#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/12/2011 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ό,τι δεν κατάφερε ο Χίτλερ θα το καταφέρει η ΜέρκελΈνα απίστευτο θέατρο του παραλόγου παίζεται στην Ευρώπη λίγες ώρες πριν την κρίσιμη (μέχρι την επόμενη;) Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ. Και κάθε ώρα που περνά φαίνεται ξεκάθαρα ότι κανείς δε μπορεί να συμφωνήσει με κανέναν για την επίλυση του προβλήματος της Γηραιάς Ηπείρου, η οποία βρίσκεται με το πιστόλι στον κρόταφο.

Καταρχήν έχουμε το απίστευτο σχέδιο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι βάσει του οποίου θα απολέσουν ολοκληρωτικά την εθνική τους κυριαρχία τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης . Βάσει του σχεδίου Ρομπάι, που θα συζητηθεί αύριο στην Σύνοδο Κορυφής  τα μέτρα λιτότητας θα επιβάλλονται απευθείας από την Ευρώπη στις χώρες της ευρωζώνης που έχουν ζητήσει εξωτερική βοήθεια, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, χωρίς να χρειάζεται έγκριση από τα εθνικά Κοινοβούλια. Το απαράδεκτο σχέδιο, που αφαιρεί βασικές εξουσίες από τα Κοινοβούλια και μετατρέπει ολοκληρωτικά τα κράτη-μέλη σε προτεκτοράτα, προβλέπει ακόμη ότι οι «απείθαρχες» χώρες θα χάνουν παράλληλα το δικαίωμα ψήφου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Δηλαδή, ενώ τα Κοινοβούλια δεν θα μπορούν πλέον να καθορίζουν την πολιτική της χώρας τους, ταυτόχρονα οι χώρες αυτές δεν θα έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν ούτε στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής από την οποία στην ουσία θα εξαρτάται το μέλλον τους.

Όμως ακόμα και ο Ρομπάϊ λογάριαζε χωρίς τους δύο ξενοδόχους, την Μέρκελ και τον Σαρκοζί  οι οποίοι στη δική τους επιστολή καταθέτουν το… όραμά τους για την Ευρώπη που μοιάζει περισσότερο με εφιάλτη για τις αδύναμες χώρες.

Ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος εμμένουν στην αναθεώρηση της Συνθήκης και μάλιστα με απειλητικό ύφος, επισημαίνοντας ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο «27» (για την αναθεώρηση), τότε οι χώρες της ευρωζώνης θα προχωρήσουν μόνες τους σε μια ενισχυμένη συνεργασία.

Στο προληπτικό σκέλος προτείνονται:

1) η συμπερίληψη στο Σύνταγμα κάθε χώρας της ευρωζώνης ή σε εθνική νομοθεσία του κανόνα για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς,

2) η δέσμευση των εθνικών Κοινοβουλίων πως θα λαμβάνουν υπόψη τις συστάσεις που θα υιοθετούνται για κάθε χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο,

3) η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω ενισχυμένης συνεργασίας στους εξής τομείς: ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα, αγορά εργασίας, εναρμόνιση φορολογικής βάσης στις επιχειρήσεις, επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, πολιτική ενίσχυση της ανάπτυξης, καλύτερη χρήση των κοινοτικών πόρων.

Στο διορθωτικό σκέλος προτείνεται η αυτόματη ενεργοποίηση των κυρώσεων σε περίπτωση που μια χώρα εμφανίσει έλλειμμα άνω του 3% του ΑΕΠ. Ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα αλλά  με την προσθήκη των αυστηρών κυρώσεων στις απείθαρχες χώρες, το παράθυρο δηλαδή για αποβολή της Ελλάδας ή άλλων κρατών από την ΕΕ. Η επιβολή των κυρώσεων μπορεί να αποτραπεί μόνο εφόσον υπάρξει στο Γιούρογκρουπ ειδική πλειοψηφία προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ταυτόχρονα, το ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος θα υποχρεώνεται να προχωρεί σε ένα πρόγραμμα στήριξης με την Κομισιόν και το Γιούρογκρουπ προκειμένου να ξεπεράσει τις δυσκολίες, στη διάρκεια του οποίου θα βρίσκεται υπό ασφυκτική επιτήρηση.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της επιστολής Μέρκελ - Σρκοζί για την αλλαγή της Ευρωζώνης επιβεβαιώνουν τη Γερμανική κυριαρχία στην Ευρώπη. Ότι δεν κατάφερε με τα όπλα ο Χίτλερ πριν 70 χρόνια, το καταφέρνει η Μέρκελ με τον οικονομικό πόλεμο.

Ένα σημείο, που κατά τη γνώμη μας είναι η «βόμβα» είναι αυτό που λέει ότι οι απείθαρχες χώρες θα μπορούν να έλθουν στον ίδιο δρόμο με μια σειρά παρεμβάσεων αυξημένης βαρύτητας στη νομοθεσία ενός κράτους – μέλους. Δηλαδή θα μπορεί το Διευθυντήριο να παρεμβαίνει στο Σύνταγμα ενός κράτους; Αυτό εννοούν; Αν ναι τότε έχουμε να κάνουμε με την απόλυτη σκλαβιά των  μικρών κρατών με αντάλλαγμα τη «σωτηρία», τουλάχιστον προσωρινά.

Οι 15 προτάσεις που κάνουν οι Μέρκελ και Σαρκοζί  ΒΗΜΑ είναι οι εξής:

1. Τακτικές Συνόδους Κορυφής της ευρωζώνης - τουλάχιστον δύο φορές ετησίως - με μόνιμο πρόεδρο., οι οποίες θα καθορίζουν τον στρατηγικό προσανατολισμό της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

2. Σε περιπτώσεις κρίσεων, οι Σύνοδοι αυτές θα είναι μηνιαίες και θα επικεντρώνονται στην ανάπτυξη, στην ανταγωνιστικότητα και στη δημοσιονομική σταθερότητα.

3. Οσες άλλες χώρες που έχουν υπογράψει το «Σύμφωνο για το Ευρώ» θα προσκαλούνται να συμμετέχουν όποτε συζητούνται θέματα που τους αφορούν.

4. Ενίσχυση του συντονισμού, της επιτήρησης και του σεβασμού των κανόνων, συμπεριλαμβανομένης της ενεργοποίησης σε κάθε κράτος - μέλος της ευρωζώνης ενός κανόνα για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης - κατά προτίμηση ενσωματωμένου στο Σύνταγμα ή σε νόμο ίσης ισχύος.

5. Το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), έπειτα από αίτημα της Επιτροπής ή ενός κράτους - μέλους, θα έχει τη δυνατότητα να επαληθεύει την ενεργοποίηση αυτού του κανόνα στην εθνική έννομη τάξη.

6. Τη συμμετοχή των εθνικών Κοινοβουλίων στο θέμα του συνυπολογισμού των συστάσεων που γίνονται σε ένα κράτος - μέλος, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σχετικά με την εκτέλεση της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

7. Την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της σύγκλισης και τη δημιουργία ενός νέου νομικού πλαισίου, συμβατού με την Κοινή Αγορά, που θα επιτρέπει ταχύτερη πρόοδο σε θέματα χρηματοοικονομικών ρυθμίσεων, συγκλίσεων στην αγορά εργασίας, εναρμόνισης της φορολογίας των επιχειρήσεων και εισαγωγής πολιτικών που σχετίζονται με τον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών ώστε να υποστηριχθεί η ανάπτυξη και η καλύτερη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων στις χώρες της ευρωζώνης.

8. Όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμπεραίνει ότι ένα κράτος - μέλος έχει υπερβεί το όριο του 3% στο δημοσιονομικό έλλειμμα, αυτό θα πυροδοτεί αυτόματες κυρώσεις, εκτός αν μία ενισχυμένη πλειοψηφία στο Eurogroup αποφασίσει διαφορετικά.

9. Το συγκεκριμένο κράτος - μέλος θα υποχρεώνεται να συμφωνεί με την Επιτροπή μία «Συνεργασία Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης» που θα περιλαμβάνει δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα και η οποία θα εγκρίνεται από το Eurogroup.

10. Μία διαδικασία επεμβάσεων αυξημένης βαρύτητας στη νομοθεσία ενός κράτους - μέλους θα μπορούσε να καθοριστεί ως στοχευμένη απάντηση στην υπέρβαση του πλαφόν του 3% στο δημοσιονομικό έλλειμμα. Τα βήματα και οι κυρώσεις που θα προτείνει η Κομισιόν θα πρέπει να υιοθετούνται εκτός αν μία ενισχυμένη πλειοψηφία κρατών της ευρωζώνης αποφασίζει διαφορετικά.

12. Η διαδικασία μείωσης του κρατικού χρέους κάτω από το όριο του 60% του ΑΕΠ πρέπει να περιλαμβάνεται στη νέα Συνθήκη.

13. Την επιτάχυνση της έναρξης λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) από το 2012 ώστε να αντιμετωπιστούν μελλοντικά καλύτερα οι απειλές για τη σταθερότητα της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της παροχής βοήθειας σε κράτη - μέλη που μπορούν να μολυνθούν από την κρίση.

14. Τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του ESM, οι αποφάσεις του οποίου θα λαμβάνονται από μία ενισχυμένη πλειοψηφία (supermajority) του 85% του κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

15. Σχετικά με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, η Συνθήκη για τον ESM πρέπει να αναθεωρηθεί ώστε να καταστεί σαφές ότι η λύση για την Ελλάδα είναι «μοναδική και ιδιαίτερη».

(Antinews, με πληροφορίες από Ελεύθερο Τύπο, Δημοκρατία, Βήμα)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Tabachaniotika avatar
  Tabachaniotika 08/12/2011 08:57:51

  ..το ανδρείκελο (Σαρκοζί) τελειώνει,όπως όλα δείχνουν ,την άνοιξη.
  η "συμπαθέστατη" κυρία πότε έχει εκλογές ; για να πάει και αυτή ....στα τσακίδια!!

  • JOHN avatar
   JOHN @ Tabachaniotika 08/12/2011 18:18:39

   @Tabachaniotika.Το ζητουμενο ειναι απο ποιους θ αντικατασταθουν.Γιατι εαν προκειται να δουμε¨σοσιαληστες¨ηγετες του διαμετριματος ΓΑΠ θα εχουμε μια απο τα ιδια και χειροτερα!

 2. παρατηρητής avatar
  παρατηρητής 08/12/2011 09:24:14

  Η επιστροφή του κατοχικού δανείου και οι πολεμικές αποζημιώσεις γιατί δεν τίθενται από κανένα πολιτικό αρχηγό στο τραπέζι των συνομιλιών;

  Tώρα δεν είναι η πλέον κατάλληλη για μας ώρα να τους θυμίσουμε τα δικά τους χρέη που μάλιστα είχαν και εκατομμύρια νεκρούς ;

  H Γερμανία αφού κατέστρεψε την Ευρώπη με τα όπλα για να ηγεμονεύσει στο όνομα της παράνοιας ενός αδίστακτου εγκληματία, αφού αρνήθηκε με τις πλάτες των αμερικανών να πληρώσει τα χρέη της, αναπτύχθηκε, επανενώθηκε και με όχημα το ευρώ και την ΕΚΤ υποδούλωσε οικονομικά την Ευρώπη : έτσι σήμερα απευθύνει , dictates , διαγγέλματα δημοσιονομικής πειθαρχίας τα οποία όμως ισχύουν μόνο για τους άλλους και ειδικά τους πιο αδύναμους : η ίδια η Γερμανία έχει χρέος κάτω από το 3% του ΑΕΠ και αφού είναι παραπάνω πού είναι οι κυρώσεις ;

  Oποιαδήποτε περαιτέρω παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας πρέπει να γίνεται μόνο με την απευθείας έγκριση του λαού μέσω δημοψηφίσματος. Διαφορετικά οποιαδήποτε κυβέρνηση αποδεκτεί αυτές τις ντιρεκτίβες θα είναι δοσίλογη και υπόλογη απέναντι στους Έλληνες. Δημοσιονομική πειθαρχία χωρίς αλληλεγγύη και ανάπτυξη ; Νάιν Φροϋλάιν !

 3. mv avatar
  mv 08/12/2011 09:28:13

  Τι ακριβώς φοβόμαστε από τα παραπάνω ?
  Τους ισοσκελισμένους προυπολογισμούς ?
  Δεν νομίζω ότι είναι παράλογο, και επιπλέον είναι λογικό να προβλέπονται κυρώσεις στους 'παραβάτες'.
  Ας φροντίσουμε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα στην χώρα μας, να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας, και στην συνέχεια να προσπαθήσουμε να μετέχουμε στα κέντρα αποφάσεων.
  Αυτά πρέπει να μας προβληματίζουν και να μας ανησυχούν ...

  • KA avatar
   KA @ mv 08/12/2011 09:46:16

   Δηλαδή, από όλα αυτά που διαβάζεις παραπάνω, εσύ δεν ... φοβάσαι τίποτα; Μόνο οι "ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί" σου έμειναν και η "μείωση των ελλειμμάτων";

   Το έλλειμμα της δημοκρατίας (ποιό έλλειμμα; για κατάργηση μιλάμε ....) μιάς Ευρώπης που δημιουργήθηκε με οράματα ισότητας των πολιτών της δεν το βλέπεις; Δεν σε νοιάζει;

   Η ουσιαστική κατάργηση των εθνικών κοινοβουλίων, η κατάργηση της νομοθετικής εξουσίας των κρατών που βρίσκονται αδύναμες στο έλεος του τέρατος που ονομάζεται "αγορές", δεν σε αφορά; Έτσι πιστεύεις;

   Δεν ξέρω από πού να αρχίσω και πού να τελειώσω σχολιάζοντας το δικό σου σχόλιο. Είναι θλιβερό πως κάποιοι βλέπουν το επερχόμενο δημοσιονομικό Νταχάου - που συνοδεύεται και από ένα πολιτικό "1984" (φρικτότερο από αυτό του Όργουελ), εστιάζοντας σε αριθμούς και σε αυτό που (όντως) θα πρέπει να κάνουμε και μόνοι μας. Η πολιτική διάσταση των πραγμάτων μπορεί να κρύβεται ευκαιριακά πίσω από την άδεια τσέπη μας, αλλά δεν εξαφανίζεται ... Και εκδικείται ...

   Αλλά τι να πεί κανείς; Σε μία κοινωνία στην οποία, εντός του Κοινοβουλίου της, Υπουργός και μάλιστα συνταγματολόγος, δηλώνει πως "Ευτυχώς που είμαστε υπό ξένο έλεγχο, μήπως ανακτήσουμε τον εθνικό μας αυτοέλεγχο", και δεν τρώει αμέσως καμμία δεκαριά γιαούρτια προσαγόμενος σε δίκη γία δοσιλογισμό, σχόλια σαν το δικό σου είναι μάλλον αναμενόμενα ......

   • mv avatar
    mv @ KA 08/12/2011 11:32:52

    Η κατάργηση του Εθνικού Κοινοβουλίου δεν με τρομάζει !
    Αλλωστε τι ακριβώς να με τρομάξει, έτσι που το κατάντησαν ? Μακάρι μάλιστα να μειωθούν οι βουλευτές στους 100, οι υπάλληλοι της βουλής στους 300 (και όχι 1500 που είναι τώρα), και να περιοριστούν τα παράλογα προνόμια.
    Είμαστε Ευρωπαίοι, ας ξεφύγουμε από την μίζερη πραγματικότητα που ζούμε εδώ. Δεν θα μας λείψει ούτε η Καιλή ούτε ο Γιακουμάτος.
    Αλλωστε δεν πρόκειται περί κατάργησης. Απλώς κάποιες αποφάσεις θα μεταφερθούν στις Βρυξέλες. Δεν ισχύει αυτό και τώρα ? Οπότε δυστυχώς θα ανεχτούμε για αρκετό καιρό ακόμα την μετριότητα της Ελληνικής βουλής.

   • captain avatar
    captain @ KA 08/12/2011 21:20:59

    Έτσι είναι. Μ' αρέσουν όλοι αυτοί που βγαίνουν και μιλάνε για ευρωπαική ενοποίηση μέσω της γερμανικής δημοσιονομικής κυριαρχίας. Μα τρελαθήκαμε εντελώς? Κι ο Ναπολέων ευρωπαική ενοποίηση ήθελε. Κι ο Χίτλερ το ίδιο. Κι ο Στάλιν μια χαρά ενοποιημένο το είχε το ευρωπαικό μισό του. Ενοποίηση νά ναι κι ό,τι ναναι? όσον αφορά σε όσους βλέπουν τη γερμανική κυριαρχία σα λύση στα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας μας, να τους ενημερώσω ότι κι κατάρρευση της χώρας θα έλυνε τα προβλήματα αυτά και μάλιστα αυτόματα, the hard way. Ας είμαστε ειλικρινείς λοιπόν: όσοι συμφωνούν με τις προτάσεις Μερκοζύ σήμερα δεν καίγονται καθόλου ούτε για το μέλλον της Ευρώπης, ούτε για το μέλλον της Ελλάδας κι ούτε έχουν κάποια ιδεολογία που να τους κάνει να συμφωνούν με αυτές τις προτάσεις, παρά μονάχα το φόβο τους μην πληγούν κι αυτοί από την κρίση. Μη χάσουν όσα έχουν αποθησαυρίσει.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ mv 08/12/2011 10:13:56

   Το να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά και γενικότερα τη χώρα μας είναι ένα πράγμα.
   Η αδιαλλαξία και η ακαμψία στην οικονομική πολιτική είναι άλλο. Δεν είναι δυνατόν χώρα όπως η Ελλάδα, με τις γνωστές της παραγωγικές δομές, να μπει στο ίδιο καλούπι με χώρες όπως η Γερμανία. Δεν το λέω αυτό εγώ, το λένε πολύ σοβαροί αναλυτές. Ο δογματισμός βλάπτει σοβαρά.

  • anetos avatar
   anetos @ mv 08/12/2011 10:58:54

   10000+

  • JOHN avatar
   JOHN @ mv 08/12/2011 18:42:41

   @mv.Τον καθε σωστο και συνηδητοποιημενο πολιτη δεν τον φοβιζει το νοικοκυρεμα,καθε αλλο.Αυτο το οποιο φοβιζει ειναι οτι οι λαμογες και το φαγοποτι στη χωρα μας εγιναν και με την ανοχη της ¨σωστης και πειθαρχημενης¨Γερμανιας.Γιατι δεν μας λενε ποιους διευθαρμενους πολιτικους λαδωσε η ΖΗΜΕΝΣ και αλλες Γερμανικες και Γαλλικες εταιριες; Γιατι δεν μας λενε πως και γιατι ανεχτηκαν τις λογιστικες αλχημιες Σημιτη και μας εδωσαν το ευρω; Οχι,τετοιο εισαγωμενο¨νοικοκυρεμα¨να μας λειπει,γιατι τ αποτελεσματα του βιωνουμε σημερα!

 4. firiki2010 avatar
  firiki2010 08/12/2011 10:12:01

  "...Η λύση δεν μπορεί να είναι μια Γερμανική Ευρώπη, μια Ευρώπη μισή ή μια Ευρώπη δύο , τριών, τεσσάρων ταχυτήτων. Και κυρίως δεν μπορεί να είναι η Ευρώπη όπως την θέλουν κάποιοι που συγκυριακά σήμερα έχουν το “πάνω χέρι”. Μέσα στον πανικό που έχει σπείρει η Ευρωπαϊκή οικονομική κρίση δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις που θα καθορίσουν την μορφή της Ευρώπης για τις επόμενες δεκαετίες. Οι διαρθρωτικές αλλαγές σε ένα οργανισμό, κράτος σε μια διεθνή συμμαχία καλό είναι να μη γίνονται σε καιρό κρίσης. Γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να καταστρέψεις περισσότερα από αυτά που θα σώσεις. Υπάρχει ο κίνδυνος στην περίπτωση μας να προσαρμόσεις την λειτουργία της Ευρώπης σε μια κρίση που θα αναπαράγεται ακριβώς λόγω της Ευρωπαϊκής “προσαρμογής”. Υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος μέσα από επείγουσες και πιεστικές διαδικασίες “σωτηρίας” των αδύνατων χωρών να δημιουργήσεις ένα ρεύμα αντιευρωπαϊσμού για να μην μιλήσω για αναβίωση ανόητων εθνικισμών. Και τέλος υπάρχει και ο κίνδυνος οι “σωτήρες’ να μετατραπούν σε “δυνάστες” που θα θεωρούν ότι η εκμετάλλευση του αδύνατου δεν είναι τίποτε άλλο παρά η δίκαιη αμοιβή τους για την σωτηρία του.... "
  Απόσπασμα από το "Διαρθρωτικές αλλαγές "εν θερμώ" (2/12/2011) στο firiki2010.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ firiki2010 08/12/2011 10:20:15

   O εθνικισμός που επικαλείσαι, στη συγκεκριμένη περίπτωση ξεκίνησε από τις πλούσιες χώρες του Βορρά με ένα καταιγισμό ύβρεων και ρατσιστικών στερεοτύπων για τις χώρες του Νότου, με πρώτη την Ελλάδα. Είναι πολλά τα παραδείγματα Ελλήνων που επισκέφτηκαν τη Γερμανία από το 2010 μέχρι σήμερα και βρέθηκαν αντιμέτωποι με ρατσιστική συμπεριφορά Γερμανών, κάθε κοινωνικής τάξης. Εχω και παραδείγματα από το περιβάλλον μου. Το ότι το χιούμορ των Γερμανών είναι από ανύπαρκτο έως αμφιλεγόμενο και κακής ποιότητας, δεν τους απαλλάσσει από την ευθύνη. Φαντάζομαι ότι και τους Εβραίους μετά το 1933 με ανάλογο "χιούμορ" τους αντιμετώπιζαν, μέχρι που αποφάσισαν να τους εξαφανίσουν εντελώς, αφού βαρέθηκαν και το "χιούμορ"...
   Η συμπεριφορά της Γερμανίας από την αρχή της κρίσης και εδώ είναι αισχρή και επιπέδου Αλβανίας ως προς την εμπάθεια και την εθνικιστική υστερία. Αυτή είναι η αλήθεια. Και είναι κρίμα που λίγες φωνές ακούστηκαν να τους πουν δημοσία ότι έχουν κερδίσει πάρα πολλά και από τον άσωτο Νότο και από το ευρώ και από την κρίση.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ firiki2010 08/12/2011 10:25:27

   Στον "κίνδυνο" να δημιουργηθεί ρεύμα αντιευρωπαϊσμού έχεις μείνει; Ο ευρωσκεπτικισμός, και δικαίως, είναι ήδη intra portas. Ακόμα και στη χώρα μας, η τελευταία δημοσκόπηση έδινε 63% υπέρ του ευρώ, ποσοστό εξαιρετικά χαμηλό αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν από μόλις δύο μήνες ο ευρωλιγουρισμός "χτυπούσε" σταλινικά ποσοστά. Κάτσε να έρθουν και τα μαζεμένα χαράτσια (ΕΤΑΚ 2009, ΦΑΠ 2010, ΔΕΗ κ.λπ) που θα εξανεμίσουν τα απομεινάρια των δώρων (όσων εργάζονται) και των αποταμιεύσεων (των ανέργων), και τότε θα δούμε αν θα μιλάμε για "κίνδυνο"...

 5. βαγόνι avatar
  βαγόνι 08/12/2011 10:17:57

  Αχ, αυτές οι φοβίες της επικείμενης"Γερμανικής Κυριαρχίας".....Ζήσαμε,
  πάνω απο 60 χρόνια με ένα άθλιο "dream"της κυριαρχίας των WASP και
  των Σιωνιστών, μιά κερδοσκοπική φούσκα και στο συλλογικό και στο
  ατομικό-υπαρξιακό επίπεδο και η νοσταλγία του ακραίου ψεύδους δεν
  πρόκειται να μας αφήσει εύκολα, ως φαίνεται!
  Μή φοβάστε, όμως, τόσο πολύ!....Οι Γερμανοί είναι,πάντοτε, αδέξιοι στην
  τελική προσπάθεια....ή την αναθέτουν σε "εξέχοντες μικροαστούς" για
  να καταστρέψουν το προφανές δίκαιο που έχουν...αυτοί που ανέστησαν
  την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, οι πραγματικοί δημιουργοί της "σκέψης"
  στους τελευταίους αιώνες!
  'Ετσι κι' αλλοιώς, η παρακμή του "Δυτικού Κόσμου" θα συνεχιστεί
  αδιάπτωτα...υπο την λαμπρή ηγεσία των "Standard & Poors",
  "Goldman Sachs" και άλλων συναφών οργανισμών διεθνούς αλητείας!

 6. ioannis33 avatar
  ioannis33 08/12/2011 10:49:57

  μονο ενας ειναι ο κινδυνος για μενα,το μην αντιδρας σε οτι συμβαινει γυρω σου.ειτε υπερ δραχμης,ειτε υπερ ευρω,ειτε εντος ειτε εκτος ε.ε. καταληξτε σε μια αποψη και υποστηριχτε την.ο συμμαχος των σκοτεινων κυκλων ειναι ο καναπες

 7. Tonia G. avatar
  Tonia G. 08/12/2011 10:52:47

  Το νοικοκυρεμένο κράτος ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ του Λαού και ΚΑΤΑ των διαχρονικών ΛΑΟΠΛΑΝΩΝ! Αρα είναι υπέρ και της ΝΔ αλλά και της κοινωνίας των Πολιτών.

  Ωστόσο το κύριο σημείο είναι αλλού και θα το αντιμετωπίσουμε πολύ σύντομα.

  Το μεγάλο παιχνίδι παίζεται στο τι είδους ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ θα έχουμε, γιατί σε Ομοσπονδία θα καταλήξουμε. Θα έχουμε άραγε Δημοκρατία όπου οι Ευρωπαϊκοι Λαοί-Κράτη θα έχουν ισότιμη παρουσία ή θα έχουμε επίσημη Γερμανική Κηδεμονία…

  Θα το πω χοντρικά και χύμα…
  1. Θα ψηφίζουν όλοι οι Ευρωπαίοι σούμα και θα βγαίνει το αποτέλεσμα… δηλαδή θα εξαφανιστούν όλοι όσοι έχουν πληθυσμό κάτω από 30 εκατομμύρια
  ή
  2. θα γίνει σωστά η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΟΠΟΗΣΗ της ΕΕ, όπου Κύπρος, Μάλτα, Ελλάδα, Ιταλία και Γερμανία για παράγειγμα θα ψηφίζουν και τα ποσοστά που λαμβάνει σε κάθε κράτος-μέλος ο κάθε υποψήφιος Πρόεδρος της Ευρώπης θα αθροίζεται;
  Το παιχνίδι λοιπόν σήμερα εκεί παίζεται. Η Ομοσπονδία είναι μονόδρομος. Η Γερμανία όμως θέλει να επιβάλει τη λύση νούμερο 1. Γι΄αυτό και όλοι οι εκβιασμοί εδώ και 1,5 χρόνο.
  Πλέον όλα τα κράτη-μέλη ήδη ζητούν από τη Φράου να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση της ΕΕ, να βγει Ευρωομόλογο, να δραστηριοποιηθεί η ΕΚΤ… Και η Φράου αρνείται…
  Θα έρθει όμως η ώρα που θα πει: Θέλετε Ευρωομόλογο?, θέλετε bailout? OK! Ομως για να σας τα δώσω… Δώστε μου το VETO σας, ο Πρωθυπουργός σας θα ασχολείται με τις γέφυρες, τους δρόμους και τα αυθαίρετα….
  ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ το οδυνηρέστερο όλων… θα ψηφίζετε όλοι οι Ευρωπαίοι για τον Ευρωπαίο Πρόεδρο ΟΧΙ σε επίπεδο κράτους-μέλους, αλλά σε επίπεδο ΕΕ. Δηλαδή π.χ. 90εκ. Γερμανοί με 10εκ. Πορτογάλους!

  Εκεί πάει το θέμα… και σε αυτό το σκοπό πρέπει να αναλώνουμε τις δυνάμεις μας ως πολίτες και ως ΝΔ. Για μια Δημοκρατική και Αντιπροσωπευτική σε επίπεδο κρατών-μελών ΕΥΡΩΠΗ.

  Υ.Γ. Αναρωτηθείτε απλά γιατί ο Μπους είχε κερδίσει την Προεδρία απο τον Γκορ μόνο από τη Φλόριντα και θα καταλάβετε γιατί οι Αμερικάνοι ΣΕΒΟΝΤΑΙ τις διαφορές των Πολιτείων και τα δικαιώματα των πολιτών τους είτε αυτοί ζουν στην Καλιφόρνια των 40 εκ. είτε στη Αλαμπάμα των 5 εκ. κατοίκων. Στο σύστημα τους ακόμη και η ΑΛΑΜΠΑΜΑ και η Β. ΝΤΑΚΟΤΑ μπορεί να παίζει ρόλο στη ανάδειξη Προέδρου.

  • Ermippos avatar
   Ermippos @ Tonia G. 08/12/2011 14:00:45

   Μα τι Ευρώπη των λαών και των πολιτών θα είναι αυτή όταν η ψήφος ενός γερμανού θα μετράει εννιά φορές λιγότερο από αυτήν ενός έλληνα και διακόσιες φορές λιγότερο από ενός μαλτέζου; Και αντίστοιχα (λίγο πιο ευνοϊκά) η ψήφος ενός γάλλου; Γιατί αισθανόμαστε άραγε απειλή ο ένας από τον άλλον; Μήπως επειδή δεν έχουμε ακόμη "κατακτήσει" την ιδιότητα του ευρωπαίου και παραμένουμε φοβικά κλεισμένοι στις εθνικές μας ταυτότητες; Αυτό που θα πρέπει να κατανοήσουμε, τόσο εμείς όσο και άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί είναι ότι η ομοσπονδιοποίηση της Ευρώπης δεν απειλεί την εθνική μας ιδιοπροσωπία. Αντίθετα την ενισχύει, από την στιγμή που το συνολικό οικοδόμημα της Ένωσης σχεδιάστηκε στην βάση του πλούτου που έχει να κομίσει ο κάθε ένας στο κοινό τραπέζι. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προτείνετε ως καλό και δίκαιο είναι στην ουσία η υποδούλωση των πλειοψηφιών στις μειοψηφίες με το προκάλυμμα της δήθεν ίσης συμμετοχής των κρατών. Και προϋποθέτει ότι μιλάμε πλέον για μια αποτυχημένη ένωση. Αποτυχημένη επειδή δεν κατόρθωσε να μετεξελιχθεί σε ένωση πολιτών ανεξάρτητα από τα εθνικά τους χρώματα. Ξανασκεφθείτε το πάντως βάζοντας τον εαυτό σας στην θέση ενός γερμανού.

   • Tonia G. avatar
    Tonia G. @ Ermippos 08/12/2011 14:41:14

    Η Ευρώπη δεν δημιουργήθηκε ως ένωση πολιτών αλλά ως ένωση κρατών. Μη το ξεχνάς αυτο διότι οδηγήσε σε λάθος συμπεράσματα.
    Οπώς και οι ΗΠΑ εξάλλου δημιουργήθηκαν ως Ένωση Πολιτειών και όχι πολιτών.

    • Ermippos avatar
     Ermippos @ Tonia G. 08/12/2011 16:21:07

     Δεν έχει καμία σημασία πως ξεκίνησε. Άλλωστε όταν ξεκίνησε, λίγα χρόνια μετά τον πόλεμο και με νωπά ακόμη τα πάθη, αυτή ήταν η μοναδική της δυνατότητα. Σημασία έχει πως μετεξελίχθηκε και πως θέλουμε να μετεξελιχθεί περαιτέρω στο μέλλον.

     Ως συμμαχία κρατών πάντως, όπως την εννοείτε, θα είναι ένα ανέκδοτο και μάλιστα κακόγουστο. Δεν μπορεί ένα μόρφωμα στο οποίο μετέχουν ομάδες που εκπροσωπούνται ακραία ετεροβαρώς να αποκτήσει ουσιαστικές αρμοδιότητες. Σας προτρέπω να εξετάσετε ακόμη μια φορά τις προτάσεις σας σαν να ήσασταν Γαλλίδα ή Γερμανίδα.

     Και ας μου επιτραπεί η παρατήρηση ότι ένα μεγάλο μέρος των ελλήνων δεν αισθάνεται ότι κατέχει την ιδιότητα του ευρωπαίου πολίτη.

     • firiki2010 avatar
      firiki2010 @ Ermippos 08/12/2011 16:59:52

      Tonia G & Ermippos
      Aνοίξατε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση η οποία -δεν ξέρω όμως πόσο σύντομα- σίγουρα θα μας απασχολήσει. Νομίζω ότι η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί κάπου στη μέση .(πχ δύο ξεχωριστά σώματα με αυξημένες αρμοδιότητες , το ένα θα εκπροσωπεί κράτη, το άλλο πολίτες, απαίτηση για διπλές και πιθανώς αυξημένες πλειοψηφίες, κατάργηση βέτο)
      Οσο για τον τρόπο εκλογής του "Προέδρου" των Η.Π.Ε εξαρτάται και από τις αρμοδιότητες του τις οποίες πάντως δεν μπορώ να τις φανταστώ ανάλογες αυτών του Προέδρου των ΗΠΑ.
      Πολύ σωστή η παρατήρηση του Ermippos ότι πρέπει να έρθουμε και στην θέση του Γάλλου ή του Γερμανού. Υπό την προϋπόθεση ότι και αυτοί θα λάβουν υπ΄ όψη τους τις σεβαστές εθνικές ιδιαιτερότητες των εταίρων τους. Εξ άλλου ας μην ξεχνάμε ότι και στις δημοκρατίες η πλειοψηφία ΔΕΝ δικαιούται (και πολύ σωστά) να αποφασίζει ο,τιδήποτε. Υπάρχουν θέματα τα οποία δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο απόφασης κάποιας πλειοψηφίας.

     • Tonia G. avatar
      Tonia G. @ firiki2010 08/12/2011 17:21:52

      Συμφωνώ firiki2010. Γι΄αυτό θα υπάρχει το Ευρωκοινοβούλιο (όπως άλλωστε υπάρχει) που εκπροσωπεί πολίτες, δηλαδή για παράδειγμα η Γερμανία έχει 100 ευρωβουλευτές και η Ελλάδα 24. Θα υπάρχει όμως και η Γερουσία, η οποία θα αντικαταστισει το Συμβούλιο των Πρωθυπουργών όπου κάθε κράτος μέλος θα έχει ισάριθμο αριθμό εκπροσώπων. Τώρα σε ότι αφορά τον Πρόεδρο και επιμένω ... αυτός για να μην έχουμε Δικτατορία της Γερμανίας θα πρέπει να εκλέγεται από το ποσοστό που θα λάβει ως υποψήφιος σε κάθε χώρα και ΟΧΙ με βάση τον απόλυτο αριθμό ψήφων που θα λάβει επί του συνόλου των Ευρωπαίων ψηφοφόρων. Διότι αν συμβεί το τελευταίο θα κινδυνεύσει η διαφορετικότητα του κάθε κράτους μέλους και κατά συνέπεια η ίδια η Ενωση. Τέλος επαναλαμβάνω για να μην έχουμε λάθος αντιληψη του θέματος. Η Ε.Ε. είναι και θα είναι Ένωση Κρατών-μελών με ισότιμα μεταξύ τους Κοινοβούλια. Δεν θα είναι ποτέ Ένωση Ευρωπαίων Πολιτών, ασχέτως αν κάποιοι (κυριώς διεθνιστές) το θέλουν. Διότι αυτό θα είναι το τέλος όλων ως διαφορετικών εθνών-παραδόσεων-ιστορικών οντοτήτων. Ακόμη και των Γερμανών, όχι δηλαδή μόνο των "μικρών".

     • Ermippos avatar
      Ermippos @ firiki2010 09/12/2011 15:11:31

      Μην στενοχωριέστε Τόνια. Τα μόνα που δεν κινδυνεύουν από τους Γερμανούς και από την Ευρώπη των πολιτών είναι η γλώσσα μας, το πασχαλινό μας αρνί και η γένει παράδοση μας. Αν ήταν μάλιστα στο χέρι τους όλα αυτά θα είχαν προστατευθεί πιο αποτελεσματικά. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι η γνήσια παραδοσιακή αρχιτεκτονική κάποιων χωριών μας για την οποία είμαστε σήμερα πολύ περήφανοι σώθηκε χάρη στην δική τους παρέμβαση. Η Ευρώπη των πολιτών αφορά την αίσθηση συμμετοχής σε ένα κοινό τραπέζι, όπου η διαφορετικότητα θα θεωρείται πλούτος, και στην εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών. Αν είναι έτσι να χάσω την ευκαιρία των επισκέψεων μου στο βουλευτικό γραφείο για "προώθηση των υποθέσεων μου" χίλιες φορές η γερμανική πειθαρχία και προσήλωση στον νόμο.

      (σημ. Κάντε μια βόλτα στο Μόναχο να δείτε σε πόσα μέρη τιμάται με ειλικρινή θαυμασμό η ελληνική παράδοση.)

 8. firiki2010 avatar
  firiki2010 08/12/2011 10:55:07

  @ ΒΙΣ
  Οι ανόητοι εθνικισμοί στους οποίους αναφέρομαι δεν αφορούν μόνο τις χώρες του Νότου αλλά και αυτές του Βορρά.

  @Αυριανιστής
  Το αντίθετο του ευρωσκεπτικισμού δεν είναι ο ευρωλιγουρισμός. Ο ευρωσκεπτικισμός αφορά και ανθρώπους ευρωπαϊστές που όμως θεωρούν ότι η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια (ακόμα και προ κρίσεως) εκινείτο σε λάθος κατεύθυνση ( π.χ.εμμονή στη " διεύρυνση" και όχι στην "εμβάθυνση")
  Για τα χαράτσια και τους φόρους δεν μας φταίει το ευρώ αυτό καθ΄ εαυτό αλλά ο (κακός) τρόπος που το διαχειριστήκαμε και ο ακόμα χειρότερος τρόπος που διαχειριστήκαμε την κρίση όταν χτύπησε την πόρτα μας.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ firiki2010 08/12/2011 11:25:58

   Όσο τα κέντρα αποφάσεων της Ευρώπης θα "παίρνουν γραμμή" εκ Δυσμών, δηλαδή πέραν του Ατλαντικού, μην περιμένεις σωστές αποφάσεις. (Αναφέρομαι στην αντιδιαστολή "διεύρυνσης"-"εμβάθυνσης".) Θυμάσαι, φαντάζομαι, την περιβόητη θεωρία του Ράμσφελντ περί "Νέας Ευρώπης".

 9. Α avatar
  Α 08/12/2011 11:14:32

  Συγνωμη, αλλα δεν εχω καταλαβει ,θελουμε τα χρηματα απο την ΕΥΡΩΠΗ αλλα οχι τις υποχρεωσεις που απορρεουν απο τον δανεισμο αυτων των χρηματων?
  Οσον αφορα την δηλωση στελεχους να μην παει στα κοινοβουλια για ψηφιση αλλα να παρθουν αποφασεις αμμεσα ,να θυμισω οτι και ο Καραμανλης μονος του εβαλε την ελλαδα στην ευρωπη,και τοτε με σημαια το πασοκ οι αντιευρωπαιστες τον κατηγγειλαν,αυτοι που σημερα παλι με σημαια το πασοκ αμυνονται υπερ της ευρωπης!
  Η παραταξη η συντηρητικη ξερετε σε τι διφερει απο ολους τους αλλους? στο οτι πρεπει να εχει μετρο,να αντιπαλευει τον λαικισμο, και να επιδεικνυει σοβαροτητα και νηφαλιοτητα στις πιλιτικες της δρασεις.
  Οσοι θελουν ντιχντιρντα και χαβαλε δοξα τω θεω η ελλαδα σφιζει απο κομματα που θα τους στεγασουν.
  Η δημοκρατια αυτη η πολυπαθη και ετρεοκλιτοερμηνευμενη σε τουτο τον τοπο που γεννηθηκε, δεν ειναι ξεφραγο αμπελι που ο καθεις κανει οτι του γουσταρει εχει κανονες ,νομους και τιμωρει τους απειθαρχους,αλλα σε ποιον να τα πεις σε ενα λαο που ερημην του αποφασιζουν αλλοι να τον εχουν ουσιασστικα αγελη μεσω της υποτυπωδους παρεχομενης παιδειας.
  Δυστυχως οι πολιτες αυτης της χωρας δεν ειναι ακομα εκπαιδευμενοι στις συνεργασιες,στην ομαδικη δουλεια,και στην ελευθερη βουληση στις απο φασεις τους οποτε , αφηστε για τα πολυ υστερα χρονια τις ευαισθησιες τις δημοκρατικες σας και κοιταχτε ολοι πως θα βγουμε απο την λασπη και τα λασπονερα που βρισκομασθε.
  Κατι μου λεει οτι θα ζησουμε στις εκλογες ποτ θα γινουν μερες δεκαετιας του 1980 θα ψηφισουμε μεσα η εξω απο την ευρωπη ,οπως σας βλεπω και με βλεπετε, το παρελθον παντα ελκει τον ελληνα ,γιατι δεν αντεχει να κουραζει την υπαρξη του, στο το να εργαζεται για το παρον και το μελλον.

 10. Κρίτων avatar
  Κρίτων 08/12/2011 12:06:31

  Μήπως τελικά έχουμε έναν τσίπρα μέσα μας. Δεν τολμάς να γράψεις κάτι που δεν θα αρέσει στον Αλέξη και δώστου. Τέτοιος αντιευρωπαισμός τέτοιο μένος ,αυτή έλειψη συζήτησης ποιόν βοηθάει; ΄Ετσι θα διορθωθούμε; Με αφορισμούς και τσιπροποιημένα κλισέ και παρόλες.Για συνέλθετε λίγο.Εδώ πρέπει να γίνεται διάλογος ουσίας.Αύριο η ΝΔ θα τα βρεί όλα μπροστά της! Μην κάνετε το λάθος του ¨λεφτά υπάρχουν΄'.
  Υγ. Μήπως περιμένετε κάποιον Τσάκα!

 11. Εύμηλος avatar
  Εύμηλος 08/12/2011 12:46:33

  Ο τίτλος του άρθρου είναι υπερβολικός, υπεραπλουστευτικός και εν τέλει αντιπαραγωγικός.
  Ασφαλώς και πρέπει να συζητηθούν σωρεία ζητημάτων και να ιδωθεί με ιδιαίτερα κριτικό μάτι η γερμανική πολιτική στην Ευρώπη.
  Αλλά να ταυτίζεται η κ. Μέρκελ με τον Χίτλερ ε, αυτό μόνο την επιλογή της εύκολης οδού ως πεδίου κριτικής μπορεί να σημαίνει και αβάσταχτη ελαφρότητα.
  Επιπλέον, η προσπάθεια απόδοσης έντεχνα όλων των δεινών μας στους Γερμανούς συνιστά τον δούρειο ίππο των αποτυχημένων πολιτικών επιλογών της ελληνικής πολιτικής τάξης προκειμένου έτσι να απαλλαγεί των ευθυνών της. Ο καλλιεργούμενος σύγχρονός μας αντιγερμανισμός, όπως και ο εσαεί αντιαμερικανισμός, επιτελούν μόνο αποπροσανατολιστική λειτουργία. Ευνοούν το σύστημα το οποίο τους χρησιμοποιεί έντεχνα. Είναι στυλοβάτες του.
  Κριτική σκέψη, ανάλυση και διαφοροποίηση μπορούν να μας βοηθήσουν ώστε να σταθούμε απέναντι στους τω όντι ισχυρούς και να διαπραγματευθούμε. Ψευτολεονταρισμοί και ισοπέδωση είναι σαν τα γαπικά δημοψηφίσματα...

  • Tonia G. avatar
   Tonia G. @ Εύμηλος 08/12/2011 14:11:41

   +++

 12. lornion avatar
  lornion 08/12/2011 12:49:32

  αν πρόκειται να νομιμοποιηθούν οι προτάσεις του γαλλογερμανικού άξονα ,τότε νομίζω προτιμότερη την ελευθερία από την υποταγή. Εξω και αμέσως απο την εε.

 13. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 08/12/2011 16:34:05

  Δεν καταλαβαίνω πως θα έχουμε και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Ομοσπονοποίηση χωρίς απώλεια Εθνικής Ανεξαρτησίας. Και πως εμείς, οι "ατσίδες" φοβούμαστε αυτό, που οι Φινλανδοί, που είναι λιγότεροι, προκρίνουν. Μήπως θέλουμε και τις αταξίες μας και την βολή μας;
  Βεβαίως, με ανησυχεί η κατανομή της ψήφου και η απομάκρυνση των κέντρων εξουσίας. Σήμερα γνωρίζουμε τι έφταιξε. Αν φροντίσουμε οι κανόνες της ΕΕ να αντιμετωπίζουν αυτά τα αίτια, εγώ, ο υπέρμαχος της δραχμής και της ΕΕ συνάμα, εγκαταλείπω ευθαρσώς την πρώτη.
  Μένει, βέβαια, να σιγουρετούμε ότι ικανοί και έντιμοι Έλληνες (δηλ. ΚΑΙ ικανοί ΚΑΙ έντιμοι ΚΑΙ Έλληνες) θα συναποφασίσουν τις σωστές λύσεις με τους ομολόγους τους στην ΕΕ. Και είναι ευτύχημα ότι ο ΓΑΠ βγήκε, ήδη, από το πλάνο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.