας, με γνώση, πίστη, εμπιστοσύνη για το μέλλον μας, σταθερά και αταλάντευτα στηρίζουμε τον Έλληνα Πρωθυπουργό μας, Αντώνη Σαμαρά. Eίναι στο DNA μας. Είμαστε για τα πολύ δύσκολα εμείς. Και στο ακέραιο της ώρας, γράφουμε ιστορία. Παγκόσμια.

 3. kostis avatar
  kostis 24/05/2014 16:29:26

  Σημερα το πρωι σε ενα μικρο ταξιδακι που εκανα λογω δουλειας σε δυο απο τους μεγαλυτερους νομους της κεντρικης Μακεδονιας καταλαβα το εξης. Ο,τι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παθει μεγαλο στραπατσο, τουλαχιστον στην Ελληνικη επαρχια, οτι αυτοι που φαινοταν σαν αναποφασιστοι οδευουν προς ΝΔ και ΕΛΙΑ και πως οι αυτοδιοικητικες εκλογες ανεδειξαν το μεγαλο προβλημα στο εσωτερικο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κοσμος θα ψηφισει σταθεροτητα και σιγουρια, εστω και με λιγοτερα ευρω στην τσεπη του. Δεν ξερω τι γινεται στο λεκανοπεδιο αλλα στην επαρχια η ΝΔ και η ΕΛΙΑ-ΠΑΣΟΚ θα εχουν μεγαλα ποσοστα. Τα αποτελεσματα στις περιφερειες δεν ηταν τυχαια.. Η ΧΑ ειναι στα ιδια ποσοστα, Καμμενος, ΔΗΜΑΡ και μικρα κομματα εξαφανισμενα..

  • alekos avatar
   alekos @ kostis 24/05/2014 17:15:43

   Πάει τελείωσε...Πάμε για θρίαμβο ΝΔ-Ελιάς. Ισως και συγχώνευση μετά τις Ευρωεκλογές με στόχο το 51% στις Εθνικές.

   • Decimus Maximus avatar
    Decimus Maximus @ alekos 24/05/2014 17:55:09

    Νατος Νατος ο προβοκάτορας. Και τον έψαχνα από το πρωί....

   • Κώστας ΜΠ avatar
    Κώστας ΜΠ @ alekos 24/05/2014 20:09:38

    Σωστά. Όπως γράφει στο twitter του και ένας ξεγάνωτος ντενεκές ο κύβος "ερήφθη". http://1.bp.blogspot.com/-z7QqXEGn4Lw/U4BvPDBfPqI/AAAAAAADLbo/nNcMtN4b7vk/s1600/%CE%A7%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82+%CF%84%CE%AF%CF%84%CE%BB%CE%BF.jpg

 4. http://giorgosvagionis.wordpress.com/ avatar
  http://giorgosvagionis.wordpress.com/ 25/05/2014 03:48:11

  Αν και δεν πρέπει κάποιος να κάνει προβλέψεις για τις εκλογές, είναι πλέον σαφές ότι σε όλη την Ευρώπη η άνοδος των κομμάτων που δεν θέλουν αυτή την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα αλλάξει άρδην το πολιτικό σκηνικό. Σχεδόν σε όλη την Ευρώπη (κάτι που δεν λένε τα Ελληνικά Μ.Μ.Ε, ίσως από φόβο), σε κάθε σχεδόν χώρα, από το UKIP στην Αγγλία μέχρι το Movimento 5 Stelle στην Ιταλία βάζουν ερωτήματα για το μονεταριστικό φετίχ, το Ευρώ. Σε όλη την Ευρώπη παράλληλα, τις χαζομάρες του Τσίπρα (περί του είμαστε στην ΕΕ και στο Nato) τα ακούνε τουλάχιστο ως αστείο, γιατί παντού έχουν τόσο αυξηθεί αυτοί που θέλουν να φύγουν -και από τα δυο-, που μάλλον μόνο ο Τσίπρας, η Αυστρία και η Μέρκελ θα μείνουν. Σε αυτές τις εκλογές όμως τελειώνει (σε Ευρωπαϊκό επίπεδο) ακόμα και κάτι άλλο. Η συμφωνία του Σένγκεν. Η προοδευτική κατάργηση των ελέγχων στα κοινά σύνορα, η καθιέρωση της ελεύθερης κυκλοφορίας για όλα τα πρόσωπα υπηκόους των κρατών που υπέγραψαν τη Συμφωνία από την νέα Ευρωβουλή, θα μπουν στο στόχαστρο. Αν και η αστυνομική και η δικαστική συνεργασία θα παραμείνουν όλα τα άλλα de facto θα αλλάξουν. Μπορεί όχι άμεσα, μπορεί να μην υπάρχει visa αλλά σίγουρα η εγκατάσταση σε όλες τις χώρες θα γίνει δυσκολότερη. Κλείνοντας. Αυτή η Κυριακή είναι η αρχή του τέλους της Ε.Ε. Μπορεί σε ένα πρώτο χρόνο να μην αλλάξει τίποτα. Η δημιουργία όμως ενός κλίματος που θέτει ερωτήματα για τον ρόλο της Ε.Ε στην εξαθλίωση των λαών της είναι η μόνο η αρχή. Σε τελική ανάλυση ο καπιταλισμός θέλει λίγους παίκτες και φτάνουν η Κίνα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ. Άντε…και η ευρύτερη περιοχή του Μονάχου. Γ.Β

 5. Νεοδημοκρατης avatar
  Νεοδημοκρατης 25/05/2014 11:59:55

  Ο Σαμαρας αξιζει τη νικη.Αξιζει να προσπαθησουμε με ολες μας τις δυναμεις μεχρι την τελευταια στιγμη.Το δικαιουται.

 6. Νέστωρ avatar
  Νέστωρ 25/05/2014 18:45:15

  Γιγάντιο λάθος της ΝΔ να ανοίξει τόσα μέτωπα με τα σπλάχνα της. Το πληρώνει, όπως αναμενόταν. Σε ένα μέτωπο μπορείς να νικήσεις, σε τρία-τέσσερα είναι αδύνατον. Το αποτέλεσμα είναι ότι παραδίνουν κανονικά τη χώρα στην αριστερά. Τεράστια αποτυχία. Θλιβερό.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.