#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/05/2011 08:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει το 2012Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας έφτασε σε ύψη ρεκόρ, και τώρα το ζήτημα δεν είναι αν θα πτωχεύσει η χώρα, αλλά το πότε.

Τα σπρεντς στα δεκαετή ελληνικά ομόλογα έφτασαν το άνευ προηγουμένου 17%, ποσοστό δηλαδή που είναι διπλάσιο από το αντίστοιχο περσινό, οπότε και η Ελλάδα δέχτηκε τη βοήθεια του ΔΝΤ και της ΕΕ.

Το χειρότερο είναι, σύμφωνα με αυστηρή προειδοποίηση της Fitch, ότι ακόμη και μια ήπια αναδιάρθρωση ή επιμήκυνση του χρέους της, θα αντιμετωπιστεί από τις αγορές ως στάση πληρωμών.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Νορβηγία, το Λίχτενσταϊν, και η Ισλανδία (που δεν δικαιούται να ομιλεί) πάγωσαν πληρωμές ύψους $42 εκατομμυρίων για ένα πακέτο βοήθειας της ΕΕ, επειδή η Ελλάδα αδυνατεί να πληρώσει το μερίδιό που της αναλογεί. Αυτή η κίνηση δείχνει τη δυσμενή κατάσταση της ελληνικής κυβέρνησης.

Ακόμη και η πιο πιθανή διάδοχος του Dominique Strauss-Kahn στο ΔΝΤ, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, δήλωσε σε αυστραλιανή εφημερίδα πως η Ελλάδα κινδυνεύει άμεσα με χρεοκοπία. Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αμφιβάλλουν αν η χώρα θα τα καταφέρει τελικά.

Αρκετοί οικονομολόγοι θεωρούν πως το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας είναι ορατό. Όπως λένε, οι αγορές έχουν ήδη συμψηφίσει το κόστος της ελληνικής χρεοκοπίας στους δείκτες τους.

Όλα δείχνουν πως η συνεχιζόμενη κρίση του ευρώ θα αργήσει να αποκατασταθεί αφού η όποια ανάκαμψη απειλείται περαιτέρω από το υψηλό κόστος της ενέργειας, την αναστάτωση που προκάλεσαν οι καταστροφές στην Ιαπωνία, και το ρίσκο της «υπερθέρμανσης» των αναδυόμενων αγορών. Πέραν της Ελλάδας, τα ίδια προβλήματα δανεισμού αντιμετωπίζουν και η Πορτογαλία με την Ιρλανδία. Τα σπρεντς των δυο χωρών σημείωσαν αύξηση, ενώ το ΔΝΤ ανακοίνωσε πως η ικανότητα της Ιρλανδίας να πουλήσει ομόλογα είναι «φευγαλέα», και πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί αν η ΕΕ δεν προχωρήσει σε λύσεις.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στη Ισπανία, που μέχρι στιγμής έχει αποφύγει τη διάσωση, και άρα την κλιμάκωση της κρίσης της ευρωζώνης.

Ο βασικός λόγος που οι πολιτικοί της ΕΕ και οι αρμόδιοι  της ΕΚΤ αργούν να βρουν μια μόνιμη λύση στη κρίση που μαστίζει την ευρωζώνη, είναι ο φόβος μήπως μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πυροδοτήσει μια ακόμη μεγαλύτερη κρίση, αφού οι γαλλικές, γερμανικές, και βρετανικές τράπεζες είναι απόλυτα εκτεθειμένες στις ταλαιπωρημένες από τα χρέη τους χώρες.

Έτσι, το μέλλον των ευρωπαϊκών τραπεζών παραμένει θολό.

Πάντως ότι είναι να γίνει δεν θα γίνει μέχρι το 2012, ενώ σήμερα το μόνο που γίνεται είναι να πιέζεται η Ελλάδα να εντείνει τις προσπάθειές της.

S.A.-The Globe and Mail (Canada)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 24/05/2011 08:42:08

  Το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον....
  «Θα αφήσουμε τη βρόμικη τρυπούλα σου και θα ασχοληθούμε με την άλλη»....
  Σε Σιεστα Ιουνιου, χαλαραααααα

  ΠΠ

 2. Κεφαλλονίτης avatar
  Κεφαλλονίτης 24/05/2011 09:17:55

  Αν δει την κατάσταση κανείς λίγο πιο πονηρά και επειδή στην παγκόσμια οικονομία δεν γίνεται συνήθως τίποτε μόνο του, οι πιθανότητες τέλειας χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι μικρές.
  Αυτό θα συμβεί αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να φύγουμε από την επιρροή του ευρώ και οι υδρογονάνθρακες της περιοχής να πέσουν εύκολα στα χέρια που προβλέπει το σχέδιο που έχει εκπονηθεί τουλάχιστον μια δεκαετία πριν, να μην πω 30 χρόνια πριν. Όσο λοιπόν υπάρχει ακόμα αυτή η αβέβαιη κατάσταση στα Αραβικά κράτη της Μεσογείου δεν συμφέρει αποσταθεροποίηση της Ελλάδας άρα πραγματική πτώχευση. Και έχω την εντύπωση ότι αν δεν στραβώσει κάτι θα μείνουμε στην κατάσταση όσο πλέει δεν βουλιάζει μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι και μετά με εύκολο τρόπο θα ανακάμψουμε κατά το δυνατόν.
  Το δύσκολο είναι μήπως πάνω σε αυτά τα παιχνίδια εμπλακούμε σε πολύ πιο άσχημες καταστάσεις από την πτώχευση και βγούμε κερατάδες και δαρμένοι. Το όλον μοιάζει με έργο επιστημονικής φαντασίας; Μην είστε τόσο βέβαιοι γιατί και αυτά που συμβαίνουν σήμερα πριν πέντε χρόνια έτσι έμοιαζαν.
  Δυστυχώς κάποιοι άλλοι σκέπτονται πριν από εμάς για εμάς πάντα!

 3. Orestios avatar
  Orestios 24/05/2011 09:57:51

  Χρειάζεται να τα πούμε και με την ΕΕ για τα αλλοπρόσαλα σχέδια της τρόικας, που σε συνδυασμό με την Ανθελληνική πολιτική του ΠΑΣΟΚ έφεραν τα πράγματα εδώ.
  Αυτή την ώρα το spread στις 1536 μονάδες

 4. kalesanos Ant avatar
  kalesanos Ant 24/05/2011 16:06:48

  ΑΝ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΤΟΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.